Tesla maakt melding van probleem met achterlampen en brengt update uit

Automaker Tesla heeft een update uitgebracht voor al zijn Model Y-modellen en een deel van zijn Model 3-exemplaren. Er bleek een probleem op te treden, waarbij bij een deel van de auto's de achterlampen knipperden door een bug.

De update is al sinds meer dan anderhalve week uit, zo blijkt uit een melding bij de Amerikaanse National Highway Traffic Safety Administration. Volgens Tesla kwam de autofabrikant het probleem in oktober op het spoor door meldingen uit diverse landen. "Onder bepaalde omstandigheden branden de achterlampen met tussenpozen. Dat komt door een fout in de software die onjuiste detecties veroorzaakt bij het proces van opstarten."

Volgens de automaker gaat het alleen om achterlichten en niet om onder meer remlichten en richtingaanwijzers. De update komt vanzelf bij eigenaren van auto's terecht. Het gaat om Model Y-modellen van 2020 tot 2023 en 2023-modellen van de Model 3. In totaal zijn er alleen al in de VS ongeveer 321.000 auto's die met de bug hebben rondgereden, zo zegt de autofabrikant. Het is de elfde keer dat Tesla dit jaar melding maakt bij de NHTSA van een dergelijk probleem, schrijft Reuters. In de meeste gevallen troffen de problemen minder auto's.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

21-11-2022 • 06:13

218

Submitter: secretqwerty10

Reacties (218)

218
216
96
11
0
86
Wijzig sortering
In een afgelopen podcast werd door Tweakers besproken dat de software tussen redelijk goed en buggy heen en weer gaat. Daar werd een terechte opmerking geplaatst 'weet het RDW hier eigenlijk van?' en 'Hoezo, een eenmalige type goedkeuring, als er tegenwoordig OTA's zijn die functionaliteit drastisch kunnen aanpassen?' (Vrij onthouden citaten). Wat mij betreft mag Tesla (en andere fabrikanten) iedere keer bij het RDW langs om toe te lichten wat de wijzigingen zijn, inclusief test resultaten voor en na, voordat er ook maar 1 update gepushed wordt.

Sowieso als chauffeur ben je overgeleverd aan de software updates en verlies je maanden -zo niet jaren- functionaliteit.

Was dit geval een ramp? Was de veiligheid in gevaar? Gelukkig waarschijnlijk niet. Maar software die je lampen kan aansturen? Misschien iets minder dingen aan elkaar knopen en het simpel houden? Maar dat past waarschijnlijk niet in de ontwerpfilosofie...
Ik heb destijds uitgebreid met Tesla en RDW gecorrespondeerd over de phantom brakes. Ik heb ook aangegeven dat die erger leken te worden met recentere software updates. Het RDW was zich daarvan bewust (althans: van het feit dat Phantom Breaks bestonden cq voorkwamen) en had eigenlijk zoiets van: daar kunnen wij niets aan doen. Er is een typegoedkeuring afgegeven op de staat waarin de auto destijds de markt betrad en modificaties achteraf lijken dan niet meer relevant.

Dat merk je ook aan het feit dat Tesla ondanks hun iteratief upgraden van componenten (zo zijn bijvoorbeeld onlangs mijn draagarmen voor vervangen door een setje nieuwe, omdat links kraakte. Op mijn vraag waarom beide armen werden vervangen was het antwoord: omdat we inmiddels op versie zoveel van de draagarm zitten en we die links en rechts gelijk willen hebben). Mijn punt is: hoeveel van dit soort hardware changes mag je uitvoeren voor je niet meer over het voertuig spreekt wat destijds goedgekeurd is? En analoog daaraan: hoeveel changes mag je in software doorvoeren. Als ik het RDW mag geloven: oneindig veel. Het RDW merkte overigens ook fijntjes op "Wij zijn maar het RDW in dat kleine Nederlandje he, Tesla is ... Tesla". Het akelige gevoel bekroop me dat Tesla niet voor niets een typegoedkeuring bij het RDW aan heeft gevraagd.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 15:46]

Ruitenwissers die na een update niet meer werken en de instellingen op het scherm zijn lekker als het hard regent, fantoomremmen wat af en weer toeneemt op andere momenten, stuurcorrecties wanneer er iets wordt waargenomen (op de Duitse autobahn bij werk aan de weg door een stuurcorrectie naar rechts door de dichtbij staande vangrail bijna in de naast mij rijdende vrachtwagen gedrukt).
Het is echt niet allemaal beter. Tesla heeft te maken met veel verschillende typen wegen. Het argument lijkt te zijn dat het gemiddeld beter gaat dan de mens en de mens ook wel eens een fout maakt.
Ik ben voorstander van ontwikkelingssnelheid, maar zou een betere controle toch wel toejuichen....
Ruitenwisser shortcut kan je als snelkoppeling op je startscherm zetten. Dus als je pookje niet zou werken kan je daar meteen aan of uit zetten. Ruitenwisser camera (en niet een sensor) is van matige detectie kwaliteit. (mee eens).

Die andere dingen herken ik zelf niet en ik rij toch 30k per jaar waarvan de helft op auto pilot. Bij weg werkzaamheden zou ik zelf nooit op autopilot rijden. Phantom break heb ik 2 keer meegemaakt, 't is wat 't is, voetje bij 't gas houden en binnen 0,2sec heb je meteen weer voorwaartse stuwing.
Snelkoppeling of niet, je moet naar het scherm kijken.
Die stuurcorrecties zijn niet op autopilot. Je kan het uitzetten, maar dat moet elke rit…
Linker stok druk toets is direct ruitwisseractie.
Natuurlijk, maar dan zit je wel de hele tijd op dat stokje te drukken. Het is niet onwerkbaar, maar het is een auto van €60.000...
Ik zag gisteren toevallig een (short) filmpje waarbij de update uitgevoerd werd toen de bestuurder even weg was en de auto op het parkeerterrein stond.
Het resultaat was dat de bestuurder dus 20 minuten moest wachten totdat de update klaar was!!

Hij kon helemaal niets met de auto, de update kon niet afgebroken worden en de auto kon niet gestart worden.
Dus zeggen dat als de tesla computer niets doet je gewoon door kan rijden...
Dat is helemaal niets. Ik heb ooit een update uitgevoerd die mijn auto vervolgens uren lang onbruikbaar maakte. Er was kennelijk een soort watchdogscript voor nodig die kennelijk elke nacht in de auto draaien, die hangende updates killen en terugdraaien. Uit m’n hoofd kon ik vier uur lang niets... Nou stond de auto voor mijn deur en was het in de avond en hoefde ik nergens heen maar ik ben inmiddels wel zo verstandig om nergens anders dan thuis -als ik de komende uren nergens heen hoef- te updaten. En al helemaal niet op reis...
Dat filmpje is onzin, zo werken updates bij Tesla niet.
Een Tesla installeert een update pas nadat je daarvoor opdracht hebt gegeven via de app of het scherm in de auto. Hierbij wordt altijd vooraf gewaarschuwd dat er ca. 50 min niet met de auto gereden kan worden.
Waar ik me druk om maak? Om mijn auto die achteruit ging qua betrouwbaarheid van de automaat? Het aantal bijna aanrijdingen door achteropkomend verkeer was ik uiteindelijk wel spuugzat.
Gewoon inruilen je tesla, voor jou ook, ouderwets dieseltje kopen met een eenvoudige cruisecontrol, geen electronica, een nissan almera, of een oude honda civic of een toyota corolla.... youngtimertje, lekker goedkoop, nooit problemen. :P
Nou de Tesla is van leaseplan, dus inruilen gaat het hem niet worden. Als hij over anderhalf jaar uit de lease loopt ga ik waarschijnlijk zelf wat kopen. En als er niets beters beschikbaar is dan zal het waarschijnlijk een EV6 worden. Maar 100% koop (of lease) ik weer een EV. Ons huishouden heeft het fossiele auto tijdperk definitief vaarwel gezegd. Onze tweede auto is overigens een privé EV, voor mensen weer beginnen dat EVs alleen door leaserijders gereden worden. Mijn buurman heeft overigens een ID.3 gekocht en ik zie en hoor het steeds meer en meer: mensen denken beter na over de TCO van een EV en besluiten dan EV ipv een nieuwe ICE te kopen.
Ik heb mijn tesla ook gekocht als eigen ondernemer. gewoon 68.000 eur via 4 cijfers van je pin aftikken. leasen geloof ik niet in. alle rijke lui leasen niks, gewoon sparen en kopen. leasen maak je alleen maar andere rijk behalve jezelf.

ID3 is een PON product, voor elk ding moet je naar de garage..
EV6 snap ik, goed verhaal, niet beter als tesla ben ik van mening.
enige wat er nog overblijft, wel een vag product maar dat is porsche. alleen de prijs.... ik heb geen zin meer om een ruime ton voor een auto te betalen. die tijd heb ik wel gehad. voorlopig maar de tesla, ik ben erg tevreden.
Leuk hoor, maar niet iedereen kan 68k upfront op tafel leggen.Zakelijk een auto kopen is ook wel wat anders dan privé. En met mijn huidige bijtelling van 4% is leasen veel goedkoper. Maar mijn volgende auto zal aanmerkelijk duurder worden qua leasetarief en dan is het onder de streep waarschijnlijk goedkoper om te kopen. Als je je de cashout kan veroorloven, dat verdien je na 5 jaar terug.

