Xiaomi presenteert eerste smartphone met 24GB aan werkgeheugen

Xiaomi heeft zijn eerste smartphone met 24GB aan werkgeheugen gepresenteerd. Het gaat om het Chinese model Redmi K60 Ultra. De telefoon lijkt vooralsnog niet naar Europa te komen. Xiaomi brengt zijn Redmi K-modellen buiten China niet of onder een andere naam uit.

Het gaat vermoedelijk om de 24GB Lpddr5x-modules van SK hynix, want die zijn in massaproductie. De module haalt snelheden tot 8533Mbit/s, zo vermeldt Xiaomi op de productpagina. OnePlus volgt woensdag met de presentatie van de eveneens Chinese Ace 2 Pro-smartphone, die ook een 24GB-variant krijgt.

De Redmi K60 Ultra heeft verder als nieuwigheid eigen Xiaomi-chips voor energiebeheer en laden. Die heten Surge P1 en G1, zo blijkt uit de specs. De P1 helpt met snel opladen en de G1 bij het beheer van de accu. De exacte rol van de chips is verder onduidelijk, omdat er geen nieuwe functies zijn op het gebied van accu of laden. De 5000mAh-accu is met 120W op te laden en is binnen 19 minuten vol met de meegeleverde lader.

De telefoon heeft verder een MediaTek Dimensity 9200+-soc en een 6,67"-oledscherm met 2712x1220 pixels, een resolutie die Xiaomi om onbekende reden aanduidt als '1,5K'. Het scherm zou tot een helderheid komen van 2600 candela per vierkante meter. De K60 Ultra komt vooralsnog alleen uit in China.

Xiaomi Redmi K60 Ultra

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

15-08-2023 • 14:37

122

Reacties (122)

122
120
33
0
0
72
Wijzig sortering
In de comments hier noemen dat 24gb werkgeheugen onzin is, vind ik te kort door de bocht. Wellicht is die RAM handig als je hier een desktop experience (monitor, keyboard, mouse) van kan maken. Doen mensen hier dit al met hun smartphone?
Samsung dex werkt al prima met 8gb. Het zou me verbazen al 24 gb echt nuttig gebruikt wordt.
Ik denk dat 95% van de gebruikers van die telefoon niet boven de 10gb komt. En daarmee vind ik het ook een vorm van verspilling.
Toen de eerste smartphone met 8GB uitkwam vond iedereen dat onzin (en hetzelfde gold voor 4GB).
Het lijkt mij vaak dat Tweakers lijken niet erg van vooruitgang, innovaties, veranderingen in het algemeen houden, omdat een groot deel van reacties op artikelen gaat over waarom het allemaal onnodig is.
We lopen toch niet allemaal rond met smartphones met een HD-scherm (sjonge: wat werd er opdie fullHD, laat staan hogere, resolutie gefoeterd!), 2 GB ram en een 10MP camera, terwijl je daar nog steeds wel voor kan kiezen. :)

[Reactie gewijzigd door CompFrans op 24 juli 2024 12:01]

Fair enough, maar te ver voor de muziek uitlopen werkt verspilling in de hand.
En dan bedoel ik niet perse grondstoffen of milieu, maar ook machinetijd op de dure chipmachines. In plaats van 24Gb modules en-mass maken die nog niemand echt gebruikt, kunnen ze die capaciteit ook inzetten voor dingen die wel echt een praktisch nut hebben.
Ja hebt gelijk - als er upgrades zijn, dan zijn er mensen die er wat mee doen. Alleen is nu de sprong wel vrij groot lijkt me. Dit is geen verdubbeling maar ligt er aan wat je regulier bestempeld natuurlijk.
Ik vind 8GB nog steeds onzin voor de meeste mensen.
Clearly, 4GB isn’t really enough for an average amount of multitasking. Only the most recent three or four games will remain in memory. Productivity apps tend to be smaller than games, so you should be able to run five or six smaller apps together before some of them reload when you switch back to them. 6GB of RAM will help to alleviate this issue.

12GB on the Galaxy S21 Ultra is very robust and well-managed. At least 15 games, including some rather demanding ones, can remain simultaneously in RAM, including a few browser tabs. I doubt that any average user would have a reason to complain about this level of multitasking capability.
Ze zeggen dat 4GB niet genoeg is maar zelfs daar ben ik het niet helemaal mee eens, in principe is dat meer dan genoeg. Wat moet een gebruiker met 5-6 apps tegelijk open? Of 3 games tegelijk open hebben staan? Je kan er maar een tegelijk spelen ;). Gebruikers moeten wellicht hun ongebruikte apps sluiten in plaats van constant nieuwe apps blijven openen.

Bron: https://www.androidauthor...-do-i-need-phone-3086661/

Wat betreft resolutie vind ik persoonlijk alles hoger dan 1080p voor een smartphone ook onzin, ik heb zelf een smartphone gehad met een 4K scherm maar werd er niet vrolijker van. Maar dat is mijn mening ;).
Ideologisch gezien ben ik het helemaal met je eens, meerdere dingen open hebben zou niet per se de standaard moeten zijn, en daarom zou 4GB wel genoeg moeten zijn. Helaas heb ik het gevoel dat in de praktijk dit niet helemaal meer opgaat, vooral omdat bijna alle workflows van zo’n tien/twintig jaar geleden veel verder ‘bloated’ zijn dan toen het geval was, zowel door de programma’s zelf als de voorkeuren van de werkende mens.

Neem academisch onderzoek of kantoorwerk, een veld waar ik het meeste ervaring in heb. Een jaar of twintig geleden had je boeken en een notitieblok op je bureau liggen en je computer waarschijnlijk open met een tekstverwerkingsprogramma. ‘s Hedendaags zijn ook die notitieprogramma’s en de boeken volledig digitaal geworden, en heb je vaak minstens twee of drie boeken/papers open in verschillende tabs. Om nog te zwijgen van hoeveel meer bloated websites bijvoorbeeld zijn door ingebouwde javascript, cookies en gebruikersverificatie, of hoeveel groter tekstverwerkers zijn geworden met libraries, lettertypes, live rendering etc. Elke keer als je een paper moet raadplegen de tekstverwerker uitzetten en vice versa wordt dan simpelweg enorm inefficient.

De meeste mensen (die ik ken) hebben dan ook nog op de achtergrond hun Spotify, messenger-app en e-mail draaien. Hoewel ik dit persoonlijk geen geweldige ontwikkeling vind en het gevoel heb dat dit afleiding en focusverlies in de hand werkt, denk ik dat zelfs zonder deze optionele achtergrondapps de algemene workflows 4GB aan geheugen langzaamaan aan het inhalen zijn.
Ik snap wat je bedoelt, maar effectief is er een gecreëerde cirkel met 'meer geheugen nodig' en 'meer geheugen beschikbaar in de hardware'.

