Windows gaat in EU links in Start openen met standaardbrowser in plaats van Edge

Windows 11 gaat links die gebruikers aanklikken in het Start-menu automatisch openen met de standaardbrowser in plaats van altijd met Edge. Microsoft wil niet zeggen waarom het deze stap zet, maar dat lijkt te zijn vanwege komende Europese wetgeving.

Start-menu Windows 11, links openen in Edge
Start-menu Windows 11,
links worden geopend met Edge

De wijziging, die nu nog in een bèta van Windows 11 zit, stond in de releasenotes van anderhalve week geleden, maar krijgt nu pas meer aandacht doordat The Verge haar opmerkte. Microsoft heeft geen commentaar gegeven op de komende wijziging.

Volgens The Verge maakt de Digital Markets Act, de komende Europese wetgeving om poortwachters te reguleren, het nodig om deze wijziging door te voeren. Die wet schrijft onder meer voor dat gebruikers altijd instellingen mogen aanpassen als die erop gericht zijn gebruikers te sturen naar de producten en diensten van de maker.

Het klikken op een link in het Start-menu, zoals bij zoekresultaten in de zoekbalk, leidt nu nog altijd naar Edge, Microsofts eigen browser. Het maakt niet uit welke browser gebruikers als standaardbrowser hebben ingesteld. Microsoft maakte onlangs ook bekend onder druk van de EU Teams los te trekken van 365-abonnementen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-09-2023 • 16:38

127

Reacties (127)

127
124
64
1
0
34
Wijzig sortering
Hopelijk kun je dit wel zelf weer aanpassen. Want voor internet etc gebruik ik Chrome. Maar gebruik Youtube en andere streamingsdiensten via een app (deze site installeren als app) wat dan Edge gebruikt, die niet te downloaden zijn via de Store. Dit wegens een hogere resolutie. Chrome ondersteund dacht ik maar tot 720p. Ziet er natuurlijk niet uit.
Je weet dat Edge onder de motorkap ook gewoon Chrome (Chromium) is? Dus als je met Edge een YouTube video op 4K kan afspelen, moet dat ook minstens kunnen met browsers gebaseerd op dezelfde (Chromium) technologie (en dus o.a. met Chrome, Opera, Vivaldi en Brave om een aantal te noemen).
dit was voor zover ik weet met Netflix bijvoorbeeld nog een tijdje niet het geval. Edge kon wel 4k terwijl chrome dat niet kon ondanks dat het beide chromium browsers zijn.
Dat had met licenties/drm te maken. Was dat ook niet nog in de tijd van de "oude" Edge? Of was dat ook nog bij de nieuwe Edge?

-edit-
Ik heb het even opgezocht, het is nog altijd het geval dat alleen Edge of de app op Windows in hoge kwaliteit af kunnen spelen. Op Mac OS is dat Safari.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 19:08]

Heb ik in al die tijd Netflix en Youtube via Chrome maar in 720p lopen kijken?
1080p. 4K pakt ie volgens mij alleen als je een 4K+ scherm gebruikt of HDMI 2.0+ / DP 1.2+ i.c.m. een TV.
Nee 720p. Om Netflix in 1080p af te spelen in Chrome heb je een extensie nodig.
Chrome heeft deze restricties overigens niet op ChromeOS, het gaat namelijk specifiek om Secure Video Path ondersteuning, wat altijd aanwezig is de native browser van je OS.
Ja en als je dat niet merkte, dan weet je meteen hoe onbelangrijk die hogere resoluties zijn, zeker als ze die sturen met zware compressie om te compenseren voor bandbreedte gebruik.
Ik meende altijd t verschil tussen 720 en 1080 wel te kunnen zien, iig op Youtube, maar heb t nooit duidelijk gemerkt dat ik lager dan 1080 zou hebben op Netflix

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door IHVD op 23 juli 2024 19:08]

Klopt, al dacht ik dat Youtube wel gewoon in 4K af kan spelen, maar ik kan het mis hebben.
dit was voor zover ik weet met Netflix bijvoorbeeld nog een tijdje niet het geval. Edge kon wel 4k terwijl chrome dat niet kon ondanks dat het beide chromium browsers zijn.
Dat is los van de browser engine en heeft te maken met DRM implementaties en dergelijke. MS heeft ervoor gekozen om allerlei DRM dingen aan te bieden, zodat andere partijen dus beveiligd content in de browser kunnen afspelen.

Netflix maakt daar toevallig gebruik van. Dus het ligt aan Firefox en Chrome om dus ook dergelijke of dezelfde DRM te implementeren. Wat ze het liefst dus niet willen doen, Google en Firefox ondersteunen wel Widevine of iets dergelijks (Google DRM). Maar Netflix vond dat blijkbaar dus niet voldoende.