Ev6 heeft Apple CarPlay, Tesla niet. Het heeft cooled seats, Tesla niet. Het heeft V2L, Tesla niet. Het heeft standaard auto-land change en autopark en beperkte summon, Tesla wederom niet (tenzij je FSD koopt voor 8k erbij). Ik zie echt ook wel wat nadelen hoor, maar de EV6 heeft ook best wat pré tov Tesla.

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 15:46]

Dat laatste is wel eng ja.
Doet me denken aan de Stint. "Niet zo moeilijk doen RDW, dit is innovatief, dus geef goedkeuring".
Daar hebben ze gelukkig van geleerd.
Anoniem: 91634 @Odie21 november 2022 21:57
Verklaart ook waarom er zoveel auto's tegenwoordig met verblinding verlichting rijden. Type auto wordt goedkeurd en vervolgens gaat de auto met andere koplampen op de weg en wordt er pas over 4 jaar naar gekeken bij de APK (of koplampen staan te hoog afgestelde).
Nee dat ligt ook aan het type LED verlichting. Ik krijg redelijk vaak een grootlicht signaal, maar mijn auto staat echt goed afgesteld. Naast de auto leveling en interne calibrate die ik zelf kan uitvoeren heb ik vorige week met de bandenwissel nog eens extern laten kijken of alles goed stond. Dikke prima…
Een wel zeer stomme reactie aangaande Tesla.
Alsof die fabriek alwetend en almachtig is, terwijl het zelfs nog maar een nieuwkomer op de markt is, met alle kinderziekten van dien. Als je ziet in youtube filmpjes wat er allemaal misgaat met die dingen, omdat mensen op de computer ervan vertrouwen, krijg je de kriebels.
Mijn reactie is stom? Want?

Tesla is geen nieuwkomer (meer) trouwens, produceert ook al weer bijna 25 jaar auto’s.
Tesla bracht zijn eerste auto (de roadster) uit in 2009, 13 jaar geleden.
Voor de farmaceutische sector bestaat er iets vergelijkbaars onder de naam Good Manufacturing Proces (GMP) maar dat is wel iets praktischer ingestoken.

Hierbij moet je iedere wijziging in je productieproces uitgebreid vastleggen, testen en valideren.

Daarbij hoeft echter geen nieuwe goedkeuring gehaald te worden, maar bij audits moet je wel je GMP proces op orde hebben anders worden de medicijnen van de markt gehaald.

Iets vergelijkbaars zou hier ook toegepast kunnen worden, waarbij het proces niet vertraagd hoeft te worden, maar in het uiterste geval de verkoop wel stilgelegd kan worden tot de fabrikant zijn zaken op orde heeft.

[Reactie gewijzigd door RobbieB op 22 juli 2024 15:46]

Daar hadden/hebben we toch
ISO 900.. voor ???
Dat gaat lang niet zo ver.
Het punt is natuurlijk hoe uitgebreid je iets vast legt, test en valideert. Daar zegt ISO niets over, en GMP waarschijnlijk wel.
(Is bij ISO ook heel lastig want dat gaat niet over één sector. Wat in de ene sector ruim voldoende is, is dat in een andere sector niet)
ISO 900x is echt peanuts vergeleken met GMP.

Maar goed ook, want voor veel sectoren is 900x meer dan voldoende, maar voor productie van farmaceutische producten die het verschil kunnen zijn tussen leven en dood wil je echt wel striktere controls.
Een tamelijk overtrokken reactie. Ik kan me wel voorstellen dat je de basis nog beter scheidt van de extra’s. Dat is al grotendeels zo. Zonder de computer actief in een Tesla functioneren alle basissystemen en kun je rijden, functioneren remmen, licht etc
Voor wijzigingen in de basissystemen is het zeker noodzakelijk dat er opnieuw gekeurd wordt, dat ben ik met je eens. Maar bijvoorbeeld het toevoegen van wasstraatmodus, blinde hoekcsmerabeeld, nieuwe navigatie opties zijn ook wijzigingen in software. Daarvan kun je niet elke keer een uitgebreide keuring voor eisen. Dan krijg je wat je nu bij veel auto’s hebt: je krijgt een waardeloze navigatie geleverd met spraakherkenning die niet werkt en dat blijft dan zo zolang je de auto hebt…,
Ik ben het met je eens. @Motrax schreef zijn reactie vanuit de impliciete veronderstelling dat de steeds zwaardere afhankelijkheid van software in auto’s iets van de laatste tijd is. Dat is absoluut niet het geval. Tien jaar geleden haalde ik mijn auto op na een onderhoudsbeurt en vertelde de dealer: “de zelfdiagnose van de bestuurdersstoel heeft een fout gedetecteerd. We hebben nieuwe firmware in de stoel geladen en daarmee is de foutmelding opgelost.”

Wat wel aan het veranderen is – waarbij Tesla eenzaam vooroploopt – is dat software niet altijd meer hardwarematig wordt gescheiden naar functie. Mijn huidige auto heeft maar liefst 48 verschillende electronic control units (processoren): een voor de stoelbediening, een voor de klimaatbeheersing, een voor het remsysteem, enzovoort. Als je meerdere van deze systemen combineert in één krachtige CPU heeft dat forse voordelen: lagere kosten, meer flexibiliteit, meer integratiemogelijkheden. Er zijn echter ook nadelen, waaronder het gevaar dat de verschillende functies elkaar negatief beïnvloeden (een fout in module X veroorzaakt een fout in module Y). En dat is precies het probleem waar keurende instanties mee worstelen: hoe ga je hiermee om zonder, wetend dat een typegoedkeuring gebonden is aan een eenmalige keuringsmoment, terwijl de software in auto’s na de toekenning van de typegoedkeuring steeds vaker en ingrijpender wijzigt?
Zelfs de autopilot blijft gewoon doorwerken als je tijdens het rijden het systeem reboot (beide knoppen op het stuur 5 a 10 secs inhouden). Laatst nog gedaan omdat m’n ruitenwissers maar niet uit wilden. Toen alles weer geboot was, werkte het touchscreen niet. Nog een reboot. En daarna werkte alles weer. Allemaal gewoon tijdens het rijden.
Dit alles in een volledig geupdate 2019 Model 3 Standard Range Plus.
Voor iedereen hieronder die roept dat het straks "andersom" is, dat je je ruitenwissers niet aan kan zetten, hieronder misschien wat context:

Je kunt de ruitenwissers bij Tesla niet uitzetten tijdens het gebruik van autopilot. Dan staan ze op automatisch. Logisch lijkt me, want als autopilot niet genoeg ziet moet hij wel de ruitenwissers kunnen bedienen. Er is dus in die situatie een overrule van de chauffeur die de ruitenwissers uit wil zetten. Er is andersom geen overrule van de gebruiker die de ruitenwissers aan wil zitten. Zoals iemand hieronder al opmerkt, vegen automatische ruitenwissers bij alle auto's wel eens als de berijder dat niet nodig vindt, meestal omdat er vuil zit voor de camera en de camera dus onvoldoende ziet. Natuurlijk kan de chauffeur op elk moment autopilot weer uitzetten waarna de automatische ruitenwissers weer uitgezet kunnen worden. (als de automatische ruitenwissers trouwens uit stonden voordat autopilot aan werd gezet, dan zijn ze direct weer uit als autopilot uit gaat). Als de camera geblokkeerd is en autopilot ondanks het automatisch vegen van de ruitenwissers toch onvoldoende ziet, dan gaat autopilot uit of het gaat dan zelfs niet aan).

Er is dus geen sprak van een situatie waarin de ruitenwissers niet aan gaan als de berijder ze nodig heeft. Er kan alleen sprake zijn van dat ze niet uit kunnen als autopilot ze nodig heeft. Dat lijkt me logisch en veilig.

Los daarvan zou ik zelf mijn auto niet rebooten tijdens het rijden, ondanks dat het kan en ondanks dat de systemen die nodig zijn voor het veilig besturen van de auto dan gewoon door blijven werken. Het rebooten van de auto vergt toch wat van je aandacht die je eigenlijk nodig hebt voor het rijden.
Klinkt logisch.
Maar er werd gezegd dat het daarna wel werkte. Dat zou dan niet kunnen als het inderdaad door de autopilot kwam.

En als het door de autopilot niet uit kan, dan zou er in ieder geval een duidelijke melding naar de gebruiker moeten zijn dat het daardoor niet uit kan. Gewoon de gebruiker interactie negeren lijkt me niet de juiste manier.
Hoe die situatie van Cybertinus994 exact verliep weet ik niet, maar er ontstond op een gegeven moment de indruk in de discussie dat de ruitenwissers niet aan zouden kunnen, terwijl het probleem blijkbaar was dat ze niet uit zouden kunnen, wat, zeker qua veiligheid, een heel andere situatie is. Dat automatische ruitenwissers soms wissen zonder dat de bestuurder dat wil is een algemeen punt waar vrijwel alle auto's met automatische ruitenwissers last van hebben.

