IOC organiseert in mei en juni Olympische Spelen-evenement voor e-sports

Het Internationaal Olympisch Comité houdt in mei en juni de Olympic Virtual Series, een evenement waarbij spelers van fysieke en niet-fysieke e-sports-games tegen elkaar kunnen strijden. Onder meer Gran Turismo en fiets-simmaker Zwift doen aan de OVS mee.

Aan de OVS doen vijf internationale sportfederaties en gamemakers mee. Het gaat om consolegames als Gran Turismo, smartphonegames als Virtual Regatta en spellen die met een fietstrainer werken. Voor Gran Turismo werken autosportfederatie FIA en Polyphony Digital samen. Details over dit evenement zijn nog niet bekend; waarschijnlijk gaat het om een wedstrijd binnen de PS4-game Gran Turismo Sport.

Voor consolegamers is er daarnaast het in Japan uitgebrachte eBaseball Powerful Pro Baseball 2020. Deze game is voor de PlayStation 4 en Nintendo Switch gemaakt. Uitgever Konami Digital Entertainment werkt met de World Baseball Softball Confederation samen om hier een wedstrijd voor te maken. Met World Sailing gaat de Virtual Regatta een wereldwijde zeilgame-evenement organiseren. Virtual Regatta heeft nu twee iOS- en Android-zeilgames.

De fietstrainerwedstrijd wordt door UCI en Zwift georganiseerd. Zwift maakt apps die samen met bepaalde fietstrainers werken. Zo kunnen gebruikers thuis op een fietstrainer meedoen aan de Olympische wedstrijd. Tot slot is er World Rowing, dat een 'open format'-wedstrijd gaat houden. Hier zijn weinig details over bekend, al kunnen deelnemers via een roeimachine thuis, in een gym 'of in het water' meedoen aan de wedstrijd.

De Olympic Virtual Series start op 13 mei en eindigt op 23 juni. Het IOC gaat later meer bekendmaken over hoe mensen deel kunnen nemen en welke prijzen er te winnen zijn. Het comité zegt dat het ervoor wil zorgen dat zoveel mogelijk mensen mee kunnen doen.

Door Hayte Hugo

Redacteur

22-04-2021 • 11:01

34

Reacties (34)

34
34
15
4
0
18
Wijzig sortering
Ik zou dit dan niet direct e-sports noemen toch? Ik heb hier mee het beeld dat mensen alsnog de sport beoefenen (bijvoorbeeld virtueel roeien of fietsen) en het resultaat dan in een online omgeving verbeeld word? Meer het model sporten op je eigen plek in plaats van in een sporthal?
Op zich een goed initiatief hoor, maar ik zie dit niet als e-sport voor het e-sport segment. :+
Ja, het zou mooier zijn als ze een olympisch CS:GO-event zouden organiseren o.i.d. (als voorbeeld).

Aan de andere kant doen schaken, dammen of GO ook niet mee aan de olympische spelen. Hoewel een CS:GO, DotA, LoL of Fortnite meer fysiek is, hoef je in theorie fysiek niet superfit te zijn, dus past het wel bij de Olympische spelen?
Anoniem: 486069 @Giku22 april 2021 13:26
Ik denk dat IOC niet zoiets "geweldadigs" gaat organiseren als CS:GO of LoL
Het ligt er aan wie je het vraagt. Eén van de gedachtes achter de moderne olympische spelen is: "het belangrijkst bij de Olympische Spelen is niet de overwinning, maar de deelname, zoals ook in het leven niet de overwinning, maar het streven naar een doel het belangrijkst is. Het belangrijkst is niet, om veroverd te hebben, maar om goed gevochten te hebben."

In theorie kan dus elk spel waar er sprake is van winst en verlies onderdeel zijn, zolang je het maar in een sport kan "vormen". Maar volgens sommige moet de beloning een directe corelatie hebben met de geleverde fysiek inspanning, waardoor denksporten wegvallen.

De standpunten veranderen dan ook met enige regelmaat.
Ja die gedachte van vereniging enzo.

maar nu komt er een OS aan, en klagen landen dat het niet eerlijk is want land A kon niet zo goed trainen als land B.

Juist vorig jaar (en nu dus dit jaar) had je een OS kunnen houden vanuit de echte olympische gedachten van verbroedering.

Ook lijken landen en IOC's niet meer te beseffen waar het om ging. Zo hebben we in Nederlandse marathonloper. die bij een arrestatie van een inbreker geblesseerd is geraakt en daardoor mogelijk de OS mist. Juist zo-iemand moetje een (extra) wildcard geven.

Overigens qua gaming vraag ik me af of ze ooit echte e-sports krijgen. Misschien een FIFA, maar er zijn er zo veel en deze community is zo groot dat ik me serieus afvraag of die naar de pijpen van het IOC gaan dansen voor een "olympisch ticket".
Voor boogschieten, pistoolschieten, kleiduif schieten en curling hoef je ook niet super fit voor te zijn en zijn toch Olympische sporten.

[Reactie gewijzigd door ashwin911 op 24 juli 2024 09:51]

Dit is eigenlijk meer sport-e dan e-sport.
Mijn eerste gedachte is: gaaf initiatief, zou leuk zijn als we op termijn echte e-Olympics krijgen, is denk ik ook goed voor e-sports om als geheel serieus genomen te worden door met name de wat oudere generaties.

De selectie van de genoemde games vind ik wel enigszins verwarrend. In het kader van de Olympische gedachte lijkt me het evident dat ze zoveel mogelijk "virtuele" tegenhangers van echte sporten willen introduceren. Zwift is hierbij natuurlijk een uitstekend idee, dit is binnen de wielersport inmiddels hét grote virtuele alternatief en je ziet steeds meer verwevenheid tussen de professionele wielerploegen en Zwift. Bij Team DSM (ploeg op het hoogste niveau, ex-Tom Dumoulin) hebben ze zelfs een renner een contract aangeboden puur op basis van Zwift-prestaties.

De andere games (roeien, zeilen, baseball) lijken mij tamelijk obscuur. Een FIFA of PES zou mij een logische aanvulling lijken. Ik snap bovendien niet dat Gran Turismo (nota bene een racegame?) wel een plekje krijgt terwijl andere racegames (o.a. iRacing, rFactor of zelfs Assetto Corsa/Project Cars) veel geschikter zouden zijn wegens de serieuze competetie online. Het zal er wel mee te maken hebben dat de spelen dit jaar in Japan zijn en Gran Turismo van een Japanse uitgever afkomstig is, maar goed. Als ze dan toch een racegame opnemen zou ik ook verwachten dat andere games met een veel grotere e-sportscomponent (bijv. Overwatch, League of Legends, DOTA, PUBG, Fortnite, Starcraft) een plekje zouden kunnen krijgen, dan gaan we naar een echte Olympische variant van de vroegere World Cyber Games.

Als ze dit plan verder doortrekken dan kunnen ze uiteraard op termijn er ook niet meer omheen om schaken en dammen ook een Olympische sport te maken (wat in mijn ogen terecht is).

[Reactie gewijzigd door Metrik op 24 juli 2024 09:51]

Het roeien lijkt mij makkelijk te organiseren. World Rowing heeft dit jaar ook een online ergometer (roeimachine) WK gedaan waarbij de deelnemers hun ergometer moesten aansluiten op het internet. Zo konden zij tegen elkaar racen.
Wat ze bedoelen met op het open water gaat meer over trainingen die je kan doen volgens mij. Maar een wedstrijdelement bij de ergometers is makkelijk te realiseren.
Bij de 2021 World Rowing Virtual Indoor Championships werd de race-techniek door de Nederlandse partij Time-Team gedaan. Maar dat formaat sloot niet echt aan wat de IOC wilde zien voor het Virtual Sports Project. Het wordt waarschijnlijk meer een formaat waar iedereen op de ergometer meerdere sessies samen met toproeiers in een videocall getraind / raced kunnen worden.

