VVD'er en Capgemini-baas Zsolt Szabó wordt staatssecretaris voor Digitalisering

Oud-VVD-Kamerlid en huidig Capgemini-vicepresident Zsolt Szabó wordt namens de PVV de Nederlandse staatssecretaris voor Digitalisering. Szabó was begin deze eeuw al woordvoerder voor digitale zaken in de Tweede Kamer.

Zsolt Szabó wordt door de NOS genoemd als staatssecretaris voor Digitalisering in het komende kabinet Schoof. Eerder deze week werd al bekend dat Nederland voor de tweede kabinetsperiode een staatssecretaris met die rol krijgt; het huidige kabinet kreeg die voor het eerst in de persoon van D66'er Alexandra van Huffelen.

Szabó wordt officieel voorgedragen door de PVV, maar heeft een VVD-lidmaatschap. Ook was Szabó van juni 2003 tot december 2006 Tweede Kamerlid namens die partij. Hij was toen ook al de woordvoerder voor ict. Hij stelde in die rol onder andere kritische vragen over het gebruik van opensourcesoftware bij de overheid en wilde onder andere weten wat daar de meerwaarde van was. Hij betwijfelde onder andere of zulke software echt goedkoper was.

Szabó is sinds 2007 werkzaam als vicepresident Publieke Sector bij Capgemini, een ict-aannemer waarmee de overheid veel samenwerkt. Hij schreef onder andere een boek over hoe de Nederlandse politiek met nieuwe technologie omgaat. Voor zijn tijd in de Tweede Kamer werkte hij bij het ministerie van Binnenlandse Zaken als directeur voor informatiebeleid en zat hij in de raad van bestuur van Openet Telecom. Verder is Szabó voorzitter van de stichting Infofilter, die verantwoordelijk is voor het bel-me-nietregister.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

13-06-2024 • 13:11

230

Submitter: EEstar

Reacties (230)

230
219
118
12
0
73
Wijzig sortering
Ik zal maar weer eens verwijzen naar het artikel "Marktleider in de ICT faalindustrie". Dat gaat over CapGemini, en de heer Szabo wordt er ook nog in genoemd.

Als er iets niet zal veranderen met deze staatssecretaris, dan zijn dat de lucratieve mislukte overheids-ICT projecten.
Het artikel is van bijna 9 jaar geleden. Hoe actueel is de boodschap nu? Mensen en bedrijven kunenn ten goedde veranderen gelukkig.

[Reactie gewijzigd door Jorissie87 op 22 juli 2024 18:09]

Hoewel het artikel bijna 9 jaar oud is, blijft de inhoudelijke boodschap helaas nog steeds actueel. De problemen rond ICT-projecten in de publieke sector zijn structureel en niet eenvoudig op te lossen.

De samenspanning tussen ICT-leveranciers en overheidsfunctionarissen, zoals beschreven in het door Enver63 gelinkte artikel, blijft een hardnekkig probleem in deze/onze branche. Er zijn in recente jaren nog steeds vergelijkbare incidenten en schandalen* naar voren gekomen, wat aantoont dat de situatie niet wezenlijk is veranderd.

Het doel van veel grote consultancybedrijven is in de eerste plaats het verkopen van zoveel mogelijk uren en het genereren van inkomsten. Hoewel er veel werknemers met goede bedoelingen zijn, levert een snel en goed uitgevoerd project vaak minder op dan een langdurig, complex traject waarin meer uren gefactureerd kunnen worden (sorry, iets wat hard gezegd maar kom zelf ook uit deze wereld). Dit creëert een systeem waar tot bepaalde hoogte falen of eindeloos uitstellen lucratiever kan zijn dan succes, wat bijdraagt aan de voortdurende inefficiënties en problemen.

Hoewel het eisenpakket en het dichttimmeren van aanbestedingen niet volledig de schuld is van de aannemers, draagt dit wel bij aan de complexiteit van ICT-projecten in de publieke sector. Deze strikte eisenpakketten kunnen innovaties (edit2: en concurrentie) belemmeren en aannemers dwingen zich te richten op het voldoen aan contractvoorwaarden in plaats van het leveren van effectieve en efficiënte oplossingen, waarbij uiteindelijk vaak toch wijzigingen moeten worden doorgevoerd met alle kosten (lees: Meerwerk) die daarbij horen.

Bovendien helpt de leegloop aan specialistische kennis bij de overheid en/of de publieke sector niet om zaken effectief op te pakken. Hierdoor blijven overheidsorganisaties afhankelijk van hun 'flexibele' schil van externe consultants en leveranciers (vendor lock-ins, gesloten dataformaten en kiezen voor maaterk waar off the shelf had volstaan versterken dit nog eens). Deze afhankelijkheid versterkt de problematiek en belemmert duurzame oplossingen

De oproep van Veldwijk (schrijver van het gelinkte artikel) tot meer transparantie, betere controlemechanismen en een grotere verantwoordelijkheid binnen de overheid blijft daarom uiterst relevant. Om echte verandering te zien, moeten deze structurele en culturele problemen worden aangepakt, zodat goede bedoelingen ook daadwerkelijk kunnen leiden tot efficiënte en succesvolle projecten.

*Bijvoorbeeld, het mislukte systeem voor de persoonsgebonden budgetten (PGB) zorgde voor veel ophef en problemen bij de uitvoering. Daarnaast zijn er meldingen van voortdurende inefficiënties bij grote projecten zoals het klimaatrapportageprogramma, waaruit blijkt dat governance en systeemontwerp nog steeds tekortschieten.

Edit: Concurrentie toegevoegd in alinea 4. Minder concurrentie drijft de prijs op en dichtgetimmerde pakketen zorgen er voor dat kleine ontwikkelaars niet mee kunnen dingen.

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 18:09]

Mooi stuk, kan ik zeker beamen. Echter zou ik er nog wat aan willen toevoegen. Iedere keer het wiel opnieuw uitvinden in plaats van gezamelijk op te trekken tussen overheidsorganen.
Probleem is vaak dat projecten mega complex zijn, en dat zelfs al lijken de systemen op elkaar, je vaak alsnog verzand in de details. Overheid x heeft een systeem, overheid y heeft een vergelijkbaar systeem nodig. Maar het systeem van overheid x kan bepaalde zaken niet. Maar dat kan overheid x niet zomaar toevoegen voor overheid y, want contracten, geld en technologische beperkingen. Overheid y kan het systeem niet zomaar copy pasten, want contracten, missen van de systeem kennis en wellicht een andere technologie stack. Voor je het weet is het al goedkoper / haalbaarder om toch maar een trekkerwiel te ontwerpen ondanks dat overheid x al een kruiwagenwiel heeft.

[Reactie gewijzigd door kipppertje op 22 juli 2024 18:09]

Ja en nee,

Als je vantevoren weet dat overheid y soortgelijk systeem heeft kan je van te voren (al loopt contract x nog niet af) alvast rekening houden met y en samen optrekken.

Want vaak wordt ook samen verkend, en overlegd tussen de organen. Alleen doen ze het toch alleen.

(Eigen ervaringen, laat me graag overtuigen)
De oorspronkelijke doelstellingen worden ook nog wel eens niet gehaald.

Voorbeeld is het LSP, landelijk ICT schakelpunt voor de gezondheidszorg. Een belangrijk onderdeel is de medicatie-overdracht. Er is een heel systeem opgetuigd waarbij de systemen allemaal met elkaar kunnen praten. Enige probleem: wat het systeem uiteindelijk aan output produceert is niet wat de dokter of verpleegkundige nodig heeft. Met als gevolg dat alle gegevens van het LSP alsnog met de hand moeten worden gecontroleerd op juistheid en ik in de spreekkamer alsnog met de medicijndoosjes die de patiënt meebrengt aan het klungelen ben.

De situatie is daardoor nog slechter dan hij voorheen was. De patiënt denkt dat ik toch alles "via het scherm" weet en neemt zijn/haar medicatie of -lijstje niet mee. Uit arren moede neemt man dan toch maar de LSP-gegevens over wetende dat daar foutieve informatie in kan staan.
Als aanvulling, de docu De spaghetticode van Zembla is nog steeds de moeite waard om te kijken: https://www.bnnvara.nl/zembla/artikelen/de-spaghetticode

Beschrijft de problematiek van Capgemini i.v.m. het zoeken naar de laagste bieder (meestal India) om ff een websiteje en backendje in elkaar te flansen wat uiteindelijk de ramp werd dat de site & systeem van het SVB was.

[Reactie gewijzigd door Z100 op 22 juli 2024 18:09]

Ik kan dat beamen. Ben zowel als consultant als vast in dienst geweest bij diverse overheden. In mijn ervaring hebben vooral rijksoverheden er een handje van om maatwerk te willen waar een kant- en klare oplossing veel voordeliger is. Ook moeten de systemen vaak te veel kunnen, of dat handig is of niet.
De kant en klare oplossing is ogenschijnlijk wel vaak iets duurder, maar omdat je voor het maatwerk ook consultants en ontwikkelaars in dienst moet nemen (en meer tijd van medewerker/key-users), kost dit vaak tonnen meer per jaar.
Volledig mee eens. Continu vragen om maatwerk want wat zij doen is zooooo uniek. En continu specificaties aanpassen of compleet de koers veranderen. Kijk wat er nu weer gebeurt met de wisseling van het kabinet: *alles* moet *weer* anders.
Zijn wiki pagina is geupdate met een interessant weetje...
"Begin juni 2004 vroeg hij staatssecretaris Medy van der Laan om uitleg over de inzet van opensourcesoftware bij het departement, dit omdat Szabó 'OSS-fetisjisme' bij de overheid wilde voorkomen."
Wikipedia: Zsolt Szabó (politicus)

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 18:09]

'OSS-fetisjisme' een woord die ik graag eerder in mijn leven had willen kennen.

Maar het idee dat alles op Opensource is automatisch een voordeel heeft is natuurlijk niet waar. Ik ben zelf wel groot voorstander van Open Source. Maar als iets beter werkt en het is toevallig Closed Source zou het wel een optie moeten zijn om te gebruiken.

Al verdiend Capgemini natuurlijk goed aan haar gesloten software pakketten.


Ik vind het wel jammer dat er nog steeds geen ministerie van Digitale zaken is, dat het nog steeds een staatssecretaris functie is.
Als je open source voor de regering wilt gebruiken zit je nog steeds met onderhoudscontracten, consultants, etc; ik kan zelf niet rekenen en heb geen verstand van zaken, maar ik geloof zo dat het merendeel van de ICT kosten niet in licenties zit, maar beheer. En daar heeft bijv. Microsoft een streepje voor.

