Noorse bank brengt als eerste Apple Pay-alternatief uit voor iPhone

De Noorse betalingsdienst Vipps maakt als eerste gebruik van Apples vrijgegeven NFC-technologie voor contactloos betalen. Sinds dinsdag kunnen Noorse iPhone-gebruikers betalingen verrichten bij betaalterminals in het land met behulp van de Vipps-app.

De dienst ondersteunt klanten van meer dan veertig banken, goed voor ongeveer 70 procent van de Noorse bankklanten. Op dit moment werkt het systeem uitsluitend met BankAxept, het nationale betaalsysteem van Noorwegen. Meer dan 90 procent van de betaalterminals in Noorwegen werkt met BankAxept. Gebruikers kunnen Vipps instellen als standaard betaalapp op hun iPhone. De app kan gebruikt worden via een dubbele klik op de zijknop, vergelijkbaar met Apple Pay. Ondersteuning voor Visa en Mastercard wordt in 2025 verwacht, zegt Vipps, waarmee het mogelijk wordt om de dienst wereldwijd te gebruiken.

Vipps MobilePay, een fusie van Vipps en het Deense MobilePay, heeft plannen om de dienst in 2025 ook naar Denemarken, Finland en Zweden uit te breiden. De introductie van Vipps op Apples toestellen volgt op een toezegging van Apple aan de Europese Commissie eerder dit jaar om zijn NFC-functionaliteit open te stellen voor concurrerende betalingsdiensten.

Door Andrei Stiru

Redacteur

10-12-2024 • 09:57

209

Submitter: TheVivaldi

Reacties (209)

209
209
86
9
0
108
Wijzig sortering
Ja op zich fijn. Ik woon in Noorwegen en Vipps is een snel en handig betaalmiddel. Het begon als een manier om snel geld naar vrienden te "vippsen". Maar het begint ook een standaard te worden om te betalen én om in te loggen bij bijv. OV bedrijven en andere publieke en private diensten.

ik heb echter nog niet kunnen ontdekken hoe ik nu Vipps als standaard NFC betaalapp kan instellen op m'n nieuwe iPhone...

Edit: ja ik heb het nu ingesteld. Je kunt inderdaad Vipps instellen als NFC app als je dubbelklikt op de power knop. Maar dat is helemaal niet handig want ik gebruik de wallet al volop, voor Apple Pay en vliegtickets.
De andere manier van betalen is om eerst de Vipps app te openen en dan via NFC te betalen. ik denk dat ik het daar bij houd.

De Apple Pay Wallet is beter...

Edit2: wat natuurlijk wel kan op de iPhone 16: de knop aan de linker kant instellen om een tweede app te openen. Ik denk dat ik daar dan Vipps aan hang via een shortcut.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 10 december 2024 12:45]

Idem hier, mijn lokaal bank ondersteunt het niet, maar ik heb Bulder als 2e bank voor Apple Pay.

Las inderdaad ook dat je dan of Vipps of Apple Pay/Wallet als standaard zet.

Het viel mij ook al op dat alle banken die direct of indirect onder de DNB vallen geen Apple Pay aanbieden, behalve de Sbanken die ze over hebben genomen en naar de afgrond hebben gewerkt.

Vipps is handig, en fijn, maar puur voor kaart betalingen kies ik toch liever Apple Pay.

Wat ook fijn (en eerlijk) is, is dat Apple Pay binnenkort BankAxept gaat ondersteunen, tot op heden ging het altijd via Visa/Mastercard, wat gewoon een naaistreek is voor ondernemers. (bijna) Alle noorse bankpassen hebben Visa/Mastercard erop staan, als debit kaart, in mijn onderneming hier lopen we ook veel door boekhoudingen van andere ondernemers en zie je gewoon heel veel Visa/Mastercard betalingen wat gewoon totaal onnodig is. Bankaxept is een paar cent, Visa/Mastercard snoept dan onterecht weer procenten mee. 90%+ van de consumenten hier heeft hier nul idee van. Tuurlijk rekenen de ondernemers die 2-3% weer door naar de klanten. Dit is gewoon allemaal onnodig.

Vipps lijkt dus voorlopig te werken via Bankaxept, wat dus enkele cent is per transactie, dus voorlopig eerlijk en goed voor de Noorse ondernemers die kaarten accepteert.

Ik wilde het wel gebruiken via mijn lokaal bank (heb je hier gelukkig nog, allemaal kleinere bankjes), maar het werd niet ondersteund, en er is geen haar op mijn hoofd dat een bank neem waar DNB (deels)eigenaar van is. Dus tot die tijd, blijf ik bij mijn kleine lokaal bankje hameren voor Apple Pay.
Even een vraagje. Je hebt het over DNB, maar ik neem niet aan dat dit over De Nederlandse Bank gaat en dat de Sbanken ook geen Nederlandse banken zijn.
DNB staat in dit geval voor Dansk Norske Bank. SBanken is onderdeel van de Noorse DNB en stond voor Skandia Banken.
Ook @slijkie , hartelijk bedankt voor de toelichting.
DNB is DeNoorseBank en Sbanken is ook een Noorse bank.
Consumenten zoals ik zijn daar wel van bewust maar ik kies ervoor om bijv bij het tanken met de creditcard van DNB te betalen, dan krijg ik nl 3% cashback. Hetzelfde geldt voor de creditcard van MorrowBank voor online aankopen, 2% cashback in webshops.
Rest van de dagelijkse aankopen doe ik met BankNorwegian Creditcard zodat ik 0,5% cashback krijg en in de supermarkten handmatig trumf-code scannen. ;)
Waarom zou ik als consument dan met een gewone bankAxept kaart betalen?
En denk nu eens goed na, wat doen de ondernemers? Die reageren hierop. 3% prijzen verhogen.

Onder de streep had je waarschijnlijk netto net zoveel kwijt geweest.

Enige verschil hier, VISA/Mastercard lachen zich rot want die pakken iets mee.

Consument & Acceptant zijn de sjaak.

En tuurlijk, dat je het doet is logisch. Maar als je echt eerlijk bent, en iedereen trouwens, want iedereen die het niet doet wordt door deze situatie ‘gepakt’. Dient dat cashback gebeuren gewoon bij wet verboden te worden.
Ja helemaal mee eens maar als ik besluit te stoppen, raakt het alleen mij persoonlijk. De prijs voor mij gaat niet naar beneden als ik met bankAxept betaal.

Dus zolang het niet van bovenhand verboden wordt, of de kosten van betalen weer bij de consument gelegd worden blijft dit bestaan. De ondernemer gaat echt niet de prijzen naar beneden doen als er een goedkopere payment provider is.
Als je al Apple Pay gebruikt, waarom zou je dit dan in willen stellen? Zoals ik het artikel lees, zie ik het namelijk als een alternatief in plaats van een aanvulling. Dit is geen verwijt maar oprechte interesse.

En mocht je het allebei willen, kan je misschien de actieknop gebruiken in combinatie met een opdracht. Als je natuurlijk een iPhone hebt met een actieknop.
Ik denk dat er meerdere argumenten te bedenken zijn.

Je bank heeft toch al kennis van al je financiële verkeer. Met gebruik van Apple Pay geef je Apple mogelijk inzicht in je betalingen - ik heb geen idee wat Apple daar wel en niet over aan inzicht in heeft?

Daarnaast vraagt Apple een bepaald bedrag voor het gebruik. Net als IDeal etcetera. Dat hier concurrentie op komt is denk ik goed. Wie weet dat banken wel geld gaan vragen aan de klant voor gebruik van Apple Pay als ze een alternatief kunnen aanbieden dat henzelf minder kost?
Apple is zelf erg duidelijk met waar ze zelf geen informatie toe hebben:
Apple doesn’t store or have access to the original credit, debit, or prepaid card numbers that you use with Apple Pay. And when you use Apple Pay with credit, debit, or prepaid cards, Apple doesn't retain any transaction information that can be tied back to you. Your transactions stay between you, the merchant or developer, and your bank or card issuer.
Mocht je trouwens willen weten hoe de technologieen van Apple pay en Google Pay werken: Hier is een mooie uitleg: YouTube: How Does Apple/Google Pay Work?
Wij van WC-eend... Als een groot bedrijf zegt dat ze iets niet doen betekent niet dat ze het ook echt niet doen. Ik ga er van nature altijd maar van uit dat een bedrijf in ieder geval precies niet doet wat ze zeggen waardoor het alleen maar mee kan vallen.

Dus zo min mogelijk via een bedrijf laten lopen lijkt me met die redenatie altijd de beste optie, maar niet altijd de handigste optie.
Apple verkoopt je data niet. Daar hebben we Google en Facebook al voor. Die verdienen niet op hardware
Tot het moment daar is dat Apple "niet genoeg" verdient aan je, en ze als nog je data gaan gebruiken om relevante advertenties te tonen, of toch door te verkopen.
Als een too big to fall bedrijf als Apple alsnog onderuit wil moeten ze dat gaan doen.
Je bank heeft toch al kennis van al je financiële verkeer. Met gebruik van Apple Pay geef je Apple mogelijk inzicht in je betalingen - ik heb geen idee wat Apple daar wel en niet over aan inzicht in heeft?
Apple zit niet tussen je transacties. Apple zit alleen tussen het 'aanvragen' van je digitale bankpas. Zodra die op je telefoon staat, heb je niks meer te maken met Apple z'n servers. Bij Google is dit anders. Die zitten er nog wel tussen.

YouTube: How Does Apple/Google Pay Work? <-- Dit laat zien hoe ze overeen komen en hoe ze verschillen.
Nee ik vind het helemaal niet goed. Als ondernemer moet je straks Google pay, Apple Pay, Vipps, Bipps, PayPal, PayGal etc etc etc gaan ondersteunen. Daar wordt het echt niet goedkoper van voor gebruikers. Die kosten om verschillende manieren van betalen te ondersteunen worden natuurlijk gewoon doorberekend aan de eindgebruiker.
Dat is waar, maar de keerzijde is ook dat als we mobiel betalen volledig overlaten aan Apple Pay en Google Pay er straks geen alternatieven bestaan. Dan hebben Apple en Google een duopolie. Er is dan feitelijk geen concurrentie, die macht zullen ze misbruiken en hoge prijzen aan banken rekenen voor het gebruik van hun betaalsystemen. Die rekening komt uiteindelijk ook gewoon weer bij ons terecht. Het is kiezen tussen twee kwaden en dan heb ik liever een competitieve markt.
[Dan hebben Apple en Google een duopolie] Dat duopolie bestaat al heel lang. Alleen heten die niet Apple en Google maar Visa en Mastercard.
En daar worden we ook niet blij van. Dus goed dat dit op deze manier opengebroken wordt.
uit het stukje Ondersteuning voor Visa en Mastercard wordt in 2025 verwacht,
Ze werken dus niet om, maar met deze partijen. Er wordt niets opengebroken.
A. de meeste ondernemers besteden dat gewoon uit aan hun payment provider

B. AP/GP zie je als ondernemer helemaal niet, je krijgt gewoon een NFC-transactie met het onderliggende kaarttype (Maestro/MasterCard/Visa/whatever) dat de gebruiker in AP/GP heeft geselecteerd. Je hoeft dit dus ook niet speciaal te ondersteunen.
Ik weet niet of het ook geldt voor Vipps, maar Apple Pay en Google Pay gebruiken dezelfde standaard (EMV), die ook gebruikt wordt voor kaartbetalingen. Je hoeft dus als ondernemer helemaal niets extra's te doen.

Zelf gebruik ik een Fidesmo-betaalring, die ook gebruik maakt van de EMV standaard. Ik kan in Nederland overal betalen zonder dat een ondernemer daar iets voor hoeft te doen.

[Reactie gewijzigd door pbruins84 op 10 december 2024 12:04]

Als ondernemer heb je gewoon een contract met een betaalboer die dat voor je regelt? Voor al die termen die je noemt heb je alleen maar mastercard/visa/maestro/[andere kaartschemas] acceptstie nodig, al de digitale apps praten nog steeds de taal van de kaartschema die al wijd ondersteunt wordt
Dat en dat winkeliers (on- en offline) heel versnippert de boel aan gaan bieden. Dat is nu al een drama.
Als het zo'n situatie wordt als de pakketverzending, dan staat ons nog een hoop ellende te wachten: als ontvanger ben je gewoon de sjaak
Dat is helemaal niet waar. De betaalterminal handelt dat af. Heb je een terminal die dit ondersteund, geen probleem. Overigens, zoals als je in het artikel kan lezen, hoef je nog minder te doen als ondernemer, want zodra Visa/Mastercard ondersteund wordt, merk je dit als ondernemer niet eens bij het betalen aan je kassa ;)
Wat voor last heb jij als ondernemer van MasterCard en Visa betalingen?
Of daar Google, Apple of wie dan ook daar achter zit, zie jij niet eens.
Wanneer ik met mijn telefoon betaal zit Curve er tussen, heb jij daar last van?
ik heb geen idee wat Apple daar wel en niet over aan inzicht in heeft
Volgens mij geven betalingen, nog veel meer dan zoekopdrachten, nog meer aan wat echt relevant is voor iemand. Ze hebben er immers daadwerkelijk geld voor over. Vanuit het oogpunt van een adverteerder is dat gouden informatie.
Maar met een 'Pay' methode weet je nog steeds niet wat iemand koopt. Je weet hooguit bij welke winkel wordt afgerekend, maar niet wat er op de bon staat. En volgens mij is Apple Pay zelfs zo gemaakt dat Apple niet kan zien bij welke winkel jij afrekent, dat blijft tussen jou en de bank waarvan je een bankpas gebruikt. Dus ik zie niet zo wat hier voor big tech aantrekkelijk aan is, behalve dat je graag wilt dat mensen jouw product gebruiken (om er via een andere weg geld aan te verdienen) en dat product dus zo gebruikersvriendelijk mogelijk moet zijn.
Ligt een beetje aan de kosten voor de bank zelf. ING had een eigen NFC-implementatie in Android maar heeft die uitgezet en nu moet ik Google-pay gaan gebruiken. Neem aan dat dat een kosten-overweging is geweest provisie voor Google versus eigen systeem in de lucht houden.

[Reactie gewijzigd door Maloney op 10 december 2024 11:23]

Met gebruik van Apple Pay geef je Apple mogelijk inzicht in je betalingen - ik heb geen idee wat Apple daar wel en niet over aan inzicht in heeft?
Voor zover ik weet, is het ontwerp van Apple Pay zodanig, dat Apple niet kan zien hoeveel je uitgeeft en waar. Dit in afwijking van Google Pay, waar Google wel meer informatie krijgt.
Voor zover ik weet, is het ontwerp van Apple Pay zodanig, dat Apple niet kan zien hoeveel je uitgeeft en waar.
Ik hoop heel erg dat dat waar is, maar ik ben daar heel sceptisch over. Heb je daar een bron van?

Die is al geleverd door @tom.cx zo lijkt het

[Reactie gewijzigd door Vexxon op 10 december 2024 12:01]

Dit is ook gelijk de reden dat ik met NFC betalen gestopt ben toen de ING app besloot op Google Pay over te gaan en hun eigen contactloos betalen af te schaffen.
Denk dat dit voor Noren niet relevant is. Alles is open kaart, men kan elkaars salaris zien, belasting aangifte, vermogen.

Auto's die hier rondrijden kan ik even het kentreken natrekken wie daarin zit en waar diegene woont.

Ik kan inloggen om te kijken naar een persoons huis, wat voor schulden hij/zij heeft bij welke bank (min of meer).

Dus dat Apple/Google/andere grote multinational inzake heeft op transacties, boeit 99,9% van de Noren niet.
Simpel. Het gaat je geld besparen.

Nu moet de bank, en apple geld verdienen.

Als mensen de bank als enige gebruiken hoeft apple (of google of samsung) geen geld meer te verdienen.

Ik snap helemaal niks van de NL banken die een perfecte NFC implementatie hadden en over zijn gegaan op Apple pay en nog erger Google Pay.

Dit gaat ons als consument alleen maar extra kosten en levert 0 meerwaarde.
Simpel. Het gaat je geld besparen.
Haha dat geloof je zelf niet toch? Ze gaan echt niet de maandelijkse bank kosten naar beneden bijstellen als ze (zouden) stoppen met Google/Apple Pay. Dat zijn gewoon kosten die van de grote hoop gaan.

Als eindgebruiker merk je er helemaal niets van een eventuele besparing en/of extra kosten.
Dit gaat ons als consument alleen maar extra kosten en levert 0 meerwaarde.
Ik vind het als gebruiker overigens heel fijn dat er uniformiteit is in het NFC betaal landschap, namelijk gewoon Google/Apple Pay. Niet uitzoeken of je bank het ondersteund en hoe ze dat dan ondersteunen etc, zeker wel meerwaarde. Gemak wordt vaak overheen gekeken als het aankomt op een pluspunt maar bied zeker meerwaarde, zeker voor mensen buiten de tweakers bubbel.
Haha dat geloof je zelf niet toch? Ze gaan echt niet de maandelijkse bank kosten naar beneden bijstellen als ze (zouden) stoppen met Google/Apple Pay. Dat zijn gewoon kosten die van de grote hoop gaan.

