Vlamingen met analoge meter moeten plug-and-playzonnepanelen toch aanmelden

Er komt toch een gedeeltelijke aanmeldingsplicht voor Vlamingen die plug-and-playzonnepanelen en -thuisaccu's willen gebruiken. Volgens minister Melissa Depraetere van Energie moeten gebruikers van een analoge meter de toestellen melden bij netbeheerder Fluvius.

Vlamingen die nog een analoge meter hebben, moeten hun stekkerzonnepanelen en -thuisaccu's vooraf aanmelden op de website van Fluvius, net zoals bij conventionele PV-installaties en thuisbatterijen. Dat laat Depraetere weten in een persbericht waar onder meer HLN over schrijft. De netbeheerder installeert dan binnen drie maanden een digitale meter, die de aangesloten toestellen automatisch detecteert. Volgens de minister van Energie is het belangrijk dat Fluvius een duidelijk zicht heeft op wie er een plug-and-playpaneel of -thuisaccu gebruikt, 'zodat elektriciens bij het werken aan een stroomvoorziening van een huis over alle informatie beschikken en veilig aan de slag kunnen'.

Toen vorig jaar bekend werd dat zulke apparaten vanaf 17 april 2025 zijn toegestaan in België, was het nog de bedoeling dat alle gebruikers dit moeten melden. Vorige maand werd echter duidelijk dat de aanmeldingsplicht voor Vlamingen kwam te vervallen. Er werd destijds geen uitzondering voor analoge meters vermeld. In Wallonië geldt nog wel een algehele aanmeldingsplicht. In Nederland is de installatie van stekkerzonnepanelen en -thuisaccu's al langer toegestaan. Depraetere wil dat de stekkertoestellen in België maximaal 800 watt aan vermogen mogen terugleveren per energiemeter. Of dat een dergelijke limiet er ook daadwerkelijk komt, moet de federale overheid nog beslissen.

Update, 11.15 uur: In een eerdere versie van het artikel werd gemeld dat de stekkerzonnepanelen en -thuisaccu's in België maximaal 800 watt mogen terugleveren per meter. Dit is momenteel echter slechts een voorstel van minister Depraetere; het uiteindelijke besluit moet nog door de federale overheid worden genomen. Het artikel is hierop aangepast.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

05-04-2025 • 09:51

156

Submitter: Mortis__Rigor

Reacties (156)

156
154
72
5
0
73
Wijzig sortering
Beperking tot 800 watt per meter is vreemd. Moet ik dan binnenkort mijn warmwater koker van 1500 watt ook gaan registreren omdat die mijn installatie zou kunnen beschadigen?
Nee, dat is helemaal niet vreemd. Dit heeft te maken met brandveiligheid.

Jouw stroomgroep is bij gebruik van 2,5m² bekabeling afgezekerd op 16A. Bij 20A beginnen je kabels heet te worden en heb je risico op smeltgevaar en brand. Je hebt dus nog ca 4A ruimte.

Een mini-PV levert 3,6A, dus dat valt binnen die 4A.

Voor jouw versimpeld:
Jij kan nu veilig 2x1500W waterkoker op je stekkerblok zetten, bij een 3e waterkoker gaat de beveilig in je meterkast. Sluit je een 800W PV op dat stekkerblok aan, beschermd de beveiliging je ook nog.

Sluit je nu een 2000W PV aan, op je stekkerblok en 3 waterkokers, dan gaat je stekkerblok in de fik want de automaat in de meterkast beschermt je niet want die ziet maar 1500W voorbij komen.


Dit beslist de Belgische minister trouwens niet, dit is al lang vastgelegd in een eurpeese standaard.
800W zijn in Duitsland en Oostenrijk al jaren normaal.

[Reactie gewijzigd door yzf1kr op 5 april 2025 22:47]

In België is een stroomgroep voor stekkers (zoals waar je deze panelen op aansluit) afgezekerd op 20A met een kabel van 2,5mm2
Een kring voor verlichting is 16A en 1,5mm2
Hmmm, volgens mij is het standaard door het hele huis 2.5mm^2 en zijn alleen de zwarte schakeldraden (meestal) voor de belichting 1.5mm^2.
Een kring náár de verlichting is -dus- 2.5mm^2 (16A), uitgezonderd de individuele lampen waarbij de zwarte schakeldraden 1.5mm^2 zijn (i.i.g. in NL, kweetnie voor BL) .
Het heeft inderdaad te maken met brandveiligheid en dat mensen 1 groep niet per ongeluk gaan overbelasten. Maar de rest wat je schrijft is toch niet heel correct en is heel wat complexer en al zeker niet in België. 2,5mm² (geen m²), wordt bv standaard in België afgezekerd met 20A. Die automaat valt ook niet uit bij 20A maar bij x% hoger bij overbelasting (bv na een uur pas bij 1,5 In en bij lagere percentages soms helemaal niet) . Bij kortsluiting valt deze onmiddellijk uit pas bij 3 a 5 In en dat is eerder zo laag omdat er bij kleine diameters van bekabeling er nog voldoende stroom moet lopen bij maximale lengte om de kortsluitzekering te laten afgaan. Er wordt ook stroom gemeten, dus wattage is afhankelijk van spanning, of bv in jouw voorbeeld 3x 1500W = 4500W , zelfs zonder rekening te houden met die percentages van overbelasting kan er bv 20A x 250V = 5000W door dat stopcontact gaan zonder dat de zekering afgaat, maar als je rekening houdt met de percentages van overbelasting is er een grote kans dat een automaat van 16A bv in Nederland ook niet af gaat. Vele stopcontacten zijn ook maar geschikt tot 10A, dus het voorbeeld wat je hier aangeeft heb je ook zonder PV en is niet de reden. Richtlijnen kunnen dus wel degelijk verschillen in verschillende landen binnen de EU.

[Reactie gewijzigd door redzebrax op 6 april 2025 11:02]

Klopt, maar als ik dat allemaal heel gedetailleerd moet gaan beschrijven dan snappen ze het toch niet meer.

Ik ken de Belgische regels niet, maar in NL, D, AT en de meeste andere Europeese landen is 16A het maximum voor 2,5mm². Vandaar dat men ook de grens van 800W gekozen heeft. Duitsland had voorheen 600W, dat is inmiddels ook verhoogd naar 800W om aan de EU voorschriften te voldoen.

