BenQ brengt nieuwe serie monitors voor MacBook-gebruikers uit -update

BenQ heeft een nieuwe serie monitors geïntroduceerd, specifiek ontworpen voor gebruikers van MacBooks. De serie bestaat uit twee modellen: de MA270U van 27 inch, geprijsd op 499 euro, en de MA320U van 32 inch, die voor 599 euro verkrijgbaar is.

Beide modellen hebben een 4k-resolutie. De schermen ondersteunen daarnaast specifieke MacBook-functies, zoals synchronisatie van helderheid en volume via het MacBook-toetsenbord. De monitors zijn ook compatibel met Mac-exclusieve functies zoals Focus Mode en Siri-commando’s. Wat aansluitmogelijkheden betreft zijn beide modellen voorzien van twee USB-C-poorten en twee HDMI-poorten, en ondersteunen ze USB-C-connectiviteit met 90W Power Delivery, zodat apparaten kunnen worden opgeladen terwijl de monitor uitgeschakeld is.

De MA-serie is volgens BenQ gericht op het aanpakken van kleurverschillen die vaak optreden bij het gebruik van externe monitors met MacBooks. BenQ heeft hiervoor een eigen Mac-kleurkalibratietechnologie ontwikkeld, die volgens het bedrijf voor kleurconsistentie tussen de MacBook en de MA-monitors moet zorgen.

Update 16:45 BenQ laat weten dat beide schermen vanaf 2 september kunnen worden gepreorderd vanuit de eigen webshop. Beschikbaarheid bij andere winkels is voorzien voor midden oktober.

BenQ MA270U/MA320U
BenQ MA270U/MA320U

Door Andrei Stiru

Redacteur

27-08-2024 • 14:54

65

Reacties (65)

65
65
32
4
0
24
Wijzig sortering
Wat een gekkigheid om deze op Mac-gebruikers te marketen met deze resolutie en pixels per inch.

macOS heeft geen verliesvrij beeldschalen. Het enige wat het kan is "normale PPI" (= op monitors rond de 110 pixels per inch) en "dubbele PPI" (= op monitors rond de 220 pixels per inch). Iets anders dan 1x of 2x renderen kan macOS niet uit zichzelf en dat wordt bijgeschaald. Dat leidt tot zichtbaar kwaliteitsverlies in het beeld.

Dat is de reden dat de twee schermen die Apple nu verkoopt (de Studio Display en Pro Display XDR) ongeveer 220 pixels per inch hebben. Deze schermen van BenQ hebben 163 pixels per inch en 137 pixels per inch. Dat zou prima werken op Windows of wellicht met de laatste KDE die native die PPI kunnen renderen met de juiste grootte, maar macOS kan dat niet. macOS rendert in plaats daarvan naar een (veel) hogere resolutie en schaalt dat beeld terug naar 4K - en dat zie je. Je krijgt wazig beeld, andere verstoringen en nodeloos prestatieverlies van het bijschalen. Of je moet alle beeldelementen tot komisch groot of klein opblazen om toch op 1x of 2x te kunnen renderen.

En voor dat geld!

[Reactie gewijzigd door DCK op 27 augustus 2024 15:30]

macOS rendert in plaats daarvan naar een (veel) hogere resolutie en schaalt dat beeld terug naar 4K - en dat zie je. Je krijgt wazig beeld, andere verstoringen en nodeloos prestatieverlies van het bijschalen. Of je moet alle beeldelementen tot komisch groot of klein opblazen om toch op 1x of 2x te kunnen renderen.
Dat klinkt alsof het allemaal een groot drama is, maar op de meeste standaard schaling instellingen valt het resultaat best mee. Op de <2019 MacBooks merkte je soms hapering maar sinds de M serie MacBooks is er stukken betere GPU acceleratie voor schaling waardoor het prestatieverlies eigenlijk geen issue meer is.
Ja het werkt allemaal op zich wel en je zou er langsheen moeten kunnen kijken, dat klopt. Maar BenQ stelt dus voor dat je eerst de som van 400-500 euro neertelt en vervolgens daar dan maar langsheen moet kijken, in plaats van een 110 of 220 dpi scherm te maken (voor iets minder of iets meer). Dat is toch gekkigheid om zo'n scherm te richten op Mac-gebruikers?
Als je de 'top ervaring' wil mag je 1800 euro aftikken voor een Apple studio display dus verwachten dat je voor minder dan 1/3 daarvan precies hetzelfde krijgt is niet echt realistisch.
Voor een 4K scherm met USB-C, power delivery en specifiek getest en afgestemd op Mac gebruik is het een nette prijs. Mijn Dell U2723QE was duurder (al zit die nu ook rond de 500 euro)
Als je de 'top ervaring' wil mag je 1800 euro aftikken voor een Apple studio display
Het probleem is inderdaad dat Apple de enige is die dit soort schermen aanbiedt. Dat was niet altijd zo: ik heb een Dell 200+ PPI scherm (4K op 24 inch) uit 2015. En bijvoorbeeld Iiyama verkocht meer dan 5 jaar geleden al een 5K 27" scherm dat op momenten onder de 600 euro te verkrijgen was. Dell verkocht een dergelijk scherm al bijna 10 jaar geleden, overigens met een paneel dat niet of nauwelijks verschilt met de Studio Display van vandaag de dag.

Als BenQ echt serieus op Mac-gebruikers zou richten, zouden ze dat ook kunnen proberen, net als Dell en Iiyama jaren geleden. Maar dat doen ze niet: ze willen wel de marketing doen, maar niet het echte werk.

[Reactie gewijzigd door DCK op 28 augustus 2024 13:29]

Ik denk dat je Benq heel erg overschat: lijkt me vooral een iets hogerop gekomen dozen schuif partij die spul inkoopt wat ze kunnen krijgen, geen wereldmerk als Iiyama of Dell of paneelfabrikant als LG.
De markt voor schermen van 1500+ euro is nou eenmaal vrij klein, dus de hoeveelheid panelen die beschikbaar zijn is dat waarschijnlijk ook, en zo lang er geen run op die schermen komt blijven ze waarschijnlijk ook beperkt gemaakt worden.
Er is ook nog een Samsung 5K scherm, maar die kost bijna net zoveel als die van Apple.
Nou ja ik bekritiseer BenQ dat ze niet meer hun best doen en dat hun marketing niet afgestemd is op de technologie die ze verkopen.

BenQ is vergelijkbaar met Iiyama in het aantal medewerkers dat ze hebben (zelfs iets groter!) met een vergelijkbaar productportfolio, dus ik denk dat als ze meer ambitie zouden hebben dan alleen dozen schuiven dat ze best iets zouden kunnen bereiken.
En? Tevreden van de Dell U2723QE. Normaal gezien koop ik deze volgende maand maar dit scherm komt toch ook even in de overweging. Ik heb positieve ervaringen met afwerking van Dell, Benq is dan eerder een gok.
Heb 'm nu ruim 2 jaar. Tot dusver heel tevreden met het scherm. IPS black voordeel ben ik niet zo van overtuigd, maar de kleuren en conformiteit zijn behoorlijk (geen lelijk opvallende vlekken, bleeding etc) en voor mij goed genoeg voor incidentele fotobewerking.
Ik gebruik 'm voor een vast systeem en prik regelmatig een MacBook in via USB-C. Ingebouwde switch (inclusief USB hub) en netwerkkaart werken goed, maar het zijn nogal wat poorten en instellingen dus de handleiding is geen overbodige luxe, al is het maar om te checken wat wanneer doorgezet wordt ;)
Daarnaast support Dell ook Apple: hun tooltje voor het bedienen van de monitor (brightness en andere settings maar ook firmware updates) wordt ook voor macOS geleverd.
Ik sluit mijn MacBook regelmatig aan op een scherm met een “niet Apple” PPI-waarde. MacOS biedt prima functionaliteit om het beeld te schalen op een manier dat je prettig leesbare letters hebt. Daarbij heb je echt wel meer keus dan alleen “1x” of “2x”.

Blijkbaar treedt daarbij kwaliteitsverlies op, als ik jouw reactie goed begrijp. Ik heb dat echter nog nooit gemerkt, en ik ben toch best kieskeurig op dat gebied.
Het valt ook best mee, maar als je er dan een studio display naast zet... Dan niet.

Ik heb een 2x 27" naast elkaar waarvan er 1 een studio display (5k) is, en de andere een alogic 4k. Prima te gebruiken, ziet er mooi uit, maar die wil je dan echt niet als hoofddisplay hebben.... Ik heb 'm op een wat grotere afstand van mijn hoofd op een arm voor m'n email, chat, enzovoorts.
Die grotere afstand maakt een hoop goed.
Ja goed, iemand die 3500 euro aan een Macbook uitgeeft, zal niet zo moeilijk doen over een wat duurder display. Van BenQ wel goed begrepen want mensen die zoveel op een laptop stukslaan hebben echt wel knaken.

Maar dat van die resolutie is vreemd inderdaad, klinkt wel alsof dat MacOS echt extreem geavanceerd is :+
Maar dat van die resolutie is vreemd inderdaad, klinkt wel alsof dat MacOS echt extreem geavanceerd is :+
Het is gewoon een trade-off... Ofwel je laat de schaling over aan de applicaties of UI toolkits met als resultaat dat oude applicaties of applicaties die rot geschreven zijn er niet uitzien of niet te gebruiken zijn vanwege veel te kleine lettertjes en icoontjes etc, ofwel je dwingt alle applicaties om met resolutie en DPI onafhankelijke units te werken en laat het OS de schaling globaal regelen.

macOS heeft het laatste gekozen en dat heeft zeker voordelen (veel Linux Wayland compositors kiezen daarom ook dezelfde oplossing). Het nadeel is suboptimale beeldkwaliteit in geschaalde modes. Waarbij gezegd moet worden dat je 'suboptimaal' ook niet moet overdrijven want veel mensen zien het niet eens.
Niet alleen suboptimale beeldkwaliteit, je rendert de hele UI ook nog eens op een achterlijk hoge resolutie en gaat dan terugschalen. Behoorlijk inefficient wat mij betreft.

De Linux wereld beweegt langzaam naar fractional scaling toe net als Windows al jaren doet omdat het op de lange baan de betere oplossing is.
Die redenatie gaat lang niet altijd op:
  • MacBooks gaan vaak lang mee, dus als je de aanschaf afschrijft over meer jaren, valt de prijs relatief mee.
  • om dezelfde reden kan je MacBooks ook prima tweedehands of refurbished kopen, dan is de prijs een stuk lager
  • er zijn ook mensen die een MacBook van hun werkgever hebben en die thuis ook willen aansluiten
Dat terugschalen werkt prima hoor. Je ziet vooral dat het een lagere DPI is, maar ik werk al sinds jaar en dag met 4k of FullHD schermen en geen last van wazigheid…
Ik gebruik ook een 4k 27 inch monitor icm Mac.
Met de tool BetterDisplay (https://github.com/waydabber/BetterDisplay) kan je gemakkelijk HiDPI profielen kiezen. Wat in mijn geval neerkomt op 3200x1800.
Ik was helemaal enthousiast aan het lezen. Tot ik de resolutie zag. Dat is gewoon niet wat je als Mac gebruiker wilt....
Werk al jaren op een 4k Dell 27 inch, ook op mn macbook. Ziet er allemaal prima uit op 200% scaling.
Yep 4k@24" (of nog liever 5K zoals de iMac 24"!) is ideaal voor Mac. Dit is heel erg onhandig, zit er precies tussenin.

Dit is net te laag. Ik wou echt dat een bedrijf het 5K scherm dat in de iMac 24" zit zou verpakken in gewoon een monitor. Dat zou voor mij ideaal zijn. Helaas is dat er niet.

PS: KDE werkt idd geweldig met scaling, dat gebruik ik ook.

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 27 augustus 2024 21:02]

Volledig akkoord!

Voor mijn werk ben ik verplicht op Mac te werken. Helaas biedt de firma geen macOS compatibele schermen aan, iedereen krijgt dezelfde 24" FullHD schermen. Dit is gewoon onwerkbaar op macOS, ik waan mezelf 20j terug in de tijd toen font rendering op Linux schabouwelijk was owv patent issues. Gelukkig werk ik meestal thuis waar ik mij verplicht gezien heb een 5k monitor aan te schaffen, op eigen kosten uiteraard.

Als je geen 2500 euro wil geven aan Apple, is er maar 1 alternatief: LG ultrafine. Helaas moet ik die nu ook terugsturen omdat die om de zoveel minuten popping issues heeft... 🙄

Bij deze headline had ik even hoop op een nieuw alternatief, helaas...
137 ppi is toch net-aan OK zonder schalen?
Nooit geweten dat er monitoren op de markt zijn die alleen/specifiek MacBooks ondersteunen. Is dit niet heel erg niche, waardoor je als fabrikant maar een heel kleine afzet zult krijgen (relatief gezien, uiteraard?

Voor mijn beleving, wat gebeurt er dan als hij "ziet" dat er een PC wordt aangesloten en geen MacBook? Krijg je dan een foutmelding, of geeft hij simpelweg helemaal geen beeld?
Lijkt me dat deze gewoon werken op PC, ze hebben alleen wat extra features die alleen werken i.c.m. een Mac.
Linuxontwikkelaars:

Challenge accepted. :+

De kans is groot dat die extra functies via bekende methodes aan een MacBook aangeboden worden, zoals iets van een USB input/HID device gecombineerd met een USB geluidskaart (voor de microfoon).
Waarschijnlijk is het meer dat ze expliciet getest hebben of alles op Macs goed werkt.
Daarnaast zal er een Mac specifiek tooltje bijgeleverd zijn om de instellingen zoals helderheid te regelen.
Het is meer marketing dan iets anders.

Je kunt ook een willekeurig toetsenbord aan je Mac aansluiten en dan is de Windows-toets de Apple-toets…

Of je neemt een “speciaal” mac toetsenbord
(dezelfde functionaliteit kan uiteraard met een sticker-vel bereikt worden)
Uiteraard kun je een windows toetsenbord op een Mac aansluiten, maar echt ideaal is dat niet. De Windows en de command key zitten namelijk niet fysiek op dezelfde plek.
Die kan je vaak prima omdraaien.
Helaas heb ik hier nog geen ideale oplossing voor gevonden. Zeker omdat ik ook met bootcamp en VMs werk. De ` ~ toets en de § toets heb ik wel fysiek en softwarematig omgedraaid :).
Tuurlijk doet ‘ie het wel als je een pc aansluit ;). Al is het maar omdat Intel-Macs ook gewoon Windows draaien. Dit lijkt me niks meer of minder dan gewoon een monitor met USB-C, wat inderdaad mooi bij Macs aansluit. De rest lijkt me pure marketing. Ja, de kleurtemperatuur is vaak anders bij een extern scherm, maar dat geldt voor iedere laptop die ik ken. Of zouden ze stiekem Truetone ondersteunen bij BenQ?
Denk dat je op het scherm prima een PC kan aansluiten, maar dat het scherm meer geoptimaliseerd is voor een Mac.
Ik denk dat ze gewoon alle USB-C-devices ondersteunen, maar dat er specifieke functies ontwikkeld zijn, zodat Macbooks extra goed werken op deze schermen.
Het is meer een software oplossing voor bijv MacOS.. Zie BenQ Display Pilot. Basically zoals nu, ik heb een Logitech Mechanical toetsenbord, ik kan wel de helderheid en dergelijke aanpassen - maar dan alleen voor mijn laptop scherm. Mijn BenQ monitoren op werk of Dell 4025QW doen verder niets. In principe gebruik je deze software om dat gelijk te trekken over alle monitoren.

Maargoed, ik heb me niet helemaal in verdiept - mij lijkt het onwenselijk omdat ik de helderheid van mijn MacBook toch anders wil hebben dan mijn BenQ of Dell.

Voorbeeld van beide types monitoren die ik heb, moet ik de helderheid vanuit de OSD doen ipv vanuit MacOS. Dat laatste zou opzicht wel makkelijk zijn. (separaat)

[Reactie gewijzigd door Sunny op 27 augustus 2024 15:13]

Hij zal vast gewoon werken met windows maar dan de benoemde functies niet hebben
Het enige verschil tussen een "gewone" monitor en deze monitor is dat de driver uitgebreider is en specifieke MacOS functies ondersteund.
Studio Display werk heerlijk met mijn Windows laptop van de zaak. Maar net wat beter met een Mac(book).

Teammeetings kan ik de camera gewoon gebruiken van de SD, geluid ook. Je kan alleen de helderheid niet aanpassen met het toetsenbord, that's it (wat ik merk).
Heeft er denk voornamelijk mee te maken dat DPI scaling (HiDPI) op veel monitoren icm met een macbook/mini niet lekker werkt.
Letters zien er vaak blurry uit. Je hebt er aparte software voor om dit (deels) op te lossen, maar als fabrikanten dit native ondersteunen is IMHO de betere keuze.

In windows is dit beter geregeld, bij een Macbook/macmini met een los scherm geeft vaak DPI issues, al helemaal als je met een 3440x1440.

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 28 augustus 2024 12:49]

Inderdaad. Jammer genoeg ook geen Ethernet aansluiting.
zelfde als Studio Display van Apple
Oei, dat vind ik wel een missertje
Pfff. Laat dan maar zitten…
Helaas wel maar 60hz
Ik denk dat beide Mac gamers daar heel ontstemd over zijn maar het de rest van de gebruikers weinig uitmaakt.
Speciaal voor Mac gebruikers en dan een 4K resolutie gebruiken... 8)7

Voor optimale beeldkwaliteit op macOS heb je een monitor nodig met een DPI die gelijk is of in ieder geval dicht bij de DPI ligt die Apple gebruikt voor zijn schermen (laptops en monitors). Die DPI komt bij 27" overeen met 5K resolutie. Gebruik je een 4K scherm en wil je geen koeienletters en veel te grote UI elementen, dan zul je een geschaalde mode moeten gebruiken, wat in macOS geimplementeerd door global fractional scaling (de desktop wordt intern op hogere resolutie gerendered en dan gedownscaled naar 4K).

Het voordeel van deze aanpak is dat applicaties zonder zelf iets hoeven te doen automatisch correct schalen naar elke DPI, en niet zoals bij Windows en de meeste Linux DE's zelf DPI-aware hoeven te zijn of alleen de lettertjes schalen en de icoontjes of knopjes niet. Het nadeel is dat in geschaalde modes vooral tekst op schermen met een DPI die niet overeenkomt met de DPI waar Apple de 1:1 schaling op heeft gebaseerd, er altijd fuzzier uitziet dan bijvoorbeeld op Windows.

Om een lang verhaal kort te maken: als je een monitor uitbrengt 'speciaal voor macbook gebruikers' en dan niet 5K gebruikt voor 27" en 6K voor 32", dan kan ik dat niet serieus nemen.

[Reactie gewijzigd door johnbetonschaar op 27 augustus 2024 15:29]

Dit kun je prima serieus nemen qua wat ze ondersteunen. En een hogere resolutie kost ook weer meer geld. Dus ja afhankelijk van op welk segment je je richt worden er altijd wel compromissen gemaakt.

Zelf heb ik mijn MacBook een 4K scherm hangen en een ultra wide. Allemaal verschillende resoluties en ik vind het prima werken.
Het werkt ook prima maar de beeldkwaliteit is suboptimaal. Ik heb zelf ook 2x 4K schermen die ik met een MacBook gebruik, en hoewel ik me er niet enorm aan stoor is het verschil in beeldkwaliteit met Linux en Windows heel goed zichtbaar.

Als je een product specifiek market als 'speciaal gemaakt voor' en het geeft vervolgens een suboptimale ervaring, dan neem ik dat niet erg serieus. Ik zie weinig voordelen van deze schermen vs. de Dell schermen die ik zelf gebruik, die hebben evenveel aansluitingen en daarvan kan ik (via DDPM) ook de helderheid en allerlei andere settings aanpassen via de knopjes op het toetsenbord.
Dit dus. Ik wissel vaak tussen m'n Mac Mini en Windows laptop op een 4K monitor, en op m'n Mac is alles gewoon een stuk minder scherp. Dit is echt wel een nadeel van Apple computers dat je gewoon veel te weinig hoort. Helemaal omdat 5K monitors gewoon peperduur blijven.
Klopt. Ik heb een beetje een haat-liefde verhouding met de manier waarop Apple schaling implementeert.

Aan de ene kant is het heel elegant, en is HiDPI support op Apple daardoor al sinds de eerste versie van OS X een opgelost probleem, terwijl het bij Linux en Windows nog steeds een zooitje is vooral met oudere applicaties. Aan de andere kant dwingt deze oplossing je dus inderdaad om een veel duurder scherm te kopen voor optimale beeldkwaliteit. Ik kon het voor mezelf niet verantwoorden om twee keer 1500+ euro uit te geven voor een 5K scherm in plaats van twee keer 600 voor een 4K scherm.

Als Apple nou gewoon een net iets lagere en gangbaardere DPI had gekozen voor de 1:1 schaling... Dit matchte waarschijnlijk minder goed met hun laptop schermen, plus dat ze het waarschijnlijk wel prima vinden om mensen hun peperdure 5K en 6K schermen te verkopen...
Benieuwd naar de ervaringen! Functionaliteit spreek mij sowieso wel aan.. Hier staat namelijk een Studio Display in de werkkamer maar die heeft helaas geen HDMI.. Wel zo makkelijk als ik eens de Xbox aanzet en niet in de woonkamer kan spelen ;)
Ik zou dan niet dit compromis maken. Je levert je 5k resolutie in en zit nog steeds op 60hz.

Al moet ik toegeven dat mijn huidige setup met twee monitoren voor twee aparte doeleinden op mijn bureau ook bepaald niet fraai is;)
Zal ook niet gebeuren, mijn vrouw gebruikt de SD hoofdzakelijk. Ik sporadisch maar zo'n BenQ misschien wat vaker ;)
Heh? :D Helderheid regelen via via toetsenbord kan op iedere monitor, met oa deze gratis tool:
https://github.com/MonitorControl/MonitorControl

Volume regelen via toetsenbord, ook dat kan met iedere monitor. Focus modes en Siri, ik heb geen idee wat dit te maken met een monitor heeft?

Ik heb 2 jaar geleden gezocht naar "Mac-monitoren", hierbij vond ik van belang:
* Super goed audio (vergelijkbaar met m'n Macbook zelf)
* Aluminium ipv plastic
* Glas
* 5K op 27"
* Build-in webcam.

Dit heeft dat allemaal niet. :D

[Reactie gewijzigd door kamerplant op 27 augustus 2024 15:33]

Helaas blijft er met dat lijstje niet veel over, volgens mij alleen dit Samsung scherm, en dat wordt niet erg best beoordeeld.

Als je de webcam eis weglaat kan je de Apple schermen nog overwegen maar die zijn idioot duur voor wat je krijgt. Ik ben zelf met een schuin oog aan het kijken wat dit scherm moet gaan kosten en of het verder iets is, maar hoe dan ook is de spoeling dus extreem dun...
Apple Studio Display heeft een webcam, maar inderdaad erg duur. Ik ga dat ASUS scherm ook maar eens in de gaten houden. Al enig idee wanneer deze verwacht kan worden?
Ah ok wist niet dat er een webcam op de Apple Display zat... Ander nadeel van de Apple Display is de zeer beperkte feature set en aansluitingen (alleen maar Thunderbolt). Het is eigenlijk los van de beeldkwaliteit gewoon geen goede koop en al helemaal niet als je ook andere OS-en gebruikt.

Het Asus scherm heeft wel gewoon genoeg aansluitingen + KVM ingebouwd, wat dat betreft lijkt het veel op de Dell U2723QE die ik nu heb (prima scherm maar dus alleen 4K). Geen idee wanneer het beschikbaar komt helaas.
Dus een product uitbrengen om op twee manieren te dweilen met de kraan open...

Ik weet het niet BenQ, ik heb hier nog een prima monitor van jullie staan die het kleurenprobleem al oplost doordat je het apple-adobe-rgb kleurschema pakt, dan heb je niet het probleem als bij dit product dat elk ander normaal apparaat (wat wel naar andermans standaarden kan luisteren) vervolgens de verkeerde instelling geeft.

En exact hetzelfde geldt voor die andere functionaliteit die inmiddels via displayport, op BenQ haar eigen schermen, sinds 10+ jaar beschikbaar is; stel je voor dat Apple jou eens serieus neemt en luistert naar het verzoek om de volwaardige standaard te implementeren... wat dan ook meteen het selecteren van het kleurprofiel had opgevangen (of apple eindelijk leert daadwerkelijk adobe-rgb uit te sturen wanneer het dat suggereert)

Nee hoor, in plaats lekker bijverdienen aan doorberekenen naar de apple-fans ipv te zorgen dat de situatie objectief verbetert...
Compleet omgedraaide wereld, m.i.

[Reactie gewijzigd door Annihlator op 27 augustus 2024 16:24]

Er wordt in de discussies hierboven veel gesproken over de resolutie en noodzakelijke schaling. Terechte kritiek lijkt me, zou voor mij ook een show stopper zijn. Toch werken ze met deze schermen wel de twee andere punten van irritatie weg. Ik heb drie LG schermen en het is eigenlijk onmogelijk om deze zo af te regelen dat de kleuren gelijk zijn aan die van het laptopscherm zelf of aan zelfs maar onder elkaar (vervelend als ze naast elkaar staan). Dat lijkt hier opgelost. Daarnaast heb je voor het aanpassen van de helderheid van alle schermen tegelijk nu ook nog eens een externe app nodig. Dus fijn als dat direct ondersteund wordt.

Het zou helemaal mooi zijn als bij het uit de slaap komen zo gelijktijdig opstarten dat de macbook maar één keer de X server hoeft te (her)starten. Bij de LG's kost het circa 30 seconden met een boel geknipper. En als macOS het gebruik van meer dan één extern scherm nou eens echt goed implementeert, heb je ook geen puinhoop op je desktop meer na wakker worden.
Wat houdt compatibiliteit met Siri in voor een monitor?

Helderheid regelen via Windows zou ook wel handig zijn.
Je kan ertegen praten en dan zegt hij "geen idee - het is 18 graden in zuid-laren" ?
Ik vraag me af of die 32 inch interessant is voor een mac mini. Ik kijk ook naar de dell 3223qe. Of is er een betere alternatief voorhanden?
Dell Ultrasharp U3223QE is ook zeker een topmonitor!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.