HP bevestigt problemen met biosupdate ProBooks die laptops brickt

Een recente biosupdate van HP blijkt problemen op te leveren bij ProBooks. HP-gebruikers melden op het forum van de fabrikant dat hun notebooks soms weigeren op te starten nadat ze de update probeerden te installeren. HP bevestigt de problemen tegenover Tom's Hardware.

Het gaat om een biosupdate die is uitgebracht op 26 mei voor een selectie van HP Probook-modellen, melden getroffen gebruikers op het forum van HP. Die update is biosversie 1.17, die HP onder andere via Windows Update en HP's Support Assistant-software naar gebruikers heeft gestuurd. De update was gemarkeerd als verplicht.

Laptops die in ieder geval getroffen zijn, zijn een aantal ProBooks: specifiek de x360 435 G7, 445 G7 en 455 G7, en een aantal EliteBooks: de 835 G7, 845 G7 en 855 G7. HP heeft de update inmiddels teruggetrokken en biedt voor die modellen weer versie 1.16A aan als recentste versie.

Gebruikers die de update probeerden te installeren, geven aan dat hun notebook daarna niet meer opstart en geen beeld toont. Hierdoor is het onmogelijk de update terug te draaien en een andere versie te installeren. De gebruiker die het probleem voor het eerst aankaartte, heeft het probleem onderzocht. Hij geeft op HP's supportforum aan dat het bestand dat bij de update op de bioschip wordt weggeschreven, groter is dan de opslagcapaciteit van de chip. Het lijkt erop dat de update een verkeerd of corrupt bestand aanlevert.

HP bevestigt het probleem tegenover Tom's Hardware. Het bedrijf geeft aan het probleem te onderzoeken en raadt getroffen gebruikers aan om contact op te nemen met de klantenservice. Het is niet bekend of het bedrijf ook gebruikers gaat helpen van wie de laptops buiten de garantieperiode vallen.

Door Olaf Weijers

Redacteur

13-06-2024 • 11:35

104

Submitter: TheVivaldi

Reacties (104)

104
103
34
6
0
63
Wijzig sortering
Net vanmorgen de BIOS/UEFI chip (flash) vervangen van een 835 G7. Het was een soort van bekend probleem dus. :o

https://gathering.tweaker...message/79263876#79263876

[Reactie gewijzigd door PD2JK op 22 juli 2024 13:26]

Kon je hem niet recoveren met de toetsencombinatie Windows + b toetsen indrukken en dan de powerknop? Bron: https://support.hp.com/us-en/document/ish_3932413-2337994-16

Ik heb hier een stuk of 50 Probooks waar ik de laatste paar maanden 2-3 mislukte bios updates heb gehad. Die kon ik allemaal met deze toetsencombinatie recoveren.
Ik ben bekend met de toetsencombinatie, helaas hielp het in dit geval niet.

Het is wel een goede dat je deze noemt, want op internetfora is deze lastig te vinden. Je moet hem ook een aantal keren proberen, het kan zijn dat een laptop deze niet in één keer pakt. :)
Dan moet je maar hopen dat je de rauwe bios image kan krijgen om dit te doen.
Gelukkig in dit geval wel, inderdaad niet altijd.
Na het uitpakken van SP151422.exe kun je 'm hier vinden:

C:\SWSetup\SP151422\S77_01160000.bin
Leuk klusje idd waarbij je dan wel ook de materialen met kunde moet hebben om uit te voeren,
Zelf ook welś een paar keer moeten doen bij updates met verkeerdere inhoud.
Fijn is dan dat de bioschip in een voetje zit zodat het een kwestie is van uitwisselen.
Je kunt vaak ook een test clip(heten die zo?) erop klemmen en dan opnieuw flashen

Maar is idd geen spul wat de gemiddelde tweaker heeft liggen
Misschien dat de moederbord makers eens naar het mechanisme kunnen kijken dat Cisco al heel lang bij enterprise routers/switches heeft.
Daar heb je altijd de mogelijkheid om op te starten via ROMMON (ROM Monitor) mode.
Dit betreft een bootstrap dat het system image start. Als het system image corrupt is of niet werkt dan kun je altijd reflashen vanuit ROMMON mode. Dit werkt met ROMMON regions.
Ik zag ook dat Cisco een patent heeft op een Bios/bootloader Protection mechanisme.
https://uspto.report/patent/app/20200320200
Het is eigenlijk absurd dat anno 2024 er bij de meeste computers (zonder dual BIOS) geen fallback is.

