Triodos Bank stelt contactloos betalen via Apple Pay en Google Pay uit

Klanten van Triodos Bank kunnen voorlopig nog niet contactloos betalen via hun smartphone, zo blijkt uit een geüpdatete webpagina. Eerder zei de bank dat Apple Pay in de eerste helft van 2024 zou verschijnen. Google Pay zou in de tweede helft van het jaar volgen. Dat is nu van de baan.

Apple Pay

De bank is naar eigen zeggen 'nog niet klaar' voor de koppeling tussen Apple Pay en de nieuwe betaalpas van de bank. In een eerdere versie van de webpagina zei Triodos nog dat het ernaar streefde om Apple Pay in de eerste helft van 2024 uit te brengen in Nederland. Google Pay zou in de tweede helft van dit jaar volgen.

Triodos schrijft dat het zowel tijd als een flinke investering vraagt om contactloos betalen via mobiel op een 'klantvriendelijke en veilige manier' aan te bieden. De bank zegt daarnaast afhankelijk te zijn van verschillende externe partijen. Een nieuw tijdsvenster noemt Triodos niet. De bank zegt dat klanten bericht krijgen zodra Apple Pay te activeren is. Google Pay zal op een later moment volgen.

Door Sabine Schults

Redacteur

06-05-2024 • 15:32

253

Reacties (253)

253
253
87
7
0
110
Wijzig sortering
Zijn er nog banken die een eigen systeem hebben om met je telefoon te kunnen betalen?

En wordt er eigenlijk wel gewerkt aan een standaard die los staat van data-graaiers zoals Apple en Google?

Ik denk dat het antwoord op beide vragen nee is, dus het lijkt er op dat ik nooit met m'n telefoon ga betalen, afgezien dat een pas volgens/voor mij veel praktischer is.
Ik denk dat het vooral belangrijk is om alle systemen te gebruiken. Dus het Nederlandse proprietaire PIN systeem (ik kan met mijn Amerikaanse debitcard overal betalen in Nederland, behalve bij de Albert Heijn omdat die alleen PIN ondersteunen 8)7 ), Apple Pay, Google Pay, Visa/Mastercard Debit, Visa/Mastercard Credit en cash. Het moet niet zo zijn dat één partij een te groot marktaandeel krijgt, zoals nu eigenlijk het geval is met Visa en Mastercard.
PIN bestaat al jaren niet meer.

En Apple/Google Pay verwerken niet je transacties. Die zorgen alleen voor een virtuele versie van je bankkaart.

Die bankkaart is van Mastercard of van Visa. Meer smaken bestaan er niet.

[Reactie gewijzigd door La1974 op 22 juli 2024 15:10]

Het is op dit moment inderdaad een kwestie van maar twee echte netwerken, en beiden Amerikaans.

Daar komt dit jaar wel een derde bij, en nog Europees ook. Het komt voort uit het European Payments Initiative en moet later dit jaar ook in Nederland verschijnen onder de naam ‘wero’.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 15:10]

Werp is de Europese versie van iDeal. Dit is voort gekomen uit de overname van iDeal door EPI.

nieuws: 'Transitie van iDEAL naar Wero-betaalsysteem kan nog tot begin 2026 d...
Wero is veel meer dan dat. Ze hebben inderdaad iDEAL geïntegreerd maar dat is maar een klein deel van de dienst. Wero gaat uiteindelijk iDEAL, Przelewy24, Sofort, Bancontact, giropay en vergelijkbare diensten vervangen maar al die diensten zijn alleen voor eCommerce. Jij en ik kunnen niet via iDEAL naar elkaar geld overmaken.

Wero gaat onder andere ook account2account betalingen (een betaling rechtstreeks van mijn account naar jouw account), Point of Sale betalingen (betalen in de winkel of op het terras), eCommerce payments (betalingen in webshops), abonnementen, en zelfs 'Buy Now Pay Later' ondersteunen.

Omdat het veel directer gaat door onder andere bestaande betaalnetwerken te omzeilen moet het goedkoper worden (en ook sneller maar zoveel tijdswinst is er niet meer te halen) omdat die netwerken allemaal transaction fees vragen.

Dit is wel een aardige introductie: Wero set to disrupt European payments

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 15:10]

Ik hoop het maar ik vermoed dat wanneer zaken goedkoper worden, wij als consument daar niks van gaan merken in positieve zin..
Dat klopt, maar dat heeft er alles mee te maken dat Nederland al het goedkoopste systeem van de wereld heeft, voor consumenten. Vraag maar eens wat Belgen, Duitsers of Fransen kwijt zijn aan banktransacties.
Netwerken:
1 Maestro (NL, soms Europa en verder vaak niet)
2 VISA (mijn ervaring is dat dit overal op de wereld het beste werkt)
3 Mastercard (mijn ervaring is dat deze niet overal werkt)
4 Wero, komt nog dit jaar (wat is de dekking buiten de EU)
5 En Amex, eigen netwerk?
Mijn Poolse ING visa debit card werke in heel veel winkels in Nederland niet. In sommige winkels rekende ze zelfs extra kosten. Alleen in Nederland had ik problemen. In de rest van Europa werk het gewoon wel. Kon zelfs op de automaat de valuta kiezen. In Nederland kan dat weer eens niet.

[Reactie gewijzigd door bewerkers op 22 juli 2024 15:10]

Ik heb ook een Visa-kaart van Revolut en een Mastercard-kaart van Revolut (heb ik later aangevraagd want:). Beide debit.
Met de Visa-kaart kon (of kan, ik test het niet zo vaak meer natuurlijk) ik in heel veel winkels niet betalen. Met de Mastercard gelukkig wel.

Er is of was wel een verschil nog tussen Mastercard en Visa.
Maar binnenkort moeten beide passen in alle winkels werken, want we krijgen geen Maestro-kaarten meer in Nederland. Behalve bij de ING dan, en bij de Rabobank ook en die en die en die.... Want blijkbaar hebben de banken miljoenen Maestro-kaarten in een pakhuis liggen, zodat ze voorlopig nog iDeal en hun eigen betaalde credit cards kunnen blijven pushen voor mensen die online willen betalen.

Het is soms ook net een stel kleuters :-). Zo lang mogelijk andere dingen dwarszitten. Concurreren door het je concurrent onmogelijk te maken in plaats van een betere prijs/kwaliteit te bieden...
En niet alleen concurrentie onmogelijk maken, maar ook heeft de EU Rusland verbannen van swift. Banken hebben kennelijk geen probleem met mensen uitsluiten en mensen gevangen houden in hun ecosystemen.
Ik wordt soms moedeloos van dat bank apps verplichten om Android of iOS te gebruiken. En nu dus ook Googles en Apples betaalsystemen. Het wordt steeds lastiger googlevrij te leven.
Ik ben alles met je eens, maar ik vind een boycot en economische sanctie (van een landenblok) vanwege het beginnen van een oorlog, niet helemaal vergelijkbaar met een bank die nog even snel een paar miljoen Maestro-pasjes inslaat.
Het is inderdaad niet hetzelfde. Maar het is niet het land dat economische sancties krijgt, maar de 144 miljoen burgers.
Klopt, ik bedoelde met Visa wereldwijd alles behalve NL waar Visa vaak niet werkt.
Sorry, ik ben weinig in NL.
Mijn Tiodos VISA debit kaart werkt niet in Belgische AH vestigingen, niet in sommige NL supermarkten, niet met bepaalde types betaalterminals, etc. Met mijn oude Maestro pas nooit problemen gehad (ook niet elders in de wereld), dus echt een vooruitgang is het nog niet te noemen...
Maestro is van MasterCard, de naam zegt het eigenlijk al. Amex heeft een eigen netwerk maar is beduidend kleiner dan de nummer twee (MasterCard), en als iemand die helaas een Amex kaart heeft kan ik je vertellen dat hij ook veel minder geaccepteerd wordt (vooral omdat de transaction fees veel hoger zijn).

Wat Wero betreft, ik verwacht dat de grote payment dienstverleners dat gewoon gaan integreren dus dat bereik zal snel groeien zonder bijvoorbeeld verkopers veel hoeven te doen. Als je al betalingen accepteert via bijvoorbeeld Adyen dan werkt dat vanzelf.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 15:10]

Voeg daar V-Pay ook maar aan toe.

Maestro (Mastercard Debit) en V-Pay (VISA Debit). Eigenlijk horen ze hierdoor al niet eens in het lijstje omdat het beide producten zijn van Mastercard en VISA maar toch.
Alleen accepteert Albert Heijn geen debitcards, maar wel PIN van de Nederlandse banken en als buitenlander kun je bij Albert Heijn dus alleen cash betalen. Alle andere winkels in Nederland accepteren gewoon mijn Amerikaanse debitcards. DekaMarkt heeft wel een gek iets. Zij moeten mijn ID kaart vergelijken met mijn debitcard, maar dan wel de fysieke kaart. De ID kaart in mijn Apple Wallet kunnen ze niet lezen. Maar ze accepteren wel debitcards. Hoe zit dat dan met de Albert Heijn? Welk systeem ondersteunen zij niet wat anderen wel ondersteunen?

[Reactie gewijzigd door ibmpc op 22 juli 2024 15:10]

Volgens mij haal je wat terminologie door elkaar.

Alle Nederlandse bankkaarten zijn debitcards. Er zijn tegenwoordig vier soorten:

Mastercard
  • Maestro (meest voorkomend)
  • Debit Mastercard (opvolger van Maestro)
Visa
  • vPay (meest voorkomend)
  • Visa Debit (opvolger van vPay)
Ik heb zelf de nieuwe Debit Mastercard van Rabobank en kan daarmee gewoon bij de AH betalen.

Met de komst van de nieuwe kaarten worden winkeliers in de EU verplicht om vrijwel alle kaarten te ondersteunen. Ook de buitenlandse. Dus grote kans dat het bij de AH nu wel zou moeten werken. Het kan zijn dat je het bij een lokale franchisenemer probeert die zijn zaken niet op orde heeft.

Nogmaals, het Nederlandse PIN bestaat sinds 2012 niet meer: Wikipedia: PIN (betaalkaart)
Raar dat u visa en vpay als een noemt van visa. Maar wat is het verschil als je de vraag krijgt om tussen die twee te kiezen bij een automaat.

[Reactie gewijzigd door m_snel op 22 juli 2024 15:10]

Het verschil zit hem in het betaalnetwerk waarover de transactie verwerkt wordt.

vPay, Visa Debit (en overigens ook Visa Credit) zijn verschillende netwerken, met in sommige gevallen verschillende kosten. Vaak zijn deze kosten echter voor de ondernemer en zie je hier zelf niet veel van terug, met uitzondering van Visa Credit.
Bedankt voor de uitleg, door de keuze dacht ik om terecht dat Vpay niet van visa was. Maar ik was wel verbaasd dat ik na ongeveer 20 jaar weer gewoon mijn betaalpas kon gebruiken.
Vpay, Visa Debit/Credit gaan, in principe, gewoon over dezelfde netwerken hoor. Van de terminal naar Visa, naar de bank van de kaarthouder (met nog wat extra schakels).
Kan hoogstens zijn dat de winkelier voor de verschillende typen contracten heeft met verschillende acquirers en de route iets anders loopt. Maar dat heeft dan weer niets te maken met de vraag op een betaalterminal, want de acquirer wordt automatisch gekozen obv die keus en niet andersom
Het verschil zit hem in het betaalnetwerk waarover de transactie verwerkt wordt.

vPay, Visa Debit (en overigens ook Visa Credit) zijn verschillende netwerken, met in sommige gevallen verschillende kosten. Vaak zijn deze kosten echter voor de ondernemer en zie je hier zelf niet veel van terug, met uitzondering van Visa Credit.
Klopt dit nog wel? Ik heb mij laten vertellen door zowel Mastercard (Maestro, Mastercard Debit en Mastercard) als Visa (Visa, V-Pay, Visa Debit) dat ze tegenwoordig via het zelfde netwerk verlopen maar transacties alleen kunnen plaatsvinden in landen waar de Maestro en V-Pay betaalmethoden worden geaccepteerd. Deze keus is enkele jaren geleden al gemaakt om de kosten te drukken en om de overgang naar de Mastercard Debit en VISA Debit te vergemakkelijken.

[Reactie gewijzigd door DarkForce op 22 juli 2024 15:10]

Mijn N26 debit Mastercard werkt al jaren prima bij de (verschillende) AH vestigingen.
Zeker niet bij alle AH vestigingen. De enige 2 waar ik wel eens kom accepteren het niet.