De 800W grens komt weldegelijk uit Europa en is vastgelegd in richtlijn (EU) 2016/631
Dat klopt niet. Bij gebruik van installatieautomaten mag je wel degelijk tot 20A op 2,5 mm2 bedrading in huis zetten. Die 16A grens komt nog uit de tijd van de smeltzekeringen.
Dat is als je alles op dezelfde groep zet, toch? Als je je batterij of panelen op een aparte groep zet, en je drie waterkokers op een andere groep, dan is er toch geen probleem als je batterij meer dan 800 w teruggeeft?
Die grens van 800 watt is voor plug en play panelen. Die door de eindgebruiker in een willekeurige groep kunnen worden gestopt.
In verschillende artikels staat de grens telt voor panelen én batterijen.
Plug-and-play batterijen hebben hetzelfde probleem natuurlijk. Lijkt mij dat het om het "plug and play" gedeelte gaat.
Klopt, maar voor panelen die je in een stopcontact drukt gaan mensen geen losse groep aanleggen. Het hele idee is immers het gemak van aanleg
Een waterkoker doet dat natuurlijk geen uren onafgebroken. Maar er zijn ook toestellen zoals een inductiekookplaat of een airfryer. Ik snap ook helemaal niet waar die beperking plots vandaan komt.

Lijkt me waarschijnlijker dat er weer mooi lobbywerk is verricht door de installateurs van vaste batterijen.

Los daarvan: het is niet de eerste keer dat Depraetere na een paar weken plots weer wat anders bedenkt. Waar hebben we die mensen met zo weinig kennis van hun beleidsdomein toch aan te danken?

[Reactie gewijzigd door kippewit op 5 april 2025 18:08]

Waar hebben we die mensen met zo weinig kennis van hun beleidsdomein toch aan te danken?
in sé aan de kiezer, en aan de niet-zo-hogere nederigheidsfactor van iemand die het gevoel heeft dat politiek wel iets voor hem/haar zou zijn.
De karakteristieken van zo'n jobs maken ze net uitermate aantrekkelijk voor diegene die er niet geschikt voor zijn.

Op het www vind je natuurlijk ALTIJD wel iets wat je stelling ondersteund, dus bij deze: Steve Jobs over "the best manager"

https://youtu.be/QplyFXgIx7Q?si=hOFSlGU7ABkrWUUF
'zodat elektriciens bij het werken aan een stroomvoorziening van een huis over alle informatie beschikken en veilig aan de slag kunnen'.
Kan iemand mij overtuigen dat dit geen flutargument is en dat "elektriciens bij het werken aan een stroomvoorziening van een huis" altijd even het register van de netbeheerders checken? Voor mij klinkt het gewoon als "we willen een registratieplicht zonder goede reden".
Als er een registratieplicht is dan is er ook een reden :) Reden is sowieso dat als je registratie verplicht maakt, je later deze gegevens mee kan nemen in bijv. bepaalde (veiligheids)controle danwel belasting of andere heffingsmaatregelen.
De reden is dat in België een prosumententax geheven wordt bij mensen met een terugdraaiende teller, op het max vermogen van netgekoppelde omvormers, omdat ze anders het net als gratis batterij gebruiken, en hun overschotten aan dumpen als de stroomprijs laag is, en dure stroom gratis afnemen in de winter als de elektriciteitsprijs hoog is.
Bij een digitale meter heb je dat niet, omdat daar afname en injectie apart verrekend worden.

[Reactie gewijzigd door mbbs1024 op 5 april 2025 16:20]

en hun overschotten aan dumpen als de stroomprijs laag is, en dure stroom gratis afnemen in de winter als de elektriciteitsprijs hoog is.
Je gaat in jouw punt totaal voorbij aan het feit dat de stroom in de zomer zo goedkoop is vanwege zonnepanelen.

'overschotten dumpen' klinkt erg negatief, maar ook mensen zonder zonnepanelen kunnen met een dynamisch contract in de zomer erg goedkoop stroom gebruiken.

De elektriciteitsprijs is afhankelijk van de goedkoopste opwekker en het totaal aan verbruikers.

Als het windstil is én de zon schijnt niet én we zijn vollop aan het verbruiken, dan is de stroom 'duur', namelijk de prijs die het kost om stroom te maken van gas (op dat moment) of om op die momenten kernenergie in te kopen.

Maar die prijs is niet afhankelijk van zonne-energie of windenergie, want die wordt op dat moment niet opgewekt.
De elektriciteitsprijs is op voorhand bepaald en de prijs is afhankelijk van de duurste die nodig is op dat moment (niet de goedkoopste), heb je nadien toch teveel op een dag (bv onverwachte zonnige en winderige dag), dan is alle extra stroom niks meer waard of kost zelfs veel geld omdat je onvoorziene geinjecteerde stroom moet compenseren. In België betaalt een persoon met een terugdraaiende teller niet voor gecompenseerde transportkosten ( vandaar de prosumententax) en wordt verhoudingswijs ook veel te veel vergoed voor goedkope stroom (dit heeft niks met die tax te maken maar door het feit dan je geen onderscheidt kan maken tussen terug geleverde en afgenomen stroom heel voordelig t.o.v. een digitale meter en daarom mochten zonnepaneelhouders de digitale meter een tijd uitstellen.)
De elektriciteitsprijs is op voorhand bepaald en de prijs is afhankelijk van de duurste die nodig is op dat moment (niet de goedkoopste)
Door zonnepanelen zijn duurdere opties niet nodig, zonnepanelen zorgen dus voor een lagere prijs.

In de winter, als er geen zon of wind is, is de stroom 'zo duur als gas'.
Mijn punt is dat de prijs nu eenmaal laag is als er een overschot is op de markt, en stijgt als het aanbod minder wordt en/of de vraag hoger wordt.
Door het principe van de terugdraaiende teller (saldering) zetten mensen met panelen hopen stroom op het net als de prijs laag of zelfs negatief is, en halen een hoop stroom van het net als de prijs hoog is, waardoor elektriciteitsmaatschappijen dat verlies moeten bijpassen, door de tarieven voor iedereen te verhogen, om dat verschil te neutraliseren, en ook door een maatregel als de Belgische prosumententax die enkel aan mensen met een analoge meter aangerekend wordt, als compensatie voor de transportkosten die de netbeheerder misloopt.

In België is de elektriciteitsprijs niet afhankelijk van de goedkoopste opwekker, maar in tegendeel van de duurste opwekker die nodig is om op een bepaald moment het net in evenwicht te houden.
Mijn punt is dat de prijs nu eenmaal laag is als er een overschot is op de markt, en stijgt als het aanbod minder wordt en/of de vraag hoger wordt.
Dus door zonnepanelen wordt de prijs lager.
Door het principe van de terugdraaiende teller (saldering) zetten mensen met panelen hopen stroom op het net als de prijs laag of zelfs negatief is, en halen een hoop stroom van het net als de prijs hoog is, waardoor elektriciteitsmaatschappijen dat verlies moeten bijpassen, door de tarieven voor iedereen te verhogen, om dat verschil te neutraliseren,
Met variabel tarief betaal je gewoon de marktprijs.
Dus in de zomer / herfst / lente bijna niets en in de winter zoals je aangeeft 'de duurste die nodig is', betaal je gewoon voor stroom uit gas.

Op zich een interessant concept want dan zou je thuis met een gas-elektra-generator in de winter andere flink geld kunnen verdienen (als de stroomprijs hoger is dan de gasprijs).

Overigens, dat gas-gebruikers betalen voor de mensen die gasloos zijn, is op zich geen gek idee, het doel was toch juist om van het gas af te gaan?
en ook door een maatregel als de Belgische prosumententax die enkel aan mensen met een analoge meter aangerekend wordt, als compensatie voor de transportkosten die de netbeheerder misloopt.
Je betaalt toch gewoon vastrecht voor een aansluiting. Het is niet alsof ze met een vrachtwagen met grote accu langs komen om die op te laden en vervolgens weer ergens anders te ontladen.
Transportkosten is de prijs van de kabel in de grond.
Als ik 3x25A afneem is er geen probleem, maar als het andersom is wordt het opeens moeilijk.
de duurste opwekker die nodig is om op een bepaald moment het net in evenwicht te houden.
Dus zonnepanelen maken het goedkoper doordat er minder dure opwekking nodig is.
JE snapt het niet, met saldering zetten mensen met zonnepanelen stroom op het net als de marktprijs erg laag is, of zelfs negatief, terwijl ze voor die hoeveelheid stroom, die in de winter een pak duurder is, geen extra prijs moeten betalen, en op dat prijsverschil maken elektriciteitsleveranciers verlies, wat ze compenseren door de tarieven voor iedereen duurder te maken, een effect wat je niet hebt met een digitale meter, waar afneme en injectie gescheiden verrekend worden.
JE snapt het niet, met saldering zetten mensen met zonnepanelen stroom op het net als de marktprijs erg laag is, of zelfs negatief,
Die prijs is laag vanwege zonnepanelen.

Niet-zonnepaneel bezitters profiteren daar ook van.

En windmolens zijn zeker ook slecht omdat het de stroom duurder maakt als het niet waait.
terwijl ze voor die hoeveelheid stroom, die in de winter een pak duurder is, geen extra prijs moeten betalen, en op dat prijsverschil maken elektriciteitsleveranciers verlies, wat ze compenseren door de tarieven voor iedereen duurder te maken,
Nee, de prijzen zijn omhoog gegaan omdat gas duurder is geworden en een groot gedeelte van stroom uit gas wordt gewonnen.

Als er geen zonnepanelen waren geweest, had je het hele jaar door veel moeten betalen.

En hadden we het hele jaar door gas moeten stoken om elektriciteit te winnen.
een effect wat je niet hebt met een digitale meter, waar afneme en injectie gescheiden verrekend worden.
Zo lang salderen een regel is zou er geen verschil moeten zijn tussen analoge en digitale meter.

En dat is wel zo eerlijk, sterker nog, bij het plaatsen van een slimme meter gaven verschillende bedrijven aan dat het niet uit zou maken voor de afrekening.
Dank voor de toelichting.
Het feit dat dit niet verplicht is wanneer je een digitale meter hebt haalt heel het argument gewoon onderuit. Want met een digitale meter weet de netbeheerder niet ineens dat er ergens een zonnepaneel ingeplugd is. Om dat met zekerheid te kunnen zeggen moet er ook stroom terug het net op gaan en dat niet incidenteel, maar wel structureel.
Zodra je 1x ook maar iets van overschot hebt ziet de meter dit toch? Dan kun je er wel vanuit gaan dat het zonnepanelen zijn. 800 watt permanent sluimerverbruik lijkt me nogal veel
Kwestie van niet optimaal neerzetten, die 800W haal je al niet.
Hoofdreden voor registratie is gewoon capaciteitsplanning.

"Veel klein vee maakt ook veel mest" zeggen ze hier.

Met andere woorden, als je in een wijk 50x800wp hebt, is dat op een zonnige dag ook 40kwp die je niet in hoeft te kopen. Schaal je dat op naar een hele provincie kan het al tegen de MWp oplopen.
[...]
Kan iemand mij overtuigen dat dit geen flutargument is en dat "elektriciens bij het werken aan een stroomvoorziening van een huis" altijd even het register van de netbeheerders checken? Voor mij klinkt het gewoon als "we willen een registratieplicht zonder goede reden".
Als je aan het net in de straat gaat werken dan kon je vroeger gewoon de kabels losmaken en wist je zeker dat de stroom eraf was. Omdat het tegenwoordig ook van de andere kant kan komen, wil je wel weten welke huizen je moet hebben om dat ook uit te zetten.
Wanneer je aan de straatkant de spanning uitzet, valle alle omvormers netjes uit. Het plaatsen van een systeem dat bij stroomuitval blijft werken is aan zeer strenge eisen voldaan en kan sowieso alleen maar wanneer je je eigen woning ook effectief isoleert van het net bij het wegvallen van de netspanning, anders ga jij proberen om heel de straat, wijk of misschien wel groter gebied van stroom te voorzien met je noodinstallatie.
Ah, dat wist ik niet.
Toch zou ik graag willen weten wat er allemaal aan de andere kant zit als ik monteur was. Vertrouwen op het afschakelen van omvormers zou ik sowieso niet snel doen.
Als monteur heb je meer kennis van zaken en maak je je hier geen zorgen over.
Ik ben ooit opgeleid tot eerste monteur laagspanning. Dat was ver voor dit soort systemen, maar er werd altijd gewaarschuwd om nooit op schakelaars te vertrouwen omdat ze ook defect kunnen raken. Deze systemen zijn alleen maar complexer geworden en hebben ook meer mogelijkheden om te falen.
Dat is dus de reden dat ook de huidige monteurs niet zomaar moeten vertrouwen op de techniek.

Om even terug te keren naar het onderwerp, ik kan nog steeds goed begrijpen dat ze willen weten wat er voor apparatuur binnen staat.
En wat willen ze doen dan? Ik ben niet thuis en de stroom valt uit. Op miraculeuze wijze beginnen mijn zonnepanelen of mijn thuisbatterijen de hele straat van stroom te voorzien, zonder dat mijn zekering(en) eruit vliegen. Breekt zo'n monteur dan in of knipt hij mij kabel door?

Het is echt een kulargument bedoeld om te forceren dan iedereen meer panelen of thuisbatterij een apart tarief voor terugleveren krijgt.

Wat je zegt geloof ik zo hoor, nooit op schakelaars vertrouwen, des te meer reden om te meten voor je aan het werk gaat. Maar weten waar zonnepanelen en thuisbatterijen staan heeft mijns inziens weinig meerwaarde.
Eigenaar van een hybride omvormer hier (nog zonder thuisaccu maar dat komt als ik een plekje heb om ze droog te stallen buitenshuis). De omvormer werkt samen met drie relaissen in mijn meterkast en stuurt deze niet alleen aan maar bepaalt ook of ze in de juiste stand voor eilandbedrijf staan voordat de omvormer energie aan het huis gaat leveren. Dit gebeurt doordat de relaissen een combinatie van breek- en maakcontacten heeft, dus als de verbinding met het elektriciteitsnet verbroken is dan wordt de verbinding van het meetcircuit gemaakt. Geen spanning aan het eind van het meetcircuit = geen succesvolle ontkoppeling van het netwerk = geen backup stroom.
Dat ligt nogal aan het type hybride omvormer, want die van mij gaat dan netjes in eilandmodes, dus wel backup stroom, maar hij levert inderdaad niet meer terug.
Stringomvormers vallen voor zo ver ik weet altijd uit als de spanning uitvalt. Micro-omvormers is een ander verhaal maar daar heb je inderdaad zekeringen die dan zorgen dat het niet naar de andere kant vloeit en je een soort ups situatie krijgt.
Alle omvormers moeten stoppen met leveren als de netspanning uitvalt. Er geen geen onderscheid, netzoals thuisbatterijen niet mogen leveren als de netspanning uitvalt. Dan moet je eerst (automatisch/handmatig) loschakelen van de netspanning voordat je huis op een batterij met eventueel zonnepanelen mag draaien.
Klopt.
Hier zit er een lastschakelaar die manueel omgezet moet worden om tussen net of enkel batterij te schakelen. Zo’n lastschakelaar moet zelfs eerst op 0 gezet worden voor je kan omschakelen.

Je kan ook een kring maken die enkel gevoed wordt door de backup poort van de omvormer, en dan heb je effectief ook UPS mogelijkheden. Maar beide circuits moeten echt gescheiden zijn.
Valt de stroom uit, dan zou er in principe via de omvormer niets mogen teruggeleverd worden.

Aangezien de plug-in zonnepanelen en batterijen gecertificeerd zijn door (België) Synergrid, zullen zij ook niet werken zonder netspanning.
Ook micro's vallen uit als het grid wegvalt. Ik heb het een keer getest aan de scoop: Ongeveer 800ms was de spanning weg.Zelfs de meest crappy Aliexpress grid-tie inverter valt weg na ongeveer 1500ms.

Bullshit reden dus
Lijkt mij dan wel makkelijker om op de groepen kast een stikker te plakken met let op zonne panelen naast de hoofdschakelaar dan heb je die digitale meter niet nodig lijkt mij
Dan moet je toch naar binnen. Althans, de meeste meterkasten zitten binnen.
De digitale meter staat hier los van. Die krijgt iedereen sowieso en dat is ook terecht. Meters die terugdraaien kosten andere mensen heel veel geld en is daarom niet alleen diefstal maar ook asociaal.
Dat afschakelen is niet een klein software dingetje wat vergeten kan worden hoor. Het zit diep ingebakken. Alle netgekoppelde omvormers (van PV en accu) volgen namelijk de sinus van het net. Als er niets te volgen is, kunnen ze dus ook niets leveren.

Pas wanneer het om een goed van het net gescheiden circuit met UPS gaat, gaat het UPS bij netuitval z'n eigen sinus genereren, op dat losse circuit.
En daarom vertrouw je dus op wat je MEET. Simpel concept ;)
Ja, en dan ben je aan het werk en gaat ineens een automagische schakelaar op in een huis.
Dan ben je ineens zelf het meetinstrument.
Dat probleem is niet te vermijden, uit gaan van geen spanning omdat je tablet zegt dat er geen spanning is is gewoon onzinnig, dat was mijn punt. Je meet of er spanning is je gaat niet uit van externe data.
Als je monteur bent dan is 'ergens vanuit gaan' juist onzinnig.
En als je dmv van omvormer er voor zorgt dat je omvormer stroom heeft,
gaat dan je verhaal ook op?
Hier was een tijd geleden een verhaal van iemand die helemaal off grid leeft, volgens mij had hij ook omvormers in gebruik.
Plug en Play batterijen en panelen schakelen zichzelf uit als de netspanning wegvalt, dus dat is geen argument.
Lijkt mij dat ze dit toch wel willen weten of ze dit niet extra moeten checken bij werken. Want zou moeten en ook zeker doen is nog altijd iets anders. Verder vermoed ik vooral om te weten wzt voor extra capaciteit er op het net wordt gezet. 1 keer 800 watt is niks, maar een paar duizend keer is al wat. Beter nu een wetgevend kader dan binnen een jaar tot de conclusie komen dat ze veel populairder zijn dan gedacht en heel de straat er mee vol ligt
Zonder netspanning kunnen deze dingen niet werken, dus neen: het is echt geen gevaar.

Voor de capaciteit zou het een ding kunnen zijn, maar dat is niet wat de minister zegt.
Nee want checken moet altijd
"we willen een registratieplicht zonder goede reden"
Ze hebben een heel goede reden, ze willen prioriteit geven om digitale meters te plaatsen waar ze kunnen kassa kassa doen, en ook in de tussentijd als het nog lang duurt even het "prosumenten" tax bij rekenen. (daar is België wel super in hoor, in het uitvinden van andere namen voor belastingen :) )

de veiligheidsreden is dikke zever, als de netvoeding wegvalt dan schakelen die uit (net zoals mijn vaste pannelen, want die hebben geen off-grid-backup modus)

Wat eventueel wel kan zijn is voor de brandweer, maar die zullen de panelen wel zien liggen zeker ??
Inderdaad, en het zal niet de enige politicus zijn die allerlei verklaringen aflegt, of beleid voert, niet gehinderd door enige kennis van zaken.
niet gehinderd door enige kennis van zaken
Daar laten die hun inderdaad zeker niet door hinderen :)

Ik was één van de eersten die een digitale meter door zijn strot geramd kreeg. (omdat ik een heel zware zonnepaneel installatie had) , ik heb ze toen 3x "van mijn erf gejaagd" maar mocht toen niet meer van mijn vrouw (omdat ze haar schrik aanjaagde met loose dreigementen) , had niet naar mijn vrouw mogen luisteren, want nog geen maand na de plaatsing van onze meter was er de gerechtelijke uitspraak dat ze dit niet meer mochten verplichten , en daarna heeft het een paar jaar geduurd voor ze weer met verplichte plaatsingen begonnen :( :( :(
Hier helaas ongeveer hetzelfde. Vanaf de uitrol stonden ze hier bij ons (6,5 kw op het dak) en mijn vrouw heeft ze binnen gelaten onder dreigementen. Enkele maanden later uitspraak dat zonnepaneelbezitters mogen weigeren. Erg zuur.
Yup,

Heb 7Kw liggen op het dak, bij de grote installatie's stonden ze letterlijk te springen om snel een digitale meter te komen zetten,

Had mijn vrouw zelfs gezegd dat ze maar moest zeggen dat ze moslim was en dat ze van haar echtgenoot geen andere mannen mocht binnenlaten , maar ze wou niet !!!!

Conclusie is dat het onze vrouwen hun fout is !!! :)

[Reactie gewijzigd door Hansie9999 op 5 april 2025 18:26]

Hilarisch :p
Ook hier heb ik tegen mijn vrouw moeten zeggen dat ze in geen geval mocht open doen als iemand hier aan de deur stond voor de meteropname.
Nu maakt het hier misschien niet zo veel uit, want ik heb niet veel panelen, en heb ze van 2 weken voor men ons die 15 jaar had wijsgemaakt; Betaalde dus belachelijk veel voor de installatie, en mag ze alsnog geen 15 jaar laten terugdraaien...
Nu zit ik wel met 2 elektrische auto's, dus verbruik veel meer dan ik lever. Maar ik kan laden wanneer het me uit komt...
Ik heb de digitale meter zelf aangevraagd, omdat die me ongeveer 750 euro per jaar bespaart, omdat ik een grote zonnepanelen installatie heb.
Tot vorig jaar, kreeg ik daarmee netto geld terug van mijn stroomleverancier, nu met de verhoging van de netkosten, en de verlaging van de injectievergoeding, zal ik ongeveer 20 euro per jaar moeten betalen, als ik klant gebleven was bij Ecopower, die hun injectievergoeding drastisch verlaagd heeft.
Dit is inderdaad een non-argument.

Los van een Ferrismeter of een digitale meter hoort een elektricien altijd te checken (NEN 3140) of het geheel waaraan gewerkt gaat worden spanningsloos is.
Onder het mom van veiligheid wordt regelgeving aangepast om andere redenen.
Wat een flut argumenten, ik werk regelmatig aan huisinstallaties.

Voordat er ook maar een schroevendraaier uit de tas komt doen we eerst een paar checks, zijn er pv, batterij of aggregaat aanwezig. Die worden eerst veilig gesteld. Daarna gaan we meten en bij vervangen groepenkast gaan de netbeheerder zekeringen / automaten eruit. Dan nog eens meten.

Ik kan de netbeheerder wel bellen en vragen maar die zitten daar niet op te wachten en kunnen ook nooit 100% garanderen dat de info klopt.
het gaat niet enkel om mensen die aan huisinstallaties werken, meer nog: daar gaat het net NIET om, want dan is er een eigenaar die je direct kan bevragen en/of zelf de zekeringen kan afzetten. Het gaat imho vooral om mensen die in de straat werken en dan wil je niet voor elk huis een put gaan graven of aanbellen om te vragen of ze iets terugleveren om te weten waar die reststroom vandaan blijft komen.
Ook dat is te meten, en elke pv leverende installatie gaat direct uit bij wegvallen van de netspanning.

Daarnaast is het nog steeds onzin waarom dit zou gelden voor analoge meters. En dan heb je nog geen zekerheid voor mensen die hun 800watt teruglever accu zijn vergeten te melden.
Er komt toch een gedeeltelijke aanmeldingsplicht voor Vlamingen die plug-and-playzonnepanelen en -thuisaccu's willen gebruiken
Als je illegaal teruglevert zal je de kosten die daardoor ontstaan + het gefraudeerde bedrag samen met boetebedragen gepresenteerd krijgen.
Lijkt me inderdaad vrij eenvoudig te mappen. 1 keer meer produceren dan je op dat moment verbruikt met een digitale meter en ze halen de niet aangemelde panelen er zo uit. Terugdraaiende is een ander verhaal natuurlijk.
Ook daar gaat het niet over, want omvormers vallen automatisch uit als de netspanning wegvalt.
De reden is de prosumententax die in België geheven wordt bij mensen met een klassieke terugdraaiende meter, omdat zij op die manier het net als gratis batterij gebruiken, wat niet het geval is bij mensen met een digitale meter, want die meet afname en injectie apart.

Als mensen met een klassieke meter hun zonnepanelen niet aanmelden, loopt de overheid deze belasting mis.
als je illegaal bezig bent heb je geen recht van klagen dat de overheid achter je aan gaat om haar rechtmatige inkomsten, want daar betalen mensen die wél braaf bezig zijn de meerkost voor.
ik ben het niet helemaal met u eens... want mensen die braaf bezig zijn en hun panelen enkele jaren eerder hebben geplaatst krijgen al jaren gratis geld voor die panelen (groene stroom certificaten). En daar betalen alle andere ook voor.
Degene die ze later hebben geplaats, en al geen premie meer kregen voor de plaatsing krijgen dit niet.
regels veranderen nu eenmaal, maar dat wil niet zeggen dat je zelf achteraf mag proberen om de oude nog te gebruiken. Ik kan nu bvb ook niet meer kiezen voor de federale aftrek voor een eerste eigen woning, omdat die nu eenmaal niet meer bestaat voor nieuwe aankopen.
Regels zomaar veranderen, zoals de pensioenen... Heb de indruk dat ik zo veel verkeerde keuzes gemaakt heb in mijn leven :-)
dat is eigen aan een overheid, dat is de enige die ze mag veranderen. Soms moet dat ook zoals de pensioenen want als er minder mensen zijn die ze betalen en meer die ze willen ontvangen dan gaat het land failliet ( en daar zijn we goed naar op weg), simpelweg omdat rechten uit het verleden zijn toegekend zonder dat ze begroot waren.
Voor diegenen die later zonnepanelen geplaatst hebben, waren de aankoopprijzen ook een heel stuk lager, waardoor de beginsubsidies niet meer nodig waren om de zonnepanelenmarkt aan te zwengelen en de boel rendabel te hebben zonder subsidies.
Voordat er ook maar een schroevendraaier uit de tas komt ....
Ik gebruik júíst een spanningszoeker(-schroevendraaier), eerst op een actieve net om te zien of het lampje werkt en dan groep uitzetten om daarna te kijken of het lampje in de schroevendraaier ook uit blijft.
Hier betreft het echter niet een/mijn groepenkast, maar -zeg maar- een hele wijk.
Dan kan je vóóraf wel al je checks hebben gedaan, maar als een onverlaat daarna z'n omvormer in eilandmodus zet, hang je alsnog trillend vast aan de gecheckte kabels ;)
Het is geen eeuwig gezeik, een eeuw is lang en zo lang zijn die dingen er nog niet.
Onder het mom weer van veiligheid kunnen/willen ze er alles doorheen drukken. Vooral geen voordeel meer voor de gebruiker lijkt het...
Breder kijkend, het is wel heel naïef om te denken dat zowel de machtige energie 'markt' als ook overheden zouden willen dat belastingbetalers massaal (geheel) zelf voorzienend worden als het gaat om bepaalde nutsvoorzieningen. Het levert enorme bedragen op, ook aan belastingen voor de schatkist.

Veiligheid kan daar een goed excuus voor zijn om dit af te remmen dan wel tegen te houden, maar ook belastingverhoging. Bijv. een extra belasting op thuisaccus.
De overheid kan gewoon schuiven met belastingen. Als iedereen zelfvoorzienend wordt kan men gewoon de inkomstenbelasting met een half procent verhogen om de verliezen aan belastinginkomsten te compenseren. De overheid gaat geen energieleverancier in stand houden vanwege die belastingen.
Natuurlijk, dat zal ook gaan gebeuren, de overheidsinkomsten moeten miimaal op peil blijven, maar beurs genoteerde bedrijven als Vattenfal of machtige cooperaties als Liander zullen zeker middels hun machtige lobby er alles aan doen om hun voortbestaan ook te garanderen. Al is het maar middels een verhoogt vastrecht of ander vergelijkbare afdracht die misschien nog in het leven gaat worden geroepen. Helemaal off-grid gaat niet gebeuren.
Alleen zijn de mensen niet zelfvoorzienend, want zelfs met een thuisaccu zullen ze in de winter nacht een stroom van het net moeten halen.
Klopt maar het ging erom of de overheid een belang heeft in niet-zelfvoorzienend worden van de mensen.
Net zoals dat domme gasleiding weghalen bij van het gas af. Afdoppen bij de hoofdleiding.... zou ook veel schelen als we later bedenken dat we allemaal aan de waterstof zouden moeten.
Ik zie geen enkele reden waarom we ooit waterstof tot bij ons in de woning zouden wensen. Gewoon veel te inefficient.
Er zijn zeer veel redenen, maar witte waterstof is nog wel de beste reden om dit zeer zeker wel te willen.

https://www.demorgen.be/t...3A%2F%2Fwww.google.com%2F
Ivm met wat media werkzaamheden voor een org. die bezig is om in een Nederlandse stad inwoners van een stadsdeel aan te laten sluiten op het warmtenet is mijn advies doe het niet! In de betreffende stad zitten bewoners er minimaal 30 jaar aan vast (als het doorgaat) . In deze tijd van sterke innovatie en elektrificatie is dat absurd.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 5 april 2025 12:13]

Voor waterstof ben je met een gewone gasbuis niet zo fijn af. Dat kan veel makkelijker ontsnappen, zeker onder druk.

Onder zeer hoge druk (zoals in autotanks) lekt het zelfs rechtstreeks door het materiaal van de tank heen.
Nu is mijn gasaansluiting afgedopt op de hoofdleiding bij mij in de straat, of 4 meter vanuit mijn gevel. De geveldoorvoer is er nog steeds. Als het moet ben ik in een ochtend weer aangesloten op het gas.
Bij ons was de rationale dat als een huis van het gas af was dat de netbeheerder geen loze leidingen waar wel gas in staat meer buiten de woning wou hebben liggen. Daarnaast is de vraag of het huidige leidingstelsel geschikt is voor waterstof, de moleculen zijn toch echt veel kleiner en lekken daarmee veel makkelijker weg.
Daar is in Nederland al onderzoek naar gedaan en in de praktijk valt dat nogal mee.
De werkelijke vraag is waar dat waterstof vandaan komt. Het meeste waterstof komt op dit moment uit olie en gas. Er is weinig waterstof dat op een groene manier geproduceerd is, en het is ook veel duurder.

Weegt het voordeel dat je een huis niet voor vele tienduizenden hoeft te verbouwen dan nog op tegen de nadelen?
Dat het verlies mee valt is goed om te horen, dat geeft mogelijkheden voor als je niet je eigen energie op kunt wekken.

Ik denk dat op de lange termijn de verbouwing bij ons wel terug verdient wordt, daar met waterstof ik effectief gezien het overschot van zonneenergie praktisch gratis weg geef en iemand anders er dan omzet naar waterstof wat ik dan weer terug kan kopen. Daarnaast heb ik nu als voordeel dat ik in de zomer light cooling kan doen waardoor ik hopelijk geen airco nodig heb om de warmste dagen door te komen. Dit is echter een keuze die eenieder voor zichzelf mag maken.
Allemaal aan de digitale meter, ook in Nederland. Kunnen ze namelijk je zomaar afsluiten als je budget overschreden wordt.
Ik snap je punt niet zo. Zelfs met een analoge meter sluiten ze je gewoon af als je niet betaald, gas even buiten beschouwing ik de winterperiode. Dus gebeurd toch gewoon. Slimme meter kan het volgens mij alleen op afstand.
"alleen op afstand" laat dat nu net hét punt te zijn. Je moet er zelfs geen toegang tot de woning / fysieke teller voor te hebben.
Tja, als het punt is dat ze anders nog toegang nodig hebben tot de woning, dan sturen ze wel een deurwaarder. Doe je dan nog niet open komt de politie gewoon mee. Afsluiten zullen ze doen hoor. Doorknippen op de straatkant doen ze volgens mij niet, maar het resultaat is wel hetzelfde :).

Ik snap die weerstand onder het motto, ja maar ze kunnen op afstand afsluiten niet zo goed. Dat gaan ze echt niet willekeurig gaan uitvoeren, als dat gebeurt is er een goeie reden voor. Het resultaat is dat ze willen afsluiten, of dat nu door een digitale meter gebeurt of door het feit dat je een analoge hebt, het op een andere manier gebeurt, wijzigt niks aan het resultaat. De verbinding gaat toe of wordt voorzien van een budgetmeter.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 5 april 2025 14:11]

Weet niet waar je deze kul weg hebt, maar dit kan en mag niet in Nederland.

Eerste generatie slimme meters kon het inderdaad, dat is destijds op overheids gelaste uit de firmware geschreven en de nieuwere generaties meters mogen de hardware er niet meer in hebben.

Bij afsluiting inderdaad bij voorkeur in de woning, dit is het gemakkelijkste en uiteindelijk het goedkoopste voor de eindgebruiker (zitten kosten aan verbonden).
In de straat knippen wordt in het uiterste geval gedaan en is flink duurder.
(Je betaalt als je weer aangesloten wilt worden ook je afsluit kosten als die nog niet betaald zijn).

Tevens wat @bytemaster460 zegt er zitten hele strenge regels aan het afsluiten.
Er zijn gewoon strikte regels in de wet vastgelegd voor het afsluiten van de energie. Het maakt daarbij absoluut niet uit of het dan om een analoge of digitale meter gaat. Afsluiten van energie gebeurt maar in een handvol gevallen per jaar.
De netbeheerder installeert dan binnen drie maanden een digitale meter, die de aangesloten toestellen automatisch detecteert.
Dit maakt het niet aantrekkelijk om het juiste te doen. Immers heb je met een analoge meter (die terugdraait) saldering zonder terugleverboete.

Voor de veiligheid kan België het beste inzetten op handhaving. Het is bekend wie een analoge meter heeft. Die woningen zou je dus in de gaten moeten houden m.b.t. de aanwezigheid van zonnepanelen.

Het alternatief is digitale meters verplichten voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 april 2025 09:58]

Digitale meters zijn verplicht voor iedereen. De uitrol is volop bezig maar niet alle analoge meters zijn al vervangen. De analoge meter is aan het uitsterven. Het minste dat je verandert aan je aansluiting komen ze hem vervangen, en anders sta je sowieso op de lijst voor vervanging die gestaag wordt doorgeploeterd. Bij weigering krijg je een rechtzaak aan je been met alle kosten vandien.

Er zijn ook situaties waar de digitale meter niet voldoende ontvangst heeft (meter in de kelder bijvoorbeeld) of tot voor kort dat de nieuwe meter te groot was en niet paste. Intussen is er een kleiner model maar dat gaat allemaal wat traag.
Digitale meters zijn verplicht voor iedereen. De uitrol is volop bezig maar niet alle analoge meters zijn al vervangen. De analoge meter is aan het uitsterven. Het minste dat je verandert aan je aansluiting komen ze hem vervangen, en anders sta je sowieso op de lijst voor vervanging die gestaag wordt doorgeploeterd. Bij weigering krijg je een rechtzaak aan je been met alle kosten vandien.
Dan hadden ze voor de veiligheid beter een algemeen verbod voor dergelijke zonnepanelen op aansluitingen met een analoge meter kunnen doen. Laat degenen die die dingen wil gebruiken eerst maar voorrang op een digitale meter aanvragen voordat die zonnepanelen worden aangesloten.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 5 april 2025 14:02]

Gaan die dingen niet gewoon uit als de fase uitvalt?
Wat is het risico bij gebruik van een analoge meter t.o.v. een digitale meter, bij gebruik van een 800Watt of kleinere installatie?
Het risico is voor de overheid, als mensen met een klassieke teller hun zonnepanelen niet aanmelden, loopt de overheid de prosumententax mis.
Bij een digitale meter is die prosumententax er niet, omdat daar het niet niet als ¨gratis" batterij gebruikt wordt.
Welke veiligheid bedoel je dan? De netbeheerder kan al meten in verdeelstations. De slimme meter data wordt toch vooral gebruikt voor de eindafrekening.
stroom is stroom. In een verdeelstation zie je niet vanuit welke woning die komt, daarvoor heb je digitale meters nodig ipv analoge die slechts 1x per jaar verplicht worden opgenomen (je mag vrijwillig wel vaker je meterstanden doorgeven).
Je wil als netbeheerder en electriciteitsbedrijf geen stroom afnemen van terugleveraars aan de volle pot, dan ben je je volledige winst kwijt én moet je ook nog eens je kosten dubbel betalen.
Bovendien is het voor gewone installaties verplicht om ze te melden en te laten keuren vooraleer ze in dienst mogen worden genomen, waarbij je ook een ander contract moet afsluiten en terugleverkosten moet betalen.
Het maakt voor de veiligheid toch ook niet uit of het uit woning A of B komt? Met de data uit de verdeelstations kunnen ze bepalen of een station geupdate moet worden of dat deze nog toereikend is.
wel als je stroom moet afsluiten voor werken in de straat en van ergens komt er toch nog stroom.
Maar dat kan dus niet. De omvormer van zowel zonnepanelen als een thuisbatterij doen niks als er geen netspanning is.
tot dat wél gebeurt en daarom wil je als netbeheerder controle hebben over elk afnamepunt wat enkel kan met een digitale meter
Echter stopt die digitale meter dus ook niet. Er zit geen relais in de de stroom kan onderbreken wanneer de stroom uitvalt.
je weet als netbeheerder dan wel direct waar je moet zijn ipv een hele straat af te lopen
Er is geen werkvolk voor die digitale meters te zetten laat staan voor reparaties. Ik wacht al 3 jaar op een nieuwe kabel.
dat zal regiogebonden zijn, want toen ze hier bij ons digitale meters kwamen plaatsen stond half de straat vol met busjes
Ik heb in de tijd zelf de aanvraag gedaan om de slimme meter te laten plaatsen omdat er zonnepanelen werden geplaatst. Zondagavond offerte aangevraagd, maandagochtend gekregen, in de avond goedgekeurd en de monteur stond de week erna aan de deur. Toen ik de monteur vroeg waarom het zo snel kon, was het antwoord dat ze amper werk hadden. Het lijkt dus inderdaad vooral regio gebonden te zijn. Ik vermoed dat vooral grootsteden erg druk zijn.
Grootsteden ? Ik woon in een schijtdorp overpelt.
Zo werkt de wet echter niet en kun je je nooit verschuilen achter: "Ik wist dat niet.".
Het is een misvatting dat iedereen de wet hoort te kennen, want uiteindelijk kent niemand de volledige wet- en regelgeving in een land. Zelfs rechters en advocaten moeten veel opzoeken, laat staan dat wij als gewone burger alles kunnen weten of zelfs maar de tijd hebben om op de hoogte te zijn van alle aanpassingen die continue gebeuren.

Dit is een typisch iets waar het excuus wel op gaat tenzij de netbeheerder een informatiecampagne gaat opstarten waarbij gebruikers van analoge meters allemaal goed geinformeerd gaan worden. Dan pas kan de netbeheerder aannemelijk maken dat men het wel had moeten weten.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @Blokker_19995 april 2025 12:45
Dat is wel wat kort door de bocht.

"Nemo censetur ignorare legem" (Nederlands: niemand wordt geacht de wet niet te kennen) is een algemeen rechtsbeginsel dat stelt dat iemand die niet op de hoogte is van de wet, dit niet als argument kan inroepen om te ontkomen aan strafrechtelijke of burgerrechtelijke aansprakelijkheid.

Uit dit rechtsbeginsel volgt ook dat de Staat de verplichting heeft om de wetgeving afdoende kenbaar te maken voor de bevolking opdat deze in de mogelijkheid zou zijn er kennis van te nemen. Hierdoor wordt bijvoorbeeld Belgische wetgeving gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

[Reactie gewijzigd door Bor op 5 april 2025 12:45]

Akkoord, maar de afdoende kenbaar gemaakte wetgeving lezen in het Belgisch Staatsblad dat 141.000 pagina's telt -het cijfer van 2024, dit jaar wellicht een paar duizend bladzijden extra- lijkt mij meer dan een daytime job te zijn voor jan met de pet. |:(
Natuurlijk kent niemand het volledige wetboek uit zijn hoofd, maar de stelling dat iedereen de wet dient te kennen is een uitgangspunt omdat je je anders bij iedere rechtszaak kan beroepen op het feit dat je de wet niet kende en dus niet op de hoogte was dat het niet mocht wat je gedaan hebt. Door te stellen dat iedereen geacht wordt de wet te kennen voorkom je dus dat mensen zich daarop kunnen beroepen.
Niet echt waar ... In België staat in de grondwet dat iedereen met de Belgische nationaliteit het staatsblad moet lezen. Er is wel interessantere lectuur dan dit uiteraard. Maar in de kranten stond in het groot week of 2 geleden vanaf dan mag je dit en zus en zo ... En nu niks over dit, moet dit hier op Tweakers lezen
In de praktijk kan dat in sommige gevallen wel, maar bij zoiets als zonnepanelen, neem ik aan dat er wel goed uitzoekwerk wordt gedaan, want dat is geen kleinigheidje.
En dan ook maar gewoon de boete die waarschijnlijk nog retroactief is ook maar betalen.
En wat als ik nu het circuit van de zonnepanelen + accus volledig loskoppel?

Dan kan er ook nooit een veiligheidsprobleem ontstaan.
Hoe wil jij dan je huis voorzien van stroom als het volledig losgekoppeld is?
Door permanent via de accus te draaien? Zijn prima oplossingen voor beschikbaar. Je stopt dan je meterkast achter de batterij/omvormer en het net sluit je aan aan de oplaadkant van de batterij.
Dan is het toch niet meer losgekoppeld? Want je batterij hangt aan het net om te laden :). Snap je punt wel, maar volgens mij is dergelijke setup op dit moment in België in ieder geval nog verboden.
Dat is niet verboden. Maar het is niet omdat je elektrische installatie niet verbonden is aan het openbaar net dat je niet moet voldoen aan de wet en dus je installatie conform moet zijn aan het AREI.

Een stroomgroep op een werf is ook niet verbonden met het openbaar net maar toch moet die jaarlijks gekeurd worden.

En qua veiligheid maakt de koppeling ook niets uit. Elektriciteit heeft nu eenmaal zijn risico's op brand of elektrocutie.
Heb je inderdaad een goed punt. Ik blijf het alleen allemaal wel erg veel werk en omslachtig werken vinden, puur vanuit het standpunt om die panelen toch maar niet te moeten aanmelden :). Ik heb enkel een vaste zonnepanelen installatie dus zal geen plug & play panelen gaan kopen, eerder de bestaande installatie uitbreiden. De aanmelding kost letterlijk een half uurtje werk via de website. Slimme meter zal qua saldering die er niet is inderdaad wel wat verschil opleveren, maar voordeel is dan weer dat je geen prosumenten tarief betaalt maar daadwerkelijk voor de overproductie betaalt krijgt. Wat het in de toekomst wordt, geen idee, maar ik heb er op dit mijn voordeel in ieder geval wel mee.

[Reactie gewijzigd door Powerblast op 5 april 2025 14:15]

Hahah, ja maar dan wordt er dus nooit teruggeleverd. En ja het is een klusje om het allemaal zo aan te sluiten en natuurlijk moet dit professioneel gebeuren etc.

Maar waar je de wereld naar toe ziet bewegen is een overheid die straks gaat bepalen hoe je batterijen worden ingezet. En als je je dan bedenkt dat je heel slecht betaald krijgt voor het terugleveren van stroom ten opzichte van wat je uit het net gebruikt dan is het voor steeds meer mensen wel de moeite waard.

Voor mij persoonlijk is het een principe kwestie, ik laat de overheid niet mijn stroomverbruik/opslag bepalen. Zolang ik dit buiten het grid om doe ben ik niemand tot last en zie ik dus ook 0 rede om wat dan ook aan te melden.
Je hoeft toch niet een compleet huis voorzien van elektriciteit van de zonnepanelen?

Dit wordt overigens vaak gedaan met een automatische schakelaar, (er zijn ook handmatige).
Die dus tussen netspanning of accu/zonnepaneel schakelt.

Dit lijkt veel te worden toegepast in Australië, maar je ziet het ook wel in de VS.

Opladen van accu's mag natuurlijk altijd via netspanning.
Vanuit daar kun je weer prima een los circuit aansluiten, die volledig losstaat van de normale netspanning.

Hier is absoluut niks verboden aan.
Het principe wordt al tientallen jaren in caravans/campers/boten etc gedaan.

Salderen van energie levert tegenwoordig niet echt veel meer op en gaat toch worden uitgefaseerd.

Uiteraard laat je dit, net als zonnepanelen ed, doen door een elektricien.
Dus het argument van elektrocutie en brand gaat dan niet op.

Sterker nog, je kunt zelfs een sterk argument maken dat dit een stuk veiliger is, omdat je altijd ineen CAT I of hooguit CAT II omgeving zit, en niet in een CAT III

[Reactie gewijzigd door B_FORCE op 5 april 2025 15:28]

het is feitelijk logisch. Grotere installaties hebben ook die plicht, inclusief digitale meter dat erbij komt.

Je hebt nog altijd voordeel, zelf heb je geen terugdraaiende teller. Zeker met een kleine installatie is de kans groot dat je veel zelfconsumptie hebt. En je spaart jezelf ook een installateur (zoiets kan je zelf ophangen).
Bij een analoge meter draait die terug is het meest winstgevend voor de eigenaar.
Bij een digitale meter krijg je een bedrag voor de geproduceerde elekticiteit, maar die prijs is lager dan je aan de leverancier betaald, dus is het minder voordelig voor de eigenaar en de leverancier verdient eraan.
Daarom dat je bij een analoge meter verplicht bent het te melden


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn