Vivaldi brengt iOS-versie van browser uit

Vivaldi heeft een browser uitgebracht voor iOS. Er is ook een versie voor iPadOS. De app heeft een ingebouwde trackingblocker en gebruikers kunnen makkelijk wisselen van zoekmachine. Vivaldi iOS moet wel nog steeds gebruikmaken van WebKit als rendering-engine.

Vivaldi zegt dat de browser voor iedereen te downloaden is in de App Store. De browser is er voor iOS, maar er is ook een versie die voor de iPad is geoptimaliseerd. De browser toont onder andere tabbladen die vergelijkbaar zijn met de desktopvariant en gebruikers kunnen snelkoppelingen instellen die ze te zien krijgen bij het openen van een nieuw tabblad.

De browser heeft verder een ingebouwde notitie-app waarbij de notities ook worden gesynchroniseerd met een Vivaldi-account. Het is daarnaast mogelijk een andere standaardzoekmachine in te stellen en daar snel tussen te wisselen. Vivaldi heeft daarnaast een ingebouwde Ad and Tracker Blocker. Die werkt met verschillende modussen. Standaard wordt er niks geblokkeerd, maar het is ook mogelijk trackers te blokkeren, of trackers en advertenties.

Waar de desktopversie van de browser is gebaseerd op Chromium, is de iOS-versie dat niet. Die maakt geen gebruik van rendering-engine Blink zoals bij Chromium, maar van WebKit. Dat is de standaard rendering-engine die Apple afdwingt bij alle browsermakers.

Vivaldi iOS

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

28-09-2023 • 17:43

28

Submitter: TheVivaldi

Reacties (28)

28
25
13
0
0
10
Wijzig sortering
WebKit. Dat is de standaard rendering-engine die Apple afdwingt bij alle browsermakers.
Waarom doet Apple dat?
Ik denk dat Apple wil controleren wat de browsers wel en niet kunnen om zo te voorkomen dat ze te veel gaan concurrren met de AppStore apps.
Hoe is een browser een concurrent voor een app? Overigens, waarom zou het Apple boeien of een web-app de concurrentie aangaat met willekeurige apps in de App Store? Deze volg ik niet helemaal.
Een webapp kan buiten de AppStore regels om werken. Dus met eigen betaalmethoden etc.
Dat kan het nu ook al? Wat houdt mij tegen om een Ideal-betalingsmiddel op mijn website te plaatsen? Dit werkt ook gewoon in Safari.
Service workers zijn een voorbeeld van iets wat niet helemaal werkt in Safari zoals in andere mobiele browsers wat webapps minder populair kan maken bij ontwikkelaars.

Ze werken in Safari wel maar met restricties.

[Reactie gewijzigd door Ed Vertijsment op 23 juli 2024 08:18]

Maar goed, hoe populair zijn deze web-apps elders? Daarnaast zie ik nog steeds niet hoe dit concurrentie is. Als je als app-maker je betaling niet via Apple wilt laten lopen, kan dit al (zie Netflix) door naar je browser te gaan. Nu is dit natuurlijk niet ideaal, maar feitelijk niets anders dan in je App Store-app zeggen "beter gebruik je mijn webapp". Mensen hebben daar helemaal geen interesse in. Die willen niet via een web-browser lopen kloten met web apps.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 420148 op 23 juli 2024 08:18]

Ik denk toch dat dit een risico is dat Apple niet wil lopen (voordat de App Store kwam zette Apple vol in op webapps).
Apple claimt dat alleen met hun eigen engine (die natuurlijk speciale toegang tot het systeem heeft) ze een bepaalde mate van security kunnen bieden. Dat is natuurlijk onzin: ze zouden prima met andere engine-ontwikkelaars kunnen samenwerken om datzelfde mogelijk te maken.

Er is een vermoeden dat de Europese Digital Markets Act (DMA) Apple gaat dwingen dit principe los te laten, maar dat is vooralsnog niet duidelijk.
Apple claimt dat alleen met hun eigen engine (die natuurlijk speciale toegang tot het systeem heeft) ze een bepaalde mate van security kunnen bieden. Dat is natuurlijk onzin: ze zouden prima met andere engine-ontwikkelaars kunnen samenwerken om datzelfde mogelijk te maken.
Ehh, deels. Als je security enkel ziet als bescherming tegen browser-level exploits en dergelijke, dan wel. FF en Chromium updaten snel genoeg. Maar er zijn ook andere invalshoeken, zoals het extension eco-systeem (waar Chrome nog wel eens steken liet vallen), maar parental-controls zijn belangrijk voor Apple. Die laatste moet ook worden geïmplementeerd op een manier dat ouders allerlei websites en diens screentime kunnen instellen, en dat ook nog via de family-sharing omgeving.

Op dit moment gebruiken al die browsers de Safari API, en die kijkt weer naar het systeem of een website (nog) bezocht mag worden, maar FF/Chrome hebben daar volgens mij nog geen toepasselijke koppelingen voor. Ik kan mij voorstellen dat, als 3rd party browsers worden toegestaan, daar wel dergelijke eisen aan worden gesteld om het on-par te maken met WebKit.
Zodat Blink/Chromium geen monopolie krijgt.
Apple laat geen andere execution environments toe. Alle code moet native op het os worden uitgevoerd. Dit is de reden dat alle web-zaken door WebKit uitgevoerd worden en er bijvoorbeeld geen Java mogelijk is.

Even in het midden gelaten wat we daar van vinden. Dat is het idee.
Het is gewoon een schil rond Safari , net als alle andere browsers op ios based devices.
Moet apple niet binnenkort andere browserengines toestaan?
Dit lees ik meer, maar dat is niet wat de DMA poogt te doen. Die wil de App Store openbreken. Dat betekent niet dat de apps die via andere wegen op je telefoon terecht komen niet aan de contractuele verplichtingen van het gebruik van de iOS SDK hoeven te voldoen. Het gebruik van WebKit is een van die eisen.

Vergelijk het met het verplicht toestaan van externe betaalmethodes. Dat heeft Apple met tegenzin moeten doen, maar dat hebben ze juridisch nog steeds dichtgetimmerd zodat je alsnog de 15/30% afdracht naar Apple mag doen. Je moet statistieken sturen van de alternatieve betaalmogelijkheden en krijgt dan een factuurtje van Apple voor de provisie. Zoiets gaat ook gegarandeerd gebeuren met de DSA/DMA dingen.

[Reactie gewijzigd door Travelan op 23 juli 2024 08:18]

Ik zie niks wat mijn claim tegenspreekt? Firefox is nu ook al beschikbaar, en een concurrent voor Safari. Hoe dat technisch onder de motorkap is afgedicht via een juridische schil, heeft niks met de App Store te maken. En de App Store is waar straks iets aan gedaan wordt, niet die overeenkomst met developers.

Ik hoop met heel mijn hart dat ik ongelijk krijg, maar dit is niet de eerste keer, en ik ben bang nog veruit niet de laatste keer dat ze er op deze manier onderuit gaan komen.
Letterlijk. Voor Apple is enkel de App Store geselecteerd als vallend onder de DMA vanwege de eisen aan aantal gebruikers. Het gaat dus om de App Store. NIET om de contracten die Apple met developers heeft. Reken maar dat Apple Mozilla gaat aanklagen als zij via hun alternatieve store straks Firefox met eigen render engine gaan uitbrengen. Ze schenden daarmee hun 'Apple Developer' contract met Apple. Daar heeft de App Store dus niks meer mee te maken en dus de DMA ook niet. Dit is precies hoe Apple tegen de externe betaalmogelijkheden is opgetreden. Met juridische stokken, niet technische.

Maar nogmaals, ik HOOP dat ik ongelijk krijg...
Het is op iOS nu nog lastig qua browser vrijheid, ik weet geen mogelijkheden om via add-ons trackers en cookie meldingen te kunnen blokkeren (tenzij je Safari gebruikt).

Wat ik nu gebruik is Firefox Focus wat alleen geschikt is voor snelle zoekopdrachten, dat is ook niet altijd handig omdat deze beperkt is tot 1 tab en niets opslaat dus alles is meteen verwijderd. Vivaldi lijkt daarin meer opties te hebben. Misschien een redelijk alternatief voorlopig.
De Orion browser voor macOS/iOS heeft ondersteuning voor FF/Chrome extentions.
Bedankt! Hier had ik nog niet van gehoord en het ziet er interessant uit. Dit kan hem wel eens zijn!
Interessant! Weet je meer over de organisatie die er achter zit? Dit klinkt als een mooi idee, maar uiteindelijk willen bedrijven ook vaak geld aan hun volgers verdienen. Brave deed het in het begin ook leuk, maar is inmiddels redelijk controversieel.
Ze verdienen geld op abonnementen. Ik ben inmiddels een trouwe betaler voor hun zoekmachine, Kagi. (Verder geen iOS- of macOS-gebruiker, dus aan Orion heb ik niks.)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.