Ik heb zelf een iPhone 11. Ik heb net even gekeken en hij blijkt 4 GB geheugen te hebben. Het feit dat apparaten steeds meer en meer resources krijgen is natuurlijk fijn, vooral voor de marketingmolen van de hardwareboeren (dan kunnen ze scharen met grotere getallen, net zoals een paar jaar geleden met de megapixelmania van compactcameras en telefoons).

Apps die op de achtergrond draaien zouden prima onderdelen kunnen laten vallen en alleen de achtergrondprocessen in het geheugen houden. Ik zie persoonlijk geen reden waarom een messenger-app op de achtergrond actief zou moeten zijn. Het ontvangen van (push)berichten kan gewoon gebeuren wanneer de app actief is. Pushberichten naar de gebruiker hoeft het proces niet voor actief te zijn. Uiteraard gaat het wat sneller als hij op de achtergrond draait, met op zich is het niet nodig.
(ik kan op m'n telefoon gewoon WhatsApp geforceerd sluiten en m'n pushberichten komen netjes binnen)

Het is gewoon een kwestie van goed en efficiënt programmeren.

Uiteraard is dit niet goed mogelijk voor alle type apps.
Op iOS kan ik zelf aangeven welke apps op de achtergrond 'actief mogen zijn'. Ik heb in totaal 8 apps die dat mogen. Dit zijn zaken als de Home Assistant Companion app, een babyfoon-app en een app die m'n barbecuetemperatuur monitort. Een beetje op dat niveau zijn al die apps. Alles werkt prima.
Ja ik snap wat je bedoeld. Ik denk dat veel programma's ook niet heel efficiënt met resources omgaan meer omdat er toch genoeg zijn tegenwoordig.

Wat je beschrijft zijn eigenlijk ook nog vrij simpele programma's wat je dan open hebt staan, tenminste dat zouden ze moeten zijn. Een aantal PDF's en wat Word vensters open hebben staan zou nagenoeg niets van je werkgeheugen moeten vragen maar wellicht is dat anders bij grote documenten?

Jammer want 4GB zou inderdaad genoeg moeten zijn en heb jaren nooit moeite gehad met 8GB maar heb nu in mijn privé en werk pc 16GB omdat ik minimaal 12GB gebruik voor de applicaties die ik open heb staan en deze applicaties zijn nieteens zwaar, de zwaarste is de Oracle sql developer en Chrome die beide 700mb gebruiken. Bizar nu ik er over nadenk.
Ik heb een phone met 4 GB en een tablet met 8 GB en ik merk duidelijk een verschil. Maak ook mijn eigen apps en merk dat je snel behoorlijk wat verbruikt: met name als je pagina's opent met veel foto's.
Het werkt allemaal wel met 4 GB want er wordt natuurlijk gebruik gemaakt van virtueel geheugen: je merkt het dan vooral als je iets meer open hebt staan of grotere documenten laadt (ik doe veel met foto's): op een gegeven moment wordt je device dan duidelijk langzamer omdat hij geheugen moet gaan swappen. Ook is tegenwoordig, met de huidige apps, al heel snel dat er veel apps gekilled moeten worden op de achtergrond. Een groot nadeel vind ik, want een heleboel apps onthouden dan niet waar ze gebleven waren...
Het gaat er niet om dat je meerdere apps tegelijkertijd gebruikt, maar als je naar een andere app gaat die veel sneller opent (en waar je gebleven bent als het een goede app is) als die eerder geopend was.
Jet zet ook dat gebruikers ongebruikte apps moeten sluiten, maar dat is bij veel apps helemaal niet zo makkelijk: de filosofie bij Android is namelijk dat de gebruiker zich daar geen zorgen over hoeft te maken. Teruggaan naar de home page sluit een app niet en het systeem kijkt zelf of het later wel gesloten moet worden. Google adviseert developers zelfs geen 'exit' of 'sluit af' optie te implementeren.
Kortom: je device wordt er gewoon sneller van.
(Overigens: een mail programma, een editor, een webbrowser, een pdf reader, calculator en een filebrowser tegelijkertijd open hebben als je iets aan het onderzoeken bent, artikel bent aan het schrijven etc. is echt toch niet te gek: dan wil je snel kunnen switchen.)
Wij zijn natuurlijk wel iets meer gefocust op de technische kant dan de gemiddelde gebruiker dus wat voor ons wellicht niet snel genoeg is, is voor iemand anders mogelijk prima. Zeker zou dat moeten kunnen maar dat zou van wat ik van de tests opmaak ook met 4GB werkgeheugen, mijn vraag zou dan alleen zijn waarom je in godsnaam een telefoon of tablet gebruikt hiervoor haha.

Wat ik me in de tussentijd nog bedacht is dat het relatief goedkoop is om die paar GB meer aan werkgeheugen bij te prikken om zo als fabrikant te kunnen zeggen dat je dat ook hebt en tegelijkertijd cheap meer performance hebt. Eigenlijk ben ik een beetje aan het mierenneuken ;)
Waarom ik hiervoor een telefoon of tablet gebruik? Dat is nogal simpel: een telefoon heb je altijd bij je...
En een tablet: een nieuwere tablet (S8 in mijn geval) - en dus niet die van een paar jaar geleden waarop alle net niet lekker draaide en die de veel mensen nog als herinnering hebben - icm een toetenbordje is heerlijk makkelijk in gebruik. Snel mee te nemen, snel (bij browsen geen verschil met laptops, ook in benchmarks vergelijkbaar) en, wat ik zelf heel fijn vind, helemaal stil. Zo fijn, dat ik mijn tablet meer en meer gebruik - vooral voor even snel iets doen. En dat terwijl ik toch bijna van tablets afgestapt was omdat ik het idee had dat ze nogal onpraktisch waren.
Waarom heb ne er voor gekozen een tablet te nemen i.p.v. een kleine laptop? Vind je de laptop toch net weer iets te groot en lomp?
Geen fan(en dus geen geluid), lagere prijs en vooral: veel mooier scherm. Die hoge resolutie is echt een weldaad voor je ogen. Verder ben ik nog nooit een even kleine laptop tegengekomen die tegelijkertijd betaalbaar was en een hoge kwaliteit heeft.
Ik heb wel een (veel duurdere) laptop met 4k scherm om windows te draaien voor ontwikkelingswerk (visual en android studio) maar dat ding is weliswaar portable maar niet handzaam. Ik heb ze allebei liggen maar voor 'even snel en simpele taken, dingen lezen etc merk ik dat ik steeds vaker mijn tablet pak.
Het is ook toekomst bestendig, ik ben blij dat ik 5 jaar terug voor een smartphone ben gegaan met 6GB RAM, wat toen werd gezien als belachelijk en heb je toch nooit nodig, nu 5 jaar later ben ik blij dat ik toen voor een smartphone met 6GB RAM ben gegaan.
Samsung Dex is wel nice maar ik heb hier eigenlijk nooit echt gebruik van gemaakt.
Prima niet echt. Je ziet browser tabs bijvoorbeeld nog steeds veel te vaak refreshen als je even in een andere app zat.