[Reactie gewijzigd door OnTracK op 24 juli 2024 09:51]

Ben extreem benieuwd wie Korea en China zouden selecteren om te gaan bij League of Legends. Voor Korea lijkt Damwon Kia met Nuguri in de toplane de voornaamste keuze, maar ergens denk ik dat de fans Faker zouden willen zien. China zal meer een mix moeten maken tussen hun teams, aangezien ze amper teams hebben die volledig Chinees zijn. Nu toevallig kan RNG hun team gaan en zien we de finale van een olympische spelen League al tijdens MSI.

Ten laatste ben ik toch wel benieuwd of België tegen Nederland op zou kunnen. Team van coach Youngbuck tegen team Kaas met toch wel meer spelers in de LEC
Echter is het wenselijk dat een organisatie zoals de IOC dit doet? De IOC geplaagd is door corrupt, die enkel op eigen winst uit is? Dezelfde club die landen verteld hoe en wat ze moeten doen. Een clubje dat enkel pushed voor steeds grotere budgetten en daar zelf weinig tegenover zet en na afloop landen met miljarden schulden achter laat?

Deze organisaties zijn toch niet meer van deze tijd. Hoewel het concept goed is, zie ik niet waarom een E-Olympiade georganiseerd dient te worden door de IOC, laat dit lekker over aan andere partijen (die hier al ervaring mee hebben).
Zo ver ik weet hebben iRacing, rFactor en ACC geen band met de sportkoepel FIA. Gran Turismo Sport wel. Dat zal het verklaren.

Blijft wel grappig dat autosport virtueel wel mee mag doen met de Olympische Spelen terwijl dat fysiek niet zo is. Ergens ook wel logisch: fysiek was het argument altijd dat materiaal een te grote factor speelde in de resultaten, dus een race-game waar iedereen exact hetzelfde materiaal heeft of kan kiezen lost dat probleem eindelijk op.
Volgens mij is autosport van de FIA wel olympisch geacrediteerd.
Misschien niet allemaal maar ik heb dit wel eens gehoord en verbaasde me er toen over dat dat was.
Dacht dat motorisch eigenlijk niet kon.
Klopt, maar volgens mij ging dat meer over gedeelde normen en waarden dan dat het (destijds) de bedoeling was om ook echt autosport toe te voegen aan de Olympische Spelen:
https://www.fia.com/news/recognition-fia-ioc
Dit vind ik eigenlijk een hele slechte ontwikkeling. 'Normale' sporten zijn principes of concepten die met de jaren zo zijn gegroeid en door bepaalde bonden worden omarmd, maar je hoeft niet persé lid te worden al wil je een sport beoefenen. Ook worden attributen door meerdere merken gemaakt. Bij een e-sports Olympics ben je inherent een bepaalde game (en dus ook de studio erachter) aan het sponsoren met met een gigantisch evenement.
Ik snap je punt niet.
Neem een sport als tennis in vergelijking met een game als Overwatch.
Bij beide heb je initiële kosten om je sport te beoefenen (aanschaf racket, kleding, ballen etc. versus de aanschaf van een goede PC met de game).
In beide gevallen is je prestatie deels afhankelijk van je gear (een racket en schoenen van 1.000 euro presteren nou eenmaal beter dan van 20) maar is je eigen talent en toewijding veel belangrijker.
Als je mee wil doen aan wedstrijden zul je een Battle.net-abonnement nodig hebben voor Overwatch en een clublidmaatschap om te tennissen, tenzij je een baan in je achtertuin hebt. Ook hier geen verschil.

Ja, je bent gebonden aan Blizzard bij Overwatch, maar bij tennis moet je ook KNLTB-lidmaatschap betalen aangezien zij de monopolist zijn op tennisgebied in Nederland,
Ja, je bent gebonden aan Blizzard bij Overwatch, maar bij tennis moet je ook KNLTB-lidmaatschap betalen aangezien zij de monopolist zijn op tennisgebied in Nederland,
Mijn punt. Een sport heeft geen uitgever, een game wel. Je kan het willen vergelijken met een bond maar dat loopt op allerlei vlakken mank: een game is uitgever gebonden, een sport kan meerdere bonden hebben, sportscholen, etc.
Volgens mij snap ik je nu :)
Klopt inderdaad wat je zegt, een game is geen publiek domein zoals een sport. Zo had ik er nog niet over nagedacht.
laten we CS:GO en league of legends naar de olympische spelen brengen! LES GO! :+
Aparte keuze voor games. Dat een game gebaseerd is op een sport zegt m.i. helemaal niks over of een game wel of niet geschikt is voor een 'Olympische' competitie.
Volgens mij moet er voor een sport in de spelen zelf ook een breed draagvlak zijn, sommige van deze games heb ik nog nooit van gehoord.
Een aantal jaren terug was er zelfs een Starcraft 2 toernooi ondersupervisie van de IOC, was volgens mij een succes en ondanks dat de game niet meer de grootste is is de pro scene nog zeker levend en internationaal divers: https://liquipedia.net/st..._Season_XII_-_PyeongChang
Ik speel een battle royal schietspel in virtual reality (population one). Dat voelt voor mij écht als een sport.
Je hebt er schiet skills voor nodig zoals het mikken met een sniper met 2 handen.
VR spellen lijken me perfect voor toekomstige e-sport evenementen.
Zwift lijkt mij wel een zeer uitgesproken game voor zoiets, tijdje livestream op youtube gevolgd van een wielrenner, waar hij tegen zijn kijkers ging fietsen, dat was toch best interessant te zien. De koppeling fysiek apparaat icm digitaal/afstand lijkt me prima, maar ik zie een Gran Turismo niet echt als olympische sport.

Je zou een aparte olympische tak moeten maken voor e-sport an sich, maar hoe wil je dat precies controleren? Cheaten/exploits/servers lijken mij een moeilijker aspect bij OS diciplines dan gewoon een berg mensen een baantje rond te laten rennen.
Klopt. Tijdens de lockdown zijn er meer Zwift competities gekomen. Daar heb ik ook wel e.e.a. gelezen over cheaten, wat heel veel makkelijker is dan IRL. En dat zal voor andere e-sports deels ook wel gelden. Zwift heeft ook wel wat mogelijkheden hiertegen lees ik. Benieuwd of het IOC dat tijdens dit evenement al goed onder controle heeft. Anders is het vooral ter vermaak ipv in de basis de sportieve competitie.
Reverse engineer wireless protocol, fake output sturen, kan je niet echt detecteren op die manier dan. En ik heb ooit iemand geweten die .. met een tandem reden op zo'n trainer ;D
Shooters en dergelijke zullen niet zo snel verschijnen op een IOC evenement maar 80.000 mensen in een een volledig gevuld olympisch stadion die allemaal, uit volle borst, op het zelfde moment ‘Double Kill!’, ‘Multi Kill!’, ‘God Like!’, of nog beter, ‘Finish Him!’ roepen moet wel heel vet zijn.

-waren die Romeinen ons toch weer voor :Y)

[Reactie gewijzigd door er0mess op 24 juli 2024 09:51]

De keuze van de games komt volgens mij doordat de e-sport federaties niet staat te springen het IOC regelement te implementeren, met name de doping regels zou een issue zijn die veel verder gaan bij het IOC.

Ik vermoed dat deze games worden beheerd door federaties die ook sterk verbonden zijn met de federaties van de irl variant en die geen moeite hebben met het IOC reglement.

[Reactie gewijzigd door IStealYourGun op 24 juli 2024 09:51]

Ik had meer typische E-sport games verwatch zoals CSGO, Dota, LoL en overwatch om een paar zo op te noemen
Juist andersom, ik had eigenlijk meer verwacht dat die spellen niet met sport geassocieerd zouden worden.

Mijn mening: gamen met toetsenbord en muis (of controller in de hand) is te vergelijken met schaken, dammen, sjoelen. En heel terecht, zijn ook geen sport.

Games in VR of je lichaam als controller zou dan eventueel wel kunnen. Maar alsjeblieft geen knal-games.
Waarom? Dat heeft werkelijk niets met Olympische Sporten te maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.