DPG Media staakt videodienst Play wegens tegenvallende kijkcijfers

DPG Media heeft besloten te stoppen met zijn videoplatform Play. Het in 2022 geïntroduceerde platform, dat zich richtte op middellange videoseries, trok onvoldoende kijkers om rendabel te blijven.

De videodienst, die oorspronkelijk als video-on-demandplatform met sportcontent startte, maakte deel uit van ADR, het samenwerkingsverband van DPG Media's regionale titels. Woordvoerder Babet Verstappen vertelt aan Villamedia dat de uitgever zich voortaan concentreert op kortere formats zoals explainers die nieuws en achtergronden belichten.

Het beëindigen van Play heeft gevolgen voor het personeel. Tijdelijke arbeidsovereenkomsten worden niet verlengd en enkele vaste functies gaan verdwijnen. DPG Media hoopt het getroffen personeel intern te kunnen herplaatsen. De precieze omvang van de reorganisatie is niet bekendgemaakt. Het exacte aantal medewerkers dat wordt geraakt, is ook niet bekend.

Door Andrei Stiru

Redacteur

28-01-2025 • 13:56

67

Reacties (67)

67
65
41
4
0
9
Wijzig sortering
Jammer, ik keek er altijd graag na (hoewel het moeilijk was te vinden op de site van het AD).
Ze hadden zeer interessante mini docu's bijvoorbeeld over de geluidstapes van Peter R de Vries en het tot stand komen van de betreffende artikelen en achtergrondvideo's over bekende Nederlanders.

Vorige week nog is Play van het AD negatief in het nieuws geweest omdat ze de veroordeelde tv bekendheid, verslavingsarts en zorgverlener Keith Bakker een podium gaven.
(Bakker kon als arts zijn handen niet thuis houden van vrouwelijke patiënten en is ook weer begonnen met patiënten werven omdat de 10 jaar dat hij zijn beroep niet meer mocht uitoefenen voorbij waren.)

Het is ook niet de eerste keer dat een online videoserie van het AD is mislukt, hetzelfde gebeurde ook al enkele jaren geleden met 'ochtend show to go' dat zowel op hun eigen website als op YouTube maar nauwelijks kijkers trok.
Ik heb alleen een preview kunnen zien van een docu over hem, maar het gaf mij niet het idee dat ze hem daarmee een podium gaven; hij werd vanaf het begin duidelijk neergezet als crimineel.
Hmm, ik heb niet zo veel met Keith Bakker op, maar als hij berecht is, zijn straf heeft uitgezeten en zijn tien jaar beroepsverbod voorbij zijn, hoe netjes is het dan om een serie van meerdere afleveringen te maken over wat de man heeft misdaan? Ik heb ze niet gekeken maar de titels doen me vermoeden dat hij er niet al te best van af komt: 1) Hoe het begon. 2) De anatomie van een misbruiker 3) In de kliniek 4) Zeven slachtoffers 5) Misstand.
Op deze manier kan iemand nooit opnieuw beginnen en is het eens een boef, altijd een boef.
Keith Bakker is sowieso een publiek figuur, en de dingen die hij gedaan heeft komen vaker voor dan alleen bij hem. Zo'n documentaire bestaat niet enkel om hem het leven zuur te maken, maar om inzicht te geven in hoe dergelijk misbruik voor kan komen, hopelijk om het uiteindelijk te voorkomen.
Op deze manier kan iemand nooit opnieuw beginnen en is het eens een boef, altijd een boef.
Maar wacht even hoor, als je een straf uitzit krijg je aan het einde van de rit niet het recht dat je misdaden worden vergeten. Sterker nog, ik vind het bizar om nu te horen dat zijn beroepsverbod voorbij is. Dat geeft des te meer reden voor deze documentaire: mensen kunnen dan een geïnformeerde keuze maken om wel of niet door hem behandelt te worden. En als ze er hierdoor kiezen om dat niet te doen, dan is dat toch volstrekt logisch? Stel mensen weten niet dat hij een misbruiker was, en het gebeurt weer. Dan zou je toch willen dat het publiek geïnformeerd is daarover? Dit soort mensen zouden volledig uit de zorg geweerd moeten worden.

Als jij niet wil dat er een documentaire wordt gemaakt over jouw misbruik moet je 1) geen seksueel misbruik plegen en daarbij helpt het om 2) geen BNer zijn.
Er is een verschil tussen 'niet vergeten' en 'actief opnieuw in geheugen brengen'. Jij en ik kunnen wel vinden dat iemand nooit weer zijn beroep mag uitoefenen, maar daar gaan wij niet over, dat bepaalt een rechter en die heeft hier gezegd: tien jaar is genoeg. Door een docu te maken over wat hij heeft misdaan ontneem je hem dus de kans op een herstart.

Je laatste zin is een drogreden. Op dezelfde manier kun je de doodstraf opleggen voor door rood licht rijden. Want als je niet op de elektrische stoel wil belanden moet je maar niet door rood licht rijden. Een straf moet in verhouding blijven staan en door actief te benadrukken wat iemand heeft misdaan ga je zelf op de stoel van zowel rechter, aanklager als beul zitten.
Je laatste zin is een drogreden. Op dezelfde manier kun je de doodstraf opleggen voor door rood licht rijden. Want als je niet op de elektrische stoel wil belanden moet je maar niet door rood licht rijden.
Grappig dat je mij beschuldigd een drogreden te gebruiken, om direct zelf in de slippery slope fallacy te vallen. En daarmee dus eigenlijk ook de fallacy fallacy.

Dit gaat niet om een rechter. Dát is pas een drogreden—dat wat een rechter zegt op de een of andere manier verder gaat dan enkel diens uitspraak. Dit gaat om publieke informatie, vrije journalistiek, en de maatschappij die daar baat bij heeft. Keith Bakker heeft, gelukkig, niet het recht om mensen te stoppen feitelijke informatie over hem te verspreiden. En publieke informatie is enorm belangrijk, omdat het recht doorgaans te traag—en soms zelfs niet—werkt.

Als hij een herstart wil maken is dat helemaal prima. Daarbij hebben potentiële werkgevers (en cliënten) het recht om geïnformeerd te mogen worden over wat die in het verleden allemaal heeft uitgespookt. Zij mogen dan bepalen of ze met hem in zee willen—die vrijheid kan een rechter hen niet ontnemen.
Wij hebben hier al een paar jaar abonnement op BnDeStem, ook van DPG en wist niet dat Play dit soort videos omvat.
Het staat in het hoofdmenu, maar vanwege de naam dachten we dat het om online spelletjes ging, dus nog nooit op geklikt.

Nu heb ik ernet even naar gekeken en er staan best wel videos die me interessant lijken.
Binnenkort dan maar eens kijken voordat het weg is.

Ze hebben dit in ieder geval nooit (goed) onder de aandacht gebracht.
Ik kan alleen voor mezelf spreken, maar volgens mij valt dit in de categorie ‘onbekend is onbemind’.
DPG is naar mijn mening al veel te groot en mist ondanks de grootte wat mij betreft heel vaak de kwaliteit.

Bovendien ben ik deze dienst nog nooit tegengekomen - anders dan nu hier-.

In de kwaliteit van de marketing van dit product ging het ook i.i.g. niet goed. Bij het geld ophalen ervoor dan weer wel :+ .
Het zit ook in een weinig onderscheidende menu-optie, van een menu dat in de basis nauwelijks nodig is voor navigatie door DPG-titels. Maar wel op elke pagina van elke dagblad titel bovenaan...
Play? Wat is dat? Ik had er tot dit bericht in ieder geval nooit van gehoord. Was het bedoeld voor de Vlaamse markt? onbekend maakt onbemind.
Nee op de Vlaamse markt is er GoPlay.
Wij hebben zenders Play4, Play5 etc. geen idee hoe dat zit in Nederland.
En die zijn van Telenet, DPG heeft VTM. Goplay heeft hier niets mee te maken.
Oh ok, bedankt voor de toelichting.
Het is toch een beetje een verwarrende berichtgeving van Tweakers.
Idd. Nogal vaak gaan de T.net redacteurs er gemakshalve vanuit dat hun publiek enkel uit Nederland komt ;-). Even moeten zoeken, het gaat hier wellicht om het Nederlandse RTL Play.
Zelfs als je er op Googled kom je niet veel verder dan zowel de aankondiging als het nieuws dat het stopt:
https://www.dpgmediagroup...o-on-demand-platform-play
https://www.ad.nl/play
Vrij logisch dus dat het geen succes is geworden...

[Reactie gewijzigd door dutchgio op 28 januari 2025 15:10]

Ik ken het ook niet hoor als Nederlander. Lijkt me een grote flop.
Volgens mij is NPO de Nederlandse tegenhanger van het Belgische GoPlay. Series als De Luizenmoeder zijn op beide platformen te vinden. De Belgen hebben tevens Darts op dat kanaal. Wellicht wel interessant voor de Nederlanders: De app werkt gedeeltelijk ook in ons land.

Play, ken in zelf ook niet. Ik heb ook geen idee wat ik nu zou missen. Het is in ieder geval zeer vervelend voor het personeel dat daar werkzaam was.
Inderdaad, wederom zo'n dienst die wegens ontbrekend success uit de lucht wordt gehaald zonder dat het gros er ooit van gehoord heeft.
Marketingprobleem dus...
Als je het mij zou vragen wel ja.

Ter onderbouwing :
Niet dat ik in de markt ben voor dit soort diensten, maar ik houdt me wel dagelijks meermaals per dag op de hoogte van technisch en ander nieuws via verschillende kanalen. Als je er dan nooit van gehoord hebt of het je in elk geval niet kan herinneren dan ben ik van menig dat er ergens iets niet helemaal goes is gegaan.
Ik ken ze wel, maar meer vanaf de kant van de media-industrie. Ander deurtje dus. Vond ze al niet erg indrukwekkend overkomen, dus dat gevoel klopt achteraf ook wel.
Ik zag deze bij NU.nl videos staan maar al een tijd niet meer. Sommige waren best leuk zoals die over de Philips Dynastie.
Die was erg mooi om te zien. Mee eens.
Ik dacht inderdaad het zelfde.
Ik kende het ook niet en Google levert ook weinig op.
Het zat ingebakken in de AD app/site.
Boudewijn Smals, director video bij DPG Media: “AD Play biedt snackable videocontent in het verlengde van het nieuws, daar waar het nieuws geconsumeerd wordt: op de site en in de app van het AD. Met 3 miljoen bezoekers per dag op AD.nl en in de app, wordt Play direct een belangrijke speler op het gebied van video-on-demand.
Play is te vinden in de AD app en via AD.nl/Play. Binnenkort wordt Play ook gelanceerd bij BN DeStem, Brabants Dagblad, Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, de Stentor, PZC en Tubantia.
Ik ken het ook niet op deze manier, maar dit zijn typisch menu items waar iedereen overheen kijkt of weinig aandacht aan besteed.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 28 januari 2025 14:05]

snackable videocontent in het verlengde van het nieuws
Goed, daar is niks aan verloren dus. Erg jammer dat DPG Met al hun mogelijkheden en goedgevulde koffers niks beters wist te verzinnen dan snackable videocontent.
Het is gratis overheidsgeld. Waarom dan ook niet. :D

[Reactie gewijzigd door Haruhi op 28 januari 2025 14:29]

Ik moest het even opzoeken, maar DPG Media heeft inderdaad 100 miljoen gekregen voor dit soort projecten. Kantekening is dat het een lening betreft van de Europese Investeringsbank (EIB) en dat dit geld dus wel terugbetaald moet worden.
De mediagroep DPG Media krijgt een lening van 100 miljoen euro van de Europese Investeringsbank (EIB). Dat geld moet het bedrijf helpen zijn ambitieuze digitale plannen te financieren.
Concreet dient het geld om enerzijds in de digitale platformen van het bedrijf te investeren. 'We investeren continu in onze nieuwsredacties die de vinger aan de pols houden bij wat leeft in België en Nederland', legt Christian Van Thillo, de uitvoerend voorzitter van DPG Media uit. 'Maar wij willen onze consumenten anderzijds de beste gebruikservaring geven. Daarom is het noodzakelijk dat we extra investeren in al onze platformen, zowel in nieuwsplatformen als AD.nl en HLN.be als in de videoplatformen VTM GO en Streamz.'
Bron

Zie hier wat de EIB er zelf over heeft geschreven:
- https://www.eib.org/en/pr...lgium-and-the-netherlands

Of 'Play' hier direct uit voortgekomen is, kan ik niet vinden maar het lijkt me wel waarschijnlijk :)
Als het dat was, dan zouden ze het niet opdoeken lijkt me.
niks beters wist te verzinnen dan snackable videocontent.
Het is dan ook gericht op lezers van het Algemeen Dagblad. Liefhebbers van Snackable Nieuws, zeg maar.
Bonjer schrapte het predicaat 'kwaliteitskrant' in 2004 en richtte zich weer nadrukkelijk op de concurrentie met De Telegraaf.
Maar stoppen ze dan met het maken van video's voor in de nieuwsberichten of hoe moet ik dat zien? Edit: Ik zie het al, nutteloze overzichtslijstjes. Niks aan verloren inderdaad.

[Reactie gewijzigd door DanielChopin op 28 januari 2025 14:33]

Ik heb er wel eens van gehoord, maar daarmee is ook alles gezegd.
DPG Media heeft allerlei kranten in hun bestand, maar reclame maken voor hun eigen dienst is klaarblijkelijk nogal last. Aan de ene kant jammer, aan de andere kant worden we doodgegooid met streamingdiensten die allemaal dingen beloven (soms wel, soms niet dingen waarmakend) maar weinig verschil t.o.v. elkaar bieden. Veel series en films die op Netflix staan (m.u.v. Netflix Originals), staan ook op Amazon Prime of Hulu. Als je jezelf echt wil onderscheiden en (veel) klandizie wil trekken, zal je toch echt je best moeten doen om hier op de juiste manier, net als al die andere diensten, heel veel reclame te maken.
't Is net als bij een fysieke winkel, als je een winkeltje open en enkel een bordje buiten plaatst van 'kom binnen en kijk rond', dan bereik je niets. Iets te ver gezocht, doch wel noemenswaardig mijns inziens, kijk naar Free Record Shop. De eigenaar, we kennen hem allemaal wel, wilde niets weten van online marketing en reclame maken en deed dit dus ook niet. Kijk wat dáármee is gebeurd. Zo werkt het ook bij streamingdiensten. Als je geen reclame maakt, trek je geen klanzidie. Zo werkt het nu eenmaal.
Als je jezelf echt wil onderscheiden en (veel) klandizie wil trekken, zal je toch echt je best moeten doen om hier op de juiste manier, net als al die andere diensten, heel veel reclame te maken.
Aan deze uitspraak vermoed ik dat je uit Nederland komt. Hier in Vlaanderen weet DPG-media anders heel goed hun eigen producten te promoten. Ik denk dat iedereen hier wel VTM GO en Streamz kent. Hier lopen hun projecten precies over het algemeen stukke beter dan in Nederland. (Ik spreek nu vanuit mijn eigen visie en is NIET op cijfers of iets dergelijke gebaseerd, ter info)
Laten we het erop houden dat ik in elk geval in Nederland woon 🙄😉
Tsja, ik kan enkel voor mijzelf spreken, maar ik heb werkelijk nog nooit gehoord van dit platform terwijl ik dagelijks op tweakers zit. Ook is de naam "play" werkelijk te dom voor woorden, hoe kan je dit ooit terugvinden in een zoekmachine en hoe gaat dit ooit naamsbekendheid krijgen. Het is veel te generiek. Er is duidelijk niet heel goed over nagedacht.
Ach, het zijn ook naam-hypes. Tegenwoordig moet alles Plus heten. Voorheen was Play helemaal hip.

https://www.overons.kpn/nieuws/kpn-stopt-met-kpn-play/

Dan weer moet alles ineens "mijn ..." zijn, dan weer moesten de klinkers eruit (twttr, tumblr), binnenkort alles met AI in de naam.
Ach, het zijn ook naam-hypes. Tegenwoordig moet alles Plus heten. Voorheen was Play helemaal hip.

https://www.overons.kpn/nieuws/kpn-stopt-met-kpn-play/

Dan weer moet alles ineens "mijn ..." zijn, dan weer moesten de klinkers eruit (twttr, tumblr), binnenkort alles met AI in de naam.
Plai? :+
Praat gewoon Nederlands! Het is plee :-)
Geen wonder dat het zo vaak verstopt was :')
Maar goed dat Apple niet zo dacht als jij.
Ik geloof niet dat je ook maar iets snapt van het concept marketing en branding.
Als apple een appelverkoper was dan was het een domme naam geweest. Als apple zichzelf "computer" had genoemd dan had je een punt gehad. Maargoed, ik betwijfel of je het nu wel snapt.
Jawel hoor, meer dan jij dus wees gerust.

