Jij weet niet hoe de wereld werkt blijkbaar. Als mensen ergens voor betalen ben je ze dus niet aan het naaien. Je bent iets aan het verkopen wat zij er het wel waard voor vinden. Dat is gewoon goeie business.
Ten eerste klopt het niet dat mensen iets kopen voor de prijs die zij het waard vinden. Er kunnen ook omstandigheden zijn waarin ze veel meer uitgeven dan dat zij het waard vinden. Er zijn dingen die je zo hard nodig hebt dat je daarvoor veel meer geld uitgeeft dan dat je het eigenlijk waard vindt (woonruimte, voedsel, verplichte verzekeringen, enzovoort). Ook verslavingen of andere ziektes kunnen ervoor zorgen dat mensen exorbitante bedragen uitgeven. Dat is geen "goeie business" maar een vorm van misbruik.
Dat jij het naaien vindt is subjectief. Ze hebben meer bestaansrecht dan developers die naief zijn en bankrupt gaan omdat ze zich ethische willen verantwoorden voor de kleinste groep mensen. En het zijn juist die mensen die het minst geld willen spenden aan games.
Hebben die developers meer bestaansrecht of is het zo dat ze in een compleet vrije markt meer winst kunnen maken dan ontwikkelaars die wel een moreel kompas hebben? Als je alles met een volkomen kapitalistische bril bekijkt dan klopt je redenering. Dan is het veroorzaken van een verslaving een uitstekende strategie, want het is goed voor de winst.
Overheden kijken vaak (en wellicht onder druk van consumentenorganisaties en rechters) naar het voorkomen of beperken van ongewenste bijwerkingen. Zo zijn er in de EU/EU-landen wetten gekomen voor prijsbeperkingen, garanties, verbod op verkoop van bepaalde goederen en diensten, regels wat in contracten mag staan, arbeidsrecht, enzovoort. Allemaal ontzettend lastig voor bedrijven, maar gunstig voor individuen en de samenleving als geheel. De ongewenste bijwerkingen resulteren immers vaak in situaties waarvoor de samenleving als geheel weer moet opdraaien.
Riot mag mijn 1000'en euro's hebben want ze hebben mij een bizar goeie levens ervaring gegeven waar ik jaren lang van heb genoten.
Het lijkt erop dat je niet gevoelig bent voor verslavingen en bovendien financieel in een situatie zit waarin deze uitgave geen probleem is. Misschien dat dit het ook moeilijk maakt om te kunnen begrijpen dat er behoorlijk wat mensen zijn waarvoor dit wel een probleem vormt. Als je wel gevoelig bent voor verslavingen dan kunnen duizenden euro's makkelijk een veelvoud worden en als je wat minder welvarend bent dan kunnen die uitgaven voor enorm veel problemen zorgen.
Ik hoor mensen ook niet klagen dat Tennis of Golf een dure sport is.
Dat doen mensen wel degelijk. Trouwens ook dat de meeste sporten duur zijn. Contributie van een vereniging, uitrusting, vervoer, enzovoort kunnen al snel erg duur worden. Als we als samenleving vinden dat sporten gewenst is voor lichamelijke gezondheid en sociale interactie dan het is verontrustend dat mensen dat niet kunnen betalen.
Gelukkig zijn er bedrijven die niet alleen naar geld kijken; bedrijven waarvan de leiding ook met een gerust hart wil kunnen slapen. Bedrijven die niet de prijselastisiteit testen om de winst te maximaliseren. Het zullen misschien niet de reuzen worden in hun bedrijfstak, maar het zal voor een deel van de markt ook een een reden kunnen zijn om juist dat bedrijf te kiezen.
Als regelgeving die probleemsituaties wil voorkomen ervoor zorgt dat sommige bedrijven zich terugtrekken uit Europa dan lijkt mij dit juist een gewenste uitkomst. Als deze bedrijven niet in staat zijn om een gezonde winst te maken zonder problemen te veroorzaken dan hebben ze ook niets te zoeken op de Europese markt.