Western Digital kondigt 8TB-variant van SN850X-ssd met snelheid tot 7200MB/s aan

Western Digital heeft een 8TB-versie van zijn WD Black SN850X-ssd aangekondigd. Het gaat om de eerste 8TB PCIe Gen4-ssd van het bedrijf. Tot dusver was de maximale grootte bij deze ssd 4TB. De 8TB-versie kost 970 euro, bijna 600 euro meer dan de 4TB-variant.

WD Black Western Digital SN850X 8TBHet bedrijf meldt de komst van de grotere ssd in zijn webshop, waar het ook een maximale sequentiële leessnelheid van 7200MB/s noemt. Dit is 100MB/s minder dan bij de andere SN850X-modellen. De sequentiële schrijfsnelheid is 6600MB/s, net als bij het 4TB-model. Western Digital noemt een total bytes written-waarde van 4800TB, twee keer zoveel als bij het 4TB-model.

De 8TB-variant is geschikt voor pc's en de PlayStation 5, al is voor de console wel de variant met koelelement noodzakelijk. Deze variant heeft in de Nederlandse webshop geen prijs; in de Amerikaanse webwinkel kost hij 900 dollar, 50 dollar meer dan de versie zonder heatsink. Vermoedelijk zal deze variant in Nederland en België dus meer dan 1000 euro kosten. Western Digital zegt dat de heatsinkloze versie binnen een tot twee weken beschikbaar is.

Door Hayte Hugo

Redacteur

17-07-2024 • 08:58

59

Submitter: Vurenvos

Reacties (59)

59
59
41
3
0
15
Wijzig sortering
Een 8TB drive is een premium product met daarom een premium prijs.

Technisch is het al een hele tijd mogelijk om enkelzijdige 8TB drives te maken.
Ik kocht in mei 2023 een WD SN570 2TB drive.
Deze had een productiedatum van een jaar daarvoor, mei 2022, intussen 2 jaar geleden.
Deze drive had maar 1 Nand behuizing met daarin 16 gestapelde 1Tbit chips.
Dat was toen blijkbaar al goedkoper dan het maken van 2 behuizingen met 8 chips.

Op die drive is ruimte voor 4 van die behuizingen waarmee je dus 2 jaar geleden al probleemloos drives met een capaciteit van 8TB kon bouwen.
Je had waarschijnlijk wel een controller nodig met meer kanalen om ze aan te sturen.

Het gebruikte TLC geheugen in de SN570 is 112 laags en intussen komen we in de buurt van de 300 lagen.
Per behuizing zou dus nog 2x zo veel capaciteit haalbaar zijn waarmee je enkelzijdige 16TB drives zou kunnen bouwen.
En dubbelzijdig nogmaals het dubbele....
Technisch kan er dus nu al veel meer.
Maar dan heb je wel duurder Nand en een duurdere controller nodig.

Het is blijkbaar niet commercieel interessant want je ziet nu pas een paar fabrikanten 8TB drives aankondigen.

[Reactie gewijzigd door Dutchtraveller op 22 juli 2024 13:20]

Tja, het is voortgang. Een paar jaar geleden bestonden ze nog niet eens, nu is het duur, en over 10 jaar zit er gewoon 4TB in een basismodel laptop en heeft vrijwel niemand nog zorgen over voldoende opslag.
Behalve Apple gebruikers die het nog met 256GB moeten doen :+

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 22 juli 2024 13:20]

In 2008 kost ik 4 Intel Postville G2 SSD's ... die waren maarliefst ... 80 GB groot! Ik had er 4 in een RAID0 config of een areca kaart. Kon ik aan 400 mb/s schrijven en aan 760 mb/s lezen (de bandbreedte limiet van de areca). Dat grapje koste me 300 euro per postville en 250 voor de kaart = Dus 1450 euro voor 320 GB.

En nu koop je voor 95 euro een ssd van 512 GB die betere snelheden haalt.
Om maar even de vooruit gang te laten zien.
Moah, voor 95 euro koop je 2TB tegenwoordig: uitvoering: Lexar NM620 2TB
...over 10 jaar zit er gewoon 4TB in een basismodel laptop en heeft vrijwel niemand nog zorgen over voldoende opslag.
Begin jaren '00 zei iedereen ook tegen mij dat ik die harde schijf van 64 GB (of iets in die richting) in mijn pc nóóit van mijn leven vol zou krijgen, nu zit er standaard > 80 GB aan data in mijn broekzak en een veelvoud op m'n laptop en externe HD.

Al groeit de opslag nog zo snel, de eindgebruiker vult hem wel. ;)
Voor rond het jaar 2000 is het een vreemde uitspraak. Een game als GTA 3 was toen al meer dan 1GB en ook DivX limpjes begonnen groot te worden. Van 2000 tot 2006 heel wat LAN parties bezocht en toen hadden we altijd een tekort aan ruimte. Ook nog even een extra 120GB HDD kopen voor een LAN, want vol ging ie toch wel.

De uitspraak van iets niet vol kunnen krijgen komt uit tijden waarbij mensen niet konden zien hoe je het ooit vol kon krijgen. De eerste paar jaren in 2000 was er genoeg te krijgen om ook 500GB makkelijjk vol te krijgen. Je in die tijd niet kunnen voorstellen dat zelfs 1TB te weinig kan zijn is vreemd. Je moet echt terug naar de tijd waarbij MP3 en DivX nog niet bestond en waarbij spellen 2MB waren om te denken dat je 64GB nooit vol krijgt.
Vandaar ook "of iets in die richting" ;) ; ik weet niet meer exact hoe groot mijn HD toen was, maar het was ter illustratie bedoeld dat iedereen zoiets had van "oh, met [...] GB heb je echt voor altijd voldoende opslagcapaciteit met een beetje normaal gebruik" en dat het twintig jaar later normaal is om met een telefoon in je broekzak te lopen die dezelfde capaciteit heeft, en thuis een PC of (externe) HD te hebben die een veelvoud van die opslagruimte heeft.

[Reactie gewijzigd door Tc99m op 22 juli 2024 13:20]

Met de ontwikkeling van VR, kan ik me zo voorstellen dat 180/360 graden + 3D in zeer hoge resolutie (zodat je ook een hoge kwaliteit hebt als je een specifieke kant op kijkt) uiteindelijk gangbaar wordt voor foto en video.

Met de ontwikkeling van AI kan ik me zo voorstellen dat er steeds grotere AI modellen komen om lokaal te draaien.

En als content steeds goedkoper gegenereerd kan worden, kan ik me ook voorstelen dat bijvoorbeeld ook spellen steeds groter worden.

Kortom, je ziet nu al genoeg ontwikkelingen die tot de verbeelding spreken dat in de verdere toekomst de vraag naar opslagruimte in consumenten devices blijft toenemen.
"Al groeit de opslag nog zo snel, de eindgebruiker vult hem wel."

Dat zeker, nu ik van een 128 naar 256 GB smartphone ben gegaan word ik ook lakser met wat ik opsla en wat niet.

Maar wat natuurlijk ook meespeelt is de alsmaar groter wordende bestandsgrootte van maakt niet uit wat:

2000: jpeg fotos van 400kB
2024: jpeg fotos van 5-10 MB

2000: .wav filmpjes van 2,1MB
2024: 4k 60 fps filmpjes van 210 MB

2000: gamebestanden van 300MB
2024: gamebestanden van 40GB

En ga zo maar door.
Al groeit de opslag nog zo snel, de eindgebruiker vult hem wel. ;)
Ik zeg nooit nooit, maar;
Afgezien van de overstap naar SSD's zie ik de kosten van opslag veel sneller dalen dan dat de vraag naar opslag toeneemt.

Opslag halveert ongeveer iedere twee jaar in prijs, maar als je kijkt naar media;
- Games deden er 8 jaar over om te verdubbelen in grootte. Ik verwacht eigenlijk niet dat dit doorzet omdat er minder behoefte is aan nog hogere grafische intensiteit. Misschien met uitschieters maar niet als standaard
- Films kregen steeds hogere resoluties, maar met 4K is het beeld zo ontzettend scherp dat de behoefte aan 8K enorm laag is

Anecdotaal zie ik m'n eigen opslagbehoefte langzaam ook wel toenemen, maar gewoon niet zo exponentieel als dat SSD's goedkoper zijn geworden.
Halveert? Dit jaar zijn de prijzen anders verdubbeld of op zn minst 25-50% gestegen door Samsung...
Ja, zo'n 30%. Dit was een correctie ivm overproductie van NAND modules. Inmiddels lijken ze weer aan het dalen.
>de eindgebruiker vult hem wel.

De films die ik download zijn gemiddeld zo een 40 GB groot en bijna elke week haal ik zo een 300 GB van de sd kaart van mijn go pro en DJI drone.
Behalve Apple gebruikers die het nog met 256GB moeten doen :+
Ja, die extra TB's hebben niet-Apple gebruikers nodig zodat Microsoft alvast een serie reclamefilmjes standaard bij de installatie van Windows op de SSD kan zetten.
Nou ik ben Apple gebruiker en ik erger me echt mateloos aan die rare prijzen voor opslag - 2 TB flash chips kosten minder dan 75 dollar tegenwoordig, dat moet er in een 900-euro iPhone toch wel vanaf kunnen lijkt me? Maar nee, 256 GB.
over 10 jaar zit er gewoon 4TB in een basismodel laptop en heeft vrijwel niemand nog zorgen over voldoende opslag.
Ik weet niet hoe het bij jou zit maar mijn Media blijft elk jaar maar toenemen hoor. Foto's worden steeds groter door toenemende Megapixels, Videos en Films worden steeds groter met zaken als HDR, DV, 4K etc. Heb nu al minimaal 2 TB nodig op mijn laptop en heb daar naast gelukkig nog een NAS met 2x 22TB!

Over 10 jaar verwacht ik dus minimaal 50TB nodig te hebben.
Misschien eens windirstat installeren op je pc. Zie in een oogwenk wat de grootste does en bestanden zijn, die je dan meteen ook nog kunt deleten (want ze zijn meestal zinloos of je hebt ze dubbel).
Brengt je disk usage heel snel terug.
Ik denk de industrie in het algemeen wil voorkomen dat het een race gaat worden.

Ik zag de (prijs) ontwikkeling van SD kaartjes,en dat ding razend snel. Voor het zelfde geld werd de capaciteit verdubbeld, vooral de periode van 128MB naar 1GB staat mij bij omdat ik toen in de markt was voor geheugen kaartjes.
En wat als ze het morgen wel volgeduwd hadden en uitgebracht? Had jij dan wel een SSD van 3000 euro afgetikt? Natuurlijk niet. Ook in het bedrijfsleven is dit niet snel interessant. Heb je zo veel nodig dan laat je het niet afhangen van een enkele SSD maar zet je de data op een redundante storage array.. Men houdt iig wel rekening mee met groei. Bedrijven brengen echt niet elke maand een nieuwe controller uit, zo snel gaat die ontwikkeling ook niet. Pure Storage heeft overigens al drives van 75TB en is flink bezig met 150 en 300 TB drives. Helaas ga je die niet in je computer thuis stoppen;)

En de vraagt komt er wel. Nu is 4k video normaal maar over een tijdje schuift dat naar 8 en 16k.
Ik begrijp je laatste zin niet helemaal. Er zijn op dit moment toch gewoon al tientallen 8TB SSDs te krijgen van Intel, Corsair, Samsung, Kingston, WD en meer?

[Reactie gewijzigd door DLSS op 22 juli 2024 13:20]

De 4TB variant is beschikbaar vanaf 275 euro, waar komt dit gigantische prijsverschil vandaan? Om de 8TB te halen is het dus vele malen goedkoper om 2x de 4TB variant te kopen, mits je daar plek voor hebt.
Prijsverschil zal het ongetwijfeld zitten in de gestegen grondstoffen en feit dat deze "nieuwer" is. Misschien meer kosten aan R&D om het mogelijk te maken om er 8TB van te kunnen maken? Hoe dan ook zal de prijs uit eindelijk ook wel weer zakken om vervolgens een nieuwe versie te krijgen met 16TB.
Ik weet niet wat de introductieprijs van een 4TB ooit was maar die was vast ook niet mals. Over een tijdje zal deze wel zakken naar 500-600 euro (als de 4TB nu al 275 is…).
Daar hebben we de pricewatch voor: uitvoering: WD Black SN850X (zonder heatsink) 4TB

Dus pakweg 2 jaar geleden (augustus 2022) begon de 4TB variant op €855 laagste prijs (laagste prijs omdat Tweakers die in het artikel ook gebruikt)
Een jaar later (juni 2023) begon die te stabiliseren op ongeveer €340 en in november van datzelfde jaar maakte die de laatste dip richting de €260 waar die nu nog steeds rond zit
Dat is het dus, je kunt niet twee van die dingen kwijt in de PS5 bijvoorbeeld. Je zit aan de bovenkant van de grootte van SSD's (ja, er zijn nog grotere), dan loopt de prijs-per-gigabyte-verhouding snel op.

[Reactie gewijzigd door Saekerhett op 22 juli 2024 13:20]

Pfoe, als je 1000 euro extra wilt uitgeven voor een console, dan lijkt het mij veel aantrekkelijker om voor dat geld een PC te (laten) bouwen. 1000 euro extra uitgeven hakt wel echt in het bestaansrecht van een console. Dit lijkt mij niet zo'n logische uitgave.
BM Moderator Spielerij @A_Trouwborst17 juli 2024 09:34
Er zijn genoeg redenen die niet 'geld' zijn om voor een console gaan. Ik kan zelf prima een game-pc betalen, maar heb geen zin in al het gedoe wat er bij komt, ik wil niet nadenken over driver-updates, compatibility etc, maar gewoon gamen.

Niet dat ik snel een SSD van 1000 euro in mijn console zou zetten trouwens :+
Mn playstation moet anders ook gewoon updaten en op een ps5 heb je tegenwoordig instellingen om aan te passen.... mn pc heeft idd ook updates maar doet dat een stuk sneller en compatibiliteits issues ken ik ook niet echt (behalve met oudere software, maar succes met een ps3 game op een ps5)
Maar je hoeft niks aan te passen op een console en wat je kunt aanpassen is veel eenvoudiger. Games gaan meestal niet verder dan een performance of visuals setting. En als er wat mis gaat met een game dan is het enige wat je kunt proberen de console herstarten of misschien de game eens verwijderen en opnieuw installeren (maar dat is echt zeldzaam dat dat nodig is, ik geloof niet dat ik dat ooit zelf gehad heb).

Op pc is het tegenwoordig ook een stuk makkelijker, maar als het mis gaat dan is er veel meer om te troubleshooten. Het kan aan veel meer dingen liggen. Als een console game niet goed werkt dan hebben waarschijnlijk heel veel mensen als niet iedereen daar last van en goed kans dat er dan snel een patch komt. Het is dus veel minder jouw verantwoordelijkheid om dingen uit te zoeken.

Daarnaast over het algemeen kom je op een pc in de desktop uit na het opstarten. Je kunt wel automatisch steam big picture mode laten starten maar zelfs dan zul je regelmatig terug de desktop in moeten omdat de pc bv gaat zeuren over updates. Of als er dus iets mis gaat of je de drivers moet updaten. Ja een ps5 moet ook updaten maar die regelt dat over het algemeen in de achtergrond voor je.

Dit zijn ook de redenen dat een steam deck veel dichter bij een console ervaring in de buurt komt. Je hoeft nooit uit de game omgeving, updates worden automatisch geregeld, je kunt games suspenden (wat Windows ook niet goed kan en mist ten opzichte van consoles) en het is vaste configuratie waarbij als je niet uitgebreid hebt zitten customizen alles over het algemeen net zo werkt als elke andere steam deck.

Ik ben (tegenwoordig weer) absoluut meer een pc gamer dan console gamer, maar console heeft ook absoluut zijn voordelen.
Ik heb beide. Dus de uitleg is aan mij niet besteed. Mn pc is gewoon zoveel beter in alles, dat bv ps exclusives die op pc uitkomen daar gewoon gehaald moeten worden, want die versie is beter. En ja ik heb games kunnen testen op die manier tussen ps4pro, ps5, ouwe pc en nieuwe pc. Zelfs mn vorige pc is in vrijwel alles beter dan een ps5. Mn pc update alles sneller, mn pc geeft veel betere graphics, framerate beter. Alles werkt echt beter.

Maar sinds het moment dat ik ook op console mn instellingen moet doen en moet kiezen tussen framerate of quality zie ik oprecht geen voordeel meer van een console.

Ps: die playstations heb ik meer als display-items ondertussen. Heb ze allemaal hahaha. En elke keer als ik iets wil doen en het weer eens update op een fractie van mn internetsnelheid roep ik weer: "it belongs in my museum!"

Pps: een vriend van me had een leuk idee. Ps4 en ps5 uitgezonderd (voorlopig, beetje loos aangezien ik ze heb, ze het doen en nog ondersteund worden). Bij emuleren van een console zoals ps3 of ps2 of xbox of snes de ledverlichting in de kast aanzetten bij de console in kwestie. Want ja, emulatie op pc werkt beter, dan de hardware zelf.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 13:20]

Ik ik ik ....sommige mensen willen gewoon een console en spelen
Prima. Ik soms ook. Niet elke game is ondertussen op de pc.

De argumenten voor de console omdat het op de bank kan, makkelijker zou zijn, etc... kan ik me alleen niet in vinden. Ik game ook op de bank, ongeacht op console of pc, heb beide. Ik vind echt de pc (ook mn vorige) net zo gemakkelijk, een stuk sneller (bv met updaten) en net zo chill op de bank dus.

[Reactie gewijzigd door ImperatorTiber op 22 juli 2024 13:20]

Ja precies, PC games hebben vaker issues in mijn ervaring. En ik heb geen zin om na een dag achter een bureau achter een bureau te zitten om te gamen. Maar wil gewoon op de bank liggen
Valt wel mee tegenwoordig hoeveel issues je hebt. Maar qua couch gaming ervaring is een console stukken beter.
Dat begrijp ik nooit zo goed, dat mensen gamen op een pc gelijkstellen aan achter een bureau moeten zitten. Waar je gaat zitten of liggen, dat bepaal je toch zelf? Je kunt ook achter een bureau gamen op je console, of je pc games spelen op de tv. Zeker met briljante streamingprogramma's van tegenwoordig zoals Moonlight kun je de fysieke plek waar je pc staat compleet loskoppelen van waar je speelt in je huis.

