Ik zou wel durven zeggen dat alle / de meeste grote bedrijven met een grote IT-afdeling en managed desktops/laptops dit soort gegevens bijhouden / loggen / monitoren.
Volgens mij is dat in Nederland toch vrij zeldzaam hoor. De juridische implicaties zijn fors, de privacymensen vinden dit helemaal niet leuk. Bijna geen enkele organisatie kan verantwoorden dat ze echt alles moeten monitoren. Je moet uitzonderingen maken voor artsen, banken en dergelijke zaken. Dat is heel veel werk en gedoe.
Je moet je personeel hier ook voortdurend over informeren, een regeltje in het contract is niet genoeg. Mensen moeten beseffen dat ze geen privacy hebben. Dat ze op het werk zijn betekent niet dat er geen enkel recht op privacy is, al is het maar om de bedrijfsarts te bellen. Natuurlijk zijn er vast ook bedrijven die het gewoon doen zonder er over na te denken, maar ik hoop dat het aantal daarvan meevalt.
Ik denk dat er wel veel gaat veranderen in deze hoek. De wereld begint zich te verzetten. Dan bedoel ik vooral bedrijven waarvan de klanten onderschept worden. Banken vinden het bv afschuwelijk dat hun klanten afgeluisterd worden als ze vanaf hun werk inloggen. Een deel zal te veel opslaan, zoals wachtwoorden. Google heeft er zo genoeg van dat ze in Chrome de SSL-certificaten van hun eigen sites zijn gaan hardcoden.
Met name van de banken verwacht ik nog forse druk. Die zijn al een tijd aan het aftasten in hoe ver ze kunnen gaan bij het inspecteren van de klant. Ze willen graag controleren of je computer een modern OS draait met alle security patches en een virusscanner enzo en liefst precies weten wat er op je systeem draait. Dat noemen ze "client attestation". Het probleem is alleen dat ze de eigenaar van de computer niet vertrouwen (dat is terecht) en dus meer rechten eisen dan de eigenaar van de computer.
Daar heb ik grote problemen mee. Ik wil geen software op mijn systeem die op de achtergrond dingen doet die ik onmogelijk kan controleren*. Macht zonder controle gaat altijd fout. Geef een partij het recht om in het geheim dingen te doen en vroeg of laat zal het fout gaan, ofwel door het overschrijden van de regels, ofwel door luiheid. Zonder controle is er gewoon weinig druk om het goed te doen.
Toen Microsoft een stuk van de media-markt wilde hebben ze DRM ingebouwd om Holywood te plezieren (ik ga erg kort door de bocht, maar volgens mij klopt het wel. De hardware komt uiteraard van anderen maar de steun van MS is wat DRM in praktijk mogelijk heeft gemaakt). Dat plan is maar half uitgevoerd maar het is geluikt om hun chips in al onze computers en tv's te krijgen, oa via de HDMI-standaard. Er is veel geprotesteerd maar uiteindelijk heeft iedereen die hardware gekocht en zelfs Firefox heeft DRM ingebouwd. De macht in de techwereld is zo geconcentreerd dat je er eigenlijk niet om heen kan.
Tegemwoordig is het overigens eerder Google die hier mee bezig is. Als "eigenaar" van de browser, een OS en een stel belangrijke websites zijn ze in een positie om "full stack" veranderingen aan te brengen.
Hoe dan ook, de infrastructuur staat klaar om ons de toegang tot onze eigen computer te ontzeggen.
Waar eindigen we? Ik denk dat als client attestation wordt doorgevoerd er steeds meer sites gebruik van gaan maken. Werkcomputers die afgeluisterd worden zullen worden geweigerd. Waarom zouden sites dat massaal doen? Omdat de adverteerders bewijs willen zien dat hun advertenties getoond worden.
Dat betekent dat je op je werkcomputer steeds minder sites zal kunnen bezoeken en de sites waar je wel op komt (zakelijk en prive) hun eigen controles, scriptjes en weet ik wat nog meer op jouw computer willen gaan draaien.
* ik besef dat niemand alles zelf kan controleren, niemand heeft de tijd of de vaardigheden, dat is dan ook niet wat ik wil. Als ik me afvraag hoe iets werkt wil ik genoeg toegang hebben om het uit te kunnen zoeken hoe het werkt en het te kunnen veranderen als ik het anders wil. Het is mijn computer en dat ding heeft toegang tot alles wat belangrijk is in mijn leven. Ik ben de baas, niemand anders.