[Reactie gewijzigd door zalazar op 22 juli 2024 13:26]

Het is niet bekend of het bedrijf ook gebruikers gaat helpen van wie de laptops buiten de garantieperiode vallen.
Het lijkt mij dat als het een verplichte update is, dat HP dan ook aansprakelijk is en het moet oplossen
Inclusief schadevergoeding in verhouding m.b.t. de verloren dat die het leuke TPM/schijf encryptie met zich meebrengt indien de laptops zijn geleverd met een OS die deze encryptie verplicht toepast waardoor het anders niet meer bereikbaar is, dan wel met terugwerkende kracht verhalen op Microsoft. :+

Dit is precies nu zo'n schoolvoorbeeld waarom dit soort kritieke firmware updates niet opgedrongen dienen te worden en dat je schijf-encryptie niet moet forceren, en een les voor de gebruiker om sowieso back-ups te hebben op locaties die niet achter een vergrendelmuur zitten als je account zonder pardon door organisaties zoals Microsoft op slot worden gegooid, o.a. Onedrive, zeker als dit ook het account is die vereist wordt voor het inloggen tot het OS, wat nodig is voor decryptie. :9
Wanneer je schijfencryptie gebruikt ben je ook verantwoordelijk voor het opslaan van de recovery key. Heel het probleem dat HP hier heeft, heeft ook niets met encryptie van de schijf te maken.
Wat ik eigenlijk bedoel is dat Windows 11 24H2 bijvoorbeeld standaard encryptie gaat toepassen, en het zal mij dus ook niets verbazen dat de laptops zo ook fabriek af worden geconfigureerd.

Zie: https://www.howtogeek.com...on-by-default-windows-11/

Gezien de online accounts bij Microsoft ook zover mogelijk proberen te verplichten zijn ze mijn inziens ook aansprakelijk voor de gevolgen als hun systeem ten onrechte iemands account vergrendeld, zo ver bij mij bekend worden de sleutels in het Microsoft account opgeslagen, maar daar kan je dus niet bij als je account is vergrendeld, en ze zijn niet bepaald makkelijk in het ongedaan maken hiervan.

Dit is ook om aan te geven wat voor gevaren hier allemaal aan kleven, en Onedrive is hierom geen back-up als het via hetzelfde account loopt. En omdat je het online Microsoft account moet inloggen tot het OS om de schijf met encryptie te kunnen uitlezen heb je dan nog maar weinig over.

Correct me if I'm wrong.
Je moet ook een local copy van de keys zelf beheren,

De azure abckup is a nice to have , en werkt super maar een local backup als je geen enterprise klant bent is aan te bevelen,

Je kunt gewoon naar bitlocker gaan en dat print recovery key.
Die schadevergoeding kan je op je buik schrijven. Het gebruik van encryptie op je opslagmedia is altijd voor eigen risico. Dat kan je in de gebruiksvoorwaarden terugvinden. Zorg zelf altijd voor een goede backup!

Een goede backup is overigens altijd aan te raden, schijven kunnen altijd kapot gaan en meestal op het meest ongelegen moment.

Bij het updaten van een bios staat bijna altijd vermeld dat dit voor eigen risico is.
Zodra encryptie vereist wordt om een OS te gebruiken die is voor geïnstalleerd en ditzelfde OS via Windows Update een Bios update als vereist en niet optioneel kenmerkt dan denk ik niet dat deze 'eigen risico' vlieger opgaat, dan ligt de verantwoordelijkheid bij degene die dit opdringen.
Een bios-update is maar heel zelden verplicht. De bios-update waar het hierom gaat had het kenmerk "verplicht", maar dat werd nergens afgedwongen. Je kon dat gewoon negeren. Valt je laptop of computer niet meer onder de garantie, dan is het ook eigenlijk af te raden om een bios-update te doen onder het mom "if it is not broken, there is no need for a repair". Heb je nog garantie dan weet je zeker dat je laptop weer werkend wordt gemaakt en als dat niet kan, dan heb je recht op een gelijkwaardige vervanging. Na afloop van de garantie heb je (volgens de fabrikanten) nergens recht meer op. In dit geval is dat discutabel, want je kan het als ook een soort vernieling van andermans eigendom zien.

Schade door verlies van data wordt eigenlijk altijd op de gebruiker afgewenteld. Je dient gewoon rekening te houden met het verlies van data door een kapotte schijf of SSD. Encryptie vergroot het risico nog wat verder. Zorgen voor een back-up geld eigenlijk als verantwoord computer gebruik en dat mag een fabrikant van een gebruiker eisen.
Een bios-update is maar heel zelden verplicht. De bios-update waar het hierom gaat had het kenmerk "verplicht", maar dat werd nergens afgedwongen. Je kon dat gewoon negeren.
Ligt eraan waar je deze verplichting ziet, of dit op de website is of via Windows Update.

Ik weet uit ervaring dat bij Dell desktops na verloop van tijd je zomaar een verplichte bios update via Windows Update kan verwachten, en zulke updates kan je niet eindig negeren of afscheiden van andere belangrijke Windows Updates zoals dat vroeger wel zou kunnen.

Mijn initiële opmerking was ook enigszins sarcastisch om aan te geven wat voor wrang beleid er gevoerd wordt waar de eindgebruikers zomaar de dupe van kunnen worden.

Mijn inziens horen dergelijke firmware systemen helemaal niet bij routine updates en helemaal niet zover geïntegreerd te worden met randzaken zoals UEFI dat doet wat zich alleen maar verder openzet voor extra aanvalsvectoren. En overschrijven van deze chips zou enkel mogen via verificatie van een yubikey achtige authenticatie mode die per moederbord een volledig unieke sleutel heeft en anders worden firmware updates gewoon geweigerd, en dus ook malafide overschrijvingen of aanpassingen.

https://i.imgur.com/chNBRdi.png
Sorry, maar dan heb je jouw backup plan niet op orde.
Oh ik wel, maar het is een waarschuwing voor anderen dit onder de aandacht te brengen. :+
Yup. Als de update wordt aangeboden als "verplicht", dan is het lastig om de schuld bij de gebruiker te leggen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 13:26]

HP lijkt me ook indien niet verplicht niet opeens vogelvrij als hun updates machines bricken.
Doen ze toch ook met hun printers
ja, nee, ligt er aan.

In dit geval, dat HP een update uitbrengt die een machine brickt die door hun is samengesteld qua hardware en ze blijkbaar een update hebben voor de bios die groter is dan het geheugen van de bios kan je ze zeker aansprakelijk houden. Maar als ze een update hebben die toevallig niet compatible is met iets wat jij zelf hebt geinstalleerd, wordt het toch echt een juridisch touwtrek feestje.
Of 't een verplichte update betreft doet er helemaal niet toe, feit is dat aoftware van de fabrikant ervoor gezorgt heeft dat de laptops (hoeft geen laptop te zijn, apparaat maakt niet uit) gebrickt worden. Sowieso is de garantieperiode in Nederland voor laptops een stuk langer dan twee jaar, dat dat zou helemaal niet uit moeten maken, maar toch.
Anders zou 't wel een leuke zijn: gewoon ff de apparaten bricken nadat de garantieperiode voorbij is. Hupsakee, weer een nieuwe aanschaffen. 'N soort van infinite money glitch.