Er is een reden dat N26 voor NL klanten ook Maestro kaarten verstrekt.
PIN bestaat al jaren niet meer.
Wat daaraan begreep je niet? Je bedoelt wellicht dat AH alleen Maestro en VPay ondersteunde (de merknamen van de debitkaarten van respectievelijk Mastercard en Visa). Deze debit-betaalwijzen worden op dit moment uitgefaseerd en overal wordt Mastercard en Visa debit uitgerold. Dikke kans dus dat als je de volgende keer in Nederland bent, je debitcard wel werkt bij de AH
Maestro is de opvolger van PIN, dat is nu het systeem wat overal in Nederland wordt geaccepteerd.

Maestro wordt langzaam vervangen door Mastercard Debit/Visa Debit, onder andere om internationale klanten beter te kunnen bedienen. Hiervoor moet de winkelier wel de betaalterminal updaten en de feature inschakelen (of de terminal vervangen als ie te oud is, wat kosten met zich meebrengt).

Mijn lokale Albert Heijn accepteert nu in ieder geval wel Mastercard Debit.
"Opvolger" is niet het goede woord. Je PIN betaalpas had al jaren Maestro op de magneetstrip staan. Anders zou betalen buiten Nederland ook heel moeilijk worden. En als je de chip gebruikte ipv de magneetstrip kon je zelfs geen PIN gebruiken, want dat stond daar niet op.
Zei iemand daar ChipKnip?
Waarom zouden banken aan een standaard werken als ze in kunnen haken op systemen van Apple en Google welke tezamen bijna een 100% marktpenetratie hebben?
Geef jij lekker nog meer data aan Apple en Google, data waar ze je aankoopgedrag uit af kunnen leiden, de meest waardevolle data die ze maar kunnen hebben. Gek he dat ze het 'gratis' aanbieden en alles op alles gezet hebben om die marktpenetratie te bereiken.

Het enige wat Google met mijn geld van doen heeft zijn m'n betalingen voor Youtube Premium en wat extra opslag voor m'n drive, maar ieder z'n ding. Revolut is ook zoiets waar je in mijn ogen geen zaken mee moet (willen) doen.
Apple is een data-graaier. Apple Pay is ook niet gratis, de bank betaald hiervoor gewoon een bedrag.
Apple Pay is ook niet gratis, de bank betaald hiervoor gewoon een bedrag.
Volgens CCV Nederland is dat niet het geval, Apple is al lang blij met alle (meta-)data die zij krijgen.

Edit: Apple IS idd een datagraaier (eerst weggehaald in de quote)

[Reactie gewijzigd door Janbraam op 22 juli 2024 15:10]

Als winkel betaal je inderdaad niks voor het accepteren van Apple pay. Niet direct althans, net zoals de co sument niet direct betaald voor het gebruik hiervan.

Echter betalen banken wel voor het kunnen aanbieden van deze dienst. Waarin Apple ook heeft afgedwongen dat banken de kosten niet mogen verhalen op alleen de klanten die de dienst gebruiken.

Maar uiteindelijk is toch terug te zien dat de kosten voor betaal pakketten ontzettend zijn gestegen de laatste jaren.
De kosten moeten toch op een manier terugverdiend worden….

Jij als klant van een bank betaald dus eigenlijk wel gewoon voor de dienst van Apple.
Die gestegen kosten zijn vooral veroorzaakt door het leger aan mensen dat tegenwoordig voor de banken aan de slag is om anti witwas en terrorisme wetgeving geimplementeerd en uitgevoerd te krijgen.
Dat is namelijk 1 op de 5 werknemers in NL, of ongeveer 13.000 mensen. Mensen die alleen maar geld kosten, en niks in het laadje brengen.
https://www.google.com/ur...vvoRQv1R9Cl9&opi=89978449
Dit verhaal kan ik onderschrijven; de bank betaald hiervoor, maar mag van Apple dit niet doorberekenen als zodanig aan klanten.
Als winkel betaal je inderdaad niks voor het accepteren van Apple pay. Niet direct althans, net zoals de co sument niet direct betaald voor het gebruik hiervan.
Dergelijke bedragen zijn over het algemeen gewoon meegerekend in de marge die winkels hanteren. Zou ook wel erg gek zijn, Tap to Pay (Rabobank) accepteren zodat mensen fijntjes met NFC of hun smartphone kunnen betalen en dat stukje geld mislopen?

€ 5,00 per maand en dan ook nog transactiekosten + een transactietoeslag en de bijkomende kosten als je ook nog een pinbox en de daarbij behorende pintransacties telt en dan is dat alleen nog Rabobank, ING, ABN etc. zijn qua tarieven ook niet misselijk.
Apple Pay is (was bij invoering) volgens RTL Nieuws zeker niet gratis:
"Het is echt een belachelijk hoog bedrag dat Apple per transactie vraagt", zegt een bron uit het bankwezen.

Volgens de Financial Times rekent Apple in de VS 0,15 dollar (0,13 euro) per transactie van 100 dollar.
Je kan de tarieven gewoon opzoeken. En Apple is juist tot iets van 100,- de goedkoopste.
Onlangs zag ik bij een van de kleine Nederlandse banken alle tarieven staan van betaal diensten.
Voor de uitgevende bank (van de consument dus) klopt dat inderdaad. Maar voor de accepterende winkelier presenteert Apple Pay zich als een normale pas en betaalt de winkelier geen ander bedrag of de pas nou fysiek is, of virtueel in Apple Pay zit.
Snap je niet helemaal, je wilt niet dat google betalings info krijgt maar zit wel bij google drive, en gok ook gmail.
Je gebruikt een android telefoon, dus eigenlijk hebben ze alle info al.
Gebruik zelf al jaren apple pay en werkt top.
Veel bedrijven en ook NL banken gebruiken veel cloud diensten.
Apple pronkt juist met het feit dat zij geen traceerbare transactiedata bewaren, en dat transacties alleen tussen jou, de kaartuitgever en de verkoper zijn. Waar haalt iedereen vandaan dat ze het wel verzamelen en verkopen? Heeft iemand een bron?

Ben ook wel benieuwd wat er mis is met Revolut.
Denk dat er geen bron is. Met alle regels die bij betalingsverkeer gelden, lijkt het me zo goed als onmogelijk voor Apple om traceerbare data te vergaren en te gebruiken. Denk alleen al aan PCI DSS en GDPR.

Anonieme data kan uiteraard wel gebruikt worden.

[Reactie gewijzigd door celshof op 22 juli 2024 15:10]

Wat is de reden dat Apple en Google een complete betaaldienst optuigen en dat bij iedereen 'gratis' aanbieden en waar gebruikers gratis gebruik van kunnen maken? Ergens moet het geld verdiend worden. Dus wie of wat is het product.

[Reactie gewijzigd door vanstra op 22 juli 2024 15:10]

Zodat we niet afhankelijk zijn van de grillen van 2 Amerikaanse mega bedrijven
Hoe bedoel je, de pinpassen die onze banken ons geven zijn of van Mastercard of van Visa, ze zijn al compleet afhankelijk van 2 Amerikaanse mega bedrijven :p
Ja helaas wel.. Maar laten we niet meer afhankelijkheden inbouwen..
Zeker als je de privacy policy van deze twee bedrijven leest krijg je gelijk al argwaan.
https://payments.google.c...t?ldo=0&ldt=privacynotice
https://www.apple.com/legal/privacy/data/nl/apple-pay/
Want zaken als ideal bestaan niet en de Europese standaard die ideal gaat vervangen was iets in een droom die ik had?

Google en Apple hebben bij lange na niet de marktpenetratie die banken hebben.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 15:10]

Ja, super! Weer de zoveelste standaard waar de kleinbanken uit de boot vallen en ik buiten de landsgrenzen niks mee ben.
Waarom zouden banken aan een standaard werken als ze in kunnen haken op systemen van Apple en Google welke tezamen bijna een 100% marktpenetratie hebben?
Omdat banken ook wel snappen dat ze niet te afhankelijk moeten worden van dit soort bedrijven want ze gaan je laten laten bloeden op het moment dat je afhankelijk bent van ze.

Het is trouwens iOS en Android die samen het leeuwendeel van de mobiele operating systemen. dat betekent in het geval van Android niet altijd google. Want niet iedereen wil ook afhankelijk zijn en z'n data naar deze bedrijven wil sturen.

Lees onderstaande review van Nederlandse banken en hoe ze ieder afhankelijk zijn van google.
https://privsec.dev/posts...h-grapheneos/#netherlands

Ik ben geneigd om van bank te wisselen op basis van hoe goed hun apps presteren van privacy. Maar er zit nog niks goeds tussen waarmee ik ook contactloos kan betalen. Misschien Triodos. Wie weet.

Leest u mee Triodos??
Nope. Ja, contant of gewoon pinnen, maar alles op Android en iOS is al onderhevig aan de glurende ogen van Google en Apple. Daarbij zijn de gebruikte chips ook van grote bedrijven uit de VS, dus blijft alleen contant over. Maestro is ook van Mastercard, om maar eens wat te noemen.
Maar ik ben het met je eens hoor! Ik vind het erg gemakkelijk werken, maar er is wat mij betreft een grote behoefte aan een Europees alternatief. Niet op dit gebied, eigenlijk op alle lagen, waaronder ook het OS en de chips.
Het contactloos betalen gaat over NFC en daarin is NXP groot. Die heeft 85% marktaandeel in die sector.
Ik vind de telefoon veel praktischer. De wachttijd is korter, de bevestiging sneller en (met mijn antieke toestel) even met de vinger er op en gaan. Een pling op de telefoon betekent nagenoeg altijd dat de betaling succesvol is verlopen. Bovendien is de telefoon vaker makkelijk bereikbaar en een pasje ergens weggestopt in een portemonnee in een jas/broekzak.
kortere wachttijd? snellere bevestiging? Precies dezelfde betaalterminal moet toch verbinding maken met dezelfde bank als wanneer je je pas gebruikt - jouw telefoon weet niet eerder of je genoeg saldo hebt dan je bank.

Wat je makkelijker om te pakken vind is natuurlijk pure gewoonte en gewenning, bovendien, 1 of 5 seconden; ook al in het 5 keer zo lang, praktisch maakt het toch geen verschil, of heb je zo'n gehaast leven? ;)

En een pling? Ieder geluidje minder in het lawaaige bestaan is mooi meegenomen, ik hoef het alleen te weten als ik m'n code verkeerd indruk of een pas met te weinig saldo heb. Maarja, dat is ook weer persoonlijk, als jij het handig vindt ben ik blij voor je dat het zo werkt.
Het betekent dat je je betaalpas ook niet meer bij de hand hoeft te hebben. Mijn ervaring is ook dat de betaling sneller gaat via telefoon en dat ik niet om de zoveel keer gevraagd wordt om mijn pincode in te vullen. Iets wat als ik met mijn betaalpas betaalde wel vaak gebeurde. Daar kan ik met instellingen bij mijn bank niks aan veranderen.
Als mijn telefoon leeg is kan ik ik niet meer betalen met mijn telefoon, als mijn bankpas leeg is ook niet, maar dan kan ik niets meer betalen
Ja op de eerste vraag namelijk ING. Al jaren en voorlopig blijft dat nog wel bestaan naast Google Pay.
Er dient toch echt een onderscheid te worden gemaakt tussen data graaier Google en daarnaast Apple. Over die eerste uit ik ook mijn zorgen.
Wellicht moet je je eens verdiepen in de afspraken die gemaakt zijn over betalingsverkeer met de bondgenoten van Europa.
Dan is Google niet je grootste zorg.

Bovendien is Google Pay gereguleerd binnen de EU. Google heeft namelijk een bank licentie binnen de EU, dat is noodzakelijk om Google Wallet diest aan te kunnen bieden.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:10]

Misschien dat mijn kennis over de PSD2 niet voldoende is, maar ik zie niet waarom jouw comment relevant is. Heb je zin om dat uit te leggen?
In een notendop: transactiegegevens incl. naam en metadata zijn beschikbaar voor bevriende mogendheden.