En dat is best vervelend als je een formulier aan het invullen bent.

Ik ben dol op DeX maar het heeft echt meer geheugen nodig. Vooral als je het echt als desktop gebruikt (dus meerdere apps tegelijk open en actief)

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 24 juli 2024 12:01]

Is dat niet een kwestie van energiestand van apps uitgeschakelen. Tenminste op de huawei werkt dat prima.
Genuine uit interesse;
Heeft android geen functies als pre-caching of dergelijke? In die gevallen heb je in principe nooit "te veel" werkgeheugen, mits het OS slim cached. Dit was toch ook altijd her argument waarom "ram cleaners" op android het OS juist langzamer maken?

Wellicht interressant om ramdrive achtige toepassingen te verzinnen om bijvoorbeeld veel gebruikte, of user preferred, apps volledig te cachen. Developer support niet nodig.
Goeie. Andere optie die ik zie is met het maken van films en foto's (in burst). Eerst cachen naar RAM en dan wegschrijven op definitieve storage. Het RAM is dan een soort buffer.
Anoniem: 80910 @ADN15 augustus 2023 18:58
Op mijn desktop is schrijven naar tmpfs en daarna na storage langzamer dan direct naar storage (ssd) (veel kleine bestanden)
Ik weet dat in ieder geval de oudere Canon spiegelreflex toestellen een buffer gebruikten om snel achter elkaar foto's te kunnen maken, o.dat direct naar storage de camera te traag maakte. Je noemt SSD, maar SD is een andere zaak.
Ik begrijp het niet goed, het is Linux dus je hebt al de VFS caches (page, inode, dentry, ...) en features zoals tmpfs, zram, swappartities/swapfiles, etc ...
Android houdt apps wel veel en veel langer open op de achtergrond, zelfs grote games. Bij mijn iPhone worden die echt direct afgesloten als ik even van app wissel.
Onderschat ook niet wat voor een aardverschuiving AI met Large Language Models teweeg heeft gebracht. De LLM modellen die mensen thuis kunnen draaien zijn 7B, 13B, 30B, en 65B. Voor een 7B (7 miljard parameters) model heb je 14GB geheugen nodig.

Het is geen ChatGPT, maar het schijnt behoorlijk goed te werken. Ik kan me goed voorstellen dat een offline assistant in de nabije toekomst geen overbodige luxe is.
Anoniem: 80910 @Sando15 augustus 2023 19:00
Dat is videogeheugen, geen ram
Op een Android-smartphone wordt het RAM gedeeld tussen de GPU en de CPU.
Anoniem: 138647 @Sando16 augustus 2023 09:54
"Ik kan me goed voorstellen dat een offline assistant in de nabije toekomst geen overbodige luxe is."
Waarvoor hebben we een offline assistant nodig? Zo erg nodig, dat het geen overbodige luxe is?
Waarvoor hebben we een offline assistant nodig?
25 jaar geleden vroegen veel mensen zich datzelfde af over de mobiele telefoon. Inmiddels is het een verlengstuk geworden van het lichaam. Ik merk dat veel mensen steeds meteen hun telefoon erbij pakken in een gesprek in iets te laten zien of iets op te zoeken. Heel irritant, maar waar. Sommige mensen voelen zich fysiek ongemakkelijk als ze hun telefoon vergeten zijn.

Straks praten mensen met hun LLM in de auto in plaats van dat ze de radio aanhebben. Ook geeft een offline assistent de mogelijkheid informatie te verkrijgen zonder afhankelijk te zijn van een constante internetverbinding. Dit kan handig zijn op afgelegen locaties of in noodsituaties. En om een les van Firefox te leren: Het zou je privacy vergroten door je gesprekken lokaal te houden, in plaats van ze naar externe servers te sturen.

Straks vervangt zo'n assistent gewoon je toetsenbord. Tijdens het forenzen zegt je telefoon dat een vriend jarig is. En dan zeg jij: Feliciteer hem maar even.

Overigens zijn er veel meer AI-toepassingen te bedenken, zoals het genereren van afbeeldingen, die ook mogelijk zouden worden met meer geheugen in de telefoon.

[Reactie gewijzigd door Sando op 24 juli 2024 12:01]

Anoniem: 138647 @Sando16 augustus 2023 23:21
"Inmiddels is het een verlengstuk geworden van het lichaam."
Voor jouw misschien maar ik weiger slaaf te worden van dat ding. Het is af en toe een handig hulpmiddel én het is een telefoon. Meer niet en zal het nooit worden.

"Ik merk dat veel mensen steeds meteen hun telefoon erbij pakken in een gesprek in iets te laten zien of iets op te zoeken. Heel irritant, maar waar."
Ja en daar moeten we als maatschappij wat aan doen. Voorbeeld: als ik een vergadering voorzit, liggen er géén telefoons op tafel en géén laptops (behalve de persoon die notities neemt of presenteert). Uitzondering een Zoom of Teams meeting e.d..
Als je in een vergadering op je phone of laptop gaat zitten rommelen, ben je er met je kop niet bij en voeg je niets toe. Ik stuur mensen echt weg. Daar schrikt men soms van maar de volgende keer zijn ze wél voorbereid en nemen constructief deel. Sinds ik daar mee begonnen ben zijn vergaderingen effektiver geworden. Had ik eerder mee moeten beginnen zeg ik achteraf.

"Sommige mensen voelen zich fysiek ongemakkelijk als ze hun telefoon vergeten zijn."
Dat is toch ziek. Dat noemt met Smombies (Smartphone Zombies). Mijn zus bv. is zo. Vind het verwerpelijk. Dat ding zit aan haar handen vastgegroeid lijkt het wel. Niet normaal.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 138647 op 24 juli 2024 12:01]

"Inmiddels is het een verlengstuk geworden van het lichaam."
Voor jouw misschien maar ik weiger slaaf te worden van dat ding.
Nee, voor mij ook niet. Ik gaf al aan dat ik me er ook aan stoor. Het is een observatie van de maatschappij, niet een wens.
Het is af en toe een handig hulpmiddel én het is een telefoon. Meer niet en zal het nooit worden.
Voor jou misschien. Tieners zitten buiten school al meer dan 7 uur per dag op een scherm te kijken. Voor twintigers is dat 5 uur per dag. De smartphone zal alleen maar meer tijd opeisen, en steeds persoonlijker worden. Ik zie een tussenstap tussen nu en een hersenimplantaat. Ik kan je de serie Years and Years aanbevelen. Daarin krijgt één van de hoofdpersonages' dochters, Bethany, een implantaat genaamd een 'Synth', dat haar rechtstreeks verbindt met het internet en haar sociale media op een meer directe en meeslepende manier. Dit veroorzaakt een generatiekloof en onenigheid binnen het gezin, met name tussen de ouders en hun technologisch ondergedompelde kinderen.
Anoniem: 138647 @Sando17 augustus 2023 12:26
"Tieners zitten buiten school al meer dan 7 uur per dag op een scherm te kijken. Voor twintigers is dat 5 uur per dag"
Ja en dat is zorgelijk en niet normaal. Depri worden als Insta of gezichtsboek niet werkt is niet normaal. Er moet iets gebeuren als weet ook ik niet hoe dit steeds groter wordende probleem op te lossen is. De sleutel is opvoeding en opleiding maar dat doen ouders tegenwoordig niet meer. Ze drukken hun jong een smartphone in de hand met een flat-rate abbo en doei...
Ik ben het helemaal met je eens. Maar "we" doen het zelf. Mijn ouders hebben een huis op één salaris gekocht dat ik en mijn partner niet met twee salarissen kunnen betalen. Vroeger was mijn moeder thuis om me op te voeden. Tegenwoordig kan je haast niet anders dan beide werken, omdat geld zo weinig waard is en de overheid zoveel geld wil uitgeven. Dat scheelt toch weer een aantal uur opvoeding per dag.

Het tweede probleem is mobiele telefoons op scholen. Die hadden natuurlijk per direct verboden moeten worden. De middelbare school hier houdt al 10 jaar een smartphone-verbod tegen. Ik snap werkelijk niet waarom. Maar er is ook goed nieuws: Vanaf 2024 moeten scholen eindelijk verplicht smartphones weren uit de klas. Wel idioot dat het op basisscholen nog wel mag. Je moet juist die dingen weren voordat een kind die verslaving heeft opgebouwd.
Anoniem: 138647 @Sando20 augustus 2023 12:59
Tsja, als er één ding is, waarvan je de overheid niet kan beschuldigen, is het competent zijn...
In mijn ervaring zijn juist de mensen die intensief gebruik maken van hun telefoon ook de mensen die geen interesse zouden hebben in een desktopomgeving. Beter multitasken wel, maar die gaan echt niet met een losse monitor aan de slag.
Ik kan niet zeggen dat het bij me op is gekomen om mijn telefoon voor een desktop experience te gebruiken, maar ik kan de charme er zeker van zien (vooral op de werkvloer).

Hoeveel werkgeheugen zal dan minimaal gewenst zijn? Op mijn eigen PC is 16 GB RAM b.v. eigenlijk prima voor wat ik doe. Hoe verhoud de 24GB die genoemd wordt ik dit artikel zich hier toe? Ik ben oprecht nieuwsgierig, omdat ik geen referentie heb anders dan een gewone desktop.
Dan zou ik er wel graag een volwaardig OS op draaien. Als je er bijvoorbeeld een normale Linux (i.p.v. alleen Android) op kan zetten, waar je naar kan booten voor op de desktop, dan kan je applicaties gebruiken die al dat geheugen echt benutten.
Geen idee of het kan maar vroeger konden sommigen het OS op RAM geheugen zetten in een desktop computer.
Als een normale Linux nu op ramgeheugen van je telefoon kan werken? Is in ieder geval wel cool als dat zou lukken!!
Met SailfishOS heb je een redelijk volwaardige Linux distro die ook je Android apps kan draaien. Met pkcon als package manager en/of Storeman als UI ervoor installeer je vrij eenvoudig de meeste typische Linux software titels.
De telefoon gaat niet anders werken in desktop modus (behalve dat je een muis en toetsenbord kan gebruiken). Dus die zal niet veel meer geheugen gaan gebruiken dan hij al doet in telefoon modus. Het is niet zo dat je telefoon dan ineens x86 apps gaat draaien en je dat geheugen nodig hebt.

Het is wel een tegenstelling.. nieuwe tablet die uitgebracht wordt krijgt 4GB werkgeheugen en deze telefoon 24GB.
Als jij een applicatie gebruikt die zoveel geheugen nodig heeft dan ga je toch niet op een smartphone zitten werken?
Even los van de hoeveelheid workstation software die beschikbaar is voor Android, gaat zoveel RAM gebruik meestal ook samen met hoog CPU gebruik. Dan zet je toch gewoon een desktop onder die monitor?
Maar zelfs dan mist zo’n desktop modus echte desktop applicaties die iets hebben aan 24GB. Als je er geen Blender of zoiets op kan draaien dan heb je er helemaal niets aan. Zelfs geen Android game zal er echt gebruik van maken. Ik voorspel als 24GB standaard word dat app developers dan alleen maar minder efficiënt met geheugen omgaan. Ik denk niet dat we ooit desktop klasse apps op Android gaan krijgen ondanks dat telefoons meer geheugen krijgen.
Je kunt hiermee grotere AI modellen in je geheugen laden voor bijvoorbeeld audio naar tekst (20GB model).

Dus realtime transcriptie van wat je hoort zonder dat er een server nodig is 🙂
Geen desktop modus, maar wel game emulatie. Dit is een andere toepassing van >8 GB RAM gewenst is. Switch emulatie is hartstikke spannend. Zeker nu Yuzu net enkele maanden op Android toestellen draait en de Switch games op de krachtigste hardware net wel/niet speelbaar zijn. Ik zit hier met een Samsung Galaxy S23 en die Snapdragon 8 Gen 2 is een beest, maar die 8 GB RAM in dit toestel houdt de boel gigantisch op. Pokemon en Zelda zijn dan ook niet goed speelbaar op het moment. Toestellen met 16 GB RAM hebben hier minder last van.
Ik denk dat de doelgroep die 24GB werkgeheugen in een smartphone nodig heeft ZO klein is dat het produceren van een dergelijke smartphone eigenlijk nutteloze verspilling te noemen is. Daarbij hebben de meeste mensen niet eens 16GB werkgeheugen in een desktop/laptop zelf dus wat moeten ze met een smartphone met nog meer dan dat? Ik vind dit dan ook vooral een gevalletje "kijk wat wij kunnen!" zonder toegevoegde waarde.
Tja, meer ram is altijd goed in de zin dat het als cache gebruikt kan worden. Telefoons worden zelden uitgeschakeld dus alles in RAM laden is niet zo gek.
Als het goed is wordt je RAM door linux altijd voor nabij de 100% gebruikt, ik zie 't ook op mijn servers, whatever de app allocatie - is meestal 2%-20% -, de rest is altijd cache (geel in htop).
Ik denk dat je als vuistregel de desktop pc (algemeen gebruiker) kan hanteren als uiterste. 8 gb moet volstaat. Eventueel 12 gb voor in de toekomst.
Indrukwekkend, dat is meer dan de gemiddelde nieuwe PC.

En schoenendoos vol met deze telefoons kan de competitie aangaan met een heel datacenter van 20 jaar geleden.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 12:01]

Nou, dat is denk ik wel een beetje overdreven :-), maar er is zeker serieuze progressie gemaakt.

Voor iets als een database en een (toentertijd snel) file systeem, was een server 20 jaar geleden wel geschikt, maar een telefoon van nu nog niet echt. Het zijn ook compleet andere use cases, omdat een telefoon totaal niet multi-user, en maar deels multi-tasking is.

Daarbij, wat bijv. een ERP systeem 20 jaar geleden nodig had, heeft ook niet stilgestaan. Die eisen liggen nu ook een stuk hoger. Ook in server land zijn er stappen gemaakt (power v.s. energieverbruik, toename diskruimte, toename geheugenomvang). Het is waar, 20 jaar geleden was een server met 16GB een dijk van een apparaat (en nu een uiterst minimaal ingericht apparaat). De default zal nu toch wel 64GB of (veel) meer zijn. Ik heb nog meegemaakt dat de eerste 2TB (memory) server kwam. Was wel even duur of duurder dan een serieuze middenklasse auto.

Zo'n 20 jaar geleden bestonden amper smartphones, dus een vergelijk met 'hoe groot was het gat toen met een PC' en 'hoe groot is dat gat nu' is m.i. een relevantere vraag, maar ook lastiger te beantwoorden.
Nou, dat is denk ik wel een beetje overdreven :-), maar er is zeker serieuze progressie gemaakt.
Misschien een beetje overdreven maar volgens mij niet zo veel hoor. Ik zal direct toegeven dat ik maar wat riep en niks heb gecontroleerd of uitgerekend, maar ik vertrouw wel op mijn onderbuik voor tdit soort schatting. Nu voel ik me wel uitgegedaagd om mijn onderbuik te controleren. :) Hou jij mijn bier even vast?

Voor een server zijn 4 zaken van belang: cpu, ram, storage, netwerk.

1. CPU kun je op twee manieren bekijken, in performance per euro of performance per watt.
Wat betreft efficientie gaat de telefoon het zonder meer winnen, de architectuur is fundamenteel zuiniger en 20 jaar geleden speelde verbruik nog nauwelijks een rol, daar werd niet voor geoptimaliseerd.

Dan de absolute performance. Ik kan geen benchmarks vinden van de Xeons van toen (die waren toen net nieuw) die je kan vergelijken met een moderne smart phone. Daarom heb ik deze genomen, uit 2009:
https://www.cpubenchmark....+5110+%40+1.60GHz&id=1181

Als vertegenwoordiger voor hedendaagse telefoons neem ik de Snapdragon 8 Gen2 zoals gevonden in de Samsung S23
https://www.androidbenchm...=Samsung+Galaxy+S23+Ultra

Xeon 5110: 763
Samsung S23: 19,379

Dat is een heel groot verschil.

Natuurlijk kun je CPU's niet echt in 1 getal vergelijken. Dit is mijn beste poging om een enigzins vergelijkbare benchmark te kiezen die beschikbaar is voor Android en PC en lang genoeg meegaat. (De score van de Snapdragon profiteert flink van het grote aantal cores).
Er is een hoop aan te merken op mijn keuzes en er zijn vast andere keuzes te verdedigen die een minder groot verschil laten zien, maar zelfs als ik er een factor 10 naast zit blijft mijn conclusie overeind.


2. RAM. We waren het al eens 24GB meer is dan een typische server van 20 jaar geleden had en dat het RAM van nu sneller is lijkt me een open deur.

3. Storage: 20 jaar geleden waren er nog geen SSDs. Dat is zo'n gamechanger dat de eenvoudigste SSD van nu nog rondjes heen rent om de snelste RAID-kaarten van 20 jaar geleden.
8500MB/s was toen gewoon op geen enkele manier haalbaar voor een enkele server. Een gewone schijf deed 100MB/s (niet heel veel minder dan moderne draaischijven) en zelfs je PCI-bus was niet zo snel.
En dan hebben we het nog over rauwe doorvoersnelheid en niet over random IO wat het echte sterke punt van SSD is.

Wat capaciteit zou een fileserver (met meerdere HD's) het wel winnen maar systemen met een enkel schijfje zijn ongeveer vergelijkbaar. 100-500gb was toen normaal en dat is voor een hedendaags telefoon ook heel normaal.

4. netwerk. dat is ook weer een lastige vergelijking omdat het bekabeld is vs draadloos. Onder ideale omstandigheden is een moderne WIFI verbinding sneller dan het gigabit netwerk dat een server 20 jaar geleden had. In een realistische situatie wint de kabel dat echter.

Tnx, geef nu m'n bier maar weer terug ;)
Voor iets als een database en een (toentertijd snel) file systeem, was een server 20 jaar geleden wel geschikt, maar een telefoon van nu nog niet echt.
De hardware is er dus snel genoeg voor.
Het zijn ook compleet andere use cases, omdat een telefoon totaal niet multi-user, en maar deels multi-tasking is.
Dat is een misverstand. Android is in de basis 100% multi-user en 100% multi-tasking. Het wordt alleen niet zo gepresenteerd in de user-interface. Aan de onderkant zit een gewone Linux kernel die helemaal "multi" is.
Daarbij, wat bijv. een ERP systeem 20 jaar geleden nodig had, heeft ook niet stilgestaan. Die eisen liggen nu ook een stuk hoger. Ook in server land zijn er stappen gemaakt (power v.s. energieverbruik, toename diskruimte, toename geheugenomvang).
Ik vergelijk nadrukkelijk de hardware van een hedendaagse telefoon met een datacenter van toen. Dat de last is meegegroeid is dus niet echt relevant. Ik vergelijk het niet met een hedendaagse server.
Zo'n 20 jaar geleden bestonden amper smartphones, dus een vergelijk met 'hoe groot was het gat toen met een PC' en 'hoe groot is dat gat nu' is m.i. een relevantere vraag, maar ook lastiger te beantwoorden.
Klopt, maar ik hoop dat ik je heb kunnen overtuigen dat de hedendaagse telefoon het wint van een server van toen op eigenlijk alle aspecten die er toe doen.

Nog een laatste puntje. Dat datacenter van 20 jaar geleden had ook een indrukwekkende koelinstallatie op het dak staan. Een doos vol telefoons produceert ook aardig wat warmte maar die krijg je nog wel weg met een bescheiden tafelventilator.

Sorry, ik kon het niet laten. Op alle punten is vast wel iets aan te merken, zeker de CPU vergelijking. Als ik een dag de tijd had om onderzoek te doen zou ik daar vast een betere vergelijking voor kunnen vinden, maar dan begint het wel erg veel op werk te lijken ;)

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 12:01]

Het geheugen van de telefoon gaat met +/- 1 GB / sec, het geheugen/hdd slechts 100 a 200 MB volgens mij.
Ik lus geen bier, dat is dan jammer. Maar wel een leuke reactie, waarvoor dank.

Overigens over koelinstallaties: die grote koelinstallaties in DCs dateren m.i. van later. De door jou genoemde Xeon pakt wel 65W (bron: https://ark.intel.com/con...-60-ghz-1066-mhz-fsb.html). Dat is natuurlijk wel een lachertje t.o.v. een hedendaagse Xeon of Epyc. Waar je met gemak dik 300W alleen voor de CPU pakt en 1U servers waren in 2000 ook niet echt 'gewoon' (2U was al toen erg dun, 4U was al gangbaarder). Kortom, 1U dozen die per stuk wel 1000W (of nog meer) kunnen verstoken in een kast vereist vele malen meer koeling dan vroeger.

Dat de telefoon efficienter is ben ik het helemaal met je eens. Je zou bijna eens een ERP of database backend willen laten draaien op een telefoon. Het is weliswaar Linux, maar ik denk niet dat een Linux ARM port van een dik backend pakket draaiend is te krijgen op de telefoon.

Het geheugen van een telefoon is niet helemaal te vergelijken met een (NVMe) SSD. Het is vaak eMMC of zo (met UFS file systeem). En als het werkelijk een SD-kaart is, dan loop je kans dat je bandbreedte en IOPS nog een stuk lager is. In de goede oude tijd had een server wel een aparte RAID en netwerk kaart, waardoor de CPU - zoals in een smartphone - niet voor alles werd gebruikt.

Ergens heb ik dan ook nog: zou het echt waar zijn dat de rekenkracht van een hedendaagse telefoon groot genoeg is om bijv. een ERP pakket te draaien? Ergens heb ik het idee er iets over het hoofd wordt gezien.

Overigens: ik heb heel veel benchmarks gezien die lang niet altijd een reeele afspiegeling waren van de prestaties van een systeem. Intel en AMD (of welke partij dan ook) hebben er een handje van om 'met benchmark X doet mijn systeem het beter dan de jouwe'. In die zin hoop ik maar dat Passmark (versie uit 2009) test op de Xeon met die van versie (uit 2023) op de telefoon dezelfde appels zijn. Hoe dan ook, dank voor je uitgebreide reactie. En afgaande op de dingen en even wat Google werk, lijkt erop dat je geboortejaar redelijk in de buurt komt van de mijne (op 10 jaar kijk ik niet ;-)).

[Reactie gewijzigd door kdekker op 24 juli 2024 12:01]

Ik lus geen bier, dat is dan jammer. Maar wel een leuke reactie, waarvoor dank.
Daarom mocht jij m'n glas vasthouden, tnx ;)

Jij ook bedankt voor je reactie :)
Overigens over koelinstallaties: die grote koelinstallaties in DCs dateren m.i. van later.
Ik denk dat je gelijk hebt, in die tijd kwam ik nog niet echt vaak in dat soort ruimtes. Ik kan me er een herinneren die was ingericht als windtunnel maar heb ook herinneringen aan een gewoon kantoor waar gewoon mensen zaten te werken met een rijtje 19" racks tegen de muur. Het raam mocht daar wel niet dicht maar een aparte koelininstallatie hadden ze daar ook niet.
De door jou genoemde Xeon pakt wel 65W (bron: https://ark.intel.com/con...-60-ghz-1066-mhz-fsb.html). Dat is natuurlijk wel een lachertje t.o.v. een hedendaagse Xeon of Epyc. Waar je met gemak dik 300W alleen voor de CPU pakt en 1U servers waren in 2000 ook niet echt 'gewoon' (2U was al toen erg dun, 4U was al gangbaarder). Kortom, 1U dozen die per stuk wel 1000W (of nog meer) kunnen verstoken in een kast vereist vele malen meer koeling dan vroeger.
Ze doen natuurlijk wel veel meer met 1W en kunnen ook heel zuinig zijn als ze niks doen. In de tijd van de eerst Xeons was het nog normaal om je CPU altijd in "perfmance" stand te hebben staan.
Maar ik wil geen vergelijking maken met hedendaagse servers, die zijn gewoon beter dan telefoons, daar is geen twijfel over, de vraag is meer hoe ver je terug moet voor een "server" die vergelijkbaar presteert met een hedendaagse telefoon.
Dat de telefoon efficienter is ben ik het helemaal met je eens. Je zou bijna eens een ERP of database backend willen laten draaien op een telefoon. Het is weliswaar Linux, maar ik denk niet dat een Linux ARM port van een dik backend pakket draaiend is te krijgen op de telefoon.
Er is geen fundamentele reden dat het niet kan, in praktijk zou het wel eens lastig kunnen zijn om alle software in ARM vorm te krijgen maar dat heeft niks met de vermogens van de hardware te maken.
Het geheugen van een telefoon is niet helemaal te vergelijken met een (NVMe) SSD. Het is vaak eMMC of zo (met UFS file systeem). En als het werkelijk een SD-kaart is, dan loop je kans dat je bandbreedte en IOPS nog een stuk lager is. In de goede oude tijd had een server wel een aparte RAID en netwerk kaart, waardoor de CPU - zoals in een smartphone - niet voor alles werd gebruikt.
De 8.5gb die ik hierboven noem is natuurlijk een vergissing, dat gaat over RAM, niet over de storage.
Maar onderschat ook niet hoe langzaam draaischijven zijn met random io en hoe veel sneller eMMC/UFS is geworden. Zie onderstaande benchmark van een of andere moderne telefoon (snapdragon 8 cpu):
https://androplus.org/en/...results/#Sequential_write

Sequentiele snelheiden van 600-2000MB/s en Random snelheden tussen de 30 en de 50 MB/s. 30MB/s random IO met 4K blokken komt neer op een 7680 IOPS. Conventionele wijsheid is dat je 100-150 IOPS per draaischijf haalt. Random IO is meestal veel belangrijker voor performance dan sequentieel.
Overigens: ik heb heel veel benchmarks gezien die lang niet altijd een reeele afspiegeling waren van de prestaties van een systeem. Intel en AMD (of welke partij dan ook) hebben er een handje van om 'met benchmark X doet mijn systeem het beter dan de jouwe'. In die zin hoop ik maar dat Passmark (versie uit 2009) test op de Xeon met die van versie (uit 2023) op de telefoon dezelfde appels zijn.
Dat is helemaal terecht opgemaakt, de CPU vergelijking was het moeilijkst stuk. Ik heb mijn best gedaan om een geschikte benchmark te vinden die beschikbaar is op beide platformen maar je zal de resultaten nog steeds met een enorme korrel zout moeten nemen. Hedendaagse processoren uit hetzelfde segement vergelijken is al haast niet te doen. Tussen verschilende segmenten en generaties vergelijken is helemaal lastig. Toch is er altijd wel iets te zeggen dat je kan koppelen aan 'real life' performance zoals een file unzippen, een filmpje afspelen of een linux-kernel compileren.
Hoe dan ook, dank voor je uitgebreide reactie.
Graag gedaan, ik heb er veel lol aan gehad.
En schoenendoos vol met deze telefoons kan de competitie aangaan met een heel datacenter dan 20 jaar geleden.
Niet helemaal, de Japanse `Earth Simulator' had bij oplevering in 2002 640 nodes met elk 16 GB aan werkgeheugen. Dus tenzij je op heel grote voet leeft, zul je daar niet aan tippen met een schoenendoos vol.
Ja he, je hebt het dan wel over de grootste supercomputer uit die tijd. Ja, die was nog een maatje groter.
In elk geval meer dan de gemiddelde nieuwe Mac :)
Nog steeds inderukwekkend maar zelfs servers van 20 jaar terug hadden al aardig wat geheugen (16 GB denk ik). En een datacenter bevat behoorlijk veel servers. Meer dan 50 - wat er in ongeveer in schoendoos oppast aan smartphones schat ik. :Y)
Je weet wat ze zeggen over systeembeheerders... grote voeten.
Wel bijzonder van Xiaomi. Aan de ene kant enorm veel werkgeheugen maar aan de andere kant ook een agresieve instelling wat betreft het killen van applicaties in de achtergrond. Wij hebben daar nogal wat problemen mee ivm de "uitstap" naar digid en weer terug naar de app. Op Xiaomi toestellen blijkt dat nogal voor problemen te zorgen. Ik snap dat het killen van een app die in de achtergrond blijft draaien cpu verbruikt en je dus minder lang met een accu lading kan doen, maar toch. Voor geheugengebruik van apps in de achtergrond is het in ieder geval niet meer nodig :D
Ik ben overgestapt op LineageOS en het is echt een verademing wat dat betreft.
Op de app blijven duwen>app info>geen beperkingen.... Duurt 5 seconden....
Was het maar zo simpel, wat jij beschrijft is hoe ik dat op mijn Samsung regel. Xiaomi is daar iets extremer in. Zoek maar naar Xiaomi en kill apps in google.... Hier heb je een hele guide van wat er allemaal mogelijk is. Soms werkt de ene instelling wel, soms niet.
Nu is het gewoon zo simpel. Die guides zijn meestal oude artikels,of overbodige handelingen zoals in jouw link ...

[Reactie gewijzigd door greatkz op 24 juli 2024 12:01]

Die guide is van 3 maanden geleden. Aangezien ik regelmatig klanten heb met problemen die bij de Xiaomi eigenaren voorkomt is mijn praktijk ervaring gaat het niet zo simpel is met die toestellen.
Klopt,maar die klanten kennen die procedures dan ook niet.
Best knap van apple dat die het kan doen met maar 6 GB.
24GB aan werkgeheugen... En wat voor video edits ga je daarop maken dan? Soms ben ik het wel een beetje kwijt met de huidige (voornamelijk Android) smartphones...
Wat ik mij dan afvraag. Heb je dan je software zo slecht op orde dat je dit nodig hebt?
Terechte vraag, hoewel ik me afvraag waarom meer RAM-gebruik altijd als "Slecht" gezien wordt.
is software per definitie "slecht op orde" als het veel RAM gebruikt? of zijn er nog andere redenen?

Wellicht kan iemand hier helderheid in brengen?
Kort door de bocht heeft de gemiddelde persoon die over ram gebruik klaagt geen enkele ervaring met software development of alleen maar met high level programmeer talen waar je je niet bezig houdt met geheugen optimalisatie. Het is simpelweg: Haha ram verbruik = slecht.

Voorbeeld:
Men maakt ook nog steeds grappen over het ram verbruik van chrome. Wat er nooit wordt bij verteld is dat chrome zich perfect aanpast aan het systeem waar het op draait. Als er weinig RAM beschikbaar is, dan neemt chrome ook geen bootlading aan RAM in ten koste van de performance van de rest van het systeem.
Toch wordt er over het RAM gebruik van veel applicaties gehuild, terwijl de performance van je pc zo goed als niet meetbaar afneemt totdat je gaat swappen en je in de praktijk dus niets van ram verbruik merkt.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 24 juli 2024 12:01]

Ja daarom is "veel ram noodzakelijk" niet altijd een indicatie voor slecht geschreven software - dat ligt ook aan de functie ervan. Maar jouw voorbeeld zegt het al: Chrome heeft het niet altijd nodig....dus dat is weer wat anders - Chrome brengt geen noodzaak voor meer RAM.
Maar als een simpele applicatie die weinig data bewerkt/nodig heeft, veel RAM nodig heeft dan kun je wel concluderen dat het niet zo best in elkaar zit. Want tegenwoordig is het wel zo dat het geheugengebruik in de assets/data zit en niet in de echte programma-code. En met assest bedoel ik dan textures in games. Aantal variabelen dat tegelijkertijd wordt gemonitored in games = data. En bij beeldbewerking is bijv. de data nogal duidelijk te herkennen.
Ik zie dat toch anders. Zonder concrete voorbeelden te noemen, want er zal in sommige gevallen prima een legitiem doel zijn om veel geheugen nodig te hebben, dus dat het echt niet anders kan. Goede kans dat Chrome inderdaad zoveel nodig heeft om een webpagina te laten zien.

Ik heb hier discussies over gevoerd met ontwikkelaars. Die redeneerden vaak (niet allemaal) kort door de bocht “Je hebt toch zat? Waar doe je moeilijk over?”
Uiteraard draait de computer prima, zolang hij niet hoeft te swappen, maar dat is wat mij betreft de vraag ontwijken.

Ik zie zelf het veel geheugen nodig hebben voor een simpele taak dan ook als ‘lui programmeren’. Niet de moeite nemen om code te optimaliseren, of alle modules inladen of ze gebruikt worden of niet, dat soort zaken.

Ditzelfde zie je ook terug komen met grootte (opslag) van software.

Simpele voorbeelden. Ik bekijk nu ‘app-grotes’ van streaming apps op mijn telefoon. Ik kijk naar de maat van de app in de App Store (eerste getal) en op m’n telefoon (tweede getal)

Netflix: 128 MB - 125 MB - 167 MB
Prime: 128 MB - 122 MB - 95 MB
Disney+: 236 MB - 229 MB - 260 MB
HBO Max: 59 MB - 56 MB - 14 MB

Allemaal dezelfde apps die functioneel weinig van elkaar verschillen. Dit is puur de software. Het derde getal is ‘documenten en gegevens’ - dit getal wordt groter/verandert als ik de app gebruik (dus dat zal de cache zijn van de plaatjes en zo)

Als ik naar die getallen kijk ga ik me toch dingen afvragen. Ik snap best wel dat de ene groter is dan de ander. Er zullen o.a. meer vaste grafische componenten in de een zitten dan de ander, maar het verschil is wel heel groot. Is er lui geprogrammeerd? Doet de app meer dan alleen video’s streamen? Allicht is er een hele bups aan code die voor data mining is of zo?
Er zullen nu mensen roepen: “je hebt toch 128GB aan opslag!!” Maar nogmaals. Dat is de vraag ontwijken.
Niet perse, denk aan grafische software welke verschillende langen van bitmaps in het geheugen hebben, en undo geheugen. Geluid bewerken. Er is best software welke beter kan werken met meer geheugen.
Zeker als je 2 of 3 van dit soort programmas tegelijkertijd actief wil hebben.
Maar ja inderdaad veel software gebruikt erg veel geheugen wat niet nodig lijkt te zijn.
Heb je al die pk's nodig in een electrische auto,terwijl je ze er ook gratis bij krijgt? Het gaat hem meer om de cijfers waar sommige mensen overstag voor gaan denk ik,net zoals gamers.

[Reactie gewijzigd door greatkz op 24 juli 2024 12:01]

Via USB aan je PC koppelen en als ramdisk gebruiken! :+
Soms ben ik het wel een beetje kwijt met de huidige
Redmi wordt volgens mij standaard door Xiaomi gebruikt om zaken uit te testen, en kijken of het aanslaat, verder ken ik maar weinig andere Android toestellen die echt gekken dingen doet dat je het een beetje kwijt zou moeten zijn

Er zullen vast nog wel andere Chinese telefoons rondzwerven met experimentele opties, maar dat is imo echt geen standaard van Android toestellen

[Reactie gewijzigd door Sinester op 24 juli 2024 12:01]

24GB ram!? en waarom heb je dit nodig?
Omdat de huidige consument weer is gefocust op (v)ram, hoe meer hoe beter!
Ik zie niet het nut ervan in.. Je kan geen zware software erop draaien of een VM.
Ach, het verkoopt en zodoende daalt de prijs per Gb voor kleine hoeveelheden ook weer. Indirect nuttig dus. En aangezien het vrij weinig extra energie gebruikt kun je wel veel 'open' hebben staan - kan handig zijn. Het is niet dat je een applicatie moet hebben die in z'n uppie 80% nodig heeft.
Ook heb je weer cache ruimte wat bij draadloze apparaten ook altijd helpt.
Meer browser tabs die open blijven, handig voor als je geen internet hebt en wel 200 tabs die nog in het geheugen zitten :P
Hoezo zou je er geen vm op kunnen draaien? Er bestaat gewoon qemu voor android hoor
Zo leer ik ook weer wat _/-\o_
Zelfde reden als die Xiaomi telefoons met 100 hele wazige megapixels. De kwaliteit is niks hoger dan 5 megapixel, maar het getalletje is hoger en dat is makkelijk voor marketing.
Klopt helemaal. Maar er was ooit een tijd waarbij dit extra getalletje nog enigzins nut had. Dit loopt alleen nu wel dusdanig uit de klauwen dat het geen verschil meer maakt voor de user experience. Ik hoop dat dit soort specs voor steeds meer consumenten een red flag worden. Beetje zoals de aliexpress 20tb ssds voor 2 euro.
Budgetreeks <> Flagshipreeks...
T-reeks/Redmi/Poco <> Xiaomi Mi reeks(ZONDER T)
Je hebt het mss niet nodig,maar je krijgt het er gratis bij,net zoals de enorme overbodige pk's bij electrische wagens.

[Reactie gewijzigd door greatkz op 24 juli 2024 12:01]

Dan zal dan de Poco F6 worden?
De Poco F5 komt het meest overeen met de Redmi Note 12 Turbo en de F5 Pro het meeste met de Redmi K60. Dit is waarschijnlijk echt een Chinese variant die niet in als Poco toestel in andere landen wordt uitgebracht.
Gezien OnePlus hetzelfde doet scoort het extreem veel RAM daar waarschijnlijk meer.
Op zich een hoog nummer, maar zonder wijzigingen aan hoe android vaak lijkt te werken vrij nutteloos. Er zijn meerdere telefoons uitgebracht die de aandacht proberen te trekken met veel werkgeheugen. Nadelen zijn echter altijd nog dat:

- Er geen apps zijn die daar gebruik van kunnen maken
- android (misschien subjectief) nog altijd voornamelijk een consumptie besturingssysteem is, niet voor productie. (een echt toetsenbord gebruiken is vaak al onhandig).
- de task scheduler van android vaak zo extreem agressief staat ingesteld dat je het geheugen niet eens zou kunnen gebruiken al zou je willen.

Er komt meer bij kijken dan alleen meer ram om je apps open te houden op de achtergrond bijvoorbeeld. zou je daar je ram voor gebruiken dan kost het weer te veel stroom en dus batterijduur, en zorgt android er voor dat apps die je even een tijdje niet gebruikt weer worden afgesloten.
Dit is de Xiaomi 13T pro
Prima.
Ik ben altijd fan van poco en Xiaomi.
Mooie spullen voor een leuke prijs.
Vertrouw je Samsung wel en Xiaomi niet? Geen probleem custom rom zat op een poco.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.