Aan de andere kant, OSS werkt prima voor back-ends / servers, nagenoeg het hele internet draait op linux.
Het is denk ik belangrijker om te kijken waar het geld naartoe gaat. Kies je voor Microsoft, dan is dat misschien goedkoper, maar dan rolt het geld richting de VS. Kies je voor open source dan is de ondersteuning misschien duurder, maar dan kan je die geldstroom wel binnen de grenzen houden, en dat is beter voor de lokale economie. Dat zou zeker mee moeten wegen in de keuze voor software en ondersteuning.

[Reactie gewijzigd door Fido op 22 juli 2024 18:09]

Een sterk statement, maar veel open source support contracten komen van bedrijven die niet in eigen land zitten, zelfs niet in Europa
Welk Nederlands alternatief is er voor het office pakket of voor cloud hosting? Support of anderszins dan hé, niet perse ontwikkelaar.

Ik ken er eerlijk gezegd geen die het op een schaal kan aanbieden dan Microsoft, Amazon of Google dat kan.
Mja, die schaal is voor de overheid ook helemaal niet nodig. De belastingdienst/douane host de helft op oude mainframes en de andere helft op self-hosted OpenShift clusters.
Er zijn meerdere cloud aanbieders in Europa die de service bieden voor een openoffice cloon in de cloud. De schaal van Microsoft , Amazon en Google halen ze niet, maar ik ken geen enkele Nederlandse overheidsinstantie die dat nodig heeft op die schaal.
En aangezien er meerdere leveranciers in Europa zijn is vendor lock-in geen probleem. Natuurlijk zal het wennen zijn, maar overstappen naar Google cloud voor kantoorautomatisering gaat ook niet vanzelf als je van Microsoft komt. En voor zover ik weet kent Amazon geen kantoorautomatiseringsoplossing anders dan dat je een openoffice cloon in Amazon kan (laten) inregelen.
"Europa" is niet binnen de grenzen. De enige die ik zo snel kan vinden in Nederland is Fuga en als ik zo kijk bieden die vooral cloud hosting en geen office suites. Of The Good Cloud die eigenlijk juist weer alleen een cloud based office suite aanbied.

Verder kan ik zo snel alleen Adfinis (Azure) en Rono-IT (Azure?) vinden. Die tweede is een gok dat het Azure is omdat ze niet zeggen welke cloud ze gebruiken, maar wel explicitet MS office en Exchange noemen.

Als er 1 ding is wat de overheid (en veel andere partijen die cloudoplossing zoeken) willen is alles onder 1 dak en liever niet verschillende diensten bij verschillende partijen. Dat is juist waarom ze nu vaak met Microsoft of Google in gesprek gaan wanneer ze van Self-Hosted af gaan.
EU zou voldoende borging moeten bieden. Dat is inderdaad niet Europa. Nederland is te klein voor serieuze cloudproviders zeker in geval dailover en redundancy georganiseerd moet worden. Ik heb een aantal jaar geleden een onderzoek gedaan naar dit soort diensten en er zijn er een stuk of vier in de EU die volledig binnen de EER opereren en écht volledig GDPR compliant zijn.

NextCloud is de eerste die ik kon vinden in een simpele zoekopdracht. Daar kan alles onder één dak geplaatst worden.
NextCloud doet geen hosting maar is een, in hun eigen woorden, "content collaboration platform" en past dus niet in een "alles onder een dak" aanpak.
Er is geen enkele Europese cloud aanbieder die opslag en services kan aanbieden op de schaal die de NL overheid nodig heeft. Niet een.

Jammer, maar dat is het logische gevolg van jaren zitten slapen terwijl de Amerikanen significant meer in R&D investeren.
Ja, dat is nu het geval. Microsoft heeft meer centraal beheer-tools tot zijn beschikking. Dat wil zeggen, waar een grafisch schilletje omheen zit.

Dat betekent echter niet dat Linux/OSS zonder tools zit. Maar dan is het vaker de terminal induiken of met een (minder optimaal?) web-interface aan de slag moeten gaan.

Maar daar komt langzaam maar zeker toch wel wat verandering in. De terminal in Linux can tegenwoordig van een AI worden voorzien. Gebruik je LLM die zich focust op coderen/scripting, dan kost het wel een stuk minder moeite om uitgebreide management scripts te creëren. Als dat je insteek is. Mocht je een (hybrid) cloud server met Ansible/OpenTofu/Puppet of soortgelijke software draaien, dan kan die AI in een vloek en een zucht ook daarvoor scripts genereren. Deze kun je dan grootschalig uitrollen, bijhouden in versie-controle systemen, koppelen aan een (enigzins) interactief dashboard, enz.

'Wave' is een voorbeeld van zo'n terminal met AI. 'WarpAI' een andere (de gratis versie is behoorlijk gelimiteerd). Of simpelweg 'Ollama' met een (lokale) AI naar keuze. Wave and WarpAI hebben een Linux installatie met grafische schil nodig. Ollama werkt in Linux installaties met en zonder grafische schil.

Hiermee wil ik alleen aangeven dat de Linux terminal een stuk toegankelijker is geworden, ook voor diegenen die het niet zo machtig zijn. En dat je al heel ver kan komen met de huidige web-interfaces van OSS beheer-tools.

Is Windows intuitief? Ja, als je een directe vergelijking trekt. Kun je daar een beetje omheen denken, dan staat Linux in huidige staat er al minder ver vanaf dan je denkt. En als dat niet gebonden hoeft te zijn aan Microsoft, maar dat in principe elk IT-bedrijf (met know-how) voor onderhoud/beheer/uitbreiding uit kan voeren, dat is in mijn ogen een groot pluspunt.

Wil je nu direct centraal beheer/uitvoering, dan is Microsoft een afdoende keuze. Heb je er wat geduld mee, dan komt soortgelijk beheer/uitvoering ook met OSS beschikbaar als je daar op zit te hameren. Heb je wat geduld en kun je om het huidige Microsoft stramien heen, dan is OSS nu al de betere optie. Dat is wel (te)veel gevraagd voor 'uurtje, factuurtje'-bedrijven. Geduld is met huidige regeringen ook al amper aanwezig. Ergens omheen kunnen denken, dat moet je gemiddelde ambtenaar ook niet vragen.

Dus blijft men wel vastzitten in de 'Microsoft-way", met bijbehorende kosten, lange looptijden en wetgeving/specificaties die in de tussentijd wordt aangepast, met alle gevolgen van dien.
Het is niet alleen Windows of Linux. Het gros van de die mee dure overheidsprojecten draait al op Linux servers. Het gaat om het concept 'publiek geld, publieke code'. Als een partner onder andere voorwaarden verder wil, of stopt, moet de overheid niet onherroepelijk gedwongen zijn mee te gaan, koste wat het kost. Dat is nu bijna altijd wel zo in de praktijk.
Dat bang zijn voor de terminal moet maar eens stoppen. Volg eens een tutorial ofzo. Ik verkies de terminal en velen met mij, instructies kunnen geschreven worden in plain text, dus doorzoekbaar in plaats van screenshots met klik hier klik daar. Het kan makkelijk gescript worden en je kan snel je eigen GUI maken als je vindt dat je iets zo vaak nodig hebt dat een grafisch tooltje wel zo makkelijk is.
Dat geldt door die hard tweakers, maar werkt dat ook voor 150.000 ambtenaren die voor een significant deel niet echt handig zijn met IT.
Open source gaat niet alleen om geld/ROI of beschikbaarheid van code, maar vooral om vrijheid en gebruik van open standaarden en voorkomen lock-in.
Dit soort geboefte zou nooit en te nimmer in de buurt mogen komen van iets wat met de overheid te maken heeft, anders dan zijn eigen privé dingen bij de overheid.

Denk je echt dat dit soort mensen en bedrijven verbeteren? VVD is de grootste graai-partij die er is. Dit soort mensen heeft geen belang bij verbetering anders dan in de eigen situatie.
Helaas is dit wat het volk wil.
Het volk krijg wat het verdient.
Helaas sleurt het ook een heel deel van het volk mee wat dit niet wil... Dus dat deel van het volk krijgt eigenlijk wat het niet verdient.
De VVD is een prima partij. Ik ben er al jaren lid van en ik doe er ook van alles voor. Ik ben daar nog nooit 1 cent beter van geworden (en dat zal zeker zo blijven). De VVD probeert haar liberale waarden van vrijheid (waaronder dus ieder zijn/haar eigen ding laten doen zonder teveel overheidsbemoeienis) en democratie altijd inzet van het gesprek te maken.
Geboefte? Waar slaat dat op? Ze zouden je moeten aanklagen voor dat soort uitspraken.

Stel dat ik jou een oplichter zou noemen zonder enige onderbouwing, hoe zou jij dat vinden?
Het ligt er maar aan hoe oud iemand 9 jaren geleden was of dit relevant is. Wanneer iemand kind of jong volwassene was en een misstap maakt, kun je dat als jeugdzonde zien. Ik wil zelfs zover gaan als de leeftijd van 27 jaar, omdat bij sommige mensen dan pas de frontaalkwab is volgroeit. Maar je kunt een oude hond geen nieuwe trucjes leren, en deze man was destijds 50+.

Ik snap dat de huidige maatschappij normen en waarden, integriteit en vakmanschap niet meer als belangrijk beschouwd; elke vmbo-er weet het beter dan de specialist in zijn vakgebied en de vmbo-er krijgt de likes dus heeft gelijk. In het komende kabinet zitten criminelen, reality sterren, wappies en vmbo-ers, en daarnaast zitten er 150 digibeten in de 2e kamerleden en de tientallen ministers en staatsecretarissen in het kabinet weten hooguit hoe je naar recht of links swipet. Dus wat dat betreft is Zsolt Szabó, raar maar waar, een verademing, maar hij was niet mijn keus geweest; men had daar een professor van welke FNWI dan ook voor kunnen porren; weet ik zeker. Maar hij past prima bij die club, waarin vrijwel niemand respectabel is zoals politici (meestal) waren tot de 20e eeuw.

