Dat is zijn eigen vooroordeel maar aangezien deze persoon waarschijnlijk ervaring heeft dan is dat ook wel ergens op gebaseerd. Dus deze persoon verwacht heel weinig vrouwelijke kandidaten te krijgen en/of als ze dan wel komen, dan zijn ze - volgens deze persoon dan - niet geschikt.
Dat is inderdaad één aspect, door vooroordelen zal er strenger naar vrouwen gekeken worden. Zoals je afvragen of vrouwen wel sterk genoeg zijn terwijl bij mannen aangenomen worden dat ze wel sterk worden als ze dat nog niet zijn.
Deze persoon weigert niet om vrouwen aan te nemen omdat dit wordt afgekeurd door de buitenwacht.
Het gaat niet om de buitenwacht, het gaat er om wat die persoon zelf gelooft. Als die baas oprecht gelooft dat vrouwen niet geschikt zijn (ongeacht of dat echt is of een onjuist vooroordeel) dan zal die baas minder snel een vrouw aannnemen.
Erger, als die vrouw zelf gelooft dat ze niet geschikt is dan zal ze ook niet solliciteren.
Er komt nog een vervelend vooroordeel bij, namelijk dat mannen wel ambitieus zijn en vrouwen niet. Daarom wordt het van mannen geaccepteerd, nee verwacht, dat ze solliciteren naar de hoogst mogelijke functie, zelfs als die man daar eigenlijk (nog) niet geschikt voor is en dat vinden we een goede karaktereigenschap. Van vrouwen wordt traditioneel verwacht dat ze zich bescheiden opstellen en niet te hoog grijpen. Als vrouwen dat zelf ook geloven dan zullen ze niet naar moeilijke vacatures solliciteren (of het nu moeilijk is in spierkracht of iets anders). Als ze het wel doen wordt direct het vooroordeel bevestigd dat vrouwen ongeschikt zijn. Als een man het doet dan is het gewoon een lul, net als allemaal.
En als dat wel zo is - hoe kunnen we dat dan aantonen?
Doe een onderzoek waarbij je identieke CV's aanbiedt aan werkgevers waarbij een deel een mannelijke naam heeft en een deel een vrouwelijke naam.
Kijk of er verschillend wordt geoordeeld als de werkgever het geslacht van de kandidaat kent.
In praktijk is anoniem solliciteren nogal lastig als je op gesprek moet maar voor het onderzoek kunnen we alles anoniem op papier doen. Maar vrijwel iedere sollicitatie begint met een brief, dus in ieder geval de eerste stap is realistisch.
Dit bedenk ik niet zelf. Dit onderzoek is talloze keren uitgevoerd en steeds blijkt dat er een voorkeur is voor mannen ongeacht hun kwalifiacties. Die resultaten zijn al minstens 50 jaar bekend en op verschillende gebieden bevestigd. We discrimineren nog steeds fors op grond van geslacht, huidskleur, afkomst, etc..
Daarmee is nog niet bewezen dat 100% daarvan onterecht is, misschien zit er wel een kleine kern van waarheid in, maar het laat wel zien dat het niet verstandig is om naar die vooroordelen te luisteren omdat we het veel te zwaar aanzetten.
Vandaar mijn oorspronkelijke stelling dat we de invloed van biologische effecten overdrijven en dat sociale invloeden groter zijn.
Wat wetenschappelijk onderzoeken ter ondersteuning:
bv:
https://academic.oup.com/esr/article/35/2/187/5370650
"We sent four (two pairs of fictitious man–woman) résumés to 1,372 job offers from a broad selection of occupations. In one pair, candidates had equivalent curriculum vitae (CVs) except for their sex and their qualifications (meeting standards or higher). In the second pair, candidates differed by sex and parenthood status (with or without children). We interpret the observed differences in favour of men as signalling gender bias in recruitment. "
https://onlinelibrary.wil....1471-6402.1979.tb00711.x
"In this study, 129 female and 83 male undergraduates were asked to make judgments about identical male and female law school applicants. <knip> The investigators concluded that prejudicial attitudes toward women continue to exist and are expressed in more subtle or „hidden” forms. "
Uiteraard raad ik je aan om niet blind in deze onderzoeken te geloven maar zelf te lezen wat er de afgelopen eeuw zoal onderzocht is. Dit is ook nog eens deel van een veel grotere discussie over "nature" vs "nurture". Niettemin is duidelijk dat de sociale invloed groot is en dat die veranderd kan worden.
Zelfs als je aanneemt dat de invloed van biologie groter is dan lijkt het me wenselijk om sociale invloed te verkleinen in plaats van dit soort patronen te versterken.
Ik blijf erbij dat vooroordelen [bij de individu] ergens op gebaseerd kunnen zijn. Niet dat ze daarom dan 'correct' zijn. Maar zomaar stellen dat jarenlange ervaring met vooral mannelijke bouwvakkers (bijv.) nergens op gebaseerd is en dat vrouwen het ook prima kunnen, dat kan ook niet.
Maar hoe weet je dat als vrijwel alle mannen bouwvakker zijn?
Waar komt de data vandaan dat vrouwen niet geschikt zijn als je ze niet kan beoordelen omdat ze er niet zijn? (Persoonlijk opmerking, ik heb met vrouwelijke bouwvakkers samengewerkt en die waren gewoon geschikt voor hun vak. Uiteraard is dat ook niet meer dan mijn eigen perceptie).
Ik denk dat dit een zelfversterkend effect is:
1. Er zijn weinig vrouwen in de bouw,
2. We wennen aan het idee dat bouwvakkers mannen zijn.
3. Vrouwen solliciteren minder omdat ze geloven dat alleen mannen bouwvakker kunnen zijn
4. Als er wel een vrouw solliciteert wordt ze extra streng beoordeeld omdat ze vrouw is.
5. Er zijn nog minder vrouwen in de bouw, ga naar stap 1.
De grap is altijd: vooroordelen kunnen welliswaar totale onzin zijn (door een te kleine ervaringsset) maar als het al jaren bestaat, is de kans groot dat er wel degelijk een kern van waarheid in zit.
De hoeveelheid onjuiste dingen die mensen geloof hebben door de eeuwen heen is vrij groot. Alleen al het aantal godsdiensten waar mensen in diep geloofd hebben is gigantisch en die hadden het allemaal fout.
We hebben eeuwenlang vooroordelen gehad(?) over kleurlingen, joden, de inwoners van onze buurlanden en kolonien, koningen, priesters en eigenlijk iedereen die anders is dan onszelf. In ieder dorp in de wereld zullen ze je vertellen dat ze ruzie hebben met het volgende dorp, maar dat ligt aan dat andere dorp.
We hebben echter geleerd dat verschillen tussen mensen groter zijn dan overeenkomsten die uit zo'n groep voorkomen. Individuele personen moet je als indididu beoordelen en niet bij voorbaat afschrijven op grond van een of andere groep.
Vooroordelen kunnen een kern van waarheid bevatten maar de fout die we steeds weer maken is dat we daar veel te veel waarde aan hechten en het vooroordeel zwaarder laten tellen dan het individu. Dat is het hele probleem met vooroordelen en waarom onze maatschappij daar zo tegen is (of dat denkt).
Echter omdat vooroordelen ook bestaan uit racune of pure discriminatie is het moeilijk om de onderbouwde vooroordelen te scheiden van de onzinnige/ongewenste.
Het hele punt van een vooroordeel is juist dat het onvoldoende onderbouwt is.
Persoonlijke ervaring noem ik daarbij onvoldoende omdat het de ervaringen van één persoon zijn en die zijn altijd gekleurd door die persoon.
Neem bijv. angst voor slangen (het dier dus). Er zijn wel degelijk relatief ongevaarlijke slangen en veel mensen hebben nog nooit te maken gehad met een slang. Toch is het vooroordeel: "slangen zijn gevaarlijk". En kan dat kwaad? Niet echt, het eerder waar dan niet.
Als survivalmechanisme voor mensen is dat een verstandige afweging. Beter 100 keer een slang doodslaan dan één keer gebeten worden. Dat is in het voordeel van de mens maar in het nadele van talloze onschuldige slangen die bruut worden vermoord.
Dat accepteren we omdat het "maar" dieren zijn en het een "wij vs zij" keuze is (of lijkt). Het risico voor ons is klein en de gevolgen voor de slang vinden we niet belangrijk. Jammer voor al die onschuldige slangen maar we vinden 1 mensenleven meer waard dan 1000 slangen.
Die houding kan ik niet accepteren als het om mensen gaat.
Ik geloof zeker dat de maatschappij invloed heeft. Maar na jaren stimulering om vrouwen ook naar typische mannenberoepen te 'sturen' met heel weinig effect, kunnen we toch niet meer zeggen dat sociale afkeur zorgt dat vrouwen toch niet voor "de techniek" (of typische mannen beroepen) kiezen?
We kunnen ook zeggen dat het bijzonder lastig is om diepingesleten gewoontes (zoals vooroordelen) te veranderen. We proberen ook al jarenlang om mensen meer te laten sporten, gezonder te laten eten, te stoppen met roken, etc en dat heeft ook maar zeer beperkt succes.
Tegenwoordig heeft het individu ook redelijk veel in te brengen. Daarmee wil ik niet zeggen dat groepsdruk en sociale acceptatie (of afkeur) niet meer bestaan. Maar het is vermoedelijk minder sterk dan voorheen.
Ja en nee. Op een aantal punten is de sociale acceptatie flink toegenomen, op andere punten niet. Er zijn altijd vrouwen geweest die mannenberoepen deden om te overleven. Dat vonden "we" niet "normaal" maar wel begrijpelijk want ze werden door omstandigheden gedwongen. Tegenwoordig hebben me meer vrijheid om onze eigen toekomst te kiezen maar er wordt wel kritischer naar de beslissingen gekeken. Tegenwoordig ben je geen slachtoffer van de omstandigheden maar een bitch of een mietje als je het "verkeerde" beroep doet.
Sociale sturing om vrouwen iets te laten doen wat om biologische redenen niet wil (of dat nu ingebouwde voorkeur of gebrek aan spierkracht is) lijkt niet echt te werken.
