'EU wil webshops aansprakelijk stellen voor verkoop van illegale producten'

De Europese Unie is naar verluidt van plan om webwinkels als Temu, Shein en Amazon aansprakelijk te stellen voor de verkoop van 'onveilige' of anderszins illegale producten. Hierdoor moeten ze al voor het leveren aangeven welke producten ze willen importeren.

Momenteel worden consumenten die online iets bestellen gezien als de importeur van het gekochte product, maar de EU is van plan om de aansprakelijkheid te verschuiven naar de webwinkels zelf. Dat blijkt uit een conceptvoorstel dat de Financial Times heeft ingezien. Online platformen moeten dan actief gegevens verstrekken over de producten die ze naar de EU willen importeren, waardoor Europese autoriteiten de goederen al kunnen screenen voordat ze worden geleverd.

Als deze regels worden ingevoerd, zou dat betekenen dat er ook invoerrechten betaald moeten worden voor goedkope pakketjes die naar de EU worden geïmporteerd. Momenteel geldt dat alleen voor producten die 150 euro of meer kosten. Het Nederlandse kabinet stelde vorig jaar al eenzelfde maatregel voor.

De Europese Unie zou met deze regels de rap toenemende import van producten uit China willen tegengaan. Er worden ieder jaar meer onveilige, nagemaakte of anderszins illegale producten de EU binnengebracht, wat schadelijk is voor Europese consumenten, het milieu en de concurrentiepositie van legitieme bedrijven, aldus het conceptvoorstel.

Online platformen worden overigens niet aansprakelijk gesteld als andere aanbieders in hun webwinkels illegale producten verkopen, schrijft de Financial Times. Wel moeten ze producten van externe aanbieders meteen weghalen zodra ze ontdekken dat ze illegaal zijn. Volgens de krant is het de bedoeling dat het voorstel op 5 februari wordt gepubliceerd.

Door Kevin Krikhaar

Redacteur

02-02-2025 • 10:43

288

Reacties (288)

288
271
130
7
0
98
Wijzig sortering
Zou prettig zijn als ze ook iets doen aan namaak, of zal dat vallen onder illegaal?
Open en bloot namaak van bijvoorbeeld een nageschilderde Van Gogh is niet illegaal. Het is wel illegaal om kleding van een bepaald merk met een merklabel na te maken (merkenrecht). Daarnaast moeten producten voldoende verschillen. Namaken van een Philips koffiezetapparaat mag niet, tenzij het op voldoende punten anders is en verder geen patenten schendt.

Een aantal fabrieken in China maakt bijvoorbeeld designmeubelen na die toch op voldoende punten verschillen van het origineel.

Er wordt enorm veel gevaarlijke rommel de EU binnengebracht, die verdringen ook nog eens kwaliteitsartikelen. Bijvoorbeeld bij adapters is slechte kwaliteit het nieuwe normaal geworden. Slechte zaak.
Vooral dat laatste, en dan verkopen met CE en TUV certificering. Levensgevaarlijk!
En zelfs wanneer de tuv certificering echt is dan is het nog niet echt perfect.

Het is namelijk niet tegen de regels van tuv om een product te laten testen bij hun, de certificering te krijgen en dan een revisie van het product uit te brengen en nog steeds de tuv certificering erop te zetten. Je mag zelfs het cijfer van de originele certificering erop zetten.
Zo kun je dus een revisie uitbrengen die minder van kwaliteit is.
In Frankrijk zijn daar wel strenge regels op, echter ook dat is niet zalig makend omdat het niveau van de beoordelers soms bedroevend en tenenkrommend laag is. Daarnaast werkt het innovaties tegen, een traject kan rustig een jaar duren. Het zal wel per segment verschillen anders zouden ze altijd een jaar achter lopen met nieuwe producten.
TÜV is een "notified body" ofwel een keuringsinstantie. Die kan je inhuren om je product te keuren voor CE. Om te kijken of er geen storing van de USB-poorten komt, om te kijken of de boel niet te heet wordt wat tot brandgevaar kan leiden. Etc.
Heb je de goedkeuring, dan mag je het product verkopen in de EU. En dat geeft je aan met het CE-logo.
Dat klopt, maar voor de meeste producten mág je ook zelf certificeren. Alleen voor medische producten en dergelijke is onafhankelijke CE-certificering verplicht.

Uiteraard mag je't TÜV logo alleen gebruiken als je ook daadwerkelijk door hun gecertificeerd bent.
Alleen jammer dat die Chinezen zelfs het CE logo hebben nagemaakt.

En zolang die typische witte stekkerdozen nog steeds een keurmerk mogen dragen dan heb ik niet al teveel vertrouwen in dat keurmerk. Het aantal ondeugdelijke dozen (als in brandgevaarlijke situaties) dat ik al ben tegengekomen is niet meer te tellen.
En zelfs wanneer de tuv certificering echt is dan is het nog niet echt perfect.
Het hoeft ook niet perfect te zijn, als het maar veilig is.
Het is namelijk niet tegen de regels van tuv om een product te laten testen bij hun, de certificering te krijgen en dan een revisie van het product uit te brengen en nog steeds de tuv certificering erop te zetten.
Nu heb ik bij een directe concurrent gewerkt (KEMA, tgenwoordig DEKRA), en bij ons ging die vlieger twintig jaar geleden al niet op. Modificatie is meldingsplichtig en dan beoordeeld de certificeerder of dit een "wezenlijke wijziging" is, die mogelijk herbeoordeling vereist. Kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat TÜV dit niet managed.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 2 februari 2025 19:01]

Kleine modificaties kan je er bij dekra ook nog wel eenvoudig doorheen krijgen al zeg ik het zelf. Simpele End of life onderdelen en andere kleine wijzigingen mogen wij zelf op risico inschatten wat dan met de volgende audit een beetje bediscusseerd wordt met de auditor.
Kijk, een redesign van een printplaat is wel even een ding al valt het ons ook nog wel enigzins mee met wat voor conclusies de dekra trekt over onze plannen.
Dus TÜV geprüft zegt dus (bijna) helemaal niets. Geldt dit ook bij KEMA?
Dus TÜV geprüft zegt dus (bijna) helemaal niets. Geldt dit ook bij KEMA?
KEMA is opgesplitst in een DNV deel (dienstverlening aan zware industrie en energie productie/distributie) en een DEKRA deel (de certificerende tak).

Toen ik nog bij KEMA werkte moest elke productwijziging voorgelegd worden, en werd dan beoordeeld of het product (deels) herbeoordeeld moest worden. Uitgangspunt was altijd "Bij twijfel hertesten". Dat waren beleidslijnen die rechtstreeks bij de directie vandaan kwamen: KEMA had een krankzinnig goede merknaam, en was vastbesloten dat zo te houden.

Ik heb geen inzage hoe DEKRA hier intern in praktijk mee omgaat. Maar het is van oorsprong een Duits bedrijf, waar productaansprakelijkheid enorm zwaar weegt. Dus ik kan me heel goed voorstellen dat men er net zo strak (of zelfs strakker) in zit.
Revisies waardoor bijv de critical components list (CCL) anders wordt zal toch ter review bij tuv ingebracht moeten worden. In iedere geval wel bij Tuv Nord uit Essen waar ik ervaring mee heb.
Het probleem met CE is, dat als het niet aan elkaar is geschreven, dit echt moet zijn en als het wel aan elkaar is geschreven het een afkorting is van Chinese Export.
Op Wikipedia laten ze het verschil zien:
Wikipedia: CE-markering
In dat artikel op Wikipedia staat ook dat er geen officieel logo of officiële certificatie van "China Export" bestaat. Het logo lijkt dermate veel op die van Conformité Européenne dat het verwarrend is voor consumenten en gezien kan worden op een onterechte certificering. (Een logo op kleine punten wijzigen maakt niet dat je het ineens mag gebruiken voor je eigen ideeën)
Lidstaten moeten ook toezien op het juiste gebruik van het logo (daar valt deze variant dus ook onder). Een goede reden dus om de fabrikant hierop aan te spreken en de certificering van dat product eens goed te bekijken.
Volgens mij is die verwarring juist waar die Chinezen op hopen. Dit is een kwalijke zaak, waar de meesten instinken. Aangezien het Chinese logo niet officieel is, denk ik dat Europa China daar ook niet op aan kan spreken.
Het is de taak van de Europese lidstaten om toezicht te houden op het naleven van het correct gebruik van het CE-logo.

Nederland
Het onterecht aanbrengen van de CE-markering en/of opstellen en ondertekenen van de conformiteitsverklaring (ook wel: EG-verklaring van overeenstemming genoemd) is een economisch delict en valt in Nederland onder de Wet op de economische delicten. Toezicht hierop vindt in Nederland plaats door bijvoorbeeld de toezichthouders Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit en de Rijksinspectie Digitale Infrastructuur.


Bron

[Reactie gewijzigd door Jaldea op 3 februari 2025 09:11]

Volgens mij is die verwarring juist waar die Chinezen op hopen. Dit is een kwalijke zaak, waar de meesten instinken. Aangezien het Chinese logo niet officieel is, denk ik dat Europa China daar ook niet op aan kan spreken.
Dan is het toch juist heel simpel? CE logo niet het juiste? Dan komt het product Europa niet in.

Hoef je China verder niet op aan te spreken.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 3 februari 2025 09:51]

Dat hele verhaal is onzin. Logo's zijn merkrechtelijk beschermd. En een afwijking van 1% is niet genoeg om te zeggen "het is anders".
Probeer dat maar eens met het logo van Coca-Cola anders.
Punt is: CE is gebaseerd op zelfcertificatie. De importeur moet het laten keuren en garanderen dat het aan relevante normen voldoet.

De EU moet daar de importeurs op aanspreken. En als je het zelf bestelt in China, wie is dan de importeur?
Helemaal niets bekijken, producten met dat oplihterslogo uit China verbieden in Europa (dit had per direct al moeten gebeuren bij de eerste waarneming van dit logo). Geen halve maatregelen meer en al die Chinese rotzooi hier weigeren. En ja, dus ook weer fatsoenlijke industrie opbouwen op het Europese continent. En ja, dat kost tijd. Maar nu weer de fout maken om in allerlei verre landen de boel uit te gaan buiten lijkt me niet slim.
Dat kost niet alleen heel veel tijd, maar ook geld, import is altijd goedkoper in de massa's die nu geproduceerd en geïmporteerd worden, Er komt trouwens ook genoeg goed spul uit die landen dat het een bepaalde onbalans biedt in specifieke klasse van de samenleving, zoals goedkope elektronica/speelgoed/gimmicks.
Minder tijd dan allerlei rechtzaken en mogelijk ook minder geld. Import is hoofdzakelijk goedkoper door allerlei constructies waarbij de Chinese overheid subsidies verstrekt. Ja, er kan ook goed spul uit die landen komen, maar dat neemt niet weg dat we veel beter af zijn zonder het meeste van die goedkope zut.

Zeker ook aangezien er vaak verboden stoffen in zitten. Het is zo goed als oncontroleerbaar wat er gebeurd op verschillende vlakken, inclusief uitbuiten van mensen die de arbeid verrichten.
Ja dit is zo'n typische lees-tussen-de-regels-door artikel

Het china export logo bestaat niet officieel conform de uitspraken van de EU verantwoordelijken. Lees: Het logo wordt niet erkent, is niet officieel erkent en bestaat dus ook officieel niet.

Nergens staat dat het logo niet bestaat. Want het logo bestaat wel degelijk, het wordt wel degelijk gebruikt en de term China Export is eentje die in de volksmond is ontstaan. En juist op dat punt is het artikel van wikipedia zeer onduidelijk. Het probleem met volksmond termen is dat ze niet erkent worden door Wikipedia en dus verwijderd worden, want geen bron. En daarmee werkt Wikipedia dus bewust en onbewust mee aan de verwarring.
Overigens is dat een mythe, het CE-logo is volgens de Commissie gewoon beschermd.
EU legislation[1] prohibits the affixing to a product of markings, signs or inscriptions which are likely to mislead third parties regarding the meaning or form of the CE marking.

This legislation obliges Member States to ensure the correct implementation of the regime governing the CE marking and take appropriate action in the event of improper use of the CE marking. Member States are also obliged to provide for penalties for infringements, which may include criminal sanctions for serious infringements.

Those penalties have to be proportionate to the seriousness of the offence and constitute an effective deterrent against improper use. These legal tools enable the competent national authorities to lead their necessary fight against any fraudulent use of the unrelated CE (China Export) logo.
Het Chinese Export logo bestaat al jaren en ik vermoed dat dit logo gewoon blijft bestaan, ongeacht wat de EU zegt. Aangezien het geen officieel logo is, zal de EU elke fabrikant apart voor de rechter moeten dagen en er zijn heel veel Chinese fabrikanten.
Waarom ingewikkeld doen? Geen enkele fabrikant voor de rechter slepen, maar dat nep CE logo niet meer toelaten in Europa. Dan stopt het snel genoeg. En mochten ze bedenken daar in China om dat het logo CE volledig gelijkend te maken en te plaatsen, dan wordt het weer een ander verhaal.
Het is helaas aan het EU-lid (Nederland dus) om dit tegen te houden, dan duurt jouw pakketje ongeacht waar het vandaag komt straks in plaats van (zeg) 24 uur, 5 dagen voordat het in Nederland "is aangekomen" want er komt genoeg Chinese bende binnen via andere landen van de EU en wordt weer doorverkocht, dan moet dus elk artikel gescand worden op een niet legitiem CE-logo.
Dus? Wat is daar het probleem mee? Dan duurt het maar langer voordat een pakje aankomt. Er is volgens mij nauwelijks iets wat zo'n spoed heeft dat dat een probleem zou zijn (anders dan ik nu wil hebbe).

Daarom dus ook Europees regelen en tegenhouden. Dan maar geen pakjes meer doorlaten van shops buiten Europa. Het hoeft helemaal niet zo complex te zijn om de consument te beschermen.
Het heeft niks te maken met een "nep" logo of niet. Maar met de moeite van het doen van rechtszaken. Het controleren van de certificatiepapieren bij elke zending. Ga er maar aan staan.
De importeurs aanpakken is een veel effectiever middel
https://www.groups3.com/t...rt-two-very-different-ce/

Het blijkt dat dit China Export verhaal een hoax is. Alhoewel, het alsnog aannemelijk is.
Onder de streep komt het op hetzelfde neer. De exporteur kan het logo er op zetten. en de keuring vindt niet plaats.
Handhaving is lastig.
Als er Nike op zou staan was het eenvoudig. Nike zegt tegen de douane: het is niet van ons, dus vernietig die handel.
Nu staat er CE op. De EU kan zeggen: het is van ons. Mag er alleen op staan als het voldoet aan de normen. Controleer even de papieren en of specifiek deze modelreeks is gekeurd door de instantie waarvan er een papiertje bij zit.
Maar de EU heeft niet zoveel geld hieraan te besteden als Nike.
China heeft het Europese CE logo al nagemaakt met de betekenis China Export is, vaak al verwarrend .

[Reactie gewijzigd door vman128 op 3 februari 2025 14:56]

Dat is dus niet waar. Je kan niet 1% aan een logo veranderen en beweren dat het wat anders is. Anders probeer je dat met het logo van Nike of zo.
Het probleem zit elders, namelijk dat iedereen het CE-logo mag gebruiken zolang die aan bepaalde eisen voldoet. En dat lokt misbruik uit.
Een spatie is genoeg .Logo van nike is "merk" gerelateerd
Daar komt nog bij dat het de fabrikant zelf is die kiest om al dan niet dat CE logo aan te brengen. Er gebeurt geen specifieke certificering of controle, tot het tot een rechtzaak komt...
Die keuze is niet geheel vrijwillig. De EU heeft voor enorm veel producten allerlei eisen. Onder die eisen kan staan dat er een CE logo op moet staan waarbij/waarmee de fabrikant verklaart dit product zelf getest te hebben (of te hebben laten testen) op een aantal punten. Bij andere producten zijn de eisen dat een daartoe gemachtigde instantie/bedrijf de keuring heeft gedaan.
Als het product geen CE logo heeft (of een onjuist logo) dat het wel zou moeten hebben dan voldoet het sowieso niet aan de EU eisen en mag dus niet binnen de EU verkocht worden.
Er hoeft ook geen rechtzaak te zijn om iets dergelijks te controleren.

Nu is het vast zo dat een kleine fabrikant/verkoper er makkelijker mee weg komt om niet aan regels te voldoen dan een bekend merk. Dat de verkoper er nu ook verantwoordelijk voor gaat worden is een goede ontwikkeling. De uitzondering voor aanbieders die het grote platform gebruiken om hun waren te slijten is juist weer heel jammer. Het zou vast juridisch "lastig" worden om die uitzondering niet te hebben, maar het is vaak ook niet heel duidelijk of een product door het platform zelf wordt verkocht of door een andere verkoper (in zoekresultaten is het bijvoorbeeld niet duidelijk).
C E certificering hè, niet CE :+
Tal van voorbeelden idd. Louis Rossmann met de Amazon autozekeringen test. 2 ampere zekering die op ruim 10 ampere nog steeds niet smelt.
Open en bloot namaak van bijvoorbeeld een nageschilderde Van Gogh is niet illegaal.
Wel als je hem als een origineel van Gogh aanbied. Daarnaast vraag ik mij af tot hoever het nog strafbaar is als je duidelijk aangeeft dat het om nep gaat. Ja, een logo kent een merkenrecht maar dit soort merkenrechten kunnen vaak makkelijk omzeilt worden als er iets anders aan is zoals je zelf aangeeft.
Bijvoorbeeld bij adapters is slechte kwaliteit het nieuwe normaal geworden.
Adapters en voedingen worden heel vaak aangehaald en op het Tweakersforum lopen er genoeg moraalridders rond die er bijna een plicht van gemaakt hebben om dat in ieder topic waar een Chinese voeding wordt aangehaald de slechte kwaliteit te melden. Die Chinezen kunnen ook heel veel goede dingen maken en vind ik het kwalijk om er per definitie al vanuit te gaan dat zoiets slecht is. Daarnaast ben ik ook van mening dat de EU normen best hoog zijn. Hoge eisen is best goed maar dat hoeft per definitie een product niet onveilig te maken als het net niet aan die eisen voldoet.
Een Van Gogh kan je legaal namaken omdat het auteursrecht daarop reeds lang vervallen is. Op ene logo van een fabrikant is het merkenrecht van toepassing, en zolang een merk actief gebruikt wordt, heb je exclusief recht op dat merk. En dat beschermen van merkenrecht kan soms ver gaan. Voldoende voorbeelden bekend van kleine familiale bedrijven die hun naam hebben moeten veranderen omdat een multinational nu ineens uitbreid naar hun land en dezelfde of een gelijkaardige naam heeft in de productportfolio.

Vele kwaliteitseisen zijn tot stand gekomen met een reden. Vaak zijn die regels in bloed geschreven, zijn er eerst mensen aan moeten sterven of zwaar gewond moeten geweest zijn voordat we de regelgeving erop aanpassen. Dus zomaar zeggen dat een product dat niet aan de eisen voldoet veilig genoeg kan zijn vind ik veel te kort door de bocht gaan. De eisen bestaan met een reden en de vereiste om eraan te voldoen ook. Het is vaak een kleine moeite om eraan te voldoen, en in vele gevallen zouden de wettelijke eisen wat mij betreft zelfs nog een stuk strenger mogen.
Copyright heeft daar niet zoveel mee te maken. Het is niet toegestaan om iets te verkopen op basis van valse claims over wat het product inhoudt, omdat je hiermee een deal sluit waarbij je de door jou aangegane verplichting willens en wetens schendt door een ander product te leveren dan je zegt dat je gaat leveren, en dat is een onrechtmatige daad.
Een Van Gogh kan je legaal namaken omdat het auteursrecht daarop reeds lang vervallen is.
Even goed lezen: Er staat niet dat je een Van Gogh niet mag namaken, maar dat je een nagemaakte Van Gogh niet mag aanbieden als origineel.
Voldoende voorbeelden bekend van kleine familiale bedrijven die hun naam hebben moeten veranderen omdat een multinational nu ineens uitbreid naar hun land en dezelfde of een gelijkaardige naam heeft in de productportfolio.
Twee voorbeelden van je ongelijk: Een kruidenier die Albert Hein heette, mocht zijn naam gewoon blijven voeren en Canon bracht wereldwijd een serie compactcamera's uit met de naam Snappy. In Nederland was er al een fotohandelaar met dezelfde naam, waardoor de multinational Canon de naam Snappy in Nederland niet mocht voeren. Dit werd SS met een nummer erachter.
Kijk naar Twitter die X werd, er bestond al een bedrijf die X hete.
Dat is dan niet erg. Ajax is een beursgenoteerd voetbalbedrijf en een schoonmaakmiddel. Je mag prima in verschillende branches dezelfde naam gebruiken.

En als een Chinese webshop Nike thee wil exporteren, dan zal dat ook wel mogen. Het wordt lastig met Nike sportdrank; dan zit je waarschijnlijk te dicht op de bekende Nike.
Die positieve noot is idd ook welkom, heb hier een heleboel Ugreen en Blitzwolf e.d. adapters liggen, direct import van Banggood of Ali, en de kwaliteit is prima.
CE staat voor constante kwaliteit, niet perse hoge kwaliteit.
CE staat ook voor een minimale veiligheid en prestatie. Je mag bijvoorbeeld geen chemische rommel in kinderspeelgoed stoppen en apparaten mogen niet onbeperkt ongewenste radiogolven produceren.

Ik ben het verder met je eens dat ze in china ook prima spullen kunnen maken die gewoon keurig netjes voldoen aan de eisen. Het is alleen jammer dat vele landgenoten deze memo over kwaliteitsspul hebben gemist en slechts naar de prijs kijken.
Zou mooi zijn als een platform als Marktplaats dan eens een keer wel serieus gaat optreden. Heb meerdere keren advertenties gerapporteerd die overduidelijk namaak verkopen. De terugkoppeling is altijd dat er geen bijzonderheden geconstateerd zijn en de advertentie blijft gewoon staan.
Het is altijd verboden iets neps te verkopen met de bewering dat ze echt zijn of zonder overeenkomst gemaakt met het bedrijf dat het origineel heeft gemaakt. Daarnaast kunnen ook namen en merklabels gepatenteerd zijn, dus daar mag ook niet teveel overeenkomen.
Er wordt enorm veel gevaarlijke rommel de EU binnengebracht, die verdringen ook nog eens kwaliteitsartikelen. Bijvoorbeeld bij adapters is slechte kwaliteit het nieuwe normaal geworden. Slechte zaak.
En als consument wordt het ook steeds moeilijker om kwaliteit van rommel te onderscheiden, want er wordt door opportunisten op wederverkoopsites zoals Bol ook gewoon echt rotzooi voor veel te veel geld verkocht. Het argument dat het wel betere kwaliteit zal zijn omdat het duurder is dan de wel erg overduidelijke Chinese brol gaat dus helaas ook niet altijd meer op.
Maar als die 'kwaliteitsproducten' niet zo onnodig duur waren geweest, zou men ook niet Chinese imitaite producten aangrijpen. Ik begrijp wel dat mensen dat veelvuldig doen. En geef ze eens ongelijk. Precies dezelfde functie voor een fractie van de prijs. Al is de veiligheid daar ook weer naar. Dat risico neemt men blijkbaar op de koop toe. en dat mag.
En vergeet ook niet gevaarlijke stoffen. Meermaals is al van bv. Temu producten aangetoond dat er gevaarlijke, verboden chemicaliën in zitten waar je kanker van kan krijgen.
Namaak hoeft niet altijd illegaal te zijn, daarnaast niet altijd slecht(er.)
Neen, maar dan moeten ze wel aangeven dat het om namaak gaat en niet het originele produkt.
Ik heb al een paar keer zaken moeten terugsturen naar Amazon (wat wel nooit een probleem was).
Voorbeeld was de Unicorn Beetle Pro Supcase voor de fold3. Ik kreeg een kleine doos met iets wat leek op die supcase maar gemaakt uit zacht mat plastic.
Terug naar de site gaan zien dat er was nergens sprake over dat het om namaak ging.

[Reactie gewijzigd door Niclord395 op 2 februari 2025 11:47]

Klopt, dan heb je te maken met oplichting. Althans als de verkoper pretendeerde dat het om het originele product gaat.

Het klinkt misschien gek, maar door de namaak industrie worden er ook minder producten weggegooid. Dan heb ik het over nagemaakte onderdelen die in de reparatie industrie worden gebruikt. Om maar even een voorbeeld te geven dat ik zelf heb meegemaakt Een autofocus motortje dat in een dure lens wordt gebruikt dat uit productie is. De lens was vrijwel nutteloos geworden als er geen Chinese kopie was gemaakt. en zo zijn er veel voorbeelden in de fijnmechanica en electronica industrie, waarbij nagemaakte (made in China) onderdelen bijdragen aan het verspillen van complete producten gemaakt in andere landen.
Heb gelezen dat in de vs in de warenhuizen van Amazon zo is dat je diverse verkopers kunt hebben die hetzelfde product verkopen.
Dat het warenhuis de aangeleverde voorraden van de verkopers gewoon op 1 stapel legt.
En stel dan dat je 2 verkopers hebt die op papier hetzelfde product verkopen. Maar de een verkoopt namaak en de andere het legitieme product.
Het maakt dan als kopers niets uit bij welke van de twee je koopt, je loopt kans de namaak versie te krijgen
Of minder regels, minder producten als onveilig/illegaal bestempelen en de consument zelf laten kiezen of er een duur maar beter product of een slechter product maar goedkoper wordt gekocht.
Of minder regels, minder producten als onveilig/illegaal bestempelen en de consument zelf laten kiezen of er een duur maar beter product of een slechter product maar goedkoper wordt gekocht.
Je wilt niet concurreren op veiligheid. Nergens. Mensen denken vrij eenvoudig "dat het wel mee zal vallen", en voor een koopje gaan. Totdat hun huis afbrandt door een ondeugelijke isolatie. En het huis van buren, omdat dat er toevallig naast staat. In mijn KEMA-tijd zeiden de mensen van prouctcertificatie niet voor niets dat elke regel geschreven is in bloed van slachtoffers. Regels voor productveiligheid zijn er niet omdat we zo graag regels maken. Ze zijn er omdat de wereld serieus onveiliger wordt als we er niet aan houden en er doden vallen als we ze niet naleven.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 2 februari 2025 12:01]

We zien nu al dat de consument eerder spreekt met zijn beurs dan met zijn verstand. Platformen zoals Temu verkopen bergen producten die niet door de veiligheids testen komen maar omdat het B2C vanuit China komt, moet dat maar kunnen. Kinder speelgoed met lood, laders en batterijen die levensgevaarlijk zijn, het komt allemaal binnen.

Van mij mag de overheid juist veel harder reguleren en dit soort platformen blokkeren totdat ze zich conformeren aan de lokale wetten. Het mag duidelijk zijn dat de consument zeker niet kiest wat goed voor hun is.
Tuurlijk. Iedere consument kan prima zelf bepalen of iets aan bijvoorbeeld de CE eisen voldoet.
Ik hoop dat je het sarcastisch bedoeld!! Ik ben namelijk bang dat een best groot deel van Nederland niet eens waar ze naar EN in de CE documenten ze moeten zoeken of het wel of niet voldoet
En dan toename branden i.v.m. kortsluiting wat vaak bij die produkten gebeurd. Ik zou nooit bezuinigen op regels veiligheid. Zijn er niet voor niets.
En meer huizen die in brand vliegen door exploderende accu's?
Welnee. De grap is dat China gewoon goede producten heeft, ook voor een lage prijs. Maar dat is vaak niet wat al die kleine verkopertjes op AliExpress aan jou verkopen.

De fabrieken waar ik het verleden mee werkte doen eigenlijk allemaal dit:
- Beste producten die van de band rollen gaan naar Japan.
- De goede producten gaan naar de EU en de VS.
- De overigen producten - ongeacht kwaliteit - gaan naar Afrika en de rest van Azie.

Dit is simpelweg het gevolg van regelgeving in de verschillende gebieden.

Het probleem met de kleine verkopertjes is dat die helemaal geen toegang hebben tot producten bedoeld voor Japan/EU/VS. Die zijn door de fabriek namelijk al lang zelf verkocht via grote importeurs, etc.

Dat betekend niet dat de overgebleven producten per se slecht zijn. Afhankelijk van de fabriek kunnen ze soms of vaak exact dezelfde kwaliteit zijn. Maar het probleem is dat je het simpelweg niet weet en er momenteel niemand is die het wat interesseert.

Door nu AliExpress daarvoor verantwoordelijk te maken krijg je er meer grip op. Dat zal sommige producten doen verdwijnen of iets duurder maken, maar lang niet altijd. Het effect zal mijns inziens vooral zijn dat je vaker waar voor je geld krijgt.
Ik denk niet dat massaproductie zo werkt. Oud verhaal, dat je audio-apparatuur had die duidelijk hetzelfde was, maar met 2 merknamen en 2 verschillende prijzen.
En dat het verhaal van de verkopers dan was: "ja maar de kwaliteitscontrole".

Wat je wel hebt is dat er twee of meer productlijnen worden ontworpen. Soms zijn de regels anders (in de VS zijn ze strenger op sluipverbruik van netadapters lijkt het), en aangezien er ook al een andere stekker op zit wordt het hele apparaat dan anders.

Soms is de specificatie anders. Dezelfde auto wordt in het ene land met andere uitrusting verkocht dan op een andere plek. En soms is het ook echt anders: andere (plaatselijke) fabriek.
Dat voelt bij mij een beetje aan als het legaliseren van drugs; dan is die criminaliteit ook weg.
Jij wilt zelf controleren of de batterij veilig en up to spec is? Of je buren die in de 2 onder 1 kap? Of de verf in het poppetje wat allemaal giftige spullen bevat. Denk het niet
Door de lat lager te gaan leggen gaan al die mensen niet hoger springen.
Er komt nu al te veel troep de EU binnen die niet aan de eisen voldoet of zelfs onveilig is omdat mensen zich niets van de grenzen aan trekken. Men neemt geen verantwoordelijkheid omdat die verantwoordelijkheid ze niet genoeg interesseert. Zolang ze er zelf maar voordeel van hebben, zoals meer risico nemen met andermans gezondheid, meer winst maken door onvoldoende te investeren in kwaliteit en door meer vervuiling waar anderen de gevolgen van ondervinden. Dat is waarom er regels zijn aan wat verkocht en gebruikt mag worden.

Iemand die doet alsof strenge regels het probleem zijn is er eerder op uit om meer dan minder risico te laten lopen en af te schuiven. Omdat er zonder regels niet zomaar verantwoordelijkheid hoeft worden genomen en er dus ook niet op afgerekend kan worden.

[Reactie gewijzigd door kodak op 2 februari 2025 21:14]

Alsof een consument dat soort afwegingen kan maken. Weet jij bijv. of metalen sieraden veilig zijn om te dragen? Weet jij hoe je moet bepalen of er metalen in zitten die bijzonder slecht voor de gezondheid zijn?
je hebt kennelijk geen idee hoe de echte wereld werkt. 'Ondernemers' naaien klanten hoe en waar ze kunnen. Dat het hier niet uit de klauwen loopt komt omdat men zich hier aan bepaalde regels moet houden. Hoe weet je bijvoorbeeld of er in een plastic verpakking kankerverwekkend benzeen is verwerkt? Weet je niet, wisten we vroegah ook niet totdat we het gingen testen en erachter kwamen dat veel producten kankerverwekkend bleken. En toen hebben we regels gemaakt en daardoor hoef je je niet af te vragen of er in je flesje shampoo benzeen zit.

En nou pleit jij ervoor om die regels te omzeilen en producten toe te staan van bronnen waar we totaal geen controlle over hebben? Gewoon maar aan burgers overlaten om te bepalen of hun kind doodgaat van een stuk speelgoed? Dommer kun je ze denk ik niet bakken.,.,
Dan moet je ook niet klagen als je geëlektrocuteerd wordt door een onveilig apparaat, of dat je huis opeens in de brand staat door kortsluiting.

Of als jij of je kind een deel van je vingers afsnijd door een wel érg scherpe rand.

Ook milieuregels zijn er niet voor niets. Denk aan de gezondheid van mensen als er bijvoorbeeld zware of giftige metalen in verwerkt zitten voor een mooi kleurtje (cadmium etc) of andere reden. Leuk hoor, maar niet zo leuk als je er een ziekte door krijgt op langere termijn.

Die regels zijn er met een hele goede reden, namelijk veiligheid.

[Reactie gewijzigd door wildhagen op 2 februari 2025 11:26]

En die werken vaak ook zo goed... regelmatig terug roep acties zie ik voorbijkomen. Het zou dan ook verplicht moeten worden dat de consument bij zo terug roep actie 2 keer zijn geld terug krijgt. En niet alleen het bedrag dat hij heeft betaald
Nee, absoluut niet... Dan stimuleer je het stilhouden van problemen als het voor bedrijven een nog grotere strop is om een terugroepactie uit te voeren. Overal kan wel eens iets misgaan. Een terugroepactie betekent niet dat het bij dat bedrijf veel misgaat, alleen dat zij het probleem netjes oplossen (gaan we even vanuit, is natuurlijk ook niet gegarandeerd). Wellicht dat een ander bedrijf waar je geen terugroepacties van gezien hebt wel meer misgaat maar die houden het stil.
Dan maakt het ook niet zoveel uit om het goed te controleren of het goed of niet goed is. Want in het ergstegeval hoef je alleen de aankoop waarde terug te betalen.
Onzin. Alsof je doelbewust een slecht product maakt.
mmmm.... Ik kan met werkelijk niet aan de indruk ontrekken dat veel troep uit China is gemaakt met een budget waarvan iedereen weet dat dat geen goed product kan zijn. Dus ja, ik denk dat er veel doelbewuste slechte producten gemaakt worden.
Ik denk dat je vergist wat de marge is op producten. De productiekosten zijn vaak zeer laag in vergelijking met de prijs in de winkel. Zeker als het om low-tech gaat.
Vaak zijn de kosten dan vooral de setup, dus het ontwerp, de mallen, de keuringen.
En als je er heel erg veel van maakt dan wordt de prijs per stuk heel erg laag.
Wacht even, net nog pleite je ervoor om geen controlle te hebben en nu zeik je erover dat er door controlle producten worden teruggenomen? Je bent denk ik in de war. Je hebt in ieder geval geen benul...
Niet zo hysterisch, in andere landen waar minder strenge regels worden toegepast worden ook geen mensen geëlektrocuteerd. Problemen ontstaan als apparaten ondeugdelijk worden gerepareerd.
Pardon? Ik besef dat dit een N=1 voorbeeld is, maar het is een onomstotelijk tegenbewijs van jouw stelling. Bij mij is bijna brand ontstaan door een ondeugdelijke USB-lader. Brandnieuw uit de doos. Ik werkte toen bij KEMA en ik heb in het lab die dingen laten onderzoeken door mensen die dit dagelijks deden. Conclusie is dat die dingen gewoon levensgevaarlijk zijn door gebrekkige afscheidingen etc.. Ik snap dat met spuitgieten van afscheidingen lastig is, maar ze redden levens. Echt.
Een fabrikant die gevaarlijke apparaten verkoopt waardoor slachtoffers vallen kan in china rekenen op strenge straffen.
Ik heb het destijds nagevraagd bij onze Chinese vestiging. Productaansprakelijkheid is in China zeer veel relaxter geregeld dan in Nederland. Ja, directieleden kunnen daar inderdaad de gevangenis in draaien als ze Chinese staatsburgers op grote schaal electrocuteren. Maar men is ook relatief soepel met wanneer men echt tot vervolging overgaat (de juiste mensen afbetalen schijnt enorm te helpen). En wat er in het buitenland gebeurt, gebeurt buiten het Chinese rechtssysteem dus dat boeit totaal niet. Ik zou niet op het Chinese rechtssysteem vertrouwen om mij veilig te houden.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 2 februari 2025 12:11]

Je hebt schijnbaar een hoge functie met veel invloed gehad bij KEMA.
Ik was inderdaad certificatiemanager, dus ik had mensen wellicht kunnen opdragen iets te doen via de juiste kanalen. Maar ik was in de zeer gelukkige positie om gewoon collega's te hebben die niets liever doen dan dingen onderzoeken en de wereld een stukje veiliger maken. KEMA was meer dan "gewoon een onderzoekslab", het was een enorme verzameling specialisten die elkaar blind wisten te vinden en niets liever deden dan elkaar helpen een klant/collega een stap verder te helpen. Dus de vraag stellen en een goede bak koffie/thee halen is meer dan voldoende.

We hebben ook wel eens honderden (best dure!) producten gekocht omdat er in een uitzending van Radar een verhaal was wat in ons beeld niet zou mogen kloppen. Als certificatiemanagers hebben we toen tot een eigen onderzoek besloten. Heeft tot serieuze aanpassing in de normering geleidt omdat achteraf de normering niet bleek te kloppen (en dus 90% van de markt wel voldeed, maar in praktijk in gebruik onveilig was).

En er waren, toen al, hele serieuze vraagtekens over direct shipping vanuit China. Mijn collega's hadden al wat smerige trucs ontdekt bij lokale controles op zeecontainers waardoor ook echt slecht spul verscheept dreigde te worden. Dit soort incidenten pasten in ons beeld in een strakker opgezet toelatingsbeleid voor elektrische producten (het domein van KEMA).
Bij geen enkel bedrijf/instelling gaat een professioneel lab zomaar onderzoek doen naar een apparaat omdat een collega dat graag wil.
Jij hebt wellicht niet zo'n goede relatie met de labcollega's zoals ik die destijds had. Of ze zijn minder vakidioot. Binnen KEMA waren er ruim voldoende vakidioten (was er zelf een van) en een hoop mag ik nog steeds tot mijn vriendenkring rekenen.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 2 februari 2025 14:03]

Sommige mensen doen dat voor de lol. Er zijn complete YouTube-series gewijd aan het lachen om onveilige Chinese apparaten, zoals Chinese usb chargers of death 20. Als je er verstand van hebt kan je zo in een minuut of twee een paar dingen controleren. Koffie maken voor je collega kost meer tijd. Ik doe ook wel eens iets voor een collega.
Zijn dit twee merkloze adapters? Wie koopt zoiets.

Wanneer iemand mij vraagt voor een usb oplader dan noem ik altijd dezelfde merken zoals anker, Belkin etc.
Dit is iets wat je ook savonds vaak gebruikt en dan ga je geen goedkope rommel gebruiken.
Alsof opa dat weet als oma het aan hem vraagt omdat die vroeger iets met computers heeft gedaan. Ik bedoel massa's kopen bij de Action en je gaat mij echt niet vertellen dat dit geen goedkope rommel is.
Het is goedkoop, maar zover ik kan zien geen rommel. Zo heeft alles een Tuv keurmerk en op YouTube kon ik zien dat ie echt veel veiliger was dan anonieme namaak. Action is bovendien een miljardenbedrijf dat zelf aansprakelijk is voor alles dat ze verkopen. IKEA laders zijn bijvoorbeeld ook degelijk, je hoeft echt niet naar de MediaMarkt of Apple Store voor een merklader.

Platforms als Amazon, Bol, Temu en AliExpress schuiven alles af op de verkopers die actief zijn op hun sites. Soms blijven de gevaarlijke producten doodleuk op de site staan, andere keren wordt een malafide verkoper verwijderd waarna die gewoon een nieuw account aanmaakt. Die sites mijd ik dan ook voor dit soort artikelen. Wat je daar koopt kan heel goed zijn, maar ook levensgevaarlijk zijn, dat is me een te grote gok.
Ik koop inderdaad liever wat bij de Action dan een merkloos artikel van Amazon. Of wat in de supermarkt duur ligt te showen bij de kassa.
AL moet ik zeggen dat het standbyverbruik van die Action-laders aan de hoge kant is (0.3 watt of zo). Weet niet of onze regelgeving daar een gap heeft, het Amerikaanse VI-in-een-cirkel stelt veel strengere eisen.
Volgens mij heeft de Action ook zo ongeveer permanent de rode veiligheidswaarschuwing-banner op hun website staan omdat ze weer een iets ondeugdelijks verkocht hebben.
Zijn dit twee merkloze adapters? Wie koopt zoiets.
Dus jij hebt geen enkel apparaat in huis met een lader waarvan het merk niet meteen bekend is?
Diodegonewild is een absolute goeroe op het gebied van voedingen en ik vind zijn video's zeer leerzaam om mijn eigen AliExpress-aankopen te keuren. Dat gezegd, hij zoekt de slechte laders wel op, wat hij test is niet de gemiddelde kwaliteit van AliExpress, maar over het algemeen de spullen waar je aan kan ruiken dat ze problemen opleveren. Veel van wat ik door de bus krijg, is gewoon goed, maar goed, ik wapper dan ook altijd en beetje met geld op AE.
Ik durf eigenlijk geen elektra meer op AliExpress te kopen. Ik heb een keer een relatief dure adapter gekocht. Aan de binnenkant zat een stuk ijzer vastgelijmd zodat het product degelijk en zwaar aanvoelde, maar er zat gewoon een prutsschakelingetje in.
  • Stel een minimumprijs in van €15
  • .Controleer in de gegevens van de verkoper of je met een fabrikant te maken hebt voor wie zijn eigen reputatie op het spel staat, of dat het een eenvoudige handelaar is
  • Als de fabrikant foto's van het binnenwerk toont is dat een goed teken
  • Lees de recensies
  • Controleer of er bijvoorbeeld op Youtube recensies van producten van de betreffende fabrikant zijn.
Mijn ervaring is dat je dit doet zeer goede spullen ontvangt, vaak beter dan wat de snelle Henks van de Action in de winkel leggen.

En dan nog: Ik keur al mijn spullen zelf, juist omdat er zoveel rommel te koop is en helaas is uit "betrouwbare bron" kopen geen garantie voor een veilige voeding. Zeker bij voedingen die ergens bij zitten, waar de voeding voor de fabrikant een noodzakelijk kwaad is wat zo goedkoop mogelijk moet zijn, krijg je een hoop rommel geleverd.

Dat is een beetje de reden dat ik het zinloos vind om AE te mijden, het is geen oplossing tegen onveilige apparaten.
Dat hoeft helemaal niet.
Ik heb zelf ook in een certificatielabo gewerkt, en onder collega's is het gewoonlijk geen probleem om even op vraag van een collega, eens naar iets te kijken.
Als het gaat om een bepaalde klacht of tekortkoming, neemt het ook niet veel tijd in om dat bepaald aspect even te bekijken, en vast te stellen of iets op dat punt voldoet of niet.
De meeste mensen in zo een lab, werken daar omdat ze dat werk graag doen, en erin geinteresseerd zijn, en dus geen mensen zijn die erop uit zijn om enkel maar hun uren te kloppen om hun loon te hebben, of er de kantjes vanaf lopen.
En daarbij als er in het kantoor een voeding een knal geeft dan zijn er een hoop collega's die helemaal uit zichzelf al komen kijken, nieuwsgierig dat men is. Sensatie trekt nou eenmaal aan, al helemaal in een certificatie lab als het gaan om knallen die uit elektrische apparaten komen.
Sensatie trekt nou eenmaal aan, al helemaal in een certificatie lab als het gaan om knallen die uit elektrische apparaten komen.
Ja en Nee. Ik heb een tijdje in het lab mijn werkplek gehad. Ik had toen wekelijks de bedrijfsbrandweer in vol ornaat bij ons op kantoor staan omdat er weer eens iets in het lab begon te branden. De collega's zijn er op bedacht, ze weten perfect hoe ze er mee om moeten gaan en het laat zien waarom we testen. Maar op een gegeven moment ging het vervelen, die wekelijkse ontruiming.
Jij hebt blijkbaar rotslechte collega's als die je geen enkele gunst willen bewijzen.
Niets hysterisch aan. Waar denk je dat al die regelgeving vandaan komt? Dat is net omdat er slachtoffers vallen en men op zoek gaat naar manieren om producten veiliger te maken.

Ja, je kan ook een koekendoos op wielen bouwen voor enkele duizenden Euro ipv een wagen met alle verplichte veiligheidsfuncties. Het is je eigen keuze. Maar bij de eerste, de beste aanrijding ben je wel dood in je koekentrommel.

Ja, je kan een stuk speelgoed voor je peuter veel goedkoper laten maken door het met allerlij giftige stoffen te doen, maar ga jij continue nagaan of je peuter het niet in zijn/haar mond steekt en altijd ook netjes de handjes wast voor die in de mond te stkeen? Ik dacht het niet.

Ja, je kan ervoor kiezen om je iPhone te voorzien van een goedkope namaakbatterij. Maar als geen eisen stelt aan kwaliteit, dan loop je ineens letterlijk met een granaat in je broekzakken waarvan je niet weet wanneer die gaat ontploffen. 1 van de redenen dat Somsung met de Note7 net zo snel moest ingrijpen was vanwege het feit dat regelgeving stelt dat zooets niet kon. Jij wil het gewoon aan je medemensen overlaten.

Of waarom zou ik moeten toestaan dat ik op openbaar domein tweedehands rook moet inademen van rokers? Waarom moeten zij het recht hebben om anderen levensgenot af te nemen terwijl die anderen ook nog eens zullen moeten odpraaien door de verhoogde last die die rokers op de gezondheidszorg veroorzaken? Want ook dat valt onder minder regels.

Misschien moeten we ook maar direct alle milieunormen laten varen? Laat de industrie maar doen. Verzuring van de boden, vercuiling van de lucht, het verdwijnen van de ozonlaag, de opwarming van de aarde. We moeten toch vrij kunne kiezen, niet?

Moet ik verder gaan?
Ja dat achteraf de fabrikant bestraft word daar heeft het slachtoffer niets aan
@yevgeny

https://lygte-info.dk/rev...20USB%20charger%20UK.html

Bekijk de rest van die site ook even, er staan nog veel ergere voorbeelden van ondeugdelijke producten.

Er staan ook zeker goede laders op AliExpress. En dan zelfs ook weer neppers van de goede chinese merken. De meeste consumenten gaan dat onderscheid nooit kunnen maken.
Wat een onzin. Je gaat echt totaal voorbij aan het feit dat in dit soort landen die regeltjes niet worden nageleefd. Ik woon al 10 jaar in Azië, met de rommel die hier vanuit China wordt geïmporteerd die 't praktisch meteen begeeft en waarbij je van geluk mag spreken als 't überhaupt eventjes de functie uitoefend die 't moet doen ga je echt niemand wijsmaken dat er dan opeens wél op veiligheid wordt gelet.

Er komt ook wél prima spul uit China natuurlijk, het is heel lang de fabriek van de wereld geweest en er wordt nog steeds een hoop electronica geproduceerd. Maar in die gevallen hebben de wél gerenommeerde bedrijven die dat doen of daar laten doen zelf goeie QA processen opgezet en kwaliteit nageleefd. Dat gaat absoluut niet het geval zijn bij random webshops die wat dropshipping meuk laten overkomen.
Er is hier niets hysterisch aan. Dit zijn welbekende en gedocumenteerde problemen met bepaalde productgroepen op AliExpress. Ik koop er zelf ook bewust geen opladers of accu's, want er zijn echt wel veel voorbeelden van branden die daardoor ontstaan.
Ik heb zoiets 15 jaar geleden al meegemaakt. Meetsnoeren uit de winkel (Stuur en Bruijn in Den Haag). IJzerdraad in plaats van koper. Stonden ze toch even mooi van te kijken daar.
Mijn hand bijvoorbeeld
De nep iPhone lader ontplofte in mijn hand toen ik deze in het stopcontact stopte .
Ik wist niet eens dat het een nep lader was …kanootje van iemand

Sindsdien … veiligheid boven alles
Er is niks aan de hand
Niet zo hysterisch, in andere landen waar minder strenge regels worden toegepast worden ook geen mensen geëlektrocuteerd.
Zoals in China?
Waarvan je gewoon filmpjes op internet kunt vinden?
Mensen die willekeurig tegen een lantaarnpaal willen leunen om even te rusten, een opdonder krijgen en dood neervallen. Mensen die bewusteloos achterover vallen als ze proberen een frisdrank automaat te bedienen waarvan de dash volledig onder spanning bleek te staan. Etc.

Zoek en gij zult vinden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 3 februari 2025 21:43]

Ben jij een chinese bot ofzo?

Het is niet moeilijk te vinden dat er veel brol vandaan komt:

https://www.scmp.com/abac...t-advertised-and-could-be
KEMA, NVWA, TUV en al die andere clubs in Europa samenvoegen en alles, maar dan ook alles controleren en certificeren volgens dezelfde Europese normen. Nu moet een fabrikant 26x om goedkeuring van hetzelfde product vragen. Dat is pas echt kansloos.
KEMA, NVWA, TUV en al die andere clubs in Europa samenvoegen
Zucht. Klok, klepel....

De NVWA is een toezichthouder van de Nederlandse overheid. Die gaat over productveiligheid in de breedste zin van het woord. Daar gaat niets mee fuseren, zeker geen commerciele multinationals. Maar die kijkt voor haar inhoudelijk oordeel naar NoBo's: door de overheid aangewezen test- en beoordelings-organisaties. TÜV is een Duitse NoBo. KEMA is al samengegaan met DEKRA, een directe concurrent van TÜV.
en alles, maar dan ook alles controleren en certificeren volgens dezelfde Europese normen. Nu moet een fabrikant 26x om goedkeuring van hetzelfde product vragen. Dat is pas echt kansloos.
Tja, daarom hoeft dat ook al 30 jaar niet meer. Er zijn al 30 jaar gewoon cross-signing agreements waarbij een KEMA haar resultaten gewoon naar haar collegas stuurde en je in een klap alle benodigde certificaten voor Europa, Canada en de VS kreeg.

CE-markering heeft de afgelopen decennia geholpen om veel lokale variaties uit de standaarden te halen, waardoor het nog iets efficiënter geworden is, en er ook naar buiten sprake is van één markering. Maar die kolder die jij roept is decennia geleden al gestopt.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 2 februari 2025 18:58]

*Zucht*
Niet bagatelliseren. Als dat allemaal zo zou zijn waarom klaagt dan de industrie steen en been over de bureaucratie? Omdat ze het niet snappen? Dat de NVWA gaat over productveiligheid weet ik ook wel. Maar als het allemaal zo vlekkeloos zou gaan zou er toch geen reden tot klagen zijn? De EU kent geen FDA die namens alle lidstaten een goedkeurende verklaring af kan geven. En dan kun je schermen met cross-signing agreements, maar ook die werken dus blijkbaar niet goed.
De EU kent geen FDA die namens alle lidstaten een goedkeurende verklaring af kan geven.
Dat is de EMA. Elk land kent een Notified Body, en daar handel je in één keer de MDD/MDR beoordeling voor equipment mee af voor heel Europa.

[Reactie gewijzigd door J_van_Ekris op 4 februari 2025 19:17]

Waar bedenk je deze onzin?

Allereerst hoef je de meeste producten helemaal niet te laten certificeren. Ze moeten alleen aan de normen voldoen. Het is wel verstandig om het te laten keuren i.v.m. aansprakelijkheid. Je hoeft het zeker niet door meerdere instanties te laten keuren.
Dat laatste moet je eens navragen bij exporteurs welke producten naar de EU willen verkopen
Als dit de concurrentiepositie van EU producenten verbeterd waardoor het lokale aanbod en de productie ervan toeneemt zeg ik: doen!

Een meer "Designed and made in Europe" mag van mij ook een paar euro kosten.
dat zou idd de waarde van het gekochte product beter houden dan wat je vaak vandaag hebt.

sold on ali/temu for 4.99-9.99 also available on amazon/bol.com for 24.99 / 29.99.

zelfde prul dat zie je aan de reviews (4.99 positief al voelt het cheap / 24.99 wat een goedkope prul is zijn geld echt niet waard...omdat het hetzelfde ding is van dezelfde leverancier T.T dus uiteraard zijn de mensen waar een poot is uitgedraait niet happy de verwachting lag veel hoger dan de qualitijd/waarde van het product)

[Reactie gewijzigd door anub1s17 op 2 februari 2025 11:06]

Dit gebeurt overigens ook met EU-artikelen. Laatst bv. op bol.com een keyboard case (grote maat, vind je bijna niet) zonder merkvermelding. Op de foto's was als je inzoomde op 1 foto een labeltje te zien, bleek een Zwitsers merk te zijn. Op bol.com werd door de betreffende verkoper bijna het dubbele van website prijs van de fabrikant gevraagd.

Dit gebeurt naar mijn idee best veel op platformen als bol.com met niche-producten; foto's zonder labels waarop het merk te zien is, geen merkvermelding (of als merk de naam van de betreffende verkoper) en een flink prijsopslag t.o.v. direct bij de producent bestellen.

Mag dat? Vast wel...maar ik vind er wat van als dit jou bedrijfsmodel / "toegevoegde waarde" is.

Overigens laatst een Heart Rate Monitor van een merk dat niet direct in de EU actief is via amazon.com besteld. Dan zijn de verzendkosten zo'n 30% van de artikelwaarde, maar alsnog (totaalprijs) net iets meer dan de helft van de prijs van de aanbieders op amazon.de / amazon.be (op amazon.nl kwam het artikel niet voor). Internationale handel / beschikbaarheid blijft een vrij bijzonder gebeuren.
Maar als je dat weet, en zo goed als iedereen weet dat, moet je toch gewoon stoppen met kopen op bol.com? Want op zich doen zij niks verkeerd, sterker nog, je betaald voor de garantie (zo lang het bedrijf van de dropshippuber bestaat!), het risico dat de verkoper genomen heeft en de dikke marge die de verkoper maakt.
Er zijn hele categorieën op bol.com die je niet op reguliere webwinkels vind, veelal accessoires. Dat soort spullen vind je ook niet in fysieke winkels; te weinig vraag om op voorraad te hebben. Dit was zo'n artikel.

Er is op bol.com enorm veel te vinden dat tegen normale prijzen verkocht wordt. Er zitten echter ook dropshippers tussen en die eruit pikken is niet altijd makkelijk.
Wat is daar mis mee?
Natuurlijk, het voelt lullig wanneer je er achter komt dat je hetzelfde product bij een andere leverancier goedkoper had kunnen kopen. Dat is de winst die je maakt door beter te zoeken.

De prijs van een product wordt echt niet bepaald door de kostprijs van de grondstoffen en productiekosten plus een standaard marge om de eigenaar van de fabriek twee keer per jaar op vakantie te laten gaan. De prijs van een product wordt bepaald door wat de consument bereid is te betalen. Dat kan betekenen dat product A een winstmarge heeft van 10% en product B van dezelfde fabrikant/ leverancier 1000%.
Daar komt natuurlijk nog wat nuance bij door de doelgroep waarvoor je je product maakt of verkoopt. En of een leverancier bereid is minder winst per product te nemen om daarmee meer producten te kunnen verkopen, of juist streeft naar exclusiviteit door een beperkt aantal exemplaren voor een hogere prijs te verkopen.
sold on ali/temu for 4.99-9.99 also available on amazon/bol.com for 24.99 / 29.99.
Dit vind ik nog het ergste. Er moet een ban komen op dropshipping.
Maar waar trek je de lijn? Is dat zodra een dropshipper voorraad houd?
Waarom zou er een verbod op dropshipping moeten komen? De service, garantie en retourregeling die bijvoorbeeld Amazon of Bol.com bieden volgens de consumentenwetgeving, zijn niet gratis. Deze extra kosten dekken diensten zoals klantenservice, kwaliteitscontrole en retourprocedures.

