Nederlandse ICS-creditcards werken nu met Apple Pay

Ongeveer 2,7 miljoen ICS-creditcards in Nederland zijn vanaf dinsdag te gebruiken in combinatie met Apple Pay. Dat heeft de uitgever van de creditcards bekendgemaakt. Onder meer kaarten van ABN Amro, SNS en Knab werken met ICS.

De creditcard toevoegen kan via de Toevoegen-functie in Apple Wallet, zegt ICS. Creditcards van onder meer de Rabobank werkten al wel met Apple Pay, maar de ICS-kaarten deden dat tot nu toe niet. Het was al wel langer duidelijk dat de ondersteuning eraan zat te komen. ICS heeft klanten via een mailing ook laten weten dat Apple Pay vanaf nu werkt. De creditcards van banken als ABN AMRO, SNS, RegioBank en Knab werken met ICS. Ook de creditcard van de ANWB is een ICS-kaart.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

05-12-2023 • 16:11

156

Submitter: sander6

Reacties (156)

156
155
47
5
0
85
Wijzig sortering
Hoe werkt dat dan? Wanneer besluit je bij contactloos betalen of het met debetcard of met creditcard moet gebeuren?
Je kan volgens mij een 'default' kaart instellen voor Apple Pay. Voor andere kaarten swipe je dan eerst naar de juiste. Net ais in een 'echte' portemonnee.

EDIT: Zojuist toegevoegd en inderdaad, je kiest een 'default' kaart uit. En als je creditcard niet default is blijft het zo.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 16:58]

Hetzelfde als je nu contactloos betaald. 2x op zij knop drukken om de wallet te activeren , tik beneden om je andere passen te zien en selecteer je creditcard. Ik gebruik dit al een tijdje met mijn rabo creditcard en werkt perfect.
Wanneer je één (virtuele) card hebt met zowel debet- als credit- functionaliteit, zal de terminal (POS of ATM) vragen welke je wilt gebruiken.
Bij mij niet hoor, kan gewoon kiezen op de telefoon welke kaart ik wil gebruiken,.
Dan heb je blijkbaar aparte (virtuele) kaarten. Die kun je uiteraard kiezen op je telefoon
Hij heeft het over 1 kaart.
Nog ter aanvulling:
Volgens mij doet ICS daar niet aan, ze hebben alleen kaarten die enkel credit of debit doen. Dus dat zal hier niet meespelen. Hun debit card (ICS Go Card) noemen ze trouwens ook een credit card, een beetje verwarrend (en valse advertising...). Maar het type kaart bepaald bij hun dus of het credit of debit is.

Bij sommige rekeningen in Nederland kan je wel weer rood staan met de betaalrekening waar je debit card mee werkt, waardoor je debit card krediet trekt zodra je rekening leeg is. Bij ICS is dit geen optie.
VISA heeft V-Pay functionaliteit voor Gold cards en Platinum. Daarmee doet de creditcard alsof hij een debit card is van VISA bij de betaalautomaat. Dus daar kun je gewoon je boodschappen mee betalen bij de AH. Dat lukt je niet met een 'gewone' creditcard.
Er zijn inderdaad ook passen die meerdere betaalsystemen ondersteunen, maar dat is weer een ander verhaal.
Je haalt een paar zaken door elkaar heen, en dat is niet zo raar. De ICS Go Card is namelijk een prepaid credit card. Daar waar je meestal voldoende inkomen nodig hebt om een credit card te krijgen, kun je dat bij deze card doen door zelf het krediet er neer te zetten. Je vertrekt dus een krediet aan jezelf. De afrekening vindt 1x per maand plaats.

Met een debit card hou je een bankrekening aan en wordt iedere uitgave direct verrekend. Of je rood kunt staan op deze bankrekening, staat los van de debit card.

Met een cc heb je ook nog aanvullende producten, zoals verzekering etc.
Gezien het prepaid is, dus jouw tegoed, en men het direct van jouw tegoed afhaalt, is het gewoon een debit card. Je hebt nergens een schuld aan jezelf. Veel credit cards die gekoppeld zijn aan bijv. je bankrekening in Nederland bouwen wel een schuld op die men dan aan het eind van de maand met je bankrekening verrekent, maar dat is hier niet het geval.

Als je geld neerzet voor je ICS Go card heb jij een debiet bij hun, en hebben hun een krediet bij jou. Dit verreken je als je de kaart gebruikt. Voor de consument is het dus een debit card ;)
Met touchid: dubbeltikken, kies kaart door defaultkaart aan te tikken, authorize met vingerafdruk, betaal
Met faceid: dubbelklik zijkant knop, kies kaart door default kaart aan te tikken, faceid, betaal.

Zelf heb ik er 4 of 5 kaarten in zitten.

[Reactie gewijzigd door Get!em op 22 juli 2024 16:58]

Je opent je wallet(2x op de rechter knop drukken), selecteert de gewenste kaart, vervolgens authenticeer je jezelf via Face ID en je houdt je telefoon voor de betaal machine.
Hoe werkt dat dan? Wanneer besluit je bij contactloos betalen of het met debetcard of met creditcard moet gebeuren?
2 keer tappen op de powerknop, pasje kiezen, betalen
Ik zie liever dat betaalpassen/apps rechtstreeks toegang krijgen tot de NFC chip zoals dit al 8 jaar mogelijk is op Android. In plaats daarvan worden je financiële stromen nu onnodig met een 3e partij gedeeld, die daar ook nog eens aan verdiend.

Hopelijk dwingt de EU het openstellen van toegang tot de NFC chip af.