[Reactie gewijzigd door djwice op 22 juli 2024 15:10]

OpenBank heeft nog NFC betalen zonder google op android. Werkt prima.
Hoe doet ING het dan? Hebben die de tech hiervoor ingekocht?
Ik snap niet goed wat Apple Pay of Google pay ermee te maken hebben; zelfs een bankkaart 'simuleren' met NFC kan niet. Je kan gewoon niet met je mobiel betalen, op geen enkele manier.
Zelf een NFC oplossing bouwen en onderhouden, is veel duurder voor een organisatie dan Apple Pay of Google pay gebruiken. Daarnaast is het dan omslachtiger in gebruik voor de klanten, het kost significant meer tijd om een App te openen en de betaling uit te voeren, dan Apple/Google/Samsung Pay aan tijd kosten. Dit verschil is met name meetbaar in het OV en de zelfscan kassa's
Het moment dat een bank mij verplicht om te moeten betalen met mijn privacy is tegelijk mijn laatste contactmoment met die bank. Wat een armoe ....
Als ik zie bij de Rabobank (bankiergedeelte website) welke derde (ongure) partijen (onnodig) allemaal op de achtergrond meedraaien, heb ik het idee al met 'mijn privacy' te betalen (dat bovenop de ruim 50 procent kostenstijging afgelopen 3 jaar).
Inzicht in deze data wil de Rabobank echter niet geven. De wet geldt blijkbaar niet voor iedereen.
Ik kreeg altijd de indruk dat de kosten voor een betaal rekening bij de Rabobank een van de laagste was.
Zelf een NFC oplossing bouwen en onderhouden, is veel duurder voor een organisatie dan Apple Pay of Google pay gebruiken
Weet je dat of denk je dat? Het aanbieden van Apple of Google Pay is voor een bank ook niet gratis. De banken hebben al teams die de bankapp onderhouden. Of die teams in staat zijn om een goed werkende onderdeel toe te voegen zoals de ING dat bijvoorbeeld doet is een ander verhaal.

Ik ben in ieder geval niet van plan om via Apple of Google Pay te betalen. Die twee hebben al genoeg macht in de wereld om ze ook nog eens in de financiële wereld een positie te geven. Dus hopelijk blijft het kunnen betalen met de ING app werken.
Heb ik bij ABN AMRO gezien, zij hadden een Android app waarmee je de NFC kon betalen. Dat was jaren voordat Apple Pay werd uitgerold. Mensen gebruikten het een paar keer en daarna nooit meer: Te omslachtig. En voor ABN was het duur, veel eigen (cloud) infra die ze in de lucht moesten houden, voor een handvol klanten. Denk daarbij aan enkele tienduizenden actieve klanten, de overige paar miljoen klanten wilden dit niet gebruiken.

De uitrol van Apple Pay bij ABN AMRO zijn wij bij betrokken geweest, mooi en uiterst succesvol project geweest. En daar kwamen dus ook die cijfers van hun eigen NFC implementatie voorbij, als vergelijkingsmateriaal.
Ik denk dat dat eerder aan abnamro zelf lag als ik het zo lees ;) . Bijzonder aan die verhaal is wel dat je het hebt over uitrol Apple pay, dat was toch ergens in 2014? Of bedoel je de uitrol bij de abn amro?

ING heeft mobiel betalen al een aantal jaar en mi is het een goed werkende onderdeel van de bank app. Als je je IT zaken niet op orde hebt dan kan ik me voorstellen dat het dan beter is om het systeem van een andere aanbieder te gebruiken, maar ik denk dat dat over het algemeen altijd duurder is dan zelf bouwen en beheren. Maar je moet het wel goed doen, want voor een paar duizend klanten gaat het inderdaad niet werken.
Nee, dat was eind 2019, de uitrol bij ABN AMRO.

Gezien alles wat er bij komt kijken én de functionaliteit die zelfbouw wel of niet biedt, ben ik van mening dat zelfbouw niet loont. Met de Pay varianten krijg je namelijk meer functionaliteit (oa E-com) en minder fraude risico. En je lift voor weinig geld mee op de marketing van deze grote bedrijven.

Een Apple Pay sticker bij Trader Joe zegt mij dat ik ook hier met m'n "card" kan betalen. Of dit dan van m'n bank in NL, BR of de USA is, doet er dan niet toe, ze werken allemaal.
Een Apple Pay sticker bij Trader Joe zegt mij dat ik ook hier met m'n "card" kan betalen. Of dit dan van m'n bank in NL, BR of de USA is, doet er dan niet toe, ze werken allemaal.
Helaas. Als jij met je Maestro-pasje in Apple Pay een tent inloopt waar ze enkel MasterCard/VISA accepteren, dan wordt je transactie gewoon geweigerd. Andersom idem-dito: probeer maar eens met je Creditcard in Apple Pay te betalen bij de Albert Heijn. Dat gaat niet, want de AH accepteert geen credit varianten van MasterCard/VISA/Discover/AMEX.

Apple Pay is geen garantie dat de kaart die je in je wallet hebt staan ook daadwerkelijk bij de merchant wordt geaccepteerd. En dat is niet enkel offline zo, maar online ook. Zat sites waar als je probeert af te rekenen met Apple Pay je perse een MasterCard/VISA moet selecteren en Maestro/VPAY niet geaccepteerd worden. Als je dan geen MasterCard/VISA hebt, dan kan je simpelweg niet afrekenen. (Dat is trouwens wel belachelijk en eigenlijk een misconfiguratie van die webshop, maar dat terzijde.)

Overigens zijn we binnenkort wel een heel eind van dat gedonder af, Maestro en VPAY zijn ten dode opgeschreven en worden vervangen voor MasterCard Debit en VISA Debit respectievelijk. Dat wordt bijna overal geaccepteerd. (Ja zelfs door de Albert Heijn, zolang het maar de debit variant is en niet de credit variant. Wat overigens wel jammer is, want voor toeristen in Nederland blijft het dan een grote puinhoop. Maar buiten Nederland hebben wij er dan in ieder geval nauwelijks/geen last meer van die slechte Maestro/VPAY acceptatie. :P)

Verder trouwens wel met je eens. Als het zelf beheren van een app + betaalmethode zo verschrikkelijk veel goedkoper was dan het outsourcen aan Apple en/of Google: dan had niemand het outsourced naar die partijen. Gezien zo'n beetje alle banken het intussen echter wel outsourcen lijkt het me stug dat het zelf doen daadwerkelijk (veel) goedkoper is... En wij als consument winnen ook, want de gedrochten vóór Apple Pay/Google Pay gemeengoed werden waren verschrikkelijk gebruiksonvriendelijk - zeker als je meerdere pasjes had. (En dat is natuurlijk ook wat waard: niet zelf hoeven ontwikkelen en 1 miljoen gebruikers of het zelf ontwikkelen en maar 10.000 gebruikers (waar je dan wel je kosten voor maakt alsof het om 1 miljoen gebruikers gaat): take your pick. ;))

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:10]

Apple Pay is geen garantie dat de kaart die je in je wallet hebt staan ook daadwerkelijk bij de merchant wordt geaccepteerd.
En dat had jij wel verwacht? Ik in elk geval niet, maar dat komt wellicht door mijn achtergrond.
Nee, dat had ik niet verwacht - het is wel wat jij beweerde. :+
Volgens mij had ik al gezegd dat Maestro wel eens een probleem zou kunnen zijn.

Mijn bioscoop kaartje heb ik ook in Apple Pay zitten, in de wallet, toch werkt betalen in de supermarkt niet
Duurder? Denk je dat Google niks rekent per transactie. Google is niet goedkoop. App openen? Is de Google pay geen app dan? Tuurlijk is dat ook gewoon een app. Maakt niet uit.
Google pay is misschien handig om iets te kickstarten, maar uiteindelijk wil je echt wel je eigen oplossing. Mits google/apple dat niet onmogelijk maken. Dat is een andere discussie.
Jazeker is zelf ontwikkelen duurder, dat is voor een handvol klanten, hooguit een paar miljoen. Dat Apple/Google/Samsung kosten berekenen, wil niet zeggen dat zij duurder zijn. Wat zij, samen met Mastercard, VISA en AMEX, hebben ontwikkeld, is echter voor miljarden gebruikers. Totaal andere schaal.

En of ik nou in Noord Amerika, Europa of Zuid Amerika ben, m'n Apple Pay werkt gewoon. Ik ben wel eens op een ander continent aangekomen zonder cash of bankpas, geen enkel probleem. Hotel, restaurant, taxi, koffiebar, whatever, overal kun je gewoon betalen.
En of ik nou in Noord Amerika, Europa of Zuid Amerika ben, m'n Apple Pay werkt gewoon.
Dat dacht ik vorig jaar in Australië ook, maar helaas, omdat daar mijn ABN Amro pas niet werkte om pinbetalingen te doen, werkte Apple Pay ook niet.
Waarschijnlijk was dat de blokkade op basis van continent en heeft dat niets met de betaling zelf te maken. Ben geen klant meer van hen, maar volgens mij kun je dat in hun App aanpassen.
Waarschijnlijk was dat de blokkade op basis van continent en heeft dat niets met de betaling zelf te maken. Ben geen klant meer van hen, maar volgens mij kun je dat in hun App aanpassen.
Dus je gelooft niet wat ik type?
Trust me, het klopt wat ik typte.
Australië gebruikt dezelfde protocollen als "de rest" van de wereld, in elk geval wat standaard is in Noord Amerika, Zuid Amerika en Europa. Mijn bankpassen van deze 3 continenten werken gewoon overal. Of ik nou Santander, Chase of Rabobank gebruik, het werkt. Voornamelijk Mastercard en VISA en dat geldt voor zowel debit- als credit, maar ook m'n AMEX werkt vrijwel overal.

Tenzij er een blokkade op zit, bij de Rabobank op basis van continent. Mijn Santander (Brazilië) en Chase (USA) cards kan ik volgens mij niet eens blokkeren op basis van land of continent, zou niet weten hoe.

[Reactie gewijzigd door cariolive23 op 22 juli 2024 15:10]

Australië gebruikt dezelfde protocollen als "de rest" van de wereld, in elk geval wat standaard is in Noord Amerika, Zuid Amerika en Europa. Mijn bankpassen van deze 3 continenten werken gewoon overal. Of ik nou Santander, Chase of Rabobank gebruik, het werkt. Voornamelijk Mastercard en VISA en dat geldt voor zowel debit- als credit, maar ook m'n AMEX werkt vrijwel overal.

Tenzij er een blokkade op zit, bij de Rabobank op basis van continent. Mijn Santander (Brazilië) en Chase (USA) cards kan ik volgens mij niet eens blokkeren op basis van land of continent, zou niet weten hoe.
Ik zal er nog 1 keer op reageren.
ABN Amro passen werken in Australië niet bij pin betalingen en daarmee Apple Pay ook niet.
Been there, done that, ABN Amro bevestigde het.
Was dat voor Maestro/VPAY of voor MasterCard Debit/VISA Debit? Want dat maak wel een belangrijk verschil.
Was dat voor Maestro/VPAY of voor MasterCard Debit/VISA Debit? Want dat maak wel een belangrijk verschil.
ABN Bankpassen.
De ABN Creditcard kon je toen nog niet koppelen aan Apple Pay, wat inmiddels wel kan.
ABN Bankpassen.
Ja, en bedoel je dan dus Maestro/VPAY of MasterCard Debit/VISA Debit? ;)
Met de nadruk op debit, niet credit.

Als je een Maestro of VPAY bankpas van de ABN had, dan verbaast het me niets dat je die niet kon gebruiken in Australië. Is het een MasterCard Debit of VISA Debit, dan kan je die waarschijnlijk wél gebruiken in Australië. Maestro en VPAY worden uitgefaseerd, worden als het goed is geen nieuwe passen meer van verstrekt - binnenkort heeft iedereen MasterCard of VISA als "pinpas".
[...]


Ja, en bedoel je dan dus Maestro/VPAY of MasterCard Debit/VISA Debit? ;)
Met de nadruk op debit, niet credit.
De bankpas is geen debit- of creditcard he, da’s maestro.
Maestro is ook een debitcard, alleen in tegenstelling tot MasterCard is daar naast debit geen credit variant van.
Dan ben je niet volledig geïnformeerd. Heb het net nagevraagd bij een oud-collega die bij ABN AMRO werkt, op de afdeling waar ze de debit cards beheren. Cards van ABN AMRO, werken ook in Australië.