[Reactie gewijzigd door DvanRaai89 op 22 juli 2024 13:26]

Anoniem: 25993 13 juni 2024 18:06
De gouden regel bij Bios updates is "If it ain't broken then don't try to fix it". Dus het automatisch installeren van BIOS updates vanuit Windows update is een absolute NoNo. Dit zou HP echt moeten laten. Maar goed ik koop ook al jaren geen HP meer vanwege slechte ervaringen met dat merk.
Dan stel je jezelf bloot aan allerlei UEFI beveiligingskwetsbaarheden. (Zoals IME kwetsbaarheden)
Voor een thuisgebruiker wellicht niet zo'n probleem, maar een serieuze systeembeheerder wil zijn apparatuur up-to-date houden met UEFI security updates.
Anoniem: 25993 @Tyrian14 juni 2024 21:39
Dan is het dus wel "broken" en gaat mijn verhaal nog steeds op.
Ik vind het walgelijk dat Windows update een firmware update automatisch toepast zonder dat hier een waarschuwing over word gegeven.

Hoewel dat bij mij goed was gegaan, heeft de firmware update wel all mijn secure boot keys gereset (installatie verwoest)+ fan omdat ik dacht ik speel eens een spelletje in Windows en ging voor het weekend weg, drukte op uitschakelen (na update, geen andere optie) en heeft een weekend in de BIOS lopen hangen met 100% CPU gebruik op een secure boot key error.

Nu viel dit van mij wel binnen de garantie, maar wat als het systeem een scheurtje heeft? Word hij dan ongerepareerd terug gestuurd vanwege "customer abuse"? Word het systeem ook gerepareerd als het buiten de garantie is als dit door Microsoft komt? Bewijzen gaat moeilijk.

Om de automatische firmware update uit te schakelen moest je de BIOS in apparaat beheer uitschakelen, dus voorals je Windows native wilt draaien naast Linux. Maar ik heb het erbij laten zitten en draai het alleen nog maar via VM.

[Reactie gewijzigd door Xorifelse op 22 juli 2024 13:26]

Ik heb me hierover ook verbaasd. Bij mijn werklaptop werden automatisch updates geinstalleerd vanuit Windows. Prima, dat moet af en toe. Maar toen hij opnieuw ging opstarten, bleek hij ook een update voor het BIOS te gaan installeren. Die natuurlijk fout ging, hij bleef hangen op 100% voortgang. Daar zit je dan als gebruiker, je wilde al naar huis (ik was toevallig op de zaak) maar toen kwamen die updates en die gaan dan ook nog fout. De laptop reageerde helemaal nergens meer op, ook niet de aan/uit knop lang ingedrukt houden. Ik heb 'm uiteindelijk in m'n locker gelegd, de accu raakt vanzelf een keer leeg maar had er geen goed gevoel bij. Ik vind dat je dit soort updates als gebruiker moet kunnen uitzetten.

Sterker, ik vind dat je remote helemaal nooit een BIOS update moet doen. Er is altijd een kans dat die verkeerd gaat en de computer niet meer wil opstarten. Daar zit de (thuiswerkende) gebruiker dan, moet je naar de zaak om je laptop te laten fixen. Blijf van dat BIOS af tenzij de gebruiker al op de zaak is. En het echt absoluut noodzakelijk is om die update te doen.
Ik vind dat je dit soort updates als gebruiker moet kunnen uitzetten.
Sterker, ik vind dat je remote helemaal nooit een BIOS update moet doen.
Ik vind het prima dat Windows kijkt voor een firmware update, sterker nog dat is heel goed. Ze moeten alleen de gebruiker hierover waarschuwen dat er een risico aan zit dat het fout kan gaan en wat de gevolgen daarvan zijn. Een geïnformeerde gebruiker kan dan de nodige maatregelen nemen.
Daar zit de (thuiswerkende) gebruiker dan, moet je naar de zaak om je laptop te laten fixen.
Mag je blij zijn met de computer van de zaak, een consument mag contact opnemen met de reparatie service en met een beetje ongeluk (zoals bij jouw) ben je dat ding ook nog voor 2 weken kwijt. En als het buiten de garantie gebeurd (of er zit schade op de machine en word als buiten garantie bestempeld) mag je nog gaan dokken ook.
Als consument zie ik geen enkel voordeel in het uberhaupt updaten van mijn BIOS. Secure Boot heb ik toch al uit staan, waarvoor zou dat nuttig zijn? Als ik al een BIOS update installeer, dan wacht ik daar heel lang mee en kijk ik op internet of er problemen mee zijn geweest.
Herk3nbaar, net aan het uitloggen en dan komt die met een update, heb dezelfde reactie: van de lader en in mijn locker, start die nog goed, anders hallo ict
Ik had dat een tijd geleden hetzelfde met een lenovo bios update die juist via windows update kwam. Normaal voer ik die zelf uit, maar er kwam er eentje via windows update en ik was zo naïf om dat te volgen. Als je versie van lenovo zelf pakt zet die bitlocker voor je uit en weer aan nadat de bios is geflashed. Bij de windows update versie was dit niet het geval, waardoor ik dus even de key moest opzoeken na de update. Dat is voor mij geen issue, maar ik kan mij voorstellen dat niet iedereen daar erg vrolijk van wordt.

