8bitdo komt met goedkopere versie van Ultimate-gamecontroller

8bitdo, maker van controllers voor computers en consoles, heeft een goedkopere versie van zijn Ultimate-controller onthuld. Deze ontbeert bepaalde features in ruil voor een adviesprijs die 20 dollar lager is dan die van de Ultimate met 2,4GHz-communicatie.

De 8bitdo Ultimate C 2.4G Wireless Controller heeft een adviesprijs van 30 dollar. Daarvoor krijgen eigenaren een draadloze gamecontroller die op 2,4GHz werkt en een eigen dongle heeft. Een bedrade bedieningsmodus is ook mogelijk dankzij de USB-C-poort, die natuurlijk ook voor opladen gebruikt wordt. Voor 20 dollar is er ook een permanent bedrade versie van de controller.

Ten opzichte van de 'gewone' Ultimate-controllers is er geen oplaaddockingstation aanwezig. Daarnaast is de ingebouwde profielenwisselaar weg en wordt ook de Ultimate-software niet ondersteund. Deze maakt het mogelijk om buttonmappings aan te passen, macro's in te stellen, de gevoeligheid van sticks en triggers te verzetten, de vibratiesterkte aan te passen en profielen te beheren. Tot slot zijn de extra knoppen aan de achterkant weg en wordt de Switch niet ondersteund. Wel aanwezig zijn de turbofunctie voor snelle, herhaalde knopaanslagen en de asymmetrische rumble in Windows.

Vermoedelijk zijn ook de Hall-effect-sticks afwezig. Op 8bitdo's Amazon-productpagina voor de gewone Ultimate is bijvoorbeeld te lezen dat die aanwezig zijn op de bluetoothvariant, maar datzelfde geldt niet voor de Ultimate C-productpagina. Dit type stick is wat duurder, maar moet niet lijden aan drift, waar de Nintendo Switch bijvoorbeeld om bekendstaat.

8bitdo biedt de controller aan in 'lilac purple' en 'field green'. De accu moet 25 uur meegaan en de controllers zijn compatibel met Windows, Android, SteamOS en verschillende Raspberry Pi-besturingssystemen.

Door Mark Hendrikman

Redacteur

05-05-2023 • 14:47

58 Linkedin

Reacties (58)

58
58
24
0
0
33
Wijzig sortering
Het zou echt mega zonde zijn als de hal effect pookjes uit deze controller zouden zijn gehaald. Ik ben namelijk best tevreden over mijn Xbox controller, behalve dan dat al twee controllers stuk zijn gegaan vanwege stick drift. Ik hoef ook helemaal geen extra functies en al helemaal geen knoppen aan de achterkant, behalve dan betere analoge sticks.
De knoppen aan de achterkant zijn ook alleen te mappen aan andere knoppen op de gamepad, dus niet aan iets op het keyboard of zo.

Dus ik vind het handig om 'stick click' te mappen naar de achterkant, maar veel meer doe ik er ook niet mee.

Met een beta-firmware op de 2.4ghz receiver is de 'auto detectie van xbox mode of switch mode' aan te passen met een bepaalde knoppen-combi zodat je hem kan forceren in switch mode of xbox mode.

Daardoor heb ik op de PC nu een 2.4ghz low-latency draadloze controller _met gyro_ voor stick-flick in Steam.

En met een combo-press wordt het opeens een bedrade xbox controller waardoor ik de gyro mis maar wel analoge triggers 'krijg' voor racing games.

Het blijft een niche-ding, maar samen met de hall-sticks was het mij de aanschaf prijs zeker waard.
Hij werkt alleen brak met de receiver op de steamdeck, dus dat moet dan maar via bluetooth (maar yay, dat kan tenminste).

Als je alle features en de hall-sticks en gyro weghaald uit dit ding, wordt hij - ook qua prijs - niet heel anders dan de andere goedkope no-name bedrade-switch-controllers... op een 2.4ghz dongle na dus :).
Ik heb misschien een tip voor de knoppen op de achterkant. Ik gebruik die vaak om (per spel verschillend) een kopie van de default knoppen (a, b, x, y) te maken en daar dan turbo op te hangen. Dan heb je turbo en normaal (want de 'normale' heeft dan geen turbo)

In Witcher 3 had ik bijv 1 knop welke ik achter ingedrukt hield om instantly alles op te pakken. En de andere knop kon ik ingedrukt houden om herhalende dialogue sneller door te spoelen.

Ik gebruik die setup nu bijna in elk spel wat ik speel :P Nooit meer iets anders dan 8bitdo wat controller betreft.
Kan je geen knop combo's mappen? bv R+Y of 2x A?
"Met een beta-firmware op de 2.4ghz receiver is de 'auto detectie van xbox mode of switch mode' aan te passen met een bepaalde knoppen-combi zodat je hem kan forceren in switch mode of xbox mode."

Bedoel je dat je met deze controller de Xbox layout kan gebruiken op een N-switch?
Ik erger mij dood aan de switch dat de knoppen anders staan waardoor ik dus ook geen Zelda meer speel..
Dat kan je gewoon door buttons te remappen met de software. Dit (de echte 'ultimate', niet de goedkopere variant waar dit artikel over gaat) zal toch niet de enige 3rd-party controller zijn met button-mapping mogelijkheden? (https://support.8bitdo.co...-wireless-controller.html, let wel even op de vele modellen met verschillende connectie mogelijkheden, prijzen, en onduidelijke namen)

Wat die firmware doet, is hoe het apparaat aan Windows wordt aangeboden aanpassen. Of Windows ziet een 'bedrade xbox controller' of windows ziet 'een bedrade switch-pro controller'. De emulatie wordt aangepast zeg maar.

Zonder de beta firmware gaat dit automatisch. "Oh, je plugt de dongle in een Windows machine. Dan ga ik een xbox controller nabootsen". "Oh, je plugt de dongle in een Switch. Dan ga ik een Nintendo Pro controller nabootsen". Klinkt fancy, maar dan heb je dus geen mogelijkheid om de gyro te gebruiken op een PC 8)7 .
Als tijdelijke oplossing, totdat er analog sticks voor Xbox controllers beschikbaar zijn, kun je deze printplaatjes op de achterkant solderen en de analog sticks met een schroevendraaier afstellen. Naast het schoonmaken met contactvloeistof.

Persoonlijk heb ik nooit echt veel stick drift, maar ik ben best zachthandig met een controller.

https://nl.aliexpress.com...40268994513210024076091_1

[Reactie gewijzigd door CerandoX.nl op 5 mei 2023 15:26]

Om die reden had ik de goedkopere xbox controller gekocht, die heeft ook deze functie met extra knopjes, toch best leuk voor rocket league imo.
Ik gebruik op de pc niet zo vaak een controller maar wil er wel 1 bij, dit is tenminste wel een goede deal.
Een gebruikte Xbox One controller is voor de pc ook erg prettig en heeft bluetooth.
Maar over het algemeen meer dan 20 euro, verder zijn ze wel erg fijn.
Klopt, deze 8bitdo wordt ook $30 trouwens, hij is $20 goedkoper als zijn grote broer
Voor 20 dollar is er ook een permanente bedrade versie van de controller.

Kabel maakt voor mij niet uit omdat ik hem niet zo vaak gebruik is het zelfs handiger.
Ontbeert waarschijnlijk ook de hal effects sticks
Goede toevoeging, ik heb er een alinea over bijgeschreven.
De 2.4GHz ultimate versie heeft "ALPS" sticks (geen idee wat het precies is) en xbox-style abxyknoppen, de bluetooth variant heeft Hall-effect sticks en switch-style abxy knoppen.

Volgens het schemaatje onderaan deze pagina dan toch;
https://www.amazon.com/dp/B0B9BR6H7N?th=1
Ja erg jammer, wilde perse die hall-sensor maar daardoor zit ik op PC dus wel met een switch-layout en niet de xbox (en PC) layout. Nu zit het er aardig ingebakken (op de PS5 noem ik de knoppen ook als A/B/X/Y).

Liefst maak ik hem open zodat ik de knopjes kan verwisselen, maar dat doe ik wel pas buiten de garantieperiode.

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 5 mei 2023 16:00]

3 euro rechtstreeks te kopen bij 8bitdo:

https://shop.8bitdo.com/p...-controller---xbox-layout

zelf heb ik nieuwe d pad, knoppen en button rubbers gekocht omdat mijn LB knop soms bleef happeren op mijn ultimate 2.4 ghz

Wel opletten met douane kosten en BTW bij aankoop!
Thanks, zelf nooit gezien! Zitten die pootjes expres anders per knop zodat ik die 4 die er in zitten niet kan verplaatsen? Dat wel jammer als dat klopt.

@sjirafje jij ook bedankt, zal er naar kijken, dacht dat die 8bitdo de enige waren die hall sensors hadden icm de 2 extra knoppen op de achterzijde (al blijken die alleen met 2.4ghz en niet op BT te werken, en de 2.4ghz dongle pakt ie niet in de PC van een maatje).
Check eens de king Kong 2 pro controller van gullikit
De Gulikit Kingkong 2 (Pro) heeft hall-effect sticks en daar zijn los los de pc layout knoppen voor te koop (zo'n €5 incl btw en verzending op Ali). Ze komen met een handig tangetje waarmee je ze eenvoudig kunt vervangen. Gulikit is overigens de producent van die hall-effect sensors.
ALPS sticks zijn dezelfde die voor de standaard controllers van de PS3 t/m PS5 en Xbox One t/m Series S/X gebruikt worden.

Gezien ik in mijn PS5 en Xbox Series X controllers al minimale drift aangetroffen heb weet ik dus niet of dit een goede keus is of niet, maar het is een budget model, dus als je degelijkere sticks will zul je toch voor de reguliere Ultimate moeten gaan. Hier heb ik er inmiddels ook al 2 van liggen en die werken iig op de PC en Switch heel fijn.
ALPS is gewoon het merk, die maken bootladingen schakelaars, encoders en sensoren, waaronder die voor veel game controllers. Waarschijnlijk dus de iets goedkopere sticks, al hoeven die niet per se slecht te zijn.
en gyro gok ik, als er geen switch support is.
Dit alleen t.o.v. de ultimate bluetooth variant.
heeft de 2.4ghz-non-bluetooth versie geen Gyro dan?
Hij heeft wel de switch op de achterkant om tussen xbox en switch mode te schakelen. Dan heeft de switch mode toch wel gyro?
Er zijn 2 versies de bluetooth variant heeft gyro, de niet-bluetooth niet. De gyro werkt ook enkel op de switch en de non-bluetooth is niet te verbinden met de Switch.

[Reactie gewijzigd door DominoNL op 5 mei 2023 18:39]

de non-bluetooth heeft zelfs een schakelaartje achterop om tussen xbox-mode en switch-mode te kunnen schakelen, dus dat kan wel degelijk.

Maar je hebt wel gelijk dat het de meest luxe (de bluetooth+2.4 versie) die als enige 'motion control' bij het lijstje heeft staan... Ik dacht dat ze dat allemaal wel hadden.

Bij het Pro2 model (andere layout) hadden ook meer gyro aan boord geloof ik (die hebben ook meestal een schakelaartje om te kunnen bepalen hoe ze zich voordoen).
Die ultimate is een fijne controller, heb deze ook sinds kort; makkelijk te wisselen op pc, switch en iOS en voelt degelijk aan. Die hal-effect sticks waren voor mij wel een reden om deze te nemen, gezien m’n vorige controller juist weg ging nadat deze stick drift kreeg.

[Reactie gewijzigd door dimitri77 op 5 mei 2023 19:17]

Same! Zeer tevreden mee. Vind het leuk dat ze een goedkope variant lanceren, maar ik blijf ook gewoon deze duurdere kopen; denk dat het netto net iets goedkoper is als ie bijv. 2x langer mee gaat. Natuurlijk beetje geluk mee hebben ook..

Sowieso zijn het zeer betaalbare gamepads, in vergelijking met die van MS, die iets minder van kwaliteit zijn maar wel 1.5x zo duur..
Ik lees hier dat deze variant een adviesprijs krijgt van 30 euro en hiermee 20 euro goedkoper is dan de reguliere Ultimate controller. Hiervoor zou hij wel Switch ondersteuning moeten missen. Als ik echter een beetje zoek, vind ik twee Ultimate varianten; een van 50 euro en een van 70 euro. Alleen die van 70 euro lijkt Switch support te hebben.

Ultimate zonder Switch: https://www.amazon.nl/dp/B0B9BGJVLL
Ultimate met Switch: https://www.amazon.nl/dp/B0B9BR6H7N
Poeh, zonder al die features en de lader blijft er weinig interessants over. Ik verwacht zelfs dat dat ook wel meer dan € 20 scheelt, dus ik vraag me een beetje af wat ze met deze versie willen.

Ik heb de Ultimate een tijdje geleden besteld, maar ik vond de recht naar beneden staande punten niet fijn in de hand liggen (bij de Xbox series en Switch controllers staan ze iets naar buiten gericht). Die is dus weer retour.
Nemen ze licenties af of zijn de vormen van controllers niet beschermd?

Ik keek ff op hun site en de tot en met de gebruikte lettertypes lijken het precies Xbox, NES, SNES, Sega controllers.
Ik vind het jammer dat de 8bitdo controllers allemaal een polling rate van 125hz hebben, er is redelijk wat inputlag vooral bij vechtspellen merk je dit. Kwalitatief zijn het echt geweldige controllers, ik heb een 8bitdo pro 2 en de analog sticks zijn heel erg goed, al zijn het geen hal sensor sticks.
Ja en nee. Polling rate verlaagd input lag inderdaad, maar dat is vrij weinig. Het is 8 ms voor 125hz en elke verdubbeling verlaagd met de helft aan latency (1000hz /1ms).

Ik weet niet hoeveel latency bluetooth 4.0 met zichzelf al meebrengt, maar je bent beter af met een 2.4ghz versie. Alleen is die er (nog) niet als snes30 (pro / 2). Daarom heb ik een m30 2.4Ghz genomen voor de sega genesis mini console aan de tv voor familie bijvoorbeeld.

Ik denk dat fabrieksaf de polling rate van 125hz een bewuste keuze is, omdat dit ook van invloed is op de accuduur natuurlijk.

Je kunt misschien de polling rate ophogen:
https://youtu.be/yb-s40XVpMk

Dit alles heeft natuurlijk een betrekkelijke invloed op de totale input lag. Rest nog de game (code) zelf, eventuele emulatie, het scherm, het OS en de bluetooth stack (drivers).

[Reactie gewijzigd door ToFast op 5 mei 2023 21:10]

Ben zeer te spreken over de 8bitdo ultimate, had stick drift op m'n xbox controller voor de PC en als ik game kijk ik toch niet naar de knopjes op de controller. Want hij gaat toch vaak over op XBOX modus als ik hem aanzet en op de PC gebruik.
Een controller die niet via bluetooth werkt en een eigen dongle nodig heeft is zinloos IMHO, alleen al omdat het weer een extra poort in gebruik moet nemen, en je dan maar mag hopen dat het device drivers heeft om te kunnen werken.
Voor sommige mensen niet. De 2.4ghz heeft als het goed is een (veel) lagere latency dan bluetooth.

Dat heeft natuurlijk een betrekkelijke invloed op de totale input lag. Rest nog de game (code) zelf, eventuele emulatie, het scherm/tv, het OS en de bluetooth stack (drivers).

Voor brpaalde spellen (super mario, en in de comparative wereld van fighting games en shooters) is een hoge (totale) input lag best wel funest, maar de een merkt het daarnaast tevens eerder dan de ander.
Maar low latency is toch al onderdeel van de laatste paar bluetooth specificaties, dus zou het alleen nut hebben voor oudere hardware.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee