Alarmknopsysteem voor hulpbehoevenden Tunstall meldt storing - update

Tunstall zegt in Nederland sinds zondag een landelijke storing te hebben bij de alarmknoppen voor ouderen, ernstig zieken en andere hulpbehoevenden. Door de storing komt er geen melding binnen bij de meldkamer als gebruikers op de knop drukken.

De alarmknop is een knop die gebruikers bijvoorbeeld om hun nek kunnen hangen en kunnen indrukken als ze hulp nodig hebben, omdat ze bijvoorbeeld zijn gevallen. Zorgorganisaties melden volgens de NOS dat Tunstall een landelijke storing heeft. Dit bevestigt het bedrijf aan het nieuwsmedium. Het bedrijf zegt ook aan een oplossing te werken en zegt dat dit 'de hoogste prioriteit' heeft.

Gebruikers van de alarmknop krijgen het advies de zorginstelling te bellen als ze hulp nodig hebben, of 112. De alarmknop wordt gebruikt bij duizenden mensen in Nederland die zelfstandig wonen.

Update, 14.05 uur: Tunstall zegt dat de systemen onbereikbaar zijn door een cyberaanval. Het bedrijf zegt samen te werken met een cybersecuritybedrijf om de diensten te herstellen.

Tunstall alarmknop
Een alarmknop. Bron: Envida

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-11-2023 • 12:39

102

Submitter: DeComponeur

Reacties (102)

102
100
52
4
0
37
Wijzig sortering
Tunstall Nederland is slachtoffer geworden van een cyberaanval. Deze aanval heeft een verstoring op onze systemen veroorzaakt. Hierdoor komen meldingen niet binnen bij onze meldkamer. We begrijpen en delen de bezorgdheid die dit met zich meebrengt. Onze hoogste prioriteit is de zorg voor de gebruikers van onze alarmsystemen. We werken dan ook op alle beschikbare manieren om de alarmsystemen zo spoedig mogelijk weer werkend te krijgen.


Na ontdekking van de cyberaanval hebben we direct een gespecialiseerd cybersecurity bedrijf ingeschakeld. Deze zijn, samen met ons IT-team, momenteel volop bezig met herstelwerkzaamheden. Ook zullen zij digitaal onderzoek doen naar de aanval. We doen er alles aan om zo snel mogelijk meer duidelijkheid te krijgen en de impact zo klein mogelijk te houden.
Ik zal wel weer op mn kop krijgen voor deze reactie... maar als je als bedrijf een product will aanbieden waar mensen toch wel met hun leven van afhankelijk zijn. dan moet je toch een goed plan hebben voor wat je doet als je infrastructuur offline (gaat door een aanval). Hoe het systeem dan ook in elkaar steekt. je maakt het dan toch zo dat je ergens een backup systeem hebt dat in ieder geval de meest basale functies in leven houd en 100% los staat van het hoofd systeem. En als je dat niet kan dan moet je het product niet willen aanbieden.
Het is natuurlijk flink speculeren op dit moment. Maar wellicht hebben ze ook zo'n backup systeem, alles was die toch gekoppeld aan de beheer backend.

Of het was simpelweg te duur en nemen ze dit soort kleine kansen op de koop toe. Weet je, risico is er altijd. Wellicht kan geld het verkleinen maar het zal nooit verdwijnen.

Maar goed, eerst de officiële berichten af wachten als het over is.
Kleine kansen? Dit gaat om mensenlevens. 2x zo duur en je hebt een infrastructuur met backup. Gewoon niet capabele mensen met een risico analyse van heb ik jou daar. Als beide systemen zijn aangevallen (die kans is aanzienlijk kleiner) kan ik me voorstellen dat het lastig wordt. Ook verschillende netwerken gebruiken.
Gewoon niet capabele mensen met een risico analyse van heb ik jou daar.
Tja dat is altijd makkelijk natuurlijk, andere mensen incapabel noemen omdat jij het niet eens bent met keuzes of fouten die zijn gemaakt.
Zo op de man spelen is altijd zo makkelijk, maar zeg me dat jij nooit een fout maakt of een inschatting anders maakt dan iemand anders. Jij hebt een bepaald idee, andere mensen hebben een ander idee. Wat voor jou logisch is, is voor de ander het gebrabbel van een gek.
Prima dat jij 2x zo duur prima vindt, maar als je zorgpremie omhoog gaat vermoed ik dat je ook de steigers inklimt om de poltiek incapabel te noemen. Afwegingen horen bij het leven, geld is beperkt en mensen werken niet gratis. Zeker een dergelijk iets van belastinggeld, daar kan je niet zomaar even zeggen 'ja kost 2x zoveel, maarja dan noemt een random gozer op het internet me niet incapabel dus worth it' want ik zou dan zeggen 'waarom gaat dit uit mijn zorgpremie, neem maar een minder betrouwbare knop die niet zo absurd duur is'.

Zoveel mensen, zoveel meningen. Maar zo op de man spelen, dat is volgens mij niet waar een waardige Tweaker aan doet.
2x zo duur en je hebt een infrastructuur met backup.
Als twee keer zo duur geen probleem is dan kun je dus als eindgebruiker ook een tweede dienst afnemen... afaik is Tunstal niet de enige die dit aanbiedt....
Dat kan, maar daar zal de eindgebruiker niet zo snel aan denken. Die is een groot deel van zijn leven boer/metselaar/striptekenaar etc. Als je dan een alarmsysteem koopt waar je leven van af hangt ga je ervan uit dat de aanbieder dat ook weet en zijn zaakjes goed voor elkaar heeft.
Ongeacht wat voor een beroep je (gehad) hebt, als je aan iets je leven af laat hangen mag je er best wat meer over nadenken, en daar hoef je echt geen technische kennis voor te hebben.
Natuurlijk is het lekker om de verantwoordelijkheid van je af te schuiven, maar primair ben je zelf verantwoordelijk voor je leven.
Jij maakt daarvan "de verantwoordelijkheid afschuiven¨, maar ouderen zijn opgegroeid met het idee dat de medische wereld het beste met hun voorheeft, niet dat die zoveel mogelijk aan ze moeten verdienen. Jij weet ook niet welke maat remschijven jij onder jouw wagen hebt hangen, waarschijnlijk weet je nieteens wanneer de laatste keer de remvloeistof is vervangen of waarom dat zou moeten (het is toch een gesloten systeem?). Ook voor systemen waar je leven van afhangt kun je niet altijd zelf de expert zijn.
Jij weet ook niet welke maat remschijven jij onder jouw wagen hebt hangen, waarschijnlijk weet je nieteens wanneer de laatste keer de remvloeistof is vervangen of waarom dat zou moeten (het is toch een gesloten systeem?)
..... ex-automonteur :P
Ook voor systemen waar je leven van afhangt kun je niet altijd zelf de expert zijn.
Je hoeft ook geen expert te zijn in alles, je remmen kun je ook testen als je wegrijdt, net zoals je je verlichting even controlleerd voor je wegrijd. Je kunt je auto ook laten onderhouden door een gerenomeerd bedrijf.... en ook dan kan het wel eens gebeuren dat ze wat over het hoofd zien. Shit happens, deal with it.
Precies, net zoals je je remmen test als je wegrijdt kun je kijken of die knop het doet als je hem koopt. Dan doet hij het, en net zoals je bij remmen verwacht dat die in een gescheiden remsysteem zitten tegenwoordig zou je dat dan van jouw van levensbelang zijnde knop ook verwachten. Maar net zoals je bij remmen niet aan het remmen voelt of het een gescheiden systeem is, kun je door op die knop te drukken niet weten of die enige redundantie heeft in het systeem. Je gaat uit van de verkoper die weet wat de eisen aan het product zouden moeten zijn. En er zit een verschil tussen bij onderhoud of reparatie wat over het hoofd zien en in het design wat over het hoofd zien.
Het zijn toch echt de ouderen van nu die destijds maar wat graag het zorgstelsel hebben verkwanseld aan de commercie om maar een paar centen te besparen.
Ga jij dat even uitleggen aan een 92-jarige, die de knop opgedrongen krijgt van de thuiszorg na een val in huis en na aandringen van familie sputterend akkoord gaat met zo'n koordje met rode knop om z'n nek. Je dacht toch niet dat zo iemand ook maar enig benul heeft hoe zoiets werkt? Makkelijk praten aan de zijlijn..
Of je ziet als gebruiker de kost x2 gaan en kijkt dan naar de concurent die de helft goedkoper is en je gaat dan daar maar naartoe.
Jup, op naar de concurent die geen dubbele infra heeft, en dus goedkoper is ;)
Maar dat gaat niet gebeuren, want de hardware is niet de grote kostenpost.
Salarissen zijn dat wel. En dat gaat niet x2.
Sterker nog, met een beter uitgevoerd systeem is het makkelijker werken en heb je welicht zelfs minder mensen nodig.
Wie zegt dat de backup (en de backup van de backup) niet ook gewoon onder vuur liggen met een DDOS of weet-ik-het? Het is makkelijk lullen aan wal.
De backup (en de backup van de backup) bij deze zaken, zou gewoon via een compleet ander kanaal moeten lopen. Wat let deze kastjes om bijv. via 4G een SMS uit te sturen ipv direct data-verkeer en een web adres aan te spreken die onder vuur ligt? Wat let deze kastjes, indien dat al is hoe ze werken, om in plaats daarvan juist data-verkeer te benuttigen en een data-verkeer richting een web adres te sturen?

Redundantie is enkel zo redundant als de wijze van contact leggen is.
Voor mijn part bellen deze kastjes via 3, 4 of 5G er in paniek maar een geautomatiseerde fucking voice call uit naar 112 als al het andere faalt, en er iemand mogelijk ligt dood te gaan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 23:11]

Wat let deze kastjes om bijv. via 4G een SMS uit te sturen ipv direct data-verkeer en een web adres aan te spreken die onder vuur ligt?
Dat is waar ik op doelde op "backup van de backup" ;) De kans is klein natuurlijk, maar bij een "targetted attack" kan ik me voorstellen dat alternatieve wegen ook onder vuur (kunnen) liggen. Wie weet wordt de SMS gateway ook wel onder vuur genomen. Ik zeg niet dat het zo is natuurlijk, maar never say never. Ik probeer 't overigens ook niet goed te praten; we hebben simpelweg niet alle feiten, that's all.

[Reactie gewijzigd door RobIII op 22 juli 2024 23:11]

Veel van die apparaten kennen maar 1 functie: "alarmoproep".

Vervolgens moet iemand dit filteren want 99% van alle oproepen betreft zeer waarschijnlijk niet-levensbedreigende zaken. Eenzaamheid, thuiszorg die te laat is, dementie gerelateerde oproepen, lekkende stoma etc.

Niet echt verstandig om die allemaal als voicecall naar 112 te routeren.

Reden dat dit centraal gaat naar een meldkamer voor de zorg is de continue wijzigende beschikbaarheid en bereikbaarheid van de lokale hulpverlener.

Blijft een feit dat ze een goede oplossing moeten hebben, zowel voorafgaand aan een incident (waaronder redundantie) als tijdens/achteraf.

[Reactie gewijzigd door TNAC op 22 juli 2024 23:11]

Vervolgens moet iemand dit filteren want 99% van alle oproepen betreft zeer waarschijnlijk niet-levensbedreigende zaken. Eenzaamheid, thuiszorg die te laat is, dementie gerelateerde oproepen, lekkende stoma etc.

Niet echt verstandig om die allemaal als voicecall naar 112 te routeren.
Klopt. Maar berichten zouden in zo'n scenario alleen direct richting 112 gaan bij wijze van uitzondering / als laatste optie, heh? Laten we dat vooral even niet vergeten.
Het zou zeker niet de norm zijn.

En als zelfs 112 onder zou lopen, dan zou je altijd nog zo'n berichtenbron, hoe erg ook, tijdelijk af kunnen schakelen. Maar-- dan heb je in elk geval al het mogelijke gedaan om erger te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 22 juli 2024 23:11]

112 loopt in beginsel "altijd" onder.

Een paar jaar terug nog concreet het scenario dat als je op de meldkamer Rotterdam "aan de beurt bent" je melding aangenomen wordt, waarna je in een queue van 45 minuten komt voordat respons beschikbaar is.

Dat was dan specifiek politie, maar die hebben doorgaans wat meer capaciteit (zowel meldkamer als auto's) om pieken op te vangen.

Een fallback naar familie/buren zou de meest waarschijnlijke oplossing zijn (hoewel niet voor iedereen), maar als dit draadloze apparatuur is waarvan alle "data" via bijvoorbeeld een APN of telefooncentrale van Tunstall loopt heb je grote kans dat het juist dit netwerk is wat onbeschikbaar is.

Ben heel benieuwd of we hier nog meer over horen.
Ben heel benieuwd of we hier nog meer over horen.
Mijn cynisme zegt: "Natuurlijk niet."
Mijn rationele kant valt bij en zegt: "Om zowel commerciële redenen als om het behoud van maatschappelijke stabiliteit en het voorkomen van paniek."
Vaak zijn deze knoppen dan ook een mogelijkheid om op personeel te besparen, doe maar een alarm knop i.p.v. elk uur even bij die persoon te kijken of alles goed gaat. De backup is in dit geval op het moment dat de knoppen niet werken tijdelijk extra personeel in te zetten.
Dat gebeurt ook. De kastjes hebben een centrale hub die via bestaande internet of via 4G backup alarmeert als iemand op de alarmknop drukt (of bijvoorbeeld een valsensor) afgaat. Het probleem zit blijkbaar ook niet bij de mensen thuis maar bij de centrale infrastructuur. Die meldingen komen binnen op een grote meldkamer die alle alarmeringen afhandelen. Als daar een probleem zit helpt een extra dataverbinding voor het kastje thuis ook niet.
Ja dat het speculeren is dat snap ik. maar feit is dat ze offline zijn en dus al sinds gisteren (hoe laat?) en wat ik zeg. als je de capaciteiten niet hebt om dat goed te regelen dan moet je dit product niet willen aanbieden.
Soms valbescherming lijkt me beter dan onbetaalbare valbescherming? Maar waarom ben je hier zo zwart/wit en stellig in? Als er iets niet zwart/wit is, is het wel uptime en backup recovery?
Soms valbescherming lijkt me beter dan onbetaalbare valbescherming? Maar waarom ben je hier zo zwart/wit en stellig in? Als er iets niet zwart/wit is, is het wel uptime en backup recovery?
Soms betalen of altijd betalen ?
Ik heb een donkerbruin vermoeden dat als men een achterstand in de abonnementskosten heeft, men ook niet zo eenvoudig denkt.
Een week uitstel, ja omdat de administratie daarin altijd wel iets achter loopt.
Maar als je dan nog steeds niet betaald hebt, sluit het systeem je gewoon keihard af.

Mijn mening is, dat dat dan twee kanten op mag werken, en men hun systemen op orde moet hebben, en houden
Alleen hebben we hier dan wel weer een zeer hoog gehalte van de beste stuurlui die aan wal staan.

Ik ken hun omgeving niet, Ik weet niet welke backupvoorzieningen zij getroffen hebben, wat het exacte probleem is en waarom het zo lang moet duren voordat alles weer operationeel is.

Je gaat er ook zomaar van uit dat men je afsluit bij niet betaling, heb je daar ook bewijs van dat dit zo is? If krijg je nog een aantal herinneringen en kan het misschien maanden duren, al dan niet met oplopende kosten, voor men net tot afschakeling overgaat?

Je doet aannames aan de ene kant en blijkbaar ook aan de andere kant dat een dienst als deze ogpezet moet kunnen worden op een manier waarbij er nooit enige downtime zou mogen zijn. En dan denk ik bij mezelf: zo een dienst is bijna onmogelijk. Als zelfs de grootste IT bedrijven ter wereld storingen kunnen hebben op hun infra, dan kan je het niet uitsluiten bij kleine ondernemingen.
Waarom haal je een betalingsachterstand hier nou weer bij? Gebaseerd op eigen ervaring of puur speculatie? Als ik de reacties hier zo lees, moeten ze én de perfecte dienstverlening bieden die onmogelijk downtime kan hebben (in de praktijk onbetaalbaar) én het maar slikken als mensen daar te laat voor betalen. Aan dergelijke eisen is het onmogelijk te voldoen.
Ik ben het wel met hem eens eigenlijk, net zoals ik het slecht zou vinden als andere hulpdiensten er ineens een dag of dagen uitliggen, zonder een werkend alternatief te bieden. Deze mensen zijn hiervan afhankelijk, misschien kan dit zelfs het verschil maken tussen leven en dood, in sommige situaties.
Luchtvaart is ook niet 100% veilig - zullen we dan maar alle vliegtuigen verbieden? Ik vindt het een hele onlogische glijdende schaal - ik begrijp absoluut dat er mogelijk slachtoffers vallen hierdoor, maar om dan maar dit soort systemen onbetaalbaar te maken of te verbieden lijkt mij een vrij radicale optie. Het leven is een risico?

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 23:11]

Waarom ga je er meteen vanuit dat een betere redundantie dit systeem onbetaalbaar zou maken?

Kijk naar je eigen voorbeeld: vliegtuigen.
Die dingen hebben extreme redundantie. Veel systemen zijn niet alleen dubbel uitgevoerd maar zelfs driedubbel. En desondanks is vliegen zeer goedkoop.
Simpelweg omdat het driedubbel uitvoeren geen extreme kostenpost is. Kerosine is de grote kostenpost.
Bij Tunstall zijn waarschijnlijk de personeelskosten de grootste kostenpost en niet de IT systemen.

En hier zou ik niet eens zozeer op zoek gaan naar redundatie, maar scheiding van de alarm systemen tov de adminstratie waar allerlei mensen zitten die op phishing mailtjes klikken.
Kijk naar je eigen voorbeeld: vliegtuigen.
Die dingen hebben extreme redundantie. Veel systemen zijn niet alleen dubbel uitgevoerd maar zelfs driedubbel.
En toch vallen er nog (af en toe) vliegtuigen uit de lucht, je kan geen 100% garantie bieden. Op dit moment is het ook enkel speculatie hoe goed Tunstall zijn beveiliging was...
Dat het leven een risico is ben ik met je eens. Als de luchthaven (of vliegtuigmaatschappij) aangevallen zou worden (door ransomware oid) en alle vliegtuigen per direct al hun functionaliteit zouden verliezen en zouden neerstorten, zou ik daar inderdaad ook een probleem mee hebben. Dat is mijn inziens vergelijkbaar (een "onafhankelijk" apparaat wat ineens niet meer doet waar het voor gemaakt is, ook al functioneert dat apparaat nog prima).
Geen enkele dienstverlener kan een 100% correcte werking garanderen. Dat is gewoon onhaalbaar. Al helemaal voor iets dat zo goedkoop mogelijk in de lucht moet worden gehouden om concurentieel te zijn.

We hebben ook geen 100% mobiele dekking bijvoorbeeld, daar nemen we genoegen met enkele procentpunten minder, en als we eenmaal binnen in huis zitten is het vaak nog slechter. Maar daar storen we ons blijkbaar minder aan.

Als we de baan op gaan is er geen enkele garantie dat we ongeschonden onze bestemming bereiken, maar dat houdt de meeste van ons niet tegen om die deur dicht te trekken en de wereld in te trekken. En de kans dat ons iets overkomt is minimaal, maar groter dan 0.

En dan ga jij verwachten dat een dienst als dit ineens altijd werkt, zonder problemen? En ja, dit kan in een uitzonderlijk geval het verschil betekenen tussen leven en dood, maar wist je dat zelfs daar gewoon vanuit economisch standpunt een bedrag op te kleven valt als puntje bij paaltje komt? Deze mensen maken zichzelf afhankelijk van technologie, en dat is sowieso een risico afweging. Wil je dat risico verder verkleinen zal je je zelfstandigheid moeten opnemen.
Deze mensen maken zichzelf afhankelijk van technologie, en dat is sowieso een risico afweging.
Hebben deze mensen deze risico afweging kunnen maken? Hebben ze informatie gekregen hoe groot de kans is dat het systeem er uit ligt? Hebben ze een alternatief kunnen bekijken met een betere uptime?

Ik heb geen 100% dekking met mijn mobiel. Maar mijn leven is daar niet van afhankelijk. Daarom maak ik me daar geen zorgen over.
Ik heb geen garantie dat mijn auto 100% van de tijd werkt. En mijn leven is er niet vanaf afhankelijk. Desondanks heb ik er wel geld voor over om een zeer betrouwbare auto te kopen en koop ik dus een beter merk en heb ik 'm bij de merkdealer in onderhoud.

En ja, als ik zo'n dienst koop omdat mijn leven er vanaf kan hangen, dan wil ik dat een dienst als dit altijd werkt zonder problemen.

Ik verwacht minimaal dat zo'n dienst veel meer gedaan heeft om te zorgen dat het altijd zonder problemen werkt dan een dienst waar geen mensenlevens van af hangen.
Ik zou echter totaal niet verbaast zijn als we horen dat hier niet veel meer gedaan is, maar zelfs minder. . (ook al weten we geen van alleen wat er aan de hand is en hoe de boel hier geregeld is)
Ik ben het ermee eens dat niemand (die wat dan ook levert) altijd 100% werking en uptime moet en/of kan garanderen.

Aan de andere kant vind ik dit nalatig, wat ik ze wel toe kan rekenen. Uiteraard hebben we nog niet alle feiten, dus het is ook niet per definitie slecht. Maar als ze dit inderdaad alleen enkelvoudig en niet redundant hebben uitgevoerd (dan heb ik het nog niet over een fysiek andere locatie, waar je eigenlijk je systemen apart en niet onderling kunnen communiceren) vind ik dit zelfs grove nalatigheid (niet per se in de ogen vd wet, puur van mij). Maar laten we vooral even afwachten wat er nog meer naar buiten komt, we hebben wel erg weinig info om al direct te oordelen misschien.

Om op jouw autovergelijking in te gaan, ik zou het inderdaad te gek voor woorden vinden als een autofabrikant aangevallen wordt, dat dan de autos praktisch niet meer functioneren (al gaan we daar wel "langzaam" naartoe).

Oprechte vraag voor iemand die meer thuis is in telecommunicatie, moet hier een derde partij tussen of zou je ook via een zendmast een signaaltje naar (bijvoorbeeld) een lokale hulpdienst (misschien gebaseerd op locatie vd zendmast oid?) kunnen verzenden? Of dit misschien in de toekomst inbouwen in zon systeem? Of gaat dit via sateliet?
100% werking kan natuurlijk niemand garanderen. 99,9% mag best een eis zijn natuurlijk, maar wordt die ergens gevraagd? Zorgverzekeraars domineren nog altijd deze markt volgens mij.

Probleem is ook dat die lokale "hulpdienst" vaak niet beschikbaar en/of bereikbaar is. Die verleent immers hulp, terwijl 99% van de oproepen geen hulpverlener vereist. Dus de oproepen worden uitbesteed aan een dienstverlener, Tunstall in deze.

Volgens mij liggen ze er minstens 24 uur uit, dat is < 99,8% op jaarbasis. Grote vraag is wat ze qua recovery kunnen en zullen doen.
Omdat hij gelijk heeft, stel je voor dat de fabrikant van AED's gaat zeggen, laten we gaan besparen op de onderdelen. Beter soms een werkende AED dan te dure apparaten die altijd werken.

Juist als je een dienst/apparaat aanbied waar gezondheidszaken bij betrokken is dien je te zorgen dat het altijd 100% werkt!
Maar, als je deze gedachtengang doortrekt, kan er nooit meer iemand met iets "klein" beginnen. Dan moeten alle belangrijke dingen voortaan verplicht afgenomen worden bij een " techgigant" ,omdat die in staat is om voldoende redundantie, uptime en ddos-bescherming te bieden. Voortaan alle levensbelangrijke zaken maar via Google, Apple, Facebook/ Meta?
Nee, veel AED's worden gekocht door vrijwilligers, sponsors, wijkverenigingen. Het is nu al vaak een heel karwei om genoeg geld te verzamelen. En zelfs als ze gratis gedoneerd worden door een bedrijf dan moet de ontvanger periodiek een nieuwe dure accu en nieuwe pads kopen. Duurder betekend dus dat er simpelweg minder dekking komt en dat de kans veel groter is dat een hulpverlener de AED niet op tijd bij de patiënt krijgt. Elke minuut telt. Een apparaat dat 99% van de tijd werkt maar vlakbij beschikbaar is is meer waard dan een dat altijd perfect werkt maar 5 minuten extra kost om op te halen omdat niemand het kan betalen.
Ik hou mij bezig met het maken van dergelijke plannen en het is vaak complexer dan het lijkt. Het terugzetten van een backup is één handelingen van vele handelingen om een systeem te herstellen. Je zult eerst in kaart moeten brengen wat er precies is gebeurt, iets wat makkelijk al enkele uren in beslag kan nemen. Vervolgens moet er worden gekeken naar een oplossing (kort termijn en lang termijn). Tot slot als je zeker weet dat 'alles' veilig is en de gegevens herstelt zijn kun je het systeem weer vrijgeven. Hoe complexer een 'systeem' is hoe langer het vaak kan duren.
Mee eens. Maar in dit soort specifieke situaties zie ik toch 2 verschillende processen. 1 een heel kritisch proces wat altijd up moet zijn, ongeacht de ramp die zich voordoet. En 2 alle andere bedrijfsprocessen die er verder zijn.

Dat houdt de kosten beheersbaar en als je minder kritische proces wordt geraakt dan heb je inderdaad meer tijd om rustig de boel te analyseren en weer live te brengen. Je kritische proces mag gewoon niet down gaan.
Volledig los is enorm moeilijk om te implementeren in dit geval en er zal altijd downtime zijn om settings te herconfigureren en systemen werkende te krijgen als het volledig losstaand is.

En je kan met vele storingen rekening houden, maar met alles? En dan nog tegen een competitieve prijs?
Vroeger (wellicht nog steeds maar al heel wat jaartjes niet meer in mijn handen gehad) werkte dit syteem met telefoonlijnen. Die dus afhankelijk van de configuratie bij een specifieke meldkamer binnen kwamen.
Het lijkt erop dat dit een variant is via Internet/ TCP-IP. En ja z'n meldkamer moet natuurlijk ook goed beveiligd zijn.
Meldbanken (waar het bericht op binnen komt) is geen werkstation waar iemand op werkt. Daarom is mijn vermoede dat er qua security er wat lagen ontbreken om de boel gescheiden te houden of alle werkstations liggen er nu uit door die cyberaanval.
maar als je als bedrijf een product will aanbieden waar mensen toch wel met hun leven van afhankelijk zijn
Maar dat geldt dus net zo goed voor de gebruikers, als die hun leven af willen laten hangen van een dergelijke dienst kunnen ze ook zelf nadenken over een backup.
Geen enkele technische oplossing in 100% storingsproof, zelfs niet met redundantie, backups etc. Dat heeft de geschiedenis ons ondertussen wel geleerd.
Het issue is dat systemen vaak een 'bottleneck' hebben en die kan je over het gemeen niet dubbel uitvoeren.
en dat geldt ook voor ziekenhuizen, financiële instellingen, etc. En ook die zijn gehacked in het verleden. Dus zo makkelijk als jij het schetst, is het niet.
Ik weet niet wat het backups systeem is. Dat kan goed zijn om de contact persoon in te lichten. Een goede oplossing. Deze persoon moet/kan dan oordelen er een alternatief moet komen. Bv door daar zelf naartoe te gaan.

Natuurlijk zijn er opties bv overal een simkaart in en dan 112 bellen als het plat ligt.

Maar soms moeten we ook met mensenlevens een heel klein risico durven nemen als het simpel weg te duur is.

Wel krijg je met dit soort berichten altijd het gevoel er is iets gebeurt we weten niet wat we zeggen maar cyberaanbal dan vind iedereen het goed.
Ik weet niet hoeveel van die systemen ons land kent.
Hoor heel veel klachten van mensen die er afhankelijk van zijn.
Bijvoorbeeld, de batterij was leeg en het systeem heeft het niet in de gaten.
Je valt op je snuffel elders in het gebouw en ze weten je niet te vinden,
En dan nog het gebrek aan personeel om er op te reageren.
Een uurtje wachten tot er een komt is heel normaal tegenwoordig.

Wellicht is een cyber aanval een goed moment om dit systeem te beoordelen.
rens-br Forum Admin IN & Moderator Mobile @bastv13 november 2023 12:47
Ter info. Deze quote komt direct van hun website. Storing hebben ze dus wel, maar aanleiding daarvoor is dus een cyberaanval.

Bij zo'n cyberaanval moet ik meteen denken aan een ransomware aanval.
Technisch gezien zou het veel logischer zijn om een oplossing te gebruiken zoals een smartwatch met e-sim.

Zodat het noodbericht niet via een centrale server verwerkt hoeft te worden, maar direct naar een meldkamer gaat.
We hebben het over ouderen he? De meeste 80+ weten nauwelijks wat een smartwatch inhoudt. Het kleine schermpje met touchscreen is echt 3x niets voor ouderen mensen.
En ja ik weet dat de iwatch met het vasthouden van de knop aan de zijkant een noodoproep kan plaatsen maar ook dat lijkt mij veel te klein en ingewikkeld voor iemand op leeftijd en niet iedereen heeft bovendien geld om een smartwatch te kopen laat staan apple watch.
En denk daarna eens dat je zoiets ook telkens moet opladen wat men zeker gaat vergeten.
Misschien zou een soort van fit band met een noodknop een uitkomst zijn?
Volgens mij bestaat iets dergelijks nog niet. Wel zou je dan minimaal de optie moeten hebben om deze via WiFi te kunnen pairen en eventueel BT voor hen die nog wel snappen hoe je dit aan je telefoon kan koppelen.
Pairen aan wat? Bluetooth telefoon? De telefoon van mijn moeder had drukknoppen en een hoorn. En veel huisgenoten waren het stadium van GSM, mobiele telefoons en smartphones al lang ontgroeid.
En toch bestaat een oplossing in de vorm van een horloge met alarmfunctie voor ouderen al.
Dan meteen met valdetectie, altijd kans dat je slecht terecht komt met je hoofd en het bewustzijn verliest.
Ik heb me lang bezig mogen houden met de inzet van zorgtechnologie systemen in het primaire proces van de zorg. Valdetectie heeft verschillende vormen maar ze zijn allemaal niet volledig betrouwbaar. Ik zette deze vaak in naast andere systemen, maar om 100% op valdetectie te gaan vertrouwen moet de technologie nog wat volwassener worden.
Die vlieger gaat niet op, ook als je zit, ligt of staat kan je wel degelijk hulp nodig hebben.
Stel je ligt in bed of zit op de bank en krijgt een hart aanval om maar random iets op te noemen, dan weigert je knop omdat je eerst even op de grond moet vallen voor die werkt, dat komt nooit goed.
Ik denk niet dat bedoelde als vereiste, maar als extra detectiemethode erbij
ervaring leert mij dat soms ook de alarmknop wordt ingedrukt als de kukident op is, maar ben wel met je eens dat er al betere technische oplossingen zijn dan deze alarmknop. Maar goed, daar hebben ze nu even niks aan.
Je zou van een leverancier zoals Tunstall verwachten dat er een fallback scenario is. Bijvoorbeeld wanneer de cloudomgeving niet te bereiken is, deze terugvalt naar een 4G-verbinding die vervolgens alsnog personen kan waarschuwen.

Ik snap alleen niet wat @Alcmaria en @hcQd suggereren. Het is niet dat Tunstall alleen een domme alarmeringsknop is. Ook zij leveren 'betere technische oplossingen' zoals valsensoren. En reken er maar op dat dit bij cliënten echt wel ingezet wordt die valgedrag laten zien. Mogelijk gebruikt Tunstall inmiddels ook al wel de technieken van Vayyar met radar-valdetectie en gecombineerde alarmering.

https://www.tunstall.nl/producten/vibby-valsensor/
https://www.tunstall.nl/pakketten/carecom/
Dat zou je inderdaad verwachten, maar de vraag is of dat helpt. Want waar zit de zwakke plek die hier is aangevallen?
- een vervalste firmware update van de knop die automatisch is geïnstalleerd?
- is de clouddienst die de verbinding host tussen klant en backend gekidnapt?
- is de software van de meldkamers corrupt, waardoor meldingen wel verzonden worden maar ze niet worden afgehandeld?

Cybercriminelen kunnen de tijd nemen om een Single point of Failure te vinden, en daar hun aanval te plaatsen. Hoe meer redundantie je aanbrengt, hoe moeilijker het plat te leggen is, maar als je op een andere plek in de keten niet redundant bent, blijf je kwetsbaar.

Dit geval roept (weer) goede vragen op voor ieder die systemen online te houden heeft, helemaal als het gaat om dit soort hulpdiensten-communicatie. Maar aanwijzen wat Tunstall wel of niet fout heeft gedaan in dit geval, daarvoor lijkt het me nog wat vroeg.
Dat is ook waar ik aan moest denken. Als telefonieprovider moet je ook aan allerlei regels voldoen simpelweg omdat mensen een noodnummer ten alle tijden moeten kunnen bellen. Je zou kunnen denken dat dit dan onder een soortgelijke regelgeving zou moeten vallen.
Dit is een functie in Apple’s Watch, en ook een van de redenen dat ik deze cadeau heb gedaan aan m’n moeder. Werkt perfect (gelukkig nog maar een keertje gebruikt - toen ze viel in de keuken, en ff wat moeite had om omhoog te komen), en erg makkelijk in de bediening.
Veel beter dan dit soort apparaten, en uiteindelijk (na iirc 1.5 jaar) heb je ‘m eruit qua kosten die je bespaart met het abonnement voor Tunstall (of soortgelijke alarm apparaten).
Jij kent je moeder het beste dus het zal hier goed werken. Helaas is een Apple Watch voor de meeste te moeilijk, die hebben niet meer dan een rode knop nodig en niet constant hoeven nadenken om dat ding op te laden. Volgens mij zit er bij Tunstall ook een hele dienst omheen die langsgaat bij ouderen indien nodig, daar zit natuurlijk ook een prijskaartje aan.
En hoe zie jij dat voor je?
Dit wordt gebruikt voor verpleeghuizen dan gaat het over een ring.
Gebruikers van de alarmknop krijgen het advies de zorginstelling te bellen als ze hulp nodig hebben, of 112.
Top, en hoe gaat een gebruiker van dit systeem dat doen als ze na een val met een gebroken heup onder aan de trap of in de badkamer liggen? Precies datgene waar mijn opa, toen hij nog zelfstandig woonde, dit systeem voor had. Dat stukje gemoedsrust dat je in ieder alarm kan slaan als je wel bij bewustzijn bent, maar niet meer in staat bent een telefoon te bereiken. |:(
Applicatiebeheerder van een GHZ-organisatie hier.

Je spreekt over 'toen'. Veel van die situaties van 'toen' zijn in zorgorganisaties (helaas, maar misschien ook wel 'gelukkig') nog steeds werkelijkheid. Tunstall-systemen zijn er in verschillende soorten en maten. Cloud-uitgevoerd, maar ook analoog. Ik heb het niet 100% kunnen uitsluiten maar mijn sterke vermoeden is dat analoge oplossingen van Tunstall, die werken via een telefonielijn, niet geraakt worden. Dit zijn praktisch domme boxen die naar een voorgeprogrammeerd nummer bellen over een analoge telefoonlijn. De configuratie van die specifieke boxen gebeurt niet in de cloud, maar bij cliënten op locatie.

Overigens hebben wij geen locaties meer die draaien op een Tunstall oplossing.
Het is techniek, dat kan altijd falen. Misschien even wat vaker bij je (groot)ouders op bezoek gaan of bellen of alles nog goed gaat?

En dan nog, grootvader liep de hele dag met zo’n knop om maar toen hij was gevallen drukte hij er niet op want hij wilde niemand tot last zijn…
Maar de techniek faalde niet, er was een aanval en ze waren niet voorbereid.
De infrastructuur valt ook wel onder de techniek. Zonder bereikbare meldkamer, heb je ook geen werkend techniek.
Dat is toch exact wat falen is, het uitvallen terwijl je het niet verwacht.
Ze waren niet voorbereid op dit specifieke scenario, wat vrij logisch is want geen enkel bedrijf bereid zich voor op elk scenario wat er is. Laat staan een bedrijf met publiek geld, wat mij betreft prima dat die iedere cent moeten onderbouwen alsof hun leven er van af hangt.

Voorbereiden op alles is een utopie, en systeembeheerders die zeggen dat ze alles aankunnen zijn pure leugenaars.
Misschien even wat vaker bij je (groot)ouders op bezoek gaan of bellen of alles nog goed gaat?
Mijn ouders zijn gelukkig nog niet aan zo'n systeem toe. Verder prima plan, heb je een lijntje naar boven? Een pot as zegt zo weinig terug. :+

Sorry, maar ik vind de opmerking 'bel iemand' gewoon een idiote suggestie als 'work-around' voor een systeem wat juist bedoeld is voor die momenten dat dat nou net niet gaat. Ik snap wel dat ze niet anders kunnen, maar dat maakt de gesuggereerde oplossing er niet beter op.
En dan nog, grootvader liep de hele dag met zo’n knop om maar toen hij was gevallen drukte hij er niet op want hij wilde niemand tot last zijn…
En dat is relevant hoe? Toen mijn opa het nodig had drukte hij wel op de knop onder het mom van 'ik betaal er voor, dus dan zal ik hem gebruiken ook'. ;)
Hoe veel keer per jaar faalt het systeem van Tunstall en hoevaak de systemen van bijv. ING, of SNS? Dan doen ze het toch stukken beter?
Maar de impact van een storing vergeet je voor het gemak even in je vergelijking. Even niet kunnen pinnen is in de regel niet levensbedreigend.
stukken beter dan een systeem waarbij er niemand dood gaat als het niet werkt
betekent niet dat het voldoende beter is voor een systeem waarbij er wel doden vallen als het niet werkt.
Top, en hoe gaat een gebruiker van dit systeem dat doen als ze na een val met een gebroken heup onder aan de trap of in de badkamer liggen?
Ze zeggen er ook niet bij dat het een fijne oplossing is. Bellen is op dit moment de enige oplossing. Als er een superhandig alternatief was zou Tunstall overbodig zijn.
Niet dat het nu mensen gaat helpen, maar dit is waarom ik echt wel snap dat Apple hun horloge (met valdetectie) pusht.

https://support.apple.com/nl-nl/HT208944

Kun je altijd bellen, of als je
hard valt, gaat het horloge automatisch bellen als je niet binnen anderhalve minuut onderbreekt.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 22 juli 2024 23:11]

Dit is enkel bij een val die hard genoeg is dat het horloge gaat bellen.
Maar uit ervaring kan ik melden dat het alarm kunnen melden voor veel meer medische problemen belangrijk is.
Bijvoorbeeld uitval van spraak. Of uitval van spiergroepen. In dat geval kun je tegen de noodknop aan drukken met je lichaam en komt er iemand.
Als alternatieve is een SOS horloge met sim mogelijk. Werkt ongeveer het zelfde maar dan zonder centraal punt.
Want het horloge van Apple kan natuurlijk niet falen of kapot gaan? Alles met techniek kan kapot gaan, niet werken, of een storing hebben.
Men is in ieder geval bezig de mensen te waarschuwen dat er een storing is. En als je weet dat er een storing is, kun je ervoor zorgen dat je altijd een telefoon bij je hebt bijvoorbeeld. Ik geef mijn moeder ook altijd heb advies om haar telefoon altijd bij de hand te hebben. Er zijn tegenwoordig van die handige draagkoordjes zodat ie om je schouder of nek kan hangen. Zij heeft ook zo'n knop, maar het is niet altijd echt nood, en dan kan bellen naar een buurman net zo effectief zijn.

Shit happens en zodra je weet dat er een probleem is, kun je je voorbereiden. Overigens lopen mensen in de zorgcentra extra rondes om mensen in de gaten te houden. Mensen kunnen onderling ook afspreken om op gezette tijden even een whatsapp berichtje te sturen. Allemaal niet ideaal, maar dat is zo'n cyberaanval ook niet.

Toont trouwens ook weer aan dat die ellendelingen die zo'n aanval doen totaal geen geweten hebben. Vandaar dat de oplossing die ik in een ander topic heb geroepen nogmaals bekrachtigd wordt: een internationale special force opzetten die dit soort lui opspoort en erop af gaat. Die moet dan bestaan uit de black ops afdelingen van de diverse veiligheidsdiensten. Een juridische afhandeling moet dan niet persé de uitkomst zijn... :+
Dat advies lezen ze waarschijnlijk morgen in de krant
Ik neem aan dat ze iedereen die van hun service gebruik maakt gebelt hebben om dit door te geven.
Zo niet dan zou ik, als ik van hun service gebruik zou maken, gelijk opstappen naar een andere dienstverlener.
Lig je op de grond door een val, dan moet je maar even bellen :+
0118 999 881 999 119 725 ... 3
Hoe werkt dit eigenlijk? Is dit een kleine 'telefoon' die simpelweg een SMS kan versturen (met eventueel locatie op basis van GPS), net als sommige GPS trackers dat kunnen? En het bedrijf reageert op de ontvangen SMS berichten die worden verzonden bij een druk op de knop? Of heb je een 'base' station nodig (en dus via internet)?
Zie mijn posts hierboven.

Tunstall heeft meerdere oplossingen hiervoor. Zo bieden zij nu een versie aan die belt aan de hand van een simkaart (3G) en zo een spreek-luisterverbinding opzet. Maar inmiddels zijn er ook mobiele integraties die een GPS-locatie mee kunnen sturen. En dus ook met geofencing werken. Deze oplossingen kunnen particulier gebruikt worden, maar kunnen ook door Tunstall zelf afgehandeld worden waarna zij zelf hulp opschalen. Bijvoorbeeld van de instelling. :)
Prachtig, al die cloud connected gedecentraliseerde smart meuk!

We gaan erop vooruit zo!
Altijd makkelijk om iets aan te vallen als het fout gaat natuurlijk, maar opeens o zo moeilijk om over de voordelen na te denken.
Ja SaaS heeft financieel veel voordeel, absoluut feit. Maar er is 0 reden waarom dit soort systemen cloud based moeten zijn.

Ik ben niet van mening dat alles in de cloud moet.

En nee ik wil ook geen locale exchange servers meer. Maar systemen die noodzakelijk zijn van dit caliber zouden niet 100% cloud based moeten zijn.
Is dit bedrijf aangevallen 'omdat het kon' of was het een bewuste keuze. Want hoe slecht moet je zijn om dit soort services aan te vallen?
Economisch gewin is de energievoorziening van onze economie, de smeerolie van onze maatschappij. Deze aanvallers deden ons juist een gunst. Daarbij, hulpbehoevenden die afhankelijk zijn van dit soort producten zijn meestal niet meer productief in het arbeidsproces dus niet echt onmisbaar. Echte win win. De hardwerkende Nederlander vaart er wel bij.

/sarcasm off
Gebruikers van de alarmknop krijgen het advies de zorginstelling te bellen als ze hulp nodig hebben, of 112. De alarmknop wordt gebruikt bij duizenden mensen in Nederland die zelfstandig wonen.
Zoals anderen ook al opmerken vind ik dat Tunstall met dat advies de plank wel behoorlijk mis slaat want mensen krijgen niet voor niets zo'n noodknop. Hoe stelt men zich dit voor bij een gehandicapt iemand of bejaard iemand die mischien geeneens zelf kan telefoneren. Of als iemand dan in paniek is dan is die echt niet in staat om een zorginstelling of 112 zelf te kunnen bellen.

Vind zelf eigenlijk ook wel dat bij dit soort systemen altijd een backup systeem ingebouwd moet zitten voor het geval zoals nu dat alles eruit ligt. Dan denk ik aan iets eenvoudigs als een extra zendertje met b.v. een alarm wat b.v. buren/omwonenden kunnen horen. Of dat zo'n knop dan in geval van uitval van de Tunstall sytemen dan b.v. een automatisch bericht met gpslocatie naar 112 stuurt.

Lijkt mij dat in deze tijd van allerlei slimme apparaten zo'n knop toch ook slim gemaakt moet kunnen worden, technieken genoeg dunkt mij. Maar ik denk dat ook weer hier commercie een rol mee speelt en Tunstall graag alles binnenshuis wil houden.
Ik denk dat de afnemende kant hier ook een sterke rol heeft, vandaag nog een marktonderzoek/persbericht:
- Managed Services is booming
- MKB wil vendor consolidatie
- Cloudmigratie

Eigenlijk 3x reden vanuit de afnemers om alles bij 1 partij te hebben.

Tunstalls strategy: "Managed Service Contracts"

[Reactie gewijzigd door TNAC op 22 juli 2024 23:11]

Eigenlijk 3x reden vanuit de afnemers om alles bij 1 partij te hebben.
Het zijn wel uiteindelijk allemaal commerciele redes terwijl zeker met dit soort nood voorzieningen commercie eigenlijk op de 2de plaats zou moeten staan.
Zijn er ook dit soort systemen voor homeassistant? Een robuuste slimme, waterdichte knop aan een halsketting. Dan regel ik zelf wel in dat er berichten naar mij en broer gaan en misschien een buur en whatever ik wil/nodig heb.

[Reactie gewijzigd door MrMonkE op 22 juli 2024 23:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.