De naam doet er helemaal niet toe, maar dat begrijp jij dan weer niet.
Ik hoop niet voor je dat je iets met marketing doet 8)7
DPG Media kan beter stoppen met alles wat met televisie / streaming te maken heeft.

Slagen erin om hun zenders vol te duwen met reclame die niet door te spoelen valt. Content die ze leveren is vaak ook een regelrechte aanfluiting van enig intelligent wezen en zoeken naar content met meerwaarde is zoeken naar een speld in een hooiberg.

De beleidsmakers lijken soms echt uit de middeleeuwen te komen, maar klagen dan wel regelmatig dat ze het moeten afleggen tegen grotere spelers (met geregeld het excuus dat zij de cultuur (?) en eigenheid (?) zouden vrijwaren).

[Reactie gewijzigd door consenso op 28 januari 2025 14:05]

In Vlaanderen heeft DPG Media Streamz, wat best succesvol is. In Nederland wacht DPG Media met smart op goedkeuring om RTL over te kunnen nemen, waarmee ze Videoland hebben.

Het is niet dat DPG Media niet succesvol is in het runnen van videodiensten/merken. DPG Media is notoir slecht in het opzetten van nieuwe merken. In de afgelopen jaren heb ik ongeveer een dozijn initiatieven voorbij zien komen die het stuk voor stuk gefaald hebben. De enige twee nieuwe merken die succesvol zijn geweest, zijn Q-Music en (vooralsnog) Joe. Dat zijn (niet toevallig?) beide radioformats die gekopieerd zijn vanuit Vlaanderen. Voor de rest is alles overgenomen.

Een merk overnemen en het succes vergroten is ook een kwaliteit, die bezit DPG zeer duidelijk. Maar met nieuwe ideeën zou ik niet bij DPG aankloppen.

[Reactie gewijzigd door Krisp op 28 januari 2025 14:26]

Wellicht iets te weinig marketing gedaan. Ik heb 2 betaalde DPG-accounts, ben hobby-nerd en media-verslinder maar echt nog nooit van deze dienst gehoord, gelezen of gezien....
Ik ben gelukkig niet de enige die nog nooit van Play gehoord had. Dat zal waarschijnlijk ook wel de oorzaak zijn dat het onvoldoende kijkers trok.

Ik hoop voor al het vaste personeel dat ze herplaatst kunnen worden binnen DPG.
Ja joh, echt? En dat ondanks dat het je als krantenabonnee door je strot naar binnen wordt geduwd?

Ik vind het niet zo gek. Voor een filmpje van 10-30 seconden, zonder voice over of wat dan ook, moet je eerst 30 seconden aan unskippable reclame kijken (ook als abonnee van de krant). De filmpjes zeggen op zich ook niet veel. Alleen een kleine banner onderin met een samenvatting van het artikel in drie of vier zinnen.

Ik snap dat niks gratis is, maar de reclametijd moet wel in verhouding staan tot de lengte van de content. in de bioscoop krijg je ook niet eerst twee uur aan reclame voordat de film begint immers.

Ik klik die videos daarom niet eens meer aan en als ik bewegend beeld wil zien bij het nieuws, zet ik het journaal wel aan.


Oh, ik haal twee diensten door elkaar zie ik.

"Play" is de naam van de longform videos. Die kijk ik eigenlijk nooit, omdat ik liever het artikel lees.

Overigens hebben die videos ook unskippable reclame.

De drie videos van vandaag op "Play":

"Verslaggevers blikken terug op aanslagen Erasmus MC"
"Kunnen mensen in de toekomst in winterslaap gaan?"
"deze 4 oefeningen moet je doen om zo fit mogelijk te worden"

No thanks...

[Reactie gewijzigd door Heroic_Nonsense op 28 januari 2025 14:15]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.