sorry maar dat vind ik echt grote dikke bs.
dat zogenaamde rammelen van onderdelen heeft nagenoeg alles te maken met materiaal-moeheid, als je een stuk ijzer (of plastic) maar vaak genoeg buigt klikt of vastklemt dan wordt het moe en uiteindelijk lam (buigzaam) of het breekt.
het punt is alleen, hoevaak ga je de accu van je telefoon nu echt verwisselen.
denk je echt dat er mensen gaan zijn (met de accustandaarden van nu) die nog extra nokia-batterijen in hun aktetas stoppen om de dag door te komen...
neej, het vervangen van een batterij gaat hooguit gebeuren bij performance degradatie hoger dan je acceptatie-drempel DUS. op het moment dat jouw toestel vaker dan x moet worden opgeladen omdat je anders je dag niet doorkomt wordt het interessant om een accuwissel te overwegen.
die acceptatie waarde hangt af van een aantal factoren:
1: hoe goed werkt het toetstel nog,
2: wat zijn der vervang kosten,
3: hoeveel rendament levert het me op.
voorbeeld:
stel ik heb een telefoon van 1000 euro, dit toestel gaat bij gemiddeld gebruik (mijn gebruik) ongeveer 9,5 uur mee totdat ie begint te blerren over 10% acculading je moet nu in stroombesparing
mijn werkdag duur inclusief reistijd 8,5uur...
de vraag is dus: hoe lang duurt het voordat mijn accu zodanig is gedegradeerd dat ik na minder dan 8,5 uur moet gaan opladen.
stel dat dat 18 maanden is,
door een nieuwe batterij aan te schaffen a 175 euro, (dat is inclusief plaatsen door een erkend bedrijf), mag ik ervan uitgaan dat mijn toestel dus 2x 18 maanden vol gaat houden, accu-technisch is het toestel immers na een vervanging letterlijk weer als nieuw... de totale kostprijs bereken je dan als volgt....
zonder reparatie: 1000 / 18 = 55,5 (afschrijving per maand)
met reparatie: 1000 (koop) + 175 (reparatie) = 1175 / 36 = 32,6
mits er geen andere gebreken of slijtages zijn aan je toestel (tenminste binnen die 36 maanden), bespaar je door het eenmalig vervangen van een batterij dus bijna 23 euro per maand. en dan is de vraag al snel, hoeveel materiaal-moeheid mag je verwachten nadat je het klepje (of schroefje) eenmalig hebt los- en weer vast- gemaakt.
Let op de promesses zijn hier natuurlijk wel voor ieder individu verschillend, sommigen vinden het prima om hun telefoon tijdens weer aan de (desk)lader te hangen, anderen werken langer (of juist korter), in de praktijk heb ik het gevoel dat de gemiddelde tweaker ongeveer na 18 tot 24 maanden begint te klagen over prestatie en accuduur (maar dat is mijn persoonlijke inschatting van wat ik op de forums ben tegengekomen...). Mede op basis van deze berekening (of inschatting) zie je hoe belangrijk de 'goede' software ondersteuning van toetstellen kan zijn,
als je immers ergens in het eerste jaar na release dat toestel koopt, en je wilt hem op deze manier 3 jaar kunnen gebruiken dan is hij dus al bijna 4 jaar oud tegen de tijd dat je er klaar mee bent... maar nu komt het: het is een toestel van 1000 euro, met een batterij die feitelijk pas anderhalf jaar oud is. en op moment minder dan 8 uur meegaat. dat maakt het voor jouw misschien onaceptabel maar wellicht niet voor een ander.
met een beetje geluk krijgt het toestel dus nog een jaar lang software-ondersteuning en kun je het wellicht nog verkopen voor 150/200 euro.. dan heeft er ergens iemand een highend toestel voor 1/5 van de prijs, (of de prijs van een budget toetstel). en is iedereen (vooral ook ons milieu) een stukje blijer.
[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 februari 2023 17:38]