Het is aan de ene kant fijn dat tegenwoordig meer via het windows-update kanaal komt, maar ik heb het idee dat die workflow nog niet helemaal goed werkt altijd. Bij HP gaat dit wel vaak goed, maar het lijkt dat bij HP juist de versie die via support assistent kwam niet werkte in het artikel.

Ik heb inderdaad ook eens gehad dat de secure boot setting opeens uitstond, was ook nog een raar gedoe om dat in de bios weer goed te krijgen.
Hoewel dat bij mij goed was gegaan, heeft de firmware update wel all mijn secure boot keys gereset (installatie verwoest)+ fan omdat ik dacht ik speel eens een spelletje in Windows en ging voor het weekend weg, drukte op uitschakelen na de update en heeft een weekend in de BIOS lopen hangen met 100% CPU gebruik op een secure boot key error.
Even los van de rest van je pech, een weekendje 100% draaien moet een fan gewoon overleven toch?
Normaliter zou ik zeggen ja, maar om nou te zeggen of het goed is voor de fan en de thermal pads is een tweede.

Waarschijnlijk gewoon een "pech" onderdeeltje, de rest werkt nog steeds goed.
Ik vraag me toch altijd af hoe zulke dingen kunnen gebeuren. Kijk, ik snap dat bijvoorbeeld Microsoft niet alle 1001 configuraties kan testen bij een Windows-update, maar het gaat hier om een beperkt aantal laptops. Dan mag je toch wel verwachten dat HP zoiets goed test, zeker als het om een biosupdate gaat die je verplicht moet installeren én waar kans op bricken is (dat is nu eenmaal het risico van een biosupdate)? Volgens mij was dit best te voorkomen geweest als HP iets beter had getest.

Het doet me denken aan die ChromeOS-update die computers min of meer brickte, door een typfout in de code van het inlogscherm.
Alsnog kan een fout gemaakt worden, er komen immers mensen aan te pas. Verkeerde build geüpload, wie weet.

Maar het belangrijkste wanneer je een fout maakt is dat je die toegeeft en je best doet om het op te lossen indien mogelijk. Dus heel benieuwd hoe ze dat aanpakken.
Dat er ook mensen zijn bij wie de update wel lukt toont aan dat er ergens iets fout zit met bepaalde configuraties. Nu moet je dus op zoek naar de oorzaak daarvan, en dat is alles behalve eenvoudig. Zomaar zeggen dat het slechts een paar type machines betreft is dus een oververeenvoudiging van wat testen wel en niet naar voren kan brengen.
De mensen bij wie het wel goed ging melden andere problemen te hebben na de update. Het lijkt me nog steeds dat ze iets beter hadden kunnen testen, als er blijkbaar tal van bugs zijn, die ofwel storingen veroorzaken, danwel bricken. Bugvrij is een illusie, maar grote storingen of bricken moet in de meeste gevallen wel te voorkomen zijn.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 22 juli 2024 13:26]

Bij Apple hebben updates ook voor problemen gezorgd, zou je ook niet verwachten.
Hier een HP Pavilion met een Bios update welke mislukte.
Gelukkig de laptop niet gebricked :-)
Ik heb een HP Pavillion kunnen herstellen met BIOS Emergency Upgrade, dit was het in elkaar flashen van een ouderwetse maximaal FAT32, 1 GigaByte USB stick, en dan een bepaalde toetsenbord combinatie inhouden tijdens het opstarten van de laptop vanaf geen stroom tot de Emergency Recovery.