Ik speel mijn pc games soms achter mijn bureau, maar meestal op de bank. En bij mooi weer gewoon in de tuin. Terwijl mijn pc boven in mijn kantoor staat.
Ik game al jaren chill op de bank, met mn pc. Wat houdt je tegen?
Misschien het constant sjouwen en kabeling van werkplek naar bank?
Heb een vaste kabel daarvoor liggen. Heb geen gesjouw zelf, waar dan ook mee. Net zoveel moeite als de playstation
Toch onnodig extra gedoe
Maar op de PC wil je dan toch ook diezelfde opslag hebben?
Dus die 1000 uro extra geef je dan ook uit bovenop de rest van de pc.
In je PC heb je meerdere M.2 sloten, dus dan kun je uit de voeten met 4x 2TB of 2x4TB. Dat is uiteindelijk een stuk goedkoper :)
Naja en wat als je geen PC gamer bent maar puur console. Je geeft dan 1 maal 970 extra uit en kan 7 jaar verder. Prijs per jaar valt dan wel mee. Hoewel ik je punt wel snap overigens.
Hoezo? Die 8TB SSD wordt niet goedkoper als ik em in een PC stouw.
Dan is het nog goedkoper om een tweede PS5 te kopen en daar die tweede 4TB in te klikken.
Dat is ook een goeie👍🏻 enige is dat je dan op je slaapkamer andere games moet spelen dan de woonkamer bijv? Of kan je de SSD snel ff wisselen? (Ik heb geen PS/5 dat is wel duidelijk denk ik 😇 )
Anoniem: 80910 @mjl17 juli 2024 11:10
data kan op beide ssd's staan, dus gewoon dezelfde
Veel goedkoper absoluut, maar vele malen lijkt mij wiskundig niet helemaal juist. :P
Volgens mij kun je niet echt een standaard hangen aan "vele malen", hangt af van de situatie. Het artikel zegt vermoedelijk kost deze variant in NL & BE meer dan 1000 euro. Stel dat de 8TB variant 1100 kost, kun je toch 4 keer de 4TB varianten kopen. Ik vind dat best "vele malen", zeker gezien je 1 á 2 nvme's kwijt kunt op een moederbord. Maar nogmaals, het is net wat je zelf vind vallen onder vele malen :)
Ongetwijfeld duurdere NAND chips. De 4TB uitvoering lijkt al de maximale hoeveelheid pcb ruimte te benutten met 2 packages. Wil je dan 8TB leveren op hetzelfde oppervlakte moet je of meer dies kwijt op hetzelfde oppervlakte of dies met meer opslag gebruiken.

De 4TB variant gebruikt al 32x 1Tb dies. Bij 8TB moeten ze overstappen naar dure 2Tb dies (bestaan die überhaupt al?) of een manier vinden om 64x 1Tb dies te plaatsen.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 22 juli 2024 13:20]

waar komt dit gigantische prijsverschil vandaan?
Minder concurrentie. Pas net op de markt.
Om de 8TB te halen is het dus vele malen goedkoper om 2x de 4TB variant te kopen, mits je daar plek voor hebt.
En om de 16 TB te halen? Of 24 / 32? ;)
is dit met TLC of QLC?
De andere SN850X-modellen zijn allemaal TLC, dus ik zou verwachten dat dat ook voor het 8TB-model geldt.
ik ook maar dat zo wel een primeur zijn voor zover ik weet zijn alle meer dan 4TB (consumenten)SSD QLC
Er is de Corsair MP600 Pro, maar ik weet niet in hoeverre je dat een consumenten-SSD vindt. Deze WD SSD gaat vast een vergelijkbare prijs (meer dan 1000 euro) krijgen in Nederland en België.

[Reactie gewijzigd door thomas_n op 22 juli 2024 13:20]

aah hebben we die ook nog dankjewel dan is er iets van keuze in iedergeval
Het gaat om de eerste 8TB PCIe Gen4-ssd van het bedrijf.
Waren er wel al 8 TB Gen 1, 2, 3 of 5 SSDs van WD?

Het is de eerste 8 TB niet-enterprise SSD van WD.
Het is de eerste 8 TB M2 SSD van WD.
Ik wacht nog wel even en draai voorlopig nog spinners in mijn kast want toch iets economischer. Maar nog een jaar of 4 en dan gaat het vast de moeite lonen om ook opslag in SSD te gieten.
IOPS en TBW is nuttiger om te weten.

Ik heb werkelijkwaar geen idee welke workload je hebt, als je 7GB/s gebruikt voor meerdere minuten achter elkaar.. Ik snap dit voor een datacenter, maar voor een consumentendisk..
Pfoe, 1000 euro voor een 8 TB ssd, daar kan je heel wat harddisks voor kopen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.