Een Tesla geeft die duidelijke melding die je noemt trouwens gewoon. Als je je automatische ruitenwissers uit wilt zetten, terwijl de autopilot aan staat, dan verschijnt in beeld dat dat niet kan vanwege de autopilot. (vandaar dat ik weet dat het niet kan)
Je reboot je “auto” niet tijdens het rijden, je reboot de MCU, de Media Control Unit. Naar mijn beste weten kan je de drive computer niet rebooten, anders dan hem geforceerd “uit” zetten via het power-off commando. En dit kan alleen weer als de auto stil staat.

De MCU herstarten rijden is volkomen veilig en durf ik prima op de autobahn. Tis even lastig, want je ziet niet hoe hard je rijdt en je kan de muziek niet bedienen. Boehoe 😂
Ik kan daaraan toevoegen dat ik zelfs automatische reboots heb gezien van subsystemen (navigatie) en dat is vervelend en eigenlijk leidt dat ook wel af. Maar ja, wat willen we dan? Zonder software auto-rijden betekent heel wat achterwege laten.
Die heb ik in mijn Tesla nog nooit gezien, maar wel verschillende keren in een vorige auto, een Ford Mondeo. Er was een straat in Amstelveen, waar ik toen werkte waar in een bepaalde bocht het entertainment systeem altijd crashte en rebootte. Het scherm werd zwart en het duurde ongeveer een minuut totdat het weer werkte. Vanwege die exacte locatie waar het altijd gebeurde zal er vast een relatie met de navigatie zijn geweest, maar het gebeurde ook als ik geen navigatie gebruikte.
Ik heb het gezien bij een BMW. 1 van de eerdere systemen (1999). Die waren ook nog behoorlijk separaat van de rest.
Ik zou als mentaal gezond persoon sowieso NOOIT de machine de controle laten overnemen. Ook al meent muskus dat z'n software dat aankan. De weldenkende mens, die zich bewust is van zijn of haar verantwoordelijkheid zou dat te alle tijden moeten afwijzen. Ten eerste is Musk een charlatan, ten tweede blijf je als 'bestuurder' altijd verantwoordelijk.
Het feit dat ze bij Tesla zelfs achterlichten niet normaal laten functioneren geeft al aan hoe brak hun software is.
Hype in optima forma.
Tuurlijk blijf je als bestuurder verantwoordelijk, dat staat erg duidelijk vermeld wanneer je autopilot aanzet. Je kan ook op elk moment de controle terug overnemen, net zoals bij alle andere rij assistentie systemen. Iets wat veel weldenkende mensen dagelijks doen zonder problemen.
Ik kan niet wachten om de machine de controle te laten overnemen, want als weldenkende en feitelijke mens kan ik zeer goed toegeven dat ik als mens een veel minder goede bestuurder ben dan een machine.
Wat een waardeloze auto. Veel te veel digitaal aangestuurd. Een ruitenwisser moet het gewoon doen, raar dat je de auto moet resetten hiervoor.
Ik kom nog uit de tijd van betaalbare luxe sloepen, niks digitaal alles via zekeringen. Helaas was ik ook groot afnemer van de zekeringen. Behoorlijk wat irritaties meegemaakt, van slecht werkende TPMS sensoren tot een hangende claxon. En dat zonder techniek.

Toen verbaasde ik me al over de prijs/kwaliteit van 'luxe' in auto's. Bizar dat zo iets simpels als een ruitenwisser bedienen nog steeds fout kan gaan.
ik kom ook uit die tijd, maar ik denk dat je je verkijkt wat betreft dat 'betaalbare'.
Ja, begin jaren 90 was de leasegrens voor mijn vader 50.000 gulden, 22000 euro dus, en daarvoor kon hij een Alfa 164 rijden, of een BMW 318i enz. Maar ik denk dat als je de inflatie daarop los laat, dat de auto's niet zoveel duurder zijn geworden. Wel betrouwbaarder, zuiniger, veiliger...

(m.a.w. als je die 22k vergelijkt met wat een huis toen kostte, wat een week boodschappen kostte, een jaar stroom, en wat het modale salaris toen was, dan was het niet (veel) minder dan de 50k grens nu).
TPMS is al redelijk wat techniek hoor...
TPMS sensoren tot een hangende claxon. En dat zonder techniek.
Wat is dat voor een tegenstrijdige opmerking??? :? Een TPMS sensor moet een signaal draadloos versturen. Is dat geen techniek?

Een auto van nu heeft nog steeds zekeringen. Want een voeding kortsluiten mag maar een deelsysteem plat leggen. Maar digitaal is een hele parktische oplossing omdat anders elk onderdeel meer draden nodig heeft - dat is duur, meer werk en zwaar (qua gewicht dus). Nu worden veel subsystemen van soms maar 2 draden voorzien en de nul/min-pool is de massa van de auto. 1 draad is +12V en de andere draad is bedoeld voor het stuur signaal.
Handig om te kijken waar ik op reageer, dan snap je de lading van het woord 'techniek' in mijn reactie.
Dat gezegd hebbende had ik inderdaad de aanhalingstekens mogen gebruiken voor de duidelijkheid.

Waar ik op duidde, net als het draadje terug naar de eerste, is op de software in een Tesla nu vergeleken met 'software' toen wat vaak ook nog hardware-chips waren.
Maar zelfs als het pure hardware was (dus zelfs geen firmware) dan nog was er al sinds ongeveer 1990 al bij sommige sprake van CAN-bus systemen (of multiplex wiring in het algemeen).
En was het dus alleen heel 'star' - geen update mogelijkheid.
Bizar dat zo iets simpels als een ruitenwisser bedienen nog steeds fout kan gaan.
Dat is helemaal niet zo bizar. Het is een systeem dat al lang relatief complex is.
  • De ruitenwissers moeten altijd naar ruststand bij het uitschakelen.
  • Er is een interval systeem
  • Soms is dat interval systeem instelbaar - dat kan op verschillende manieren.
  • Er zijn meerdere snelheden (vaak 3)
  • Sommige ruitenwisser hebben een extra ruststand (achter de motorkap).
  • Aangezien het een motor betreft moet deze via een relais aan/uit worden geschakeld (vanwege impedantie e.d.)
  • De schakelaar heeft dus meerdere functies aan/uit + snelheid + interval selectie/instelling
  • eventueel met daarbij nog een regensensor.
Eigenlijk ideaal om met software aan te sturen.
Dan heb je nog niet gereden in een ID.3 of ID.4...
Alles is computer gestuurd, dat is even wennen, maar dat betekent niet meteen dat het waardeloos is.
Genoeg auto's waarbij een relais of zekering stuk gaat, daar hoor je ook niemand over. Dit is de digitale wereld, welkom!

Het is niet zo dat je elke dag of elke maand, een reboot moet doen. Ik heb nu een jaar een Y en heb hem 1 keer moeten rebooten.
tja - die ruitenwisser heeft tegenwoordig een regensensor en daar zit ook software achter. Toenemende luxe heeft nu eenmaal de prijs van toenemende complexiteit in veel gevallen.
En wat is het alternatief? Van alles zonder software proberen te regelen kan wel maar is veel duurder om te ontwikkelen, heel star, minder mogelijkheden en stom genoeg kunnen ook daarin storingen ontstaan. Zelfs een hele auto heeft een relais nodig om de ruitenwisser aan te sturen. Die slijten en daarom kunnen de ruitenwissers weigeren. Maar een reboot lost dat ook niet op.
Laatst nog gedaan omdat m’n ruitenwissers maar niet uit wilden.
Je brengt dit alsof het de normaalste zaak van de wereld is? Ruitenwissers die het niet doen is een "big no no". Wat als je dit was gebeurd in hevige regenval? Dan zit je opeens zonder ruitenwissers, met 100-130 op de snelweg. 5-10 seconden is dan erg veel tijd.
Wat als je dit was gebeurd in hevige regenval?
Dan was hij er niet achter gekomen denk ik, omdat hij ze dan niet uit had willen zetten.
Ja maar andersom kan natuurlijk ook hè... Nu was het toevallig niet uit kunnen zetten, volgende keer kan hij ze niet aan zetten.
Nu was het toevallig niet uit kunnen zetten, volgende keer kan hij ze niet aan zetten.
Is dat zo? Hoe weet je dat?

Ik weet dat ik misschien een beetje flauw reageer, maar dat komt omdat er een heel flauw argument wordt verkocht als iets zinnigs. We snappen allemaal dat er soms iets aan een auto mankeert, maar omdat het nu opgelost kon worden door iets te herstarten zouden we ons daar ineens heel druk om moeten maken?
Ja er mankeert soms iets aan een auto, maar een reboot is geen oplossing, dat is een workaround. Je weet niet wat de root cause is. De kans dat dit eenmalig was lijkt me bijzonder klein en de kans dat het specifiek alleen maar kan gebeuren met het uitzetten lijkt me ook niet heel groot.

Goed, gezien wat @david-v zegt, dat je altijd nog een hardware methode hebt om te wissen dat maakt het wel minder erg en het ging mij sowieso ook niet zo om 'Tesla slecht!', ik vond jouw reactie inderdaad vooral nogal flauw :) maar jouw punt waarom kan ik me ook wel weer in vinden.
De kans dat dit eenmalig was lijkt me bijzonder klein en de kans dat het specifiek alleen maar kan gebeuren met het uitzetten lijkt me ook niet heel groot.
Mijn punt is dat dit min of meer pure speculatie is (dat zeg je zelf eigenlijk ook, omdat je al erkent dat we de oorzaak niet weten). Het is ook niet ondenkbaar dat er een failsafe is, en dat het daarom niet uit ging. Verdeer kan het ook gewoon een hardwareprobleem zijn (zou niet de eerste keer zijn dat een sensor na een power cycle andere waardes aangeeft).

Hoe dan ook, het feit dat er zich een probleem (al dan niet met workaround) met een auto kan voordoen is niet echt anders alleen maar omdat het een softwareprobleem is. Als je ruitenwissers niet meer uit willen is dat vervelend. Niet meer aan is nog vervelender. Daar verandert de aard (hard- of software) van het probleem niet zoveel aan.
Een reboot bestaat zelfs bij een software-loze auto nog omdat dan alles even spanningsloos is en dus alle relais zullen afvallen. Niets vreemd aan eigenlijk. Ook een relais heeft het eeuwige leven niet. Corrosie zorgt soms voor slechte contacten in schakelaars of stekkers.
Je hebt een hardware knop om de ruitenwissers eenmalig te laten werken. In geval van nood kan je die uiteraard gebruiken meerdere keren achter elkaar.
Nee sorry, duidelijk onveilige rijgsituaties gecreëerd door je autosoftware minimaliseren is echt niet OK. "Gewoon je eenmalige ruitenwisser knop spammen", geen enkele fabrikant zou hier weg mee mogen komen.
Ik wil duidelijk maken dat mij dit nog nooit overkomen is dat ik de ruitenwissers niet uit kon zetten. Ik weet uit de context van het bericht niet of het daadwerkelijk uitzetten niet meer werkte (kun je op het scherm doen) of dat de regensensor niet goed werkte waardoor het maar bleef draaien (heb ik werkelijk in alle auto's meegemaakt, kwam vaak door viezigheid vóór de sensor en de manier waarop de software bepaald of het wel of niet regent). Dit is dus duidelijk niet iets wat door de autosoftware komt, want dan zou iedereen het hebben en continu, maar door een combinatie van factoren die uniek is voor deze gebruiker.
Dit is dus duidelijk niet iets wat door de autosoftware komt, want dan zou iedereen het hebben en continu, maar door een combinatie van factoren die uniek is voor deze gebruiker.
Het een hoeft het ander niet uit te sluiten, het kan perfect door een combinatie van factoren in de software voor die gebruiker zijn. Daar ga ik ook geen uitpsraken over doen behalve dat je boordcomputer moeten resetten om je ruitenwissers uit te zetten mij behoorlijk dodgy lijkt. Nu mijn punt was voornamelijk dat het niet OK is om dit soort gevaarlijke situaties te gaan minimaliseren.

[Reactie gewijzigd door Robby517 op 22 juli 2024 15:46]

boordcomputer moeten resetten om je ruitenwissers uit te zetten mij behoorlijk dodgy lijkt
Ik vermoed dat het te maken had met de touchscreen in de auto. Die kan in uitzonderlijke gevallen niet reageren, en dan is de soft reset nodig om dat weer te herstellen. Ik heb dit één keer moeten doen omdat het geluid bij aanzetten van de richtingaanwijzer niet werkte. Richting aanwijzer deed het wel, visueel kon je dat ook zien, maar geen hoorbaar geluid.

Ik weet niet wat zich precies voordeed bij dit specifiek voorbeeld. Ik wil het ook niet minimaliseren, elke "afleiding" is wat mij betreft niet ok, maar dat heb ik in alle auto's waarin ik gereden heb wel een keer gehad door software/hardware problemen. Ik heb in deze auto niet het gevoel dat het meer of minder is dan in de rest van de auto's waarin ik gereden heb.
Ik weet niet of het bij het model in kwestie van toepassing is, maar Tesla is op een bepaald moment overgestapt op de camera's i.c.m. a.i. om te bepalen of de ruitenwissers aan moeten, Deep Rain noemen ze dat. https://www.autovisie.nl/...et-voor-de-ruitenwissers/

Zelfs als je een regensensor op je Tesla hebt, met de nieuwere software wordt deze schijnbaar uitgeschakeld.
Ik denk niet dat dit soort onderdelen met een soft reset van het scherm/multimedia te beinvloeden zijn. Hoe dan ook, dergelijke resets zou ik liever niet tijdens het rijden doen. Gewoon de auto naar een parkeerplek brengen, resetten, en weer doorgaan. Het is tijdens het rijden een afleiding, dus ik zou dat niet doen.
helaas is het niet alleen bij tesla een probleem met software.
Voor mijn werk rijd ik nu een Mercedes Actros.
Deze mocht ik zelf ophalen en ja mijn eerste 100% nieuwe vrachtwagen af fabriek. Dus geen afgetrapte truck die diverse technische mankementen heeft. of beter gezegt zou mogen hebben.
Toch al diverse dingen voorgekomen die gewoon gevaarlijk waren tijdens het rijden.
Om een paar voorbeelden te noemen:

Spiegels (mirror-cam zoals ze dat noemen) die op zwart gaat.
Aangezien je echt afhankelijk bent van die dingen in mijn ogen levensgevaarlijk.

