In de reacties hier gaat het niet zozeer over IT bedrijven. We hebben het hier over organisaties met fysieke productiemachines en - lijnen of met grote oude databases (klanten ed.). Zelf heb ik ervaring met software die de hele productieketen van een productiebedrijf aanstuurt. Dat heet tegenwoordig Product Lificycle Management (PLM) al komen de meeste bedrijven nog niet veel verder dan Product Data Management (PDM).
Dergelijke PLM software is een spin in het web. Ze integreert aansturing ERP (Enterprise Resource planning, bijvoorbeeld SAP), communicatie naar toeleveranciers en naar eigen werkplaatsen. De software interfaced 3D CAD data, maar ook ECAD data, publicatie formaten als Tiff en PDF en JT (VRML achtige 3D publicatie data), allerlei uitwisslformaten en natuurlijk de hele MS office santekraam.
Een dergelijk landschap is hypercomplex. En die complexiteit neemt nog zodanig toe dat ik mij soms afvraag hoe en wanneer een volgende update moet worden gedaan. Krijgt dergelijke software een update dan hebben we het over updateprocessen van meer dan een jaar. Omdat de impact zo groot is, is de interval waarmee een dergelijk landschap wordt vervangen eens in de 6-8 jaar. Zelf praat ik automatisch meer over een migratie, want je patched niet even een softwarepakket, een bedrijfslandschap moet worden overgeheveld naar een recente versie van al die betrokken softwares. Er is dus een strategie nodig op welke versies van welke software we overstappen. En oh ja, achteraan in de beslissingsboom, welk OS gaan we gebruiken? Die vraag wordt vaak geherformuleerd naar: kunnen de een volgende periode nog ondersteund doorkomen met het bestaande OS? Extended support afspreken met Microsoft is in dat licht dan vaak een pragmatische keuze
Wat hierbij van belang is dat een Windows OS update niet leading is voor het moment dat zo'n update gebeurt. W11 is hierom vaak nog niet aan de orde. Dat zie ik niet alleen in mijn eigen bedrijf maar ook in de industriële ondernemingen waarmee we in fysieke overleggroepen zitten.
We hebben gedurende een bepaalde versie van dit landschap een horizontale overgang van W7 naar W10 gedaan. Ondanks dat de gebruikspakketten (m.u.v. Office) identiek bleven was ook een dergelijke verandering complex en leverde repercussies op met compatibiliteit, terwijl die er op papier wel was.
Voor security updates hoeft dit allemaal nog niet een issue te zijn, al worden deze niet automatisch doorgegeven. Vaak worden een Office update gecombineerd met een aantal security updates. Een dergelijke wijziging wordt dan afgetest voordat ze op de omgeving wordt losgelaten. Je zal begrijpen dat dit een traagheid introduceert in het patchen van software in een bedrijfsomgeving.
Het bovenstaande interpreteren als dat organisaties niet bewust zijn van veiligheidsrisico's is een verkeerde conclusie wat mij betreft. Is een security patch echt urgent, dan wordt ze ook bij mijn bedrijf direct uitgerold. Ondanks de risico's voor de impact op de werkbaarheid van het resultaat. Per patch wordt wel afgewogen wat de urgentie en het risico voor de onderneming is. Een bedrijf kan ook stil komen te staan door een ondoordachte update. De kosten lopen dan snel naar enkele tonnen per dag voor grotere bedrijven. Hiermee beschrijf ik geen hypothetische situatie. Keuze tussen kwaden dus.
[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 10:59]