WhatsApp laat gebruikers contacten maken en bewerken zonder app te verlaten

WhatsApp werkt aan een functie om contacten aan te maken en te bewerken binnen de app. Dat blijkt uit een bètaversie van de Android-versie van de app. Nu moeten gebruikers dat nog doen binnen de eigen Contacten-app.

WhatsApp Nieuw Contact

De nieuwe interface is zichtbaar voor sommige gebruikers van de bèta voor Android, meldt WABetaInfo. De functie is compatibel met meerdere versies, waaronder 2.23.8.2, 2.23.8.4, 2.23.8.5 en 2.23.8.6, maar het werkt dus niet voor alle gebruikers op die versies. Bovendien zal het aantal gebruikers van de bèta op Android mogelijk zijn teruggelopen nadat het door een bug in de bètaversie onmogelijk was de app te gebruiken.

Nu moeten gebruikers die een contact willen toevoegen of bewerken dat doen in de standaardapp daarvoor op hun telefoon, die vaak Contacten heet. Dat zal na de wijziging niet meer mogelijk zijn, waardoor dat proces sneller gaat. WhatsApp zet het contact vervolgens op de achtergrond in de lijst met contacten, maar het invoeren van gegevens gebeurt binnen de app.

Het is onbekend wanneer de functie in de stabiele versie van WhatsApp zal verschijnen. Het is ook onduidelijk of de functie in de iOS-versie komt. Doorgaans zit er enkele maanden tussen voordat bètafuncties in de stabiele versie van de chatapp van Meta komen te zitten.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

10-04-2023 • 12:25

42 Linkedin

Reacties (42)

42
42
18
3
0
15
Wijzig sortering
Companion Mode (waarbij je een tweede telefoon kan gebruiken) wordt nu ook uitgerold voor bètatesters! Vind ik een stuk interessanter qua feature en artikel.

https://wabetainfo.com/wh...-beta-testers-on-android/

Je moet versie 2.23.8.2 draaien/installeren en dan zou je de optie moeten hebben.
In order to link a secondary Android mobile device, you need to follow these steps:
 1. On your secondary Android mobile phone, download the latest beta of WhatsApp Messenger or WhatsApp Business from the Google Play Store.
 2. Tap the overflow menu within the registration screen and you should finally see the option “Link a device”.
 3. Open WhatsApp on your primary device, tap Settings > Linked devices.
 4. Point this device to your secondary mobile phone to capture the QR Code.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 10 april 2023 12:41]

Het toevoegen van een 2e smartphone werkt nu minimaal een maand of 4 zonder beta.

Ik pas het toe tijdens het reviewen van smartphones. Het is daardoor erg fijn dat je 1 toestel als hoofdtelefoon hebt en de andere gewoon gegevens kan ophalen. In de tussentijd kan je je browser ook "gewoon" aangemeld laten.
Waarschijnlijk was je één van de gelukkige bètatesters die het eerder kreeg, zie ook https://wabetainfo.com/wh...ion-mode-on-android-beta/. :)
Ik wilde mijn post bijna aanpassen, maar ik ben geen (geregistreerd) beta gebruiker.
Deze optie kan ik sinds december gebruiken vanuit mijn instellingen.

Dit kan via de optie: Apparaat koppelen, waardoor je niet alleen een Windows pc kan toevoegen, maar ook tablets en blijkbaar ook smartphones.

Update: Ik draai hiervoor 2.23.6.76, maar het werkt ook op voorgaande versies.
Wellicht is de naamgeving veranderd en een kleine aanpassing, waardoor je ook met de Companion versie ook een ander apparaat kan koppelen. Dat is momenteel alleen met het hoofdtoestel mogelijk bij de "Apparaat koppelen" modus.

[Reactie gewijzigd door Kiswum op 10 april 2023 14:23]

Volgens mij is het al een tijdje 'gewoon' uit. Ik heb de functie ook in de app, maar heb mij nooit aangemeld voor beta releases o.i.d.
Dit klinkt als een functie, die er al veel eerder had kunnen (en misschien wel moeten…) zijn :)
Sinds Meta tienduizenden werknemers heeft ontslagen en de Metaverse op een laag pitje heeft gezet, wordt Whatsapp langzaam omgebouwd tot een alleskunner.

Eerst kreeg je Skype-achtig videobellen, toen immiteerde het Clubhouse met group audio chat, vervolgens populaire Telegram-functionaliteit met kanalen en login op meerdere telefoons, en nu de Contacts app. En uiteraard is ChatGPT-achtige functionaliteit voor Whatsapp aangekondigd. Straks vervangt Whatsapp nog Android. :+

Persoonlijk ben ik met mijn hele bubbel overgestapt op Signal. In het begin had ik nog een jaar Watomatic draaien. Het helpt echt als je dat met een paar gelijkgestemde mensen in je bubbel wilt doen.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 10 april 2023 12:58]

Skype-achtig videobellen zouden de meeste mensen omschrijven als crossplatform Facetime alternatief. Allemaal verre van origineel. Clubhouse was inderdaad een trends waar bijna alle sociale media op insprongen, waaronder ook non-Meta apps als Twitter en Reddit. YouTube cloned zo bv ook TikTok etc. Telegram is in de basis ook gewoon een WhatsApp kloon en die zijn ook niet heel erg origineel met al hun eigen functionaliteiten.

Verder geef ik je geen ongelijk, maar at this point, is er helemaal niets meer origineel. Je vergeet zelfs enkele functies, zoals de Snapchat/Instagram achtige stories op een speciaal tabblad in WhatsApp. Alles bestaat allang, in bijna iedere app. En van mij zou alles trouwens best binnen één app mogen, het probleem is alleen wat ik net zei: alles is er al, dus die implementaties van in dit geval WhatsApp komen veel te laat en worden daarmee amper gebruikt. En ja, dan is het overbodig.
Het helpt echt als je dat met een paar gelijkgestemde mensen in je bubbel wilt doen.
Klopt, maar ik heb eerlijk gezegd het vermoeden dat Signal vroeg of laat ook kritiek gaat krijgen. Net als bijvoorbeeld Telegram dat nu krijgt, waar dat een paar jaar geleden het heilige alternatief was. Zelfs als het lukt je bubbel over te krijgen, blijven we dan steeds verhuizen met de hele samenleving? Maar ook wat je hierboven in de quote zegt: om volledig over te kunnen moet je niet alleen gelijkgestemde mensen meekrijgen, maar gewoon je hele omgeving. Anders moet je óf alsnog WhatsApp blijven gebruiken, óf een hoop mensen ditchen. Zoals oma die net eindelijk WhatsApp heeft, of je vriendin, of die non-tech vrienden die geen moer geven om privacy. Wat prima is als je daarvoor openstaat, maar de meeste mensen willen dat niet, dus blijft de wereld vastgeroest aan WhatsApp. En ook bv niet iedere vage kennis of collega gaat speciaal enkel voor jou een bepaalde app installeren, waar het ondertussen wel irritatie oproept omdat je niet normaal te bereiken bent en bonusirritatie wanneer je iets te vaak en te lang over een alternatieve app praat.

[Reactie gewijzigd door crazyboy01 op 10 april 2023 16:23]

Net als bijvoorbeeld [Telegram] een paar jaar geleden het heilige alternatief was.
Nee, dat was het zeker niet, en is het nooit geweest. Hier wil ik even tegen protesteren. Het juiste alternatief was altijd Signal met automatische key-exchange en verplichte versleuteling. Nooit Telegram, waar versleuteling slechts opt-in is, en met een ongebruikelijke standaard gebeurt. Dat die laatste steeds genoemd werd was me een doorn in het oog. Het was misschien een goed getimede en uitgevoerde marketing-push van Telegram waar veel mensen en media in meegingen. Maar voor de privacy-conscious was het Signal sinds "Whisper Systems" (opgegeten en uitgespuugd door Twitter) verander de in "Open Whisper Systems" in 2013.
om volledig over te kunnen moet je niet alleen gelijkgestemde mensen meekrijgen, maar gewoon je hele omgeving. Anders moet je óf alsnog WhatsApp blijven gebruiken, óf een hoop mensen ditchen.
Veel mensen die het allemaal niet zoveel kan schelen installeren gewoon beide apps. Enkele mensen willen per sé alleen Whatsapp gebruiken. Je kan proberen uit te leggen waarom het belangrijk voor je is. En dan kunnen ze een afweging maken. SMS werkt ook voor de noodzakelijke berichten. Ik heb ze overigens ook een jaar of 6 naast elkaar gebruikt.
Nee, dat was het zeker niet, en is het nooit geweest.
Reactie is ook niet persé bekeken vanuit het daadwerkelijk betere alternatief (want er zijn wel meer betere alternatieven om veilig te chatten dan alle genoemde apps op deze pagina). Ik keek meer naar het mainstream overstappen op grote schaal omdat iets op dat moment wordt gezien als de juiste optie. Want zoals je zelf al zei, Telegram is de app die steeds werd genoemd, en dus lange tijd de grootste kans had om WhatsApp te verslaan want naamsbekendheid is in dat geval heel belangrijk. Tegenwoordig veranderen die geluiden naar Signal, terecht wanneer je jouw beschrijving erbij pakt, maar het is wel een shift die mogelijk over enkele jaren weer naar een andere naam verschuift. Iets als een overname door een gigant laat bijvoorbeeld altijd de nieuwe alarmbellen weer rinkelen, om maar een voorbeeld te noemen.

Over dat laatste, begrijp me niet verkeerd hoor. Ik heb zelf ook de overstap naar andere apps willen maken en mensen mee willen krijgen. Niet eens enkel om privacy, maar ook vanwege bepaalde functionaliteiten. Maar in praktijk bleek het zo lastig dat het altijd een 'tweede app' bleef, nooit een volledige vervanger voor WhatsApp. Het bleef altijd een alternatief en dat voelt op den duur doelloos.

Het helpt misschien ook niet mee dat ik in mijn vrije tijd niet in een IT-kring zit en veel met mensen omga die geven om social media. Die zijn nou eenmaal gewend aan de grote namen. Alternatieven waar 'niemand' op zit krijgen geen kans en krijgen zonder hype (zoals de Clubhouse hype) meestal reacties die neigen naar 'whatever, laat hem maar praten met zijn vage apps, wie gebruikt dat nou'. Wanneer je privacy aanhaalt krijg ik van hen letterlijk de reactie dat volgens hen 'geen enkele app echt veilig is', en dat het 'ze eigenlijk sowieso vrij weinig boeit allemaal'. Dat is ook gewoon de insteek die de meeste mensen hebben, dingen die achter de schermen gebeuren voegen niets toe. Ze bleven ook gewoon allemaal Zoomen, bijvoorbeeld. En wanneer het qua functionaliteiten dan ook niet veel meer biedt dan WhatsApp en ze alleen jou erop kunnen bereiken, komt de meerwaarde ook niet bepaald bij ze binnen.
Het klopt ook gewoon wat je zegt hoor, hoewel Signal tot nu toe de enige schoenmaker is die bij zijn leest blijft, dus hoewel er wel weer een nieuwe hype aan zal komen denk ik niet dat het één is waar mensen expliciet bij Signal weg willen, zoals bij Whatsapp wel het geval was nadat Facebook het overgenomen had.

Waarom zal dat dan niet bij Signal gebeuren? Signal is, in tegenstelling tot Whatsapp, open source. Signal, Signal-FOSS en Molly gebruiken allemaal de zelfde Signal server, die overigens ook open source is. Maar goed, tegen de tijd dat er weer een hype event is ben ik erg benieuwd of we niet gewoon met verschillende apps allemaal met elkaar kunnen praten. Het openbreken van de chatdiensten is immers één van de onderdelen van de Digital Markets Act.

[Reactie gewijzigd door Redsandro op 10 april 2023 16:02]

Het is onbekend wanneer de functie in de stabiele versie van WhatsApp zal verschijnen. Het is ook onduidelijk of de functie in de iOS-versie komt.
Waarschijnlijk nooit want Apple laat het niet toe dat je zoiets doet buiten hun eigen contacten app om.
In iOS werkt dit al jaren. Ik hoef niet naar de contacten app om een contact aan te passen, dat doe ik gewoon in WhatsApp.

[Reactie gewijzigd door justmiketech op 10 april 2023 13:41]

Even goed kijken waar je wat doet en in welke app je op dat moment zit.
Het werkt via een API die WhatsApp oproept. Sure, het werkt misschien op een andere manier, maar het resultaat is en blijft hetzelfde.

Of ze nou een pop-up openen of een eigen venster maakt weinig verschil.
Is geen API he... En kijk eens links boven in de hoek in welke app je zit.
De popup (modal) verschijnt binnen Whatsapp. Je verlaat de app dus niet.
De stelling is:
Het is ook onduidelijk of de functie in de iOS-versie komt.
Dan hebben ze het over de functie binnen whatsapp in de vorm van de whatsapp UI. Die functie komt nooit in iOS. Nou kan je wel gaan mierenneuken over oh ja het is een popup bla die bla die bla. Maar het is nog steeds de contacten app van iOS en niet Whatsapp zelf.

Dat is wat ik zei:
Apple laat het niet toe dat je zoiets doet buiten hun eigen contacten app om.
Soort gelijke functionaliteit, leuk voor je, maar het is niet binnen de Whatsapp app.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 10 april 2023 18:02]

Ja bedankt dat je bevestigt wat ik zei.

store.execute(saveRequest)

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 10 april 2023 19:38]

Ik snap het even niet meer… ik laat toch zien dat je contacten kan toevoegen en wijzigen? In het voorbeeld wordt als wijziging een emailadres toegevoegd aan het John Appleseed contact. Dan kan dat toch?

Of praten we langs elkaar heen en hebben we het over hetzelfde? :+ het is al laat he
Als jij het verschil tussen een modal popup en in-app niet snapt dan kan ik het je ook niet uitleggen.
Ik snap het verschil inderdaad niet, want die twee dingen hebben bijzonder weinig met elkaar te maken. Een modal is gewoon onderdeel van de app en een app kan die ook op elk moment zelf openen en de inhoud ervan bepalen. Dat is verder helemaal niet bijzonder en is gewoon ‘in app’.

Dat Whatsapp hier waarschijnlijk een bewerkscherm gebruikt van het systeem zelf betekent niet dat dat niet in-app is. Er worden heel veel dingen door het systeem geleverd. Je blijft in whatsapp, je wisselt niet naar bijvoorbeeld de contacten-app.

Een in-app aankoop (IAP) gebruikt ook een ‘popup’ of sheet die door het systeem geleverd is. Toch is dat in-app. Het zit notabene in de naam.

Het bewerken van contacten is dus wel binnen de whatsapp-app. Maar het bewerkscherm wordt waarschijnlijk niet geleverd door Whatsapp. (Maar zou dus wel kunnen.)
Ok gaan we die richting op... En de popup voor de app store zal volgens jou ook in de app zitten?
Ja. Aldus Apple:
to display a product page within your app, use SKStoreProductViewController.
Zie ook: SKStoreProductViewController en SKOverlay
Maar je hebt verder wel zeggenschap over hoe die pagina eruit gaat zien? Of roep je hem gewoon aan? Nieuwsgierig.
Nee, dat niet. Je kunt kiezen welke app je wilt weergeven en eventueel maar kunt de inhoud verder niet veranderen of beïnvloeden.
Aaaah, dus je hebt hem niet zelf gecode?
In dit verhaal maakt dat zeker wel een verschil. Op Android gaat het ook meestal al zo. Maar het hele ding is hier juist het verschil tussen een popup of een eigen venster. Ze willen geen popup, ze willen het onderdeel maken van de app zelf zoals ieder ander scherm binnen de app.
Interessant. Dit is in de praktijk altijd omslachtig geweest/duurt lang.
Up next, als ze doorgaan met integraties zou ik Google Agenda afspraken een vette optie vinden.
Nu moeten gebruikers die een contact willen toevoegen of bewerken dat doen in de standaardapp daarvoor op hun telefoon, die vaak Contacten heet. Dat zal na de wijziging niet meer mogelijk zijn, waardoor dat proces sneller gaat.
Ik mag hopen dat hier “noodzakelijk” wordt bedoeld.
In iOS werkt dit toch al praktisch zo? Whatsapp roept een api aan om een contact toe te voegen, vervolgens komt er een popup van iOS waar je verdere details invult en op opslaan drukt. Enige verschil in workflow zou dan zijn wie de interface ontwerpt.
Dat geldt ook voor de meeste Android telefoons inmiddels. Maar het verschil zit hem er niet in wie de interface ontwerpt, ik denk dat hun doel is dat er helemaal geen andere interface wordt aangeroepen maar het gewoon echt onderdeel van de app is. En dat is wel een verschil. Wel jammer dat het op de achtergrond alsnog naar je Contactenlijst kijkt. Van mij mogen ze dat ook wel gewoon in de app zetten. Maarja, zij vinden het belangrijk om het te doen laten lijken alsof WhatsApp native bij je simkaart functies hoort, dus dat zal wel niet snel gebeuren.
Maak al tijden geen gebruik van mijn standaard contacten met WA. Dit, bèta Android, is best een handige functie, die standaard in Signal zit trouwens. Het is en blijft een populaire ‘goto’ waar men graag een graan meepikt van een zoetsappig verhaal. Nu nog wachten op de ‘roll-out’.
Eerlijk gezegd vind ik de manier zoals het nu gaat eigenlijk best wel omslachtig dat je een contact alleen aan Whatsapp kan toevoegen via de Contacten app van de smartphone zelf. Vooral wanneer je bepaalde contacten hebt alleen via Whatsapp dan staan deze ook in contacten. Zelf zou ik dit liever gescheiden kunnen gebruiken en contacten puur voor prive willen houden. Dus in die zin lijkt mij deze manier wel een verbetering dat je Whatsapp contacten binnen Whatsapp zelf kan toevoegen.
Zie liever de mogelijkheid een bericht te sturen ZONDER een contact toet te voegen.
Ik verwacht niet dat dat er ooit gaat komen in de app zelf. Als je het echt nodig denkt te hebben kun je Click to chat installeren.
Volgens mij kan dat ook door naar wa.me/31612345678 te gaan in de browser.

(06 nummer achter de link)
Dat is ook wat er achter de schermen gebeurd, niet helemaal, want er wordt geen externe website gebruikt maar een intent uri. Die links zijn oorspronkelijk bedoeld om ze op websites te plaatsen zodat je eenvoudig contact op kan nemen, maar te kunt ze natuurlijk ook nuttig gebruiken.

[Reactie gewijzigd door hcQd op 10 april 2023 19:59]

Alternatieve gemodde WhatsApp versies hebben die functie al heel lang. Misschien een idee voor jou.
Ik geef WhatsApp/Facebook & co geen toegang tot mijn adresboek. Hoop dat het hiermee mogelijk wordt om een interne adresboek bij te houden, nu heb ik namelijk een lange lijst met telefoonnummers ipv namen :) wel handig om ouderwets nummers uit je hoofd te leren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee