Olympische Spelen krijgen voor het eerst ook e-sports

Het Internationaal Olympisch Comité, of IOC, heeft ingestemd met Olympische Spelen voor e-sports. De eerste editie wordt in 2025 in Saudi-Arabië georganiseerd. Welke spellen er gespeeld gaan worden, is nog niet bekend.

Het IOC stemde tijdens zijn 142e sessie officieel over de Olympische Spelen voor e-sports. Het IOC spreekt van een historische stemming. "De e-sportsgemeenschap, vertegenwoordigd in onze e-sportscommissie, heeft zich enthousiast met dit initiatief beziggehouden. Dat bewijst de aantrekkelijkheid van het Olympische merk en de waarden die het representeert onder jongeren", zegt IOC-president Thomas Bach.

De organisatie kondigde al in juli aan dat er in 2025 voor het eerst de Olympic Esports Games in Saudi-Arabië worden georganiseerd. Er is voor dat land gekozen omdat het 'veel expertise heeft op het gebied van e-sports'. Het duurde echter tot de stemming van eerder deze week voor het evenement officieel werd gemaakt. Nu er een beslissing is gemaakt, wordt een locatie geselecteerd voor de eerste editie van het evenement. Het IOC maakt later bekend op welke exacte datum het evenement plaatsvindt, welke spellen er worden gespeeld en hoe spelers zich kunnen kwalificeren.

Er wordt al enige jaren gewerkt aan de Olympische Spelen voor e-sports. Het IOC organiseerde al in 2018 een forum over de Olympische toekomst van e-sports. In 2021 en 2023 vonden vervolgens pilots plaats, die Olympic Virtual Series en Olympic Esports Series werden genoemd. Deze testevenementen waren volgens het IOC een succes, waarop besloten werd een nieuwe afdeling op te zetten die zich volledig op e-sportsevenementen richt. Die afdeling moet ervoor zorgen dat de toernooien zowel organisatorisch als financieel los staan van de reguliere Olympische Spelen.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

25-07-2024 • 08:46

237

Submitter: Yeasis

Reacties (231)

231
229
155
5
0
38
Wijzig sortering
Welke games worden dan gespeeld, is daar al een idee over? (Mario and Sonic at the Olympics haha)
Ik heb het even uitgezocht, was wel nieuwschierig..
Zo te zien is de huidige lijst:
  • Archery - Tic Tac Bow
  • Baseball - WBSC eBaseball: Power Pros
  • Chess - Chess.com
  • Cycling - Zwift
  • Dance - Just Dance
  • Motorsport - Gran Turismo 7
  • Sailing - Virtual Regatta
  • Shooting - Fortnite
  • Taekwondo - Virtual Taekwondo
  • Tennis - Tennis Clash
Zo te zien hebben de meeste interessante games geen podium. Dit is bijna Wii Sports i.p.v. wat echte eSports games zijn.
Wat een aanfluiting.. allemaal ge-emuleerde sporten en niks dat uniek is aan gamen zelf. Het moet een soort 'reflectie' zijn van de werkelijkheid wat het in werkelijkheid nooit kan zijn.,,.., 8)7
reflectie, geëmuleerd nietszeggende woorden in deze context.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 25 juli 2024 22:38]

Dan begrijp je m.i. of de woorden niet of de context niet.
Ik bedoel, het zijn overduidelijk virtuele representaties van bestaande real-world sporten. Een soort emulatie van de werkelijkheid dus. En blijkbaar omdat ze vinden dat de spelletjes op echte sporten moeten lijken, dus een reflectie van de werkelijkheid moeten zijn.
En dat is raar omdat de meest competetieve games helemaal niet lijken op echte sporten.
Het is dus (pas op, weer een woord dat je mogelijk niet snapt) een soort ongepast skeuomorfisme.
Je eerste hersenkronkel, het uit 1 regel bestaande commentaar is lastig te begrijpen. Vrijwel alles in gaming emuleert wel iets uit de werkelijkheid. E-sport hoeft niet uniek aan gamen zelf te zijn, een argument gebaseerd op een mening. Veel meer dan een lijstje afzeiken omdat de games je niet bevallen lijkt het in die context niet. Had je het lijstje meteen skeuomorf genoemd dan had ik direct begrepen wat je bedoelde.

Het is niet meer dan logisch dat men niet te gewelddadige competitieve games zoals "COD", "League of Legends," "Dota 2," of "Counter-Strike: Global Offensive" op de Olympische spelen wil. Met andere woorden, de games die jij waarschijnlijk zou voorstellen passen niet echt bij de Olympische gedachte. Het lijstje een aanfluiting noemen is daarom sterk overdreven.

Verder, Fortnite een virtuele representatie van een bestaande real-world sport? LOL :+
pas op, weer een woord dat je mogelijk niet snapt
Kom, kom, niet ad hominem gaan spelen.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 25 juli 2024 23:26]

Kom, kom, niet ad hominem gaan spelen.
Dat heb je zelf uitgelokt met je zinloze, beledigende opmerking waar dit hele fiasco mee is begonnen.
Blijven de schakers dan lekker thuis? Of zitten die straks alsnog tegenover mekaar in dezelfde ruimte 8)7
Volgens mij kan iedereen beter thuisblijven i.p.v. maar Saudi-Arabië te gaan om daar in een airco hal te gaan zitten ter vermaak en glorie van de machthebbers daar.
Schaken is geen Olympische discipline.
Ik vraag mij wel af waarom er voor motorsport voor Gran Turismo is gekozen en niet voor Trackmania. Als het gaat om trouw naar waarheid dan is het ergens te begrijpen maar misschien wel een beter alternatief voor te bedenken, weet ook niet hoe het gesteld is met de e-sport competities voor die game. Wel weet ik dat er voor Trackmania eigenlijk al een hele scene bestaat en dat je dan ook voor elk event eigenlijk eigen maps kan hebben, wat in mijn optiek het dan ook weer aantrekkelijker zou maken om naar te kijken omdat je niet eindeloos naar dezelfde banen aan het kijken bent.
Iracing is schijnbaar ook een erg goede game voor race esports denk ik?
Inderdaad, snap gewoon niet waarom ze niet voor een echte racesim hebben gekozen à la iRacing (zoals jij al zei), rFactor 2 of Asseto Corsa Competizione.

[Reactie gewijzigd door BgB op 25 juli 2024 17:48]

Trackmania zou zich echt perfect lenen voor zoiets. Dat is echt 100% skill.
Zwift wel interessant omdat daar de input daadwerkelijk een fiets is en iemand fysiek een vergelijkbare m prestatie moet leveren als bij een weg of baan wedstrijd. De digitale wereld vraagt uiteraard om andere tactieken.
Geen RTS of MOBA? Daar vind ik de eSports scène het afgelopen decennia het grootst. Wellicht dat die spellen dan onder 'gewelddadig' vallen.

En dat schaken nog geen onderdeel uitmaakt van Olympische spelen op een of andere manier is natuurlijk een gotspe.
.

[Reactie gewijzigd door badboyqxy op 25 juli 2024 13:44]

The Esports Olympic Games will offer several types of games, although none of them have yet been confirmed. The IOC is planning to organize its event around three types of games:

Virtual sports games, like Zwift or Virtual Taekwondo
Sports simulation, like FIFA or NBA2K
Other traditional games on PC, Console or Smartphones

It is already known they are currently discussing with Riot Games and Psyonix, which should indicate that League of Legends and Rocket League will take part of it. It would be the first time that LoL has seen the introduction of a recurring, worldwide nation-based tournament.
https://www.sheepesports....y-saudi-arabia-in-2025/en

In Rocket League kringen gaan er inderdaad ook al een tijdje geruchten over dat Rocket League mee zou doen. Het lijkt dus wel wat meer dan de vorige versie, waar ze alleen game-versies van traditionele sporten hadden.
Valorant zou ik wel gaaf vinden
Fortnite!?

Ik dacht misschien eerder aan CSGO of League of legends
Dit is toch zeker niet serieus? Ik geloof er niets van!
Wazige lijst. Je wilt toch een zo groot mogelijk publiek aantrekken en dan is dit de lijst. Hoe kunnen cs2, een goede racesim als ACC of iRacing, Dota of Lol, en rocket league nou ontbreken.
Nee, het is nog niet bekend welke games. Wel is er gezegd dat ze geen 'geweldadige' games willen gebruiken.
Vooralsnog zijn alleen QWOP en SkiFree bevestigd :9
Het maakt niet uit, want het is toch Sportswashing - https://www.humanrights.u...ogs/what-is-sportswashing

Jammer dat deze beslissing zo genomen is...
Sportswashing, interessante term. Ik noem het "Brood en Spelen", iets meer old-school.
Wat een vreemde manier van reageren op een terecht punt. Lees anders ook even deze bron.
Dat zal best maar uitsluiten en boycotten helpen niet, door zorg je mee dat die landen steeds dieper in hun hol kruipen en dan toenadering zoeken met andere donkere regimes. En hier in het westen houden we van mooi weer spelen maar in de meeste conflicten is het westen de aggresor (waarom moeten wij overal onze neus in steken) en dan lezen we vervolgens anderen de les over mensenrechten.
Staren naar een scherm heeft niks met echte sport te maken.
Het is een vergelijkbare discussie met darts, dansen of schaken: het gaat om vaardigheden die niet iedereen op topniveau beheerst, af dat nu om precisie, denkkracht, souplesse of in dit geval reactievermogen en muis/kb beheersing. De klassieke OS gaan puur over kracht die de atleet zelf in een bepaald richting laat bewegen of een object. IK vind e-sport dan ook niks voor de Olympische spelen, maar IK vind dan ook dat de helft van het Olympisch programma moet worden afgeschaft.
Vreemd dat je dansen ook in je opsomming zet. Dansers op Olympisch niveau zijn echt wel fysiek top atleten
Wint de sterkste danser? De danser die zijn/haar partner het verst gooit? Nee toch. Dan is kracht niet het voornaamste punt van beoordeling. Maar goed, dat was dan ook het punt van mijn post, wie bepaalt wat "sport" is...
Sprekende als danser. Kracht en uithoudingsvermogen komen zeker aan bod, maar ook souplesse. Hoe kun je zo gecontroleerd mogelijk je lichaam bewegen? Hoe kun je ten alle tijden je balans bewaren?

Qua vaardigheden is het prima met turnen te vergelijken.
Prima, de dansers hebben zich uitgesproken: dansen is een sport. Nu graag het woord aan de stratenmakers : wat kunnen jullie zeggen over de benodigde kracht, uithoudingsvermogen, souplesse en balans tijdens het straten ? Ik bedoel het niet eens vervelend, maar de criteria van sport zijn arbitrair. Wie zelf wel eens een achtertuin met bakstenen gelegd heeft zal bevestigen dat dat zonder de genoemde vaardigheden geen doen is. Is het dan sport?
Als niet danser wil ik mij wel bemoeien in deze discussie. Stratenmaker is een beroep, dat doe je zodat je brood op de plank hebt. Dit maakt het geen sport, echter zal er vast wel ergens een competitie straten zijn. Wie kan het best, het snelst, etc. straten. Iemand zal dus voor zijn plezier de benodigde vaardigheden trainen en in wedstrijdvorm beoefenen. Zoals je zelf ook al zei is de fysieke uitdaging zeker aanwezig en kan het prima als sport worden beschouwd. Zal de IOC de sport includeren op de Spelen, dat denk ik niet.

Als we jouw gedachtegang doortrekken dan kunnen we elke sport wel bediscussiëren. Want dat speerwerpen, heb je niet echt conditie voor nodig. En wat moet Max Verstappen nou eigenlijk doen behalve een beetje sturen?

Als je een activiteit hebt en je gaat daarvoor trainen en competities in houden, dan is het voor mij sporten. Daarom heet schaken ook een denksport, gamen kan daar prima onder vallen. Maar een schaker is niet per se een atleet, want dan gaat het om de bovengemiddelde fysieke capaciteit van een persoon.

In andere woorden is dansen absoluut een sport.

[Reactie gewijzigd door Bram34 op 25 juli 2024 11:33]

En wat moet Max Verstappen nou eigenlijk doen behalve een beetje sturen?
Vergeet niet "klagen over de boordradio", waar hij zowiezo (ook) goud wint :+
Stratenmaker is een beroep
Een drogreden, een Danser is ook een beroep, net zoals schaker dat kan zijn. Dat iets een beroep is wil nog niet zeggen dat het geen sport kan zijn.
Fair point. Heb wel eens een straatje gelegd. Had een week spierpijn. :'( :o

Dat is inderaad hetzelfde als de soms wat rare sporten die op de O.S. te zien zijn. Skidansen is er zo eentje.
Of curling... Ik denk dat "er is een geaccrediteerd (door wie?) organiserend comité en een competitie" een van de weinige universele vinkjes is voor "is het een sport?"

Met een stratenmakersbond en voldoende animo zou dat er dus ook 1 kunnen worden.
Dat doet het Internationaal Olympisch Comittee al een beetje.
Er zijn bonden voor van alles. Bijvoorbeeld Korfbal. Dat is duidelijk een echte sport, net als basketbal. Maar dat zie ook niet Olympisch terug.

Er zijn sowieso best wel leuke sporten ooit op de Olympische spelen geweest :-)
https://www.gq-magazine.c...pic-games-weirdest-events

Tot poedels trimmen (Parijs, 1900)... :+
edit: Dit schijnt aan 1-april geweest te zijn, en niet een daadwerkelijk Olympisch event

En touwtrekken, en meer gein :D

[Reactie gewijzigd door hooibergje op 25 juli 2024 17:29]

Een sport bestaat uit een fysieke of mentale activiteit, uitgevoerd individueel of in teamverband, met of zonder tegenspelers om van te winnen (bijvoorbeeld voetbal), of om een doel te bereiken (bijvoorbeeld bergbeklimmen), of om gezondheidsredenen (bijvoorbeeld zwemmen). Je gaat echt wel te ver hoor. De dansers hebben toch een doel? Het doel is beter dansen dan de ander. De betere danser wint.
Wint de sterkste zeiler? Golfer? Schermer? Misschien even 2x nadenken voordat je het op 1 dimensionaal aspect gooit ;)
Nee, het gaat er juist om dat sport niet een-dimensionaal over kracht gaat, maar dat er discussie blijft over welke dimensies iets dan wel sport maken, want darts is dus geen sport en e-sport ook niet, maar in een boot of op een paard zitten wel. Ik hoop dat je begrijpt wat ik bedoel, of moet ik nog meer nadenken?
Het is toch nooit per se kracht? Het is techniek, kracht, talent, e.d. Anders zou de sterkste man ter wereld alles winnen, toch?

Maar goed, je punt is verder valide, een "sport" is een breed begrip.
Dansen (en vele andere sporten) gaan niet om de sterkste te zijn, maar om de meest perfecte uitvoering.
Ik snap waar je heen wilt, maar jouw argumenten slaan nergens op. Voetbal de meest beoefende sport ter wereld zou volgens jouw redenatie geen sport zijn. De krachtigste/sterkste/snelste spelers geven geen garantie op winst.
Ben het er ook mee eens dat als een jury moet scoren, dat het niet thuis hoort op de olympische spelen. Is te arbitrair.

Neemt niet weg dat dansen of kunstschaatsen intensieve sporten zijn.
Ook bij de klassieke onderdelen kan je je vraagtekens zetten of het puur om kracht gaat. Wint de sterkste speerwerper? Of degene met de beste techniek?
Dansers op Olympisch niveau zijn echt wel fysiek top atleten
E-sporters op hoog niveau ook. Je hebt schijnbaar geen idee hoe fit je moet zijn om op topniveau te kunnen gamen. Die volgen allemaal een strak sportschoolregime.
Laten we niet gaan overdrijven. Ik vind gamen op topniveau gewoon sport hoor, maar om nou te zeggen dat ze ook in topconditie zijn..
Ook mentale gezondheid en (goede) uitstraling, kan alleen als je lichamelijk ook in gezonde balans bent.
Dus je wil zeggen dat je ze een coopertest hebt afgenomen om dat te bepalen? Of kleur je het een beetje in omdat je ze qua uitstraling naast die van de baanatleten legt?
Van een beetje kogelstoter zou je ook niet zeggen dat die in topconditie is als je zo iemand gewoon op straat ziet lopen.
Er zitten genoeg dikzakkies en iele ventjes tussen de topgamers volgens mij hoor. Andere kwestie. Zou E-sports gemixt moeten zijn of niet? Verreweg de meeste professionele E-sports beoefenaars zijn man. Opzich logisch omdat mannen gemiddeld genomen een betere oog-hand coördinatie hebben dan vrouwen. Echter andere denk- en coördinatie sporten zijn vaak gemixt (zoals darts en snooker bijvoorbeeld). Ik weet dat er wel eens vrouwen mee doen in E-sports maar die halen de top meestal niet dacht ik.
Wat zouden de vrouwen hierover zelf denken?
Er zitten genoeg dikzakkies en iele ventjes tussen de topgamers volgens mij hoor.
En? Dat zegt helemaal niets. De gemiddelde wereldtopper kogelstoten is ook een dikzak, maar die is ook niet minder fit dan een wereldtopper 100 meter.
Kogelstoters hebben een berg spiermassa omdat ze enorm explosief moeten zijn en de rest boeit niet zoveel, vandaar dat je in die sport ook dikkere mensen tegenkomt, net als in veel andere kracht disciplines. CoD dikzakkies zijn over het algemeen alleen maar dik, niet getraind in een fysieke sport. En ja, over het algemeen kun je toch wel stellen dat mensen met een lager vetpercentage fitter zijn dan mensen met een hoger vetpercentage. Of wilde jij beweren dat Jessica Schilder even fit is als Femke Bol?
CoD dikzakkies zijn over het algemeen alleen maar dik, niet getraind in een fysieke sport.
Dat kun je dus niet zien, is mijn punt. Nou kan het voor CoD specifiek best waar zijn want dat kun je als e-sport nauwelijks serieus nemen, maar voor andere e-sports, zeker team-based games zoals CS, LoL, Dota, etc, wordt er absoluut serieus werk gemaakt van fysieke fitheid want dat is essentieel voor mentale fitheid.
Afgelopen weekend was het wereldkampioenschap Call of Duty... en nee, die gasten zijn geen top atleten. Het leeuwendeel ziet er ongezond uit zelfs. Voor hun is het vooral belangrijk dat ze veel 'scrimmen' en dus zoveel mogelijk in hun bureaustoel zitten.
CoD is dan ook nauwelijks serieus te nemen als e-sport. Maar los daarvan: heb je wel eens, zeg, een wereldtopper kogelstoten gezien? Als je zo iemand op straat zou zien lopen zou je denken ziet er niet gezond uit. En toch zijn die net zo fit als een wereldtopper 100 meter, bijvoorbeeld. Je kunt het gewoon niet zien.

Bij e-sports op hoog niveau moet je mentaal optimaal zijn, en je kunt alleen mentaal optimaal zijn als je ook fysiek goed in vorm bent. Zo simpel is het.
Een beetje goede bouwvakker kan dat ook zijn, afhankelijk van het werk wat ze doen.
Er bestaat namelijk zeker wel werk waar je gewoon sterk en fit voor moet zijn om het goed te doen.

Dus blijkbaar is het fysieke ook niet zo uniek?

Edit: ik zie net dat @jeroen_loeffen precies hetzelfde punt maakt
Bedoel je met de klassieke OS de originele Griekse krachtmeting, of die reïncarnatie van De Coubertin. Want in 1928 stond in Amsterdam nog gewoon Poëzie op het programma.

Zelf vind ik elke sport waarbij een jury een cijfer geeft niet thuishoren op de OS.
De jury bij boksen telt het aantal rake klappen, bij paardspringen de tijd plus strafpunten voor gevallen balken, turnen heeft een lijst met sprongen met een moeilijkheidsgraad en een waardering die door de jury in punten uitgedrukt wordt, bij voetbal is een een-persoonsjury die punten toekent als de bal in het netje gelegd wordt (dat is een grapje hoor). Dan moeten we dus gaan kijken welke cijfers of puntentellingen wel of niet goed zijn.
Dat is ook een lastige, want wanneer telt een klap bij boksen als raak.
Maar ik herinner me nog goed dat Katrina Wit meedeed met kunstschaatsen en hele lage cijfers van de jury kreeg. De hele zaal aan het boe-roepen, en zelfs collega-schaatsters die het belachelijk lage cijfers vonden. Hoogstwaarschijnlijk omdat ze zich in het verleden kritisch had uitgelaten over juryleden en hun cijfers.

Ik ben meer een liefhebber van sporten waarbij zo objectief mogelijk kan worden gezien wie het hardste loopt, het verste springt, het hoogste springt, het verste gooit. Et cetera. Lastig, want bij welke sport zijn er regels, maar veel daarvan zijn rechtlijnig en maar op 1 manier te interpreteren. Zodra dat niet meer het geval is, kan een scheidsrechter dus het verschil maken in de uitslag van een wedstrijd. Dan nog kan een scheidsrechter ook gewoon een fout maken als ie iets niet goed ziet.

Paardspringen met tijd plus strafseconden is bijvoorbeeld heel goed objectief te beoordelen, maar of Anky wel recht genoeg op Bonfire zat is voor elk jurylid weer anders.
Tja, het IOC probeert gewoon wat te innoveren en een breder doelgroep te bereiken. Breakdancing is voor het eerst dit jaar ook een officiële sport. Tja..
Zoals steeds casht het IOC gewoon, kassa kassa,

anders zou het ook niet in Saudi-Arabië zijn, je weet wel die plaats waar alle voetballers naartoe gaan voor "het sportieve" :) :)
Ik ben het hier best wel mee eens, nu boksen vanwege bond problemen dacht ik geen onderdeel is van de huidige OS maar men wel breakdance als 'sport' heeft toegelaten op de OS, had ik echt zoiets van een WTF ?! momentje...

Oké dansen kan zeer fysiek zijn, maar dan kun je overal waar je een competitief sausje overheen gooit wel op de OS toelaten als we zo gaan redeneren, iets wat ik hier in dit draadje ook zie gebeuren.

Straks kunnen we ook met een sjoelbak naar de OS omdat het in competitief verband zou worden gedaan en je enig zins fysiek bezig bent ?

Gaan we dansen of sporten ? Een 'spelletje' doen in competitief verband of houden we het bij zaken die echt als sport zijn aangemerkt omdat het ook echt een sport betreft ?

Of gaan we dansen en daarna even lekker sjoelen in de kantine...
Waarom dan ook niet de slagers uitbeners de kans geven hun vaardigheid te bewijzen. Of snelste kippenslachter.
Maak de competitie groot genoeg, met genoeg fans en internationale aandacht, en ja, op een bepaald moment is het dan inderdaad mogelijk dat het een sport wordt. I mean, curling is also a sport 😅
Of head ping pong [1]. Bizar toch dat dat nog geen olympische sport is :+

[1] YouTube: Headis Top 10 - Teatime Madess 2019
Richt verenigingen op en organiseer competities op lokaal, regionaal, nationaal en internationale niveau. Om dit financieel haalbaar te maken heb je genoeg fans en aandacht nodig om tickets, zendrechten,... te verkopen. Of op z'n minst streaming inkomsten eruit te halen en sponsors aantrekken.

De mensen gebruiken de verkeerde definitie voor sport, net zoals de verkeerde definitie voor religie. Wat maakt iets een sport is vergelijkbaar met wat maakt iets een religie: Het is op grote schaal organiseerd.
Veel van deze dingen zijn als sport bestempelt zodat deelnemers een sportvisum aan kunnen vragen. In de volksmond noem je schaken geen sport.
in de volksmond wordt het gewoon een "denksport" genoemd maar oke
Sport als term heet een definitie:
Sport is an activity involving physical exertion, skill and/or hand-eye coordination as the primary focus of the activity, with elements of competition where rules and patterns of behaviour governing the activity exist formally through organizations; and may be participated in either individually or as a team
E-sport kan dus zeker wel een sport zijn, of dat ook in de reguliere Olympische spelen thuis hoort.. voor mij niet. de OS zijn van oudsher altijd activiteiten geweest zonder motoren of schermen, laten we dat vooral zo houden.
Vissen is ook een sport
Vraag dat maar aan de vissen ;)
Hahahaha dank je wel ik moest echt even lachen !
Hoezo? Je maakt de vissen niet dood, je voert ze. En na de vangst worden ze weer losgelaten.
Daarom heet het ook E-Sports. En in de top is het ook hard werken, veel trainen om de beste te worden en te blijven en draait het om serieus geld.
"Serieus geld" heeft niets met sport te maken, maar met populariteit.
In voetbal verdienen ze hopen geld, in atletiek aalmoezen. Toch zijn de meeste atletiek atleten in veel betere conditie dan topvoetballers.
Bold statement dat de meeste atletiek atleten in een betere conditie zijn dan voetballers, dat zal vies tegenvallen gok ik zo.
Vooral dat laatste is denk ik waarom oudere definities ineens veranderen naar modernere (?) definities en waarom velen zich ineens in werkelijk allerlei bochten wringen om iets wat eerst gewoon onder spelletjes viel nu sport te gaan noemen/definiëren, er is veel geld mee te verdienen.

Ach ja, snel heel veel geld verdienen is ook een sport, zullen we maar zeggen... 8)7
Ja ach, misschien is de geld kwestie niet eens zo spannend, maar om bij de absolutie top te horen heb je net zoals fysieke sport ook dedication en talent nodig! Niet iedereen kan een topsporter worden / zijn en niet iedereen kan een top e-sporter worden / zijn.
Dat is niet helemaal waar hoor. Schaken is ook een sport bijvoorbeeld. Een denk sport in dit geval. Jij verward fysieke oefeningen met sport.
Schaken is ook een sport bijvoorbeeld.
Schaken is overigens ook geen Olympische sport.

Naar mijn mening is het probleem niet zozeer dat gamen wel of geen sport is, maar dat het heel erg variabel is. Het is ook niet zo dat nu ineens een specifieke game als Call of Duty, GTA of FC24 een Olympische sport zijn geworden. Je kunt naar mijn mening ook geen vergelijk trekken tussen gamers nu en over bijvoorbeeld 10 jaar, als ze volledig andere games gaan spelen met volledig andere regels.
Schaken is wel erkend door IOC als sport. Net zoals gamen dat nu dus is.
Ik heb ook absoluut niet het idee dat ze hier gaan voor een langdurig stabiele manier om e-sports op de kaart te zetten, maar eerder een slap aftreksel om "de jeugd van tegenwoordig" geïnteresseerd te krijgen in de olympische spelen.

Als ze het wel serieus gaan doen dan zie ik eigenlijk alleen klassiekers die al jaren mee gaan.
Of, als ze een pagina uit red bull's handboekje pakken, terug gaan naar de pure basics. Zoals het aim-trainer toernooi wat ze pas hadden.
Dit was een pure reductie naar de beheersing van de meest basis elementen. Door de simpliciteit is het ook zonder al te veel issues te standaardiseren en updaten.

Het probleem daarbij is dan weer, de beste gamers ter wereld bleken bij lange na niet degene te zijn met de beste aim. Professionele Valorant en rs6 spelers werden compleet in de pan gehakt door de aim-trainer spelers. gezien in een normale shooter de aim maar een van de vele factoren is.

een tweede issue is dat de populairste spellen in e-sports shooters en mobas zijn. Gezien ze geen spellen willen hebben waar geweren in zitten of waar je elkaar "afmaakt", ga je al snel de hele top 10 e-sports spellen het raam uit kunnen gooien.

Al met al gaat het een complex idee worden, zeker als je inderdaad dingen als olympische records er aan wilt hangen. Ik zie het de komende tijd nog niet serieus genomen worden
Behalve het feit dat je behoorlijk slim moet zijn en ver voorruit moet kunnen denken bij het schaken kunnen de wedstrijden ook erg lang duren.

Bij klassiek schaken is men zo een aantal uren bezig (3 tot 6 afhankelijk van de regels). Als je dan pech hebt mag je dezelfde dag nog een pot spelen. Dus het is inderdaad niet rennen en springen maar reken maar dat je een behoorlijk concentratie en uithoudingsvermogen nodig hebt om op hoog niveau ook na die 6 uur nog scherp te zijn.
Staren naar een bord met speelstukken heeft niks met echte sport te maken.

Alles waarbij een jury punten uitgeeft heeft niks met echte sport te maken.

Waar ligt de grens? :+
Een fysieke prestatie en/of een tactische manier waarop je de tegenstander(s) kan beïnvloeden.

Tenminste deze 2 gebruik ik om aan te tonen dat darten geen sport is :X
Een snel reactievermogen (belangrijk bij E-Sports) vind ik dan toch wel een fysieke prestatie. Daarnaast zijn er voldoende E-sports waarbij tactiek juist enorm belangrijk is. Met jouw twee "eisen" zou je een computergame dus prima kunnen classificeren als een sport.
Ja klopt, ben ik ook helemaal met je eens
Het gebruik van je hersenen is ook een fysieke prestatie.
Voetballen zonder hersenen is dus een sport? Oh wacht da tis ook, zie de eerste "voetbal"wedstrijd op de OS.
Staren naar een schaakbord wel?
Vooral je brein op volle kracht laten draaien.

Als een vriendin van me go speelt is haar lichaam daarna letterlijk onderkoeld, zo veel energie gaat er op in haar brein. Dan zit ze onder twee dekens te spelen, en veegt ze iedereen van het bord af. :D
de E in E-Sports staat in dit geval niet voor 'echte' sport maar voor 'elektronische sport'
Elektronische post is geen 'echte' post? Elektrische fietsen zijn geen 'echte' fietsen?

Ik denk dat ergens "E" voor plakken het niet automatisch minder 'echt' maakt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 25 juli 2024 09:04]

Als je een belangrijk extra toevoeging aan iets doet dan blijft de oorspronkelijke omstandigheid niet zomaar meer hetzelfde.

Daarom zijn berichten die voornamelijk via computers worden verzonden ook niet zomaar als post te beschouwen waar een bericht vooral op een fysiek middel en met fysieke inspanning overgebracht worden. En daarom is er ook discusie hoe een tweewieler waarbij je nauwelijks nog een trappende fysieke inspanning moet leveren voor een voortbeweging terwijl er ook nog een extra motor in zit nog een fiets te noemen is die duidelijk geen motor hadden.

De grens bij sporten is al eeuwen dat de deelnemers vooral zelf of gezamenlijk een algehele fysieke inspanning doen met beperkte middelen. Met het toevoegen en geheel afhankelijk maken van computers en applicaties, waar vooral anderen inspanning voor hebben gedaan, en de spelers zich doordoor ook nog eens niet duidelijk algeheel maar zeer beperkt fysiek inspannen vergeleken met de andere activiteiten zorgt de toevoeging van het electronische duidelijk voor grote verandering.
Als staren naar een scherm de enige handeling zou zijn bij e-sports, ben ik het met je eens.
Echter, de praktijk is toch anders. Sim racen in een full motion rig kan ik alles behalve passief staren naar een scherm noemen, om maar een voorbeeld te noemen. Zelfs de 'echte' sporters zoals regerend wereldkampioen F1 doet hieraan mee.
Schalen ia ook sport en onderdeel. Valt onder denk sport. Dat is met bepaalde tactische games zoals SC2 niet anders. Daarnaast moet je ook nog snel zijn. Gezien de status van schaken snap ik het wel.
Net als veel andere sporten gaat het bij E-Sports (voor zover ik weet) ook om pieken op het juiste moment. Om de beste te zijn, na duizenden uren te trainen, op het moment dat het écht telt. Dat is wat sport mooi maakt
Met staren naar een scherm ga je ook geen eSport winnen. Met onderlinge communicatie, razendsnelle reflexen, tactiek en planning wél.

Een bondscoach van de KNVB kijkt ook alleen maar naar data. Dus die rol is ook compleet overbodig?
Het gaat ze volgens mij ook totaal niet om sport, maar om het binden van een nieuwe generatie toeschouwers.
Precies - en daarmee om de inkomsten van sponsoren en dergelijke.
Gamen valt toch echt onder de definitie van sport.

"Een sport kan omschreven worden als een fysieke krachtmeting (bijvoorbeeld zwemmen), fysiek spel (bijvoorbeeld voetbal) of denkspel (bijvoorbeeld schaken) dat op reglementaire wijze in competitieverband of recreatief gespeeld kan worden."
Tja. Wat is echte sport. Volgens de Van Dale zou dit geen sport zijn:
sport (de; v(m); meervoud: sporten):
Allerlei lichamelijke oefeningen en ontspanning waarbij vaardigheid, kracht en inzicht vereist worden: aan sport doen; ergens een sport van maken (a) een kwalijke bezigheid tot gewoonte maken; (b) iets met ambitie doen, prestaties nastreven


Daarentegen staat denksport ook in de Van Dale:
denk·sport (de; v(m); meervoud: denksporten)
bridgen, dammen, schaken enz.


Esport zou dan weer een andere categorie zijn waar competetief gamen onder zou vallen. Dit is helaas nog niet opgenomen in de Van Dale.

Maar ik weet niet of je hier een punt van wil maken. Je kan dezelfde discussie ook hebben over planeten. Sommige mensen zeggen dat er planeten buiten ons zonnestelsel zijn. Dat is pertinent onwaar. Planeten zijn alleen binnen ons zonnestelsel. Zodra je een planeetachtig object buiten ons zonnestelsel hebt, dan heet het een exoplaneet. Maar om nou iedereen te lopen verbeteren die beweert dat er wel planeten buiten ons zonnestelsel zijn, vind ik ook weer zowat.
Oke hoe is dit anders dan de schietsporten of curling? De deelnemers van die sporten zijn niet in fysieke top vorm, ze zien er net zo uit als de gemiddelde e-sporter. De luchtbuksen hebben totaal geen terugslag, de compoundbogen vereisen bijna geen kracht om aan te spannen en zo'n steen vooruit duwen en vegen is niet een zware inspanning. Toch staan die activiteiten op het Olympisch programma.
Dit is zeker niet alleen staren naar een scherm, Als je kijkt naar de FIFA e-sports, dan ben je naast oefenen op de 'console' ook hard fysiek aan het trainen op conditie.
Klopt, het is dan ook geen echte sport. Schaken noemt men dan ook denk sport. Dit is dan ook de reden van de "e" als voorvoegsel bij e-sport.

Zolang je er ook op amateuristisch niveau prima bij kan roken en er bier bij kan drinken en er geen druppel zweet door lichamelijke activiteit bij komt kijken dan is het in mijn optiek geen echte sport.
Als fervent gamer vind ik dit onzin, de spelen zijn juist nog een tegenwicht dat je zonder een schermpje ook nog iets kan bereiken.
Als gamer zul je nooit op het niveau van esporters komen. Dat is echt heel wat anders dan in je vrije tijd een spelletje spelen. Het is volgens mij ook niet alleen maar absurd veel oefenen en aanleg hebben, je moet ook goed voor je lichaam zorgen om die prestaties te kunnen leveren (want ja het zijn prestaties). Anima sana in corpore sano, oftewel een gezonde geest in een gezond lichaam.
Natuurlijk is het niet zo gestart, zoiets moet groeien, maar hoe serieuzer het wordt hoe meer je ook zult zien dat het heel wat anders is dan gewoon een potje gamen. Net als dat F1 vroeger gewoon een stel stoere jongens met geld in dure auto's was terwijl het nu serieuze atleten zijn omdat je anders gewoon niet meer mee komt.
Als gamer zul je nooit op het niveau van esporters komen. Dat is echt heel wat anders dan in je vrije tijd een spelletje spelen.
Bullshit. 9/10 pro's zijn begonnen als jongetje met teveel vrije tijd of hebben als streamer genoeg inkomsten kunnen krijgen om niet te hoeven werken.
Het begint allemaal bij gewoon heel veel spelen en jezelf pushen om beter te worden, het is echt helemaal niet zo lastig om in die top 10% te komen als je er de tijd voor hebt.

En dan is het een kwestie van in het B-team van een organisatie komen, waarna je betaald krijgt om te oefenen en de hulp van een coach krijgt. Maar als je ziet wat voor 'atleten' er veelal in esport teams zitten krijg je toch erg weinig coaching op fysiek vlak..
Ligt eraan: vriend van mij doet de catering voor een e-sports team en kookt dagelijks gezond eten voor de jonge gamers die daar betaald trainen. Als ze dat niet doen vervallen ze zeker in een dagelijkse bestelling fastfood, dus het is ook zeker bescherming van de eigen investering.

Wel eens met het effect van grinding - maar dat is met elke sport zo. Als Verstappen geen vader had die hem met 4 jaar jong in een kart zette had hij nu niet F1 kampioen geweest. Het is niet alsof topsporters overblijven na de selectie van 8 miljard mensen, ze blijven over doordat een combinatie van factoren, zoals mogelijkheid, gelegenheid, simulans van ouders, financiele middelen, tijdige herkenning/doorbraak, allemaal op het goede moment kwamen. Met e-sports is dat niet anders. Mijn kinderen hebben beperkte schermtijd, kans dat die e-sports kampioen worden is daarmee meteen al heel klein.
niet helemaal mee eens.

Zelf ben ik vroeger betaald/gesponserd e-sporter geweest (helaas nog in de tijd dat prijzengeld en sponsor inkomen niet zo hoog waren als hedendaags)
en heb ook op hoog niveau gesport (ook met sponsor contracten etc)

In mijn ervaring heb ik geleerd, dat hoeveel uren je maakt eigenlijk niet zo relevant is, maar meer dat je moet leren hoe je je zelf moet verbeteren. Dit is makkelijker in sporten/e-sporten die 1 vs 1 zijn dan bijv. league of legends die 5v5 zijn.

