Samsung gebruikt trekstrip voor accu in Galaxy S23-telefoons

Samsung heeft voor het eerst in jaren een trekstrip geplaatst bij de accu's van zijn Galaxy S23-telefoons. Dat blijkt uit een teardown van iFixit. Andere fabrikanten gebruiken dergelijke trekstrips al jaren. De accu is daardoor iets minder moeilijk te verwijderen.

De accu vergt wel veel moeite om te verwijderen, meldt iFixit. De trekstrip is niet zoals bij andere smartphones om de lijm onder de accu te verwijderen, maar maakt het mogelijk om de accu los te wrikken van de lijm, zodat die achterblijft in de behuizing.

Tot de S23 gebruikte Samsung onder zijn accu's een grote hoeveelheid lijm, waarna het niet makkelijk mogelijk was om die lijm te verwijderen. Dat bemoeilijkt het vervangen van accu's, wat een van de meest voorkomende reparaties is bij smartphones.

Behalve de plakstrip is er weinig gewijzigd in het ontwerp ten opzichte van de S22-telefoons, zo merkte de reparatiesite. De telefoons zitten intern vrijwel hetzelfde in elkaar. De plakstrip zit volgens de site in alle Galaxy S23-modellen. Samsung bracht de S23-telefoons deze maand uit. Tweakers publiceerde een review van de S23 en S23+ en een aparte review van de S23 Ultra.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

23-02-2023 • 14:04

103 Linkedin

Reacties (103)

103
100
38
1
0
48
Wijzig sortering
Wij hebben zakelijk de Xcover pro serie van Samsung. Het is heerlijk dat deze achterkant gewoon open kan en je de batterij zo kunt vervangen.
Hopen dat dit ooit ook naar de gewone markt komt.
Hopen dat dit ooit ook naar de gewone markt komt.
Het is toch best wel komisch om zoiets te lezen, ik snap dat 't specifiek om Samsung gaat hoor maar vervangbare accu's en zelfs covers waren ooit een unique selling point voor telefoons. Ik ken de Nokia Lumia 735 nog waarbij je de covers kon vervangen. Had je de ene dag een oranje, de volgende dag groen, blauw, zwart of wit. Kon allemaal en dat was onderdeel van de marketingcampagne. Accu eronder zat gewoon helemaal los en kon je zo vervangen.

De stevigheid was totaal niet in 't geding en door het materiaal was het bereik altijd uitmuntend. Er zat ook gewoon draadloos laden in verwerkt. Ook waterdicht had technisch goed mogelijk geweest.

Maar nee hoor, in een tijd dat duurzaamheid relevant is gaan we accu's vastlijmen. Eigenlijk gewoon ontzetten dom, hebberig en kortzichtig. Maarja dat is wel wat commerciële bedrijven doen, de eurie/dollar is alles. Teleurstellend weer.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 23 februari 2023 14:35]

Ik ben het grotendeels met je eens. Echter; je gooit er even gauw tussendoor dat 'waterdicht technisch goed mogelijk was', maar het lijkt me dat daar toch wat meer bij komt kijken. De Samsung XCover serie heeft een IP68 rating geloof ik, maar daar betaal je dan ook voor.
Neem Ulefone Armor serie. Waterdicht. Heb Armor 8 .Wordt elke avond met water en zeep afgeboend. Nooit probleem.
Ziet er prima uit. Nadeel is dat het meteen weer een rugged-only is. Dat maakt ze weer vrij lomp. Dat is natuurlijk ook de reden dat ze eenvoudiger waterdicht te maken zijn.
Ik doel op de manier waarop Nokia de Lumia 735 gebouwd had, de cover daarvan zat ook om de telefoon heen en had weinig gaten en andere ongein die een probleem zijn. Het ontwerp van een Lumia 735 had echt perfect waterdicht gemaakt kunnen worden.
Dat begrijp ik, maar de combinatie eenvoudig te openen + waterdicht is vrij zeldzaam en dat is natuurlijk niet zo vreemd. Het is veel eenvoudiger iets te waterdicht te maken wanneer je het kunt verlijmen dan wanneer het constant open en dicht moet kunnen. Zeker als je daarbij ook nog het toestel slank wil houden.
Mijn oude Samsung S5 was waterdicht, had een gemakkelijk afneembare backcover waar de sim en accu achter zat. Ben er letterlijk mee in het zwembad gedoken om onderwater filmpjes te maken. Touchscreen werkt niet onder water maar dat lijkt me logisch.

Ding had overigens ook een 3.5mm koptelefoonuitgang en je kon hem als IR remote control gebruiken.
Mijn S5 ging toch echt op zwart na een avontuur in het zwembad.
Ik heb zelf ook een S5 gehad, ongeveer 4,5 jaar. Twee keer de batterij vervangen, koste niks en binnen enkele seconden gedaan. Maar volgens mij was de S5 geclassificeerd als spatwaterdicht toch? Nooit geprobeerd om er mee te gaan zwemmen haha!
Volgensmij zaten die Nokia Lumia's geniaal in elkaar om te repareren. Bij de 520 had je binnen een paar minuten het scherm vervangen.
Makkelijk vervangbare schermen was iets dat gewoon over was zodra de schermen gelamineerd werden en het scherm en digitizer één geheel werden. Eerst hadden alleen goedkopere toestellen dat niet, maar tegenwoordig hebben ook goedkope toestellen het gewoon.
Was een reparatie dan zo vaak nodig? ;-)
Waarschijnlijk amper, maar qua techniek een stuk simpeler dan tegenwoordig! :Y
Daar gaat het natuurlijk niet op. Het gaat erom dat het best mogelijk is om eenvoudig te repareren telefoons te maken zonder dat dat af hoeft te doen van de dikheid en kwaliteit. Producenten doen dit alleen niet omdat dit hun bottom line aantast.

Eigenlijk zou het verplicht zijn om bij telefoons slijtage onderdelen vervangbaar te maken zodat we duurzamer met deze apparaten om kunnen gaan en minder e-waste genereren.

Ik vindt het zelf echt zonde dat ik een goede telefoon waar ik 4 jaar zuinig mee gedaan hebt moet vervangen omdat de batterij niet eenvoudig vervangbaar is maar wel als enige versleten is.
De Lumia's die ik zelf heb gehad (640 en 950 met screen protector) kon je meerdere keren laten vallen zonder dat die kapot gingen, enigste wat je moest doen was de batterij + backcover er weer in klikken en de telefoon werkte weer.
Die verwijderbare backcover was overigens ook wel een praktisch iets, zou toch mooi zijn als dat soort dingen terugkomen ook al maakt 'waterdicht' het lastiger.
de galaxy S5 had gewoon een vervangbare batterij en had tevens een IP67 waterdichte rating
Hiermee ben ik het helemaal eens. Alles voor de omzet. Wat ik niet begrijp is dat merken niet gewoon een keuze geven aan de klant. Bouw modellen die compleet water dicht zijn (en er goed uit zien) maar daar tegen overstaat dat de accu minder makkelijk kan worden verwisseld. Daarnaast geef de klant de keuze om een niet water dicht model te kopen ("spatwaterdicht" is goed genoeg) waarbij de accu eenvoudig te verwisselen is. Ik persoonlijk ben nog nooit in zee of zwembad gesprongen met een telefoon om een foto te maken. (het risico dat ik ooit mijn telefoon in water laat valen neem ik voor lief als dat betekend dat ik de accu makkelijk kan wisselen).
Met een Fairphone kan dit ook. Alleen is het een trade off met een slecht scherm, camera en algehele slechte software experience.
Hangt er vanaf wat je wil met een smartphone. Ikzelf vind het gereedschap, en dan van het soort dat zoveel mogelijk z'n smoel moet houden tot ik er wat van vraag. Voorheen draaide 't beestje /e/OS en tegenwoordig DivestOS.

De browser heb ik eruit gesloopt, maar de via NextCloud met vrouwlief gedeelde agenda/takenlijst en SchildiChat zitten er nog op. Verder eigenlijk niks. De camera gebruik ik eigenlijk alleen voor de praktische dingen; foto's van prijskaartjes/UTP patchpunten/labeltjes etc. Doet 'ie prima.

Gaat als de brandweer kan ik melden. Maar goed, ik ben dan ook zo'n self hosting alu hoedje denk ik.
Self hosted heeft er niks mee te maken, toch? Als je OS vol met bugs zit, trage security updates krijgt en de camera artifacts laat zien ga je niet fixen met self hosted oplossingen. Fairphone moet echt beter presteren. Alternative ROMs zijn niet de oplossing, de meeste mensen willen gewoon een telefoon kopen en die gebruiken. Ja, je kan hem met die ROMs preloaded krijgen. Maar dan loop je tegen andere problemen aan.
Denk ook niet dat hij in zijn huidige staat erg geschikt is voor de normale gebruiker, dus ik ben het met je eens ja. Het werkt goed voor mij omdat ik een zeer uitgekleed OS gebruik met apps waarvoor ik de backend zelf host (en dus een heel zwikje CPU-cores, RAM en bandbreedte voor alleen mezelf beschikbaar heb aldaar).

Hij is ook niet vrij van bugs; GPS met OsmAnd werkt niet altijd lekker, moet soms eerst rebooten voordat ik een GPS-signaal krijg. Dus inderdaad, er mag nog wel wat opgepoetst worden.
De batterij zit er toch in en als ik naar oudere Xcovers of Samsung toestellen kijk kost het amper tot geen extra ruimte om de accu verwijderbaar te maken.
Hooguit hoeven ze iets te verzinnen om de achterzijde makkelijk te openen en hersluitbaar te maken als deze niet van kunststof is maar lijkt me ook geen 'raket-wetenschap'.

Van zoiets worden denk heel veel ook niet tech-onderlegde mensen heel blij :)
Het grootste probleem met verwisselbare accu’s is dat het klepje en battery al snel gaat rammelen in de behuizing. Als ik een apparaat van zoveel geld zou kopen zou ik me daar vreselijk aan ergeren.
sorry maar dat vind ik echt grote dikke bs.

dat zogenaamde rammelen van onderdelen heeft nagenoeg alles te maken met materiaal-moeheid, als je een stuk ijzer (of plastic) maar vaak genoeg buigt klikt of vastklemt dan wordt het moe en uiteindelijk lam (buigzaam) of het breekt.

het punt is alleen, hoevaak ga je de accu van je telefoon nu echt verwisselen.
denk je echt dat er mensen gaan zijn (met de accustandaarden van nu) die nog extra nokia-batterijen in hun aktetas stoppen om de dag door te komen...

neej, het vervangen van een batterij gaat hooguit gebeuren bij performance degradatie hoger dan je acceptatie-drempel DUS. op het moment dat jouw toestel vaker dan x moet worden opgeladen omdat je anders je dag niet doorkomt wordt het interessant om een accuwissel te overwegen.

die acceptatie waarde hangt af van een aantal factoren:

1: hoe goed werkt het toetstel nog,
2: wat zijn der vervang kosten,
3: hoeveel rendament levert het me op.

voorbeeld:
stel ik heb een telefoon van 1000 euro, dit toestel gaat bij gemiddeld gebruik (mijn gebruik) ongeveer 9,5 uur mee totdat ie begint te blerren over 10% acculading je moet nu in stroombesparing
mijn werkdag duur inclusief reistijd 8,5uur...

de vraag is dus: hoe lang duurt het voordat mijn accu zodanig is gedegradeerd dat ik na minder dan 8,5 uur moet gaan opladen.

stel dat dat 18 maanden is,

door een nieuwe batterij aan te schaffen a 175 euro, (dat is inclusief plaatsen door een erkend bedrijf), mag ik ervan uitgaan dat mijn toestel dus 2x 18 maanden vol gaat houden, accu-technisch is het toestel immers na een vervanging letterlijk weer als nieuw... de totale kostprijs bereken je dan als volgt....

zonder reparatie: 1000 / 18 = 55,5 (afschrijving per maand)
met reparatie: 1000 (koop) + 175 (reparatie) = 1175 / 36 = 32,6

mits er geen andere gebreken of slijtages zijn aan je toestel (tenminste binnen die 36 maanden), bespaar je door het eenmalig vervangen van een batterij dus bijna 23 euro per maand. en dan is de vraag al snel, hoeveel materiaal-moeheid mag je verwachten nadat je het klepje (of schroefje) eenmalig hebt los- en weer vast- gemaakt.

Let op de promesses zijn hier natuurlijk wel voor ieder individu verschillend, sommigen vinden het prima om hun telefoon tijdens weer aan de (desk)lader te hangen, anderen werken langer (of juist korter), in de praktijk heb ik het gevoel dat de gemiddelde tweaker ongeveer na 18 tot 24 maanden begint te klagen over prestatie en accuduur (maar dat is mijn persoonlijke inschatting van wat ik op de forums ben tegengekomen...). Mede op basis van deze berekening (of inschatting) zie je hoe belangrijk de 'goede' software ondersteuning van toetstellen kan zijn,

als je immers ergens in het eerste jaar na release dat toestel koopt, en je wilt hem op deze manier 3 jaar kunnen gebruiken dan is hij dus al bijna 4 jaar oud tegen de tijd dat je er klaar mee bent... maar nu komt het: het is een toestel van 1000 euro, met een batterij die feitelijk pas anderhalf jaar oud is. en op moment minder dan 8 uur meegaat. dat maakt het voor jouw misschien onaceptabel maar wellicht niet voor een ander.

met een beetje geluk krijgt het toestel dus nog een jaar lang software-ondersteuning en kun je het wellicht nog verkopen voor 150/200 euro.. dan heeft er ergens iemand een highend toestel voor 1/5 van de prijs, (of de prijs van een budget toetstel). en is iedereen (vooral ook ons milieu) een stukje blijer.

[Reactie gewijzigd door i-chat op 23 februari 2023 17:38]

Ik weet niet waar jij je accu's laat vervangen, maar ik heb meerdere Iphones en samsungs laten vervangen bij de mediamarkt en daar kostte het me maar tussen de 50 en 80 euro per accu, + montage en een half jaar garantie.
Nou ja, daar wordt de rekensom van @i-chat alleen maar gunstiger van:

zonder reparatie: 1000 / 18 = 55,5 (afschrijving per maand)
met reparatie: 1000 (koop) + 175 80 (reparatie) = 1175 1080 / 36 = 32,6 30

Overigens hier een S10e van 3 jaar oud waarvan de accu nog prima te pruimen is :)

[Reactie gewijzigd door P_Tingen op 24 februari 2023 08:28]

Hier bergen (honderden) Galaxy J3 2016's en Xcovers in gebruik gehad en vanalles meegemaakt daarmee maar nog geen enkele gezien met een rammelende accu of klepje :?

Vroegâh was een klepje en verwisselbare accu de standaard maar om nou te zeggen dat dit een veelgehoorde klacht was, niet echt naar mijn weten.
Af en toe brak er misschien zo'n tabje af, zat hij wel wat minder stevig, maar heb nooit meegemaakt dat hij helemaal niet meer bleef zitten
Echt? Voor mijn s9 hadden alle telefoons een afneembare achterkant en verwijderbare batterij en ik heb nooit meegemaakt dat die gingen rammelen.
Voorbeeld galaxy s5: flinterdunne achterkant die je er zo vanaf trekt en spatwaterdicht was.
Het zal gerust iets extra ruimte kosten ivm de behuizing van de accu en het is geen glazen achterkant.
Nog nooit meegemaakt bij geen enkele telefoon de afgelopen tich jaar bij wie dan ook om me heen. Jij opent je toestellen wel heel raar.
En dan doe je zoals 95% van de gebruikers een hoesje eromheen.
Voor de iPhone (2007) was een verwisselbare batterij gewoon de standaard.

Waarom weet geen mens, want toen ging een batterij namelijk nog een week mee.

Maar het was doorgaans net zo makkelijk als het verwisselen van de batterij van je afstandsbediening: duwen en schuiven en klaar.
Wat heeft een week meegaan nu te maken met het makkelijk kunnen verwisselen van een batterij? Verving je die misschien als deze leeg was? De levensduur van batterijen zijn van belang voor het al dan niet makkelijk kunnen wisselen van een batterij.
Nou, dat was de generatie daarvoor (pre-2000) dus wel degelijk het issue. Kon je een paar uur met een mobiel, dus verwisslen.

De levensduur van de batterijen van die tijd (post-2000) was jaren en jaren. Immers, als een batterij die een week lang meegaat na een jaar of 2 a 3 nog maar 6 dagen meegaat… ga je hem ook niet vervangen…
Ik kocht in 1997 mijn eerste mobiele telefoon, een Sony EB-G500. De accu ging toen ook al dagen mee.

Niet als je belde, maar uren bellen liet je wel uit je hoofd, want dat kostte de hoofdprijs ;(

De vergelijking met een moderne smartphone gaat natuurlijk niet op, want mobieltjes hadden in die tijd geen internet, geen kleurenscherm, geen app store, afijn geen noemenswaardige andere functies dan bellen. Het was al heel wat dat er een ‘telefoonboekje’ op zat zodat je nummers en namen kon bewaren, toen nog meestal op de sim-kaart.

@Frame164 Overigens nooit een accu versleten in jaren tijd, maar idd was die er zó uit te pakken, door een palletje in te drukken. Niks geen rammelen of zo.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 februari 2023 12:56]

Er zijn verschillende manieren om een openbare case te maken op een degelijke manier. Maar het zal nooit zo makkelijk en goedkoop elegant te ontwerpen zijn als cases die gewoon bij design altijd dicht zijn. Overigens heb ik nooit last gehad van batterijklepjes die rammelden.
Ze kunnen het makkelijk, maar willen het natuurlijk niet.
Een accu van een iPhone 12 mini laten vervangen kost 75 euro, plus ik moet naar een Apple store of reseller en ben hem weer even kwijt.

Helpt allemaal in het sneller overstappen naar een nieuwer model.
Fairphone
30 euro voor een nieuwe accu en zelf te vervangen.
Echter hoe vaak/snel komt het voor dat een batterij daadwerkelijk volledig is "detoriated" dat het niet meer doenbaar is? Ik heb toevallig vorig jaar van een iPhone van 6 jaar oud de batterij laten vervangen, dus wel geteld in 6 jaar tijd was het "tijd". Voor heel veel gebruikers komt het nooit zover. Vervolgens ja het vervangen van een batterij met een klepje is makkelijker maar in de reparatie winkel was het een uurtje wachten? En zelfs voor dagelijks gebruik waar ik vroeger niet zonder extra batterijen kon met m'n blackberry vooral als ik 2 dagen onderweg was met een lange vlucht daartussen, heden ten dagen kun je gewoon overal laden en de laders zijn een stuk kleiner. Een bijkomend voordeel vermoed ik bij lijmen is dat de mobieltjes heden ten dagen gewoon veel sterker zijn. De kleine heeft m'n mobiel al een paar keer twee verdiepingen laten vallen en nog geen barst, enkel de rand is wat beschadigd. De vraag voor een klepje komt vermoed ik dan ook uit een heel kleine hoek met name tweakers, en voor bijna geen producent is die niche interessant. Overigens vraag ik me af of je uberhaubt met een batterij van heden daags formaat zo wilt rondlopen, oude mobieltjes hadden vaak 800/1200 mAh, nieuwe mobieltjes hebben tot het viervoudige aan boord.
Ik zou graag de accu na 3-4 jaar willen vervangen, die dingen zijn bij 'nornaal' gebruik dan echt wel richting het eind van hun leven. Je kan ook nog een jaar extra wachten tot je telefoon het max een halflve dag (of een paar uur) volhoudt.
Maar nu is dat gewoon niet rendabel: zelf vervangen kost je een paar 10tjes, in een shop kost je dat 3-4x zoveel. Maarja, met al die lijm etc ben je nu eigenlijk aangewezen op een shop, dus hoe toegankelijker, hoe beter!
Ik zou de accu graag na een jaar of 10 willen vervangen.
Heb het nog nooit hoeven doen, maar als het dan toch moet, dan graag zo laat mogelijk en niet na 3 jaar al.
Zal puur van je smartphonegebruik afhangen. Wat de levensduur van je batterij bepaalt. Vroeger was het simpel. Backplate los en batterij los, die zat gewoon in een vakje en kwam zonder moeite mee. Zoals de Samsung galaxy s4, s4 mini en note 3 in het verleden. Nu zit alles vast in het toestel ingesloten. :Y)
Ja, maar vroeger verving ik de batterij ook al niet :P
Oke, er zullen vast mensen zijn die zoveel met hun mobiel bezig zijn dat een accu zo hard slijt.
Wat vooral bepalend is, is hoe de accu wordt opgeladen. Ik gebruik zelf uitsluitend een 5 watt draadloze oplader. Is hij wel 6 uurtjes bezig, maar die slaap ik toch wel. Mijn accu is nog net zo capabel als toen ik hem 3,5 jaar geleden aanschafde. ( Samsung Note 10 ) Vergeet ik hem een nachtje op te laden, gaat hij nog met gemak de volgende dag mee. Met die snelladers van tegenwoordig ( 45+ watt ) merk je met een jaar al dat hij minder wordt, en is de accu na een jaar of 2 wel aan vervanging toe.
Ik heb nog een paar oudere Samsungs liggen maar die doen het allemaal na jaren nog prima.
Die van mijn iPhone 12 mini is na 2,5 jaar op 85%, en die accu is sowieso al niet zo groot..
Als ik hem voor 2 tientjes kon vervangen had ik dat bij de 90% al gedaan. Nu kost het 75 euro en moet ik weer naar een winkel, daar wachten of nog een keer terug om hem op te halen. Teveel moeite :+
ik moet eerlijk zeggen dat ik nu wel ontzettend benieuwd ben naar jouw use-case,

mijn vorrige testel (iphone xs) heb ik ongeveer 20 maanden gebruikt en toen was er nog maar zo'n 80% capaciteit over, dat was voor mijn use-case nog maar NET genoeg om de (werk)dag door te komen.

gelukkig gebruik ik mijn telefoon niet onnoemelijk veel (maar wel altijd met hoge schermhelderheid), met aps als tiktok of facebook want anders was het een stuk inder rosekleurig voor me geweest. maar ik denk dat ik met mijn scherm-gebruik redelijk compenseer voor mensen die wél wat vaker hun telefoon oppakken.

dat alles bij elkaar doet me afvragen of je het aantal keer dat je je telefoon op een dag oppakt wel in de buurt komt van het aantal vingers dat je hebt. 6 jaar met een accu is in mijn beleving echt onrealistisch lang
Ik zit veel te veel op mijn iPhone, wel 4 uur per dag volgens de Schermtijd app. Anderzijds gebruik ik hem ook veel voor allerlei werkgerelateerde zaken. Hoe dan ook gebruik ik hem best intensief. Net even gekeken en de accu van deze xr zit op 85%.

Gekocht toen hij uitkwam in september 2018. Dus ja, ik zit op 4,5 jaar en in dit tempo ga ik makkelijk de vijf jaar halen, waarschijnlijk ook wel zes.

Als het zo door gaat zal hij na 6 jaar nog op zo’n 80% zitten (uitgaande van rond de 3,4% per jaar vermindering, gemiddeld, tot nu toe).

Met de vorige twee, een 3GS en een 5S heb ik ook nooit een accu versleten. Moet ik er wel eerlijk bij zeggen dat ik een keer een gratis accu-vervanging heb gehad bij de 5 vanwege een terugroep-actie, maar ook dat ik eigenlijk (nog) nergens last van had.

Het scherm heb ik meestal maar op 1/4 helderheid staan omdat ik dat prettiger kijken vind, maar als het zonnig is gaat hij automatisch feller uiteraard, en ik laad bewust op met een 1A lader, omdat de accu daar minder van te lijden heeft, dat zal ook schelen.

O, en met 1x opladen per dag haal ik het makkelijk. Ik laad vaak ook maar 80% op.

[Reactie gewijzigd door laptopleon op 24 februari 2023 13:22]

4uur op een dag is voor mij dan wel weer vrij weinig, ik haal bij sommige dagen 6, maar ik gebruik hem bijna voor alles, als digitale verrekijker / cq vergrootglas als ik en bord of verpakking niet kan lezen, als nav-systeem als ik in de binnenstad een bepaalde straat moet vinden, om muziek te luisteren en natuurlijk gewoon als zak-assistent. schermtijd is bij mij gemiddeld tussen de 4 en 7 uur per dag. dus als ik na +/- 2 jaar de dag niet meer door kom, dan betekent dat; of de accu vervangen of het toetstel vervangen.

dat wil niet zeggen dat het toestel geen 2e leven kan krijgen bij iemand met minder zware eisen, maar voor mij is ie dan niet meer wat ik nodig heb.
Idd, bij ons ook. Zoals het was en zoals het hoort.

Wij vervangen onze Galaxy toestellen elke 2 jaar, voornaamste reden:

De accu wordt minder. Ik zou zelf anders wel 6 jaar met een telefoon
kunnen doen denk ik..... Minstens..... ;-)

[Reactie gewijzigd door Henk-Bakker op 23 februari 2023 14:15]

De Galaxy toestellen iedere 2 jaar vervangen? Welke baas doet dat?
Die dingen gaan gewoon 6 jaar mee hoor :P
Als een toestel maximaal 5 jaar lang security updates krijgt, zullen ze bij een bedrijf met een beetje IT afdeling niet langer dan die 5 jaar mee gaan hoor. Geloof dat het vrij normaal is om niet-apple toestellen om de 2 jaar te wisselen.
5 jaar, ook dikke prima. Stuk realistischer dan 2.
Als het bedrijf voldoende inkomsten heeft, is het niet zo raar dat ze bepaalde dingen sneller willen afschrijven. In het gaval van smartphones betekent een snelle lifecycle dat je steeds met ten volle ondersteunde apparaten werkt en kleine incidenten (scherm stuk, waterschade, diefstal,..) een in verhouding kleinere boekhoudkundige impact opleveren (apparaat is al meer afgeschreven, dus de boekhoudkundige kost van totaal verlies is lager)
Daarnaast kan HR een nieuwe telefoon om de 2 jaar gebruiken als (klein) lokkertje, net zoals ze soms patsen met 'wij leasen wagens maar voor 3 jaar, dus om de 3 jaar heb je een nieuwe'

De enige vraag die ik me stel, is at er vervolgens met de ongebruikte apparaten gebeurd. Tijd/geld steken in afgeschreven materiaal is meestal een no-go... gaan ze dan allemaal bij het e-waste?
Bij ons is het mogelijk om hem helemaal te resetten, bedrijfssoftware eraf en dan mag je hem houden. Kan je er nog iemand blij mee maken.

In hoeverre je blij wordt van een toestel van 3 jaar oud die nieuw 250 euro kostte is weer wat anders..
Wij hebben de oude toestellen voor een klein prijsje verkocht aan personeel, voor degenen die interesse hadden. Alles dat we overhielden, ging naar een inkoper, die het vervolgens wat opschoont en doorverkoopt aan kleine (startup) bedrijven die het niet zo ruim hebben maar wel wat nodig hebben.
Mochten zij het ook nergens kwijt kunnen, worden ze milieu vriendelijk vernietigd. Hoe ze dat doen durf ik niet te zeggen.
het wordt alleen wel een beetje een kronkel-verhaal.

als het idee met extra zout in je accu (wat de tu-delft wil), gaat werken en inderdaad voor 20% minder slijtage zorgt in je accu dan komt het idee van die 2e accu wel een beetje in het geding.

nu reken je nog met een accu-levensduur van 18 tot 24 maanden. tel je daar een 5e bij op dan zit je dus al bij 21 tot 30 maanden. als je dat toestel dus HEEL intensief hebt gebruikt en dicht bij die 21 blijft, dan is een verdubbeling naar 40 maanden accu-duur wel realistisch en binnen de huidige software support. maar bij 60 maanden zit je al wel strak tegen de limieten. niet alleen van software-support overigens maar bijvoorbeeld ook van je connectoren, het schermpje, en misschien zelfs ondersteuning van connectie-standaarden. zoals wifi 8 en 7g.

dat de meeste (en vooral higher-end), mobieltjes langer dan 2 jaar mee kunnen is wel duidelijk maar 5 jaar is wel echt héél optimistisch. ik hoop dat we daar in de komende generaties toestellen bij in de buurt komen, maar ik betwijfel of het gaat lukken.
Alleen hoef je de huidige toestellen van Samsung om die rede echt niet meer iedere 2 jaar te wisselen als bedrijf, ze zitten nog niet op het niveau van Apple qua software ondersteuning maar 4-5 jaar gerekend vanaf de release datum is toch zeker wel realistisch tegenwoordig.
Heb je zeker een punt hoor. Zelf zijn we nog geen anderhalf jaar geleden overgestapt van een Samsung A8 naar een iPhone 12. Die hebben het best netjes vol gehouden. Ze waren wat traag aan het eind, maar dat was (helaas) ook wel te verwachten.
Verschillende merken/os'n gehad over de jaren heen maar nog nooit gehad dat er na 2 jaar al een toestel te vervangen?
Meestal was het pas vervangen als het nodig is, meestal na een jaartje of 5 vanwege breuk, batterij of stoppende ondersteuning.
Ik heb dezelfde ervaringen, en ken hoofdzakelijk bedrijven die de A toestellen leveren, en een keer willen vervangen als het echt niet anders kan. Twee jaar vind ik als gewoon consument al tekort, laat staan wat je baas vind.

[Reactie gewijzigd door Nolimit89 op 23 februari 2023 15:00]

Het kan ook zeker langer hoor. Sommige bedrijven zijn wat pro-actiever en willen breuk/batterij problemen voor zijn. Of ze wisselen vaker het om personeel wat meer tevreden te houden. Want nieuw is leuk, en tevredenheid is in sommige bedrijven van belang. Mocht een toestel echter de beveiligingsupdates niet meer krijgen, wat vroeger toch niet heel lang was, wordt security niet heel blij. Vooral bij grotere bedrijven is dat een no-go. Waarom ze die telefoons dan in eerste instantie kochten, is een ander raadsel.
Het hang er heel erg van af. Ik heb meerdere klanten gehad die gewoon medewerkers naar de winkel stuurde en om de twee jaar een nieuw toestel konden halen, zoals veel mensen dit privé ook deden. Het was niet eens een kwestie van het creëren van een leuke secundaire voorwaarde. Het was gemakzucht en in breder opzicht boeide het te besparen bedrag ze niet.
de xcover serie niet hoor :D met een MDM laag erover no way. Daarom zijn we overgestapt naar een andere serie.
Wij krijgen ook iedere twee jaar een nieuwe. Kunnen we kiezen tussen de dan nieuwste Samsung S of vergelijkbaar geprijsde iPhone.
Iedere twee jaar een nieuwe Samsung S? Netjes! Dan heb je het wel heel goed voor elkaar!
Dat doet de gemiddelde consument niet eens :P
Bij ons niet.

Iets met de accu......... Maar wij bellen dan ook vrij veel.....
Dat doe je nu dagelijks even omdat het zo fijn is of wat bedoel je? :P
Heb al zoveel jaar niet meer de behoefte om de batterij te kunnen vervangen.
En ook nog eens een 3,5mm audio poortje was voor mij een reden om een Xcover te kopen.
Ik zal nooit en te nimmer een toestel aanschaffen waarbij de accu niet makkelijk te vervangen is en ik mijn goedkope in-ears voor dagelijks gebruik en dure bedrade hoofdtelefoon(s) niet meer zou kunnen gebruiken.
Waarom nog met een kabel prutsen. Je hebt perfecte Sony s voor onder de 50€ met 12 uur batterij duur. Voor gewoon gebruik zijn ze ook goed. Je hebt ook nog usb c. Er bestaan bedrade oordoppen op usb c met ingebouwde DAC. Kost nog geen 2 tientjes bij bol. Geen reden om nog analoog te luisteren op 3,5 hoofdtelefoon poort.
Een goede Bluetooth koptelefoon geeft een beter geluid dan een bedrade koptelefoon met crappy aansturing. Er zijn geen smartphones op de markt met betere audiocircuits en versterkers dan die in de beste Bluetooth koptelefoons. En wat er in zit is sowieso al niet geschikt om een echt goede koptelefoon aan te sturen omdat het niet gemaakt is voor de impedanties van goede koptelefoons..
Je zult dus ook nooit draadloze in-ears of een draadloze hoofdtelefoon kopen?
Offtopic.
Neen, als ik draadloos zou willen gebruik ik een ouderwetse FM gemoduleerde zend-ontvanger.
Gebruik ook nog dagelijks met veel plezier, bandrecorders, cassettedecks en platenspelers :P
Een goede DAC in een toestel kan net zo goed zijn als een goede DAC in een draadloze oplossing. Al betwijfel ik of er in een xCover een hele bijzondere DAC zit.