Hoe dan ook, in deze roerige tijd hebben wij standvastige, integere, eerlijke, keiharde vakmensen nodig om de enorme vraagstukken waar onze maatschappij, eigenlijk de wereld, voor staat, op te lossen. Voor zover ik goed gelezen heb, voldoen weinigen in dit kabinet aan die eis. Er komen een muskusrattenbestrijder, een BZV realityster, een stormfront meisje, een wappie, een bestuurder en nieuwslezer van Ongehoord Nieuw(nog een wappie) in het nieuwe kabinet. Al dat soort personen in het kabinet klinkt misschien bezopen - hoewel Kim Kardashian in de nabije toekomst de eerste vrouwelijke president van de VS gaat worden ;) - , het meeste bezopene is een minister van Asiel en Migratie (eufemistische naam, want men bedoelt anti-asiel en anti-migratie) en daar een vuurwapengevaarlijke rechtse Likudaanhanger neerzetten! Terwijl een minister voor Digitale Zaken broodnodig is in deze tijd. Maar die is afwezig.

Kortom, men heeft geen idee wat er nodig is in deze tijd, bv wat internet is en hoe je woningnood bestrijd, waardoor we weer vredig naast en met elkaar kunnen leven. Daarnaast is dit de grootste onbekwame boevenbende die Nederland ooit besturen zal. Goed, men zegt weleens dat een volk de bestuurders krijgt die het verdient, maar ik wil onwetendheid scheiden van kwaadaardigeheid, dus ik wens dit niemand toe. Nederland heeft ergere periodes meegemaakt, en ook hier komen we wel weer uit. De vraag is alleen met hoeveel kleerscheuren, ten koste van wat en hoelang gaat de herstelperiode duren? Want onze kinderen, met name kinderen geboren uit migranten, hebben dit niet verdiend.

Overigens is er iets merkwaardigs aan de hand op de diverse ministeries en overheidsinstanties waar de ICT in de soep loopt. We hebben een enorm aantal bekwame ICT onderzoekers in dit land, professoren en hooglereraren aan diverse universiteiten en onderzoeksinstituten, maar men is zo bang om de controle te verliezen op hun eigen toko, dat men deze vakmensen bewust afhoudt en afwijst.

[Reactie gewijzigd door ABD op 22 juli 2024 18:09]

Als iemand 50+ jaar oud is en je pakt uit die 50 jaar één voorbeeld en gebruikt dat om iemand te diskwalificeren, dan vind ik dat niet bepaald sterk. Vooral niet als die diskwalificatie uitgesproken wordt anoniem door iemand die niet aantoonbaar verstand van zaken heeft.
Waarom niet? Als je iets wilt veranderen, dan is het wel handig iemand aan jou kant te hebben die het spelletje door en door kent. Tenzij de man corrupt/crimineel is zie ik het probleem niet.
Hoewel ik je begrijp met de redenatie dat iemand met kennis van het huidige systeem kan helpen bij veranderingen, is het naar mijn inzien niet altijd verstandig om 'het spelletje mee te spelen'. Soms is het juist nodig om het spel volledig te herzien en nieuwe regels te maken om structurele problemen op te lossen. Het vasthouden aan bestaande praktijken kan innovatie belemmeren en leiden tot herhaling van dezelfde fouten. Een frisse aanpak met nieuwe regels kan helpen om een duurzamere en efficiëntere oplossing te creëren, vrij van de beperkingen en valkuilen van het huidige systeem. Soms is het nodig om 'het wiel te breken' om echt vooruitgang te boeken, en dat zie ik deze beste man niet snel doen met zijn Capgemini-achtergrond.

* off topic linkje: YouTube: I'm not going to stop the wheel, I'm going to break the wheel

[Reactie gewijzigd door jdh009 op 22 juli 2024 18:09]

Hmm, dit lijkt inderdaad de kat op het spek binden.
En daarnaast lijkt hij ook (nog steeds) anti open source,
terwijl veel wereldwijd toegepaste software nu juist open is.
.
Remming van open source is mi ook remming van innovatie.

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 18:09]

Hij is niet anti-open source. Hij stelde de vraag of open-source echt goedkoper was. Persoonlijk vind ik dat een volledig legitieme vraag. Je hebt weliswaar geen dure licenties nodig, maar of implementatie, gebruik en onderhoud ook werkelijk goedkoper zijn is maar de vraag.
Umm nou:
"VVD wil stopzetting open source-projecten"
https://www.security.nl/p...ing+open+source-projecten
Het bezwaar was vanwege een : "een negatief sentiment tegen grote leveranciers"
Niet vanwege kosten dus.
En hij werkt zelf nu bij Capgemini. Tegenwoordig zijn daar lobby regels tegen.
.
Hij benoemde "onvolwassenheid" van open source. Dit was ook in 2004.
Tegenwoordig kan je dat zeker niet meer zeggen van bv:
Linux, Postgres, GCC, Kubernetes, en vele, vele anderen.
.
En ben zeer benieuwd maar waakzaam...

[Reactie gewijzigd door Geekomatic op 22 juli 2024 18:09]

De strekking van het verhaal (van 20 jaar geleden) was dat ministeries niet voor open-source moesten kiezen om zich onafhankelijker van grote leveranciers te maken, zolang zaken als support, aansprakelijkheid, etc niet goed geregeld waren. In 2004 was die zorg absoluut terecht. Dus geen totaalverbod, maar zorgen dat de winkel eerst op orde is.
Dit is dan ook geen veranderkanbinet maar een kabinet om problemen in stand te houden of te verergeren ten behoeve van een handjevol mensen en ten koste van de burger waarvoor ze zeggen op te komen.
Ik ben bang dat je volledig gelijk gaat krijgen. CapGemini leunt zwaar op de publieke sector en maakt daar mijns inziens behoorlijk misbruik van. Ik ken behoorlijk wat "cappers" en dus ook de verhalen hoe het daar achter de schermen aan toe gaat. Het is natuurlijk een commercieel bedrijf, maar zodra het overheidsgeld betreft beschouwen ze het ook als dusdanig.
Prima keuze (VVD & ICT achtergrond) en de commentaren op deze keuze van de tweakers die in de ICT actief zijn blinken uit in betweterij. Men had ook een socioloog of jurist kunnen kiezen. Dan waren de commentaren over zijn achtergrond ongetwijfeld niet anders geweest.
Zsolt Szabo (politicoloog) is als Vice President bij Capgemini Nederland B.V. verantwoordelijk voor strategische business development inzake de dienstverlening van Capgemini in de publieke sector.

Men heeft een politicoloog gekozen.
Klopt, en iemand die natuurlijk ook een gigantisch lobby-netwerk heeft, naast dus geen werkelijke ICT achtergrond (zie zijn wiki) ook nog eens een ware VVD'er
Zonder lobby-netwerk kan je geen minister worden. Je taak is namelijk niet om ICT werk te verrichten maar om met heel veel mensen te praten om uiteindelijk een goede politieke koers uit te zetten.
Dat kan natuurlijk en gelukkig prima, dat is het verleden ook wel gebleken. Alleen iemand met vakkennis hoeft natuurlijk geen goed (politiek)bestuurder te zijn.

Wat we nu al in het nieuwe kabinet zien is dat er iemand op een departement komt die letterlijk een anti-affiniteit heeft met het betreffende onderwerp.
Daarmee sla je de spijker ok zijn kop. Het is een rasechte lobbyist en is niet vies van (smerige) dealtjes. Ik kan mij goed voorstellen dat CapGemini blij met hem is.
Kletskoek. Hij heeft 30+ jaar ICT ervaring. Hij weet meer van ICT dan de meeste azijnpissers hier.
Lol, hier moest ik van grinniken.
Een politicoloog met ruime ICT ervaring. Des te beter.
prima keuze? ICT-achtergrond?
Deze gast is bij een detacheerd een sales-man, handelaar in mensen die code intypen. Dat is geen ICT-achtergrond.
Doe je huiswerk. Szabo heeft 30+ jaar ICT ervaring. Je hoeft echt geen programmeur te zijn geweest voor deze functie.
Code-kloppers genoeg die daar anders over denken.

Technische ICT ervaring is voor een bestuursfunctie volstrekt irrelevant, het is waarschijnlijk zelfs een dealbreaker.
Wat zeg je nou, waar denken codekloppers anders over?
Retorische vragen mag je zelf beantwoorden.
Niks retorisch, ik snap jouw formulering niet. Ben je het nou met die codekloppers eens of niet?
Zeker retorisch. Het tweede zinnetje geeft de gewenste context.
Het gaat er denk ik meer om dat mensen het combineren van die twee functies lastig vinden i.v.m. potentiële belangenverstrengeling.

Zou je als baas digitalisering even gemakkelijk Capgemini op de vingers tikken als je daar de baas bent of bent geweest? Zou je als baas digitalisering niet onbewust die expert die je al jaren kent voor trekken boven een expert van een concurrent? Je wilt iets weten, dus bel je hem of haar even op om te sparren over zijn of jou beeld/visie. Logisch, maar lastig.
En ook besluiten die Capgemini financieel gezien een grote klap zouden geven lijken mij lastig voor te nemen. En als die in voorbereiding zijn, ook lastig om je mond er over te houden, het raakt emotioneel immers toch denk ik.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 18:09]

Hij (en zijn relatie met CapGemini) ligt natuurlijk onder het vergrootglas, en terecht. Maar vriendjes van Cap voortrekken is lastig. Elk project van enige importantie moet aanbesteed worden. En inhuur van handjes wordt sterk afgebouwd.
Sinds wanneer combineren bewindslieden functies?
Er zijn vele boekwerken geschreven over het feit dat de overheid minder met inhuur moet gaan doen en dan haal je iemand binnen op een post die juist baat heeft bij meer inhuur.

Vermoedelijk zal de VVD wel aangevoerd hebben dat de persoon kennis van zaken heeft, maar het is zeker twijfelachtig te noemen
Er zijn vele boekwerken geschreven over het feit dat de overheid minder met inhuur moet gaan doen en dan haal je iemand binnen op een post die juist baat heeft bij meer inhuur.
Boekwerken zijn geschreven, maar ik had begrepen dat er juist minder ambtenaren moeten zijn, aldus de nieuwe regering. Het is niet alsof het werk plots minder wordt of dat het werk met minder mensen gedaan kan worden. Al zijn het geen ambtenaren dan moeten die mensen alsnog ergens vandaan gehaald worden. Daar zal men uiteraard goed aan verdienen.
Kortom: Minder ambtenaren, zodat je meer extern in kunt huren :Y)
Kan heus geen kwaad om er eens echt met de bezem doorheen te gaan. Al die halfslachtige "reorganisaties" bij de overheid en een hoop mensen die druk zijn met druk zijn. Denk dat er best veel dingen efficiënter en met minder mensen kan.

Ik heb als "externe" op/voor een aantal ministeries/departementen gewerkt en dan hoor je na een half jaar opeens iets over een reorganisatie die bezig zou zijn. Zegt die collega daar "Ja daar zijn ze 3 jaar geleden mee gestart". Ik heb in de commerciële wereld ook reorganisaties meegemaakt maar die waren in zo goed als een half jaar erdoorheen.
Alles wat jij beschrijft ken ik ook uit het bedrijfsleven. Wat jij lijkt te zien als een overheidsprobleem is een grote organisatie probleem, ongeacht of het overheid of het bedrijfsleven is. De overheid is alleen heel groot en zichtbaar, dus valt het daarbij extra op.
Ik ken genoeg bedrijven waar reorganisaties ook jaren duren. Sterker nog; de meest bureaucratische club waar ik ooit werkzaam was, was geen overheidsorganisatie.
Tuurlijk zijn bedrijven zo maar de meeste bedrijven die zo functioneren gaan vroeg of laat kapot of worden zoals de verder genoemde ABN nagenoeg irrelevant.

De overheid daarintegen is toch wel een ander beestje. Ik heb ooit een blauwe maandag bij een grote gemeente gewerkt op de "bouw afdeling" en na 3 maanden ben ik daar gillend weggerend. Werken komt niet bij hun voor in hun woordenboek. Men vaak laat op kantoor aan kwam zetten, lange lunches, vroeg naar huis, vrije / ouwe lullen dagen, vergaderen om te vergaderen, "werken van thuis", je noemt het maar. Ik heb daarna 10 jaar veel van doen gehad in Zuid Nederland bij nagenoeg alle gemeentes en op provincie niveau vanuit de ontwikkelaar en die enkele gemeente waar ik mijn ervaring heb opgedaan was niet uniek. Men roteerde ook, soms zag je iemand verdwijnen die dan later weer opdook in een andere gemeente in een nieuwe positie, nepotisme was de gewoonste zaak van de wereld.

Natuurlijk komen gigantische faal projecten in het nieuws van de overheid, dat is misschien dan ook wel het nadeel voor de publieke sector. Maar.. het zijn ook heel veel en hele dure faal projecten, faal projecten wanneer die bij een bedrijf zouden gebeuren zouden de verantwoordelijke normaliter worden ontslagen zo niet het bedrijf wordt opgedoekt. BV Nederland wordt men weggepromoot. Heb je ooit gehoord dat een ambtenaar ontslagen is dankzij diens falen? Ik nog nooit.
PaT Moderator Mobile @n4m3l35513 juni 2024 18:15
Leuk zo'n n=1 ervaring, Zal ik de mijne ook even delen :)
Ik werk al een jaar of 23 in de "bouw afdeling" van gemeenten, waaronder de laatste jaren in de grootste "bouw afdeling" van Nederland. Wat ik daar zie is een groep bevlogen mensen die echt in de basis het beste willen voor hun klanten. Daarbij moeten ze vergunningaanvragen door draconische procedures loodsen waar iedereen die de kleur van de voordeur niet aanstaat de kans krijgt om in ellenlange procedures de bouw te traineren.

Een uitspraak dat het ambtenarenapparaat kleiner moet worden kan er vanuit mijn perspectief niet in. Er zijn gewoon een X duizend aanvragen op jaarbasis en die moeten allemaal behandeld worden. Dat zal bij bouwen zo zijn, bij de sociale dienst, bij de balies van de paspoorten en bij nog veel meer afdelingen. Als dit kabinet echt werk gaat maken van het krimpen (er staat nu al een enorme bezuinigingsopgave in de planning voor 2026 waar gemeenten nu al druk mee bezig zijn) dan moet je ook niet gaan zeuren als jouw paspoort 4 maanden gaat duren, je aanvraag voor kinderopvangtoeslag misschien veel langer op zich laat wachten en je bouwvergunning 2 jaar duurt.

Het beeld van buitenstaanders dat de overheid maar alles kan doen en overbodig persoon in dienst kan hebben is echt niet meer van deze tijd. ZZP opdrachten mogen nog nauwelijks verstrekt worden door de overheid (in ieder geval daar waar ik werk) tenzij het echt een tijdelijke duidelijk omkaderde opdracht is. Er wordt gewoon beleid gevoerd dat een gemeente zijn bezetting op orde heeft maar meer ook niet. Aanbestedingsprojecten voor bijvoorbeeld nieuwe software moeten gewoon de Europese aanbestedingsregels volgen enz. enz.
Mijn ervaring is met tientallen gemeentes en zo'n beetje is het overal hetzelfde. Dat ze bevlogen zijn geloof ik graag, dat ze het beste willen voor hun klanten is een mening die ik absoluut en daarmee zo'n beetje de gehele bouwwereld niet met je deel. Ja men denkt graag mee maar zoals ik al eerder aangaf het is eerder meedenken om een toegevoegde waarde te willen zijn, niet om daadwerkelijk nuttig te zijn. Dat bouwvergunningen door draconische trajecten gelootst worden is niet de keus van de bouwwereld maar juist ja, van de overheid. Ik heb toevallig ook in de aanloop projecten begeleid in Noord Belgie en West Duitsland, een wereld van verschil (en ook een goede reden waarom het daar allemaal een stuk makkelijker verloopt). Ik wil niet diep ingaan hoe geweldig het personeel is dat bij de gemeentes rondloopt, maar het is geen geheim dat de beste studenten niet bij de overheid werken, ook niet de beste professors. Een leuk voorbeeldje is hoe in het zuiden een uitgerangeerde bouwfysica lerares hoofd bouw werd bij gemeente Heerlen. Of hoe een bottom tier HTS'er letterlijk jaren aan een aanbestedingen bij gemeente Maastricht heeft begeleid en gemeente Maastricht op tientallen miljoenen extra kosten heeft gejaagd dankzij haar onkunde.

Dat als ambtenaar zijnde je niet kunt vinden dat we het met minder mensen kunnen doen verwondert me niks. Waar in de bouwwereld tijdens 2007/2008 tienduizenden mensen de straat op gingen en de bouw output de jaren daarna boven die van 2007 lag met 30% minder mensen is sprekend. Omgekeerd zoals je zelf al aangeeft, bij de overheid is dit blijkbaar niet mogelijk. Net zo min overigens voor andere taken dat dit allemaal zo absurd lang duurt, een Nederlands paspoort in het buitenland duurt 5-6 weken, een Belgisch paspoort minder dan een week, Mexicaans dezelfde dag.

Uiteindelijk en daar mag je je niet in vinden, Nederland functioneerd gewoon niet meer. Het functioneerd niet op laag niveau, het functioneerd niet op hoog niveau. Het is niet uit te leggen hoe een ziekenhuis 10 jaar lang kan duren in de aanloop, waar honderden vergunningen, ontelbaar veel procedures nodig zijn nog voordat een schop in de grond gaat. Dit is allemaal niet de keus van de ontwikkelaar. Willen we zoals ieder beleidsnota daadwerkelijk meer huizen, dan moeten we een weg weten te vinden met minder regels, en met veel minder onwerkbare regels komen ook veel minder ambtenaren.

Als iemand die op de bouwafdeling rondloopt, ga jij me vertellen dat jou collega's de berekeningen die zij aangeleverd krijgen begrijpen? Of het nou op mechanisch, stikstof, water, you name it vlak gaat? Mijn ervaring is dat dit nooit het geval is, maar er loopt wel een legio man rond die daar wat van moet vinden. En dat is niet onnodig, maar wederom zoals het nu verloopt functioneerd niet.

Overigens mij maakt het niet veel meer uit, ik woon nu ruim tien jaar in het buitenland maar ik vind het wel jammer dat wanneer ik terug naar Nederland wil waarschijnlijk kies voor Belgie omdat ik daar wel in staat ben om een leuke woning neer te zetten op een stukje grond op top locatie. In Nederland is dit helaas onmogelijk gemaakt.
PaT Moderator Mobile @n4m3l35514 juni 2024 12:47
Je legt nu het niet functioneren van sectoren volledig neer bij de overheid. Uitspraken als 'ze willen een toegevoegde waarde zijn, maar zijn dat niet' is een ontzettend eenzijdige benadering van de werkelijkheid. Die overheid is er voor de ontwikkelaar, maar ook voor de buurman van de ontwikkelaar. Dat dat zorgt voor een andere belangenafweging dan enkel die van de bouwer zal die bouwer vast frustreren, maar als we Nederland zouden volplempen met alle 'goede' ideeën van ontwikkelaars zou het 1 grote pest bende worden. Dan hebben we massaal een parkeerprobleem en een ontwikkelaar die vervolgens naar diezelfde overheid gaat wijzen van ja, niet mijn probleem, ik ben maar een bouwer, ik heb geen verstand van mobiliteit.

Ik durf 100% te beweren dat onze constructeurs, brandpreventiaten en bouwfysica het in 99% van de gevallen inderdaad beter weten dan menig marktpartij. Ik ben mij bewust dat dat zeker niet bij iedere gemeente zo is. Dat heeft zo zijn redenen die je alleen met een enorme zak geld kan oplossen.. Ben je bereid daarvoor te betalen?

We hebben recent 2 megaprojecten gedraaid met een ontwikkelaar die wel zijn verantwoordelijkheid nam en oh wat een verrassing, het hele vergunningproces was in minder dan 4 maanden voltooid inclusief rijksmonument, super hoogbouw en meer uitdagingen. Het kan dus wel, maar door enkel te wijzen naar 'de overheid' en te mopperen dat het zo lang duurt kan je je ook afvragen wat je als ontwikkelende partij daar aan kan verbeteren.

Ik ben absoluut voor efficiënt werken. Binnen ons eigen team monitoren we dat en worden mensen aangesproken op hun functioneren. Maar vooral blijven schoppen tegen die overheid zonder je eigen tekortkomingen te willen aanschouwen of het grotere plaatje te willen zien hoor...
Ik weet niet hoe het tegenwoordig is maar de bureaucratie bij ABN Amro was vroeger legendarisch. Gigantische parafencultuur, formulieren rompslomp en hele trage besluitvorming. Dat kan het in bedrijfsleven ook prima.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 18:09]

Know Your Customer heeft het erger gemaakt bij banken, is de consensus.
Alles dat meer werk is voor banken is erger voor banken.
Het 'probleem' van 'reorganisaties' is niet de mensen die het werk doen, maar managers en beleidspersonen die om de paar jaar vinden dat 'het anders moet'. Daardoor zijn er minder mensen om het echte werk te doen, en komen de reorganisaties nooit af (of erger lopen bij een aangekondigde reorganisatie de beste mensen direct de deur uit met een zak geld zie belastingdienst:
De problemen bij de Belastingdienst kwamen volgens de commissie aan het licht op het moment dat aanzienlijk meer medewerkers dan verwacht in 2016 kozen voor een vrijwillige vertrekregeling. Ruim vijfduizend medewerkers besloten de dienst in relatief korte tijd te verlaten. De vertrekregeling heeft tot gevolg dat de uitstroom van medewerkers volgens het rapport 'niet gelijkmatig verloopt en geen gelijke tred houdt met de organisatieontwikkeling'.
https://www.ad.nl/binnenl...belastingdienst~aabcd3fc/)

en uit hetzelfde artikel:
,,Dit is waarvoor we hebben gewaarschuwd toen Wiebes begon aan zijn reorganisatieplannen", zegt SP-Kamerlid Farshad Bashir. ,,Hij wilde mensen ontslaan, maar gaf verder weinig informatie over zijn werkwijze. Heel veel mensen wilden vervolgens vertrekken, maar er kwam niks voor terug.
Probeer ook maar eens 200-300 ambtenaren te vinden voor een paar jaar.
Toeslagendebacle organiseren.
Toeslagen debacle lag al onder Asscher dus PVDA in de la. Je kan dit echt niet alleen maar de VVD aanrekenen.
De overheid moet afslanken ... maar op papier afslanken en dan een extern bedrijf inhuren is gewoon duurder. Zie je hier in België ook en dan is er nog "goed" personeel in de IT gaat niet voor een overheiddienst werken. Er zijn een paar enkelingen, maar in de privé sector krijg je gewoon veel meer. Daar zit een ander probleem.
In Nederland is er ook veel externe inhuur. Bij sommige afdelingen meer dan 40% van het IT personeel.
Dat komt voornamelijk door de lage salarissen bij seniors. Hoe meer ervaring, hoe minder het financieel aantrekkelijk is om bij de overheid te werken.

5000 per maand verdienen bij de overheid of 7000 per maand verdienen bij een extern bureau en via hun bij de overheid werken. Overheid betaald liever 25.000 per maand aan een extern bureau dan dat ze een concurrerend salaris betalen.
(...) Overheid betaald liever 25.000 per maand aan een extern bureau dan dat ze een concurrerend salaris betalen.
Dat is niet waar, maar van de politiek mógen er door de overheid geen concurrerende salarissen betaald worden, want "belastinggeld". Inhuur is natuurlijk veel duurder, maar ja, zie dat maar eens aan een X-verslaafde Tweede Kamer duidelijk te maken, die alleen maar bezig is met de waan van de dag.

En het werk moet toch gedaan worden, dus dan huurt de overheid toch maar weer mensen in.
Inhuur komt uit een ander potje.....
Dus dan kun je zeggen dat de salarissen lekker laag blijven 8)7
Inhuur is natuurlijk veel duurder, maar ja, zie dat maar eens aan een X-verslaafde Tweede Kamer duidelijk te maken, die alleen maar bezig is met de waan van de dag.
Dat heeft niets met X te maken, maar met het niet bijten van de hand die je voedt.
Waar zeg ik dat het niet betalen van marktconforme salarissen door de overheid iets met X te maken heeft? Precies :/
Je noemt "een X-verslaafde Tweede Kamer". Dat iemand in de Tweede Kamer verslaafd is aan X heeft minder invloed op gedrag ten opzichte van degenen die bij hen lobbyen.
De engineers met een MBO diploma mogen natuurlijk niet meer verdienen als de WO Managers. Dat is het hele punt.
gelukkig is het wel nuttig werk wat de maatschappij veel oplevert, dus de belastingbetaler kan prima 2x modaal ervoor neerleggen.

Ben blij dat we die jongens vanuit de belastingbetaler 5k per maand betalen om het koffiezetapparaat met AI te kunnen bedienen. U vraagt cap gemini draait.

[Reactie gewijzigd door Icefellow op 22 juli 2024 18:09]

Als voor de overheid werkende zelfstandige zou ik dat ook nooit in loondienst doen, dan weer lekker terug naar het bedrijfsleven.
22% minder ambtenaren per ministerie. Met drie nieuwe ministeries erbij zal het vooral een herverdeling worden, kan de doelstelling per ministerie alsnog gehaald worden.
Eindelijk iemand op het onderwerp Digitalisering die werkervaring heeft binnen IT.
Precies, ik vind dat ook juist positief. Of hij helemaal de juiste persoon is, ook gezien zijn achtergrond bij Cap die nogal vaak kritiek krijgt, zal moeten blijken, maar het is tenminste iemand uit de branche - dat is voor mij reden genoeg om positief hierover te zijn.
Een "manager"... De ervaring en het begrip van die mensen is in de organisaties die ik ken het best te omschrijven als matig tot niet bestaand. Ze kunnen geld in het rondschuiven en het onderwerp voor geld schuiven is IT. Maar dat is dan ook alles.

Als hij nou twintig zal als ontwikkelaar of beheerder en dan doorgegroeid was. Echt werk aan projecten heeft gedaan, dan kunnen we praten, maar anders niet.
Beter een manager uit het IT wereldje, dan een minister die van toeten noch blazen weet, zoals nu.
Deze weet ook noch van toeten noch blazen. behalve dan in management en geld verdienen. Wat doet jou denken dat een top level manager enig idee van ict heeft?
Hij hoeft zelf niet aan de knoppen te zitten, als je denkt dat een engineer een beter figuur is op deze plek, dan kan ik je uit de droom helpen.
Deze man heeft in ieder geval kennis van het ICT wereldje en begrijpt wat daarin speelt, of hij weet wat een container is of waar k8s voor staat, dat is totaal niet van belang. Zolang hij maar wel de mensen weet te vinden, die wel over die kennis beschikken, wanneer dat nodig is.
Als hij niet en globaal idee heeft van techniek gaat hij nooit de juiste menseen vinden. Hij heeft kennis van een management wereld. niet van een IT wereld. Dat zijn hele andere werelden.
Niemand zegt dat hij aan de knoppen moet zitten, niemand zegt dat hij een achitectuur plaatje moet opzetten, daar heeft hij mensen voor. Echter zodra er iets fout gaat en dat gebeurd altijd kan hij niets fatsoenlijks beslissen want hij kan de wereld en de uitleg van de mensen die hem moeten uitleggen waarom het fout ging niet begrijpen.
Lijkt wel alsof je verwacht dat iemand die geweldig Turks spreekt kan werken met personeel dat alleen Chinees spreekt en dan denkt dat er een goed management resultaat komt. Omdat de Turks spreker het werk niet zelf hoeft te doen.

Als je denkt dat de tussenlagen wel een vertaling doen, dan moet je serieus dat kleuter spelletje eens doen waar je een bericht door een kring moet doorgeven.... Als het bericht rond is, is er niets van het oorspronkelijke bericht over. Hetzelfde gebeurd met management lagen als je de lijnen niet enigszins direct en kort houd.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 18:09]

Dus het mag geen manager zijn, want per definitie (zonder de man te kennen), is dat niet goed. Het mag geen engineer zijn, want die zijn communicatief niet handig (ben er zelf een). Wat is dan een geschikte kandidaat in jou ogen?
Dat heb ik al meerdere malen gemeld: Een engineer die is doorgegroeid naar management. Die het hele traject uit 1e hand kent en zich dus ook kan handhaven dus op al die niveaus. Bij voorkeur met diverse ervaring in al die stappen. Het zal dan nooit een diehard programmeur worden of een diehard manager. Maar iemand die alleen de bestuurskamer heeft gezien is gewoon niet de juiste persoon.

Er zijn een hoop mensen die denken dat je ook effectief kan managen zonder ervaring in het ding dat je managed. Maar je bent vele male effectiever als je dat wel hebt. Je maakt veel betere beslissingen als je begrijpt wat de onderliggende oorzaken zijn. Anders loopt het vaak uit op pleisters plakken en de overheid hangt al van pleisters aan elkaar. We lezen niet voor niets over diensten met black-boxes die niemand durft aan te raken. Dat is het gevolg van fouten op elk niveau in de organisatie.

Het idee dat een engineer niet ook communicatief vaardig kan zijn is een mythe. Ze zijn wellicht wat zeldzamer, maar dat maakt niet dat ze niet bestaan.
Ja precies, dus iemand die net niet goed genoeg is als engineer en net niet goed genoeg als manager; zo ken ik de meeste managers die omhoog gevallen zijn.
We gaan het mee maken, ik hoop dat het mee valt ;)
Dat is glas half leeg. Je zou ook iemand kunnen hebben die goed genoeg is als engineer en goed genoeg als manager. Je weet wel, glas half vol. Mensen die opgeklommen zijn omdat ze op elk niveau wat toe te voegen hebben.
We gaan het mee maken, ik hoop dat het mee valt ;)
Dat is denk ik het enige waar we het over eens zijn :)
Beide kanten op is het glas-half-leeg, jou stelling dat alle "manager" managers slecht zijn is net zo glas-half-leeg als mijn stelling ;)
Een oud manager van mij, totaal geen kaas gegeten van de materie, maar kon wel ons verhaal als afdeling overbrengen naar de mensen die het moesten horen.
Verschillende ervaringen, resulteren in verschillende meningen denk ik dan maar.
Dus jij kent hem? Of is dit uit de lucht gegrepen?
Zijn "CV" is toch openbaar? Ik hoef hem verder niet te kennen. Hij word minister, je kan alles vinden of krijgen.

Ik denk niet dat iemand van de commenters hem "kent" en toch heeft iedereen een mening. De mijne is duidelijk toch? En niet meer of minder relevant dan alle andere.

[Reactie gewijzigd door bzuidgeest op 22 juli 2024 18:09]

Helemaal eens!

Dit kan ik uit eerste hand beamen
Managers die door de leverancier bullshit bingo heen prikken hebben de meeste waarde wat mij betreft. De rol van deze man bestaat uit het verspreiden van bullshit bingo om facturen op te leuken. Ik ben alleen bang, gezien zijn achtergrond, dat hij niet doorheeft dat het bullshit bingo is wat hij speelt.
Eerlijk gezegd zit daar vaak geen verschil tussen.
Ik kan bijvoorbeeld nergens vinden of meneer ooit een it opleiding heeft gehad of in een echte it functie gewerkt heeft, zijn 2 wapenfeiten zijn woordvoerder it in de tweede kamer en dan bestuurder/manager bij cap.
Het is iemand die politicologie heeft gestuurd en in een uurtje-factuurtje fabriek werk. Dit is geen IT'er. Verre van.
Waar zei ik dat het een it'er was? Ik zei dat hij uit de branche was. Ik heb hem geen it'er genoemd. Verre van.
Gerelateerd zijn aan de relevante branche is al genoeg reden om er positief over te zijn? |:(
Waarom zou ik dat niet mogen? Dat is mijn mening. Ze hadden ook een ambtenaar van groenvoorziening uit Amsterdam kunnen vragen die bij wijze van spreken pas gisteren eens met computers aan de slag is gegaan. Deze persoon komt in elk geval uit een branche waar digitalisering centraal staat en die zelf ook bekend is met computers (al is hij dan geen it'er).
Dat mag zeker, maar het is een beetje naïef. Vaak zie je dat zelfs binnen de IT branche de C-suite weinig inhoudelijk begrip heeft van de techniek die ze verkopen.
Excuus voor mijn voorgaande reactie, die was erg bot.
Waarom zou ik dat niet mogen? Dat is mijn mening. Ze hadden ook een ambtenaar van groenvoorziening uit Amsterdam kunnen vragen die bij wijze van spreken pas gisteren eens met computers aan de slag is gegaan. Deze persoon komt in elk geval uit een branche waar digitalisering centraal staat en die zelf ook bekend is met computers (al is hij dan geen it'er).
Dat begrijp ik, maar zou dat niet het minimum moeten zijn voor een dergelijke functie? Het lijkt wel alsof incompetentie in het vakgebied de norm is. Wanneer competentie wordt benaderd, zou het geen reden tot applaudisseren moeten zijn, naar mijn mening.
Excuses aanvaard. :)

En ja, wat mij betreft moeten ministers allemaal enige ervaring in de branche hebben, het liefst zelfs gespecialiseerd zijn (dus in dit geval zou ik liever een it'er op die post zien), en daarbovenop is enige leidinggevende ervaring een mooie bonus.
Bij Cap was hij juist binnengehaald vanwege zijn Haagse ervaring als kamerlid.

Heeft de afgelopen jaren heel hard voor Cap lopen lobbyen door op ministeries met name hoge ambtenaren lastig te vallen (top directeuren / pdg's / dg's) voor opdrachten.
Ken er meerdere die dat ook echt als lastigvallen ervaren hebben en in dat circuit gold hij als irritant en iemand die vooral genegeerd moest worden.

Blijkbaar werkte die rol bij Cap ondertussen dus ook minder en nu dus staatsecretaris.
Als je eenmaal in de juiste plekken binnen bent geraakt, dan gaan allerlei deuren voor je open. Het is een sneeuwbaleffect. Je kent de juiste mensen, die je in contact brengen met de juiste mensen, die je mooie functies bieden, etc. ...
Ik heb nooit begrepen dat een bedrijf z'n IT zou uitbesteden aan Cap Gemini, dat binnen de IT toch vooral bekend staat om het profiteren van de digitale ongeletterdheid van z'n opdrachtgevers, en niet om het leveren van hoogwaardige oplossingen. Is de kwaliteit van de heer Szabo die de digitalisering bij de overheid vooruit moet helpen dan juist, dat hij kan uitleggen hoe dat soort opdrachten in het nadeel van de opdrachtgever uitvallen?
Het probleem heet aanbestedingen.

Hoe goed of slecht de opdrachtnemer is, daar wordt niet naar gekeken. Maar wel hoe goedkoop de opdrachtnemer is. En of deze alle vinkjes kan aankruisen in het eisen pakket.
Kennis, ervaring, schaalbaarheid?
Ervaring met IT of ervaring met outsourcing, pitchen en schuiven met goedkope arbeidskrachten met een hoge marge?
ervaring in de IT wil dan nog niet zeggen dat er een doorgewinterde vakkundigheid bestaat.

iemand kan ook ervaring hebben met fotografie maar dat maakt diegene nog geen fotograaf :+
De vraag is alleen of die werkervaring relevant is:

- directeur Informatiebeleid Openbare Sector Ministerie van Binnenlandse Zaken
- raad van bestuur Openet Telecom Ltd. Dublin
- manager bij CMG Telecommunications B.V.

huidig:
- Vice President bij Capgemini Nederland B.V. verantwoordelijk voor strategische business development inzake de dienstverlening van Capgemini in de publieke sector.
- voorzitter bestuur Stichting Infofilter, de stichting beheert het Bel-me-niet register
- vice voorzitter van ECP.nl

bron: https://ecp.nl/werknemer/f-z-szabo/

Zou wat dat betreft liever iemand zien die zich ooit echt omhooggewerkt heeft in de IT, niet iemand die ergens op niveau manager in de IT is binnengekomen, want dat zegt helemaal nul over de kennis van IT.
Op zich wel, maar ik vraag me af of hij zijn aandelen Cap Gemini nog heeft.
Dan zou je als staatssecretaris voor Douane (valt onder Financiën) Ridouan T. kunnen benoemen. Die heeft ervaring met cocaïnesmokkel, hij houdt van aanpakken, en zijn CV sluit goed aan bij dat van de gemiddelde PVV-er.
Nou, misschien zou die wel héél effectief zijn :+
Spot on. De inhuur van de overheid van partijen als Cap komt met een leger overbodige managers die een part-time spreadsheetbaan als voltijd baan vervullen. Daarnaast is daar ook nog eens extra marge in de prijzen inbegrepen die naar de top/aandeelhouders moet. Dan hebben we het er nog niet over dat ze daar legio mensen met 0 kennis aannemen, die een snel cursusje geven en dan verhuren als volwaardig IT'er.

Niet helemaal gerelateerd, maar ik kwam er laatst achter dat alle internetproviders de aanleg van glasvezel uitbesteden aan een enkele partij, die op zijn beurt weer met een leger onderaannemers werkt.
Wat mij betreft heel inefficiënt en onnodig duur. Je bent er als bedrijf en als overheid wanneer je op zo'n grote schaal opereert veel meer bij gebaat om meer in huis te houden.
Waarom is dat inefficient en onnodig duur?

Had je dan verwacht dat KPN een eigen organisatie zou optuigen om al die mensen na de aanleg van glasvezel weer te ontslaan? KPN moet zich bezig houden met de grote lijnen, marketing en verkoop, de tussenpartij met de organisatie, en de onderaannemer met graven en leggen. En iedereen verdjent een boterham.

Volgens mij is het efficient; kabelleggers leggen kabels, die kunnen straks lekker bij hetzelfde bedrijf blijven werken en stroomkabels aanleggen of in Duitsland gaan werken of iets dergelijks.
Na de aanleg is er uiteraard ook onderhoud nodig. Die mensen zou ik dus zeker niet zomaar ontslaan. Er worden bijvoorbeeld ook periodiek updates uitgevoerd; de eerste generatie glasvezelaansluitingen is/wordt op colo niveau al een tijdje vervangen. Dat is een doorgaand proces dat echt niet ophoud na de aanleg van een glasvezelnetwerk.

Vanuit jouw argument zou je ook kunnen stellen dat KPN de marketing en verkoop moet uitbesteden. Weinig efficiënt als je het mij vraagt. Het creeërt onnodige overhead en voegt weer lagen toe waar extra marges naartoe moeten. Andere branch, maar neem bijvoorbeeld een Hetzner die o.a. zijn eigen datacenters bezit (en dus geen ruimte leased) en een deel van zijn hardware zelf ontwerpt en maakt (naast dat ze vinden dat de concurrent onnodig veel rekent). Daardoor zijn ze een factor 3-4 goedkoper dan veel concurrenten.
Dat onderhoud is niet eens vergelijkbaar qua omvang met de enorme opgave van het aanleggen en uitbreiden van het netwerk. Dat zie je ook bij andere soorten infrastructuur, van wegenbouw tot verzwaring van het energienet en van zonneparken tot rivierdijken.

Het feit dat KPN, NS, TenneT, Vattenfal, en Rijkswaterstaat allemaal met gespecialiseerde (onder)onderaannemers werken is juist uit kostenefficiëntie en effectief inzet van geschoold personeel, niet vanwege het soort kortzichtige personeelsbeleid dat geldt voor IT'ers in de ministeries of de uitbuitingsconstructies van PostNL. Ziet er van buiten misschien hetzelfde uit, maar er zitten heel andere oorzaken en gevolgen achter.

Bij de ex-staatsbedrijven is dat allemaal extra goed zichtbaar omdat ze in hun vorige gedaante simpelweg rete-inefficiënt waren; dat was destijds ook geen doelstelling. Daarom werden ze opgeknipt en kreeg je onderaannemer-constructies.

[Reactie gewijzigd door Sabas op 22 juli 2024 18:09]

Doe niet zo naïef. Die gasten die die kabels de grond in stampen zijn gewoon goedkope mensen vanuit de randen van Europa, of Turkse werknemers in een schijnconstructie en worden straks door de koppelbaar er gewoon uitgeflikkert.

Voorbeeldje; https://www.nrc.nl/nieuws...len-a4181524?t=1718275944

Verder weet ik van een bron dat in de daklozen opvang in Den Haag soms ook 'glasvezelinstallateurs' slapen. Gewoon ordinaire uitbuiting, bedrijven als een KPN die daardoor goedkoop uitbesteden en de handjes in onschuld wassen.

De reden dat het goedkoop is, is de deporabele omstandigheden van de gene die het werk moet doen, niet magische efficiëntie.
Doe niet zo onaardig. Het gaat om de vraag of het kostenefficient is om het door onderaannemers te laten doen en het antwoord is ja.

Fijn dat jij een voorbeeld hebt uit Den Haag. Ik heb een voorbeeld hier uit Venray en daar is het allemaal netjes gegaan. Nu jij weer.
Ah jij valideert keurig waar die jongens vandaan komen, waar ze slapen, dat ze straks in Duitsland aan het werk gaan en het zowaar een uitzondering is op de enorme misstanden in de lage lonen sectoren?

Knap.
Knap dat je de hele discussie uit zn verband rukt. Jammer.
Dat is de uitvoering, daarvoor zit een hoop werk, voordat er ook maar 1 schep in de grond gaat.
En natuurlijk, je haalt iemand binnen die Open Source software als commercieel bouwer van software ter discussie stelt. Het zou je maar gebeuren dat je zo doorzichtig bent.
Ik zou niet direct willen verwachten dat hij persoonlijk direct baat zou hebben bij meer inhuur vanaf het moment dat hij van baas wisselt richting minister. Dat is nogal een flinke beschuldiging ook
Vermoedelijk zal de VVD wel aangevoerd hebben dat de persoon kennis van zaken heeft
Maar hij komt daar te zitten namens de PVV, niet de VVD.

Het mislukken van IT projecten bij de overheid wordt imho voornamelijk veroorzaakt door de overheid zelf, de functionele kant. En niet de IT kant. Wanneer je niet weet wat je wilt, kan niets of niemand dat onbekende voor je gaan bouwen. En wanneer je dan ook nog eens elke maand met nieuwe of gewijzigde eisen komt, wordt het helemaal een feest... 8)7
Gelukkig gaat ie niet over het inhuurbeleid van de overheid of de salarissen voor ambtenaren en externe krachten, dus daar hoef je verder niet voor te vrezen.
Er zijn vele boekwerken geschreven over het feit dat de overheid minder met inhuur moet gaan doen en dan haal je iemand binnen op een post die juist baat heeft bij meer inhuur.
Dat vind ik nogal kort door de bocht. In de IT is er zo'n tekort aan personeel dat ik sterk betwijfel dat Cap een tekort aan opdrachten heeft.

Uiteindelijk is er ook niet zo heel veel keus als je iemand wilt hebben met verstand van IT, die ook nog eens ervaring heeft met het leiden van een grote organisatie.
Die plannen ken ik ja. Heb meerdere overheidsinstanties van dichtbij wervingscampagnes zien uitzetten voor het aantrekken van eigen ITers. Altijd was het resultaat bijna 0; dan kwamen er een paar juniors die een jaar later weer verder gingen kijken. De kern van het probleem blijft toch altijd dat de markt veel meer betaald en interessanter en gevarieerder werk biedt dan "intern" worden bij een overheidsinstantie.
Onzin, want de inhuurnorm wordt helemaal niet door hem bepaald.
Iemand met politieke ervaring en eindelijk iemand op het onderwerp Digitalisering die werkervaring heeft binnen IT.

Reacties hier zijn cynisch, maar een andere manier om er naar te kijken is dat we straks iemand hebben die weet hoe externe bureaus werken en kan helpen om de afhankelijkheid te verminderen.
Geheel mee eens. Lijkt me een goede stap. Elke politicus heeft zijn eigen voorkeuren en relaties met bedrijven vanuit zijn verleden. Beter iemand die weet hoe het wereldje werkt, want hij moet straks zelf ook op de centjes letten op zijn afdeling.

We gaan het zien, maar dit is beter dan Pietje Puk van de VVD die 4 jaar geleden nog als project manager werkte bij een bedrijf die toevallig een website had laten maken.
Als hij bij capgemini met de handen in de klei zou zitten zou ik me er misschien nog overeen kunnen zetten maar als VP bij zo'n culsultancyhut ben je echt niet persé beter technisch onderlegd dan iemand die vroeger een keer een website heeft gemaakt.

Capgemini als bedrijf is ook gewoon niet vrij van controverse, geheel los van Szabo. En ik lees ook nergens dat hij die functie bij Cap gaat neerleggen als hij staatssecretaris wordt.
Dat is Dat vind ik vanuit het belangenperspectief toch echt wel een beetje apart dat we dat oké gaan vinden.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 18:09]

De reden dat het er niet staat is omdat het vanzelfsprekend is dat hij de functie neerlegt. Ik geef toe, journalisten vergeten af en toe wat de basiskennis is van hun publiek, maar in dit geval denk ik dat het niet aan de auteur ligt.
Ik heb weinig vetrouwen in de vicepresident van het bedrijf dat de belastingdienst heeft opgelicht om de afhankelijkheid van externe bureau's te verminderen. Niks mis met mensen die kennis hebben van consultancybureau's, maar ik denk dat het goed is om sceptisch te zijn tegen specifiek dit consultancybureau en de mensen die daar aan het roer staan.

Szabo heeft al eerder soortgelijk werk gedaan en heeft toen ook de nodige controverse over zich heen geroepen. Hopelijk is hij (en zijn partij) sindsdien van mening veranderd, maar ik betwijfel het eerlijk gezegd.
Vicepresident bij consulting is niet echt een vicepresident. Op LinkedIn zie ik 126 Vice Presidents bij Capgemini Nederland en 2700 wereldwijd. Szabo zit niet in het bestuur van Capgemini.

Jouw bericht is 20 jaar oud. Hij werkt 17 jaar bij een IT bureau. Hopelijk heeft hij iets geleerd in de afgelopen 17 jaar.
Het is Cap Gemini. Die ben ik de afgelopen 20 jaar vaker tegengekomen in mijn werk. Nog nooit het idee gehad dat ze iets leerden behalve hoger factureren.
Belangenverstrengeling maak je je in het geheel geen zorgen over? Ook niet als we het over iemand van CapGemini hebben?
Wil je daarmee zeggen dat we alleen nog maar ministers en staatssecretarissen kunnen aanstellen die nog nooit bij een bedrijf in hun sector gewerkt hebben?

Met andere woorden, alleen maar mensen met uitsluitend overheidservaring of mensen zonder relevante ervaring?
Verminderen? Hij werkt nog bij de externe club.
Ik heb persoonlijk liever iemand die een goede bestuurder is (ongeacht de branch) en kan luisteren naar mensen met verstand en dan een beslissing durft te maken dan iemand die denkt verstand te hebben van elk deel van IT omdat "hij toevallig een keer wat code heeft geschreven" (mijn woorden, lees het niet te letterlijk).
Hij weet hoe externe bureaus werken en wil daar over 4 jaar naar terug. Hij zal de afhankelijkheid eerder verhogen. Dat doet het goed als hij terug die sector in gaat. De managementsector. Ik zie niets dat zegt dat die man iets met IT heeft gedaan.
Dan moet je je huiswerk beter doen. Hij heeft jaren bij CMG gewerkt, daarna in de politiek en daarna bij CAP. Als jij dan niet ziet dat hij 'iets' met IT gedaan heeft dan moet je misschien een bril kopen.
Allemaal als bestuur. Dat is niet iets met IT doen. Dat is geld en personeel in het rondschuiven. Ook een vak, maar je hoeft er niets van IT voor te weten. En dat laat zich blijken in de uitvoering van een hoop projecten.
Bestuur moet zich ook niet bemoeien met projecten.
Is het niet erg bevooroordeeld om iemand op zo'n functie neer te zetten?
Vooroordeel heb je het normaal gesproken over als iemand een oordeel heeft zonder kennis van zaken, daar zie ik hier niet echt helemaal in hoe dat zo zou zijn. Dat hij al ervaring in de sector heeft zie je wel vaker bij ministers. Bedoel je misschien dat er sprake kan zijn van belangenverstrengeling of een onwenselijke mening?
Wil je liever iemand die normaal achter de kassa werkt?
't Is ook nooit goed hé !?

// Deze man heeft zeer grote affiniteit met de ICT en dan ga jij zeggen 'die is bevooroordeeld'.
Wat heb je liever ? Iemand die net weet hoe een laptop aan gaat op deze post ?

Bizar...

Ik merk dat mijn reactie wat stof doet opwaaien. Laat ik het wat genuanceerder zeggen dan:
Om een ministerspost te bekleden, dien je affiniteit te hebben met ICT, je hoeft niet per se (zoals sommigen het hier schetsen) een grootheid te zijn in alle(rlei) aspecten van de verzamelnaam ICT.
Nu ken ik deze geweldige man persoonlijk, vanwege een gedeelde passie/hobby die niets met zijn werk te maken heeft overigens, en van enkele gesprekken zulks vind ik hem meer dan geschikt voor deze functie. CapGemini mag voor de meesten hier niet erg overtuigen, maar het is wel degelijk een belangrijke speler. En dat zeg ik niet omdat ik toevallig in dezelfde stad woon.

[Reactie gewijzigd door YouriHL op 22 juli 2024 18:09]

Nou, hij zit in het bestuur dat betekend niet automatisch 'zeer grote affiniteit met de ICT'.

Ik weet niet hoe zijn inhoudelijke kennis is, maar volgens mij hebben veel mensen er meer baat bij als er iemand zit die inderdaad hoog over wat van ICT weet (zoals jij het noemt, iemand die weet hoe z'n laptop aan gaat). Deze persoon lijkt op het eerste gezicht iemand die veel van bedrijfsvoering weet. Ergo, meer politiek dan ICT.
Hij zal heus wel wat hebben meegekregen van wat er onder hem gebeurde. En bedrijfsvoering is ook niet onbelangrijk, want dan weet hij hoe hij leiding moet geven aan de ambtenaren die onder hem komen te werken. Niet alle ministers hebben leiderservaring, dus dat is toch wel een pre.
Precies, uiteindelijk is een bewindspersoon geen vakidioot maar iemand die ook het besturen van een departement, het lobbyen binnen de ministerraad en overlegorganen, en het verantwoorden naar en onderhandelen met de Kamers moet beheersen.

Inhoudelijke kennis en een relevante professionele achtergrond dwingt weliswaar respect en wederzijds begrip af - Dijkgraaf is daar een perfect voorbeeld van - maar het is ook absoluut geen vereiste. Zolang hij als staatssecretaris 24/7 knokt voor zijn ambtenaren en hen politiek kan leiden doet hij al veel goed, want dáár zit de expertise en daar móét het ook zitten.
Ik geloof dat zijn specialiteit was "contact met public sector in nederland", lobby werk voor Capgemini bij de overheid, eigenlijk zijn adresboek van ITtopambtenaren te geld maken.
Het was een aanhanger van big brother (biometrische kenmerken in de idkaart) en vurige tegenstander van opensource.
Kwa IT was hij wel actief in secondlife!
Ik wens veel plezier aan zijn SG.
Grappig, weer een politicus voormalige tweede kamerlid in de "technische specialist van buiten de politiek" kabinet.