Een verbod op dropshipping zou bovendien contraproductief zijn. Het beperkt de concurrentie en het aanbod, wat juist leidt tot minder keuze voor de consument en hogere prijzen.

In plaats van een verbod is het verstandiger om te focussen op transparantie en voorlichting, zodat je als koper weloverwogen keuzes kan maken.
De service, garantie en retourregeling die bijvoorbeeld Amazon of Bol.com bieden volgens de consumentenwetgeving, zijn niet gratis.
Omdat je dezelfde garantie en retour bij AliExpress krijgt (zo'n 5 jaar geleden niet, maar tegenwoordig wel).

Een dropshipper koopt het in op aliexpress/alibaba, of bied het aan zonder voorraad te houden (dus dan komt het alsnog over een aantal weken binnen) en dat met een hogere prijs.

Dit is geen concurrentie maken, dit is doorverkoop zonder de tussenpartij te spelen. Amazon/Bol is dan de tussenpartij, en de verkopers (dropshippers) kunnen aliexpress goederen via dat soort platforms voor een hogere prijs doorverkopen. Exploitatie.
Dropshipping en third party logistics worden heel erg veel gebruikt, voor heel veel producten van hele toonaangevende en respectabele bedrijven. Dit willen verbieden is enorm verstorend voor de maak en transportindustrie.

De influencer dropshippers die goedkope rommel uit china hier voor 10 keer de prijs doorverkopen geven het een slechte naam, maar dat gaat voorbij aan alle bedrijven die het wel op een nette manier inzetten.
Waarom? Je kan je geld ook niet terug krijgen bij niet dropshipping of andere problemen. Alleen omdat het een slechte naam heeft? Het probleem is dat je bij een ideal betaling niet je geld terug krijgt dan moet je kiezen voor PayPal of creditcard maar dit kost vaak meer.
Een dropshipper beeft per definitie geen voorraad. Als die een voorraad gaat hebben heb je het gewoon over een importeur. En als die een grote voorraad heeft heb je het over Blokker of Action.
Een ban is overdreven.
Wat je wel zou kunnen regelen is dat alle service, garantie en retouren via de Nederlandse dropshipper zouden moeten lopen.
We gaan gewoon meer betalen voor dezelfde troep.

Nederlandse webwinkels verkopen vaak exact hetzelfde product als op AliExpress kan kopen maar dan voor 10x de prijs en dan heb ik het niet over namaak.
Voor goed spul valt dat vaak best wel mee. Ik ben (as we speak) op zoek naar een radiatorkraan, Sonoff TRVZB) bij Ali €27,80 incl verzending, bij Tinytronics €33,95 en dan heb ik hem dinsdag in huis.
Troep moet je sowieso niet kopen ;)
Voor de rest computer hobby precies deze ervaring. Converters van CF naar IDE of van ATX naar AT gaan bij NL shops voor ca. 8-9 keer de Ali prijs, geen enkel verschil in kwaliteit of componenten. Enkel het Startech of Delock logo op de verpakking.

Ik wil graag via NL shops bestellen, maar met deze verschillen voor exact hetzelfde is het me wel het 'risico'van Ali waard.

Let wel, dit zijn geen namaakproducten of dingen die illegaal zijn om een of andere reden.

Het aansprakelijk stellen van webshops voor ondeugdelijke meuk zal inderdaad een kostenpost zijn, maar ik verwacht niet dat er veel verandert voor de bestaande Aziatische winkels. Doorgaans hebben die al een meer dan redelijke regeling voor producten die bij de douane blijven hangen en nooit worden geleverd.
Grote kans dat alsnog hetzelfde spul hier verkocht wordt maar dan voor een forse meerprijs want 'voldoen aan regelgeving'. Een beetje wat je nu ook al veel ziet, dat normale Nederlandse webshops producten verkopen die bij Ali of Temu maar een fractie kosten. Het enige wat zo'n webshop doet is inkopen in China, heel misschien eigen verpakking eromheen en that's it. Service en garantie zijn vaak met zo bagger als wanneer je het zelf uit China laat komen.
Verschil is natuurlijk dan men nu wel de wettelijke verantwoordelijkheid draagt, dus als jij stuk gaat door dat product, dan is er ten minste iemand om het op de verhalen.
Inderdaad hier is de consument niet mee geholpen alleen de nederlandse bedrijven.
Het is eerder bedoeld om de lokale dozenschuivers te compenseren. Nu koop je hetzelfde "inferieure" product die je normaal direct uit China laat komen via een tussenpersoon met de extra kosten. Zogenaamd in naam der veiligheid etc.
De kwaliteit van bijvoorbeeld kabels (usb-c) besteld via Aliexpress is bijvoorbeeld vele malen beter en goedkoper dan de echte "goedgekeurde " rommel via een lokale handelaar(Action, etc)
Met de huidige lage werkeloosheid wordt made in Europe een uitdaging als we ook de immigratie willen beperken.
Doet me denken aan de Zwitsers, die laten dat graag op verpakkingen zien.

Afgelopen zomer in Denemarken kon ik bij de supermarkt ook duidelijk kiezen. Producten uit Denemarken of uit Polen. Daar zit een fiks prijsverschil tussen, maar je hebt dan als consument wel bewust een keuze te maken.
Ik snap dat "legitieme" bedrijven worden benadeeld door winkels zoals Aliexpress. Maar wanneer ik in Nederland bij een "legitieme" winkel iets koop, krijg ik vaak precies hetzelfde product als van Aliexpress, alleen dan 10x zo duur.
Dat product kun je dus nog steeds bij ali bestellen mits het veilig is. Indien niet veilig mag die andere nederlandse webshop het ook niet meer verkopen.

Een goed ding want er wordt veel verkocht op ali/shein/temu ed wat gewoon goed is net als de x10 eu webshops maar er zitten ook zeer veel onveilige producten bij.
Dat gaat niet op helaas. Het belangrijkste is om te weten dat veiligheid van de consument niet de beweegreden is maar het stoppen van de chinese economie.

Dat gezegd hebbende. Die "onveilige" producten blijven gewoon bestaan en verkocht worden het verschil zal zijn dat je als consument bij Temu meer zal moeten gaan betalen omdat de aansprakelijkheid en het initiatief wordt verplaatst. De consument is dan niet meer de importeur maar een Temu wordt exporteur.

Voor de Nederlandse webshops zal dat niet gelden want die blijven wel gewoon importeur en die kopen dus dezelfde "troep" nog even goedkoop in en verkopen het hier voor 10 keer zoveel.

Het is eigenlijk heel sneu. AD had laatst ook een artikel over Twentse ondernemers die klaagden over Temu en de goedkope onveilige producten. Zo uit me hoofd zat daar ook de eigenaar van MaxiAxi bij. Even snel gekeken wat die verkoopt en je raad het al. Temu "troep" voor een prijs die een paar keer over de kop is gegaan.

Er is hier maar 1 de dupe van en dat is de consument. Temu is tenminste eerlijk. Koop je daar iets wat direct kapot is en je vraagt een retour aan zeggen ze meestal hier heb je je geld terug hou maar.

[Reactie gewijzigd door NosferatuX op 2 februari 2025 17:09]

Heb een survival battle axe gekocht via temu. Is gewoon afgeleverd. Testen op oude boomstronk en yup, werkt perfect. En dat is dus wat ze willen voorkomen.
Temu verkoopt dan weer met een hoop subsidie. Leuk, maar op lange termijn vervelend. Is de concurrentie weg en je raadt het de prijzen gaan omhoog.
Maar als het dan kapot gaat, kun je wel bij die winkel verhaal gaan halen, probeer dat maar eens bij Alibaba en zijn zeven rovers.

Er wordt een hoop troep verkocht, vooral uit china, via Aliexpress, waar allerlei hele kleine ondernemers gewoon troep op dat platform dumpen, die dan naar jouw verstuurt wordt. Als het kapot gaat, ben je bedankt.

Hoeveel van die stepjes enz zijn al in de fik gevlogen door ondeugdelijkheid van het produkt? Lekker als daardoor je huis af fikt.
Maar als het dan kapot gaat, kun je wel bij die winkel verhaal gaan halen, probeer dat maar eens bij Alibaba en zijn zeven rovers.
Klinkt leuk, maar het product is op Ali vaak maar een kwart van de prijs. Dan kan ik hem dus gewoon vervangen en nog steeds veel goedkoper uit zijn.

En nou niet gaan doen alsof amazon 5 sterren klantenservice heeft

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 3 februari 2025 11:00]

De laatste keer dat ik een defect onderdeel had, werd daar eigenlijk verdomd makkelijk over gedaan.

Heb toevallig zowel via amazon als via aliexpress wel eens DOA esp's ontvangen, bij ali stuur je een bericht, vragen ze om m aan te sluiten via usb en een screenshot van de diagnostische gegevens en mac-adres, en dan sturen ze prompt een nieuwe als die data nog uitgespuugd wordt.
Bij amazon stuur je meerdere foto's van het product en word als AZdelivery niet jouw leverancier is (die gedragen zich wel normaal) je gewoon afgewimpeld met excuusjes.
Online platformen worden overigens niet aansprakelijk gesteld als andere aanbieders op hun webwinkels illegale producten verkopen, schrijft The Financial Times.
Eh, het zijn toch bijna altijd "andere aanbieders"?
Nouja het is altijd een soort verschuilen achter een ander op deze manier. Zie ook niet in waarom dat zou veranderen met deze regels.
Ik heb ook bij AE orders gezien die "vervuld worden door AE". Volgens mij maakt de verkoper dan gebruik van de standaard exportoptie die AE aanbiedt. En ja, dat maakt AE de importeur.
Meestal wel. Daarom ook de volgende zin:
Wel moeten ze producten van externe aanbieders meteen weghalen zodra ze ontdekken dat ze illegaal zijn.
Zie het als een stok om mee te kunnen slaan: Jullie moeten illegale producten van externe aanbieders op jullie webwinkel verwijderen. Wanneer jullie daar niet aan mee werken, dan kunnen we jullie als overkoepelende webwinkel alsnog aansprakelijk stellen.
Dan verwijderen ze die ene pagina/webwinkel en komt er een nieuwe pagina/webwinkel met exact hetzelfde voor terug. Dat gebeurt nu al regelmatig.
Kunnen dropshippers (die zich anders voordoen) ook worden meegenomen? En handelaren in illegaal vuurwerk, zoals cobra's?
Dropshipping is als systeem niets mis mee, zolang de producten die verkocht worden, gewoon deugen en het bedrijf zicht houdt aan het retourrecht en dergelijke.

Ik snap wel dat het zuur 'voelt', dat als jij iets bij webwinkel abc koopt en dat die het voor jou bij Ali besteld voor 5% van het bedrag, dat je ervoor hebt betaald. Maar dan had je zelf maar bij Ali moeten kijken??

Stel dat die webwinkel z'n spul eerst had ingekocht, zelf in een magazijn had gestopt en dan aan jou doorverkocht, had jij nog steeds hetzelfde spul in huis, tegen dezelfde prijs, alleen heeft de webwinkel extra kosten moeten maken door het zelf tijdelijk op te slaan.

En aan de andere kant. Ik weiger te geloven dat bol.com, Coolblue, enz. die door bol.com/Coolblue zelf verkocht worden (dus niet via derden), zelf al die koelkasten, ovens, enz. op voorraad hebben liggen, of zelfs al hebben ingekocht. Dat stuk is ook gewoon (transparante) dropshipping.
Ik snap wel dat het zuur 'voelt', dat als jij iets bij webwinkel abc koopt en dat die het voor jou bij Ali besteld voor 5% van het bedrag, dat je ervoor hebt betaald. Maar dan had je zelf maar bij Ali moeten kijken??
Dat ik het product bij Ali rechtstreeks goedkoper had kunnen krijgen vind ik niet zo erg. Maar als ik een product koop bij een bedrijf dat de indruk wekt in NL te opereren verwacht ik ook dat ik op een normale manier kan retourneren. Maar dat kan vaak alleen naar 'hun' magazijn in China. Met de kans dat het niet aankomt, niet goed wordt verwerkt en in elk geval torenhoge verzendkosten.
Zolang ze daar transparant in zijn, zie ik daar geen probleem in.

Maar goed. In het geval van die zaken in China is inderdaad lastig, maar ik kan ook gaan dropshippen met Nederlandse bedrijven.
Ik kan nu een webwinkel starten met witgoed en dan wordt dat ook via en magazijn in Nederland, Belgie of Duitsland geregeld.
Dus dropshippen also systeem is op zich geen probleem en hoeft wat mij betreft niet verboden te worden.

Het zijn hooguit wat uitwassen die individueel gewoon niet consumentvriendelijk zijn. En daar zijn er uiteraard helaas heel veel van.
Klopt helemaal dropshipping is geen probleem.

Mijn vrouw besteld regelmatig bij
https://schilderopnr.nl

Doen er ook 10 tot 20 dagen over en komt in die zelfde grijzen zakken met chinese teksten. Maar zijn wel van betere kwaliteit als die goedkopere aliexpress varianten. En terug sturen is geen enkel probleem bij hun. Dus het kan wel :)
Is dit een advertentie ?
Klopt het kan ook zeker wel maar het zijn de foute bedrijven van thuisondernemers die een cursus hoe wordt je snel rijk hebben gevolgd. Deze gaan bijna altijd de mist in met de retouren want ja wat doe je ermee. Er wordt ook gewoon veel retour gestuurd.
transparante is non-transparante toch?
Het verschil is 'controle', dat is juist een goed iets toch? Wat is onveilig, denk alles wat niet conform Europese richtlijnen is.
Coolblue en Bol hebben wel enorm grote warehouses dus het zou best kunnen.
Als die winkel in de EU xit moeten ze ook aan die regels voldoen. Ze zijn alleen vaak net zo snel weer weg als dat ze kwamen. Wat dat betreft niet anders dan verkopers op braderieen en zo.
Goed nieuws! Laat dergelijke partijen (net als Europese webshops) eindverantwoordelijk zijn voor hetgeen zij verkopen. Nu nog een verbod op algemene goedkope giftige plastic troep en we kunnen Europeanen nog beter beschermen.
Geldt alleen voor de EU toch, niet heel Europa? Vlak vooral Amazon niet uit met hun 'fikse marge troep-doorverkopers.'
Ik koop niets meer bij een kanaal waar ik geen enkele garantie heb als iets niet deugt of kan fluiten naar garantie.
Het geeft ook indirect een hele nare reactie van wel legale verkopers zodat zij inmiddels ook al beginnen de reguliere verkoop prijzen verhogen, een behoorlijk eind boven wat de normale prijs zou moeten zijn.
Want tjsa je komt ermee weg toch, wie houd ons tegen meer winst is toch geweldig.
Ik ben benieuwd hoe haalbaar dit is, zowel operationeel alsook financieel. Wat er eigenlijk gevraagd wordt is om een vooraanmelding voor de inklaring maar zijn de nationale postverwerkers wel geschikt om álle invoerpakketten te verwerken inclusief controle op correctheid van de informatie?

Vorig jaar gaf PostNL nog een winstwaarschuwing af, naar eigen zeggen door het importvolume wat niet of nauwelijks iets oplevert. Is dit niet een maatregel wat importverwerking aanwakkert (in plaats van een deel van de import zonder inklaring te verwerken) waarbij de rekening gewoon helemaal bij de consument neergelegd wordt, vaak met meer PostNL inklaringskosten dan BTW?

Voorheen kon je tot ongeveer €23,- importeren zonder problemen, toen is het ineens naar €150,- gegaan, wat was de redenen daarvoor en wat zijn de geleerde lessen hiervan? Wellicht is het effectiever om de import van alle kleine zakelijke pakketten te weigeren om te forceren dat er weer een normale supply chain komt waarbij een winkelier en-masse Chinese troep importeert en in de winkel legt, waarbij de importeur invoerrechten betaalt, BTW heft bij de consument en garantie verleent aan de consument. Dit is rigoreuzer maar wellicht voor de hele keten beter haalbaar en, vooral voor de consument, duidelijker.
Je kon tot € 23 importeren zonder BTW te betalen. Die regel hebben ze geschrapt. Je moet nu altijd BTW betalen bij importeren.

Dit gaat over invoerrechten. Die betaal je nog eens bovenop de BTW. En dat is eigenlijk altijd al vanaf 150 eruo. En is tussen 0% en 17% en dat verschilt per type product: https://www.belastingdien...akket-bestel-buiten-de-eu

Plus komen dan ook nog eens inklaringskosten van de bezorger. En die liggen tussen de 5-20 euro.

[Reactie gewijzigd door ShadLink op 2 februari 2025 11:34]

De meeste tech producten zijn belast met 0% recht. en aangezien er BTW berekend moet worden, zijn er so wie so al inklaringskosten, De te betalen BTW kan alleen iets hoger gaan uitvallen, omdat deze over de waarde van de zending plus te betalen invoerrechten wordt geheven.

Voor de tarieven invoerrecht etc zie: https://tarief.douane.nl/ite-tariff-public/#/home
PostNL ziet juist geldtekens in de ogen denk ik, die kunnen op elk klein pakketje €8 inklaringkosten gaan rekenen.
Als er geen btw is betaald maar ik verwacht dat de meeste pakketjes uit China van grote partijen komt en regelen btw al. PostNL komt voor een pakketjes van 2 euro gewoon langs de deur zonder dat ze die 8 euro krijgen. En dus voor minder dan 2 euro langs moeten komen. Dus die geldtekens zijn eerder rood als groen.
8 euro ? Zo goedkoop, bij ons in Belgie vraagt bpost al 15 euro...
Wat tegenwoordig wordt omzeild door verzending vanuit warenhuizen die zich binnen Europa bevinden.
Eigenlijk dus gewoon eenzelfde regelgeving die voor stenen winkels al sinds jaar en dag geldt. Is die regelgeving niet ook gewoon al van toepassing op webwinkels?
Alleen als die in Nederland gevestigd zijn, bij buitenlandse ben je zelf de importeur

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.