Wat je wel tegen kunt komen, is dat een POS geen ondersteuning heeft voor Maestro. Dan werkt een Maestro card niet, ongeacht welke bank deze heeft uitgegeven. Ook ABN is bezig om alles over te zetten naar Mastercard, daarmee wordt dat probleem opgelost.
Dan ben je niet volledig geïnformeerd. Heb het net nagevraagd bij een oud-collega die bij ABN AMRO werkt, op de afdeling waar ze de debit cards beheren. Cards van ABN AMRO, werken ook in Australië.
Je hebt helemaal gelijk hoor.
Ik kom er geregeld, maar ik neem aan dat jij het beter weet.
Mastercard heeft er een uitgebreid artikel over: https://www.mastercard.nl...overzicht/debit-card.html

ING gaat er ook wat dieper op in, laat ook zien dat het per POS terminal kan verschillen wat wel en niet wordt ondersteund: https://www.ingwb.com/en/...ed-out-in-the-netherlands

Maestro wordt minder goed ondersteund en daar heb je waarschijnlijk in Australië last van. Zodra je een Mastercard of VISA card hebt (debit) is dat opgelost: Dat het standaard protocol in Australië, daar werken hun eigen bankpassen mee.
Het mechanisme op zich zal wel overal werken (want dat is in de basis gewoon NFC, met een specifieke payment processor erachter), maar dat maakt niet magisch dat alle kaarten overal werken. Je kunt bijvoorbeeld wel een creditcard aan AP/GP toevoegen (afhankelijk van de aanbieder), maar als de winkelier geen creditcards accepteert, werkt het ook via AP/GP niet.

Dus helemaal zo simpel als 'werkt gewoon" is het niet.

Verder eens met je argument: een eigen app zal al heel snel duurder zijn voor een bank om te bouwen en onderhouden. Bovendien vragen veel meer consumenten om AP/GP functionaliteit dan dat er mensen tegen zijn en persé iets anders willen (en die kunnen ook nog gewoon hun pasje contactloos gebruiken).
Ik neem aan dat je dit niet gek vindt, of wel?

Apple Pay is in feite een betaling met jouw betaalpas. Dus als jij Apple Pay gekoppeld hebt aan een Nederlandse ABN Amro betaalpas, dan werkt dat inderdaad niet in Australië. In veel Europese landen kan je wel betalen met je betaalpas, en daar werkt Apple Pay prima. Maar ga je verder weg, dan moet je een betaalkaart koppelen die in dat land wel geaccepteerd wordt, zoals b.v. een credit card. Dit is natuurlijk niet relevant voor Triodos klanten, want Triodos heeft geen credit card.
Van dat gezeik zijn we binnenkort dus af. Maestro en VPAY stoppen ermee, banken geven voortaan (enkeling uitgezonderd) MasterCard Debit of VISA Debit uit en die zijn gelukkig wél (bijna) wereldwijd geaccepteerd. Ook Triodos zal dat moeten gaan doen of doet dat al.

-edit- Triodos doet het al: https://www.triodos.nl/se...ulieren/betalen/betaalpas

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:10]

Deze oplossing bestonden gewoon. En er was helemaal geen 'aparte app openen' nodig. Geen verschil. Enkel in de kosten van onderhoud. Maar dan bespaar je dus de kosten die Google en Apple rekenen. Bij ING kan het nog gewoon.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 15:10]

Je hoeft helemaal geen app te openen om met ING te betalen. Je maakt in de app een virtuele bankpas aan en die stel je in als de standaard betaalmethode en dan ben je klaar. Dat bestaat naast Google Pay. Oftewel de ING app kun je ipv Google Pay koppelen aan de NFC-functie als standaard betaalmethode. Werkt al jaren perfect. Ik hoef mijn telefoon alleen maar te unlocken.
Waarschijnlijk volgen ze de andere kleine banken en wordt Google Pay /Apple Pay de enige optie voor mobiel contactloos betalen:

nieuws: ASN, SNS en RegioBank stappen over naar Google Pay voor contactloos b...
Die banken horen allemaal bij één concern (volksbank)

Laatst heeft ASN de conversie van de eigen app naar Google Pay doorgevoerd. Ging als een zonnetje.
Zoiets vroeg ik mij ook af. Ik kan met mijn telefoon met nfc betalen door mijn ing bankpas in ing app te koppelen. Ik heb met Google Pay niks van doen.
SNS had/heeft een eigen betaalapp, maar dat was niet echt een succes. Die zijn nu ook over naar Google Pay en dat gaat stiekem toch stukken beter.
Wat is er mis met betalen via een pasje? Je ziet iedereen toch elke keer weer prutsen met het accepteren van een betaling. Dat, naast de data die Google/Apple over de betalingen allemaal (legaal) kan verzamelen. Toen de banken transactiegegevens wilde verkopen, stond iedereen op de barricade. Maar nu Google of Apple dat doen, is het allemaal opeens prima.

Pasje werkt gewoon perfect, geen gedoe, niks digitaal 'accorderen' of een authenticatie die 'even' niet pakt. Gewoon transactie, soms pin, en klaar.
En het pasje in het hoesje van je mobiel laat niemand zien dat je nog gewoon met een pasje betaald :+
Nee, gewoon nog een nette portefeuille, samen met de andere pasje die je gewoon al dan niet, verplicht bij je moet hebben. Denk aan je ID kaart, rijbewijs, en verzekeringspas. Ik zie het voordeel niet in al dat digitale betaalgedoe. Iedereen zijn/haar voorkeur, ik word oud denk ik.
ik word oud denk ik.
Ik vermoed dat je nog niet zó oud bent, maar mijn moeder is juist ontzettend blij met Google Pay. Ze vergeet namelijk af en toe haar PIN code en een vingerafdruk draagt ze (hopelijk) altijd bij haar.
Er zijn genoeg momenten dat ik echt niet met mijn ID en/of rijbewijs en verzekeringspas op pad ga. Of dat nou verplicht is of niet.

Als ik ga sporten/fietsen, ga stappen, uit eten ga, naar het strand ga, naar een festival bijvoorbeeld. Ik heb vaak niet eens een portemonnee meer bij me. Wel stop ik voor de zekerheid nog 1 bankpas in mijn kontzak maar die komt er meestal niet meer uit.

Ik ben wel blij met contactloos betalen via mijn iPhone.
Ik zie het, ASN gaat over op Google Pay. Ik niet.
Dan ga ik weer via mijn pasje betalen.
Ik heb de bank-apps in de Samsung "secure folder" of Knox of hoe het weer heet gestopt, en dat betekent dat ze niet bij de NFC kunnen.
De ASN "Betalen" app was een losse NFC-app waarmee dat dan wel kan. Maar daar stoppen ze op 1 juli mee.
Bij ING zit de betaalfunctie in de bankieren-app. Die houd ik liever achter een extra vingerafdruk verborgen.
idd, je pasje met 4 cijferige pincode is wel veilig 😂😂😂
Ga je gang, je mag 3 keer proberen ;)
Gewoon meekijken is makkelijker...
Het is meer dat de app een inzicht geeft in m'n bankzaken die een pinpas niet geeft.
Het is dan wel een langere pincode, maar ik heb liever dat iemand die m'n telefoon in handen geeft geen bank-app ziet.
Inzicht in bankzaken hangt niet van nfc af. Dat je bij gebruik van een bankpas of contant geen inzicht in je bankzaken hebt is dus onzin. Je kan zelfs inzicht in je bankzaken hebben terwijl je een betaling doet.

De vraag is eerder wie je nog meer inzicht geeft als je niet alleen de app gebruikt maar ook de nfc-betaalfunctie. Je code geeft je namelijk geen bescherming dat bedrijven als Apple en Google dan ook weten wie een betaling doet, op welk moment en waar.
Om de betaalfunctie van bijvoorbeeld ING te gebruiken moet de ING-app op de telefoon staan.
En iemand die door de telefoon bladert zit dan niet zo ver van die bankgegevens.
Bij ASN was de "betalen" app een losse. Kan je alleen mee betalen. De bankierenapp kan dan in Samsung's "veilige map" staan.
Misschien kan deze splitsing met Google Pay ook, maar dat heeft weer andere issues.
Geen portemonnee meer nodig? Zeker nu cash dood is en de bonuskaart van de supermarkt ook een app is.
Toch nog wel, voor je ID en verzekeringspasje
In landen waar ze al iets verder zijn dan ons, zoals Spanje, kun je je rijbewijs en verzekeringspasje op je mobiel zetten. We krijgen binnenkort zelfs ID kaarten om onze mobieltjes, met een extra app voor privebedrijven om met QR codes te kunnen checken of het ID kaart echt is.
Je kunt dus straks als 18-jarige drank kopen en je ID op je mobiel laten zien, waarna iemand van de winkel meteen de data kan checken en kan zien of een ID echt is.

Ik heb nu al vaak dat mijn portemonnee thuis blijft. Waarom zou je het nog meenemen? De 100 euro cash die je misschien nog bij je wilt hebben om dr*gs te kopen, kun je gewoon in het hoesje van je mobiel stoppen. En zelfs dat kan tegenwoordig al met Tikkies.
Ik was dit weekend in Duitsland en was echt verbaasd over het aantal contante betalingen. Bij 2 van de bezochte restaurants was "pinnen" niet eens mogelijk. En in de supermarkt heb ik bewust gekeken en zag 8 contante betalingen en slechts 1 electrische.
Sommige landen lopen voorop en anderen lopen heel erg achter.

In Spanje zijn alle POS (payment terminals) eigendom van de banken en in bruikleen. NFC betalingen werden met 1 druk op de knop in heel het land geactiveerd. Daarnaast is de commissie echt super laag (0,5 tot 1%). Je kunt dus praktisch overal met je pinpas/mobiel betalen.
Enig bewijs dat cash "dood" is?
En niet iedereen doet aan bonuskaarten. Dat is weer een voorbeeld van klantenbinding (net als rekeningnummers en betaalsystemen)
En toch is betalen met de mobiel gemiddeld sneller dan met een pasje. Veiligheid zullen we het maar niet over hebben, met die cijfers in de hand wil je nooit meer een bankpas + pincode gebruiken...

Online betalen met plastic is eveneens onmogelijk, met Apple Pay werkt dat razendsnel én veilig.

Een bankpas is niet meer dan een offline drager van een digitaal token. Een vergelijkbaar token kun je ook op je telefoon, smartwatch of computer neerzetten. Dan ben je ineens online én veiliger.
met die cijfers in de hand wil je nooit meer een bankpas + pincode gebruiken...
Als je weinig waarde hecht aan privacy niet nee. Ik vind het bizar dat zoveel mensen in deze reacties daar niet mee bezig zijn.
Wat is er mis met betalen via een pasje?
Het is zomer, je ligt op je luchtbedje in het zwembad en besluit een biertje te gaan halen.
Even dubbeltappen op de powerknop van de Apple Watch, betalen maar.
Nooit meer met bankpasjes naar het zwembad, super.
Je ziet iedereen toch elke keer weer prutsen met het accepteren van een betaling.
Hoezo prutsen?
2 keer op een knopje drukken en je apparaat ergens tegenaan houden.
De kans dat mensen geen bankpas bij zich hebben komt eerder door onwil dan dat de omstandigheden het afdwingen. Waarbij je weg laat dat je bij je voorbeeld je smartphone bruikbaar in de buurt moet hebben, die je dus waarschijnlijk mee zeult of naast je pasjes, sleutels en toilletspullen hebt. En aangezien die biertjes kennelijk belangrijker zijn dan heen en weer lopen zijn die spullen waarschijnlijk zo dicht bij dat als ze geen nfc-betaling accepteren je alsnog kan betalen met een bankpas of contant.
Betalen met (Apple) Watch kan offline, zonder telefoon / wifi/ mobiel bereik in de buurt. Ideaal voor het zwembad idd, en niet alleen in de zomer.
Het is zomer, je ligt op je luchtbedje in het zwembad en besluit een biertje te gaan halen.
Even je bankpas tappen, betalen maar.
Nooit meer met dure elektronica naar het zwembad(dat gestolen kan worden, kan krassen of nat kan worden), super. Lekker je smartphone en smart watch thuis laten en genieten van het leven zonder constante notificaties.

[Reactie gewijzigd door bewerkers op 22 juli 2024 15:10]

Pasje werkt bij mij slecht. Na een aantal keer contactloos betalen moet je de pin weer invoeren, alleen verschijnt de prompt daarvoor niet op de betaalautomaat, en moet je eerst wachten tot de transactie is afgebroken om vervolgens via de chip af te kunnen rekenen.
Dat ligt aan de automaat
Die “voer pin” vraag wordt niet getriggerd door je pasje, die heeft daar niets mee te maken. Er is een snelle check of jij meer dan 5x contactloos betaald of dat je boven de limiet zit. Dan moet je je pincode invoeren.

Die vraag komt dus vanuit de terminal. Waar het vaak misgaat (lees; ik zie dit dagelijks meerdere keren bij mij in de winkel) is dat klanten hun pasje op het scherm leggen en op de piepjes wachten. Dan mis je dus die vraag om de pin.
Het zijn de automaten bij de AH, daar leg je de kaart niet op het scherm. Er verscheen ook wel eens de tekst de magneetstrip te gebruiken, ook al werkte dat toen ook al lang niet meer
Dan moet je je pas er in steken. Dan moet je altijd pin invoeren. Veel handiger en de kans is kleiner dat je je pin vergeet.
Hoogste tijd dat bankrekeningnummers meegenomen kunnen worden naar een andere bank. Het is voor de banken een methode om hun klanten te houden, want wie wil er nou van rekeningnummer veranderen? Het enige waar een bank naar luistert, is massaal weglopen van klanten.

Ik ben al lang weggegaan naar een andere bank die wel Apple Pay biedt. Dat kostte wat gedoe met machtigingen aanpassen e.d. Toch tevreden dat ik dat gedaan heb. Ik zou niet meer zonder Apple Pay willen op mijn Watch, iPhone, iPad en Macbook.

Edit:
Wat betreft overstap service: Dat werkt maar 13 maanden en in die tijd moet je toch echt elke machtiging zelf aanpassen, anders gaat het na 13 maanden alsnog fout.

Zakelijke gebruikers willen liever helemaal niet van rekeningnummer veranderen. Je moet je rekeningnummer aanpassen, dat jarenlang op alle facturen vermelden en hopen dat je klanten het opmerken. Allemaal onnodig gedoe.

Slim? Ja, vanuit het perspectief van de bank om klanten te gijzelen. Nee, wat betreft service.

[Reactie gewijzigd door Strebor op 22 juli 2024 15:10]

Dat is een bewuste keuze. In je IBAN zit ook een afkorting van de bank. Als je INGB ook kunt gebruiken bij de Rabobank, dan hebben die letters geen enkele waarde meer in de IBAN. Je lost iets op aan de ene kant, je creëert een onwenselijke probleem aan de andere kant.
En die letters hoeven niet eens in een IBAN te zitten. Belgische IBAN's bv bestaan uit "BE gevolgd door 14 cijfers". Waarom de banken het in Nederland voor elkaar gekregen hebben om herleidbare tekens als INGB, RABO etc in het IBAN op te nemen is mij een groot raadsel, voor de consument werkt het marktwerking alleen maar tegen.
De belgen hebben dat ook..
IBAN in drukvorm: BE68 5390 0754 7034
Landcode: BE
Controlegetal: 68
Bankcode: 539
Rekeningnummer: 0075470
Nationaal controlegetal: 34

Alleen doen ze het met cijfers ipv letters. Maar herleidbaar is het zeker.
Herleidbaar als je de codes kent, niet direct leesbaar als naam. Het is nog altijd mogelijk om die herleidbare cijfers los te laten en te besluiten om rekeningnummers "porteerbaar" te maken net zoals met gsm-nummers gedaan is. Met een naam als INGB in de IBAN kan het technisch ook maar het gaat hoe dan ook verwarring opleveren, met nummers is dat minder het geval.
Herleidbaar als je de codes kent, niet direct leesbaar als naam. Het is nog altijd mogelijk om die herleidbare cijfers los te laten en te besluiten om rekeningnummers "porteerbaar" te maken net zoals met gsm-nummers gedaan is. Met een naam als INGB in de IBAN kan het technisch ook maar het gaat hoe dan ook verwarring opleveren, met nummers is dat minder het geval.
Dat zou je zeggen hè? Echter gaat dat niet makkelijk werken.
Binnen de SEPA-zone volstaat de IBAN bij het overmaken, maar het is natuurlijk niet praktisch als iedere bank in de EU (effectief) een lijst van rekeningnummers van iedere bank in de EU moet bij gaan houden. Die bankcode (of het nou letters of cijfers zijn) zorgen ervoor dat de opdracht bij de juiste bank terecht komt :).
Vergeet ook niet dat er binnen de IBANs ook 'branches' gedefinieerd kunnen zijn. In Nederland en België is dit er niet zover ik weet, maar in Frankrijk bijvoorbeeld wel.

Een Franse IBAN is langer dan een Nederlandse of Belgische en ziet er zo uit:

FRcc bbbb bfff ffrr rrrr rrrr rxx
FR = Frankrijk
cc = controlenummer
bbbb b = bankcode (5 karakters ipv 4 in Nederland of 3 in België)
fff ff = Branch (veelal groepen filialen, 5 karakters)
rr rrrr rrrr r = Rekeningnummer (11 karakters ipv 10 in Nederland, 7 in België)
xx = Extra controlegetal (dat binnen Frankrijk wordt gebruikt. Dit is een Modulo 97-getal en wordt daarna verder bewerkt.)

Er zijn ook kortere IBANs:

Noorwegen bijvoorbeeld:
NOcc bbbb rrrr rrx

(het laatste x'je is een Modulo-11 berekening)

In Belgie zijn de laatste twee karakters ook een controlegetal.
[...]
Dat zou je zeggen hè? Echter gaat dat niet makkelijk werken.
Dan zet je toch een “DNS” voor banken op 😇
Dat zou kunnen. Of we accepteren gewoon dat banken niet allemaal dezelfde opmaak gebruiken, en dat het een beetje moeite kost om over te stappen 😊
Ben niet helemaal bekend met dat de status in Nederland, maar veel banken hebben overstapservice. Nieuw rekeningnummer, maar bijvoorbeeld incasso enzo gaat automatisch over. Er zijn wel andere producten die een stuk lastiger zijn.
Klopt. Veel gaat automatisch. Sommige dingen niet, maar dan geldt het knijp en piepsysteem in de praktijk.
Geld wat je ontvangt wordt een tijd doorgestuurd. SEPA-machtigingen gaan automatisch.

Incasso’s niet. Ook voor buiten de EU is er niks. Maar in de praktijk valt het voor de meeste mensen alles mee.
Er zaten vroeger ook "provider" codes in GSM nummers.

Dat is echt geen enkele reden om die niet overdraagbaar tussen providers te maken.
Waren dat echte provider-codes? Of was het gewoon praktischer dat KPN 0610xxx m, Vodafone 0611xxx kreeg, alleen werd daar later onhandig.
Dus meer een soort officieuze provider-codes 😊
En dat gaat nog steeds redelijk op bij telefoonnummers. Providers hebben blokken nummers gekocht, dat sommige specifieke nummers geporteerd worden staat daar los van.

Zo staat, zoals je zegt, Nummerreeks
061-1000000 t/m 061-1099999
Onder de Relatienaam
Vodafone Libertel B.V.

Je kan dit voor elk telefoonnummer opzoeken bij acm (link)

Als de klant het nummer opzegt, zonder opnieuw mee te nemen ergens heen, gaat het nummer geloof ik weer terug naar de originele provider, van wie de reeks is.

Iets vergelijkbaars lijkt mij dan ook mogelijk met een bank. Rekening staat geregistreerd bij ING, maar die weten dat de klant momenteel bij triodos zit. Mocht de klant nog eens van bank wisselen dan wordt dat weer vastgelegd bij de ING als houder van het nummer.
Het probleem daarmee is, is dat de ING dan tussen de betaling naar Triodos gaat zitten.

Er is wetgeving die stelt dat het INGB-stuk aan de BIC van de ING-bank gekoppeld moet kunnen worden.

De IBAN heeft een controlegetal, waar ook de waarde van de bank in zit, dus je kunt ook niet makkelijk alleen het laatste stuk er in zetten.

Al met al is het qua internationale wetgeving een gedoe, en ook de extra handelingen van transacties is dan erg veel gezeur. En dat alleen maar voor die paar dingen die niet automatisch geregeld worden.

Technisch stelt het natuurlijk geen fluit voor.
Dat klopt, maar dat is ook iets wat je niet zomaar terug kunt draaien, Maar zelfs als dat wel kon, dan heb je nog steeds een probleem. Stel dat je rekeningnummer 123456789 hebt bij de ING en je stapt over naar de Rabobank, dan is er een kans dat hetzelfde rekeningnummer bij de Rabobank al is gekoppeld aan een andere klant. Een ander controlegetal is ook geen optie, omdat het controlegetal (modulo 97 check) moet matchen met het rekeningnummer.
Dit is nog waar ook, had ik niet over nagedacht. Waarschijnlijk dat de eerste 2 cijfers na de letters van het land de bankcode wel zullen zijn, maar gezien dat verder niet uitmaakt en je het kunt verweven met de IBAN-naam check, zou het omzetten naar NLxxxxxxxxx zonder bankcode mogelijk moeten zijn. Duitsland, Spanje en Litouwen hebben ook een systeem vergelijkbaar met de Belgische overigens, ik denk dat we de enige zijn met herleidbare banknamen in de IBAN´s.
Nee, de eerste 2 cijfers na de landcode zijn het controlegetal.. kijken of de rest van de cijfers en letters correct zijn. :)
In België zit in de IBAN ook gewoon een bankcode. Dus ook in België kan je de bank identificeren aan de hand van een IBAN.

Een IBAN in België bestaat uit 16 tekens:

2-letters landcode
2-cijferig controlegetal
3 tekens van de bankcode van de bank
7-cijferige code voor het rekeningnummer
2-cijferige code voor nationale code
Maar zelf bij Belgische banken kan je aan de IBAN code de bank herkennen.
Elke bank in België heeft zijn unieke ranges(de eerste 4 cijfers na de BE).

Nu was dit vroeger ook zo bij Mobiele nummers, en elk nummer nieuw van een provider moet uit zijn eigen range komen, maar toch is er daar een oplossing gekomen om je nummer te kunnen overzetten naar een concurrent. Het is dus hopelijk ooit mogelijk.
Je noemt exact de oplossing van het probleem, iets dat bij Nederlandse IBAN's moeilijker is omdat mensen de banknaam direct herkennen. Voor een computersysteem maakt het geen bal uit of er INGB of 3456 staat, een karakter is een karakter. Maar mensen gaan vragen stellen als je een INGB rekeningnummer porteerbaar zou maken naar bv een Rabobank terwijl het technisch zou moeten kunnen. Met abstractere cijfers speelt dat veel minder.
Ooit over nagedacht dat die nummers voor de computers dan juist weer wel van alles voorstellen? Bijvoorbeeld voor de onderlinge bankorder?

Of voor betalingsverwerkers die mogelijk onderling individuele contracten hebben met banken en zo andere voorwaarden kunnen hanteren in de grootzakelijke markt?

Dit hele systeem hangt aan elkaar van legacy zaken die uiteindelijk herleidbaar zijn naar individuen.

Een IBAN code is niet anders dan een set afspraken over de opbouw van een rekeningnummer voor internationaal betalingsverkeer in de SEPA regio. Dit moet dan ook herleidbaar zijn naar welke bank het vandaan komt, want iedere bank heeft weer een ander nummer systeem.

Zelfs met het Nederlandse IBAN systeem heb je niet gegarandeerd een correct rekeningnummer. ING heeft namelijk ooit de postbank overgenomen (en die hadden een 7 cijferig rekeningnummer en ipv al die mensen en nieuw rekeningnummer te geven hebben ze deze daadwerkelijk geporteerd) en daar zagen we direct hoe foutgevoelig het overzetten van rekeningnummers was. De conversie van een fout 7 cijferige nummer leverde namelijk mogelijk een correcte IBAN op van een andere klant, van dezelfde bank in een compleet ander land.

De landcode is namelijk niet het land van de klant, maar het land van de bank. Zo heb ik zelf dan ook een spaans rekeningnummer van een bank die in Nederland opereert.

Er zitten echt nog heel veel haken, ogen en legacy aan dit systeem.
En die letters hoeven niet eens in een IBAN te zitten. Belgische IBAN's bv bestaan uit "BE gevolgd door 14 cijfers". Waarom de banken het in Nederland voor elkaar gekregen hebben om herleidbare tekens als INGB, RABO etc in het IBAN op te nemen is mij een groot raadsel, voor de consument werkt het marktwerking alleen maar tegen.
Erm... Wellicht dat je eerst even wat checkt voordat je wat roept...

Iedere IBAN nummer heeft een Back indentifier code, dat kunnen cijfers of letters zijn. In Nederland is het vier letters, gelijk aan het swift code. In België is het drie cijfers die de bank identificeren. Dus ook in België kan niet wat jij wil.

Je bankrekening is gewoon een adres. Als je verhuist neem je je adres toch ook niet mee? Waarom wel bij de bank? Het is geen telefoonnummer! Je wil het echt niet zo flexibel maken als een telefoonnummer.

Bron:
Wikipedia: International Bank Account Number
Ehm... Wellicht even verder lezen voor je wat roept. Ik heb het over een potentieel toekomstige mogelijkheid om het juist wel flexibel te maken als een telefoonnummer. Niet iets dat nu kan, daar heb ik het helemaal niet over gehad. Alleen de manier waarop de huidige Nederlandse IBAN's zijn opgemaakt geven een visueel probleem met menselijke logica, met cijfers heb je dat niet.
De tijd tussen IBAN eerste voorstel en uiteindelijke (verplichte) implementatie in Nederland is 17 jaar geweest... Good luck with that! }:O :Y)
Dát is gewoon onderdeel van IBAN, en heeft niets met Nederland te maken. Een IBAN begint altijd met land code, controle getal, en een bank code. Hoe lang de bankcode is, in welk formaat, en wat er daarna volgt, verschilt per land. In bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk gebruiken ze ook letters als bankcode. En in sommige landen staat de filiaal code van het bankkantoor dat de rekening beheert er zelfs in.
Die letters in de Nederlands IBANs zijn juist een middel van de banken om te suggereren dat het nummer bij de bank hoort. Die lettercode hoeft er helemaal niet in.
Exact mijn punt :) .
En welke waarde hebben die letters nu dan?
Wat maakt het me uit bij welke bank mijn begunstigde klant is?
Vroeger kon je aan het mobiele nummer ook zien bij welke operator je zat, nu niet meer. So?
Het is voor de banken een methode om hun klanten te houden, want wie wil er nou van rekeningnummer veranderen?
Waarom? De meeste banken bieden een overstapservice, dus echt veel moeite kost het niet.
Dat klopt, alleen is dat een heel slim compromis geweest toen IBAN indertijd werd ingevoerd. Die overstapservice is evengoed een stuk ingewikkelder dan het alternatief wat er ook lag. Dat hebben de banken er toen heel slim 'ingelobbyed' zodat je nog steeds niet kon en kan overstappen met behoud van rekeningnummer.
Was niet alleen om de klanten in huis te houden, ook de betaalsystemen van de jaren '90 zouden dit niet aankunnen: Waar moet het geld heen wanneer je niet weet waar het heen moet? Aan het rekeningnummer kun je het niet zien.

Zou anno nu prima zijn op te lossen, en gaat ook nog wel eens gebeuren, maar dat duurt nog wel even.
Die overstapservice is evengoed een stuk ingewikkelder dan het alternatief wat er ook lag.
Nummers meenemen is ook ingewikkeld, alleen dan voor de banken...
Maar ik ben een aantal maanden overgestapt, en het is echt niet ingewikkeld. Koste een beetje inzet van mijn kant, maar dat was maar minimaal.
Alleen al dat kleine beetje moeite is voor de meesten al genoeg drempel om er niet aan te beginnen.

Het idee was om het vergelijkbaar aan het overstappen van telefoon abonnement met nummerbehoud te maken. Dat is er slim uit gelobbyd.

[Reactie gewijzigd door zordaz op 22 juli 2024 15:10]

Alleen al dat kleine beetje moeite is voor de meesten al genoeg drempel om er niet aan te beginnen.
Dat is meer een probleem van die personen.
Doet mee een beetje denken aan gebruikers die klagen over die accounts en wachtwoorden die ze nodig hebben op kantoor, allemaal zo lastig en een gedoe.... maar ze hebben wel facebook, whatsapp etc accounts... blijkbaar is dat geen gedoe.
Ik snap wat je zegt hoor, maar vind het wel een beetje appels en peren. Een bankrekening is toch echt wat complexer dan een enkele online dienst. Je moet het vergelijken met de mogelijkheid om over te stappen van energiemaatschappij en mobiele telefonie provider. Dat kwam ook pas echt los toen dat echt eenvoudig werd gemaakt (lees: afgedwongen) door regelgeving.
Dat is te kort door de bocht. Je moet nog steeds op veel plekken je rekeningnummer doorgeven, vooral die van de automatische incasso voor motorrijtuigenbelasting is irritant. Het is nog niet gedigitaliseerd: je vraagt een formulier aan, die komt dan na 2 weken, die vul je in en stuur je op en daarna duurt het nog eens 2 weken voordat het verwerkt wordt. De rest kon wel allemaal digitaal aangepast worden voor zover ik nog weet, ik ben zelf overgestapt van ABN AMRO naar de Rabo vanwege de cashboete bij de eerste.

ps Overstapservice leidt slechts 13 maanden lang je incasso´s en stortingen door naar je nieuwe rekening. Dit is handig voor de bankzaken gedurende het doorgeef proces bij alle stakeholders, maar verder moet je toch alles zelf handmatig doorgeven.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 15:10]

Die zet niet incasso's over. Dat moet je nog steeds aan ze doorgeven, anders gaat het na 13 maanden alsnog mis.
U hoeft incasserende bedrijven en organisaties aan wie u een machtiging hebt afgegeven niet zelf te informeren over de wijziging.
https://www.overstapservice.nl/particulieren/

Dus ja, het wordt gewoon doorgegeven aan de incassanten.
Klopt, dat zag ik ook staan. Echter, ik kreeg een mailtje dat mijn overstapperiode voorbij is, en toen ik ging zoeken hoeveel er nog werd afgeschreven van mijn oude, niet meer bestaande, rekening schrok ik wel. Ik heb nog veel (stuk of 10) periodieke afschrijvingen handmatig moeten overzetten door aan die bedrijven te laten weten dat ik een nieuwe rekening heb.
Dat was erg slim van de banken in NL destijds om de Nederlandse IBAN nummers te koppelen aan een bank naam. Ik zag toen al meteen dat dit een overstap probleem zou geven.
Ze hadden hetzelfde als met mobiele nummers moeten doen. Die kan je tegenwoordig gewoon meenemen van provider naar provider.
Dat had de ACM destijds moeten afdwingen naar de banken, overdraagbare IBAN bank rekening nummers.
In andere landen staat er een bankcode in de IBAN, zo bijzonder is het niet. Kun je moeilijk Nederland aanrekenen.

Zonder bankcode/naam heb je ook een centraal mechanisme nodig om alle rekeningen te registreren, dat is nu niet nodig. Alleen de bank zelf moet bijhouden welke rekeningnummers ze hebben, ze hoeven dit niet real time te delen met een andere partij.
In andere landen staat er een bankcode in de IBAN, zo bijzonder is het niet. Kun je moeilijk Nederland aanrekenen.

Zonder bankcode/naam heb je ook een centraal mechanisme nodig om alle rekeningen te registreren, dat is nu niet nodig. Alleen de bank zelf moet bijhouden welke rekeningnummers ze hebben, ze hoeven dit niet real time te delen met een andere partij.
Dit is absoluut niet waar!
Belgische en Duitse IBANs hebben bijv. geen bankcode in letters in het IBAN staan.

Zover ik weet laat de implementatie dit wel toe, maar is Nederland weer een uitzondering.
Blijkbaar heb je de specs niet gelezen, zie https://www.bundesbank.de...n-rules/iban-rules-626476

En dat is dan het voorbeeld van Duitsland, op wikipedia (link heb ik je al gegeven) staan de andere voorbeelden.
De 2 cijfers na de BE zijn wel die van de bank.... Dus daar hangen we ook aan vast.
Het is hieronder en boven al vaker herhaald, het feit dat het menselijk leesbaar is, maakt het een probleem. Net als bij 06 nummers, is het prima als een bepaalde reeks terugverwijst naar een bank, maar cijfers zijn minder snel interpreteerbaar dan letters voor mensen, en daarmee minder verwarrend.
nee, bij hun bestaat die bankcode dan gewoon volledig uit nummers. tevens wordt bij een Nederlandse iban de letters in de systemen buiten het oog van de consument ook gewoon omgezet naar telkens een 2-cijferige code per letter. Zo wordt 'INGB 0001234567' in de systemen '18 23 16 11 0001234567 23 21' enzovoort.
Lezen is ook een kunst.
Ik denk dat je mijn verhaal en dat anderen hier nog eens goed moet lezen.
Het punt is opgezegd dat NL het enige land is waar er letters worden gebruikt ipv cijfers, en welke problemen dit geeft bij afwisselen als je het rekeningnummer mee zou kunnen nemen.
Internationaal gebruiken ze de bic code , die is toch ook bank gerelateerd. Eigenlijk best slim , zo komt het in ieder geval bij de juiste bank.
Zoals elders ook wordt benoemd, met 06-nummers werkt dat ook probleemloos en het maakt overstappen een stuk eenvoudiger voor de klant. Banken bestaan bij de gratie van hun klanten, dus het belang van de klant zou daarom ook voorop moeten staan, niet het belang van de bank (lock-in).

Hoe je dat technisch oplost is pas daarna relevant.
IBAN stamt uit de jaren '90 van de vorige eeuw, toen hebben ze de structuur opgesteld. En dat is gedaan mede op basis van hoe betalingen moeten worden verwerkt. Daarom is er gekozen om een bankcode in de IBAN op te nemen, dan kan jouw bank zien dat een INBG betaling naar de ING Bank toe moet. Ook de backwards compatibility naar de BBAN moest er in zitten, dus jouw "oude" bankrekeningnummer. Allemaal legacy, waar je nu last hebt en blijft houden.

Zelf zou ik er voor kiezen om in elk geval voor de EU een New IBAN te maken, een IBAN zonder landcode en zonder bankcode. En een centraal ledger voor de nummers, waar elke bank z'n nummers registreert.

EU 1234 5678 9012 3456

In de hele wereld weten ze dat het de EU betreft en je kunt vele miljarden rekeningnummers ondersteunen. Het blijft ook nog leesbaar voor de gebruikers.
Daar ben ik dan slechts voor, mits er een landencheck wordt ingebouwd. Dus net als bij de naamcheck ¨let op, dit is een rekeningnummer uit Polen, Hongarije etc.¨. Je maakt namelijk met een geruster hart geld over naar Nederlandse rekeningnummers (denk aan aangiftes en hoe ver de politie kan reiken als je aangifte doet mbt een transactie).
(denk aan aangiftes en hoe ver de politie kan reiken als je aangifte doet mbt een transactie).
Dat is imho een veel urgenter probleem dan het tonen van een land.

Komt bij dat ik als inwoner van een veel groter land aan de andere kant van de plas, van mening ben dat de EU zich meer als één land moet gaan gedragen. Nederland is zo groot als de metropool waar wij wonen, en dat noem je dan een land? Machteloze vlek op de kaart, is een betere beschrijving. Eén EU is imho beter voor de (locale) economie en zorgt voor een machtsblok. Dat kan er dan ook voor zorgen dat een aangifte in Utrecht, kan worden opgepakt in Madrid of Wenen. De Europeanen verdelen, de criminelen heersen. Volgens mij was dat niet de opzet van "verdeel & heers"
Je zal maar naar de overkant van de straat verhuizen en opeens in België wonen. Dan kom je niet zo ver meer met je 06. Eigenlijk moet je nu al vaak +31 of misschien wel 32 er voor zetten.
Een heel nieuw systeem hoef je niet op te tuigen hiervoor. De verplichting tot iban-naam check staat al in de steigers (samen met de instant payments verordening) en dit zou je prima daaraan kunnen koppelen lijkt me.

[Reactie gewijzigd door elponchis op 22 juli 2024 15:10]

Ik zou er geen enkel probleem mee hebben als ik een rekening met INGB bij bijvoorbeeld de Rabobank zou hebben.
De betaalsystemen echter wél... En jij vervolgens ook, want het duurt langer om de betaling te verwerken.

Zolang er een bank naam of code in het nummer staat, is de situatie niet ideaal. Je wilt eigenlijk naar een gedistribueerd betaalsysteem, een distributed ledger.
Tot mensen jouw gaan bellen als ze je iets moeten betalen. "Zeg @robertwebbe , jij zegt dat je een Rabobank rekening hebt maar er staat INGB, dat kan toch nooit?". Menselijke logica gaat hier gewoon op vastlopen :) .
Daarom was een nummer beter geweest.
Dat kan het ACM niet, omdat het een algemene standaard is die alle participerende landen implementeren. Iedereen heeft er een Banking identifier inzitten, bij sommigen is het letters, bij anderen is het alleen cijfers. Maar allen indentificeren bij welke bank het rekeningnummer staat.

Voor iets waarvan we tegenwoordig zo snel betalingen van moeten verwerken is dat ook heel fijn. Eerst land, dan bank en in sommige gevallen zelfs filiaal en dan het specifieke rekening nummer. Of wil je soms daar eerst lookup tables in hebben zitten die ook weer kunnen falen? Niet tijdig geupdate, mensen die daar verwijzingen in wijzigen, etc.

Bron:
Wikipedia: International Bank Account Number
In NL was het systeem voor dat er iban was al bank-gerelateerd: De eerste 2 cijfers van het 'oude' bankrekeningnummer gaf al aan welke bank het is. De postbank (de post-check-en-giro-dienst, de oude giro) had nummer 00 en dat mocht worden weggelaten. Daarmee zijn de giro nummers korter dan de nummers van de overige banken.

De rabobank had het verder doorgevoerd, daar geven de volgende 2 cijfers aan bij welke rabobank de rekening is geopend. De nummers die met '37 68' beginnen zijn geopend in het dorp waar ik zelf vandaan kom.

Eigenlijk is het rekening nummer best wel te vergelijken met een ip-adres. En dan de oude rekening nummers met een IPv4 adres (met bijgaand netmask). Een de iban-rekeningnummers vergelijken aardig met IPv6: Meer van het zelfde en toegevoegde functionaliteiten.
Is dat belangrijk om die rekeningnummer te behouden ?

Maar dat is dus niet zo simpel, omdat elke bank dacht ik een bepaalde range had en je kan al zien aan de nummering van welke bank het komt.

Zakelijk is dit wel een ramp, omdat je 20 jaar op je factuur moet zetten "we hebben een nieuw rekeningnummer" omdat Henk dit niet leest en het vertikt. Maar privé ... er zijn bitter weinig mensen die mijn bankrekeningnummer kennen. En als ik dan toch een keer wat overschrijf naar iemand, wat maakt het voor die persoon uit dat dit van een andere rekening komt ? Zakelijk is het een hele ramp en zou het een goede zaak zijn. Maar privé hoeft dit voor mij helemaal niet.
In zekere zin is het ingewikkeld om over te stappen.
Ik heb een hoop zaken die met automatische incasso of storting werken (hypotheek, nuts, wat abonnementen, salaris) en die moet je dus allemaal actief nalopen om alles over te zetten. En dan nog gaat het bij 1 of 2 dingen mis die van je oude rekeningnummer willen afschrijven terwijl je een nieuw hebt doorgegeven.
Niet dat het allemaal problemen geeft (op een enkele partij na die je een keer extra moet attenderen) maar het geeft op zijn minst gedoe.
Je rekeningnummer houden is niet echt nodig

https://www.overstapservice.nl/

Zo te zien is overstappen niet zo moeilijk meer, zag linkje hierboven via @iAR . zelf geen ervaring mee. mijn Postbank Giro rekening doet het nog prima bij de ING :).
Overstappen is al jaren niet echt moeilijk meer hoor. Ik ben ooit van de Rabo (vanwege die domme reader) naar de ING gegaan. Gaat erg makkelijk.
Ah zou best kunnen ik ken niemand persoonlijk die overgestapt is(of ze moeten niet verteld hebben), maar goed ik ben met de Postbank mee gegaan na de ING en zit daar mee dan prima.

Wel mijn spaarrekening ooit vroeger van de Fortis bank opgezegd bij der ABN, maar mooi dat dit op zich ook al erg makkelijk gaat.
Die overstapservice werkt voor 13 maanden, ondertussen is de rompslomp van rekeningnummers doorgeven er alsnog. De belastingdienst mbt automatische incasso motorrijtuigenbelasting is een voorbeeld die je laat zeggen ¨nou zo gemakkelijk is dat niet¨. Je moet een formulier van ze aanvragen, welke alleen telefonisch aan te vragen is, en vervolgens wacht je daar 2 weken op (blijkbaar kost het zoveel moeite om het te printen en op de post te doen), vervolgens stuur je het op en duurt het nóg 2 weken voordat het verwerkt is. Ondertussen linkt de overstapservice het wel door naar je nieuwe rekening, dat weer wel.
De belastingdienst incasseert bij mij nog steeds de motorrijtuigenbelasting, zonder dat ik daar voor wat heb moeten doen..
Je hebt helemaal gelijk, ik lees nu dat ze dit hebben staan op hun site:
Ik heb een nieuw rekeningnummer met Overstapservice
Wisselt u van bank en maakt u gebruik van de Overstapservice? Dan hoeft u geen nieuwe automatische incasso aan te vragen. Wij krijgen het nieuwe rekeningnummer van uw nieuwe bank en schrijven de termijnbedragen automatisch af van het nieuwe rekeningnummer.
Ik denk dat ze dit aangepast hebben nadat ik was overgestapt destijds.
Het is voor de banken een methode om hun klanten te houden, want wie wil er nou van rekeningnummer veranderen?
Zo spannend is je rekeningnummer toch niet?

Althans. Als je bank meedoet met de Overstapservice. (waar Triodos aan mee doet)
https://www.overstapservice.nl/deelnemende-banken/

Incasso's zijn veelal met SEPA geregistreerd. Die worden automatisch omgezet naar je 'nieuwe bank'. Eventuele bijboekingen (salaris e.d.) worden nog geruime tijd voor je doorgestuurd van je oude naar je nieuwe bank.
Machtigingen gaan veelal ook automatisch. Indien dat niet het geval is, piept degene die het geld moet ontvangen vanzelf en geef je het door.

Zo spannend is het tegenwoordig niet.
Er is "nou net" afgesproken dat het NIET mogelijk is om bankrekeningnummers van de ene bank mee te kunnen nemen naar de andere bank: IBAN.

In Nederland heb je dan bijvoorbeeld RABO in je IBAN staan, in andere landen is het een bankcode, maar het komt op hetzelfde neer: Bankgegevens staan in je bankrekeningnummer. Zou ook raar zijn, staat er RABO in de IBAN, moet je in de BIC bijvoorbeeld INGB opgeven. Garantie op fouten.

Overstappen is ook niet zo moeilijk, je moet het gewoon doen. Kost je hooguit een paar uur om álles aan te passen.
Dit dacht ik tot voorkort ook altijd. Laatst sprak ik met een medewerker van ons, hij vertelde dat hij al maanden van de Rabobank was verhuisd naar de ING. Gezien in onze salaris administratie nog de Rabobank rekening stond vroeg ik of ik dit om moest zetten. Blijkbaar hoeft dit niet meer en bestaat er een soort verhuisservice. Hij heeft geen enkel rekeningnummer omgezet en alles gaat goed van wat ik heb begrepen. Terwijl hij niet meer betaald voor zijn Rabobank rekening (en deze is opgheven??).
Totdat de 13 maanden voorbij zijn en de overstapservice stopt :)
Als het je echt om apple-pay gaat en het behoud van je rekening nummer, dan kan je ook met 2 verschillende betaal rekeningen gaan werken:
Een rekening waarmee je alle 'girale' betalingen zoals automatische incasso's doet en waar je de regelmatige ontvangsten op regelt. Dat is dan je stabiele bankrekening. Daarvoor moet je een keer een bank uitzoeken die je daarvoor een goed gevoel geeft.

Voor de losse betalingen onderweg en ook voor het gebruik met gadgets en zo kan je dan de betaalrekening kiezen die vandaag en morgen aansluit op de gadgets die je wilt gebruiken. Maak een regelmatige overdracht van de 'girale' rekening naar deze rekening en je kan dan ook niet zomaar buiten budget gaan. Mochten er malversaties met deze rekening plaats vinden, dan kan je de rekening beëindigen en een nieuwe openen. Je hebt dan maar 1 regelmatige overdracht aan te passen (en je gadgets opnieuw in te stellen).
Ik zie niet wat nummerbehoud hier nu mee te maken heeft, afgezien dat dat niet meer kan met de naam(code) van je bank in je IBAN. Bovendien, hoeveel werk is het nou om je incasso's over te zetten?

Maar ontopic: Ik zou graag zien dat banken juist verplicht worden zelf mobiel betalen aan te bieden. Mijn geld hoort bij een bank, niet bij een data hongerige Apple of Google (wat is hun belang om betalingen (gratis) aan te bieden...) Dat er altijd een betalingsverwerker tussen moet zitten vind ik al erg genoeg, dat moeten banken ook gewoon zelf kunnen doen voor hun klanten.

Helaas lijkt het er op dat ik dus nooit mobiel ga betalen, maar ik mis er ook echt helemaal niets aan. Of ik nu m'n portemonnee of m'n telefoon uit m'n zak moet halen. Bovendien heeft mij pas nooit een lege batterij.
Ik ben al een paar keer overgestapt. Zo moeilijk is dat echt niet. En met IBAN zorgt dat toch voor verwarring. De naam van de bank zit er immers in verwerkt. Bij MSISDN's is het makkelijk. Alleen als je het heel erg bekend bent met de materie weet je van wie het nummer oorspronkelijk was, maar verder zit er geen link naar een provider in het nummer.
De banken hebben een prima overstap service, die een jaar lang alle transacties omzet, en de betreffende partijen notified van de aanpassingen.
Heb ik een aantal jaar terug ook gebruikt om bij de ING weg te gaan, en dat ging vrij soepel. Heb uiteindelijk maar 1 instantie zelf van de aanpassing op de hoogte hoeven brengen.
Wat betreft overstap service: Dat werkt maar 13 maanden en in die tijd moet je toch echt elke machtiging zelf aanpassen, anders gaat het na 13 maanden alsnog fout.
Nope.. bij de incasso krijgt de incasserende partij vanuit de bank bij de eerstvolgende incsso melding dat ze het rekeningnummer moeten aanpassen (vandaar ook die periode van 13 maanden, om ook gegarandeerd de jaarlijks terugkerende incassos te dekken). Door jou hoeft niks doorgegeven te worden naar incassanten (tenzij ze in strijd met hun incassocontract handelen, want op basis van dat contract zijn ze verplicht om op de melding vanuit de overstapservice hun administratie bij te werken met je nieuwe rekeningnummer).
Een paar jaar geleden toen ik overstapte, was dit nog niet goed geregeld. Ik heb diverse machtigingen zelf moeten aanpassen. Fijn als dat nu wel het geval is. Maar ik blijf bij mijn punt. Je moet gewoon je rekeningnummer kunnen meenemen.
Was wel goed geregeld, maar niet alle incassanten gedragen zich netjes.. ik heb bij mijn overstap (heel wat jaartjes geleden) er 1 gehad die zich niet aan de regels hield en dat hebben ze geweten... incassobureau dat ze hadden ingeschakeld heeft de vordering aan ze teruggegeven omdat zij in gebreke waren in het aanpassen van mijn bankrekening na de notificatie van de overstapservice :+
Ze waren van harte welkom om het verschuldigde bedrag af te schrijven van de juiste bankrekening, maar waren zo stom om het te proberen vanaf de oude omdat ze hun administratie niet conform de regels hadden bijgewerkt.
Heel goed punt. Behoud rekeningnummers moet gewoon kunnen. Zo'n gedoe om alles overal door te geven.
Wat mij betreft moet dit zelfs internationaal kunnen. Ik heb een tijd in het buitenland gewoond en alles overzetten is veel werk. Ik denk helaas dat dat niet gaat gebeuren, want veel diensten kijken naar het land van je bank. Paypal kon ik niet overzetten, dus daar ben op van afgestapt.
Grappig nieuws. Onlangs keerde Triodos extra dividend uit aan de certificaat houders omdat er veel onrust was over de gebeurtenissen van afgelopen jaren toen bleek dat de certificaten veel risicovoller waren als Triodos had voorgespiegeld.

En nu zegt Tridios dat het een flinke investering vraagt om contactloos betalen via mobiel op een 'klantvriendelijke en veilige manier' aan te bieden.

Als er geen geld is voor noodzakelijk investeringen, zou het dan niet beter geweest zijn om gewoon minder dividend uit te keren?

Nu lijkt het of de klanten de dupe worden van het certificaten beleid van Tridios.
Ik denk dat er maar weinig professionele beleggers nu in Triodos zitten. Dit zijn grotendeels klanten die massaal hun geld kwijt zijn geraakt.

