Apple brengt contactloos betalen met iPhone als betaalautomaat uit in Nederland

Apple brengt vanaf vandaag Tap to Pay op de iPhone uit in Nederland. Met de betaalfunctie kunnen iPhone-gebruikers hun smartphone dankzij de NFC-chip als het ware gebruiken als betaalautomaat voor contactloos betalen. De functie is al langer beschikbaar in onder meer de VS.

Met Tap to Pay kunnen winkeliers hun iPhone gebruiken om betalingen van klanten te accepteren. Het betaalmiddel kan een andere iPhone of een Apple Watch met Apple Pay zijn, maar ook een bankpas, creditcard of andere digitale portemonnee, op voorwaarde dat contactloos betalen ondersteund wordt. Ook bijvoorbeeld Google Pay en betaalapps van Nederlandse banken vallen hier dus onder. Gebruikers die via Tap to Pay betalen, kunnen dit gratis doen.

Aan de ontvangende kant gelden er vooralsnog wel enkele beperkingen. Volgens Apple bieden tot dusver alleen Adyen en SumUp de Tap to Pay-functie aan zakelijke klanten aan. Later moeten ook Klearly, myPOS, Pay, Rabobank, Revolut, Stripe, Viva Wallet en Worldline de functie gaan aanbieden aan ondernemers en bedrijven. Het is niet duidelijk wanneer dit moet gebeuren. Verder betaalt de ontvanger transactiekosten, die bepaald worden door de betalingsverwerker. Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld reguliere pinbetalingen.

De functie wordt door iPhone XS-toestellen of nieuwer ondersteund. Daarvoor is wel de nieuwste versie van iOS nodig. Voor de beveiliging van betaalgegevens maakt Apple naar eigen zeggen gebruik van dezelfde versleuteltechnologie als bij Apple Pay.

Apple Tap to Pay op iPhone

Update, 13.50 uur: In het oorspronkelijke artikel stond dat er minimaal een iPhone X vereist was. Dit klopte niet en had iPhone XS moeten zijn. Het bericht is aangescherpt.

Door Yannick Spinner

Redacteur

22-08-2023 • 11:46

274

Submitter: fwp

Reacties (274)

274
270
101
7
0
112
Wijzig sortering
Foutje: de iPhone X is niet compatibel met Tap to Pay. @YannickSpinner

Zie het Apple Newsroom artikel : https://www.apple.com/new...via-tap-to-pay-on-iphone/
  • = derde paragraaf, eerste zin : Once Tap to Pay on iPhone becomes available, merchants will be able to unlock contactless payment acceptance through a supporting iOS app on an iPhone XS or later device
Verschillende andere Nederlandse nieuws websites halen ook aan dat de iPhone XS de minimum vereiste is, volledig in lijn met het Apple artikel.De lijst van toestellen die Tap to Pay kunnen gebruiken komt ook overeen met de lijst van toestellen die iOS 17 kunnen gebruiken: zie https://www.apple.com/ios/ios-17-preview/ onderaan.

[Reactie gewijzigd door verbanon op 22 juli 2024 16:26]

Yup, dat is een fout van mijn kant. Bedankt voor de feedback, het artikel is aangepast!
Hartelijk dank en graag gedaan.
Heb je nog meer bronnen misschien? Beetje schraal dit ;)
Oei ja ik zie wat u bedoelt, ik ben vanuit mijn opleiding nogal gewoon om alles goed te onderbouwen. Dat is soms moeilijk uit te schakelen in de privé.

[Reactie gewijzigd door verbanon op 22 juli 2024 16:26]

Offtopic, maar dat hoef je van deze tweaker niet uit te schakelen. Ik zou het graag vaker zo zien! Meerdere bronnen van verschillende partijen én de relevante info van Apple over het toestel zelf. Ik kan niet anders dan dit zeer sterk waarderen. _/-\o_
Dankjewel! Ik zie het ook graag goed onderbouwd.
Naar mijn bescheiden mening hoort dit in het artikel te staan.... lezen en bronnen checken.... niet afhankelijk van mede-tweakers.
Zou handig zou geweest als je dit ook kon gebruiken als je vanuit de bankapp een betaalverzoek aanmaakt ofzo. Handig voor marktplaats enzo: aan de deur pinnen. Helaas alleen zakelijk, maar wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.
Pinbetalingen zijn zwaar onderhevig aan de WWFT-wetgeving, dus is er een KYC ("Know Your Customer") proces vereist om überhaupt een betaling te ontvangen en is transactiemonitoring vereist vanuit de betaalprovider.

Ik zie dit niet heel snel naar consumenten schuiven, vanwege de fraudegevoeligheid. Er lopen nu al oplichters die zich voordoen als verkopers langs de deur, en met een "free for all" op mobiel pinnen is dit alleen nog maar makkelijker.

Ik vind het dus goede zaak dat dit altijd nog gekoppeld is aan een betaalprovider. Net zoals Zettle dit al een tijd ondersteund op Android, maar je nog steeds onderhevig bent aan de controles van de provider.
Bij de lokale frituur kan ik ook betalen via directe overdracht in de bank app. De verkoper maakt een betalingsverzoek met QR code, ik scan de code met mijn bank app en bevestig de betaling.

En anders hebben we ook nog PayConiq, een 3de partij app ondertussen ook van Wordline.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 22 juli 2024 16:26]

Lokale frituur? Is dat zoiets als in Nederland een patatzaak? Dat is gewoon een bedrijf en die heeft een zakelijke rekening. Voldoet daarmee gewoon aan de regels.

De betaler hoeft niet geregisteerd te zijn ivm de WWFT wetgeving. De ontvanger wel. Want dat is de Customer uit het KYC proces van de betalingsverwerker (zoals een bank).
Maar een betalingsverzoek met QR is niets zakelijks aan. Als een verkoper dit gebruikt, is vaak om de kosten te vermijden van een betalingsservice or PIN apparaat.
De ontvanger moet bekend zijn als een persoon / bedrijf die geld ontvangt vanwege een legale transactie (dus niet voor drugs of een misdrijf) en waar de belastingdienst (eventueel) kan aankloppen. (Even heel simpel gesteld).

Het gaat *niet* om de manier waarop de ontvanger het geld ontvangt. Of dat nu cash is, per acceptgiro, een betaalverzoek, credit card of een pin-transactie is.

Uiteraard is een dergelijke betalingsverzoek gewoon zakelijk. Net zoals een betaling in muntgeld.
Je bent duidelijk niet bekend met payconiq voor particulieren.
Geen probleem maar dan is zo uit de hoogte reageren niet nodig.

Er zijn genoeg handelszaken in België waarbij de handelaar een QR-code genereert met zijn payconiq app en waarbij de betaling naar de persoonlijke rekening van de handelaar gaat. Op die manier moeten er geen transactiekosten betaald worden, payconiq tussen particulieren is gratis, payconiq voor handelaars kost geld.

Hoe het in theorie zou moeten komt daarom niet overeen met hoe het in de praktijk gebeurt.
Als jij mijn opmerking als 'uit de hoogte' ervaart, het is zeker niet zo bedoelt.

Neen, ik ben niet bekend met payconiq. Ik begrijp dat het een soort van digitaal equivalent is van cash overhandigen. Wat volgens de WWFT (een Nederlandse wet) gewoon een mogelijkheid tot verrekenen is. (d.w.z.: cash betalen, dus ook payconiq).

De techniek van het betalen staat volledig los van de (WWFT geldige) reden van betalen. Waarbij de WWFT verondersteld dat enkele betalingen (ongeacht hoe die gebeuren) geen enkel probleem is, maar dat er wel wat signalen binnenkomen indien het meerdere (tientallen?) betalingen per werkdag zijn, gedurende de hele maand.

Ik ga er dan ook vanuit dat payconiq dat ook wel heeft ingeregeld. Dat iemand die even een "terrasje" verrekend met zijn vrienden daar niets van merkt zal ook prima zijn. Maar een bedrijf zal de transactie (ook als het geld op zijn privé rekening terecht komt) dat toch in de boeken moeten verantwoorden. Net zoals een cash betaling.
Ik zie niet in waarom je als consument nog een app van een 3de partij zoals Payconic zou moeten gebruiken. Met de app van mijn bank, Fortis (komt door m'n hypotheek, zelf zou ik een ander kiezen) laat ook toe QR-codes te genereren en te scannen. Ik denk dat je ze zelfs kan herhalen voor bijvoorbeeld van meerdere personen hetzelfde bedrag te krijgen.

Het betaalnetwerk is nu ook, sinds een jaar of 2-3, bij Fortis Visa, daarvoor was het denk ik Banksys (aka Bankcontact).
https://www.triodos.be/nl...isa-debit?id=fe5663794a6e

En je ziet in sommige frituren e.d. gewoon ergens een (Payconic) QR-code hangen die je kan inscannen met de rekeninggegevens van de tegenpartij, dus die zal wel ergens geregistreerd en dus betaald moeten.

Ik gebruik zulke zaken extreem weinig dus het zou kunnen dat je als zakelijke klant Payconic moet gebruiken of het spul van je bank niet mag gebruiken (wegens enkel voor consumenten?)
Geen idee hoe dat in Belgie is geregeld maar in Nederland mag je eigenlijk vrijwel nooit een zakelijke betaling op een prive rekening ontvangen.
Eh... je raakt me kwijt, vriend. We hebben het over een transactie die geen zakelijke rekening vereist, noch enige erkenning/registratie op zakelijk niveau. Bank overboeking. Sinds wanneer is een bank overboeking zakelijk? Dat is het niet.

Bank overboekingen hoor je te doen tussen je familie, vrienden en P2P verkoop tussen particulieren; eigenaren van bedrijven horen gewoon PIN/CC te accepteren want dat is echt zakelijk (want PIN/CC biedt antifraude bescherming).

Misschien denk je dat zodra je iets verhandelt, dat dat gelijk 'zakelijk is'. Met "zakelijk" bedoelende wij dat je op een officiële erkende manier als ondernemer transactie methodes biedt die specifiek voor ondernemers zijn gemaakt.

Cash is ook absoluut niet zakelijk. Dat biedt de minste bescherming.
Je gaat naar een patatkraam en bestelt iets. Dan betaal je (via een betaalverzoek). Dat is gewoon een zakelijke transactie. Levering van goederen. De eigenaar van de patatkraam is gewoon een ondernemer.

Als je in de winkel (patatkraam of café) met cash betaalt is dat ook gewoon zakelijk.
Maar het gaat niet op zakelijke wijze! Dat is het hele punt.
De betaalwijze doet helemaal niets af aan de zakelijkheid van de transactie.
Wel een beetje een subtiele manier om onnodig de hopeloze patat-friet discussie maar weer eens van stal te halen? "Patatzaken" noemt men over het algemeen ook wel "frituur", eventueel zijn er ook voor beide varianten die eindigen in -"kraam" hoewel men daar dan meestal op een mobiele variant van het ding doelt...
De meer standaard naam in Nederland is een snackbar
In Nederland noemt men het apparaat waarmee je frituurt vaak een frituur(pan) dus ik snap de verwarring wel ergens ;).
Hier op Texel hebben ze een "haute friture" :D
En daarbij zijn dus altijd handmatige handellingen van jouw als gebruiker noodzakelijk. Wat men vooral wil voorkomen is contactloze betalingen zonder dat jij als gebruiker iets moet doen. Hoewel de bedragen vaak klein zijn, want anders is de PIN vereist, kan je op drukke locaties anders wel vele kaarten skimmen wanneer je ze enkel maar uit te lezen hebt en iedereen de verwerking kan doen.
Ik hoef met Google Pay in Azië ook niks te doen. Enige beperking die erop zit is dat ik m'n telefoon moet unlocken wat dus skimmen voorkomt. Je ziet hier ook veel QR betalingen maar dat is in de praktijk een stuk bewerkelijker. Om te beginnen heb je zelf altijd een data verbinding nodig. Dat is met nfc betalingen niet het geval. En je moet eerst de bank app induiken en de scan to pay functie oproepen. Daarna vaak nog het bedrag intoetsen als het een generieke qr code is en niet eentje van een betaal terminal. Duurt wel ff voor je klaar bent. Nfc is unlocken, tap en klaar. Veel klantvriendelijker, niet alleen voor de klant zelf maar ook voor de wachtende klanten omdat het sneller gaat en minder foutgevoelig is.
Is dat niet gewoon een bankoverschrijving dan? PIN-en is denk ik een andere techniek waar wellicht ook andere wetgeving voor bestaat.
Ja ze zouden je ook een tikkie kunnen sturen. Ik denk dat je toch iets professioneler wilt als onderneming.
Revolut biedt dit gewoon al aan particuliere verkopers aan via Revolut Pro! Ironisch genoeg worden contactloze betalingen binnen Europa nu al veel breder ondersteunt dan in de technologische hoofdstad van Silicon Valley!

[Reactie gewijzigd door Weicool op 22 juli 2024 16:26]

Dat is niet zo vreemd, de VS lopen enorm achter als het op fintech aan komt. Die vinden Venmo al een revolutie *. Misschien dat ze voor het eind van dit decennium de cheque gaan uitfaseren, maar ik reken er niet op.

* Ik vermoed dat zoveel Amerikanen destijds cryptocurrency zo revolutionair vonden. Voor ons in Europa gaan cryptotransacties tergend langzaam maar Amerikanen was het een revolutie dat een betaling dezelfde week nog aan komt.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 16:26]

"fintech" != interbancair betaalverkeer, wat in de VS inderdaad niet zo vlot is als SEPA, BACS etc. Verder is het een generalisatie die niet overeenkomt met de werkelijkheid.
Vind/vond het anders zwaar irritant dat de meeste winkels geen MC/Visa accepteren, en alleen Maestro.

Maar sinds kort lijkt er verandering in te komen, ik kon bij AH en de Action gewoon met mijn Revolut Debit MC of Visa betalen.
Dit heeft er volgens mij mee te maken dat Maestro en VPay gaan verdwijnen. Ook Nederlandse banken moeten in de toekomst (weet even zo snel niet meer vanaf wanneer) met Mastercard Debit en Visa Debit gaan werken ipv. Maestro en VPay.

Edit: lijkt erop dat VPay zelf niet stopt, maar banken wel.
Zie deze link op de site van de Consumentenbond

[Reactie gewijzigd door macfreak1306 op 22 juli 2024 16:26]

Laten we consumenten ook verbieden om nog contant geld te gebruiken. Veel te fraudegevoelig!
Laten we consumenten ook verbieden om nog contant geld te gebruiken. Veel te fraudegevoelig!
In zekere zin is dat ook zo. Vooral als je geldstromen buiten het zicht van banken, toezichthouders of overheid wil houden }>

De enige contante betaling die ik zelf nog met enige regelmaat doe, is bij een barbier waar ze, zo zag ik eens als laatste klant voor sluitingstijd, zelfs de salarissen nog uit de kassalade haalden. Het zou mij verbazen als dit alles netjes aan de belastingdienst, pensioenfonds en noem verder maar op zal zijn doorgegeven.
Het werkt juist de andere kant op: bedrijven moeten al melden als ze een aanzienlijke contante betaling ontvangen, inclusief wie die betaling heeft gedaan. Onderdeel van de wetgeving rondom bestrijding van witwassen en financieren van criminaliteit/terrorisme.
Dus: mogelijke fraude is geen argument om consumenten niet direct aan elkaar te laten betalen.
Het is wel degelijk een argument. De consument heefr momenteel nauwelijks verplichtingen om melding te doen of betaalverkeer te laten controleren omdat het betaalverkeer nu nog overzichtelijk is.

Daarbij kun je er op rekenen dat Apple hier extra aan probeert te verdienen door aan de bedrijven de extra (transactie/gebruik) kosten te rekenen en dat liever niet zichtbaar aan hun consumenten te tonen. Maar voor die kosten lijken ze geen controles op fraude te doen. Terwijl die er wel moeten zijn.
Doen we toch al in de EU? Overal bordjes met pin-only dan niet gezien???

[Reactie gewijzigd door Weicool op 22 juli 2024 16:26]

EU? Ben op het ogenblik op vakantie in Duitsland en de enige plek waar ik tot nu toe heb kunnen pinnen is in de supermarkt. Camping / camper plaatsen, cafés, restaurants allemaal contant. In het buitenland is cash nog altijd king.
Duitsland telt niet meer mee. Probeer eens Zweden of zelfs thuisland Nederland!

[Reactie gewijzigd door Weicool op 22 juli 2024 16:26]

Frankrijk is tegenwoordig ook 90% pinnen en geen cash. Alleen bij de berghutten is het vaak nog cash
Laten we consumenten ook verbieden om nog contant geld te gebruiken. Veel te fraudegevoelig!
Er is een wetsvoorstel in de maak om contante betalingen boven de 3000,- euro te verbieden. Dus hoe gek dat voor sommigen ook klinkt wat je zegt: het is al aanstaande!

Bron: https://www.tweedekamer.n...&qry=wetsvoorstel%3A36228

En: https://www.rijksoverheid...%203.000%20te%20verbieden.
"Ik wil mijn auto graag in 6 termijnen betalen. Ik kom ze vandaag alle 6 langsbrengen"
Misschien een domme vraag, waarom zou je met zoveel cash op zak willen lopen?

Het is omslachtig voor koper en verkoper om dit te hebben.
Onderhandelt gemakkelijker: "Ik heb 2300 euro bij mij, dat is maximaal wat ik je kan geven."
Onderhandelt gemakkelijker: "Ik heb 2300 euro bij mij, dat is maximaal wat ik je kan geven."
De verkoper kan dat niet controleren, je kan in je andere broekzak ook €2300 hebben. Het is dus met zo makkelijk om te zeggen: “ik heb €2300 op mijn rekening staan/budget”.
Toch pakt €2300 cash iets gemakkelijker aan tegenover een bluf wat je op je bankrekening hebt staan.
Jouw wens wordt binnen afzienbare tijd werkelijkheid https://www.security.nl/p...ale+euro+als+betaalmiddel.
Het accepteren van de digitale euro wordt dus verplicht, contant is (en wordt) dat niet. Waar zou dat nu toch eens naartoe gaan?

(begrijp uiteraard dat jij een grapje maakt)
Het is echt jammer dat er geen digitaal alternatief komt voor cash met de bijbehorende anonimiteit.

Natuurlijk moeten ze witwassen ondervangen maar voor een consument die ff een keer wat wil verkopen tweedehands is dit rete irritant.

Er zou gewoon een limiet aan anonieme betalingen per maand moeten zitten net zoals je niet met 100k in cash over straat kan lopen, als de politie dat vindt wordt het ook ingenomen.

Ik zie het ook met bijvoorbeeld bedelaars op straat (hier in Barcelona heb je die veel). Ik kan die niets geven want ik heb gewoon nooit meer muntgeld op zak. Ik betaal alles met de telefoon. Het is ook lastig om muntjes te krijgen als je nooit met geld betaalt.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:26]

Dat digitale alternatief is er al lang hoor. Er zijn genoeg zogenaamde web3 wallets die je random aan kan maken waarvan niemand in basis weet wie er achter zit. Wil je een eigen anonieme lightning wallet klik hier, klik op Add Wallet en je kan anoniem satoshi's uitwisselen. Zo zijn er nog heel veel meer anonieme online wallets te vinden. Ook voor op je telefoon. Exodus, natrium, blue wallet, phantom, breez en ga zo maar door.
Ja dat is er wel maar wordt hard tegengewerkt. Met name als het gaat om het omzetten naar fiat geld. Ik bedoel iets waar je in de praktijk mee kan betalen in het dagelijks leven. Net zoals contant geld. En net zo anoniem voor kleine transacties.

Waarom moet iedereen alles van je weten tegenwoordig? En waarom wordt dat zo geaccepteerd?
Mee eens. Ik zou niet snel mijn bankpas langs een iPhone of welk ander scanapparaat dan ook halen, anders dan de bekende apparaten in winkels. Je weet nooit welke malafide app meekijkt en van alles van je bankpas kopieert.
Of is dit onschadelijk en zijn die passen al voorzien van beveiliging om misbruik te voorkomen?
Aangezien de Rabobank dit gaat ondersteunen, volgens het bericht, verwacht ik dat zij dit wel in hun app gaan verwerken. Of dit voor iedereen, of enkel zakelijke klanten, gaat worden is mij een raadsel.
Aangezien er transactie kosten zijn zal dit onder particulieren niet heel interessant zijn. Gewoon een QR code genereren (betaalverzoek) is gratis en net zo snel (alleen een QR code scan actie exta ipv bij elkaar houden).
Ik denk dat ze doelen op de zakelijke dienstlevering van Rabobank, Rabo OmniKassa en Rabo SmartPay, dat soort producten voor ondernemers.
Aangezien de Rabobank dit gaat ondersteunen, volgens het bericht, verwacht ik dat zij dit wel in hun app gaan verwerken. Of dit voor iedereen, of enkel zakelijke klanten, gaat worden is mij een raadsel.
Op een technisch niveau misschien, maar dit is een vervanging voor een pinapparaat (en voor de klant is het ook gewoon een pinbetaling) dus dat wordt dan alleen bruikbaar als je met hen een overeenkomst hebt afgesloten voor het gebruik daarvan. Zoals al opgemerkt kun je niet zomaar pinbetalingen accepteren, daar zitten voorwaarden aan.
Werkt hun app wel goed op iPhones? Op een Android draait hij binnen een browser, dus enorm traag.
Geen enkele notie, ik gebruik die app niet. Ik hoor echter geen klachten van mijn vrouw*, dus ik neem aan van wel.

* - We hebben een rabo rekening als backup voor de hoofdrekening
Ik neem aan dat dit sarcasme is?
Als het sarcasme is. Ben ik het er niet mee eens. Ik heb Android en IOS. En het klopt 9 van de 10 keer wel. Als er iets op apple uitkomt werkt het. En bij android zul je altijd moeten afwachten met welke kwaliteit iets word afgeleverd. Kijk o.a. Naar de android varianten van Faceid.
Kijk naar de NFC-chip op Apple. Die doet het prima!
Doet het ook. Nog nooit een probleem mee gehad. Kan je er alles mee? nee. Maar voor betalingen en auto ontgrendelen werkt het allemaal prima.
Perfectie is letterlijk onmogelijk en het is echt niet alsof Apple spul nooit issues heeft. Dus ik vind die opmerking gewoon wars van realiteitszin en zwaar overdreven.
Klopt nu ik het terug lees heb je zeker gelijk over perfectie. Apple is niet perfect. Maar waar ik apple een 9 geef. op de schaal van wat je redelijk mag verwachten. Zit android hier op een 6/7. En natuurlijk heeft apple ook zijn kuren en verbeter punten anders hadden we niet elke maand een update nodig. Die ze dan wel weer in tegenstelling tot de meeste android telefoons heel snel uitbrengen.
Nee kijk maar naar de verschillen
Je kunt van een betaalverzoek een QR-code (iig Tikkie en ING) maken. Niet helemaal waar je naar opzoek bent maar maakt het wel eenvoudiger om de betaling aan de deur uit te voeren.
Iedereen heeft inderdaad meestal wel betalen via iDeal op zijn telefoon. Op een rommelmarktje of zo loopt betalen via QR-code meestal wel erg.. uhmm... rommelig. Gewoon even pinnen dan wel een sneller proces. Het lijkt er alleen niet op dat Apple ervoor kiest om betaalprovider te worden, ze laten het duidelijk liever over aan de huidige partijen.
iDeal in NL only, schiet je niet ver mee dus.
Met iDEAL 2.0 moet het betalingssysteem Europees opgetuigd worden :)
Ja hier heb je bizum in Spanje.

Maar het probleem met die dingen is: Je bank kijkt altijd mee. Als ik op een marktje iets koop voor 20 euro contant heeft de bank er niks mee te maken. Ik vind dat inzicht dat zij krijgen enorm ongewenst.

Onder het mom van "fraudebestrijding/witwassen" wordt alle privacy weggestreept.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:26]

Dat is toch een beetje wat Apple Cash moet zijn, dat vooralsnog niet in Nederland is.
Ik dacht precies t zelfde
Kan al een paar weken met RevolutProUK
Laat het koppelen aan de tikkie-apps van de banken. Of je nu een qr-code scant, een bericht-met-betaal-instructie ontvangt of een nfc-bericht krijgt, het is uiteindelijk de betaal-instructie waar het om gaat.
Anoniem: 1322 @ATS22 augustus 2023 13:47
maar wie weet wat de toekomst nog gaat brengen.
Dat heet Apple Cash en inderdaad, misschien komt dat ook ooit naar Nederland:
https://support.apple.com...e/iphone/iph6d80edff1/ios
Handig op de vrijmarkt met Koningsdag!
Lijkt (vooralsnog) nog wel om alleen zakelijk te gaan helaas :(

Had het inderdaad wel leuk gevonden als we elkaar konden betalen met een pinpas haha
Voor 3 tientjes koop je een SumUp, en die koppel je aan elke bankrekening. Inschrijving bj de KvK is zo gepiept als dat echt nodig is, en een BTW Nummer kan je ook van je BSN maken (NL er voor, B01 er achter en klaar is kees).
BTW nummers voor eenmanszaken zijn tegenwoordig niet meer gebaseerd op je BSN.
Dat heeft met privacy te maken.
Sowieso moet je je registreren bij de belastingdienst als ondernemer. En zij zullen daarna een BTW nummer verstrekken.
Het 'zomaar' maken van een BTW nummer van je BSN lijkt met niet verstandig.
Als het goed is krijg je er twee.

Althans. Ik heb er twee. 1 voor belastingdienst intern (met BSN) en eentje voor extern (zonder BSN). Dit omdat het kennelijk te moeilijk was om zonder BSN te doen intern.
Dat klopt. Voor de 'buitenwereld' heb je een NIET BSN gebaseerd BTW nummer.
Vermeld ook even wat je aan transactie kosten betaald aan SUMUP want gratis zal het niet zijn.
helemaal mee eens, maar om je SumUp te registreren, is dit wel een makkelijke workaround.

En inderdaad, je krijgt een BTW nummer (niet gerelateerd aan je BSN) en een nummer voor je aangiften enz.
Dat je BTW nummer oorspronkelijk aan je BSN gekoppeld was, kwam door je bedrijfsvorm. ALs je een eenmanszaak hebt, is de verantwoordelijke rechtspersoon ook jij zelf, en wordt je BTW nummer aan je BSN gekoppeld. Bij een BV is de BV een rechtspersoon, met een eigen BSN, en dan is ook daar het BTW Nummer op gebaseerd.
Ja inschrijving bij de KVK is zo gepiept, maar dan ben je dus ondernemer of stichting met alle bijkomende administratie van dien.
Ik dacht dat een btw nummer niet meer uit het bsn nummer mocht bestaan?
Komt veel meer bij kijken dan ff naar kvk gaan.
Zo heb je gratis Zettle, die al een tijd mobiel betalen via Android ondersteund. De terminal is enkel om het gemakkelijk te maken, de winst zit 'm in de transactiekosten.

Nieuwe bedrijven hebben echter wel meer issues met pinnen omdat ze door een KYC-check moeten komen die de betrouwbaarheid van het bedrijf toetst (zie bijvoorbeeld KYC bij de ING). De anti-witwaswetgeving (geen goed woord voor galgje, officieel WWFT) verplicht dit.

Tevens, NL + BSN + B01 is geen geldig BTW-nummer meer, dit is een intern nummer wat niet door de automatische checks heen komt. Je zult dus gewoon een BTW-nummer moeten aanvragen bij de Belastingdienst. (zie deze infopagina bij de Belastingdienst)
echt niet, Je kan je zo zonder veel moeite registreren bij SumUp. Je hoeft dan later alleen nog maar een SumUp terminal aan je account te koppelen, en je betalingen komen gewoon op je bankrekening binnen.
SumUp is dan ook geen bank, alleen een transactieverwerker.
Met een KvK registratie doe je echter het nut van een vrijmarkt teniet: verkopen zonder als ondernemer aangemerkt te worden, met alle rompslomp die daar bij komt kijken.
Je lijkt m'n vriendin wel. Die heeft het ook over 30 euro, maar vergeet ook dat er nog een cijfer achter staat. Het bedrag excl. BTW is 39,00 euro. Beter niet in de handel gaan. :)
SumUp Air bij Toolstation, slechts 24,99 inclusief BTW. Kan je zo in de winkel afhalen.
Dan wordt het ook makkelijk voor jan en alleman om te skimmen lijkt me? Even met je iPhone langs mensen hun broekzak om centjes binnen te halen of zie ik dat verkeerd?
Dat kan nu ook al met mobiele terminals. En dan nog alleen bij pinpassen tot een bepaalde limiet. Voor telefoons moet de telefoon ontgrendeld zijn.
Tenzij je zo slim bent om je pas als OV-express pas in te stellen. Ik heb het nog niet geprobeerd, maar dan zou je niet moeten hoeven ontgrendelen.
Die ben ik even vergeten, maar het brengt inderdaad wel meer risico met zich mee.
Uiteindelijk zorgt Tap to Pay niet voor meer risico, want je kunt het niet anoniem doen, het is niet anders dan met een mobiele terminal.
Bovendien is dit op Android al mogelijk met in ieder geval de Rabobank, en er zullen vast meer zijn.
Mja CCV heeft een tijdje terug hun SotfPOS app gelanceerd. Android app waarmee je een telefoon als terminal kunt gebruiken. Werkt vrij goed moet ik zeggen. Het grote voordeel is dat een transactie ook gewoon over 4G kan en je dus niet afhankelijk bent van wifi netwerk. Dit is op sommige terrasjes nog wel eens een ding.

Uiteindelijk hebben we hier natuurlijk uitgebreide KyC, maar zelfs zonder dat moet het natuurlijk naar een bankrekening gaan en die staat gewoon op naam.

In het kader van terrorismebestrijding is de WWFT nou niet echt heel zinvol (kost vooral veel geld), maar voor fraude bestrijding zie ik wel wat voordelen.
Als het goed is staat dat echter dicht en kunnen enkel vervoersbedrijven en bepaalde universiteiten e.d. (in NL nog geeneen) daar gebruik van maken. (En die laatste categorie heft geen geld, is meer voor deuren openmaken enzo.) Als je je iPhone met Express Transit ingeschakeld bijvoorbeeld probeert te gebruiken om bij de AH af te rekenen: dan zou dat geweigerd moeten worden.

Hier is overigens weleens iets misgegaan omdat VISA niet controleerde of de terminal die gebruikt werd wel echt van een maatschappij op de whitelist was (eg, zie: https://nakedsecurity.sop...-express-transit-feature/). VISA vond het kennelijk niet belangrijk genoeg om (snel) te fixen (https://www.bbc.com/news/technology-58719891) en klanten zijn verzekerd tegen dit soort acties. Maar goed, hoe het ook zij: over het algemeen zou het niet mogelijk moeten zijn om een Express OV-designated kaart te skimmen met een normale terminal; dat moet een terminal van een vervoersbedrijf zijn. Daarnaast is het natuurlijk wederom herleidbaar naar een persoon/bedrijf, omdat je eerst contracten met een payment processor moet afsluiten voordat je uberhaupt een transactie met pas kan vewerken. Ergens snap ik wel dat VISA zei dat het onpraktisch is in een real-world setting, al vind ik dat wel een beetje een nogal luie cop-out.

Of er verder nog limieten gehanteerd worden binnen het OVPay systeem weet ik eigenlijk niet, ik erger me er sowieso kapot aan dat je OVPay niet uit kan zetten maar gedwongen bent te accepteren dat je pas kan inchecken in het OV.

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 16:26]

Of er verder nog limieten gehanteerd worden binnen het OVPay systeem weet ik eigenlijk niet, ik erger me er sowieso kapot aan dat je OVPay niet uit kan zetten maar gedwongen bent te accepteren dat je pas kan inchecken in het OV.
Je kan contactloos uitzetten natuurlijk. Dan kan je ook niet contactloos betalen maar het is ook gewoon hetzelfde natuurlijk. Als je niet wil dat je pas niet gebruikt wordt voor het OV dan kan je hem gewoon niet gebruiken voor het OV.

Ik vind het ook wel idioot dat ovpay geen anonieme opties meer biedt hoor, daar niet van.
Dat maakt helaas geen enkel verschil. ;) Als je contactloos betalen uitzet, dan blijft OVPay werken. De enige manier om van OVPay af te komen is een pas aanvragen zonder NFC (wat de meeste banken niet aanbieden) of zelf de NFC mollen. Ik vind het nogal leip dat OVPay zomaar zonder het te vragen wordt geactiveerd op m'n pas en niet uitgeschakeld kan worden. Je kan ook niet zeggen wel contactloos, maar geen OVPay. OVPay is *verplicht*.

Dat kan overigens ook al problemen opleveren als je je abonnement OV-kaart/NS Business Card bij de lezer houdt en je pinpas er ook te dicht bij in de buurt zit; dan checkt ie ze doodleuk allebei in en mag je gaan proberen het terug te vorderen. En wordt je pas gejat waar je contactloos op had uitgezet? Jammer joh, reizen is geen probleem.

Ik vind het heel goed dat ze inchecken met je debit- en creditkaart mogelijk hebben gemaakt, maar dat het niet uit te zetten is op je (fysieke) passen is volstrekt belachelijk. Ik heb een excuus voorbij zien komen dat dit is zodat iedereen lekker snel door kan lopen en ze niet eerst hoeven te checken of je OVPay wel of niet aan hebt staan, maar intussen kunnen ze wel pasjes blokkeren voor toekomstig gebruik in het OV als bijvoorbeeld het innen van de reissom bij de vorige transactie is mislukt. :+ Als dat blokkeren van "fraudeurs" kan, dan kunnen ze mijn pasje ook gewoon aan de shitlist toevoegen op eigen verzoek lijkt me - maar dát is opeens niet mogelijk "vanwege de doorstroom". :P Does not compute. Vanuit dat oogpunt is er misschien wel een manier om OVPay uit te zetten: expres zorgen dat je kaart geen saldo heeft, ermee gaan reizen, wachten tot hij geblokkeerd is en dan weer als vanouds gebruiken. :')

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 16:26]

Oh okee, ik wist niet dat dat niet kon. Inderdaad heel erg raar dat dat niet kan en zelfs wordt geaccepteerd als contactloos uit staat.

Ik vraag me af of het dan ook werkt als er met een gestolen kaart wordt gereisd (die geblokkeerd is). Zou erg kwalijk zijn.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:26]

Bij een iPhone gaat dat niet werken want die vereist voor de transactie je FaceID/TouchID of toegangscode.

Op Android ligt het er aan. Ik kon toen bij ING onder de €25/€50 (voor/na covid) zonder pincode. Tot een max van €100. Net zoals je bankpas. Maar dit kan inmiddels al gewijzigd zijn en andere betaalapps kunnen dat anders doen.
Er wordt bedoeld dat je met een iphone langs pasjes in broekzakken gaat. In de praktijk blijkt dat overigens niet te werken.
ahzo. Ik zie het ja. Inderdaad, in de praktijk zit je ermee dat dat allemaal op naam staat. En dan mag je dat komen uitleggen.
Daarvoor werd ook gevreesd met betaalterminals maar in de praktijk gebeurt dit eigenlijk niet. De pakkans is te groot en de kans op succes te klein.
Op iPhone kan het in theorie ook als:
1. de gebruiker een kaart voor "express" transacties heeft aangewezen
2. je een express-terminal na kan doen (wat met deze functionaliteit niet zal kunnen)

Express-mode is bedoeld voor bijv. tol, parkeergarages en OV-toepassingen waar je snel door wilt kunnen lopen/rijden. Hier is dan geen unlock of bevestiging voor nodig.
Als ik het goed lees is het niet perse zakelijk. Maar heeft Apple functionaliteit "geunlocked" die apps nu kunnen gebruiken. Dus een Adyen of SumUp kunnen nu via hun eigen app deze functionaliteit aanbieden. Als "verkoper" zul je echter wel een betaaldienst moeten afnemen van een van deze partijen. En die partijen zullen zich uiteraard "meer" op zakelijk gebruik richten.

Eigenlijk hetzelfde dus als andrrsom, contactloos betalen via de telefoon. Deze functionaliteit wordt door Apple aangeboden, maar de door jou gebruikte bank moet wel kunnen koppelen met Apple Pay.

En zo is het nu een stuk functionaliteit om een iPhone als betaalterminal in te zetten, echter moet je wel een app hebben die de volledige "flow" bied en waar naartoe ook het geld over gemaakt zal worden en het betaalverkeer zal afhandelen. Apple wordt dus geen verwerker van betalingen, daarvoor moet je nog steeds een contract afsluiten met een andere partij.
Nee, is wel degelijk zakelijk, in zoverre dat je een contract met een partij nodig hebt die voor zover ik weet een particulieren accepteert. Adyen heeft volgens mij ook geen app (althans niet op iOS), want zij werken als betaalprovider op de achtergrond.

De providers zijn enkel de afhandelende partijen, je moet dus een contract hebben met Adyen, SumUp of in de toekomst de andere genoemde partijen. En vervolgens kun je als ondernemer "Tap to Pay" support in jouw app inbouwen, waarbij de interface om de transactie te ontvangen door Apple getoond wordt.

Zie ook: https://developer.apple.com/tap-to-pay/

[Reactie gewijzigd door Herko_ter_Horst op 22 juli 2024 16:26]

Daar lees ik toch echt dat je een contract moet hebben bij een "payment service provider" (Adyen, SumUp, ...). Zij zullen dus bepalen wie hier wel of niet gebruik van kunnen maken, niet Apple. Het zijn de betaalproviders die dit zelf zullen aanbieden of soms 3th party apps die dit via de APIs van de payment provider (app) laten lopen.
Dat Apple vervolgens zelf restricties heeft hieraan zie ik nergens direct terug. En voor Apple zou dat ook niet uit moeten maken. Immers is hier ook in andere berichten al aangegeven dat de betaalproviders verantwoordelijk zijn voor de klanten (KYC wetgeving). En Apple is geen partij in het betaalproces. Sterker nog, ze geven zelfs aan dat de betaalprovider verantwoordelijk is voor de gehele certificering.

Het enige wat Apple dus doet is hun complete locked down NFC chip via een zeer use case specifieke API beschikbaar stellen aan (een selecte groep) app developers. En voor die use case heeft Apple dus ook een UI gemaakt van het moment dat de NFC chip wordt "ingeschakeld" tot na...? (Of het "uitschakelen" van NFC of het moment dat evt ook de pincode is ingevuld).
En de informatieuitwisseling die nodig is om de transactie daadwerkelijk plaats te laten vinden zal dan ook wel weer de verantwoording zijn van de betaalprovider (dus zeg maar het niveau "de iOS API communiceert een kaartnummer etc terug naar de app/API van de betaalprovider en die library/app zal vervolgens informatie uitwisselen met het backend van de betaalprovider dat weer naar de bank gaat"). Apple is dus geen partij in de transactie. Ze leveren alleen een API om de pas te "scannen", niet om de transactie uit te voeren. (En ja, die API doet niet alleen de pas scannen maar laat ook een gestandaardiseerd scherm ziet).
precies net zoals apple geen partij is in een apple pay betaling bij een winkel, maar enkel via mastercard/visa een stukje taartpunt van de transactie kosten die een winkelier betaald, afsnoept.

(bij tap to pay overigens schijnt bij gebruik van een apple pay transactie door jouw klant, apple dubbele transactie kosten af te snoepen, eenmaal van de ondernemer met de sumup of adyen app op zijn iphone met tap to pay actief, en eenmaal van de bank van wie de pas in de apple wallet van de klant is, via de bestaande apple pay relatie.)
Anoniem: 1839988 @DnJealt22 augustus 2023 12:11
Daar heb je momenteel toch al Tikkie voor? Daarbij voor andere andere devices als SumUp moet je een KvK registratie en zakelijk account etc etc hebben.
Ga jij van al je klanten hun 06 of mailadres vragen?
Een tikkie kan ook via qr code, heb je geen 06 meer voor nodig.
Oh dat wist ik niet, dat is wel ideaal dan.
Of wat sommige mensen ook doen: een screenshot maken van de QR code en die naar iemand appen. Waarbij ze even vergeten hoe die code gescand moet worden.
Dat kan de telefoon toch gewoon uit de afbeelding halen? Althans, op iOS kan je gewoon op QR-codes in een afbeelding (waaronder screenshots) tikken en dan vraagt ie of je de link wil openen.
Beide is niet nodig, je kan heel makkelijk een QR code maken welke een ieder kan scannen en dan betalen.
ja zeker voor remarketing + reviews
Zijn er veel mensen die dat dan ook geven? Zelf geef ik mijn nummer of mailadres niet zomaar weg, en helemaal niet bij een marktkraam.
Ik kan gewoon een QR code tonen voor betalingen van consument naar consument. Zowel bij Tikke als bij de Rabobank. Daar heb je geen 06 of email voor nodig.
Ik las het inderdaad. Bij de Rabobank wist ik inderdaad dat het met qr kan.
Je kunt toch gewoon een QR genereren als betaalverzoek? Heb tikkie al lang niet meer gebruikt, maar verschillende banken hebben dit wel. Dan hoeft iemand alleen maar te scannen.
Lijkt (vooralsnog) nog wel om alleen zakelijk te gaan helaas :(

Had het inderdaad wel leuk gevonden als we elkaar konden betalen met een pinpas haha
inderdaad... maar ik vind het wel verstandig... want anders grijpen de overvallers hun kans. Een pistool voor je gezicht en dat je met je telefoon moet betalen.... waarna andere overvallers ontvangen geld meteen van bank halen voordat hun bank rekening afgesloten wordt.
Dus niet zo slim... niet geschikt voor privé telefoon gebruikers.
Dat kan nu toch ook al met die mobiele terminals?
Dat kan nu toch ook al met die mobiele terminals?
Dat kan ook, maar niet zo handig voor de overvallers, want dat maakt nog verdacht als iemand het ziet.
Als ik overvaller was zou ik mobiele terminals helemaal niet gebruiken, want als je voor de agenten staat, stellen ze je een vraag "waarom heb je mobiele terminal bij je? Probeer je de anderen geld af te troggelen?"
Tja... dat was niet zo slim :P
Ja als je dan gesnapt wordt en uit moet leggen waarom je zo'n ding gebruikt wordt het lastig inderdaad. Ik denk wel dat een grotere uitdaging dan is dat je jezelf verdacht maakt bij de partij waar je een contract hebt voor die terminal, al blijft dat denk ik net zo voor Tap to Pay.
Want een pistool op iemand richten hoef je niet uit te leggen? :)
Die pistool was ik even vergeten haha, ja dan maakt het al niet meer uit wat je gebruikt natuurlijk.
De mobiele terminals zijn zwaar onderhevig aan contracten ed. als jij je betaalterminal daarvoor gebruikt staan ze nog binnen het etmaal bij je op de stoep.
Maar geldt hetzelfde niet voor Tap to Pay? Het wordt nu zakelijk ondersteund door 2 partijen, zijn die contracten dan niet net zo strikt?
Daar hebben ze toch katvangers voor neem ik aan?

En zo'n sumup kan je zo in de winkel kopen. Maar idd ik denk eerder dat ze gewoon je telefoon pakken dan.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:26]

Werkt toch niet met de pinnen?
Alleen met een betaal app op een andere telefoon
Gelukkig kan je op de vrijmarkt ook wel makkelijk met een tikkie betalen. Prive heb je ook geen bonnetjes en administratie nodig
sta ik dan met mijn pinpas :(

@Menesis inderdaad overheen gelezen

[Reactie gewijzigd door Bazer op 22 juli 2024 16:26]

Heb je zo'n oude pas met magneetstrip of heb je het artikel niet gelezen? ;)
Het betaalmiddel kan een andere iPhone of een Apple Watch met Apple Pay zijn, maar ook een bankpas, creditcard of andere digitale portemonnee, op voorwaarde dat contactloos betalen ondersteund wordt.
Ik heb beide, chip en magneetstrip maar draadloos betalen staat wel uit.

Maar ik zou wel kunnen betalen met mijn telefoon, al verkies ik dan toch een tikkie/qr (ideal) dus, dan zie ik op mijn eigen schermpje wat er gebeuren gaat. En anders een officieel pinapparaat, maar geen telefoontje.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:26]

Goed om te onthouden dat zelfs als draadloos betalen wel uitstaat, iemand alsnog kan inchecken bij het OV via OVPay; dus de noodzaak om een verloren/gestolen pas snel te melden blijft wel altijd bestaan.
Zeker. Moet draadloos betalen op je pas of telefoon wel aan staan. De groep die dat bewust uit heeft staan is erg groot. Maar daar blijft een betaalverzoek natuurlijk ideaal voor :)
Cijfers?
Uitstaan, of uberhaupt geen betaalapp geinstalleerd?
Cijfers?
Uitstaan, of uberhaupt geen betaalapp geinstalleerd?
Ik hoef geen cijfers te zien om op social media al door te krijgen dat heel veel mensen het bewust hebben uitgeschakeld op hun pas of telefoon. Natuurlijk, de groep is een heel stuk kleiner dan de mensen die het wel ingeschakeld hebben.
Ah het stond op Facebook 8)7
Ik denk dat de groep niet zo groot is, als je ziet hoe vaak tegenwoordig met de telefoon of smartwatch betaald wordt.
Social media is natuurlijk ook geen hele goeie bron om een schatting te maken van het aantal mensen die bewust mobiel pinnen uitgeschakeld heeft, tenzij je er echt onderzoek naar gaat doen en een groep van x mensen gaat vragen of ze het wel of niet uitgeschakeld hebben.

En als je kijkt naar contactloos pinnen met de pas zullen de meeste mensen het wel aan hebben staan, gezien dit standaard aan staat. In het geval van de Rabobank staat het zelfs weer aan op je nieuwe pas als je het uit had gezet.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 22 juli 2024 16:26]

Is die groep in het algemeen heel groot, of is het binnen de IT heel groot? De banken hebben namelijk de draadloos betalen pas er goed doorgedrukt, en ik kan me niet voorstellen dat de gemiddelde Nederlander dit specifiek uit heeft gezet.
Banken hebben het vooral voor de iPhone eenvoudig gemaakt, vervolgens hebben de meeste de Android app eruit gegooid en enkele jaren later laten ze de dienst door Google beheren voor de Android gebruikers.

Maar goed, draadloos betalen is er wat mij betreft nog niet goed doorgedrukt hoor, tenzij je het specifiek over iPhone gebruikers hebt.
Ik heb het specifiek over de bankpas. Niet over een telefoon. Dat is namelijk een handmatige actie die je moet doen. Bij de pas is alles automatisch geactiveerd, en Luchtbakker beweerd dat een erg grote groep dit bewust uit heeft staan.

[Reactie gewijzigd door Lagonas op 22 juli 2024 16:26]

Mijn excuses, dat klopt helemaal! Ik heb draadloos betalen direct gelinkt met "betalen via je telefoon/smartwatch".
waarom voor iphone specifiek? Meeste banken waren zelfs eerder met NFC betalen via telefoon op android, want de eigen apps hadden toegang to de NFC itt bij de iphone.
Zou dat werken?
Heb toch nog geregeld dat als je in mensenmassa's staat dat internet slecht tot helemaal niet werkt.
Kan me zomaar voorstellen dat dat gevolgen heeft voor dit soort diensten.

[Reactie gewijzigd door Polderviking op 22 juli 2024 16:26]

was bij android telefoons al langer mogelijk. zie bijv.
https://shop.worldline.nl.../worldline-tap-on-mobile/
https://www.ccv.eu/en/solutions/payment-services/ccvsoftpos/

Apple kiest hierin weer voor de oplossing van het gesloten eco-systeem, net zoals bij de Apple Pay.
Tap to Pay kan er dus bij, in de zaak van de Europese Commissie tegen Apple om de NFC chip vrij te geven voor ontwikkelaars.
Ik ben niet thuis in de wereld van betalingssystemen.
Hoe verschilt de oplossing met die van android en is die van android dan wel een open oplossing ? Idem voor de oplossingen van de betaal terminals, zijn die dan open en vrij te gebruiken door eender welke vendor ?
Android laat toe dat een App op de Smartphone gebruik maakt van de NFC-chip. Bij iPhone hebben Apps geen toegang tot de chip, uitgezonderd hun eigen Apple Pay.

Dus op mijn Android toestel heb ik mijn bank app staan, die staat nu ingesteld als standaard app voor betalingen via NFC. Open ik mijn bank app en tik mijn toestel tegen een ontvangende partij (betaalautomaat of andere ...) dan kan ik de transactie bevestigen.

Ik heb daarvoor geen Google/Android Pay nodig. Gewoon mijn bank app.

Voor iPhone gaat dat dus niet en moeten de banken een contract sluiten met Apple Pay en wordt de transactie dan via Apple Pay geregeld.

edit: Correctie, iOS (iPhone) apps kunnen de NFC chip niet rechtstreeks gebruiken voor betalingen.
Wellicht wel voor andere zaken zoals NFC tags.

[Reactie gewijzigd door GoBieN-Be op 22 juli 2024 16:26]

Ik heb allemaal NFC tags door het huis die ik met mijn iPhone kan beschrijven dmv de app "NFC Tools". De app kan ook NFC tags uitlezen. Via de home assistant app kan ik ook schrijven naar een NFC tag.
Dat thirt-party ontwikkelaars geen toegang hebben tot de NFC chip lijkt me daarom niet juist. Thirt-party betaling via NFC is inderdaad niet mogelijk.

Overigens voordeel van google/apple/samsung pay is dat het vaak wel werkt op de smartwatches. Persoonlijk ben ik hierdoor groot fan van apple pay.

[Reactie gewijzigd door kanvua op 22 juli 2024 16:26]

Correctie, apps kunnen de NFC chip niet rechtstreeks gebruiken voor betalingen.
Wellicht wel voor andere zaken zoals NFC tags.
Een uitgebreide en heldere uitleg wat de verschillen tussen Google en Apple Pay zijn kun je hier bekijken: https://www.youtube.com/watch?v=cHv8LqkbPHk

Belangrijkste (privacy-)verschil is dat Apple zichzelf uitsluit als middle-man en geen inzicht in wat/waar/wanneer betaald wordt en Google inzicht heeft in al je transacties(!)
Maar ik gebruik Google Pay gewoon NIET.
Mijn bank app spreekt recthstreeks de NFC chip aan.
Heel Google Pay is niet genoemd dus die vergelijking is niet zo relevant.
Apple pay werkt technisch fundamenteel anders omdat er biometrische gegevens worden gebruikt (secure enclave + secure element), dat is ook de reden waarom het functioneert als een bankpas, unlike android waar je met een limiet van 50 euro zit en daarboven aparte handelingen nodig zijn. "Even" de NFC vrijgeven lijkt me iets te kort door de bocht.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 22 juli 2024 16:26]

Je hebt niet doorgeklikt zeker? Het gaat niet over betalen maar geld ontvangen...

Daarnaast is het enige verschil bij betalen gewoon verificatie vooraf of achteraf, ik kan met ING op een Android tot 50 euro betalen zonder verificatie, op iOS niks. Daarboven moeten we beide verificeren dat we de persoon zijn die bij de rekening mag (pincode of vingerprint).

Heeft niks met die security verder te maken, gewoon andere insteek van de 2 bedrijven erachter.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 16:26]

Off-topic:

Met Google Pay (ABN Amro ondersteunt dat) kan ik gewoon contactloos met m'n Samsung betalen zovaak ik wil, ongeacht de hoogte. Hoef ook geen speciale app eerst te openen. Gewoon telefoon tegen terminal aanhouden en Google Pay popup komt, als ik dan mn vinger op de vingerprint scanner op de power-knop hou (of al heb wanneer ik naar de terminal breng) betaalt hij gewoon direct.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 16:26]

off-topic:

En dat is dus precies hetzelfde als bij Apple Pay, alleen daar dan tegenwoordig met FaceID. En met je Apple Watch hoeft zelfs dat niet, dan heb je de ontsluiting meestal al gedaan op het moment dat je hem omdoet of doet hij het automatisch als je je telefoon unlocked.
Ja, dat is ook m'n punt, misschien de comments lezen waarop ik reageer? De comment boven op wie ik reageer heeft het over Apple Pay en dat het op Android niet zo kan werken, wat dus wel degelijk zo werkt. Net als betalen met WearOS op de Galaxy Watch met Google Pay.

Ik heb hiervoor jarenlang (vanaf 2007) iPhones gehad en Google Pay is qua werking voor de gebruiker identiek: telefoon tegenaan houden, biometrisch unlocken en betalen.

[Reactie gewijzigd door ASNNetworks op 22 juli 2024 16:26]

Apple kiest hierin weer voor de oplossing van het gesloten eco-systeem, net zoals bij de Apple Pay.
En daarmee voor een dikke commissie, wat bij het gewoon open stellen van de NFC niet nodig was geweest. Uiteindelijk draait de klant daar weer voor op. Zelfs als ze verbieden dat je die kosten in rekening brengt, worden die uiteindelijk doorberekend aan alle klanten.

Het is ook een van de redenen dat ik geen iPhone kan nemen, ik heb per se OpenPGP over NFC nodig en op een iPhone kan dat niet. Je kan tegenwoordig wel simpele NTAG's enzo scannen maar custom APDU's over NFC sturen kan niet, wat wel nodig is voor die toepassing.

Maargoed Apple zal voor mij nooit een optie zijn. Ik wil niet dat Apple beslist wat ik wel en niet met mijn telefoon mag doen. Nu me gewdwongen toestaan van sideloaden wordt het een stukje beter maar het moet veel opener wil ik er weer interesse in krijgen.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 22 juli 2024 16:26]

Het feit dat Android eerst was is niet relevant.
Het artikel zou de suggestie kunnen wekken dat Apple iets nieuws doet. Dat iemand duidelijk maakt dat dit niet zo is vind ik dan wel informatief.
ok, ik zal happen. Maar dit geldt natuurlijk ook precies andersom ("Bij Apple kan dit al (jaren)") maar dit geldt natuurlijk ook voor Android/Linux/Windows/MacOS. Iets wat bij allemaal vaak niet klopt, maar is wel waar het grote publiek er voor het eerst mee in aanraking komt.

Ik moest aan deze denken, Al deze bedrijven kijken naar elkaar en kopiëren/implementeren anders. Echt origineel zijn is erg lastig :)
Andersom gebeurd net zo hard hoor, maar dat feit negeer je gewoon :z

En gezien Apple altijd net doet of ze iets helemaal zelf bedacht hebben en/of de eerste zijn snap ik dat mensen daar standaard tegenin gaan.
Ben benieuwd wat mensen ervan vinden als ze straks hun pincode op iemand andermans iPhone gaan moeten invoeren. Gelukkig heb je dat "euvel" niet als je voornamelijk Apple Pay gebruikt of contactloos doet betalen. Denk wel dat we nieuwe methodes wat betreft scams/skimmen kunnen gaan zien, al is de handeling ansich niet anders als nu met een normale pinterminal.

Dat gezegd hebbende tof dat het nu in NL uitgebracht wordt!
Bij contactloos met je pas heb je juist wel dat je je PIN moet ingeven, bij bedragen boven de ~50 per keer en boven de ~100 aan cumulatief kleine bedragen (hoewel dit 2e scenario ik niet weet hoe dan de flow is aangezien je niet je pas in de iPhone kan stoppen voor een contact-transactie)
Bij contactloos met je pas heb je juist wel dat je je PIN moet ingeven, bij bedragen boven de ~50 per keer en boven de ~100 aan cumulatief kleine bedragen (hoewel dit 2e scenario ik niet weet hoe dan de flow is aangezien je niet je pas in de iPhone kan stoppen voor een contact-transactie)
Dat hoeft ook niet, pincodes zijn prima te gebruiken met contactloos.

(Of je pincode invoeren op andermans telefoon een goed idee is laten we even in het midden.)
Dat is niet zoals het werkt. Je krijgt een betaling aangeboden van een andere iPhone, de betaling zelf (banktransactie, bankvalidatie en authenticatie) gebeurt allemaal op je eigen iPhone, met je eigen face-id/touch-id/pincode
In het artikel staat er toch echt dat het ook werkt met betaalkaarten.
Dus jouw betaalkaart tegen de iPhone van de handelaar houden.
Maar als het bedrag boven de 50€ is moet je normaal je PIN code intoetsten.

Wellicht gaat dit dan enkel tot 50€ gaan en niet hoger?
Kan me moeilijk voorstellen dat men zijn PIN code zal intoetsen op andermans telefoon.
Staat er zelfs expliciet niet, de genoemde betaalmiddelen zijn een andere iphone en apple-watch, dus de (betalende) klant buiten het apple ecosysteem is hier niet mee geholpen, de uitkomst blijft dus een "echte" betaalterminal.

Dit mag men ook niet meer dan een apple-pay terminal noemen; gezien andere platforms klaarblijkelijk niet ondersteunt worden.

Wat dit betreft ook; foei, tweakers, door het contactloos betalen te noemen impliceer je nogal direct dat gangbare/wettelijke betaalmethoden ondersteunt zouden worden; weetjewel, de standaard associatie "wat omvat contactloos betalen?"
Uiterst onzorgvuldige titel!
Uit het Tweakers artikel.
Het betaalmiddel kan een andere iPhone of een Apple Watch met Apple Pay zijn, maar ook een bankpas, creditcard of andere digitale portemonnee, op voorwaarde dat contactloos betalen ondersteund wordt.
Lachen, ik weet dat ingenico ook met betaal ontvangst functies op telefoon bezig was en precies dezelfde naam in gedachten had. Ze hebben het volgens mij nooit van de grond gekregen ondanks samenwerking met Mastercard en Visa
is "tap to pay" niet al een langer bestaande/algemene benaming voor de "activiteit" die je uitvoert. mbt contactloos betalen?
klopt. Derhalve een redelijk verwarrende productnaam om te gebruiken voor de ontvangende kant...
Klopt.
In de VS is Tap to Pay de ‘term’ voor draadloos betalen. Een beetje zoals wij ‘de Bob’ hebben met autorijden en alcohol of dat wij het nog steeds over pinnen hebben terwijl PIN (het product van de samenwerkende banken) jaren geleden is vervangen door Maestro en V-Pay.
Ik heb vorig jaar in een popup store in Nederland ook betaald door m'n pas bij een iPhone te houden. Was dat dan iets anders?
Wellicht had die iPhone een hoes met een geïntegreerde pinterminal?
Volgens mij zag ik een tijd geleden dat het personeel bij een Apple Store dit ook gebruikte voor transacties.
Kan iemand mij vertellen wat de exacte kosten per transactie zijn? Ik begrijp dat dit afhankelijk is van de hoeveelheid transacties, maar laten we als voorbeeld een typische gebruiker nemen (de marktkoopman).
FYI Een pintransactie kost gemiddeld tussen de €0,05 cent en de €0,25 cent, Een contante betaling kost je daarentegen gemiddeld € 0,29.

[Reactie gewijzigd door Jan Onderwater op 22 juli 2024 16:26]

Bijzonder dat ze op de marketingfoto geen gebruik maken van een moderner device dan een iPhone SE. Het is net alsof het een oude iPhone 8 is en die wordt niet ondersteund als device voor de ontvanger.
Bijzonder dat ze op de marketingfoto geen gebruik maken van een moderner device dan een iPhone SE. Het is net alsof het een oude iPhone 8 is en die wordt niet ondersteund als device voor de ontvanger.
Dit is geen iphone SE volgens mij, althans ik zie geen homeknop maar wel een "home bar" en die heeft de SE niet.

Verder zie ik wel een iPhone uit de 14 pro serie en een Watch ultra band, dus het zou mij verbazen als er over het andere device niet is nagedacht.

[Reactie gewijzigd door Donstil op 22 juli 2024 16:26]

Ik zie op het ontvangende device waar het te betalen bedrag op staat toch echt een homeknop. :)

Het zal een recente iPhone SE zijn, maar goed, inmiddels is de fotod dus al vervangen begrijp ik.
Aah ik zie het nu, ding is natuurlijk "andersom" op de foto.
Nou dan zal het wel zijn om te laten zien dat de hele nu verkochte line-up het ondersteund.
Aangezien op iCulutre wel een foto met nieuwe apparaten staat denk ik dat dit nog de oorspronkelijke marketing foto is tijdens de lancering in Amerika.
Aangezien op iCulutre wel een foto met nieuwe apparaten staat denk ik dat dit nog de oorspronkelijke marketing foto is tijdens de lancering in Amerika.
Volgens mij is dit er al een tijdje in de v.s, de watch ultra band en 14 pro serie zijn nieuwer.
Super fijn, ik ben vaak op pad als IT consulent voor klanten zonder maandelijks contract; die laat ik dus per keer via een losse SumUP of myPOS betaalkastje betalen. En die hebben regelmatig kleine probleempjes.

Tikkie of overmaken doe ik niet aan omdat ik dan maanden op mijn geld kan wachten. Italië he. Dit is dus voor mij een uitstekende extra functie, top!
Beetje off topic, sorry daarvoor, maar je kan tikkie toch een qr code laten genereren en die je klanten laten scannen
Snel geschreven maar in de praktijk lastiger dan je denkt. Tikkie's in Italië zijn er gewoon niet. Elke bank heeft zijn eigen ding. En dan moet de telefoon van de baas toegankelijk zijn (vaak is het een assistent die mij inhuurt en dus ook betaald) want daar vanaf moet dan de betaling mee verwerkt worden, mits de bank dat ondersteunt. Een credit card is meestal wel beschikbaar.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.