'Pokémon GO-maker Niantic wil zijn gamingactiviteiten verkopen aan Scopely'

Pokémon GO-maker Niantic is naar verluidt in gesprek om zijn gamingactiviteiten te verkopen aan Scopely. Volgens ingewijden heeft het bedrijf, dat onderdeel is van het Saoedische Savvy Games Group, een bedrag van rond de 3,5 miljard dollar over voor de deal.

Persbureau Bloomberg meldt dat de bedrijven de overnamedeal mogelijk in de komende weken aankondigen. Er is nog geen definitieve overeenkomst gesloten. Volgens ingewijden heeft de deal betrekking op Pokémon GO en andere mobiele games van Niantic.

Niantic is vooral bekend van de mobiele game Pokémon GO, die na de release in 2016 wereldwijde populariteit heeft gekend. Het bedrijf heeft pogingen gedaan om dezelfde formule over te brengen naar andere titels, maar zonder hetzelfde succes. Zo werd de AR-game Harry Potter: Wizards Unite in 2022 stopgezet en annuleerde het enkele games die al in ontwikkeling waren.

Scopely is een uitgever van voornamelijk free-to-playgames, waaronder Monopoly GO, Stumble Guys en Marvel Strike Force. Sinds 2023 is Scopely onderdeel van Savvy Games Group, een dochteronderneming van een Saoedische investeringsmaatschappij. Zowel Niantic als Scopely hebben op het moment van schrijven nog niets over de gesprekken naar buiten gebracht.

Pokémon GO

Door Sabine Schults

Redacteur

19-02-2025 • 09:01

53

Reacties (53)

53
53
20
2
0
28
Wijzig sortering
Ik vrees dat dit dan ook het einde zal zijn van Ingress. Is nooit echte financiële winst uit gekomen, en waar het oorspronkelijk nog het voordeel gaf van het opbouwen van hun kaart, is dat tegenwoordig ook gewoon mogelijk voor de pokemon go spelers. Kan me niet inbeelden dat een externe firma dit gaat laten verderbestaan
Vind het eigenlijk wel raar dat Ingress niet eens wordt genoemd in het nieuws artikel.
Zonder Ingress en de Ingress community was Pokemon Go er nooit geweest.

Denk dat Ingress ook wel het een en ander heeft opgeleverd. Daar zaten grote sponsor deals aan vast.


Wat blijft er overigens over van Niantic als ze de games zelf niet meer beheren? Alleen het AR framework en de kaart?

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 19 februari 2025 10:32]

Ingress (en Niantic) waren onder water een project van Google om betere locatie-data te verzamelen (mensen die rondlopen met gps + internet aan is goeie data), maar ik denk dat die waarde er wel uit is nu. Ik vraag me wel af of Google nog die data zal ontvangen als Niantic verkocht wordt. Maar ook wat je zegt, wat blijft er over van Niantic als hun games verkocht worden? Ik denk dat het een grote herstructurering is en dat Niantic overblijft als een bedrijfje dat technologie, data en patenten gaat beheren, maar slechts als fractie van wat het was. Exit van de stichters / aandeelhouders denk ik.

Ze zouden in theorie nog jaren aan hun game(s) kunnen verdienen, ik lees dat ze een redelijk stabiele ~$650 miljoen omzet per jaar halen, alhoewel ze in 2020/2021 een piek hadden van net iets meer dan $900 miljoen; de vraag is of ze nu in 1x een winst van $3.5 miljard pakken, of nog 5-10 jaar doorgaan om dat "organisch" te verdienen. Ik denk wel dat de populariteit van hun games een plateau bereikt heeft, dus nu verkopen voor de langzame dip is niet onverstandig.

Tegelijkertijd, als het nu opgekocht wordt dan zal de nieuwe eigenaar er een nieuwe boost aan willen geven; doorontwikkeling, meer monetization, marketing, etc. Maar ik neem aan dat Nintendo / Game Freak of whatever er ook zeggenschap over heeft en een significant deel van de omzet krijgt.
Klinkt als "we verdienen er niet genoeg aan, laten we het maar verkopen en cashen".

Kijk... het is niet het slechtste idee, maar het voelt zo erg alsof vandaag de dag mensen alleen nog maar kunnen denken aan groei, potentie en meer verdienen, inplaats van "hey dit is prima, laat ik hier gewoon mijn boterham mee verdienen".

Verder laten we eerlijk zijn. Het kan alleen nog maar naar beneden, er is een vaste horde mensen die het spelen, maar de "craze" is er wel vanaf. Je gaat niet net als in het begin nog eens zo'n gekte ontketenen waarbij zoveel spelers aan de gang gaan.
Oh zeker wel... Als scopely ergens goed in is, is het uitmelken.. Heb een tijd lang Marvel Strike Force gespeeld, maar alles is er op ingericht op 'kopen kopen kopen', tot in den extreme.
Ik speel het nog steeds. De overname door Scopely is een enorme achteruitgang geweest, alles is inderdaad ingericht op mensen frustreren en laten kopen. Vroeger kon je als f2p speler nog goed meekomen, maar tegenwoordig forceren ze je nieuwe characters te gebruiken in events. Wil je goede rewards halen, dan zal je shards van die character moeten kopen.
Gotcha!

Dat is alles wat die games tegenwoordig zijn.
Elke mobile game.
Als je ziet wat bepaalde van die firma's elke maand binnenharken, dan is dat te verwachten. Helaas.
Er zijn uitzonderingen, maar ze worden zeldzaam.
Ik moet eerlijk zeggen,

Ik speel soms van die mobile games dat je een hero hebt met andere hero's en dat je dan steeds hero's kan pullen en dat ze daqn 4 sterren of 5 sterren zijn en ze kan upgraden etc etc,
Soms kan ik me daar wel echt mee vermaken paar maanden en dan vind ik het ook eigenlijk niet eens erg om af en toe wat te kopen hoor.
tja, het is een feit dat dat soort spelletjes verslavend zijn. de initiële designvraag is immers niet "hoe maak ik dit spel zo leuk mogelijk" maar wel "welke onderhandse marketingtechnieken kan ik gebruiken in mijn 'videospelletje' om mijn geldhaak zo diep mogelijk in de wang van de gamervis (en hopelijk enkele gamerwalvissen) te prikken zodat ik zoveel mogelijk geld kan binnenrijven".
ben alvast blij dat ik door dat soort prul heen zie
Hierbij hoort een gekende voordracht.
Let's go whaling. Inmiddels 8 jaar oud.
YouTube: Let’s go whaling: Tricks for monetising mobile game players with fre...

De eerste keer dat ik 'm zag, dacht ik dat deze sarcastisch was.
Maar de voordrachtgever meent dit serieus.
Ik ben altijd geweest van, je gamed omdat je het leuk vindt, en het moet een uitdaging zijn voor je.

Een pay to win systeem game is nooit een uitdaging, want je koopt jezelf langs de eindbaas. En het geeft je ook een voordeel tov mensen die minder of niet betalen. Moet je zo winnen in een spel? Geen voldoening voor mij op die manier.

Daarom wil ik nooit ingame geld betalen, want het maakt je een slechte gamer qua skills.

Het aankoopbedrag van een spel moet genoeg zijn.
Ik ben gelukkig niet verslavend gevoellig want in een keer ben ik er gewoon klaar mee.
Maar ik ben wel het type persoon als er ik er echt plezier aan beleef dna vind ik een beetje geld uitgeven niet erg.

Ik denk dat ik 1 a 2 keer per jaar zo een spelletje tegen komen.
Ik val gelukkig niet onder de walvis qua uitgaven maar meer onder het guppie.

Ben mij enorm bewust van die tricks die ze uithalen in dat soort games, dat soort spellen speel ik wel heel erg met mijn portemonnee in gedachten : :P
Probeer Balatro eens uit.

Generaliseren is nooit een goed idee want dan sla je de daadwerkelijk goed bedoelende game devs die simpelweg hun dagelijkse brood willen verdienen in het gezicht.
En hoe... Zie je ook in Star Trek Fleet Command, alles is maximaal gericht op FOMO en zelfs events waar je pas vlak voor de finish leert dat je toch echt €99,- moet neerleggen om het af te maken.
Ik speel het al een tijd een heel stuk minder tot eigenlijk nagenoeg niet sinds ze strenge play api integrity aangezet hebben medio afgelopen jaar.
Zogenaamd tegen cheaters, maar dat sluit mij als GrapheneOS gebruiker ook buiten en heb er niet altijd zin in een tweede telefoon mee te leuren voor een beetje Ingress.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 19 februari 2025 10:50]

Na 13 jaar krijg ik dan ineens veel vrije tijd.
Zelfs als Ingress niet afgekapt wordt weet ik niet of ik het een fijn idee vind om een compleet ander bedrijf toegang te geven tot zoveel persoonlijke gegevens.
Pokemon GO was een bijzondere uitzondering. Aardig concept, goed gebruik gemaakt van het IP (bijv. door alleen 1st gen Pokemon te gebruiken), goede timing en het juiste netwerk effect.

Maar het was al vrij snel duidelijk dat dit soort games niet een gigantische toekomst hadden. Het feit dat het zo fysiek is, is gewoon een barrière voor groei.
Het spel omvatte dan ook bijna enkel grinding (Geen idee of dit nu nog is). Waardoor de gemmidelde speler ,na het nostalgisch effect van Pokemon was uitgewerkt, al snel afhaakte.
Inderdaad, er zijn ook geen skill based elementen in de gameplay te vinden, tis niet alsof je er over tijd beter in wordt, dus was het inderdaad wachten totdat het Pokemon effect was uitgewerkt en de game minder interessant werd.
Het was/is gewoon geen spel met een oneindige levensduur. Maar dat ze het voor een groot aantal spelers al 9 jaar interessant hebben weten te houden, is op zich knap. Ondertussen haken er elk jaar meer mensen af en is het doodlopend. Vandaar ook de verkoop waarschijnlijk.
En toch als je naar de cijfers kijkt doet Niantic het prima, ~$650 miljoen omzet per jaar; een daling sinds de piekjaren van 2020/2021, maar redelijk stabiel de afgelopen jaren, ook ondanks hun mislukte / geannuleerde projecten.
Zeker, omdat de zogenaamde "whales" een groot deel van de omzet voor hun rekening nemen.
Haakte zelf af toen ik level 43 werd.
Ik heb level 50 gehaald, al snel. Met ook een 400000 pokemon gevangen. Maar het begon wel repeterend te worden en saai. Uiteindelijk afgehaakt omdat ik er geen zin meer in had steeds naar buiten te gaan, gestopt ook in de winter toen. Waar deed je het nog voor. Weinig nieuws meer, weinig uitdaging. Hype was rond 2020 wel over.
Je zegt het alsof Pokemon Go al voorbij is, maar het wordt nog steeds massaal gespeeld. Ik zie wel wat artikelen dat de omzet is gedaald, maar als nog lijken het indrukwekkende getallen. Winst op de game kan ik zo snel niet vinden, maar dat zal niet mis zijn.

Met de in-game items die je kan kopen + tickets voor community days halen ze volgens mij al flink wat binnen. Daarnaast hebben ze ook af en toe promoties voor events waar ze ongetwijfeld goed voor betaald worden.

Wat hieronder ook wordt genoemd dat het enkel grinding is, is ook niet helemaal waar. Je kan het spel op meerdere manieren spelen. Je kan natuurlijk gaan voor het sparen van alle pokemon, maar er zit ook een PVP aspect in. Het weten van de juiste counters, welke attacks het beste zijn heeft daarbij echt wel voordeel. Ook het goed kunnen gooien van ballen en het timen daarvan kunnen het verschil maken.
One hit wonder bedrijf is 3,5 miljard waard? Lijkt mij wel heel overvalued.
Valt me mee, ze doen $650 miljoen omzet per jaar, die investering is dus binnen tien jaar wel terugverdiend. Maar het is een game bedrijf die op een of andere manier een miljardenhit gemaakt heeft van een oud bordspel, dus als ze deze IP krijgen zullen ze wel truuks hebben om die omzet te vermenigvuldigen.
Pokemon Go is wel nogsteeds in een "downward spiral". Minder en minder mensen spelen het nog maar. Ik hoor er niemand meer over, je ziet nooit iemand op straat meer spelen. Eigenlijk al de laatste jaren.

Ben benieuwd hoeveel Nederlanders dit spel nog dagelijks spelen.
We spelen nog steeds ensoms is het nog best druk met raids. Maar het is nu meer hardcore gamers dan de gemiddelde spelers helaas. Maar het blijft een leuke game, die nog steeds goed gratis te spelen is.
Hardcore gamers die rondjes wandelen in de buurt. :+
Hardcore gamers die naar buiten gaan? :o

Zalig.
Hardcore gamers binnen Pokemon Go wordt hier bedoeld natuurlijk. Je zou ook kunnen zeggen 'verslaafden'. Want het hele "gotta catch em all' en de saus van fomo door het hele spel, kan je best verslavend noemen. Niantic heeft ook jarenlang zijn best gedaan om het spel een gewoonte te maken. Elke dag inloggen, events waar je bij 'moest' zijn, time-limited shinies, en natuurlijk omdat het een gps game is, "even het spel starten, hier ben ik nog nooit geweest".
Ik snap wat hij bedoelt. Het is gewoon grappig.
"Hardcore gamer" en "iemand die naar buiten gaat" in dezelfde paragraaf.

Dat tovert toch een glimlach op mijn gezicht. :+
De hype zoals die in begin was, moet je toch van erkennen dat het iets speciaal was; men ging massaal de straat op, na buiten pokemons vangen. Heden dag heeft iedere dorp/stad nog wel een klein clubje wat hun ronden maakt. En met evenementen wil het nog wel eens wat drukker zijn bij gyms en stops. De piek waarbij men elkaar over de voeten loopt komt niet meer terug - benieuwd of we dat ooit ngo mee maken (andere game)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 19 februari 2025 09:16]

pokemon is het mv
benieuwd of we dat ooit ngo mee maken
Wetende dat Pokemon volgens mij het grootste IP is op aarde, verwacht ik het niet, maar hoop ik het wel. Als je alleen al kijkt naar andere games van Niantic die voor hetzelfde gingen (minecraft world etc.) is daar nooit wat van gekomen. Ik heb nog wat enthousiasme gezien voor een muziekverzamelgame in dezelfde trend maar ook dat is nooit meer geweest dan niche.
Ik hoop zeer dat er nog iets gaat komen, misschien een pokemon Go 2 waarbij het meer coole features heeft op launch.
Speel Pokémon Go als sinds dag 1 dat het uit kwam en speel het nog steeds. Al speel ik voornamelijk de Raid hours en is dat puur voor de gezelligheid.

Ik heb tevens de afgelopen jaren veel geklaagd over Niantic, maar weet niet of ik nou veel blijer ben als het naar een andere partij gaat, afwachten dus!
Ik mis de hype van 2016
Wat doen ze dan nog buiten gaming? Heb even gezocht maar zag het zo snel niet heel duidelijk. Krijg het idee dat ze zich meer willen positioneren als aanbieder van tech aan andere bedrijven, ze hebben het over een "geospatial AI model".
Augmented Reality. Wordt ook toegepast in Pokemon Go en tegenwoordig (geloof ik, ik speel het al even niet meer) Ingress.

Edit: @Menesis hier onder heeft dit uitgebreider uitgelegd.

[Reactie gewijzigd door Smuey op 19 februari 2025 09:57]

Wat betekent dat voor hun AR SDKs? (8th wall Wayfarer, Lightship) Ze hebben heel hard aan de weg getimmerd om AR voor mobiel te maken voor ontwikkelaars, met een state of the art visual positioning system dat ook data verkrijgt uit pokemon go.
Wordt dat ook verkocht?
Of is dat juist wat er overblijft? :D
Dat was net het hele punt van de operatie. Anders krijg je geen Arthur C. Lundahl—Thomas C. Finnie Lifetime Achievement Award van de United States Geospatial Intelligence Foundation terwijl je de batterij van je users leegzuigt om miljoenen "user-contributed scans" per week te verzamelen. Voor zover ik weet kan hun VPS niet alleen je positie bepalen in 3D ruimte tegenover een enkele foto, maar kan het voor een groot deel van de wereld ook geo-guessen waar je bent. De combinatie van de twee maakt het preciezer dan commerciële gps.
Wat de meerwaarde is van een GPS systeem dat 150T parameters moet berekenen ipv 4 satellieten te pingen weet ik niet. Maar misschien leuk als je een toestel in beslag neemt in de luchthaven en door een fotoalbum scrolt.
Het werkt in 2 stappen: Eerst GPS bepaling voor een grove schatting, daarna VPS (dus visueel) rond één of een paar (bij onprecies GPS signaal) pokéstops of beter gezegd waypoints.
Dat gebeurt in een paar seconden.

De meerwaarde is dus centimeter nauwkeurigheid, ook binnendeurs.
Ze hebben genoeg data geschraapt via Pokemon Go. Ze richten zich nu op dat wereldmodel, zoals ook beschreven in het artikel onderaan dit bericht.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.