Als eindgebruiker merk je er helemaal niets van een eventuele besparing en/of extra kosten.
Ik geloof het alvast wel, bij KBC (België) kost het je €1,75/maand of dus €21/jaar extra om de plus rekening te hebben die Apple Pay wel ondersteunt.
https://www.kbc.be/partic...alen/zichtrekeningen.html
[...]


Ik geloof het alvast wel, bij KBC (België) kost het je €1,75/maand of dus €21/jaar extra om de plus rekening te hebben die Apple Pay wel ondersteunt.
https://www.kbc.be/partic...alen/zichtrekeningen.html
Ze rekenen wel meer kosten voor bepaalde zaken zo te zien in je link, dit voelt meer als een up-sell dan daadwerkelijk een besparing waar het hier om ging.

Ik zou het met liefde betalen overigens maar dat is natuurlijk weer een hele andere discussie (zie mijn tweede punt)
Maar als het altijd 'gratis' was dan gaan de kosten niet omlaag.
Mijn bank is al een poosje gestopt met de eigen dienst en de kosten zijn... ... ja gelijk gebleven.

Als Google, Apple of wat dan ook verdwijnt uit het pakket, gaan de kosten niet omlaag.

[Reactie gewijzigd door TechHead op 10 december 2024 13:30]

Simpel. Het gaat je bank geld besparen.
Heb het even gecorrigeerd voor je.
als een alternatief in plaats van een aanvulling.
In Denemarken zijn er een aantal plekken waar ik kom (de kapper, bijvoorbeeld) waar men enkel MobilePay aanvaard, en geen pinpassen.

Dus dan zou het handig zijn dat je met een dubbele druk op de knop gewoon met MobilePay zou kunnen betalen.

Nu is het zo dat ik gewoon de MobilePay app open en de begunstigde kan kiezen op basis van geolocatie of eerdere betalingen en zo kan betalen, dus het is geen ramp, en ik ga MobilePay dus ook zéker niet als default instellen, want overal elders gebruik ik net wel juist Apple Pay - m'n Deense, Spaanse, Belgische en zakelijke pas (4 verschillende banken) zitten allemaal in Apple Pay.

Ik sta dus zeker ook niet te springen voor 5 verschillende apps voor 5 verschillende betaalmethoden.
Omdat Apple er tussen zit met Apple Pay en je daar indirect voor betaald? Omdat je niet wilt dat je betaal gegevens bij Apple staan met Uncle Sam die overal toegang tot wilt?

Zeg ik als blije Apple Pay gebruiker zonder interesse in alternatieven op dit moment
Je betaalgegevens staan niet bij Apple, dus dat kan je alvast schrappen als argument. :)
Ik denk dat je met deze app meer informatie weggeeft dan het gebruik van Apple Pay
Als je al Apple Pay gebruikt, waarom zou je dit dan in willen stellen?
Ik ken de situatie in Noorwegen niet, maar misschien omdat Vipps breder gebruikt wordt dan Apple Pay? Uit @Menesis zijn reactie begrijp ik dat de Vipps omgeving ook gebruikt wordt als SSO provider voor andere zaken ook. Nu weet ik niet of Apple Pay dit ook kan ja of nee, maar als Vipps daar meer draagvlak voor heeft binnen Noorwegen zie ik er ook geen kwaad in.
Veel van de DNB banken ondersteunen (opzettelijk) geen Apple Pay, omdat ze Vipps (tikkie) pushen.
Iedereen heeft Vipps geïnstalleerd in Noorwegen, dus je hoeft niet Apple Pay op te zetten.
Je observaties en ervaringen over de Apple Pay Wallet app (positief) zijn precies de reden dat de EU Apple dwingt om derden het gebruik van de Apple NFC chip toe te laten ;)
Maar nu is het dus nog steeds ruk, want dan is je Wallet niet meer bereikbaar via de zijknop.

Wat je wilt is dat de wallet opent en je dan de betaalmethode van de bank kan selecteren.
Ben niet echt bekend met Apple, maar kan je op een iPhone alleen je wallet gebruiken als je die eerst opent? zou anders niet weten waarom je de wallet op een knop moet hebben
Ben niet echt bekend met Apple, maar kan je op een iPhone alleen je wallet gebruiken als je die eerst opent? zou anders niet weten waarom je de wallet op een knop moet hebben
Nee, maar het is natuurlijk wel veel sneller op met een dubbele click gelijk in je wallet te komen i.p.v. de app tussen je apps op te zoeken.
In die Wallet zitten o.a. je Apple Pay pasjes, oftewel je bent bij een betaal terminal > Dubbele click > Authenticatie via Face-ID/Touch-ID > Betalen.
In die Wallet zitten o.a. je Apple Pay pasjes, oftewel je bent bij een betaal terminal > Dubbele click > Authenticatie via Face-ID/Touch-ID > Betalen.
Ahh ja dan is zo een knop wel handig

Op Android is het gewoon telefoon tegen de betaal terminaal > Authenticatie > betalen (moet NFC natuurlijk wel aan staan)
Hoeft de app hiervoor niet appart te openen, verbaast me dat dit op Apple wel zo moet
[...]

Ahh ja dan is zo een knop wel handig

Op Android is het gewoon telefoon tegen de betaal terminaal > Authenticatie > betalen (moet NFC natuurlijk wel aan staan)
Hoeft de app hiervoor niet appart te openen, verbaast me dat dit op Apple wel zo moet
Dat hoeft ook niet, als je dat doet dan opent de wallet ook en wordt je default pas geladen.

Alleen omdat je toch moet Authentiseren via Face of TouchID heeft het geen direct voordeel om je toestel eerst tegen de terminal te houden en op die manier de wallet te starten.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 13 december 2024 15:12]

Maar dat werkt toch niet?
Althans. Als ik nu m'n Wallet-app open, dan krijg ik alleen m'n pasjes te zien. Ik kan er dan niet mee betalen. Dat lukt alleen als ik die dubbelklik doe.
Mwah, sommige zaken zijn gewoon een logisch onderdeel van een OS, de wallet is daar een van. Breek dan de wallet zelf open zodat daar betaalkaarten kunnen worden toegevoegd zonder door de hoepels van Apple te springen.

Zeker een EU/EEA die voor een grote interne markt pleit moet je niet willen dat je nu allemaal nationale wallets gaat krijgen met steeds maar een beperkt aantal banken voor een enorme lock-in en hoge barrier to entry, zoals dus dit Vipps of een hypothetische Ideal wallet in Nederland.
Ik woon er ook, en mijn bank ondersteunt Apple Pay niet, Wel Google wallet. Dit is interessant voor mij om toch draadloos te kunnen betalen.
Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd om in 2024 nog een nieuwe betaalapp te introduceren terwijl Wero voor de deur staat (en in sommige landen al actief is).

Tenzij het idee is dat Vipps straks bovenop Wero komt te werken...
Is het de bedoeling dat Wero in Noorwegen gaat werken? Noorwegen zit immers niet in de EU.
Correct, Wero is in feite een Europese rebrand van het al bewezen iDeal. Dus puur voor Europese landen één identiek platform.
En dat wil je als consument omdat....?
Ik heb toch al Apple Pay?
ik heb toch al? een closed vendor systeem? :)

tuurlijk wil je WERO, een SEPA systeem dat gaat over landen heen waar je gewoon rechtsreeks aan elkaar kan betalen of handelaren betalen zonder gebruik van credit kaarten of bankkaarten.

wat ik niet begrijp is de zogezegde visa-mastercard als toevoeging in dat Noors alternatief? wat kan je dan vandaag niet op een IOS met die kaarten? Ik heb gewoon een visa - mastercard in mijn wallet zitten van android waar google niks anders doet dan credit card beheer, hoef ik dus niet nog een tool voor te hebben. Ik zou verwachten dat dit ook zo is bij IOS?
Ik heb gewoon een visa - mastercard in mijn wallet zitten van android waar google niks anders doet dan credit card beheer,
In de praktijk zit Google fysiek tussen de transacties. Google 'ziet' alle transacties die jij met Google Pay doet. Bij Apple is dit niet zo. Daar praat de terminal direct met Mastercard.

Bij Google kun je je transacties online terugvinden. Bij Apple vind je je transacties alleen maar op het apparaat waar ze mee gedaan zijn.

YouTube: How Does Apple/Google Pay Work? <-- Deze meneer legt de verschillen uit. (z'n stem vind ik een beetje vervelend, maar z'n verhaal is wel duidelijk)
In google pay wallet kan je dat volledig afzetten, geen geschiedenis van betalingen als je niet wil.

Je kan ook gewoon een Visa-Mastercard als wallet toevoegen zonder google pay maar toch de NFC gebruiken en rechstreeks betalen aan de terminal idem als IOS.

Die link is 2j oud...... |:( maar precies nog vers in je geheugen.....

[Reactie gewijzigd door d3x op 10 december 2024 14:17]

In google pay wallet kan je dat volledig afzetten, geen geschiedenis van betalingen als je niet wil.
Dat is dan één ding, maar dat je geen toegang krijgt tot de geschiedenis is één ding, maar dan verlopen de transacties nog steeds via de Google servers. Ze laten het je alleen de geschiedenis niet meer zien.

Een beetje zoals 'geen persoonlijke advertenties willen ontvangen' bij Google diensten. Ze zeggen nergens dat ze je niet profileren. Alleen de advertenties die je voorgeschoteld krijgt zijn niet meer op jouw profiel gebaseerd. Ze kunnen jouw profiel nog steeds gebruiken om andere profielen te verrijken:

Dus onder het kopje van:
Ik hou van LEGO en kipfilet.
M'n buurman houdt van LEGO en kipfilet.
M'n andere buurman houdt van kipfilet, dus dan is de kans groot dat 'ie ook van LEGO houdt

(( N.B. Ik zeg niet dat anderen dit ook niet doen, maar het gaat nu even over Google :) - Zeer waarschijnlijk doet Apple hetzelfde. ))

Edit:
Die link is 2j oud...... |:( maar precies nog vers in je geheugen.....
Verwacht je dat Google/Apple hun betalingssysteem richting Mastercard/VISA nu ineens heel anders laten lopen dan? Denk je dat die banken daar zin in hebben, om iedere keer voor een elektronicaboer de boel om te gooien? :) )
N.B. Je kunt bij iOS de lokale geschiedenis per betaalkaart op je telefoon ook uitzetten mocht iemand dat belangrijk vinden.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 10 december 2024 16:11]

In mijn Apple Pay zit idd ook een creditcard gekoppeld
Als ING het zelf gaat aanbieden zou ik dat gebruiken.
Wat heeft Apple met mijn financiën te maken als ik al een bank heb.
Het grootste voordeel van Applepay, is de "anonieme" betaling.
Of beter gezegd, je deelt geen gegevens van je rekeningnummer of creditcard met de verkopende partij.
Dit kan voordelen bieden op het gebied van het veilig houden van je betaalinformatie.

Uiteraard zal "Vipps MobilePay" waarschijnlijk op eenzelfde manier kunnen functioneren en zullen banken vandaag de dag dit ook kunnen aanbieden.

Maar het grootste voordeel van Apple pay vind ik persoonlijk de internationale ondersteuning. (vooral voor web aankopen interessant) Apple Pay wordt samen met een paar andere grote betaaldiensten eigenlijk wereldwijd wel ondersteund. Dit zal "Vipps MobilePay" niet hebben waardoor de acceptatie toch minder zal zijn.
Als ik kijk hoe google pay door veel banken verkozen wordt boven een eigen betaaldienst, denk ik dat we in Nederland niet snel verandering zullen zien.

Ik zie persoonlijk wel mogelijkheden voor diensten zoals Paypal om op deze manier een voet aan de grond te krijgen, al zullen banken daar ook niet op staan te springen omdat deze vergelijkbare of zelfs hogere kosten dan Apple pay zal hebben.
Of beter gezegd, je deelt geen gegevens van je rekeningnummer of creditcard met de verkopende partij.
Even puur over het stukje bankpas/fysieke creditcard/telefoonbelating bij een fysieke terminal. (aangezien Apple Pay meer is dan alleen de bankpasvervanging op je telefoon)

De winkelier/PIN-terminal-eigenaar/huurder krijgt die gegevens ook niet (volledig) te zien. De winkelier en de klant, krijgen beiden dezelfde informatie te zien. (namelijk. De data die op het bonnetje staat. Jij ziet tenslotte ook niet de bankrekening van de Albert Heijn :) - Ook niet bij retourpinnen. )

Op je bonnetje zie je altijd een uittreksel/geanonimiseerd stukje van je bankrekening/creditcardnummer.

Wanneer een winkelier of jij als particulier een betaling wil betwisten/bespreken met je bank, dan doe je dit op basis van een transactienummer. Niet een bankrekening van de tegenpartij. (al kan dit natuurlijk wel gedaan worden als het om een incasso/overboeking gaat)

N.B. Het grootste voordeel van Apple Pay/Google Pay, is dat iedere transactie een unieke ID krijgt, waardoor skimming zinloos is. Je hebt er nooit wat aan om een transactie tussen een telefoon en een terminal te kopiëren. Er wordt on the fly een token gegenereerd die eenmalig, hardcoded door die ene terminal, kan worden verwerkt. Dit maakt ApplePay/GooglePay veiliger dan een de chip op een bankpas. "Contactloos betalen" met een bankpas (al rammen de meeste mensen hun pasje fysiek tegen de lezer, dus contactloos is niet helemaal correct ;) ), is daar de 'light-versie' van. Dat werkt soortgelijk en is ook veiliger dan betalen met de chip. Qua skimming op een terminal. Ik heb persoonlijk nooit gehoord van iemand die met een mobiele skimmer, billen aan het afscannen was in de hoop dat er een betaalpas in de kontzak zit ;). Maar dat is weer een ander verhaal natuurlijk.
De chip op de bankpas is ook niet te skimmen hoor. Alleen de magneetstrip is daar gevoelig voor. Daarom zijn die chips ingevoerd.
https://www.iban.nl/fraud...an-ik-skimming-voorkomen/
De club achter IBAN is het niet met je eens ;)
De chip is weldegelijk te kopiëren.
Skimming werkt als volgt: er wordt een klein elektronisch apparaatje (een skimmer) geplaatst bij de invoermond van een pinautomaat of betaalautomaat. Daarmee kan de chip (of magneetstrip) van je bankpas of creditcard ingelezen en gekopieerd worden. Een andere manier is om met een speciaal apparaatje de chip uit te lezen van je pas, die onbeschermd in je broekzak of tas zit.
In het Engels wordt de techniek om de chip te kopiëren "Shimming" genoemd. (zoek er maar op). De chip is wel veel moeilijker te kopiëren dan de magneetstrip. Die was gewoon volstrekt kansloos.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 11 december 2024 07:46]

Deze website is niet de 'officiële' website van IBAN, volgens mij is die er niet.
Wat het meest in de buurt komt van iets officieels, in Nederland dan, is de Betaalverening.
IBAN is ook geen organisatie (of 'club') maar een standaard. Volgens de Politie vindt skimming nog nauwelijks plaats in ieder geval.

[Reactie gewijzigd door martijnsch op 11 december 2024 01:00]

Je hebt gelijk over die IBAN-site. Ik keek te vluchtig.

De Skimming-methode met de chips komt inderdaad niet vaak voor, maar is dus wel mogelijk. (Waar ik op reageerde.)

Het is in de praktijk wat bewerkelijker om het ‘skim-apparaatje’ in de betaalautomaat te stoppen dan met de magneetstrip. De magneetstrip plak je bovenop het apparaat, of je legt hem er overheen. (Dat is een paar seconden gebeurd als je er handig in bent.)
Met die chip moet je echt in de sleuf smurfen. Dat is lastiger om dat (voor het apparaat) ongemerkt te doen.

Edit: autocorrupt.

[Reactie gewijzigd door lenwar op 11 december 2024 07:53]

Wat heeft mijn bank met mijn device te maken? Die vraag kun je natuurlijk ook omdraaien. Ik heb meer vertrouwen in apple dan in mijn bank als het om beveiliging van betaalverkeer gaat.
Uit nieuwsgierigheid. Waarom heb je meer vertrouwen in Apple dan een bank als het om de beveiliging van betaalverkeer gaat?

(( Even los van het feit dat het niet je bank is, die iets met je betaalpas doet. Dat is VISA/Mastercard. V-Pay / Maestro zijn producten van VISA en Mastercard. Je bank is slechts 'uitgever' van de pas. De betalingen lopen via VISA/Mastercard. Anders zou iedere betaalterminal moeten weten/achterhalen waar jouw gegevens gecontroleerd kunnen worden, qua saldo en zo ;) ))
Omdat ik denk dat er meer kennis zit van beveiliging bij apple dan bij ING.
De beveiliging van je transactie wordt ten alle tijden geregeld door Mastercard/VISA. De beveiliging van de app zelf (je bankieren-app) wordt door Apple/Google afgevangen. (ze claimen tenslotte controles te doen voordat een app in de Store komt, en ze bieden die API's aan zodat een app buiten z'n zandbakje kan komen.

Stel dat jouw bank-app zelf met de NFC-chip van je telefoon praat, dan gaat dit via een API van het OS. De pseudokaart (van VISA/Mastercard) die door je bank is uitgegeven, is ook hetzelfde.

Het grootste voordeel van Apple-Pay/Google-Pay is, is dat het mechanisme een uniek token aanmaakt voor iedere transactie, die eenmalig binnen een korte tijd, bij één specifieke fysieke terminal gebruikt kan worden. Hiermee is skimmen van de transactie zinloos. En dit maakt Apple-Pay/Google-Pay dan ook veiliger dan met de chip van je betaalkaart betalen. (qua skimming van de transacties). (contactloos betalen met je bankpas gebruikt een soortgelijk mechanisme)

Mastercard/VISA kan ditzelfde mechanisme ook gebruiken op je telefoon. (vooral omdat ze dit ook al voor Google/Apple doen).
Nou ja, in alle gevallen is de implementatie van Apple nog altijd het snelst, simpelst en gebruiksvriendelijkst.
Hoe ik dit lees, wordt de gebruikerservaring hetzelfde?

Dubbelklik op het knopje, Face-ID, telefoon bij de terminal houden. Dan zou dat toch allemaal identiek moeten zijn? Of Wallet nou een pseusdo-betaalkaart presenteert, of een app dat doet, zou qua snelheid/simpliciteit/gebruiksvriendelijkheid toch niet moeten uitmaken?
Apple Pay is voor een groot deel nog steeds afhankelijk van de betaalinfrastructuur van Visa en Mastercard. Wero ligt niet bovenop Visa en Mastercard maar zit er naast en concurreert direct met die twee Amerikaanse netwerken.

Met Wero kun je straks in een winkel betalen zonder dat Visa of Mastercard er tussen zitten, dat is met Apple Pay (vrijwel) onmogelijk. Het wordt interessant om te zien wanneer Apple Pay zelf Wero gaat ondersteunen, dat zal waarschijnlijk van de individuele banken af hangen.
Privacy en datahonger van de grote tech-bedrijven. Het lijkt nog steeds zo dat Apple nog net iets beter omgaat met het graaien van data dan andere big-tech bedrijven, maar ze hebben gewoon niets te maken met mijn financiële handel en wandel. Zolang ik dat gescheiden kan houden, zal ik dat ook doen.
Apple weet niks over betalingen die je ermee doet. Dat gaat rechtstreeks tussen winkelier en je bank. Het is zelfs beter voor je privacy dan een normale pinpas, want de winkelier kan ook je bankgegevens niet zien.
Hier staat aardig uitgelegd hoe het circus werkt, ook voor Google Pay overigens, leuk om even te kijken. Dat het proces zo werkt, dat geloof ik. Bij Apple Pay wordt verwezen naar dit algemene pivacy statement waar tamelijk breed beschreven is wat Apple kan en mag doen.

Deze vind ik wel aardig:
Daarom streven wij ernaar om alleen de persoonsgegevens te verzamelen die we nodig hebben.
Dat de transactie veilig verloopt, het zal. Dat er vervolgens omheen gegraaid wordt qua data, dat geloof ik ook. En dat is elders niet anders/beter. En vanuit commerciële aandeelhoudersbelangen snap ik het ook nog.
Wero is ook een manier om snel even geld naar vrienden te sturen, over grenzen heen.
Omdat Apple Pay toch weer een goede 0,15% pakt per transactie. Dat kan toch best oplopen als je alles daarmee koopt. Als banken hierop kunnen bezuinigen zonder grote nadelen voor de consument ben ik voorstander. Apple is al groot genoeg, ik zie liever dat dat geld naar een Europees bedrijf gaat dan een groot Amerikaans tech bedrijf.
Ik ben consument en heb geen Apple producten dus ook geen Apple pay..
Ik ben consument en heb geen Apple producten dus ook geen Apple pay..
Dan is het niet voor jou van toepassing, net zoals het hele nieuws bericht.
De wereld is groter dan Nederland. In bv Turkije (zal vast ook ik veel meer landen het geval zijn) heeft elke bank, waaronder ook ING Turkije, draadloos betalen in hun Android app verwerkt welke je toch al op je telefoon hebt. Zowel Google Pay als Apple Pay worden niet gebruikt. Met je Apple device kun je dus gewoon niet met NFC betalen, als alternatief wel met een QR code wat iets omslachtiger is. Reden hiervoor is dat de extra kosten die de partijen vragen het te duur maken in landen waar bankieren voor particulieren nog gratis is zoals vroeger in Nederland.

Voor zulke landen zal deze mogelijkheid dus ideaal zijn. Als je namelijk extra kosten gaat vragen, gaat de klant gewoon naar één van de 20 andere banken.
Wero is veel meer dan alleen iDeal. Het klopt dat het bedrijf achter iDeal opgenomen is in Wero maar Wero levert een stuk of acht diensten waarvan het iDeal-achtige er maar eentje van is. Wero gaat bijvoorbeeld ook de concurrentie met PayPal, Klarna, Mastercard en Visa aan.
Ah goede toevoeging. Ik dacht dat iDeal omdat het hier zo ingeburgerd was en zichzelf heeft bewezen, dat dit Europees wordt uitgerold. Maar wordt dus meer opgeslokt dus.
iDeal wordt eigenlijk ook Europabreed uitgerold; Wero is gewoon de nieuwe naam van iDeal, nadat European Payments Initiative (gezamelijk initatief van een hoop banken, waaronder ook de belangrijkste NLe) iDeal, Payconiq en Bancontact heeft overgenomen.
De PayPal concurrentie is er al in de vorm van Tikkie.
Klopt. Als ik de Wiki bekijk:
EPI announed in July 2024, that it will extent Wero's offering to online and mobile shopping payments (in 2025) and then NFC enabled point-of-sale payments (2026). A additional comprehensive range of transaction types is planned to be supported later, including one-off payments, subscriptions, installments, payments upon delivery and reservations. Additionally, value-added services will be incorporated into the solution over time, including responsible 'Buy Now, Pay Later' (BNPL) financing, digital identity features and integration of merchant loyalty programmes.
Maar dat is toch gekoppeld aan je telefoonnummer? Nog meer persoonlijke informatie die je moet delen
Noorwegen zit wel gewoon in de Single European Payments Area (samen met 35 andere landen) en maakt dus gebruik van de SEPA infrastructuur met IBAN's, SEPA Instant Payments etc.

Ik verwacht dat Vipps bijvoorbeeld onder de motorkap ook gewoon het TIPS systeem gebruikt om de feitelijke bedragen rond te sturen.
Denemarken en Noorwegen zitten op dit moment nog niet op het TIPS-netwerk. Vooralsnog wordt alleen euro's en Zweede Kronen ondersteund.
Volgens mij zou Wero ook prima in EEG landen kunnen werken. Zover ik begrijp gebruikt het de Single Euro Payments Area (SEPA) Instant Credit Transfer infrastructuur, dus alle SEPA landen zouden er, in ieder geval technisch, op aangesloten kunnen worden.

Dat betekent dus ook Noorwegen, IJsland en Liechtenstein maar ook via aparte regelingen Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en sinds kort zelfs Albanië en Montenegro.

Echter is Wero, of de European Payments Initiative organisatie daarachter een samenwerking tussen (private) banken, dus er moet naast politieke wil ook een bancair-commercieel belang zijn.

[Reactie gewijzigd door Pyronick op 10 december 2024 10:20]

Gaan ze niet doen hier in Noorwegen, 99,99% zeker. De grootste Noorse bank heeft een dikke vinger in de pap met Vipps, het zou kunnen dat ze Vipps via de backend koppelen aan Wero, maar ze zullen never ever Wero zelf toelaten hier in Noorwegen.
Nee, echter Finland, Denemarken en Zweden zijn wel lid van de EU. Noorwegen is dan wel weer lid van de EER (Europese Economische Ruimte).
Wero heeft toch niets met EU te maken?
Ze hebben het steeds over Europa/Europees/enz. Op sommige pagina's hebben ze het over "We zijn niet Amerikaans". Dus het lijkt erop dat ze willen focussen op dat ze 'lokaal' zijn, en dat je dan minder afhankelijk bent van Amerikaanse big tech.
Heeft Wero iets te maken met betalingen bij een betaal terminal?
Dacht dat Wero alleen was voor online betalingen/overschrijvingen?
Point of Sale (POS) betalingen met Wero komen er aan.
zoals ik begreep gaat Wero alle mogelijkheden van payconiq overnemen, dus ook betalingen bij een betaal terminal.
Als ik dit blog https://www.innopay.com/e...new-era-european-payments mag geloven is Wero een beetje een west Europees feestje, en Vipps in Noord Europa meer gangbaar.

Het zou beter zijn als we een pan-Europese oplossing krijgen, maar het is een begin. Misschien dat tzt Vipps en Wero interoperabel kunnen worden gemaakt?
Het is nu nog een West-Europees feestje, maar het is de bedoeling dat het wordt uitgerold in het hele SEPA gebied (dus zelfs inclusief VK, IJsland en Zwitserland).
Het kan ook prima naast elkaar bestaan. Dan heb ik als consument nog wat te kiezen. Net zoals ik er nu ook voor kies om geen Apple Pay, Tikkie en iDeal te gebruiken.
Apple Pay, Tikkie en iDeal te gebruiken.
Doe je dan überhaupt geen digitale transacties? Of gebruik je een ander mechanisme? (uit oprechte nieuwsgierigheid).

Is er overigens een specifieke reden dat je ze niet gebruikt?
Apple Pay is omdat ik niet álles via een ecosysteem wil doen. De andere twee omdat betalingen via overschrijvingen en betaalkaartnummers ook prima voldoen.
Die eerste kan ik me in vinden, maar voor die andere twee, dan is iDeal toch veel makkelijker?
Ik vond iDeal destijds vooral onhandig omdat ik losse apparaatjes moest gebruiken die ik altijd op mijn bureau had liggen. De meestgebruikte kaartnummers, met bijbehorende vervaldata en veiligheidscodes ken ik uit mijn hoofd en kan ik dus overal gebruiken. Dit gebruik ik voornamelijk bij online betalen.

Overschrijven doe ik naar mensen die ik geld verschuldigd ben. Van vrijwel iedereen met wie ik omga heb ik het rekeningnummer. Ze hebben doorgaans van mij sneller het geld dan dat ze een Tikkie voor anderen hebben aangemaakt en verstuurd aan iedereen. Laat staan voordat iedereen daadwerkelijk heeft betaald.
Mwa, European Payments Initiative (Epi Company) is een samenwerking van een aantal (grote Westerse) Europese banken. En die richten zich inderdaad op het uitrollen van deze dienst in verschillende landen. Het is geen Europees wijde standaard die overal zal worden ingevoerd (al is dat wel ooit een doel). Dat "wij" in Nederland of België voornamelijk Wero zullen zien, en ook in Duitsland, Spanje en Frankrijk, betekend nog niet direct dat volledig Noordelijk/Centraal/Zuid Europa ook happy-de-pappy op Wero zal springen. De fragmentatie binnen de Europese banken wereld is toch nog behoorlijk groot, en je ziet dat elke regio toch liever werkt aan een eigen standaard dan direct met zijn allen samen te werken aan één oplossing (ook EPI is een regionale samenwerking en zeker niet Europees breed - al schreeuwen ze vaak van wel - daar zit geen enkele interesse om samen te werken in het ontwikkelen van Wero met een bank uit bijvoorbeeld Slovenië, Kroatië of Bulgarije die moeten blind het Westen volgen en niet mee denken vanaf het begin).
Ik ben niet bekend met een zuid Europees initiatief. Wat centraal Europees betreft denk ik dat alleen het Poolse BLIK een kans heeft om een grensoverschrijdende speler te worden. Maar zowel BLIK als Wero liggen bovenop dezelfde TIPS infrastructuur van de ECB en kunnen misschien zelfs grotendeels compatible worden.
Ik vind het eerlijk gezegd een beetje vreemd om Wero als alternatief voor Noorse inwoners te adviseren, terwijl Wero in de eerste plaats een betaalmiddel is voor binnen de EU.
Wero is een betaalmiddel voor binnen de SEPA en daar zit Noorwegen gewoon in.
SEPA heeft alleen ondersteuning voor Euro's. In Noorwegen willen ze ook NOK kunnen gebruiken.
Nee toch?
Daar zijn juist expliciete zaken voor opgenomen:
https://eur-lex.europa.eu...EX:32009R0924#d1e716-11-1
Artikel 14.
Vipps is geen nieuwe betaalapp. Net zoals iDeal of Payconiq of Bizum dat niet is.

Wat nieuw is, is dat je de app kan gebruiken als vervanging voor Apple Wallet.
Al die pagina's 404'en... Maar eh, sinds het een overheid/EU app is, wordt dit open-source?
Wero is toch "slechts" een vervanging voor iDeal en Tikkie/Betaalverzoeken? Dat is toch geen alternatief voor het stukje 'betaalkaart-emulatie'? Of heb ik wat gemist?
Die site stikt van de page not founds🤣
Die site levert meer foutmeldingen dan informatie. Ik kan daardoor niet eens nagaan wat wero is. Flut produkt?
Ik kan niet wachten totdat zo'n initiatief naar Nederland/België komt.
Nu ben ik gedwongen om een Android (9>) of iOS telefoon te hebben om met m'n telefoon te kunnen betalen, omdat de banken geen eigen betaalapp meer aanbieden en allemaal zijn overgegaan op het duopolie Google/Apple. Heb je een alternatieve telefoon, of een iets oudere, dan kun je gewoon niet meer betalen met je telefoon. Nu weer terug naar de betaalpas, maar hopelijk in de nabije toekomst af van die duopolie.
Het betaalsysteem was en is een duopolie van MasterCard en Visa.
Google en Apple Pay zijn voor mij taboe.
Zolang ik een Huawei heb kan ik nog zonder hen.
Omgekeerde wereld, laat asjeblieft die banken dit niet weer opnieuw proberen en falen.
Hoe zijn de banken gefaald dan? Ik kan me niet herinneren dat er grote veiligheidsrisico's oid bekend waren...
Durf 100% te zeggen dat mocht welke bank dan ook zelf een nfc betaal app maken dan zal dit net zoals Google Pay niet op oudere android versies worden ondersteund. En er is ook een grote kans dat ze google play service zullen vereisen omdat ze daarmee kunnen verifiëren dat de binary die jij hebt geinstalleed ook daadwerkelijk de binary is die de bank heeft gepubliceerd naar de playstore en niet een custom/hacked versie van de app is die zelf ergens van gedownload hebt of iets dergelijks

[Reactie gewijzigd door aegis op 10 december 2024 16:40]

Zou fijn zijn als dit een wijderverspreid fenomeen wordt. Als ING-klant met Android kan ik me alleen wenden tot Google Pay, en dat ga ik niet doen.
Waarom zou je dat niet willen als android gebruiker?
Omdat de voorwaarden van Google Pay stuk minder privacy vriendelijk zijn dan die van Apple.

Als je een eigen implementatie hebt als bank, hoeven de klanten hun transactiegegevens niet te delen, wat natuurlijk veel fijner is. Maar blijkbaar is het ontwikkelen en onderhouden van een eigen implementatie te duur want alle Nederlandse banken zijn er inmiddels (helaas) weer vanaf gestapt.

Hier komt Google Pay er ook nooit in. Dan maar gewoon pasje in mijn telefoonhoesje.

[Reactie gewijzigd door sys64738 op 10 december 2024 10:52]

Is privacy niet al aan google vergeven bij het gebruiken van een android toestel dan?
Bedoel, android is van google en die staan niet bepaald bekend om hun privacy, zal met custom roms misschien nog iets aan te doen zijn, maar of dat nog veel helpt vraag ik me dan af.

Dus kies je android, is denk ik de stap naar Google Pay niet echt een issue lijkt me.

(Misschien is het gewoon mijn aversie tegen google als data verzamelaar, dat kan..)
Je privacy loopt zeker een enorme deuk op als je Google-producten en diensten gebruikt. Maar mijn transactiegeschiedenis hebben ze niet en ik wil die ik ook absoluut niet afgeven. Een analogie: als Google 3 van mijn 5 kinderen heeft ontvoerd, dan ga ik niet stoppen met voorzorgsmaatregelen nemen tegen de ontvoering van de andere 2 omdat ik er al 3 kwijt ben.
De vraag is dan: waarom stond je toe dat ze de eerste 3 ontvoerden ;)
De 1e hebben ze al snel, maar nummer 2 en 3 kon je iets aan doen dan...
Zoals met de meeste dingen in het leven is het simpelweg niet zo zwart-wit zoals je het iedere keer wil presenteren. Ik snap dat dat makkelijker en overzichtelijker is, maar de realiteit bepaalt voor haarzelf hoe de vork in de steel zit, niet wij.

Gezien je iedere keer in essentie exact dezelfde reactie plaatst, zwaai ik af.
Zolang je geen apps van Google gebruikt en een blocker in jouw browser hebt ben je grotendeels van Google af.
Ik zou graag buiten Google om met mijn toestel betalen.
Gebruik je ook YouTube niet? 😁
Zeer zelden, meestal biedt duckduckgo aan de filmpjes buiten YouTube om te bekijken.
Anders is er nog altijd een aparte browser mogelijk.
Omdat je dan alle data over de betaling deelt met Google.
na alle andere data die je via android met ze deelt, is dat nog erg?
Zowel Apple als Google vallen niet onder het banken toezicht in de USA.
Ze kunnen nu,indien ze het zouden willen, alles met de data doen.

Om de vraag te beandwoorden. Dit wil je niet. De betaalgegevens dienen zo veel mogelijk afgeschermd te blijven. En binnen de EU met de privice wetgeving die er bij hoort.
na alle andere data die je via android met ze deelt, is dat nog erg?
Het is fijn om dan op 1 punt heel kritisch te zijn zodat je dat op de andere punten kunt laten :P
Dat. En de afhankelijkheid van een paar techclubs aan de overkant van de plas moet je als EU land gewoon niet willen. Mijn verwachting was dat een ACM of DNB hier ook wel iets van zouden vinden, maar daar blijk ik weer grenzeloos naïef. Als ze al iets bedenken handhaven ze niet en waar het werkelijk om gaat kijken ze niet naar. Niet elke vernieuwing is een verbetering.
Voorheen had ING een eigen NFC implementatie in hun app op Android, maar dat was juist niet betrouwbaar, je moest in de winkel hopen dat ie überhaupt werkte. Met Apple Pay en Google Pay werkt het altijd, ook offline.
Bij ING werkte het ook gewoon offline en werkte ook gewoon zo goed als altijd, hoe kom je er bij dat het in sommige winkels niet werkt en je maar geluk moet hebben? Ik gebruikte ING dat jarenlang zonder problemen, in binnen en buitenland...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 december 2024 10:32]

Sterker nog, nu het android pay is geworden, heb ik er vaker problemen mee! De ING app probeert nog steeds af en toe de betaling te kapen, terwijl die functionaliteit helemaal niet meer werkt.
Sterker nog, nu het android pay is geworden, heb ik er vaker problemen mee! De ING app probeert nog steeds af en toe de betaling te kapen, terwijl die functionaliteit helemaal niet meer werkt.
En dat is nou precies waarom het vanuit het oogpunt van gemak en/of de gebruiker helemaal geen goed idee is om het allemaal maar open te breken. Niemand kan beloven dat het zo naadloos blijft werken als Apple Pay nu doet.

Ik hoop dan ook van harte dat het opt-in gaat worden en de banken niet op eigen houtje brakke implementaties gaan verplichten.
Ook als dat zou betekenen dat de banken mij die 0,15% gaan doorbelasten overigens, ik zou er met liefde voor betalen.
Ik had hier ook last van met ING. Het kan best een keertje niet werken, doen de PIN pas ook wel eens. Maar bij ING gebeurde het dusdanig vaak dat je gewoon altijd alsnog je pas kon meenemen. Ik zou gerust zeggen dat 10% mislukte, daar kan je niet op vertrouwen.

Tot nu toe met Google Pay gaat het goed (wel 2 hele keer, dus niet echt ene goede streekproef)
Ik was blij toen ik van Android naar iPhone wisselde en Apple Pay kon gebruiken.
Daarvoor gebruikte ik de ING app op Android, en dat was waardeloos. Je moest je telefoon eerst op de betaalterminal leggen, vervolgens je telefoon terugnemen en je pincode invoeren (van je telefoon, niet van je pasje) en dan nogmaals erop leggen.

Zal ondertussen vast wel allemaal verbeterd zijn met Google Pay.
Maar ik sluit mij wel aan bij xoniq, dat het niet betrouwbaar was. Maar met de disclaimer dat het al weer een aantal jaren geleden is.

Nee, dit is geen Android vs iPhone comment.
Mijn vader had ING en hij had er wel geregeld problemen mee op Android. Daarom ook dat hij zijn pinpas altijd nog bij zich had.
Ik heb echt nooit problemen gehad met die eigen NFC implementatie van ING. Het is aan de achterkant gewoon hetzelfde als een Google Pay betaling via NFC, maar dan niet via de servers van Google.
Het werkt wel maar Google kijkt lekker mee met al je transacties :/
Kletskoek. Vele jaren ING gebruikt en een enkele storing meegemaakt die dan ook gelijk regionaal/landelijk was of met de winkel te maken had. De stap naar Google Pay heb ik niet gemaakt, geen zin om Google vrijwillig nog meer te geven dan ze nu al weten van me. Maar hoeveel procent van de bancaire gebruikers gaat als makke schapen naar Google/Apple pay, dat zal echt ver boven de 90% zijn schat ik.

Dat zou je als NL bank toch ook niet moeten willen, die afhankelijkheid van een paar bedrijven aan de overkant. Niks mis met die keuze, maar dan graag NAAST een lokaal / Europees alternatief. ING was de laatste voor zover ik weet die een eigen contactloos platform ondersteunde. En nu is het allemaal éénheidsworst.
Idem hier met de ABN. Google hoeft voor mij geen inzage in de transacties te hebben. Ik wil gewoon de privacy van mijn bank hebben. Niet dat ik wat te verbergen heb maar uit principe. Daarnaast betaal je al snel €4-5 per maand aan de bank. Hiervoor mogen zij van mij wel zo'n oplossing realiseren.
het is erg naïef om te denken dat dat bedrag van €4-5 per maand hetzelfde blijft als ze zelf zo'n oplossing moeten realiseren. Het zijn banken. Die rekenen echt alles aan je door die gaan echt niet vanuit service zo'n oplossing ontwikkelen. Daar moet toch echt een degelijk ROI model tegenover staan. En 'shocker' die zit niet in de paar euro waar jij het over hebt.
Anderzijds kon het vroeger wel voordat Apple en Google Pay hier in Nederland actief waren. De banken kunnen ook een samenwerking aangaan om de kosten van de techniek te delen of iets dergelijks.

Dat het volgens de privacywet mag vind ik ook zonde.
Ik ben een apple gebruiker, ik vertrouw mijn privacy liever toe aan apple dan aan ING. ING is de bank die in hun eigen (betaalde) app reclame maakt voor hun eigen producten. Wat nou privacy...
Anoniem: 201953 @Pat-Juh10 december 2024 15:46
Dat is heel goed mogelijk. Bijvoorbeeld de Google Pay vrije Curve voor Huawei's die waarschijnlijk door Huawei wordt gefinancierd.
Met Curve kan ik contactloos betalen met een debetkaart naar keuze.
Ik heb voor mijn Googleloze Huawei een 'gratis' niet via Google werkend alternatief, namelijk Curve. Die werkt bij niet Huawei's via Google Pay. Waarschijnlijk betaalt Huawei de kosten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 10 december 2024 16:02]

Bij Apple Pay vind ik het erg fijn dat al mijn kaarten bij elkaar in de app zitten, het ook werkt als ik offline ben, het met webshops ook werkt en ook vanaf mijn macbook.

Puur vanuit gebruikersgemak verwacht ik dat een alternatief me eerder nadelen dan voordelen gaat geven. Qua beveiliging heeft Apple het goed geregeld en als het om dit vlak gaat, zit het met privacy ook prima.

Vanuit een meer fundamenteel punt vind ik het goed dat Apple gedwongen is het open te zetten. En vanuit een practisch punt vind ik het ook jammer als Apple NFC gate keeper speelt omdat NFC voor meer toepassingen te gebruiken is dan bankpasjes. Plus dat het soms zo traag gaat voor er dan eindelijk iets verschijnt.
Maar ik hoop dat er geen versplintering plaats vindt en bank opeens met Apple pay stopt, want ik ben er momenteel tevreden mee.
Vipps is qua bekendheid vergelijkbaar met onze Tikkie.
Vipps is in Noorwegen extreem populair.
Op "straat" de standaard betaal manier.
Standjes/Muzikanten/markten
Precies. Stellen dat het qua bekendheid vergelijkbaar is met Tikkie is erg vreemd. Tikkie is bekend, maar zeker niet overal gemeengoed en er zijn ook nog altijd mensen die het niet kennen. Vipps, daarentegen, is wel degelijk overal gemeengoed en bij zo'n beetje iedereen bekend.
Maar is niet bruikbaar voor buitenlandse toeristen voor zover ik weet :/
"Op dit moment werkt het systeem uitsluitend met BankAxept, het nationale betaalsysteem van Noorwegen."
Groot voordeel van Apple Pay vind ik juist dat ik niet gebonden ben aan een "lokaal" systeem, maar het wereldwijd kan gebruiken. Afgelopen zomer met 2 creditcards en 1 betaalkaart in Apple Pay vrijwel alle betalingen er mee kunnen doen in Canada.
Ze zijn ook bezig om Visa en Mastercard toe te voegen.
Dat zal volgend jaar gebeuren zoals in het artikel staat
Ze zijn ook bezig om Visa en Mastercard toe te voegen.
Dat zal volgend jaar gebeuren zoals in het artikel staat
Daar wordt de regio waarbinnen je kunt betalen niet groter, je krijgt alleen meer betaalmiddelen waarbinnen je binnen de (beperkte) zone kan betalen.
Behalve wat metalmania_666 zegt: Vipps en MobilePay werkt over landsgrenzen heen, ook in Denemarken, Zweden en Finland. Je kan je bankaccount koppelen of Visa/Mastercard eraan hangen, of het Deense Dankort (vergelijkbaar met Bancontact in België, een eigen "primair" netwerk dat op dezelfde pas als Visa of Mastercard zit).

Dus het is een kwestie van tijd dat dat lokaal systeem heel Scandinavië omvat.

Hoe lokaal is het dan nog?
Hoe lokaal is het dan nog?
Minder mondiaal dan Apple pay.
Vipps is al beschikbaar in Zweden maar is lang niet zo populair als het lokale alternatief Swish. Ik verwacht niet dat dit snel gaat veranderen.
De dienst ondersteunt klanten van meer dan veertig banken, goed voor ongeveer 70 procent van de Noorse bankklanten.

Dat klinkt als een goede en gezonde markt. Hoe kan Noorwegen zoveel verder ontwikkeld zijn, of lijkt het maar zo?
Ik lees dat Tikkie een vergelijkbare dienst is, die wordt ook goed ondersteund door banken in Nederland. Heb niet het idee dat Noorwegen heel veel verder is in dat opzicht.
Tikkie is vergelijkbaar qua opzet, maar je kunt Tikkie lang niet overal gebruiken, i.t.t. Vipps in Noorwegen.
@flipjevandejam bedoelt waarschijnlijk dat het land meer dan 40 banken heeft. Niet deze app ansich.
Duitsland heeft zo'n 200 (vooral kleine) banken. Ze hebben geen iDeal, ze kunnen het niet eens worden. Meer is niet altijd beter.
Slechte ontwikkeling. We moeten juist naar een meer geaccepteerd model waar slechts enkele payment providers zijn. Als consument maar ook als ondernemer zitten we helemaal niet te wachten op een lappendeken aan betaal providers en verwerkers.
Wie zijn "we" in dit geval?

Voor mij graag keuze aub ipv slechts enkele aanbieders.
Want mono of duopoly werkt altijd goed, je zou eigenlijk dus moeten verbieden dat hardware os makers dit soort diensten zelf aan bieden
Nou je ziet in de mobile OS markt hoe goed dat werkt. Ik heb daar geen enkel probleem mee. Er is keuze, maar niet overdadig veel, dus is de compatibiliteit is hoog.
Alsof 2 3 of 4 opties de compatibiliteit zou aantasten er zijn van andere apps ook soms wel honderden, de hardware/ os makers een wurggreep geven op wie er gebruik mag maken van cruciale onderdelen is de definitie van wat je niet moet willen
Er is nu keus uit één voor Android en één voor Apple.
Ik accepteer Google niet. Ik heb daardoor geen mogelijkheid om met mijn Android toestel te betalen.
Ik heb voor mijn Huawei een iets anders werkend alternatief namelijk de Huawei-versie van Curve. Ik zou graag een Googleloze Curve voor Android willen hebben. Bij Curve hoeven de banken niets extra's te doen, ze hoeven het zelfs niet te weten😁, het gebruikt namelijk de Visa of MasterCard betaalfunctie.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 10 december 2024 15:57]

Want Huawei is een partij die je kan vertrouwen, 1 die in China elke actie met de oh zo privacy gerichte Chinese overheid overlegd?
Curve is Brits😁.
je zegt dat je geen android telefoon wil want google, dus heb je een huawei telefoon, de vraag was kun je huawei vertrouwen?
Huawei heeft geen goede naam, maar in tegenstelling tot Google is er geen hard bewijs voor het verzamelen van data. Iemand met kennis en inzet zou het kunnen nagaan. De software op de telefoon is (grotendeels?) open source, de source code is opvraagbaar.
Ik log niet in op het Huawei account, HMS core, de tegenhanger van Google services, heb ik niet geïnstalleerd. Ik heb mijn Huawei in 2020 gekocht om eens te kijken of je Android zonder Google kunt gebruiken. Dat bleek veel beter te werken dan verwacht. Al mijn apps behalve Curve komen rechtstreeks uit de Play Store. Het was toen ook het toestel die het meeste bood voor minder dan €300😁. Ook de accuduur was veel beter.
Ik zou nu geen Chinees toestel weer kopen vanwege de bloatware en de gelockte bootloaders. Ook geen Samsung. Google toestellen zijn het meest geschikt om te ontgooglen maar te duur en de hardware geeft te veel problemen. De geringe accuduur is onacceptabel voor een toestel uit 2024, mijn 5 jaar oude Huawei met oude 28nm techniek doet dat veel beter.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 201953 op 13 december 2024 10:43]

zoals alle chinese producten is de chinese overheid nooit ver weg.

niet dat me dat tegenhoudt.

was in portugal waar ik de nieuwe opp find x8 zag liggen wat een beest, mijn huidige xiaomi 11t begint het eind van zijn support te naderen en je merkt dat de combinatie roaming en veel gps de batterij nu sneller leegtrekt
Enerzijds ben ik blij dat alternatieve opties worden geboden, en anderzijds totaal niet. Als ik naar mezelf kijk ben ik van Android gebruiker verschoven naar Apple gebruiker. Daar waar ik als Android gebruiker zoveel mogelijk opties en jailbreaken gaaf vond, ben ik nu blij met de (helaas afnemende) simpliciteit van Apple. Ik wil graag 1 optie die goed is en werkt, en ik kies er zelf bewust voor dat ik daar een bepaalde prijs voor betaal. Ik begrijp het belang van concurrentie, maar zelf denk ik dan “ga lekker naar Android” als je concurrentie wilt. Dit is een persoonlijke mening, en daar mag je heel anders over denken, maar in mijn omgeving zie ik ook mensen die niet veel opties willen. Het zal wellicht ouder worden zijn voor mijzelf, maar met de snel wisselende wereld is het soms prettig als dingen blijven zoals het is. Apple pay werkt voor mij prima.
Dan hou je toch Apple pay aan, helemaal prima.
Echter er komen nu meer mogelijkheden bij om uit te kiezen, als je wilt kiezen om dingen te behouden zoals ze zijn verandert er niets voor je.
Leuk en "omdat het kan" maar als klant van een bank zou ik er niet bepaald vrolijk van worden weer een andere app en methode te moeten gebruiken.
Apple Pay doet netjes alles in 1, lekker zo laten.
Mijn ervaring voorheen met Android en dan de ING app was dat je soms best voor joker stond met hun NFC implementatie omdat het niet 100% van de tijd werkte, en je letterlijk stond te klunzen voor de terminal. En ik zie dat nog af en toe bij mensen die voor me staan.

Overal waar het feilloos werkt hoor je het Apple Pay geluidje, en dat is ook mijn ervaring. Apple Pay heeft nog nooit gefaald, waar de bank-eigen implementatie niet altijd even goed werkt. Geen idee of het te maken had met geen internet bereik binnen de bank apps, maar dat heeft Apple Pay geen last van.
Mijn ervaring voorheen met Android en dan de ING app was dat je soms best voor joker stond met hun NFC implementatie omdat het niet 100% van de tijd werkte, en je letterlijk stond te klunzen voor de terminal. En ik zie dat nog af en toe bij mensen die voor me staan.
Ik heb vaak genoeg achter Apple gebruikers gestaan die het niet in 1 keer voor elkaar kregen, dat geklungel is echt niet specifiek voor ING of Android gelukkig :)

1 van de weinige keren dat ik zelf met ING stond te klungelen was toen ze in hun eigen app met NFC gestopt waren en ik on the spot Google Wallet moest activeren met die pas om te kunnen betalen. Die Google Wallet werkt net zo goed als de ING app, zo goed als nooit issues gelukkig...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 10 december 2024 10:30]

Ach, de reacties op de andere reacties spreken voor zich dat velen meer problemen hebben gehad met de bank specifieke implementatie op Android dan de systeem brede implementatie van Apple.

Dat het voor jou altijd feilloos heeft gewerkt is fijn. Ikzelf deel die ervaring helaas niet, en voor m’n werk geswitched naar iPhone, en was blij dat ING naast Bunq 1 van de eerste was die Apple Pay adopteerde en dit tot de dag vandaag altijd feilloos heeft gewerkt voor mij.
Behalve dat elke Noorse smartphone gebruiker deze app al geïnstalleerd en in gebruik heeft. Dus dit is echt geen probleem.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.