[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 23 juli 2024 19:08]

Huh, wut?

Misschien begrijp ik je verkeerd, maar youtube op Chrome kan ik gewoon video's tot 8k/4320p afspelen? (verspilde bandbreedte zonder 8k scherm, ik weet het)

[Reactie gewijzigd door dakka op 23 juli 2024 19:08]

Youtube wel inderdaad. Maar probeer maar eens Netflix of iets dergelijks, dit lukt niet. Wat in Edge dan weer wel kan.
Ja dat komt omdat o.a. netflix de streams afkapt tot 720p om dingen als screenrecording tegen te gaan enzo
Nee dat komt dacht ik door Widevine wat door Edge wel wordt ondersteund en niet door Chrome (schijnbaar).
En Widevine is DRM dat o.a. screenrecordings niet toestaat... ;)
Dat kan kloppen, maar het is niet dat ze streams afkappen op 720p, want het werkt prima in o.a. Edge en Safari. Ik dacht dat het kwam doordat Widevine beter ondersteund werd in die browsers, maar het ligt dus net iets anders.
Andersom, Widevine is van Google en MS heeft andere DRM die Netflix beter vond of iets dergelijks.

Blijkbaar vond Netflix de DRM van Edge enkel en alleen voldoende en de rest van de browsers niet.
Het heeft niet zo zeer te maken met welke DRM ze beter vinden, maar met het feit dat bepaalde toegang alleen beschikbaar is in de native browser van je OS.

Chrome kan ook gewoon Netflix in 4k afspelen wanneer deze op ChromeOS draait.
Ah dat kan ook nog inderdaad, ik kijk al heel lang niet meer via de browser.
Niet geheel verspilling, de bitrate is veel hoger en dus zal je ook op een niet 4K of 8K scherm verbetering zien.
Het nieuwsbericht is dat als je het zelf instelt, dat het systeem dat ook moet respecteren. Het komt bij microsoft veel te vaak voor dat ze de instellingen niet respecteren of zelfs terug zetten naar wat zij willen.

Aan de andere kant, wat bedoel je met een max resolutie van 720p? Waar zit die beperking? Op mijn systeem speelt zowel Chrome als ook Chromium deze film in 1080P(hd) af op mijn 2560x1440 scherm. Ongetwijfeld omdat de video niet in een hogere resolutie beschikbaar is. https://www.youtube.com/watch?v=UoYeoh_uLAY (Jay Leno's Garage).
Streaming excl. Youtube spelen alleen af in 720p in Chrome. In Edge is dit geen probleem. Een simpele zoekopdracht bevestigd dit ook.
Chrome kan wel degelijk full HD en hoger afspelen. Ook van Netflix. Dat komt omdat Chrome voldoet aan de DRM vereisten die Netflix heeft. Hiervoor moet je in Chrome (en andere browsers) wel de hardware acceleratie aanzetten. Dat is waarschijnlijk jouw probleem.