Helaas zelfs op Android doen in elk geval NLse banken moeilijk om de NFC chip rechtstreeks te gebruiken ipv via Google Pay. Als het al kan moet het via een aparte betaal app. ING is volgens mij de enige die voor banking & betalen slechts 1 app nodig heeft.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 16:58]

Ik hoop dat je een grapje maakt, je begrijpt in ieder geval niet hoe het werkt. Apple ontvangt geen details over jouw Apple Pay transacties. Dat is volledig tussen de verkoper en jouw bank. Het is zelfs veiliger, want de verkoper ontvangt ook geen informatie over jou. Waar je met een bankpas je rekeningnummer of bankpasnummer achterlaat (waar de merchant dus tracking op zou kunnen doen) krijgt de merchant bij een Apple Pay transactie alleen een tijdelijk token te zien, dat voor elke transactie anders is. Hij kan dus niet zien wie je bent. Het enige wat hij te zien krijgt, is of de betaling geslaagd is.

Als de toegang tot de NFC gedwongen open wordt gezet, dan gaat dat allemaal ellende opleveren met criminelen die valse bank-apps gaan maken etc. No thanks. Laat een goedwerkend systeem alsjeblieft goed blijven werken en laat vooral de EU zich er niet mee bemoeien, want die snappen helemaal niks van technologie.
Ik begrijp je laatste stuk niet. Het is al 8 jaar of langer open bij Android. Welke criminele of fake apps zijn daar geweest? Geen.
Je gaat in op een detail van wat ik schrijf maar oke, ik hap. Er zijn nep-bankapps in omloop. Niet op de Playstore, maar wel als APK. Die apps lijken precies op de echt bankapp van bijvoorbeeld ING of Rabo. Iemand komt iets bij je kopen via Marktplaats of V&A. Je spreekt af dat hij per bankoverschrijving betaalt. Hij voert de 'overschrijving' uit via z'n nep-bankapp terwijl jij meekijkt. Jij denkt dus dat het bedrag bij jou wordt bijgeschreven, maar in werkelijkheid is er helemaal niks overgemaakt. Jij geeft de spullen mee en wenst de koper er veel plezier mee. Pas later kom je erachter dat je helemaal geen geld hebt gekregen.

Dit soort dingen gebeuren, en best nog wel vaak ook. Ik moet er niet aan denken dat contactloos betalen straks ook vervalst kan worden. Door fabrikanten te dwingen om platforms te openen voor 3e partijen, maakt de EU de platforms onveiliger. Als we straks gedwongen alternatieve appstores moeten accepteren, dan komen dit soort fake-apps ook op de iPhone. EU, bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt.

Bedrijven die hun eigen appstore willen, zijn maar op 1 ding uit: geld. Ze willen het geld dat Apple gebruikt voor beveiliging van het platform, in de zak van hun aandeelhouders steken. En in dat proces wordt de veiligheid van IOS de nek omgedraaid. Het heeft niks te maken met 'eerlijke' concurrentie, het is kapitalisme ten top en Apple krijgt steeds de schuld. Het grote kwade Apple wil z'n platform niet openen. Dat doen ze voor jouw veiligheid, begrijp dat toch eens. Domme EU politici.
Maar waarom zou dit op een iPhone niet kunnen?

Je kan prima een app draaien die lijkt op een bank-app die een overschrijving doet, daar is geen toegang tot de NFC chip voor nodig. Apps op iPhones sideloaden kan ook al heel lang. Die apps werken maar tijdelijk met een tijdelijke sleutel, niet lang genoeg voor comfortabel gebruik als consument maar wel lang genoeg om mensen op te lichten (een week als ik mij niet vergis). Eventueel draai je een neppe web app, ook niet moeilijk.

Ik zie liever ook niet dat apps directe toegang tot de nfc chip krijgen, maar ik zie niet in wat dit met namaak bank apps te maken heeft (neppe PoS voor contactloos betalen zie ik wel gebeuren).
En in dat proces wordt de veiligheid van IOS de nek omgedraaid
Dit is toch een beetje een vreemde redenatie.
Als iOS veilig is, zouden 'brakke apps' gewoon veilig bruikbaar moeten zijn. Apple claimt altijd dat apps niet buiten hun zandbakje kunnen komen (alleen via gestructureerde APIs).

N.B. Het feit dat apps via een andere Store komen, wil niet zeggen dat de apps niet via Apple ondertekend moeten worden toch? Er zijn prima mechanismen te bedenken dat een bedrijf z'n eigen 'store' heeft, maar dat Apple wel een handtekening moet zetten voordat die app in die alternatieve store kan, of in elk geval ondertekend worden voor die store.

Als we het puur hebben over het stukje 'eerlijke concurrentie', dan hebben we heel veel factoren. Apple is op dit moment de enige winkelier op de iPhones. Is dat erg? Niet per se. Voelt het eerlijk? Ook niet echt voor mij. Die 15/30% voelt voor mij als erg veel. De argumenten 'veiligheid, standaardisatie, enz., enz.') zijn wat voor te zeggen, maar dan nog voelt het percentage erg veel. Het argument 'ze moeten ook servers draaien, enz. enz.).Tja. Dat doen ze zichzelf aan. De Albert Heijn klaagt ook niet dat ze winkels moeten hebben :) (kromme vergelijking, maar je snapt hem ;) )

Het feit dat Apple een standaardwinkel aanbiedt is natuurlijk gewoon heel fijn. Zo kan een (kleinere) appmaker, zich focussen op het ontwerpen van een app en hoeft zich geen zorgen te maken over distributie, betalingen, enz. Echter. Er zijn zat grote bedrijven die dit prima zelf kunnen. Daar hebben ze Apple niet voor nodig.
Bedrijven die hun eigen appstore willen, zijn maar op 1 ding uit: geld.
Klopt. Bedrijven willen graag aan winstmaximalisatie doen.
dan komen dit soort fake-apps ook op de iPhone.
Die zijn er al. Die zijn prima door Apple z'n 'perfecte controles' gekomen. Mogelijk dat het met 'bank-apps' een strakkere controle is. (kan ik me zomaar iets bij voorstellen). Een paar maanden terug waren er 84 gevonden.
https://tech.hindustantim...-apps-71658128703429.html
EU, bemoei je niet met dingen waar je geen verstand van hebt.
De ultieme dooddoener :) Heb jij politicologie gestudeerd? Zo nee. Bemoei je dan niet met de EU en hoe zij beslissingen maken. (dezelfde dooddoener)
De politici kunnen zich dan nooit ergens mee bemoeien. Een politicus heeft geen verstand van energie opwekken, wegen aanleggen, glasvezel trekken, huisvesting, economie, enz., enz., enz. Dat kan ook niet. Ze moeten zich goed laten informeren en op die manier gewogen beslissingen nemen. Ze moeten een balans vinden tussen een eerlijk speelveld voor en door bedrijven, de persoonlijke belangen van burgers, milieu, veiligheid, internationale handel en nog veel meer. Iedere beslissing moet met alles en nog wat rekening houden.

N.B. We hoeven het er natuurlijk niet mee eens te zijn. En het is goed om alles kritisch te bekijken. Alles heeft voors en tegens.
Natuurlijk moeten politici zich goed laten informeren. Ik gebruik telkens weer het voorbeeld van de cookiewall. Hoewel de intentie daar goed was, is dat een enorm gedrocht geworden, terwijl er ook andere mogelijkheden waren. Hier is dat proces niet goed gegaan: er is blijkbaar meteen geprobeerd om een antwoord te geven op de vraag "hoe vraag ik de consument om toestemming" terwijl de vraag had moeten zijn "hoe respecteer ik toestemming die er wellicht al is".

Er zijn ook voorbeelden van dat het wel goed is gegaan. Enkele jaren geleden heeft de EU verplicht gesteld dat het vermogen van een stofzuiger moet worden beperkt tot 900 watt. Ik vond dat toen een totaal onzinnig iets voor de EU om zich mee bezig te houden, maar inmiddels blijkt dat fabrikanten goede stofzuigers kunnen maken met een vermogen van 900 watt. Dus wordt er netto flink energie bespaard. Dit was niet op een andere manier mogelijk geweest, want geen consument kiest een stofzuiger op basis van het energieverbruik.

Natuurlijk zal het mogelijk zijn om het systeem van Apple open te breken. En misschien leidt dat niet tot onveilige apps. Misschien is de commissie die Apple rekent wel te hoog (al berekent Google hetzelfde voor de Playstore). Niemand heeft de wijsheid in pacht, maar ik ben er wel voorstander van om het systeem van Apple intact te laten, omdat ik er erg blij mee ben. Ik betwijfel of de politici voldoende goede mensen hebben om hierover een goed geinformeerde beslissing te nemen. Laten we het hopen.
Die cookiewall was inderdaad een grove inschattingsfout.
Ieder weldenkend mens wilt z’n bron van inkomsten te vriend houden.
Marketeers denken daar blijkbaar anders over. Die doen alsof mensen zitten te wachten op ‘persoonlijke advertenties’ (ofwel duurder verkochte advertenties)
Verkoopmarketing is in de praktijk natuurlijk de maatschappelijke tumor van deze tijd.
Helaas heeft fe betreffende groep een vlotte babbel en kunnen ze natuurlijk relatief makkelijk dingen rechtpraten.

Anyway.
De EU moet óók rekening houden met het bedrijfsleven. Bedrijven moeten wel kunnen handelen. Daarom probeert de EU eerst vaak “regel het zelf, anders dwingen we je!”. Zo ging het ook met de USB-C stekker.

Ik weet niet of de meeste mensen überhaupt door hebben wat die cookie wall onderwater inhoudt. De gemiddelde consument wil naar z’n site. Zonder gedoe. De consument is gewend om met z’n pc ‘volgende-volgende-voltooien’ te doen.

Vraag maar is aan mensen die een Android toestel hebben of ze die hebben dat ze worden geprofileerd. Veel weten het niet, veel weten het, maar kopen het toch.
Hetzelfde geldt voor gebruikers van Facebook e.d.

In het geval van de cookies had het beter geweest dat de ‘Do-not-track’ gerespecteerd verplicht wordt. Die moet uiteraard ook eventueel worden uitgebreid. Iemand moet de keus hebben dat site abc hen wel mag tracken of adverteerder xyz. Maar er moet ook een ‘standaard Ja of Nee’ mogelijk moeten zijn.

Over die commissie:
Uiteraard hebben de concurrenten dezelfde commissies. De regels gelden ook niet alleen voor Apple maar voor iedereen. Goede kans dat platformen als Steam ook dergelijke marges vragen.

Ik zou het zelf beter vinden als er ook partijen zijn die apps mogen plaatsen die Apple niet goed vindt vanuit een moreel oogpunt.
Denk bijvoorbeeld aan de porno-industrie, en zo zijn er nog meer thema’s die niet zijn toegestaan. Geef iemand de keus om een porno-AppStore te installeren. Maar ook zaken als (illegaal) gokken, in de VS-onwenselijke thema’s als Zwarte Piet enzo of copyright-gevoelige zaken.

Even los van wat wij persoonlijk vinden van die thema’s. Als er een gebruikersbehoefte is aan die onderwerpen zou het denk ik goed zijn als er speciale thema-appstores komen.
In jouw voorbeeld kijk ik toch echt eerst op mijn eigen bank app, en dat staat er gelijk op.
Tegelijkertijd ben ik voorstander van cash, om verschillende redenen.
Dat jij slim genoeg bent om de boef niet z'n gang te laten gaan, wil niet zeggen dat er niet dagelijks mensen worden opgelicht op deze manier. Ik vind dat fabrikanten moeten meewerken om dat soort frauduleuze apps te voorkomen. Apple kan dat nu nog doen, maar als de EU zich er tegenaan gaat bemoeien lukt dat straks niet meer.

Kijk naar die cookiewall. Zodra de EU zich ermee bemoeit, verandert het in stront wordt het niet beter.
Ben het niet met je eens (dat de EU van technologie totaal geen verstand zou hebben). De wijze waarop automatische monopolies zijn geïdentificeerd door de EU die ze proberen aan te pakken (DMA) is vrij uniek en vooruitstrevend in de wereld. In de VS, waar de vrije markt slechts uitmondt in super mono- of duopolies, kan men dit soort wetgeving door industrieinvloed niet meer introduceren.

Er zijn talloze voorbeelden te bedenken waar EU regulering tot betere producten die wereldwijd veel minder energie gebruiken (stofzuigers!).

Begrijp me niet verkeerd: ik vind ApplePay ook geweldig, het werkt supermakkelijk. Maar de big-tech bedrijven moeten gereguleerd worden. En de EU laat zien dat ook ambtenaren prima door kunnen hebben hoe het spelletje gespeeld wordt.
Mee eens.
Als je niet zelf even de moeite neemt op je bankrekening te kijken of het geld er daadwerkelijk op staat vrees ik dat je op zoveel plekken en zoveel manieren voor de gek gehouden zal kunnen worden dat technologische snufjes geen redding gaan bieden.
Dat eerste voorbeeld van je slaat echt geen hout en je hebt helemaal geen nep banking app nodig om iemand op die manier op te lichten. Je kijkt bij jezelf of het geld binnen is, niet bij een ander of het verzonden is 8)7
Dat staat geheel los van betalingen via NFC. Immers kan je dit ook benoemen bij een iDeal betaling of eigenlijk elke vorm van digitale betaling.

Het probleem wat jij benoemt bestaat dan ook helemaal niet specifiek voor NFC betalingen. Zoals ik zal zei, het is reeds open voor banken op Android. En dat gaat perfect. Voor de eindgebruiker is er geen verschil, behalve dat er geen 3e partij tussenzit, die ook je historische transacties opslaat, die zie je namelijk in Apple Pay en Google Pay.

Gooi die NFC chip open, zoals dat al >8 jaar probleemloos het geval is op Android en net zoals mn camera toegankelijk is voor andere apps. Je kiest heel bewust welke app je voor betalingen gebruikt in Android (in dat opzicht is er meer bewustzijn dan op iOS, waar je hier geen keuze maakt).
Ok, de verkoper/winkel krijgt minder informatie over jouw betaling te zien, maar je geeft die informatie nu prijs aan Apple Pay.

In het eerste geval geef je minimale informatie van één transactie prijs aan één verkoper, in het laatste geval geef je informatie over ALLE transacties aan ÉÉN partij (big tech).

De eerste partij is iemand die waarschijnlijk amper in jouw data is geïnteresseerd (zolang je maar betaald). Dit terwijl Apple (of Google) notabene partijen zijn die weten hoe waardevol deze informatie is en het tot in den treure tegen je gaan gebruiken. Hoe is dit in vredesnaam beter?

Ik ben het met @Jazco2nd eens; geef mij maar een constructie waar deze informatie volledig bij de bank blijft. Dat is de voornaamste partij die moet weten welke transacties er moeten plaatsvinden.
hottestbrain in 'Gerucht: Apple biedt aan om NFC te openen voor gebruik andere betaalapps in EU'

Je transacties zijn ook gewoon zichtbaar in Apple Pay.. je financiële stromen staan dus zeker wel bij Apple opgeslagen. Net als bij Google Pay. Al is de betaling zelf volledig dichtgetimmerd volgens claims van Apple (wat ze zeker beter doen dan Google, dat wel).

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 16:58]

hottestbrain in 'Gerucht: Apple biedt aan om NFC te openen voor gebruik andere betaalapps in EU'

Je transacties zijn ook gewoon zichtbaar in Apple Pay.. je financiële stromen staan dus zeker wel bij Apple opgeslagen. Net als bij Google Pay. Al is de betaling zelf volledig dichtgetimmerd volgens claims van Apple (wat ze zeker beter doen dan Google, dat wel).
Volgens mij wordt dat lokaal op je apparaat opgeslagen. Apple weet niks over je transacties.
Nope absoluut niet. Een vriendin liet net zien hoe ze het gewoon ook op haar Mac kan zien. Staat gewoon bij Apple.
Blijft toch bijzonder hoe er zo'n beeld bestaat dat Apple geen data op zou slaan, dat doen ze namelijk absoluut wel. Hun privacy regels gelden voornamelijk voor applicaties van derden, die van Apple vallen daar vrijwel allemaal buiten. Ze ontvangen niet alleen je data, alle data moet via Apple gaan want Apple geeft je niet direct toegang tot de NFC chip die je hebt gekocht.

Al die ellende met valse bank apps is leuk, maar hoe vaak hoor jij dat Android gebruikers betalen met een valse ING app? Niet zo vaak, want dat gebeurt allemaal niet zo snel.
Dat jij wilt betalen voor een dienst is prima (niet direct, maar banken zijn verplicht geld over te maken naar Apple), maar geef mensen ook de mogelijkheid om dat niet te doen.

Grappig genoeg maak jij hetzelfde argument als Apple, maar snijdt ook geen hout. Moeten we maar alle macht bij Apple leggen voor de irreëele angst dat je straks 100 ING apps hebt en jij niet snapt welke wat is (wat dus, zoals je ziet op Android, totaal geen probleem is).

Geef mensen een keuze, geef banken een keuze, en geen vooral niet alle macht aan een bedrijf wat niks goeds met je voor heeft maar puur uit is op je geld. En dan ook nog je data verzameld, maar mensen zo ver heeft gekregen dat ze denken dat ze dat niet doen. Knappe marketing, maar levensgevaarlijk als zelfs mensen op Tweakers al zo naief zijn.
Het is gewoon niet waar wat je zegt. Apple ontvangt GEEN gegevens over betalingen die je doet via Apple Pay. Ook worden creditcardnummers niet verzonden over het netwerk of gedeeld met de verkoper. Onafhankelijke partijen zijn het erover eens dat Apple Pay veilig is.

Apple is ook de enige die snapt hoe consumenten het willen. Als de NFC-chip wordt opengesteld, dan gaan banken alleen nog maar contactloos betalen vanuit hun eigen app. Dat wordt een hopeloze toestand (met watches bijvoorbeeld) en is ook helemaal niet handig, want dan moet je telkens je telefoon ontgrendelen, naar de juiste app, de juiste opties kiezen. Dubbelklikken op je aanknop is veel handiger.

Kijk maar eens naar de verschillende bank-apps die nu in omloop zijn en hoe die met beveiliging omgaan. Ze doen het allemaal wel redelijk, maar iedere app doet het op z'n eigen manier. Een uniforme manier van betalen voor alle apps is veel handiger.

Wat is trouwens het voordeel van het openen van de NFC chip? Wat kunnen ontwikkelaars van betaalapps dan meer dan nu? Dank je Apple dat je de banken tot ee standaard methode dwingt. Hoepel op EU als je dit wilt beeindigen, daar hebben mensen helemaal geen voordeel bij.
Dat is ook de reden dat ik gestopt ben met mobiel betalen bij de Rabobank. Nu werkte het al niet zó lekker, maar nu zijn ze gestopt met de eigen app en moet je maar je ziel en zaligheid bij Google Pay leggen. Nee, dank je. Dan maar gewoon met m'n pasjes werken.
Ik heb mijn ABN debit card gewoon in mijn Google Pay zitten. Geen aparte app voor nodig.
Ik denk dat je mijn bericht niet hebt begrepen. Waarschijnlijk ondersteund ABN helemaal geen betalingen via NFC zonder tussenkomst van Google Pay. Dat is mijn hele punt nou juist.
Het hele punt is dat Google tussen de betaling wil blijven zitten. Zodat ze er achter komen wat je koopt, waar, wanneer. Dat kunnen ze daarna koppelen aan de andere gedragingen die dag. Zodat ze je later 'passende' advertenties kunnen tonen. Google is een advertentie/marketing machine die andere diensten aanbiedt, om meer van je te leren.
Inderdaad. Dank. Maar de verschillen berusten op claims van Apple. Niet verifieerbaar. Maar de implementatie van Google is ook vast en zeker te verbeteren.

Echter het belangrijkste wat ik hieruit haal is dat er technisch geen reden is dat de Apple servers ertussen moeten zitten, dit kan dus ook via de bank zelf. Het is dus vooral een keuze, niet per se technisch, om dit momenteel niet toe te staan. Volgens mij is die keuze puur commercieel, niet omdat het anders minder veilig is.
Dat hoop ik juist niet, Apple Pay is super gebruiksvriendelijk zeker als ik zie wat een struggle betalen met de ING app is op de Android telefoon van mijn vriendin. Er gaat overigens geen data naar Apple over je betalingen.
Welke struggle heeft zij?
Je kiest eenmalig welke app de betalingen doet. Daarna hoeft ze niet eens de ING app te openen.
Boven de terminal zweven, fingerprint of code invoeren 1x per maand/boven de 50 en klaar.

Lijkt me eerder dat haar tel stuk is als zo een ongelooflijk simpele handeling niet werkt.
Net toegevoegd. Wel maf dat er geen extra authenticatiestap plaatsvindt; het invullen van het nummer, de verloopdatum en die code op de achterkant is voldoende. Had verwacht dat ik of MFA-code moet invullen waarmee ik ook op icscards.nl inlog óf die Visa 3D passcode.

Met andere woorden: als ik ergens een ICS credit card zie liggen, kan ik vermoedelijk de gegevens eenvoudig overnemen en aan toevoegen als Apple Pay.
Je kan de kaart toch alleen vanuit de ICS app toevoegen? Daar heb je jezelf ook al geautoriseerd via username/wachtwoord en sms? Ik doe dus de aanname dat je niet zomaar een andere kaart die niet op je naam staat toevoegen.
Nee. Ik heb die ICS app niet eens; gewoon toegevoegd via Settings>Wallet & Apple Pay > Add Card.
Ok, dan ben ik inderdaad wel benieuwd of je zomaar een andere kaart kan toevoegen die niet van jouw is. Lijkt me namelijk niet echt wenselijk.
Ja. Ik heb er helaas niet eentje in de buurt die op een andere naam staat. Als ik een dezer dagen bij m'n ouders kom zal ik eens hun kaart proberen. Mocht er in de tussentijd iemand anders zijn die het kan testen met een kaart van een partner oid...
Heb ik gedaan. Mijn vrouw en ik delen een kaart die op haar naam staat. (Zit standaard bij de ANWB Wegenwacht) Na het scannen van de kaart, moet je deze nog activeren middels een code in de mail of een sms code.
Ik had half en half wel verwacht dat je de kaart moest activeren via de ICS app, maar dat is blijkbaar niet zo.
Opmerkelijk. Ik heb dus helemaal niets hoeven doen verder. Misschien omdat mijn naam wordt herkend? Ik ga later vandaag eens proberen of ‘ie überhaupt werkt.
Ik kon de kaart toevoegen en de activatie eerst overslaan, dit was geen verplichte stap in het proces. Misschien dat je dit onbewust hebt overgeslagen?
Dat gaat uiteraard niet, wallet app zal het process voltooien via autorisatie (via de app of bank die jouw kaart heeft uitgegeven).
Staat de kaart dan ook daadwerkelijk geactiveerd als je naar Instellingen > Wallet gaat? Verificatie vereist of een blauwe balk betekent dat de kaart wel toegevoegd is maar nog niet actief. Sms of app verificatie zou ie dan moeten vragen.
Het ziet er exact hetzelfde uit als de twee kaarten die er al in stonden (gewone betaalrekeningen, geen cc). Ook niet als ik doorklik.

[Reactie gewijzigd door sOid op 22 juli 2024 16:58]

Je moet hem toch nog activeren via e-mail of sms code, of is dat niet gerelateerd aan de credit card die je toevoegt
Voor zover ik weet niet. Heb van ICS ook geen mail of sms ontvangen, maar hij lijkt verder gewoon goed geactiveerd te zijn. Ook op Apple Watch.
Klopt. Ik kon mijn ANWB Visa Card ook handmatig toevoegen door het kaartnummer, de vervaldatum en de beveiligingscode op te geven. Lijkt een beetje shady, maar heel gek vind ik dit overigens niet. Bij lang niet alle creditcard betalingen die ik online doe moet ik ook nog authenticeren. Vaak is het invullen van de eerdergenoemde gegevens al voldoende om de betaling te voltooien.
En probleem met Apple Pay is als je verschillende van dezelfde soort kaarten hebt van dezelfde bank, je deze op geen enkele manier van elkaar kan onderscheiden. Je kan ze geen naam geven ofzo.
(vb ik heb 3 kaarten van ING, 1 voor vereniging, 1 van mezelf, en 1 van bedrijf; maar omdat ik ze geen naam kan geven of het verschil kan zien, gebruik ik het gewoon niet ... )

edit: alleen de laatste 4 cijfers worden getoond, maar geen naam/organisatie ofzo.
Ik ken die cijfers niét uit het hoofd en ga dat ook niet doen.

[Reactie gewijzigd door arnoldus1955 op 22 juli 2024 16:58]

Dat is geen probleem van Apple Pay maar van je bank. Bij Revolut kan je bv de kleur van je kaarr kiezen.
Idem bij Rabobank, waar er rechtsboven de kaart wordt getoond of het gaat om een gezamenlijke rekening of privé rekening.

Er zijn dus meerdere oplossingen voor, waar ING blijkbaar voor nog geen één heeft gekozen.
Ik vind dat ook erg irritant. En dan ligt het misschien wel aan de bank maar het zou fijn zijn als je tenminste een naam kon toevoegen in het scherm.
In de app kun je via Service aangeven hoe blij je bent met de app, daar kun je feedback geven.
Dit is wel erg denken in problemen. Hoogstwaarschijnlijk gebruik je één kaart in 80% van de gevallen, die zet je dus als standaardkaart.
Die andere twee moet je dan van eentje de getallen onthouden, welke kaart dat is. Immers als je weet dat kaart 2 je bedrijfskaart is, dan is kaart 3 automatisch je verenigingskaart.
#Omdenken.
Bij google wallet kun je kaarten een naam/alias geven, maar die naam zie je vervolgens alleen als je op de kaart drukt voor meer informatie, niet in het overzicht van kaarten. Super onhandig ook! Dus Apple en Google hebben het zelfde principe: geen naam/alias tonen.

Begrijp dat nooit van die bedrijven, je zou zeggen daar is goed over nagedacht..
Had dit in april wel goed kunnen gebruiken in Japan. Mijn ABN AMRO debitcard met MAESTRO wordt daar niet ondersteund (behalve ATMs). Met de creditcard zou dit wel zijn gelukt.

Naja beter laat dan nooit.
Ik snap de relevantie niet! ICS creditcards werken al jaren in Japan. Dus als je toen een creditcard had van ICS (schijnbaar dus ook ABN) dan had je daar gewoon gebruik van kunnen maken, de Apple Pay support veranderd daar niets aan.

En overigens is cash king in Japan, tenminste dat was pre 2019 het geval, sindsdien niet meer geweest. Als iemand zich ook maar een beetje verdiept weet men dit van te voren.
Nou ik zie dat toch wel anders. Cash was pre 2019 naar mijn idee echt niet king hoor. Met je ov kaart kan je her en der van alles betalen. Sommigen worden juist gepromoot als dat je small change thuis kan laten. En met die kaarten kon en kan je ook betalen in supermarkten, automaten, etc.
Ik neem aan dat je suica endergelijke bedoelt, een prepaid systeem. Analoog aan de chipknip als je je die nog kan herinneren. Ik kan me niet herinneren dat je er overal gebruik van kon maken, dus loop je toch al met cash op zak, alleen voor de bus is het van veel handiger dan cash.
Dit dus, Maestro kon de PASMO kaart niet digitaal opwaarderen (wat niet met een fysieke cc-kaart kan) met een creditcard via Apple Pay had dit wel gekund.

Uiteindelijk in de rij gestaan en netjes geholpen. Maar dit had gewoon makkelijker gekund, en vanaf nu kan dat.
Waarom zou je je blauw betalen aan kosten in vergelijking met het westen alternatieven met een Nederlandse creditcard als het vrij simpel en goedkoop kan met Wise en Revolut...
Omdat dat debit cards zijn en geen creditcards. Als je een auto huurt of een hotel boekt is dat gewoon fijner en regelmatig zelfs vereist. Daarnaast zijn aankopen verzekerd en is er aflever garantie. :)
Japan is een raar land als het om betalen gaat, zelfs in de grote steden als ik vooraf het hotel geboekt had met creditcard, is bij het uitendelijk uitchecken gewoon netjes contant betalen (tenzij je bij een grote internationele keten bent). De creditcard is alleen onderpand voor het niet komen opdagen zonder netjes af te zeggen (wat meestal nog op de dag zelf kan overigens). Buiten de touristische plekken kan je creditcards kon je creditcards al helemaal vergeten.
Ben ook wel voorstander van contant.
Komt vooral door de wetenschap dat contant de zelfde waarde blijft behouden, en digitaal niet.
Papiergeld devalueert net zo snel als digitaal geld door inflatie, dus volgens mij maakt het niet uit

Het is wel handig om (zeker op vakantie) wat cashgeld bij je te hebben. Ik heb gemerkt dat er bijvoorbeeld een technologisch ontwikkeld land als Duitsland veel met contant geld wordt betaald en dat je in veel cafés en restaurants (ook in grotere steden) niet kan pinnen.
Dus dan moet je maar een creditcard gebruiken met hoge kosten in het buitenland?

Reactie waar ik op heb gereageerd noemt alleen Japan.

Ik gebruik kaarten gecombineerd, auto en hotel boekingen met creditcard en op locatie wanneer een pas wordt gevraagd overhandig ik een debitcard, dus ook nog is een gunstige afschrijving nadien.

Aankopen en leveringen in het buitenland heb je niks aan en dus niet relevant...
Dan heb ik je verkeerd begrepen en is ons gebruik van debit/credit identiek 👍🏻 Ik dacht dat je met kosten doelde op de jaarbijdrage, maar het is mij nu duidelijk.
Het verzeker stuk is in ieder geval ook aanwezig bij Revolut zelfs bij de gratis variant. Aflever garantie hetzelfde ook aanwezig bij Revolut. Hier zelf ook al gebruik van gemaakt.
En credit cards zijn soms vereist maar zover ik nu heb meegemaakt altijd een beetje semi vereist. Ik gebruik overal mijn debit visa of Mastercard inclusief auto verhuur en hotels. Nog nooit moeilijk over gedaan. Nou zal dat op sommige plekken wel zijn maar daar moet in nog komen.
1 ding, je moet natuurlijk wel altijd je saldo op een dusdanig niveau hebben, maar dat vind ik in alle gevallen het beste dus dat maakt niet verschil.

[Reactie gewijzigd door PaulHelper op 22 juli 2024 16:58]

Lekker belangrijk denk ik dan, ik heb gewoon een Meastro kaart en die werkt overal. Maar waarschijnlijk zal er wel iemand een usecase weten die echt alleen met Apple pay kan of daarvoor nuttig is…
Ja want als je een beetje had opgelet dan wist je dat Maestro uitgefaseerd- en vervangen wordt door Mastercard en Visa. Wel zo handig dat die Apple Pay gebruikers ook hun betaalpas van hun bank kunnen blijven gebruiken.
Je debit card kan je in de toekomst juist overal gebruiken omdat men stopt met Meastro.
Dit is toch niet de 'grote' stap. Het is niet dat debit kaarten verdwijnen en of in Apple pay. Dat zou wat zijn maargoed. Maestro gast inderdaad weg maar dat boeit niet. Het gaat erom dat creditcards ondersteunt worden. Ofwel dit is niet daarom interessant.
Dan ga ik de nieuwe standaard gebruiken en blijft de vraag staan. Ik heb dan een pas welke ik 9 van de 10 keer gebruik.
Uiteraard, een heleboel senioren gebruiken ook geen contactloos dus het is geen verplichting. In mijn 'use case' tik ik 2 keer op de zijkant van mijn Apple Watch en kan ik contactloos betalen. Ongeacht het bedrag, nooit een pincode. Mijn hele 'portemonnee' bestaat dan ook alleen uit een rijbewijs, Curve pas voor noodgevallen en wat briefgeld.
Tja dat is vast handig als je een horloge draagt…
Mijn vrouw was in haast haar geldbeugel vergeten en had geen betaalkaarten of cash bij, was van huis, en had een hongerig neefje bij. Gelukkig had ik haar kaarten reeds op haar iPhone gezet en kon ze dus wel eten kopen voor hem.
Ja en zo heb je in de toekomst verhalen, liet mijn telefoon vallen, ging stuk. Kon niet meer thuis komen want geen geld voor de trein omdat ik geen pasje meer bij me had 🙂
Ja in theorie kan dat gebeuren maar als je vroeger 1 kaart en de kaart ging kapot was dat ook het geval? Hoevaak gaat een telefoon compleet stuk als die valt. Volgens mij niet vaak. Eerder veel krasse/gebroken glas maar vaak verder nog best functioneel. Ofwel, iedereen met een beetje verstand houd sowieso een kaart of cash als je dat fijn vind bij de hand als backup. Ik hou er altijd van om tenminste 2 van iets belangrijks te hebben. Dan zit het altijd wel goed tenzij echt alles misgaat.
Dat is het punt niet. Arnoldus1955 geeft de casus dat betalen met je telefoon erg fijn is voor het geval je je pasjes niet bij je hebt. Daarom geef ik het tegenvoorbeeld van een telefoon die stuk gaat of wellicht een beter voorbeeld, leeg is gegaan tijdens een festival of concert.

Zodra de telefoon een vervanging is geworden van je pasjes zal je daar net zo goed problemen mee kunnen krijgen. Kortom, daar zit niet echt het voordeel.
Dan moet je ook maar de iWatch dragen, of hoe het ook heet nu, die kan dat ook :-D
Niets mis met fysieke kaarten. Maar Apple Wallet (Google Pay ook, maar is minder courant), vind ik zelf wel een 'killer feature'.
Ja dan is het handig. Mij overkomt dat trouwens zelden (te gestructureerd ).
Alleen in Europa werkt Maestro. Buiten Europa alleen bij een ATM.
Met vpay kon ik dan weer wel betalen in egypte in de winkels, na een vraag van de pin automaat in welke currencie egp of euro.
Ik ben het verder met je eens maar vpay is toch wel iets anders dan maestro of ligt dat nu aan mij.
Principe is zelfde dacht ik.

Maar neemt niet weg dat nieuwe pas systeem beter is op lange termijn.
Ik heb een gewone ABN pas en die werkt gewoon in Zuid Afrika. Gebruik ik meerdere keren per jaar bij winkels en om contanten te pinnen. Nooit problemen mee gehad.
Nee hoor, genoeg landen waar Maestro prima werkt in winkels et cetera. Is niet gebonden aan Eurooa.
Ja en nee. Het hangt af van de plek of het land. Maar niet per definitie. Het is inderdaad veiliger om altijd Visa of Mastercard bij te hebben.
Ja precies, alleen kom ik zelden buiten Europa.
Ik heb wel eens bij een benzinepomp gestaan in het buitenland waar mijn Meastro kaart het niet deed, ondanks het logo op de deur. Apple Pay heeft me toen "gered".
Eindelijk! Overigens 2.9 miljoen in NL?!
Ik dacht dat de creditcard niet zo populair was in Nederland maar dit zijn best prima aantallen.
Steeds meer mensen gebruiken hun CC voot hotelboekingen en huurauto's. Verder is de kopersbescherming bij online aankopen ook erg fijn.
yes, ook de cards van ANWB, Knab, ABN, ASN, SNS en Regiobank kunnen nu geactiveerd worden in Apple Pay. En als het goed is volgt Google Pay in het eerste kwartaal van 2024. (Op basis eerdere uitspraken ABN)

[Reactie gewijzigd door DaveFlash op 22 juli 2024 16:58]

En dan zijn er hopelijk ook een stuk meer plekken waar je kunt betalen met Google Pay. Het lukt me tot nu eigenlijk eigenlijk alleen bij Albert Heijn en een paar horecagelegenheden. Maar bij een toch niet kleine winkel als de Hema werkt het niet.
Onzin, Google Pay is gewoon een token op een Android device die gebruik maakt van NFC. Dat werkt op iedere POS die een NFC heeft en dat is bijna een 100% wereldwijd (is namelijk verplicht). Ook op de ATM wordt de NFC steeds meer geaccepteerd, dan heb je helemaal geen plastic meer nodig.

Wat wel zou kunnen zijn, en wat vroeguh nog wel eens een probleem was, was de beroerde hardware. Wanneer jij een telefoon hebt met een slecht werkende NFC, dan heb je een probleem. De oplossing is echter ook vrij simpel, maar niet gratis: Koop een betere telefoon.
Google Pay werkt overal in Nederland waar je contactloos kunt betalen, op misschien een paar gekke uitzonderingen na. Wat alleen niet overal werkt, is het betalen met een credit card. Daar gaat Google Pay niets aan veranderen.
Waarom zou je met Google pay willen betalen?
Welk niet bestaand voordeel zie je daarin?
Apple Pay werkt niet zo goed op Android. Samsung Pay werkt overigens prima op Samsung toestellen, al weet ik niet of dit in Nederland wordt ondersteund.
Dat logt aan de kaart die je aan Google Pay koppelt. Is dat een bankpas, dan kan je met Google Pay betalen waar je ook contactloos met die bankpas kan betalen. Is dat een creditcard, dan kan je alleen betalen waar je ook contactloos met die creditcard kunt betalen, en niet elke winkel accepteert creditcards.
Heb je een link naar de bron voor je statement over Google Pay?
Ik ben ook wel benieuwd naar de bron. ICS heeft mij meerdere malen per mail aangegeven zich te focussen op Apple Pay dus het lijkt dat ze weinig haast met Google Pay maken.
Eindelijk, dit had ik een paar maanden geleden kunnen gebruiken in Australië, waar mijn bankpas, en dus mijn Apple Pay, niet werkte.
Je standaard Nederlandse bankpas van Maestro of V-Pay had het sowieso niet gedaan. Je betaalt via Apple Pay, niet met Apple Pay. Australië is een credit en debit land waar passen van MasterCard/VISA het beste werken.
Je standaard Nederlandse bankpas van Maestro of V-Pay had het sowieso niet gedaan. Je betaalt via Apple Pay, niet met Apple Pay. Australië is een credit en debit land waar passen van MasterCard/VISA het beste werken.
Daarom typte ik dat ook he ;)
Hij zegt dat hij dus zijn debit kaart niet kon gebruiken en als hij de creditcard op zijn Apple pay had gehad hij wel kon betalen. Je reageerde op iets wat hij niet bedoelde.
Bij mij lijkt het inderdaad allemaal te werken!

Liep er laatst voor het eerst tegen aan bij een webshop dat betalen via Apple pay met een credit card moest en toen kwam ik er achter dat ik mijn ICS kaart (via de SNS bank) dus niet kon gebruiken.

Zal het niet veel gebruiken maar lekker dat het nu wel kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.