Het zal ongetwijfeld Windows key en de B zijn geweest, elders lees je meer over iemand anders die dit ook is gelukt.

Wel is het zo dat als je de powerknop indrukt er wel lampjes moeten gaan branden en een zwart scherm met backlight in mijn situatie.

Die laptop uit 2008 werkt nog steeds, bizar langzaam voor video maar kan gewoon browsen en internetten, op video kijken na. Ironisch genoeg ondersteund de ingebouwde nVidia M8400 wel hardware versnelling voor de gebruikte video types die bijna altijd worden gebruikt.

Linux Mint draait er prima op. Maar YouTube niet. Ook niet met h264ify. Terwijl deze hardware uit 2008 H264 hardware matig aankan.

Dezelfde video's gedwownload en met VLC player spelen prima af met hardware acceleratie.

Ironisch.

Een BIOS Emergency Recovery aanmaken kan uiteraard alleeen met een andere computer, en verder is alles 'in het donker' blindelings toestencombinaties in moeten houden. Maar het werkte, en hoop maar vind ook dat laptops en desktops altijd een emergency recovery BIOS/UEFI functie moeten hebben.

Bij mobieltjes is de bootblock zo kwetsbaar maar ook gelukkig klein dat een toestel geen enkel teken van functioneren meer geeft bijvoorbeeld. Ook bij mobieltjes zou ik graag dus een Emergency functie willen.

Van alle mobieltjes heb ik er 1 gebrickt hardwarematig door het verkeerde MTD Block aan te geven.

Daarnaast is er een tijd geweest waarin bepaalde laptops voorbij hun NVRAM geprogrammeerd konden worden, en dat was einde verhaal voor de laptop, zowel bij Linux alswel Windows.

Firmware updates als standaard Windows Update waarbij Microsoft andere fabrikanten hun firmware verspreidt vind ik 'onzinnig', 'waanzin' als het fout gaat.

[Reactie gewijzigd door Terry A Davis op 22 juli 2024 13:26]

Het is niet bekend of het bedrijf ook gebruikers gaat helpen van wie de laptops buiten de garantieperiode vallen.
Nou dat mag ik toch hopen van wel. Als ik een gedupeerde was en ze zouden het niet willen oplossen vanwege deze reden, zouden ze echt een hele verkeerde aan me hebben.
Denk je nou echt dat HP er van wakker ligt dat ze aan jou een hele verkeerde hebben? Er zijn allerlei redenen te bedenken waarom HP wel of niet deze categorie gebruikers gaat helpen, maar dit zal er zeker niet een zijn.
Kost een hoop geld hoor als iemand echt consequent dag in dag uit belt naar de customer service. Of als ze echt zin hebben gewoon dat tuig aanklagen, zou niet de eerste zijn die wint.
Dag in dag uit bellen kost de klager in verhouden vele malen meer dan HP. En ja, je kan ze aanklagen, maar dat kost je ook vele malen meer dan een nieuwe laptop.

Ik snap de gedachte, maar meer dan hopen dat HP je gaat helpen kan je kosten-technisch niet doen.
Kan ik me niet voorstellen, ik weet niet hoe het specifiek bij HP zit maar bijvoorbeeld Ziggo bellen kost niets extra's behalve je standaard belminuten in je abonnement. Ik bel nooit, dus zou in theorie gewoon 120 belminuten per maand HP's kant op kunnen vuren zonder dat het me iets behalve tijd kost. Aan HP's kant zal er iemand met een uurloon aan de telefoon moeten hangen, dus behalve wat minuten in de wacht staan kost het dan toch wel een paar tientjes per uur voor zo'n bedrijf.

Edit: Als ze wel X cent per minuut vragen blijf je ze gewoon emailen. Kost je amper tijd en voor hen kost het wel tijd om ze te beantwoorden.

[Reactie gewijzigd door Seditiar op 22 juli 2024 13:26]

Tijd is het meest waardevolle dat een mens heeft. Ik geef liever een paar tientjes uit dan dat ik 120 minuten naar HP bel.
Ben ik het 100% mee eens.
Let's agree to disagree :-)
Heb ruim ervaring in het blijven aandringen bij bedrijven, en tot nu toe eigenlijk altijd succesvol.
Ik denk dat de reputatieschade veel zwaarder weegt dan hun telefonische helpdesk wat belasten.

Als maar genoeg mensen luid genoeg online roepen hoe slecht HP wel niet is omdat ze wegens een fout van hun kant laptops van klanten bricken en ze daarna weigeren te helpen dat dat toch wel impact heeft.

Een klant die zoiets overkomt koopt nooit meer een HP device, deelt dat binnen z'n vrienden/familie groep die ook afhaken. Als vervolgens een influencer met duizenden volgers het oppikt dan kost ze dat echt een hoop klanten.

Persoonlijk denk ik als ik dit lees...
"Het bedrijf geeft aan het probleem te onderzoeken en raadt getroffen gebruikers aan om contact op te nemen met de klantenservice. Het is niet bekend of het bedrijf ook gebruikers gaat helpen van wie de laptops buiten de garantieperiode vallen."

Ook echt 3x na of ik echt wel die HP laptop wil hebben als het Russisch roulette wordt of ik zo'n laptop wel langer dan 2 jaar kan gebruiken. Zeker gezien ik van een laptop toch wel minstens een levensduur van een jaar of 5 verwacht.
Als ik het goed zie, hebben de getroffen modellen een AMD-processor. Hebben Intel-modellen hier dan geen last van?
In het bericht staan alleen xx5 modellen (AMD). Het lijkt er dus op dat de Intel modellen (xx0) geen problemen hebben.
inderdaad, aangezien moederborden voor AMD en Intel al een andere chipset hebben is de kans groot dat het daarom enkel om de AMD-toestellen gaat.
BIOS updates mogen naar mijn mening niet automatisch via Windows Update worden gepusht. Mijn vorige HP had dat ook, en die installeerde ook gewoon vrolijk die update wanneer de laptop op accu draaide.

Dit moet gewoon worden aangegeven in die software van HP, en/of als optionele update. Daarnaast blijft de fabrikant natuurlijk wel verantwoordelijk voor wanneer zo'n update een systeem brickt. Niet wanneer de gebruiker de PC uitdrukt tijdens de update, alleen wanneer die update kapot is of om een andere reden (bijv. automatische BIOS update op accuvoeding waarbij het systeem uitvalt). Immers, de update werd zonder gebruikersinteractie geïnstalleerd en er zat een fout in.

Zowel binnen als buiten de garantieperiode, natuurlijk. HP maakt de keuze dit soort updates automatisch te pushen als verplichte update, dan hoor je er ook achter te staan.

Ik ben benieuwd of, en hoe HP dit gaat oplossen voor die klanten die zijn getroffen.
Je kunt het gelukkig uitzetten in het bios. Ik ben het ook volledig met je eens dus op mijn HP staat het uit.
ja maar in een bedrijfsoplossing zal de bios vaak ontoegankelijk zijn gemaakt voor de eindgebruiker.
en de admin met rechten kan er remote niet bijkomen waardoor het fijner is als de updates onder gebruik van de user uitgevoerd kunnen worden.
Dat is risico van de ITer van het bedrijf. Als het dan mis gaat hadden ze die optie moeten uitzetten voor uitlevering.
Zou niet eens een optie moeten zijn. Of tenminste standaard uitgeschakeld. HP had ook moeten weten dat zomaar een BIOS update uitvoeren geen handige zet is.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.