Ik ben niet zeker of het nog zo is, maar Firefox voldoet/voldeed niet aan die DRM vereisten en kon dus geen hoge resolutie Netflix content afspelen.
Zelfs met hardware versnelling ingeschakeld kun je in Chrome op Windows/MacOS niet hoger dan 1080p afspelen.
Het was ook eigenlijk te belachelijk voor woorden dat we eerder zo geforceerd werden Edge te gebruiken. Maar we kennen de acties van Mictosoft inmiddels wel. Goed dat het nu aangepakt is.
Dat is nu precies de reden waarom ik zo de pest aan Microsoft heb. Waarom ga je je gebruikers zitten treiteren? Daarmee toon je toch aan dat er geen enkele focus op gebruikerservaring is? Of in elk geval dat andere afwegingen altijd belangrijker zijn. Focus je op maken van een goed product, dan komen de gebruikers vanzelf naar je toe.
Focus je op maken van een goed product, dan komen de gebruikers vanzelf naar je toe.
Dat is natuurlijk niet waar he? BeOS was duidelijk een beter product dan Windows 98. Maar zonder gebruikers geen ontwikkelaars, zonder ontwikkelaars geen applicaties en zonder applicaties geen gebruikers. Dus moet je ergens die cyclus doorbreken. Dat doet Microsoft altijd graag door hun dominante positie op een bepaalde markt in te zetten voor dominantie op een andere markt. Niet netjes, maar als Be Inc had gekund hadden ze wellicht hetzelfde gedaan.
Focus je op maken van een goed product, dan komen de gebruikers vanzelf naar je toe.
Windows gebruikers zijn er al. Nu is het zaak die reeds gearriveerde gebruikers zo winstgevend mogelijk uit te melken.
Dan kun je ook de pest hebben aan apple, google, facebook etc. Vind deze persoonlijk nog erger. Want apple stuurt je ook naar de winkel van apple en de betaal service van apple en de browser van apple. Op Android precies hetzelfde, maar kun je er omheen. Facebook opent linkjes ook in een interne browser on jouw te kunnen monitoren.
Hoe kom je daar bij? Ik heb al 10 jaar een iMac en bijna 2 jaar een iPhone. Toch gebruik ik, behalve het besturingssysteem, geen Apple software. Ok de app store dan 😉.
Ik vind de software van Apple helemaal niet handig of intuïtief werken.
Ik heb nu 6 maand gratis Apple Music gekregen. Wat een rotprogramma 🤷
Pertinent onjuist wat je hier schrijft over Apple. Ik word nergens toe geforceerd, zoals ik dat bij Microsoft word, om hun services te gebruiken.
Kan je dan iets op je iPhone installeren waar Apple geen goedkeuring aan heeft gegeven?
Ja dat kan. Maar gelukkig wordt dit tot een absoluut minimum beperkt en zijn er niet talloze stores met geïnfecteerde ipa’s
Komt omdat er geen degelijke concurrentie is. Als er minimaal 4 a 5 spelers waren in de besturingssystemen markt dan was dit uiteraard niet gebeurd.
Want Linux bestaat niet volgens jou? :? Ik denk dat er voldoende concurrentie is, maar dat die concurrentie nauwelijks gebruikt wordt of bekend is.
Qua marktaandeel wordt Linux rond de 2 procent gebruik en macOS rond 5 tot 8 procent.
Is ook meteen een wake-up call voor velen om niet zomaar massaal op Edge over te stappen, hoewel het fijn kan werken tegenwoordig blijkt Microsoft zijn streken niet te verliezen. Niet dat de competitie (Google) heel veel beter is maar het toont aan als je Edge een groot marktaandeel geven we langzaamaan weer richting het Internet Explorer tijdperk afglijden.

Ditzelfde gaat nu gebeuren met het Windows OS in de toekomst, je verplichten een Microsoft account te gebruiken, steeds meer willen integreren en van elkaar afhankelijk maken is een voorbode voor een slechte toekomst, in het begin misschien makkelijk maar later een doorn in het oog waar je niet makkelijk meer vanaf komt, wederom het Internet Explorer verhaal.

En Microsoft heeft al bewezen dat ze niet makkelijk zijn als ze per abuis geautomatiseerd je account verbannen hebben omdat ze zogenaamd iets verkeerds hadden gedetecteerd, zoals een bestand of afbeelding, wederom geeft dat aan dat ze al je informatie inscannen/uitlezen. Maar je account verbanning opheffen? Nou dan mag je van zeer goede huize komen.

Lees bijvoorbeeld: nieuws: Microsoft moet blokkade Nederlands OneDrive-account opheffen van rechter

En dat is fijn, als je OS niet langer bruikbaar is omdat je online account verbannen is, en nu met de steeds meer (te) verregaande beveiligingsmaatregelen zoals TPM je ook niet zomaar meer je schijf kan uitlezen voor de belangrijke data die je dan op dat moment verliest.

Dus zeer goed idee om al die diensten van elkaar met een account afhankelijk te maken, kunnen ze je in een klap van je digitale leven ontdoen als je niet uitkijkt en geen andere manieren van toegang hebt tot je data.

Men heeft nog steeds geen flauw benul wat hun te wachten staat.
Wat het is het alternatief (met toch een aardige compatibiliteit) met andere programma's/apps?
Is dat alleen MacOS? Of zijn er andere besturingssystemen waarop wel gewoon Office gedraaid kan worden en een game op Steam of ander gaming platform?
De gemiddelde computergebruiker is geen Tweaker en wil gewoon een OS installeren dat 'out of the box' werkt op de computer - en dat doet Windows. Natuurlijk zijn er ook Linux-distro's die dat goed voor elkaar hebben, alleen is wisselen van OS best een grote verandering. Daar zijn mensen simpelweg huiverig voor, ook al is dat niet per se nodig.
Microsoft weet dat ook en doet er dus alles aan om te zorgen dat er geen computers in de winkel liggen met een Linux variant voorgeïnstalleerd. Dit kunnen ze regelen in de deals die ze met de producenten sluiten. Hetzelfde doet Google met telefoons. Er is bij mijn weten ook geen telefoonwinkel waar je een mobiele telefoon kunt kopen waar geen Google op staat. Los van Apple natuurlijk, die hun spullen nog beter hebben beschermd door de hard- en software in eigen hand te houden.
Zo zal de gemiddelde gebruiker nooit bekend worden met alternatieven.
Op softwarevlak gebeurt dat trouwens ook met Office en/of Google Drive. Het wordt (bijna) gratis aangeboden aan scholieren en het gebruik wordt in deals met scholen verplicht gesteld. Allemaal om te zorgen dat scholieren niets anders kennen en dat later ook blijven gebruiken.
Dat is zeker waar, de consument is door zulke deals niet anders gewend dan dat er Windows op z'n PC of laptop (en Android op z'n telefoon of tablet) staat. Ik vind Windows zelf ook het prettigst werken, juist omdat ik er helemaal aan gewend ben en er goed de weg in weet.