[Reactie gewijzigd door moimeme op 22 juli 2024 18:09]

Ach ja, en na deze baan waar hij fijn voor de closed source bedrijven projecten start mag hij gewoon weer terug met een nog beter salaris.
Klinkt erg bekent uit de amerikaanse bedrijf lobbies en de "toezicht houders" waar mensen tussen op en neer hoppen.
Laten we hopen dat er uit europa nog wat druk komt op open source en overheid. Public money, public code!
Helaas missen we een piraten partij die iets betekend in nederland
Misschien omdat men kiest voor de beste software voor de requirements die er zijn?

Vergeet niet dat licenties maar een klein gedeelte zijn in een project.
Ik weet niet of Capgemini een mooie koers is om naar toe te varen. ;)
Als het een ramkoers is denk ik dat er genoeg IT'ers zijn die zich daar in kunnen vinden. :P Maar grappen terzijde, dat Capgemini een bepaalde reputatie heeft wil niet zeggen dat Szabo ongeschikt is natuurlijk. (Maar ik oordeel ook nog niet of hij wel geschikt is. ;))
Voor eventuele aanbestedingen mbt software ontwikkelen is die zeker bevooroordeeld, zeker als hij bij Capgemini blijft zitten.
Deze man was verkoper van warm vlees, dat zegt verder niets over affiniteit of kennis van ICT en Digitalisering.
Het is een "topmanager" een bestuurslid. Hij komt niet dichter bij ICT dan de computer van zijn secretaresse.

Affiniteit? Affiniteit met geld en bestuur zal je bedoelen. Hoeveel ervaring heeft hij als beheerder? Als programmeur? Netwerktechnicus?

Affiniteit claimen met ICT dat is pas bizar.
Overheids ICT projecten falen niet omdat er iets is met de Ethernet stack. Falen is daar altijd een probleem op projectmanagement nivo. Dan is het dus relevant als je iemand hebt die op dat probleemnivo ervaring heeft. Een MBO' er die blindelings een TCP/IP stack configureert is niet wat we nodig hebben als minister.
Ja ze falen op project management nivo, omdat die managers er geen enkel verstand van hebben wat ze managen. Het ontbreekt hun totaal aan begrip en dus falen ze. Dus nu zetten we zo een manager neer en verwachten dat het verbeterd? Wat heb jij gedronken?

Tuurlijk kunnen we niet iemand plaatsen zonder management ervaring. Maar het zou op zijn minst iemand moeten zijn met technische EN management ervaring. Die begrijpt wat hij managed. Anders blijft het gedoemd tot falen.
Wat moet een minster nu weten over programmeren? Of hoe hij een Windows server USB boot disk maakt? Hoe je een server herstart? Of wat een VRF is?

Dat zou juist waarschijnlijk een zeer slechte minister zijn/worden als hij zich met zulke dingen momenteel bezig houd, of actief iets mee doet vanuit zijn functie.
Ervaring waar zo'n Minister kennis van moet hebben, komt niet van de werkvloer. Daar zitten eerst nog diverse laten tussen. Zo'n minister hoeft niets te weten welk OS, of wat voor een code er achter zit.
Daar heeft hij (Solution/Enterprise, domein) Architecten voor, Operationeel Managers, Programma managers, al zijn dit eigenlijk ook personen die al te veel in de techniek zitten, maar die kunnen wel langs komen bijvoorbeeld in overleggen langs om uitleg of input te geven.
Ze spreken veel meer op C level.
Ik heb overheid gedaan en doe regelmatig enterprise IT
Ik doe enterprise IT en heb ook de overheid gedaan, waarbij ik juist een rol tussen de boven genoemde rollen vaak invul.

Mijn ervaring is als dit soort personen zicht met de werkvloer gaan bemoeien, ontstaan de problemen juist.
Ik denk dat jij precies laat zien, waarom er projecten mislukken.

Ik denk dat je een verkeerd beeld hebt, wat en hoe er op dat soort niveaus besproken wordt.
Wat is dan een 'competent' bestuurder in jouw ogen? Een gesjeesde socioloog met "wetenschappelijk werk- en denkniveau" met een algemeen geaccepteerde deugmening?
De meeste competente managers die ik ken zijn gegroeid vanuit de praktijk om door de bullshit heen te prikken. De route MBA of politicologie zou ik daar niet onder willen scharen.
Wel een bedrijf wat een heel hoop kennis en ervaring heeft met overheid en Enterprise IT.

Wil je liever iemand van achter een kassa heb?
Ervaring met underbidding, overbilling en andere truken om de boeken van cap sluitend te krijgen. Nee. Van alle soorten IT'ers die ik hier zou willen hebben is deze klasse van IT'ers overbodig.
Szabó is sinds 2007 werkzaam als vicepresident Publieke Sector bij Capgemini, een ict-aannemer waarmee de overheid veel samenwerkt.
Niemand heeft het over belangenverstrengeling gehad daar? Ik vind dit nogal een "weetje" in het algehele plaatje.
Volgens mij moeten we juist een beetje nokken met politici die over zaken gaan bepalen waar ze al dan niet private sferen belangen in hebben.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 18:09]

Dan kom je bij mensen uit die geen verstand van zaken hebben en dan gaan we daar weer over klagen.
Als een generatlist het niet goed doet roept iedereen dat je iemand uit het vakgebied moet hebben, en dan komt er iemand uit een vakgebied en is het weer niet goed. En niet alleen in dit geval, want het commentaar op bijvoorbeeld Ernst Kuijpers was ook negatief. Terwijl er toen een keer gedaan werd wat altijd geroepen werd. Stel iemand uit de branche aan als minister.
Hij zal ongetwijfeld (redactie?) die functie bij Cap neer moeten leggen, zodat in ieder geval op papier iedere schijn van belangenverstrengeling niet meer aanwezig is.

Hij zal verantwoordelijk gehouden worden voor het deel van het kabinetsprogramma dat onder zijn portefeuille valt. Dat is een programma dat zou moeten kunnen rekenen op een democratische meerderheid in onze volksvertegenwoordiging, die wij hebben gekozen. Daar zal hij ook op afgerekend moeten worden. En alle terechte kritiek op de Rutte doctrine ter zijde, zal hij ook voldoende transparant moeten zijn in hoe hij zijn deel van het kabinetsprogramma uitvoert.

Geen idee of hij in staat is om een fatsoenlijk stuk code te schrijven - ik vermoed van niet, maar enige kennis van de branche kan hem niet ontzegd worden. Nu eens zien hoe hij het als bestuurder voor de publieke zaak doet. Ik hoop dat de oppositie deze man heel goed in de gaten houdt.
En vooral en een ex Capper... Die zitten verder ook niet diep in de overheid :-)
Niet eens een ex-Capper. Nog steeds een Capper.
En vooral en een ex Capper... Die zitten verder ook niet diep in de overheid :-)
Waar lees jij dat hij ex is of wordt?
Jij denkt dat hij zijn functies de komende 4 jaar gaat combineren?
Mijn verwachtingen voor het aankomende kabinet zijn zeer laag.
Jij denkt dat hij een functie moet bekleden om invloed uit te oefenen. Dat gaat gewoon ook via een lunchsessie.
Hmm, ik verwacht eerst een rapport: De overheid bakt niks van haar ICT. Tijd om de markt de ruimte te geven. En voor de grote projecten nog meer inhuur want daar zit de kennis.

Oops, en ik vergat: het verdienmodel. En na het staatssecretarisschap ligt er vast een mooie vervolg functie te wachten.

[Reactie gewijzigd door DjoeC op 22 juli 2024 18:09]

Dat rapport (of beter: die rapporten) verschijnen al regelmatig van het Adviescollega ICT-toetsing van de overheid. De core business van de mensen die daar werken is negatieve rapporten schrijven over ICT projecten bij de overheid. Niet omdat ze graag negatieve rapporten schrijven maar omdat ze beschrijven wat er gebeurt.

Dat gezegd hebbende; ik denk dat als je iets vergelijkbaars binnen bedrijven zou doen het niet per definitie veel beter is. Maar bedrijven hoeven er niet over te rapporteren. Zolang het kan worden weggemoffeld onder de OPEX kosten en de marge is nog goed genoeg vindt iedereen het prima.
Tja, kritiek op (overheids)projecten is makkelijk maar het begint met onduidelijke (politieke resulterend in wettelijke) definities die ook nog eens onderhavig zijn aan de waan van de dag, en soms van het uur. Praktijk voorbeeld: Staatssecretaris belt vrijdagavond dat het overwerk waar we voor zitten (kan niet wachten) toch minder belangrijk is dan iets wat voor een belangengroep met rechtstreekse lijntjes komende maandag nodig heeft. Dan verdwijnt de lol van je inspanning als sneeuw voor de zon. Is maar 1 voorbeeld van directe interferentie.
Ja, dat college schrijft kritische adviezen over mislopen de projecten maar adviseert niet steevast dat de markt het moet gaan oplossen.

Er wordt over het algemeen juist geschreven dat er minder moet worden vertrouwd op de kostenramingen en beloftes van leveranciers, en dat de overheid beter een vinger aan de pols moet houden.
(...) En na het staatssecretarisschap ligt er vast een mooie vervolg functie te wachten.
Hij heeft nu al een mooie en veel beter betaalde functie dan het staatssecretarisschap, die hij waarschijnlijk neerlegt gedurende de periode dat hij het ambt van staatssecretaris zal vervullen.

Over een maand of wat is 'ie gewoon weer terug bij CapGemini, want dan is het kabinet-Schoof geklapt.
Conflict of interest much?
Hij stelde in die rol onder andere kritische vragen over het gebruik van opensourcesoftware bij de overheid en wilde onder andere weten wat daar de meerwaarde van was. Hij betwijfelde onder andere of zulke software echt goedkoper was.
Ik mis hierbij wel even het gevolg van de vraag. Daarnaast zou het Tweakers sieren als ze meer dan 1 quote zoeken, liefst een paar die meer zijn dan alleen een soundbite voor de marketingafdeling van menig partij.
"Hij betwijfelde onder andere of zulke software echt goedkoper was"

Al het andere lijkt me heel veel relevanter, interessanter en belangrijker dan de prijs...
Dat klopt, maar dit was dan ook een uitspraak die uit zijn verband getrokken is. Uiteraard werd er toen veel meer besproken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.