Als je tegen de stroming in wil varen zal je heel hard moeten roeien om vooruit te komen. Als je niet vooruitkomt betekent het nog niet dat je boot vast zit, alleen dat je niet hard genoeg roeit om verschil te maken.
Hoe zie jij vrouwenvoetbal?
200 jaar geleden waren er aparte regels voor vrouwen omdat de mannelijke regels te moeilijk zouden zijn voor vrouwen. Tijdens WO1 (toen de mannen weg waren om te vechten) was vrouwenvoetbal hardstikke groot in Engeland. Direct na de oorlog werd het prakticsch verboden omdat het "ongepast" was dat vrouwen in het openbaar een mannensport deden.
Dat heeft tot in de jaren 70 geduurd. Tijdens de grote sociale vernieuwingen in die tijd is ook vrouwenvoetbal weer terugkomen en zijn meer vrouwen gaan voetballen. We zijn nu 50 jaar verder en vrouwenvoetbal is al die tijd gegroeid en nu zijn we eindelijk op het punt dat het weer serieus genomen wordt en er steeds meer vrouwelijke teams zijn.
Nu zou je kunnen zeggen dat vrouwen lichamelijk gezien minder goed zijn in sport en dat het daarom minder interessant is om naar vrouwenvoetbal te kijken. Dat kan echter niet verklaren waarom de populariteit van vrouwenvoetbal zo enorm veranderd. De lichamelijk verschillen tussen mannen en vrouwen zijn niet kleiner geworden. Daarom denk ik dat dit vooral een sociaal verschijnsel is en dat het gewoon heel lastig is om het te veranderen.
Mensen worden als kind gevormd en dragen de denkbeelden en vooroordelen die zo dan leren de rest van hun leven mee, dat is haast niet te veranderen. Wat die mensen wel kunnen doen is hun kinderen proberen op te voeden met andere denkbeelden, ook al moeten ze dan liegen over hun eigen (irrationele) gevoelens. Dat is normaal, we vertellen onze kinderen ook dat ze astronaut of ministerpresident kunnen worden ook al geloven we diep van binnen niet dat het echt gaat gebeuren.
Dat is echter niet genoeg. Die kinderen zullen nog steeds opgroeien met een deel van vooroordelen van hun ouders ook al hebben de ouders geprobeerd die te verbergen (en anders komt het wel via andere leden van de maatschappij). Het veranderen van vooroordelen kost daarom meerdere generaties. De vrouwen die nu internationaal voetballen zijn de kleindochters van de vrouwen begonnen met voetbalteams op te zetten. Er is veel vooruitgang geboekt maar we zijn er nog niet.
Parallel daaraan zou je kunnen zeggen dat je als voetbalteam liever mannen dan vrouwen hebt als je het beste team van de wereld wil zijn. Het verschil is dat sport draait om de beste zijn. Er is geen "goed genoeg" maar alleen "één winnaar", de rest zijn verliezers.
Als er werk gedaan moet worden gaat het meestal wel om "goed genoeg". Het is niet zo dat een bouwvakker die 150kg kan tillen automatisch altijd beter is dan een bouwvakker die maar 25kg kan tillen. De vraag is hoeveel je moet tillen om een bepaalde klus gedaan te krijgen. Het kan makkelijker zijn als je steker bent maar uiteindelijk wordt je afgerekend op het resulaat. Geef je de klant/opdrachtgever waar die voor heeft betaalt of niet. Staat het huis er wel of niet? Het is niet nodig om ieder huis in recordtijd te bouwen.
Gedachtenexperiment: Wat zou er gebeuren als je de huidige vrouwelijk wereldkampioenen laat spelen tegen het beste mannelijke team van 100 jaar geleden?
Lichamelijk is er niet veel veranderd. Er is wel heel veel veranderd op het gebied van training, techniek, strategie en materiaal. Ik denk dat de vrouwen van nu het veld zouden aanvegen met de mannen van toen. Ik denk dat die vrouwen zelfs een betere condiditie hebben dan de mannen van toen door de betere trainingsmethodes van nu.
In sport heb je daar niks aan, zoals ik al schreef, in sport telt alleen de beste. Niettemin zou het laten zien dat goede training belangrijker is dan biologische aanleg (als ik gelijk heb dat de vrouwen het zouden winnen).
Dan stel jij dat die ingebouwde voorkeur komt door opvoeding. Maar als kinderen gevoelig zijn voor opvoeding en veel mannen in de techniek werken die ook vader zijn, waarom zouden dochters dan geen voorkeur voor techniek ontwikkelen?
1. Als die vaders zelf geloven dat hun dochters minder geschikt zijn dan zullen ze dat geloof ook op hun dochters overdragen.
2. Zelfs als de vader zelf anders denkt dan is er ook nog de invloed van de rest van de maatschappij.
3. Zelfs als die dochter een voorkeur heeft dan kan het zijn dat ze er niks mee doet omdat ze zelf gelooft dat ze er niet geschikt voor is of dat de maatschappij het afkeurt.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 28 februari 2025 15:32]