Dat betekent niet dat ik geen interesse heb in Linux. Voor de meeste dingen die ik op mijn PC doe is Linux naar mijn idee een volwaardig alternatief voor Windows. Maar zoals ik eerder zei is overstappen naar een ander OS alsnog best een grote verandering en momenteel ontbreekt het me simpelweg aan tijd om er aan te beginnen :)
Dat snap ik helemaal. Ik help af en toe ouderen die aan een oudere Windows gewend zijn en niet zitten te wachten op een nieuwe Windows. Verder zijn de taken die ze uitvoeren niet heel spannend en is het absurd dat ze een nieuwe computer moeten kopen omdat Windows niet meer op hun oude hardware wil werken. Ik ben toen bij FerenOS terecht gekomen. Een paar jaar geleden kon je daar heel makkelijk het uiterlijk van elke oude versie van Windows in emuleren. Nu is dat iets minder makkelijk in te stellen, maar het is wel heel gebruiksvriendelijk. Je hoeft niet zoals bij veel Linux versies om de paar jaar een nieuwe installatie te doen om up-to date te blijven.
Inmiddels is dat het OS dat ik zelf ook het meest gebruik omdat het snel en fraai is en voor de meeste Windows software wel een goed alternatief te vinden is.
Helaas zul je het nooit in de winkel aantreffen omdat er geen groot geld mee wordt verdiend.
Is ook meteen een wake-up call v
Dat denk ik niet. We weten al minstens 25 jaar hoe Microsoft ageert en hebben er weinig tot niets tegen gedaan.

En we wisten al veel langer wat de risico's waren. Het GNU Manifesto is bijvoorbeeld geschreven in 1985. Richard Stallman had een vooruitziende blik, maar we hebben ervoor gekozen de risico's te negeren.
Nu zitten we dus met de gevolgen in de vorm van een aantal gate-keepers die doen wat ze willen totdat een of andere wet het 10 jaar te laat 'aanpakt'.

Hoe hadden we dit kunnen voorkomen? We hadden 20 jaar geleden even door de zure appel heen moeten bijten en de overstap naar open systemen, software, standaarden en protocollen moeten maken. Korte termijn pijn voor lange termijn gewin.
Dat bedrijven dat niet doen valt nog te begrijpen, maar overheden hadden hier serieus werk van moeten maken door zelf op 'open' om te schakelen, en alleen 'open' te accepteren. Dan hadden we nu in een heel ander landschap geleefd. Ongetwijfeld met zijn eigen problemen, maar heel wat minder gate-keepers.
Is ook meteen een wake-up call voor velen om niet zomaar massaal op Edge over te stappen, hoewel het fijn kan werken tegenwoordig blijkt Microsoft zijn streken niet te verliezen. Niet dat de competitie (Google) heel veel beter is maar het toont aan als je Edge een groot marktaandeel geven we langzaamaan weer richting het Internet Explorer tijdperk afglijden.
Daar zijn we toch al naar afgegleden? Chrom(e/ium) is het nieuwe IE.
Gelukkig maar, was enorm irritant (ook al gebruik ik de zoekbalk nooit voor online zoeken, alleen lokaal)

[Reactie gewijzigd door Mizgala28 op 23 juli 2024 19:08]

En daar spreek je dus het werkelijke probleem aan: Het automatisch grijpen naar een search engine in een browser, terwijl je eigenlijk een lokale zoekopdracht uitvoerde.

Wanneer ik als gebruiker op *mijn PC* zoek, dan wil ik resultaten op mijn PC. Als er dan geen resultaten zijn, is dat ook een resultaat. Dan behoef ik geen even lange lijst van zaken die Bing op het internet heeft gevonden.

Maar de enige manier om dat uit te zetten is kennelijk via een aanpassing in het register. Want stel je eens voor dat gebruikers de keuze krijgen een omgeving naar hun voorkeur in te richten en daardoor minder gebruik gemaakt wordt van diensten die je intern wilt pushen.
Bij mij staat online zoeken ook uit in Start (geen idee meer hoe ik dat uit deed)

Want ik werd er gek van, als ik %appdata% zoek heb ik daar absoluut geen online zoek resultaten voor nodig.
Voor windows 11 geen idee of het daar nog kan, maar voor windows 10 zit het gewoon ergens in de settings windows (geen windows bij de hand op de ipad)
Heb het zelf ingesteld op enkel zoeken binnen het startmenu. Wel zo lekker voor het snel starten van applicaties zonder ze vast te hoeven pinnen.
Bing in de zoekbalk is al weg in Windows 11.
Wat belachelijk is, is dat we tig anti-trust zaken gehad hebben specifiek over dit soort dingen en Microsoft doodleuk verder kan gaan. De toezichthouder slaapt gewoon.

Windows Media Player mocht niet meer bij Windows geleverd worden toch? We moesten vrije keuze in browsers hebben toch? Maar inmiddels is het al jaren zo dat Windows bij updates je browser geforceerd terugzet. Dat lijkt me een directe schending van de voorwaarden van die rechtzaken. Had al lang aangepakt moeten worden.
aar inmiddels is het al jaren zo dat Windows bij updates je browser geforceerd terugzet. Dat lijkt me een directe schending van de voorwaarden van die rechtzaken. Had al lang aangepakt moeten worden.
Nee hoor, ze halen je enkel met een dark-pattern over om de opdracht te geven de browser om te zetten. Vele upgrades gedraaid en bij iedere update bleef dat netjes Firefox (moest windows wel regelmatig ff vertellen 'blijf van mijn instellingen af' (overslaan) op dat paginavullende blauwe scherm)
Werd tijd. Ik begon al het gevoel te krijgen dat de "standaardapp" instellingen niets meer betekenden.

Nu nog de vraag, waarom alleen in de EU?!
Omdat Microsoft dit doet vanwege wetgeving, niet omdat ze dit willen doen.

Zodra andere landen ook wetgeving schrijven die Microsoft hun grbruikers laat respecteren, zullen de wijzigingen daar ook door worden gevoerd.
het klinkt misschien grof, maar Microsoft mag doen met haar OS wat het wil totdat het wordt tegengehouden met wetgeving.
Inderdaad, vandaar dat er wetgeving komt.
Indien de markt vrij is, en er concurrentie bestaat, halen bedrijven dit soort dingen niet uit, maar wegens een gebrek aan OS'en, dienen er wetten te komen die anti-concurrentie gedrag tegenaat.
Er zijn OS'en zat.
Echter geniet er geen enkel een zo'n grote support vanuit derden als Windows (MS houdt niemand tegen om ook voor andere OS'en te ontwikkelen). Linux is een alternatief, maar heeft een te grote instapdrempel voor een gemiddelde consument. Of MacOS, maar die is tot in den treure hardware locked (waarom de EU daar nog niet achterna is gegaan snap ik ook niet).
(MS houdt niemand tegen om ook voor andere OS'en te ontwikkelen).
Nou, ze deden wel hun best hoor:
Microsoft historically engaged in licensing practices that discouraged the installation of non-Microsoft operating systems. Microsoft once assessed license fees based on the number of computers an OEM sold, regardless of whether a Windows license was included. [...] Installing an operating system other than MS-DOS would effectively require double payment of operating system royalties. Also, Microsoft penalized OEMs that installed alternative operating systems by making their license terms less favorable.
Jouw stukje gaat over volume inkopen van licenties met verschillende prijzen van exclusief vs non-exclusief. De OEMs hebben nooit problemen gehad dit (met een uplift) aan de klant door te berekenen.

Hoe houdt dit ontwikkelaars tegen?
Het bestaan van alternatieven wil niet zeggen dat de markt vrij is. In een vrije markt (zoals gedefinieerd onder Adam Smijt) kan je van leverancier veranderen zonder issues (en omgekeerd). Dat is hier niet het geval (zoals je zelf aangeeft). De reden waarom MS die marktmacht heeft is niet relevant (betere competenties/product, grotere third party ondersteuning, een natuurlijke monopolie etc...), het feit is dat ze die heeft waardoor de markt niet vrij is, hierdoor zal ze niet zonder extra regels resulteren in het optimale resultaat, wat net het hele punt is om te ijveren voor een vrije markt...
Genoeg OSén, alhoewel ~90% marktaandeel bij de een ligt, en 90% van de OSén op wat anders, doch ook hetzelfde (unix) gebasseerd zijn :+
Het klinkt misschien grof, maar en dan? Dit soort anti-consumer gedrag van big tech moet gewoon stoppen. Het is echt onwijs vervelend.
Waarom zouden ze? Als ze 10 procent van hun gebruikers verliezen en de rest wordt 15 procent winstgevender dan zijn ze tevreden. En waarschijnlijk al eerder, wat die 10 procent zijn alleen maar 'lastig'

[Reactie gewijzigd door Ortep op 23 juli 2024 19:08]

Als het enkel om economisch gewin gaat, helemaal niet. Door wetgeving wordt 't verplicht. Idealiter zouden bedrijven daarnaast ook een soort 'goedheidspunten' willen behalen. Dat gebeurt nu meestal wel wanneer er duidelijk wordt dat er mogelijk imagoschade komt als men zich niet van de goede kant laat zien, of als een imago boost kan worden gehaald (al zou je kunnen zeggen dat dat dan nog strategisch op geld gebaseerd is).

Dit soort features vallen vaak onder geen van beide en dan gebeurt het inderdaad toch nog vaak dat er puur op geld gebaseerde beslissingen worden gemaakt.

Ik zie die socialere dialoog wel een slag maken in software teams tegenwoordig maar het blijft toch ook een moeilijke discussie als je het mij vraagt. Overigens sluit ik me aan bij @orvintax dat het onwijs vervelend kan zijn dat als je als standaardbrowser B kiest en dat vervolgens niet uniform blijkt te werken, maar dikwijls toch A wordt gebruikt, met als reden formaliteit en economisch gewin.
Toch vraag ik me af of dat op de lange termijn geen verlies gaat opleveren. Je kunt je gebruikers maar zo vaak tegen het zere been aan schoppen.
en dan maken ze zo'n kleine aanpassing als nu tot ze weer vrolijk verder doen. Het is niet Microsoft hun schuld dat een minderheid van hun gebruikers features lastig vinden. Je vergeet dat dit forum een niche van technisch meer onderlegde mensen is, waarvoor een veelvoud aan onwetende ok-klikkers is dat zelfs niet beseft wat een browser is.
Waarom dan een standaard browser optie geven in het OS, als Microsoft deze (standaard) negeert...?!
Ik heb standaardApp Edge en wordt met zeer grote regelmaat met Google geconfronteerd inclusief of ik maar Google wil installeren. Dit gedrag is gewoon ziek.
Dat geld dus van twee kanten en dan vergeet ik al die andere browsers even voor het gemak.
Bij mij lijkt dat mee te vallen, eigenlijk alleen als ik op google websites als google maps kom.
Google adverteert Chrome in hun zoekmachine enzo, Microsoft forceert Edge overal in hun OS.
Omdat MS dit helemaal niet wil en er dus wetgeving nodig is om ze de goede kant op te sturen. We klagen wel over regeldruk, maar als we geen regels maken (en handhaven) dan doen dit soort bedrijven dus precies niet wat in het belang van de gebruiker is.
Staat er toch? Hoogstwaarschijnlijk vanwege de DMA.
Ja dat snap ik, ik vind het alleen zo jammer dat dit waarschijnlijk weer een internet explorer- zaak moet worden zoals vroeger.
Kunnen we collectief dat dollartekentje niet achterwegen laten? Was leuk (kinda) rond de eeuwwisseling, maar nu weten we het wel. Het is een bedrijf dat uit is op winst, net als de rest. Doet ook afbreuk aan de rest van je prima reply.
Ik vrees dat het in deze context wel een goed antwoord geeft op de oorspronkelijke vraag.
Wat is het nut van een standaardbrowser instellen in een OS, als het OS zelf zich er niet aan houdt? Juist. Enige juiste beslissing om dit gewoon recht te trekken.
Nee, de enige juiste beslissing zou zijn om dit wereldwijd uit te rollen.

De beslissing om het alleen in Europa te doen is juist de beslissing die laat zien dat je niets om de gebruiker geeft, zo lang het binnen de regels valt.
Gelukkig laat men hier ook mee zien dat dergelijke wetgeving effect heeft.
Nee, de enige juiste beslissing zou zijn om dit wereldwijd uit te rollen.
Komt vanzelf. Dit nieuws gaat als een lopend vuurtje en gebruikers uit de VS gaan zich straks achtergesteld voelen. En als er iets is waar zij goed in zijn; dan is het het zeer vocaal kenbaar maken dat ze daar niet van gediend zijn. :+

Resultaat: (knie) buigen of barsten.
Microsoft zal dit uiteindelijk ook voor de VS gaan doorvoeren, en daarmee maar gelijk de rest van de wereld erbij, want dan is het de moeite niet meer om de status-aparte in leven te houden.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 19:08]

Heel goed, gelukkig hebben ze in Outlook ook een kopje voor standaardbrowser, opdringerig zijn ze wel in ieder geval :) - Dat zal ook nog wel veranderen vermoed ik, beetje bizar dat je in je Outlook moet aangeven wat je standaardbrowser moet zijn :') lachwekkend.
Dat is het, het is lachwekkend en zelfs een beetje zielig. Als een kindje dat niet genoeg aandacht heeft gekregen en dan maar steevast de aandacht opeist door te schreeuwen.
Heb je wel eens gezien hoe vaak Google je chrome probeert op te dringen? Ze zijn allemaal bezig.
Nou, als ik een andere browser als sta daar instel op Android dan laat Google me gewoon met rust hoor.
Om de 3 tot 5 keer als ik met edge op een pc naar een willekeurige google dienst ga krijg ik een popup waarom ik niet een veeeeeeel veiliger browser gebruik en of ik chrome wil installeren.
Dat je dat op android niet krijgt is niet vreemd. Je gebruikt een Google telefoon.
Dat is ook rete-irritant natuurlijk, maar er is wel een fundamenteel verschil.

Microsoft gebruikt hun OS om dingen te doen die je als gebruiker niet wilt. Een OS is *het* deel van je computer dat je moet kunnen vertrouwen. Dit gedrag van MS/Windows is een gigantische vertrouwensbreuk. Vooral ook omdat het niet de eerste keer is dat MS de gebruiker passeert.

Google gebruikt hun websites om reclame te maken voor Chrome als je de site met een andere browser bezoekt. Zelf nooit gezien overigens, maar ik gebruik Firefox, misschien maakt dat verschil.
In principe is hier geen sprake van een vertrouwensrelatie, in ieder geval niet in de mate die voor een OS geldt. Google kan adverteren en irritant zijn, maar niet zelfstandig jou instellingen en wensen negeren.
Maar wat is onderdeel van het OS en wat is een uitbreiding daarop?
Een dll die de I/O van je SSD regelt is onderdeel van het OS. Dat is duidelijk.
Hoeveel mensen vinden een OS compleet wanneer ze geen toegang hebben tot internet? Erg weinig denk ik. Dan is er iets voor te zegen dat een browser inmiddels een essentieel onderdeel geworden is van het OS.
Google Chrome moet je eerst zelf installeren. Bij Edge heb je geen keus, als je Windows gebruikt.
Klopt dat je dat moet installeren. En Google laat je dat ook te pas en te onpas weten zodra je iets van Google benaderd
Chrome staat standaard op in ieder geval Pixel telefoons. Ik gebruik zelf Firefox als standaard browser op mijn Pixel 7 en kom eigenlijk nooit Chrome tegen, behalve in mijn applijst.
Op de pc krijg ik in Google diensten nog wel eens een redelijk subtiele hint om Chrome te installeren maar verder ook niet.
Ik heb lang Edge gebruikt, tot het zo'n bloated browser werd met alle extra's die toegevoegd werden.
Heb je wel eens gezien hoe vaak Google je chrome probeert op te dringen? Ze zijn allemaal bezig.
Er is een verschil tussen wat Microsoft en Google doen.
Google adverteert om Chrome te installeren en te gebruiken; maar laat je de keuze vrij.

Microsoft legt het gebruik van Edge simpelweg op, door web content altijd met Edge te openen ipv met de standaardbrowser die de gebruik nota bene geconfigureerd heeft.

Daarnaast waren ze er ook niet vies van om 'per ongeluk' functionaliteit te lanceren die in het OS met popups in de rechteronderhoek ging adverteren om Edge te gebruiken. (Zelfs als er fullscreen applicaties zoals games actief zijn.)

Of als je met Edge naar de downloadpagina's voor Google Chrome gaat, krijg je verschillende vormen van popups die je adviseren om vooral Edge te blijven gebruiken; omdat Edge 'hetzelfde is als Google Chrome; maar dan met het vertrouwen van Microsoft' of omdat 'Chrome een reliek uit het verleden is.'

Meest schofterige vorm daarvan was dat ze een tijdje lang dat niet als normele popup toonden, maar op zo'n manier positioneerden dat het net was alsof het in de downloadpagina zelf verwerkt zat; en het leek alsof Google zelf mensen adviseerde om op Windows bij Edge te blijven.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 19:08]

Zou fijn zijn als outlook en windows help etc dat ook gaan doen.
Sinds Edge gewoon op Chromium draait ben ik over gegaan. Alles werkt gewoon fijnloos samen. Tijdens verse Windows installatie inloggen met Outlook account en ik ben verder klaar.
In het begin was het een fijne browser, nu zitten er wel erg veel fratsen aan.
Zoals? Want je kan alles uitzetten qua balken en knoppen etc.
ja je kan alles uitzetten, maar je moet dat wel eerst doen. Plus dat Edge alsnog blijft zeuren of je toch niet feature X of Y wil gaan gebruiken.

Edge Chromium toen het net uit was, was een hele fijne browser, de browser was snel, gebruikte niet absurd veel resources, zeurde niet en had geen 1000 extra foefjes. Het was puur en simpel een web browser. Dat had het moeten blijven. Dat je nu daar kan komen door alles uit te zetten is mogelijk ja maar dat zou niet nodig moeten zijn.
Voor mij zou er inderdaad niets fijn aan zijn, maar gezien de context denk ik dat je: "gewoon fijn, naadloos" bedoelde :p
Ik vind Edge ook prima, ik gebruik het zelf op Linux. Maar dat MS de keuze van gebruikers niet respecteert zonder wetgeving vind ik wel heel irritant.
Hier hetzelfde, tot er weer veel teveel onzin aan toegevoegd werd. Ja veel kun je uitzetten, maar het blijft erin zitten. Toen die Bing knop toegevoegd werd kon je die zelfs niet uitzetten tot een latere update. Het was een fijne lichte browser, maar nu niet meer.
Windows 10 niet? Ik heb edge er zo uitgesloopt dat links gewoon niet openen vanuit Start, maar die optie gebruik ik sowieso eigenlijk nooit.

Ik hoop nu dat Telegram desktop dit ook aanpakt, want compleet idioot dat maps.google links nu niet gewoon in de browser openen, maar je naar de app store leiden voor Bing Maps. Daar heb ik wel last van!

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 juli 2024 19:08]

Net zo irritant als dat outlook na een update ineens links ging opstarten met edge ipv de standaard browser. Dan moet je dus in outlook een instelling veranderen, zodat links geopend worden met de standaard browser..
En die instelling wordt natuurlijk iedere update weer overschreven, waardoor je aan de gang blijft.
Jup, hier hadden meerdere collega's ook last van bij ons. De eerste keer moest ik even zoeken waardoor dit nou kwam, hele rare zet weer, en heel vervelend als dat dus 'opeens' gebeurt in werkomgevingen.
School is weer begonnen dus laptops installeren voor familie.
Nou zo onbeschoft van microsoft had ik nog nooit gezien.
Bing je naar Google Chrome mijn resultaat was: gebruik edge een veiliger browser gigantische bannering als eerst.
Daarna krijg je opra browser..
Daarna kreeg ik een informatie pagina van Google hoe ik Chrome instaleer..
Pas daarna kreeg ik de pagina die ik wilde zien.

Maar we zijn er nog niet!
Nee ik drukte op instaleren en normaal krijg je een melding van installeren wat dus niet werkte.
Oké downloaden?
Nou die download knop kon ik niet zien want er zat een informatie melding in de weg.
Dan druk je toch op die X?
Nou die werkte niet ik moest via instellingen download knop drukken om te kunnen installeren. En toen ging die venster zelf weg..
Dit is gebruikers terroriseren..
Binnenkort een nieuwe laptop installeren en zal daarvan een filmpje maken...
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @raro0075 september 2023 22:02
Bijzonder, ik heb het net getest en ervaar dit helemaal niet. Chrome is direct te downloaden en vandaaruit te installeren. Het was ook de 1e hit bij de zoekresultaten.

[Reactie gewijzigd door Bor op 23 juli 2024 19:08]

Er zijn tijden geweest dat "Google" de meest gebruikte zoekterm in bing was, gevolgd door een reeks aan google-diensten.. :+
Dat is al heel lang een ding inderdaad, onprofessioneel zou ik het ook best willen noemen.

Dat gezegd hebbende, zou hiervoor de volgende keer dan ook gewoon lekker geen Bing gebruiken, maar naar google.nl gaan en daar 'Chrome' intikken, of direct naar google.nl/chrome gaan. Bespaart je een hoop gedoe, en is nog minder werk ook. Via het menu rechtsboven in de hoek op de homepage van Google kan je ook bij de Chromepagina komen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.