Daarbij is deze koers ook schadelijk voor Triodos omdat ze nu minder makkelijk geld kunnen ophalen. Het is in het beste belang voor de klant dat dit weer enigszins normaliseert. Mocht het zo nodig een kapitaalinjectie nodig hebben.
Als er geen geld is voor noodzakelijk investeringen, zou het dan niet beter geweest zijn om gewoon minder dividend uit te keren?
Beter voor wie? De bank? De directie? De aandeelhouders? De klanten?
Stond meer dan een maand geleden al beschreven op de Triodos website. Ik heb toen ook al op het forum een post over geschreven:
https://gathering.tweaker...message/78519300#78519300
Dus echt nieuws zou ik het niet willen noemen.

Ik erger me er wel aan trouwens dat Triodos als een van de weinige (enige?) banken blijkbaar maar geen Apple Pay kan ondersteunen. Het heeft wel voor gezorgd dat ik al een tijd Triodos niet gebruik als gewone betaalrekening voor dagelijkse boodschappen. Ik voel me ook een beetje aan het lijntje gehouden door wel te zeggen dat het er aan komt. Als ik had geweten dat ik zolang moet wachten zonder zicht op een definitieve datum, dan had ik wellicht ASN genomen.
Afhankelijk van hoe je IT banking backend en infrastructuur eruit ziet kan dit gewoon bijzonder complex, tijdrovend en risicovol zijn. Ik heb eens wat ITers hierover horen praten en dat klonk alsof ze een mens op de maan hadden gezet qua prestatie... ;)

En gezien de paart keer dat ik veel simpelere migraties/features heb geïmplementeerd bij financiële omgevingen, klinkt dat niet geheel onlogisch. Met hoeveel partijen je uiteindelijk tegelijkertijd om tafel zit en soms met tig partijen aan een meeting zit om wat over te zetten omdat zoveel verschillende partijen daar bij betrokken zijn is ongelooflijk. En dan kan je het nog tig keer testen in een test omgevingen met test connecties. Er hoeft maar een klein dingetje anders te zijn bij 1 partij en het kan helemaal vastlopen en kan heel veel schade aanrichten.

De ene bank is de andere niet en niet elke omgeving is gelijk. Ik ken Triodos niet, het kan een IT issue zijn, maar het kan gewoon ook management zijn die er geen prioriteit aan geeft en budget voor vrij maakt. Dit is niet iets wat je even tussendoor doet...
Dat is het punt toch niet? De drie grote banken ondersteunen het wel. Kennelijk heeft een kleine bank als Triodos minder te bieden aan haar klanten dan grootbanken omdat ze minder makkelijk kunnen investeren.
Ok, maar hoelang bestaat contactloosbetalen al op iOS/Android en hoelang duurde het voor de drie grote banken het allemaal ondersteunde?

APPLE PAY:
Apple Pay: 2014
ING/ABNAMRO/Rabobank (de drie grote banken): 2019
bunq/Monese/N26/Revolut (een aantal kleine banken): 2019
De grootste bank in België: 2018
ING België: 2021

Het is dus niet zo simpel als grote kunnen het wel meteen en kleintjes niet. De grote banken in Nederland waren ook niet bepaald vlot (5 jaar) en trager dan de grootste bank in België. En ook nog eens even vlot als vier andere kleine banken in Nederland. Dat doet mij denken dat het minder met budget te maken heeft en mogelijk meer met technische beperkingen of prioriteiten.
Prioriteiten voornamelijk, maar ook kat uit de boom kijken. Weet niet of het voor de genoemde banken geldt, maar sommige banken hadden zelf een oplossing, waren deze aan het ontwikkelen of hadden destijds andere prioriteiten
Let wel dat dit grotendeels werd veroorzaakt door beperkte uitrol van Apple, dat lag niet enkel aan de banken. Apple heeft best lang gewacht voordat het in Europa begon te lanceren. Overigens had bunq al Apple Pay ondersteuning in 2018, al was dat op papier niet in Nederland beschikbaar. (In de praktijk wel. :+)
Let op: vaak zitten aan het gebruik daarvan en dan jezelf bedenken torenhoge boetes verbonden en zoveel doet die hele dienst eigenlijk niet voor je. Alles dat het doet, kan je heel gemakkelijk zelf regelen.
Onzin. Vooral “Bijschrijvingen en incasso’s ten laste van uw oude IBAN worden gedurende 13 maanden automatisch doorgeleid.” en “U hoeft incasserende bedrijven en organisaties aan wie u een machtiging hebt afgegeven niet zelf te informeren over de wijziging.”. Je hebt dus een perfect overzicht van alle betalingen die automatisch gaan en welke je nog zelf moet doen.

Het voortijdig stoppen niet gewenst omdat het veel werk is voor de nieuwe bank. Je bent wat mij betreft ook wel dom bezig als je de overstapservice aanvraagt om vervolgens terug te krabbelen. Je betaalt ook 10% boete als je een gekocht huis buiten de bedenktijd annuleert. Dat kun je niet als een nadeel van het kopen van een huis aandragen…
Nou, daarom ben ik bij ASN weggegaan. Die hadden het ook al jarenlang beloofd voordat het uiteindelijk er kwam.
Dat kan wel lang beloofd zijn, maar volgens mij heeft de ASN al geruime tijd Apple Pay ondersteuning? En voor Google Pay hadden ze ook al flink wat jaren een eigen/Volksbank NFC-betaal app. Als ietwat ideologische bank lijkt het me nog steeds wel de betere optie tussen de verschillende Nederlandse banken 🙃
Even los van het feit dat Triodos gewoon een heel slechte bank is die certificaathouders voor veel geld heeft gedupeerd (de verhalen zijn echt schokkend), vind ik die een opmerkelijke zet. Ja als moderne bank moet je mee met de grote jongens zoals Apple en Google, maar hoe zit het met de idealen voor een duurzame planeet? Is hier ook rekening mee gehouden op het moment dat de contracten met Google en Apple zijn getekend? Een deel van de inkomsten van klanten, stroomt nu toch door naar deze niet heel duurzame bedrijven.
Het rondsturen van plastic kaartjes is evenmin duurzaam. Met een 700.000 klanten is dat elk jaar weer een flinke stapel afval. Met de digitale tokens zijn het een paar bits en bytes, komt geen plastic, enveloppe of bestelbusje aan te pas.
Tot dat je telefoon geen updates meer krijgt en je duurzaam wilt zijn en er een custom rom op zet zo dat die langer mee gaat. Dan werkt het ineens niet meer en kun je niet meer betalen.

Ik wil graag niet afhankelijk zijn van een partij (afhankelijk van je toestel keuze) die zelf wat regels verzint, los van of ik wil dat ze al mijn transacties krijgen.

En afhankelijk zijn van een elektronisch apparaat met een accu die wel eens leeg kan zijn is ook niet ideaal.

En laten we ook niet vergeten dat er een significante groep mensen nog helemaal geen contactloze betalingen doet.
En afhankelijk zijn van een elektronisch apparaat met een accu die wel eens leeg kan zijn is ook niet ideaal.
De accu moet wel heel erg verschrikkelijk leeg zijn, wil je geen betaling meer kunnen doen. Wanneer de telefoon niet meer opstart omdat de accu leeg is, kun je in de meeste gevallen nog wel een NFC betaling verrichten met jouw default token. En die kun je zelf instellen. De exacte regels voor jouw toestel en bank, mag je zelf even opzoeken.
En laten we ook niet vergeten dat er een significante groep mensen nog helemaal geen contactloze betalingen doet.
Helemaal mee eens! Die mogen dan ook voor de kosten opdraaien, de vervuiler betaalt. Toch?
[...]
De accu moet wel heel erg verschrikkelijk leeg zijn, wil je geen betaling meer kunnen doen. Wanneer de telefoon niet meer opstart omdat de accu leeg is, kun je in de meeste gevallen nog wel een NFC betaling verrichten met jouw default token.
Niet met een iPhone icm Apple Pay.
Je moet eerst door de face detection of vingerafdruk herkenning voor je kan betalen en dat gaat niet met een lege accu.
Dat is niet waar, zie de handleiding van je telefoon.
Use Express Mode with power reserve
You might be able to use your Express Mode cards, passes, and keys on your iPhone, even when your device needs to be charged.
Dat is niet waar, zie de handleiding van je telefoon.

[...]
Voor bus en metro enzo, maar niet voor normale Apple Pay betalingen.
En met een compleet lege accu gaat Apple Pay ook dan niet werken.
Dit is voor mij echt de druppel, al tijden werkt zowel de website als de app beroerd. Na alle toezeggingen voor jaren rondom apple pay (in duitsland ondersteunen ze het wel), is het nu tijd om over te stappen. De prijzen liggen hoog, de service is laag en de toezeggingen die ze niet nakomen zijn oneindig.
Het heeft ook maar een paar jaar geduurd voordat je bij de Triodos-App terecht kon met een vingerafdruk.
Triodos is wel van het uitstellen en beloftes doen en uitstellen.
Ze waren de allerlaatste met instant payments, nu nog steeds beperkt op bedrag en sommige transacties.
Apple Pay, zoek in het topic hier op GoT naar de eerste referenties, jaren terug.

Betaalverzoek kan niet
Automatisch sparen kan alleen via service desk.
Mobiel verloren? Pech gehad, hele mobiel bankieren opnieuw via snail mail

Prijs is wel tig keer verhoogd afgelopen jaren.
Met andere dingen zijn ze weer erg snel. Ze zijn bijvoorbeeld de eerste(?) Nederlandse bank die alle betaalpassen vervangen heeft door debitcards. Daarmee kan je dus ook betalen op plekken waar je vroeger enkel met een creditcard kon betalen. Zo te lezen is dus juist die moderne nieuwe betaalpas lastig te koppelen (met Apple Pay):
Helaas zijn zij nog niet klaar voor de koppeling tussen Apple Pay en onze nieuwe Triodos Betaalpas van Visa Debit
Ik ga overigens nooit Google/Apply Pay gebruiken. Ik vind het bizar dat zo weinig mensen er geen probleem mee hebben dat Big Tech nu ook je transacties in handen krijgt.

[Reactie gewijzigd door AgamemnonZ op 22 juli 2024 15:10]

Apple heeft je transacties niet indien je de Apple Pay als pin transactie gebruikt, zie hun voorwaarden.
Bij online gaat er iets van data over en weer, maar alsnog beperkt.
Bij Apple Pay krijg je juist een random pasnummer bij eke pin transactie.


Wat betreft de visa en Mastercard debit en Apple Pay: implementatie is lastig en bovendien ook nog eens afhankelijk van acceptatie bij pinautomaten. Afgelopen weken regelmatig een geweigerde pas bij de oudere pin automaten, waaronder een tankstation en een koffieautomaat langs de snelweg. Andere Applepay pas obv maestro doet t dan wel gewoon bij die automaat.
Je kan met Apple Pay ook offline afrekenen. Ik vraag me af hoe dat zit met andere apps van banken.
Wat betreft de visa en Mastercard debit en Apple Pay: implementatie is lastig en bovendien ook nog eens afhankelijk van acceptatie bij pinautomaten. Afgelopen weken regelmatig een geweigerde pas bij de oudere pin automaten, waaronder een tankstation en een koffieautomaat langs de snelweg. Andere Applepay pas obv maestro doet t dan wel gewoon bij die automaat.
Echt? Nu nog? :o In het prille begin van de overstap heb ik dat ook vaak zat meegemaakt, maar intussen heeft zo'n beetje iedereen wel netjes hun terminals geupdatet en ondersteunen ze MC en VISA Debit. De enige die nog hopeloos achterlopen zijn betaalautomaten in sommige parkeergarages (schijnt ook e.e.a. te maken te hebben met de bandbreedte van die dingen), maar voor alle andere transacties kan ik me de afgelopen 3 tot 6 maanden eigenlijk geen enkele plek voor de geest halen waar nog een transactie geweigerd is met MasterCard Debit.

Wel benieuwd: bij jou ook MC Debit? Of ging het bij jou om VISA Debit?

[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 22 juli 2024 15:10]

In dit geval ging het om MC debit van Openbank via Apple Pay Afgelopen 2 weken 4x geweigerd. Ongeldige pas.
Alleen jammer dat je met die nieuwe pas dan vaak niet kan betalen omdat de “ winkel” nog geen update heeft.
Dat gebeurt echt nog maar extreem zelden bij mij (m.u.v. parkeergarages). Kan eigenlijk bij elke winkel/dienstverlener (eg: ook de autogarage bijvoorbeeld) prima afrekenen met MasterCard Debit. Zo'n beetje iedereen heeft z'n terminals wel geupdatet intussen. Maar misschien kom ik toevallig precies bij de juiste winkels. :P

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.