Ben zelf ook van bedraad. Er zijn goede USB-C DAC's te vinden hiervoor. Ik heb een iBasso DC06.
Tot de S23 gebruikte Samsung onder zijn accu's een grote hoeveelheid lijm, waarna het niet makkelijk mogelijk was om die lijm te verwijderen. Dat bemoeilijkt het vervangen van accu's, wat een van de meest voorkomende reparaties is bij smartphones.
Ifixit is repair partner voor samsung (levert documentatie en verkoopt originele onderdelen) en wat mij opviel was dat ze eigenlijk de accu helemaal niet als los vervangbaar onderdeel hadden staan om deze reden. Je moest altijd een volledige assembly kopen (á €250+) of via third party resellers gaan kijken.

Ik vraag mij dan nu ook steeds meer af hoe “origineel” de onderdelen waren die ik vroeger kocht via dergelijke bedrijven aangezien Samsung ze nooit officieel heeft laten verkopen via hun repair partner. Juist Ifixit is een partij die voor easy battery replacement vecht dus dat had dan toch wel geregeld moeten kunnen worden lijkt mij?
w.s. een domme opmerking maar waarom dit ingewikkeld gedoe voor de consument. Is het niet milieuvriendelijker om gewoon zelf de accu te kunnen wisselen? Nw. accu kopen, achterkantje openen en oude accu in het m.bakkie en nw. in de phone en weer jaren tevredenheid.....
Dat is ook zo en zo is het ook jaaaren lang geweest. Alleen de fabrikanten hebben het liever niet want dan komt u alleen een nieuwe accu kopen. Ze verkopen liever "een heel nieuwe smartphone bij die accu." Niet goed voor de uitputting van grondstoffen en voor het milieu, maar wel veel beter voor hun omzet & winst.
"Consumenten & markten daar moet je uittrekken wat er uit te trekken valt." leerde ik ooit in een cursus. Over milieu sprak toen nog niemand...
Verwisselbare batterijen leveren niets op voor de fabrikant. Enerzijds duurt het dan mogelijk langer voor iemand een nieuwe telefoon koopt maar het kost ook weer iets meer om een verwisselbare batterij te hebben, het geeft minder flexibiliteit in de plaatsing en je toestel ziet er minder strak uit dan de concurrentie met ingebouwde batterij en strakke onzichtbare naden.

Tegelijk hoor ik bijna niemand klagen over het niet kunnen verwisselen van de batterij. Veel mensen zien het eerder als een mooi excuus voor maar weer een nieuwe telefoon.
Vermoedelijk puur eigen belang: nu de materialen een stuk duurder zijn, is reparatie opeens toch weer voordelig voor het bedrijf.
Waarschijnlijk door de kritiek dat je bij hun 'self-service' repair programma een heel scherm moest bestellen om de accu er uit te halen. Die krengen zaten tot nu toe irritant vast, maar aceton doet altijd wonderen.
Dit zit ook in de Nokia 7.1 uit 2018 (toevallig vandaag geopend i.v.m. een batterij die opgeblazen was).

De Nokia gebruikt in plaats van 1 brede plakstrip met blauwe lip, 3 smallere plakstrips met zwart lipje.

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 februari 2023 14:31]

@arnoudwokke Dit zit ook in de Nokia 7.1 uit 2018 (toevallig vandaag geopend i.v.m. een batterij die opgeblazen was).

De Nokia gebruikt in plaats van 1 brede plakstrip met blauwe lip, 3 smallere plakstrips met zwart lipje.

Zie foto:
https://tweakers.net/i/-N...1R2.jpg?f=fotoalbum_large

[Reactie gewijzigd door djwice op 23 februari 2023 14:33]

De telefoon zit intern vrijwel hetzelfde in elkaar.
@arnoudwokke ... als wat precies? Andere smartphones in het algemeen of bedoel je de S22?
Misschien even de context er bij pakken:
Behalve de plakstrip is er weinig gewijzigd in het ontwerp ten opzichte van de S22-telefoons
Dit verklaart dus dat hij 100 euro duurder is geworden (voor vrijwel gelijke specs als de voorganger) 8)7
Ik mis een beetje in dit artikel dat dit mede door Europese verplichtingen komt die dit jaar zijn ingegaan, dat lijkt mij vrij relevante informatie!
Wat ik vreemd genoeg nog niet voorbij heb zien komen is dat een uitneembare batterij je de mogelijkheid geeft van een harde reset. Daarom kocht ik altijd een telefoon met uitneembare batterij totdat die vrijwel niet meer bestonden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee