Apple verwijdert apps zonder contactinformatie uit App Store

Apple is begonnen met het verwijderen van apps uit de App Store in de EU, als de ontwikkelaar geen contactinformatie heeft opgegeven. De EU-wet Digital Services Act schrijft voor dat gebruikers altijd met ontwikkelaars die geld verdienen in contact moeten kunnen treden.

Apple is deze week begonnen met het verwijderen van apps, schrijft 9to5Mac. Het is onbekend om hoeveel apps het gaat. De verplichting is alleen voor apps waarin advertenties zitten of waarin gebruikers aankopen kunnen doen. Voor volledig gratis apps is dat niet nodig. De wet omschrijft dat de verplichting geldt voor ‘handelaars’ en volgens Apple is dat in de App Store als ontwikkelaars geld kunnen verdienen aan een app. De Digital Services Act geldt sinds ongeveer anderhalf jaar.

Apple App Store apps verwijderen DSA
Apple verwijdert apps zonder contactinformatie uit App Store. Bron: 9to5Mac

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

19-02-2025 • 19:19

26

Reacties (26)

26
26
9
0
0
12
Wijzig sortering
Dat zal vooral bij de simpele cashgrab applicaties het geval zijn vermoed ik. Bij grotere applicaties zal je daar weinig van merken.

Ik heb het idee dat men met de gemiddelde iPhone of iPad er niets van zal merken, misschien alleen bij al wat oudere apps die nodig zijn voor bepaalde hardware zoals camera’s die al jaren uit de roulatie zijn.
Wat weerhoud een cashgrab applicatie ervan om een tijdelijk e-mail te gebruiken voor die, neem ik aan, eenmalige verificatie?

Maar zelfs met contact informatie kom je vaak niet verder. Kijk maar naar Radar waar gedupeerde mensen niet gehoord worden via e-mail en/of telefoon. Zo'n verplichting lijkt in mijn idee enkel voor de buhne...
Je moet ook een adres opgeven. Die zijn ietsje moeilijker om tijdelijk aan te maken.
Voor een grote speler is het natuurlijk eenvoudig om je bedrijfsadres op te geven. Maar een kleine developer zal natuurlijk minder happig zijn/haar thuisadres op te geven.
Ik heb begrepen dat je een soort fake adres mag opgeven. Dus je huurt ergens een brievenbus waar alle fanmail* naar toe mag.

Vond dat bij KVK ook zo vervelend. Mensen die ongevraagd langs mijn duur kwamen met een energiecontract of mij opbelde voor energiebesparing.
Voor kleinere bedrijven en zzpers is er zeker een probleem aangaande adressen ed.

je wilt immers niet dat zomaar elke boze klant bij je thuis verhaal kan komen halen.
je wilt echter wel dat elke boze klant de kans heeft om een deurwaarder naar je toe te sturen met een heel mooie uitnodiging voor een rechtszitting. kortom zo'n adres is helaas wél nodig. het zou kunnen dat bedrijven als postnl in de toekomst een neppe postbox dienst gaan aanbieden waarbij gescande post digitaal in je mailbox wordt bezorgd of waarbij de postbode hem alsnog gewoon door je brievenbus duwt ookal is ie dus niet op jouw echte adres geadresseerd - maar je moet als benadeelde gewoon een valide weg hebben om iemand aan te kunnen spreken en voor een gerecht te dagen.
Voor 260 euro (excl. BTW) per jaar heb je een postbusnummer die je bijv. wekelijks/maandelijks komt leeghalen. Je kunt het ook naar je huis laten doorsturen maar dat kost een flink bedrag extra.
Voor een deurwaarder zou je natuurlijk ook een register kunnen maken die voor een beperkte groep inzichtelijk is.

Echter, als je af en toe radar kijkt, dan zie je dat dat er toch best veel mensen opgelicht worden. En waarom zouden zij niet fysiek verhaal gaan halen? Eigenlijk zie je dat in veel gevallen de overheid een te kleine rol speelt.
“Apple verwijdert apps zonder contactinformatie uit App Store” lijkt mij een duidelijkere en beter passende titel
Ik zat er ook al over te denken om het te melden.
Dus ze halen een app uit de store en dan is er geen enkel adres waar je verhaal kunt halen? Belachelijk.
Dat kon je al niet, want de reden dat ze het er uitgehaald hadden is net het ontbreken aan contactgegevens
Ik denk dat @copycatz bedoelt dat de titel misleidend is. De app store is niet zonder contactgegevens, maar de app.

Een betere titel zou zijn:
"Apple verwijdert apps zonder contactinformarie uit app store"

Ik stoorde me in elk geval wel aan de kromme titel.
Apple haalt apps uit de store waarvoor ik heb betaald. Laten we dat eerst oplossen.
Dan moeten de EU en Apple stoppen met beleid te veranderen en dat gaat niet gebeuren. Zeker de EU is heel proactief met beleid zonder goed na te denken over de gevolgen. Apple kan iemand niet verplichten om deze gegevens aan te dragen. Binnen hun kunnen is dit (apps verwijderen) denk ik een logische stap.

Overigens is de oplossing nu misschien om niet meer bij Apple te downloaden. Je hebt Android als alternatief, maar zij verwijderen ook Apps. En je kan natuurlijk gewoon apps installeren via een 3rd party store of gewoon direct bij Android en sinds kort ook bij Apple.
Ik had geld terug gekregen na zo’n klacht die ik bij Apple neerlegde. roept je nu voordat je geslagen bent; heb je het al geprobeerd? Tuurlijk moet je in eerste instantie bij de app ontwikkelaar zijn, maar vind dit een goeie zet.
Voor die paar euro is het voor mij de moeite niet waard.
Als ik online een film koop, moet ik dan ook aan Disney vragen waarom die film niet beschikbaar is op Amazon Prime?
wat heeft dat er mee te maken met contact gegevens????

En in mijn geval ging het om een app van €119. En het is een principe kwestie. Dat jij niet voor een paar euro even een maitje wilt opzetten mag jij zelf bepalen, maar waarom dan hier wel zoveel woorden er aan besteden mag je mij uitleggen.

[Reactie gewijzigd door Lord Anubis op 20 februari 2025 13:27]

ik denk dat ik jouw woorden verkeerd begreep :)
119 is een flink bedrag... dan kom ik ook voor uit de stoel.
Dus apple verwijderd dingen waar jij voor hebt betaald, en dan moet jij daar ook nog eens achteraan? Bijzondere gedachtegang.
Vooral omdat apple kan zien dat je ervoor betaald hebt en dat dus proactief had kunnen doen.
Je gekochte app blijft volgens mij gewoon werken. Maar verder is het uit de app store.
Dan moet je in 99 van de 100 gevallen bij de ontwikkelaar zijn die de app terugtrekt.
Als ik online een film koop, moet ik dan ook aan Disney vragen waarom die film niet beschikbaar is op Amazon Prime?
Geen idee, dat zul je uit moeten zoeken; hier hadden we ‘t over de App Store.
Het gaat om digitale aankoop, toch? Zou er een verschil mogen zijn in films of software? Begrijp je wel mijn intentie ?
Dat hoeft hij niet uit te zoeken. Hij koopt een product bij een winkel, en die winkel is verantwoordelijk voor de afhandeling van garantiezaken. Niet de leverancier van het product aan de winkel.
Dus begrijp ik hieruit dat Apple ook door consumenten benaderd kan worden via contactgegevens op de site? Of is dat alleen voor de minder gelijke?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.