Je zal ook zien dat e-sporters grootste deel van hun tijd bezig zijn met analyseren van hun fouten. Sporters doen dit ook, die nemen tegenwoordig alles op en alles voor rustig achteraf geanalyseerd.
Natuurlijk heb je je een coach die je probeert tussentijds bij te sturen.

maar het argument dat iemand die meer uren maakt dan iemand anders wordt e-sporter klopt natuurlijk niet.

Zoals je zelf ook al aangaf, voeding is ontzettend belangrijk zowel bij e-sport als sport. Daarnaast is voor beiden een lichaamelijk goede conditie maar ook kracht belangrijk. ook e-sporters krijgen vaak sport oefeningen. Dit lijkt misschien eerste instantie gek, want ze 'zitten toch de hele dag' tot je beseft dat bij een e-sporter zijn hartslag soms wel voor 40 min 125+ kan zijn en soms wel hoger) (en dat soms 5 sessies achter elkaar)
Als Verstappen geen vader had die hem met 4 jaar jong in een kart zette had hij nu niet F1 kampioen geweest.
Dit klopt niet. Max wilde dit zelf, dat is verder niet door de wil van Jos opgelegd.
Je hoeft niet zo in de verdediging te schieten voor iemand die niet aanvalt. Er is helemaal niks gezegd over willen.
Ik val dan ook niemand aan, dat is hoe jij het bericht opvat. :) Jos heeft Max in elk geval niet in een kart 'gezet'. ;)
Max kocht zijn eigen kart en heeft zichzelf erin gezet wil je dat nu zeggen? ;)
Max heeft Jos een kartbaan laten kopen omdat hij wilde karten, zoiets.
Hoezo niet? Jos had toegang tot die wereld en heeft Max er kennis mee laten maken. Een gemiddelde Nederlander kruipt niet zomaar achter een kart en zeker niet een 4-jarige. Er moet wel toegang zijn om erin te komen, als je huishouden niks toelaat van games (dus geen ervaring met PCs als kind) kun je je ook niet ontwikkelen met veel vroege ervaring als e-sporter.
Zeker, maar dat betekend ook niet dat Jos tegen de zin van Max in hem in een kart heeft gezet en dat is gewoon niet het geval. Als drie jarige zat Max al in de F1 auto van zijn vader, niet om zelf ermee te rijden natuurlijk, maar de interesse vanuit Max was er gewoon al vanaf jonge leeftijd.
Ik denk dat er heel veel kinderen het op die leeftijd wel heel leuk zouden vinden om te karten. Maar er zijn er slechts heel weinig die ook die mogelijkheid krijgen, dat is het punt van NiGeLaToR. Met andere woorden: als elk kind dezelfde mogelijkheden zou hebben gehad op dat vlak, dan zat Max V misschien nog niet in de top-100 8-)


Als je kind talent blijkt te hebben als voetballertje komt er een moment dat je mag beslissen of je hem 6 keer per week naar de training wil brengen. Doe je dat niet, dan zal hij geen profvoetballer kunnen worden. Zware beslissing.

Als je kind talent blijkt te hebben als racer, dan komt er een moment dat je mag beslissen of je 10 jaar lang de wereld wil rondreizen met je team en je racewagens. Eveneens een zware beslissing, maar gezien de daaraan verbonden kosten van een half miljoen per jaar gelukkig niet een die de meeste mensen moeten maken.
10%? Probeer eerder eens 0,01% en waarschijnlijk is dat nog ruim :)
En ja zeker ze beginnen zo, maar ik bedoel dat als je als volwassene regelmatig gamet en niet al op dat topniveau zit je echt geen e-sporter wordt.

En wat ik ook al probeerde te zeggen maar misschien niet duidelijk naar voren kwam, het is een opkomend veld waarbij het langzaam professioneler wordt.

Ik heb zelf ooit in 2006 nog de best of Benelux need for speed most wanted finale gewonnen van Djith (als ik me de naam goed herinner) die toen in een officieel gesponsord e-sports team zat (met een beetje geluk O-) hij was eigenlijk wel wat sneller). Maar zo goed was ik ook weer niet (en ik had geluk dat Steffan die dat jaar 3e van de wereld geworden was in ik geloof China, die met Djith in het team zat, niet mee deed in die competitie want dan was ik kansloos geweest). Toen was het nog zo dat je als "gewone gamer" die een bepaalde game veel speelt kans kon hebben tegen een e-sporter, want toen was het helemaal nog niet zo professioneel allemaal.

Maar hoe professioneler en legitiemer het wordt, hoe minder dat zo is. Dan heb je namelijk mensen die er echt voor gaan, serieus oefenen maar ook zorgen dat ze fysiek in topconditie zijn. Dat is wat ik ook bedoelde met de vergelijking met F1 waar "bad boys" zoals je die vroeger in de sport had het nu gewoon echt niet meer zouden halen (zonder hun gedrag flink aan te passen). Tegenwoordig zie je dat alle nieuwe talent mensen zijn die al van heel jong aan het trainen zijn, niet 30ers en 40ers met geld die racen cool vinden.
Haha grappenmaker. Als het zo simpel was.. Je hebt gewoon heel veel talent nodig en om dat talent allemaal goed eruit te laten komen moet je ook goed voor je lichaam en geest zorgen.
Dus nee het is niet veel tijd er in stoppen. Dan zou je ook kunnen zeggen dat iedereen profvoetballer kan worden, gewoon veel tijd spenderen aan voetballen.. Nee zo werkt dat niet.
Ik heb meer dan 25.0000 uur in fifa games zitten ( ja ik ben al redelijk op leeftijd ) Maar ik zou nooit en te nimmer in de buurt komen van de e-sporters in fifa. Ik heb gewoon weg niet het talent wat zij wel hebben.
Terwijl je al e-sporters hebt van een jaar of 14 die nog niet eens de helft van het aantal uur erin hebben zitten wat ik heb en toch leg ik het zwaar tegen ze af.
Dat is het verschil tussen talent hebben in iets en wat een ander niet heeft.

[Reactie gewijzigd door fifanoob op 25 juli 2024 14:17]

Ik denk dat het tijd is die je erin steekt en de manier waarop je speelt / oefent. Met alleen spelen voor de lol zal je snel een plateau bereiken waarna je met heel veel tijd maar marginaal of niet beter wordt (zie je aantal fifa uren zoals je zelf aangeeft). Vergelijk dit met doelen stellen en actief en bewust oefenen op aspecten van een game heeft dat veeeel meer effect op je kunnen dan 'gewoon' spelen. Kwam hier zelf met RTS achter SC2. Jaren gespeeld nooit verder gekomen dan silver en dat was met honderden uren spelen en yt videos met strata kijken enz. Pas toen ik actief en bewust bepaalde dingen ging oefenen ipv alleen spelen om het spelen zat ik ineens binnen een paar maanden in masters.

Talent zal zeker een rol spelen maar ik denk dat die rol veel kleiner is dan jij denkt.
Eens hoor, maar het laatste stapje naar e-sports is best groot.

Die opmerking doet mij gewoon denken alsof iedereen het zo maar kan worden. Net als een prof voetballer worden. Hoe vaak ik wel niet gehoord heb van jongens dat ze zeggen ja ik had het ook kunnen worden maar ik raakte geblesseerd of ik had geen zin meer. Bullshit.

Die stap is veel moeilijker om te komen dan men denkt en vooral ook om er te blijven. Ik heb vroeger een half jaartje mogen ruiken bij een jeugd team van een Betaalde voetbalclub. En het is niet dat als je dat behaald er dan automatisch al bent, verre van dat. Na een half jaar werd ik al weer afgewezen, te grote achterstand, te weinig talent.
Dus ja uit eindelijk ben ik aardig in de buurt geweest maar ook weer niet, voordat je echt prof zou zijn/worden moest ik nog 5 jaar op dat niveau blijven spelen en 5 jaar op top niveau doorgroeien. In de e-sports is dat niet anders.
In fifa veranderd de game bijna elk jaar, je moet elk jaar weer opnieuw de meta uitzoeken, opnieuw uitvinden welke moves wel werken en welke niet, welke tactiek wel werkt en welke niet.
Het is niet even dat je e-sporter bent en de rest van je leven dat blijft, nee je moet doorblijven groeien, door blijven investeren in jezelf, doe je dat niet dan word je links en rechts weer ingehaald.

Ben het met jou eens hoor dat er zoveel verschillende factoren van belang zijn. Maar het begint allemaal met talent, heb je dat al niet dan houdt het al op.
Het is net als met dames voetbal, kunnen nog zoveel uren er in stoppen, ze hebben nog lang niet het niveau om maar een beetje mee te komen met de heren. Dat heeft gewoon met aanleg en talent te maken.
Dit precies. Neem ook League of Legends als voorbeeld. Zelfs als je in de top 0.68% zit (Masters), word je compleet afgeslacht door de top 0.028% (Challenger). Van beide kanten wordt er constant aangegeven dat het gat echt significant is en je niet zomaar die stap maakt zonder uitzonderlijk talent. Dit moge ook duidelijk zijn kijkend naar de percentages. En als je dan nog niet overtuigd was, deze ranking vertaald niet eens zo goed naar professioneel League of Legends. Dit vereist nóg meer aspecten die je moet beheersen. Je ziet menig 'rank 1' speler compleet falen in de pro-scene.

Moraal van het verhaal, talent speelt een belachelijk grote rol, maar ik snap dat het voor veel mensen mentaal fijner is te denken dat ze het ook wel hadden gekund als ze er 'wat meer tijd in hadden gestoken'.

[Reactie gewijzigd door CanKoen op 25 juli 2024 10:45]

Ik kan met 100% zekerheid zeggen dat ik nooit maar dan ook nooit in de buurt ga komen van de professionele league of legends spelers, ongeacht hoeveel of hoe intens ik het spel ga spelen. Net zoals ik nooit zo snel ga kunnen fietsen als Tadej Pogacar of zo precies een bal kan trappen als Lionel Messi.

Wat die mensen doen leunt dichter bij blitz schaken aan dan bij wat 99.999% van de playerbase speelt.
Een combinatie vam factoren zoals mogelijkheden is wat mij betreft dus ook de mogelijkheden die de persoon zelf heeft. De reactie is ook niet dat als je de 8 miljard mensen wel het beste van alle andere factoren geeft de persoonlijke mogelijkheden zoals talent irrelevant zouden zijn.
Tja, alles dat je zegt is gewoon niet waar. Zolang je actief bezig bent met jezelf verbeteren (en niet gewoon 25k uur casual speelt) kom je er vanzelf. Talent heeft er niks mee te maken (voor zover er überhaupt enige wetenschappelijke basis voor 'talent' is, zeker in esport), maar jezelf blijven pushen wel.

Je kunt veel excuses maken, maar als jij die 25k uren nuttig besteed had (dus echt je best doen om beter te worden, te leren van jezelf, je eigen matches terugkijken en analyseren wat je fout hebt gedaan, etc.) dan was je er inmiddels ook wel geweest.
Hahaha Alles wat jij zegt is niet waar. Jij weet helemaal niet wat voor soort uren ik er in heb zitten. Jij doet de aanname dat ik casual gespeeld heb. ik heb meerdere vrienden die in de e-sport scene hebben gespeeld met fifa ik heb meerdere uren/dagen/weken met hun samen gespeeld en "trainingen "gehad om beter te worden. En toch is het mij niet gelukt.

Jij weet helemaal niet hoe mijn oog hand coördinatie is, jij weet helemaal niet hoe snel mijn denk vermogen is. Jij weet helemaal niet hoe slim/tactisch onderlegd ik ben.

Hoe kan jij in godsnaam nou zeggen dat ik het met een andere manier van oefenen kan halen? Jij weet helemaal niks, misschien heb ik wel een beperking in mijn hand, je doet allemaal maar simpele aannames.
Jij bent dus precies zo'n iemand die denkt dat het allemaal niet zo moeilijk is om het te behalen. Als dat zo was, dan werd iedereen wel e-sporter, in sommige games verdien je tonnen. Nou dan zou elke ouder wel zeggen, jij hoeft niet verder te studeren, ga maar lekker gamen want OOn zegt dat je na 10.000 uren toch wel e-sporter wordt en je dus tonnen ( dat is mogelijk in sommige games ) kan gaan verdienen.
Ik ga er verder niet meer op reageren, het is voor jou overduidelijk een heel emotioneel onderwerp en je stopt je weg achter 'niet iedereen kan het', maar dat is gewoon onzin. Zeker met een spelletje als fifa dat weinig fysiek en vooral strategisch is, daar zal je vast een hoog IQ voor nodig hebben (en dat is iets dat niet iedereen heeft, dus misschien dat dat in jouw geval het probleem is), maar het ontbreken van talent of niet fit genoeg zijn is echt het probleem niet.

Verder doe ik totaal geen aannames, ik heb het over de generieke situatie; iemand die echt traint om beter te worden zal beter worden, en met de juiste training kan iedereen op pro niveau komen zitten. Ik heb helemaal niks over jouw situatie gezegd. Jij bent degene die allemaal aannames doet, niet ik.

Aangezien je het zowel richting jezelf als richting mij persoonlijk begint te maken vind ik het wel prima zo, het is duidelijk dat je het niet begrijpt en mijn oogpunt niet wil snappen, dus ik ga er geen moeite meer in steken.
Jij snapt het niet en jij denkt er veel te makkelijk over. Enig idee hoeveel mensen er online fifa spelen? Enig idee hoeveel concurrenten je hebt? Enig idee hoeveel uren die er allemaal in stoppen? Ik zeg niet dat je een hoog iq nodig hebt, ik zeg dat je tactisch inzicht moet hebben.

Maar idd ik stop ook wel met reageren. Iedereen kan lezen dat wat jij zegt onzin is en ik weet zeker dat je nog meer reacties gaat krijgen over je stelling dat iedereen zo maar even e-sporter kan worden.
Het enige is genoeg uren maken.. Tuurlijk jongen. En iedereen kan professor worden, gewoon genoeg uren in je studie stoppen.

Talent bestaat volgens jou niet, je hebt groot gelijk. Hoe kortzichtig kan je zijn..

ps.

Ik heb op professioneel niveau gespeeld in het echt, dus met mijn inzicht is niks mis. Doe je weer een foute aanname zoals je in al je reacties doet. Maar wellicht ben je wel een bepaalde hoogte IQ nodig om tot deze conclusie te komen en heb jij niet zo'n hoog IQ dus misschien is dat wel jouw probleem.

Ja als je op de man wilt spelen kan je het ook terug verwachten he..

[Reactie gewijzigd door fifanoob op 25 juli 2024 14:12]

En intrinsieke motivatie natuurlijk.
Die heb jij genoeg, maar dat talentje beland straks misschien in de koffieshop als hij vol gaat puberen.

Talent, intrinsieke motivatie en de middelen.
Als er 1 ontbreekt kun je de prof wereld tegenwoordig op je buik schrijven.
Daarom, er komt zoveel meer bij kijken. Talent is 1, goede begeleiding is 2, motivatie is 3, leef omstandigheden is 4 etc en welke belangrijkste is laat ik in het midden. Maar je hebt zoveel factoren.
Het is niet zoals Oon zegt, genoeg uren maken en je komt er want nogmaals dat doet iedereen al, maar toch is er een klein select groepje de betere. Die hebben meer talent, betere omstandigheden/begeleiding gehad en weet ik veel wat nog meer.

Maar hij beweert dat talent niet uitmaakt maar dat het gewoon een kwestie van genoeg uren maken is.. Dan denk ik echt ben je nou zo simpel?Dan heb je zelf nog nooit op enige topniveau gespeeld. Iets wat ik IRL wel heb gedaan ( professioneel zaalvoetbal gespeeld ) en een half jaar mogen ruiken hoe het er bij een betaald voetbal club aan toe ging.
Pas als je zelf op dat niveau speelt of tegen mensen van dat niveau komt te spelen kom je er pas achter hoeveel beter die lui zijn.
Wat een kortzichtige reactie. Cruijf was ook ooit begonnen door op straat tegen een balletje te trappen en vrijwel alle atleten zijn ook ooit begonnen bij een amateurclub.

Bovendien functioneren de meeste e-sport pro's niet in de top 10% maar eerder in de 0.1%-1% en net zoals met 'echte' sporten speelt aanleg en talent hier minstens zo'n grote rol als de wil om er uren in te stoppen.

Vooral in spellen die een zwaar beroep doen op je cognitieve functies zoals bijv. shooters, vecht spellen etc. spelen in de absolute top gewoon freaks in de positieve zin des woords die op een niveau spelen dat jij, ik en je buurjongetje van 14 die altijd zit te gamen nooit zullen bereiken ongeacht hoeveel uur we er in stoppen.
Vertel dat eens aan Oon hierboven. Die beweert dat het wel kan, maar je hebt 100% gelijk.
Mijn reactie was ook gericht aan hem en zijn post. Dat kan je zien door "@ Oon"
9/10 pro's zijn begonnen als jongetje met teveel vrije tijd of hebben als streamer genoeg inkomsten kunnen krijgen om niet te hoeven werken.
Een streamer is niet het zelfde als een professionele E-Sporter. Dat is het zelfde als zeggen dat een sportjournalist het zelfde is als een atleet. Daarnaast gaat het ook voor veel fysieke sporten op dat de atleten "zijn begonnen als jongetje met teveel vrije tijd".
Het begint allemaal bij gewoon heel veel spelen en jezelf pushen om beter te worden, het is echt helemaal niet zo lastig om in die top 10% te komen als je er de tijd voor hebt.
En dat is precies het zelfde bij fysieke sporten. In beide gevallen is het ook niet genoeg om bij de top 10% te zitten. Zo zit ik in de top ~1% van alle Counterstrike spelers, maar ben ik absoluut geen professionele E-Sporter. Je zult net als bij voetballers, hordelopers en schaatsers minimaal bij de top 0.1% moeten zitten om in aanmerking te komen voor een sponsordeal en/of voldoende prijzengeld om er een beetje van te kunnen leven.
het is echt helemaal niet zo lastig om in die top 10% te komen als je er de tijd voor hebt.
Dat kan best, maar waar haal je die 10% vandaan, wat koop je er voor? Dit betekent niks, dit percentage is zeker niet professioneel. Het percentage professionals zal eerder rond de 0,01% liggen.

Met andere woorden die 10% zit niet bij de top, dan rennen ze rondjes om je op de Olympische spelen of bij welk e-sports event dan ook, met 2 vingers in de neus. Je wordt, geklept, geowned, gefragged enz.

[Reactie gewijzigd door nullbyte op 25 juli 2024 23:49]

Die 10% is niet relevant, het punt is dat je maar goed genoeg hoeft te zijn om serieus genomen te worden en je voet in de deur te krijgen
Anoniem: 1301524 @Finraziel25 juli 2024 09:17
Volgens die redenering moet schaken dan ook een olympische sport worden. Want om cognitief goed te kunnen functioneren moet je ook gezond en sterk staan.
Ik denk dat het IOC dat graag zou willen, maar dat de schaakwereld zelf daar eens goed mee zal lachen. Zowel publiek als spelers en sponsoren hebben elkaar daar al lang gevonden, die hebben daar het olympisch logo niet voor nodig.
Moderne atleten doen *niks* meer zonder bérgen aan metingen, metrics, schema's, vergelijkingen, analyses, sensoren en dat soort werk....
Maar je moet onder de streep toch echt zelf presteren (fysiek gezien). Persoonlijk vind ik dat E-sports gewoon een eigen ding moet zijn. Door dit als Olympische spelen erbij te doen, stimuleer je kinderen enkel om er meer mee te doen.

Gamen is echt heel leuk, en je kan er een hoop van leren, echter worden games enorm verslavend gemaakt en dat geeft mijn inziens een verkeerd beeld af. Ik kan zeggen dat ik echt niet verslavingsgevoelig ben, maar ook ik kan me goed verliezen in gamen, en probeer het dus maar een paar keer per jaar te doen.

Het blijft echter een lastige kwestie. Hoe meer kijkers voor hun, hoe beter. Onder de streep draait het met de Olympische spelen ook allemaal om geld.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 25 juli 2024 09:16]

Of games verslavend zijn of niet hangt meestal niet af van de games maar van de persoon die het speelt. Natuurlijk zijn er games die bedoeld zijn om je 'betrokken' te houden. Natuurlijk zit daar soms miljoenen aan marketing en onderzoek in. Maar dat zijn niet de games die op Olympisch niveau gespeeld worden.

En fysiek presteren? Schaken is óók een sport, net als Go en andere sporten waar je mentaal moet presteren.
Maar dat weet de jeugd toch niet? Die denken gewoon, hé, ik kan "topsporter" worden met gamen, en gaan een spel spelen die ze leuk vinden (en waarschijnlijk dus verslavend is)

Bij sporten heb je over het algemeen een trainer die betrokken is bij alles. Zoals gezegd kan gamen goed zijn en kun je er veel van leren, echter weet iedereen dat gamen echt wel totaal wat anders is dan tennissen o.i.d., daar hoef je geen geleerde voor te zijn.

Schaken is ook een sport, maar zit ook niet in de Olympische spelen toch? Met E sports kan waarschijnlijk geld verdient worden, en daarom wordt het geïntroduceerd. Wederom lijkt het erop dat er niet goed gelezen wordt. Ik zeg nergens dat gamen geen sport is. Ik zeg nergens dat gamen niet goed is, niet leuk is, of niet leerzaam kan zijn (juist het tegenovergestelde). Het feit blijft dat er marketing machines achter zitten, en dat het nou eenmaal verslavend is en verslavend werkt.

E sports is iets moois, maar je moet er met de gedachten van jongeren, verslaving etc, heel goed over nadenken hoe je dit gefaseerd en netjes groter maakt, zonder dat dit ten kosten gaat van meer isolatie bij jongeren.

Kijk ook even naar de online casinos wat gelegaliseerd is. Ook dat zou zorgen voor meer educatie en minder illegaal gokken etc, en onder de streep dus beter zijn. De cijfers laten echter totaal wat anders zien. Ook hier draait alles om geld. De gevolgen zien we later wel.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 25 juli 2024 09:59]

Dat denkt de jeugd al tientallen jaren ook met voetbal. "Hey ik kan ook net zo worden als Ronaldo!" (of Huntelaar).
Ik denk eerder dat net zoals we paralympics hebben, we ook gewoon naar een eOlympics toe moeten. Specifiek voor eSports.
Wel, goed nieuws dan
"Maar je moet onder de streep toch echt zelf presteren (fysiek gezien)"

Dus Wii-Sports zou wel meetellen? :+
Je kan ook verslaafd geraken aan sport.
Dat zeg ik toch niet. Ik heb het erover dat games verslavend worden gemaakt.

Onder de streep kun je aan alles verslaafd raken. Echter is dit totaal iets anders dan iets verslavend maken, zoals veel games tegenwoordig.

[Reactie gewijzigd door Wachten... op 25 juli 2024 09:24]

Een tegenargument daarbij is dan weer dat niet iedereen fysiek de gave heeft om indrukwekkende prestaties af te leveren. Een evenement dat deelnemers dus de kans geeft om vaardigheden te tonen die meer gaan over reflexen, snel denken en kennis van een spel, hebben dus ook wel een plaats in de Olympische context waar deelnemen belangrijker is dan winnen. (Ook al kan je over dat laatste natuurlijk wel bedenkingen maken voor de gewone Spelen)

Dit natuurlijk ook los van het feit dat elke sport ontzettend veel moderne technologie gebruikt om elke stukje verbetering mogelijk te maken. Bij tijdrijden in het wielrennen zal er een 3D model gemaakt worden van renners, zowel digitaal als fysiek, om die dan door windtunnels en modellen te laten gaan om zo zowel het materiaal te verbeteren als de renner zijn houding te laten wijzigen. (https://www.standaard.be/cnt/dmf20240722_96987604) Iemand die dit niet wilt doen voor zijn sport maakt gewoon geen kans tegen deze doorgedreven vorm van professionalisering.
Wat ik onzin vind is dat je dit dus apart organiseert. En dat de echte esports alleen gespeeld worden als ze niet geweldadig zijn (dus waarschijnlijk alleen sport spellen) maar CS of Startcraft zou ik niet verwachten.
Is daar ook iets van een doping controle? Veel in de esport zitten aan middelen of bepaalde gerelateerde stuff.
Tenzij je Gfuel of cafeïne drankjes bepaalde stuff noemt denk ik niet dat iets anders ook maar iets bevordelijk is voor gamen.
Heb wel eens gehoord dat dingen als Ritalin en Betablockers gebruikt worden in de E-sport. Kan me best voorstellen dat dit je een (oneerlijk) voordeel kan geven. Met bijvoorbeeld ritalin kun je een stuk langer gefocust blijven, en heb je minder last van moeheid en uitputting ten opzichte van iemand die het niet gebruikt.
Werkt Ritalin niet compleet averechts als je geen last hebt van ADD of ADHD en ga je dan niet compleet buiten je focus ? Ik ben geen heilig boontje geweest en studeren met ritalin of gamen ging mij echt niet best af. Dus vandaar ook dat ik het idee had dat het nooit bevorderlijk kon zijn.
Verschilt inderdaad per persoon heel erg hoe je er op reageert. Ken zelf genoeg mensen die zeker geen ADD/ADHD hadden maar het wel heel fijn vonden om te studeren.

Maar ook mensen die zeiden dat ze het helemaal fijn vonden, en er erg onrustig door werden.
Yep, bètablokkers worden heel veel gebruikt, en door heel veel.

Met een energiedrankje heb je in theorie al een voordeel, maar de blokkers gaan een stuk verder.

Het is heel erg vergelijkbaar met de wielrenner wereld. Ik zit daar niet diep in, maar de meeste zullen echt wel iets gebruiken om prestaties te leveren.
Heel oude Quake3 speler hier, ik kende kerels die eerst een joint moesten hebben voordat ze begonnen te spelen en dan alles overhoop speelden. Het lijkt tegenstrijdig omdat een joint je reactiesnelheid niet bepaald beter maakt maar voor hen werkte het.
Ja dat lijkt mij echt precies tegenover wat je zou willen. Maar mogelijk waren ze verslaafd en konden ze niet functioneren zonder een jointje. Ik weet wel dat ik de wereld aanzie voor een doedelzak na een jointje. Mijn tattoo artist had het ook maar dat is vrij logisch die kwam in zijn “zone” en kon de buitenwereld zo afsluiten. Maar voor quake zeker een game op die pace lijkt het me echt niet te werken. Maar ja zo zie je maar hoe het effect kan zijn op andere mensen.
Anoniem: 1872794 @Cuqebaqer25 juli 2024 13:01
Op mij heeft een stevige joint vaak het effect dat mijn hartslag omhoog gaat en dat ik hetgeen wat ik voor mij heb, zo mogelijk nog leuker/interessanter vind dat ik dan makkelijker langer kan focussen. Ik vind het dan bijvoorbeeld leuk bij een potje Dota, maar ook als ik naar een DnB of Techno festival ben. Sommigen roken Hash of Wiet waar juist meer THC of CBD in zit, tot variërende uitwerking. Die hebben eerder een downer dan een upper. En dan heb je nog alle verschillende lichamen en geesten waar het zich op uitwerkt. Er zullen derhalve denk ik toch nog aardig wat middelen op de lijst komen gezien het gevarieerde aanbod en variatie in de gebruikers zelf.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1872794 op 25 juli 2024 13:02]

Misschien deed hij dat om de prikkels te verminderen? Sommige worden er suf van, andere rustiger.

Ik heb er zelf geen ervaringen mee, bang voor verslaving. En dat is denk ik ook in de esport zo. Win je één keer met een bètablokker, dan neem je de volgende keer ook weer een.

Heb niets tegen esports of gamers (ben er zelf ook een), maar het schijnt een nogal een wonderlijke wereld te zijn.
Ga maar eens zoeken wat er allemaal wordt gebruikt, het is een heel ongezonde sport.
De ritalin zal inderdaad wel per pallet worden aangevoerd ;-)
Ik lees het inderdaad, nooit wat over gezien of gelezen op YouTube. Wel bizar aangezien ik met ritalin op wou gaan studeren en daarna gamen en ik totaal niet rustig of gefocussed werd maar juist compleet afgeleid, druk en transpireren als een gek. Ook mijn muscle memory was ver te zoeken dus mijn aim was een drama. Een keer en nooit meer. Maar ja misschien is er met 15 jaar geleden een hoop veranderd aan ritalin zelf of is het een placebo effect voor de eSporters.
Adderall schijnt wel een ding te zijn in de esports wereld.
De reacties:
- Ik vind het onzin
- Ik vind het wel een sport
- etc.

Er zijn een aantal OS sporten die ik onzin vind, zoals snelwandelen: over een paadje heen waggelen.
Maar ik ga het dan ook niet kijken en zap naar iets anders, maar anderen vinden het misschien wel een sport.
Er lopen altijd meerdere sporten naast elkaar tijdens de OS, kijk gewoon welke je wel interreseert.
Er bestaan meer redenen dat persoonlijke/emotionele investering om dit geen goed idee te vinden, zo vind ik dit een perverse commerciële prikkel omdat tot voor kort alle spelen op de Olympische spelen geen eigenaar hadden. Voetbal, handbal, gewichtheffen, allemaal zijn het concepten die iedereen kan uitvoeren met de spullen die ze zelf kunnen maken of kopen. Een videogame heeft een studio en uitgever, die hebben enorm commerciëel belang hierbij, en dat is in mijn ogen gewoon niet juist.
Meeste sporten zijn wel degelijk door bedrijven/organisaties met commerciële belangen beheerd, de spelregels van een simpel spel als voetbal zijn niet meer zoals ze 10-20-100 jaar geleden bestonden.
Uiteindelijk heeft er altijd iemand wel belang bij dat er veel aandacht aan iets besteed wordt, al is het maar een schaatsbaan, gym, skipiste, zwembad, sportwinkel, ...
Dat is natuurlijk van een heel andere orde dan het spel zelfs als product aan de man brengen.
Hoeveel bedrijven denk jij die ski's of bobsleeën maken die voor Olympisch niveau gebruikt kunnen worden? Hoeveel wapenfabrikanten voor biatlon? Hoeveel maneges kunnen een paard fokken die olympisch niveau haalt? Hoeveel zwempakfabrikanten of schaatspakfabrikanten denk jij die voldoende budget hebben om een olympisch pak te maken?

De bedrijven rond de spelen zijn al overal aanwezig. Er zijn maar weinig sporten waar je echt in kunt gaan zonder dat een bedrijf deze beïnvloed.

Daarnaast heb je nog de invloed van sponsoring. Sommige atleten en sommige landen hebben gewoon duidelijk meer budget om sporters naar een hoger niveau te brengen. Er is een reden waarom je vooral de VS, Rusland, China en westerse landen op de spelen de meeste medailles ziet halen en niet Afrika of andere gebieden met weinig budget. Geld is al van grote invloed en dat wordt niet minder.
Dit is van een heel andere orde dan als Olympische spelen een specifieke game aan de orde brengen. Stel je voor dat speerwerpen een eigenaar had waarvoor geld afgedragen moet worden om het te spelen, dat is niet te vergelijken met een veelvoud aan winkels die speren gaan verkopen.

[Reactie gewijzigd door nst6ldr op 25 juli 2024 16:57]

Ik vind het wel zonde dat ze geen 'geweldadige' spellen willen gebruiken in de Olympische e-sport spelen. De grootste esports competities bestaan uit zulk soort games. CSGO, LoL, Valorant, Dota, et cetera.
Zou LOL of DOTA echt vallen onder gewelddadig ? Counterstrike of Call of Duty zou ik logisch vinden. Maar de andere games zie je weinig gewelddadigs. Maar ze zullen wel een lijn trekken bij iemand echt uitschakelen dan.
Ja ik twijfel er wel zelf over of ze dit ook zullen classificeren als geweldadig. Technisch gezien is het wel geweldadig, maar je ziet geen mens die een virtuele kogel op zich afgeschoten krijgt. Het lijkt me dat ze dit doen om ook jonge kijkers te laten meegenieten? Dan zou naar mijn mening LoL of Dota prima gebruikt kunnen worden.
Ja maar juist de jonge spelers zouden geïnteresseerd raken door oa LoL. En als je een speler aanvalt zie je enkel wat effecten en geen bloed oid. Zelfs Fortnite heeft geen bloed. Maar ik denk dat ze vooral games willen laten zien die met sport te maken hebben.
Dat zou me niks verbazen inderdaad, vind het wel jammer dat deze beslissing is gemaakt door hun. Deze games zijn zo belangrijk voor esports.
Klopt al denk ik ook omdat deze games al hun eigen toernooien hebben dat ze er ook niet zo op zitten te wachten. Reken maar dat er veel regels en commerciële eisen aanzitten.
Anoniem: 1872794 @iSonaR25 juli 2024 10:12
Voor film classificaties wordt er vaak onderscheid gemaakt tussen 'geweld' en 'fantasie geweld', als ze die lijn een beetje volgen in plaats van zelf weer een arbitraire maatstaf te verzinnen denk ik dat dota ook wel kan. Snapfire, Sniper en Gyrocopter hebben dan wel weer 'echte moderne wapens'... Nou, ze zullen er een flinke kluif aan hebben om dat onderscheid eerlijk te maken :P

FIFA heeft dan weer een echte sport aan de grondslag, maar de e-sport community daarvan heeft in mijn ervaring een zeer hoog percentage jonge mannen die zichzelf heel belangrijk vind en sportief zijn een stuk minder. Is dat dan beter geschikt voor de Olympische Spelen? Poeh.. zelf games gaan keuren op 'Spelen geschiktheid' lijkt mij een enorme klus

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1872794 op 25 juli 2024 10:16]

Dat lijkt mij ook, ik ben heel benieuwd welke games echt gebruikt zullen worden en hoe ze er voor kunnen zorgen dat het sportief blijft.
Volgens mij laat het IOC hier maar weer eens zien hoe corrupt ze zijn.

Dit heeft niets met sport te maken en de expertise vind je echt in het Verre, niet het Midden Oosten.

Dit soort grote evenementen blijven organiseren in landen met de meest discutabele reputatie qua mensenrechten is gewoon een blamage.

Dit staat zo ver van de Olympische gedachte af als maar kan - hoe helpt het moreel en financieel steunen van zulke regimes mee aan "bouwen aan een vreedzame en betere wereld"?

Het wordt tijd dergelijke instituties eens goed tegen het licht te houden en opnieuw uit te vinden.
Helemaal eens met de corruptie van het IOC. Het erge is dat dit gewoon zo kan doorgaan allemaal jaar op jaar.

Overigens wel logisch dat ze e-sports toevoegen bij een OS in Saudie Arabie. Voor normaal sporten is het daar veel te warm :+
Daarom gaan de Olympische spelen ook naar Qatar? :+
edit - laat maar

[Reactie gewijzigd door Mirved op 25 juli 2024 13:16]

Mister Bone Saw is lekker bezig met sports washing, om één van de meest intolerante landen in de wereld een beter imago te geven. Zolang we olie van hem blijven kopen heeft hij genoeg geld om elke sport federatie op de wereld om te kopen. En zijn investerings fonds heeft ook nog eens een dikke vinger in de pap in de games industrie.
Vindt het zelf nog jammer dat Motorsport nog geen categorie Is bij de Olympische spelen. Bijvoorbeeld dat ze allemaal in Mazda MX5's moeten rijden of Toyota Yaris. Lijkt mij wel geinig
Maar hoe ga je selecteren of kwalificeren. Er zijn enorm veel race classes en zoveel seizoenen lopen ook door tijdens de OS. Ik vraag me dan af of je echt de beste ter wereld krijgt en niet iemand die toch niet anders te doen heeft dat seizoen. A1gp toentertijd was ook geen succes gebleken. En doe je dan alleen circuit racen ? Of ook Rally, drift, oval en dergelijke. Dat maakt racen enorm lastig voor een Olympische spelen.
Alle mensen die mee willen doen gaan 1 dag kwalificeren, vaak hebben ze daar wel tijd voor doordeweeks. Tijdens de Olympische spelen gaat ze ook allemaal kwalificeren en dan houden ze meerdere races.

Het is altijd een probleem van dat je niet de daadwerkelijke beste kan hebben. Dat is logisch want er is altijd een "voordeel" die iemand anders niet heeft. Maar dat is ook bij zwemmen bijvoorbeeld, als je te weinig geld hebt of niet genoeg tijd/energie loop je ook achter op de rest.
Er is voor dat land gekozen omdat het 'veel expertise geld heeft op het gebied van e-sports'.
Haha. Yeah right. Er zit veel géld daar, dat is de reden. Epertise? Dan moet je naar Zuid-Korea of Japan gaan. Of desnoods de USA.
Anoniem: 454358 25 juli 2024 09:24
Ik vind het maar onzin. Een spelletje spelen is in mijn ogen geen sport. Dat je veel moet trainen doet daar niets aan af . Dan kunnen we alles wel sport worden. Bier tappen oid.
Maar goed, dan zet ik de tv er maar niet voor aan :+
En een rondje om de kerk joggen ook niet, en naar je werk fietsen ook niet, maar doet dat alles zo hard je kan en het wordt ineens wel sport.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.