Rem assistent die zonder enige reden de vrachtwagen een noodstop laat uitvoeren omdat de camera blijkbaar een object heeft gezien, en nee weg was op dat moment leeg.

Knop verlichtingsschakelaar die weigert, laat wel zien dat dimlicht aan is. maar rijden deed ik met enkel dagrijlicht.

Touchscreen waarmee ik de radio, etc bedien en onderliggende menu's als settings van de vrachtwagen reageerden niet.

Iets simpels om de aanjager van de kachel hoger of lager te zetten moet je eerst voor in het menu.

Handrem die weigert. leuke foutmelding op het display, (kan de foto mocht iemand dit niet geloven laten zien).
sta je tegen het dok aan, hebben ze al de plateau in de oplegger geplaatst en begonnen met lossen,
ik MOEST heel de tijd de rem met mijn voet ingedrukt houden tot ik eindelijk een niet pools/bulgaars persoon bij kon brengen de rode knop om de standrem van de oplegger te activeren.
als ik de rem niet ingetrapt hield op dat moment rolde de truck gewoon weg, leuk als ze bezig zijn met 2 meter hoge pallets eruit te rijden.
kan akelig mis gaan.

en ja ook ruitenwissers die spontaan op hoogste snelheid gaan terwijl je normaal enkel op interval wilt hebben, om vervolgens niet meer uit te willen.

Techniek is leuk, maar bij een auto/vrachtwagen? houd het simpel.
je kan ook een electrisch/modern auto hebben zonder al die displays/computers en toch plezier hebben van schoon rijden
nergens staat dat ze niet functioneren ,
als ze blijven werken is er toch geen probleem.
issue was ze uitschakelen !
Het starten van de reboot is 5 a 10 seconden 2 knoppen indrukken. De reboot zelf duurt zeker 2 a 3 minuten, als het niet langer is. Dus ja, zeker niet handig.

En nee, rebooten tijdens het rijden is zeker niet normaal. Helemaal mee eens.

Een Tesla geef je ook altijd een naam in de app die erbij hoort. Het heeft een reden dat mijn auto "KutAuto" heet ;).
Ja dus? Alsof er geen schakelaar, relais, zekering, ruitenwissenmotor, mechanische armen en rubbers nodig zijn. En tegenwoordig een regensensor.
Ik ben het met je eens dat het heel erg vervelend is maar dat maakt het niet meteen zodanig dat het nooit meer zal falen als het niet via software loopt.

We moeten niet denken dat het vrogah veel anders en dus beter was [m.b.t. ruitenwisser]. Of wil je terug naar enkel een mechanische arm die je handmatig moet bewegen? Minder onderdelen dus iets kleinere faalkans op dat punt maar toch vaker mechanische problemen.
Ben je dat gewoon gaan vinden ? Je auto rebooten omdat de ruitenwissers niet uit gaan ?
Helaas is dat een gangbare praktijk - al jaren. Kan me auto's uit het pré-Tesla tijdperk herinneren waar je ook de accu moest ontkoppelen.
Ik heb zoiets nog nooit gehoord.
Ik verbaas me dan ook steeds opnieuw over wat vooral Tesla rijders tegenwoordig acceptabel vinden.
Maar ja, ik heb dan ook mijn hele leven japanners gereden.

Tegelijkertijd moet ik zeggen dat ik op de weg veel Tesla's zie rijden, maar nog nooit eentje met knipperende achterlichten.
Als je een auto ziet rijden met een achterlicht dat raar doet, dan is het eigenlijk altijd een Renault.
knipperende achterlichten zie ik ook vaak zelden bij tesla's, maar ook bij ander automerken.
dat ene hendeltje links van het stuur scheint nogal knap lastig te zijn te bedienen :+
Nooit gehoord hebben is niet hetzelfde als nooit gebeurd. Ook japanners kunnen gekke dingen doen (in de ogen van de gebruiker). Een relais kan kapot gaan, een schakelaar kan kapot gaan (en ook in de aan-stand). Komt misschien minder vaak voor of pas later in de levensloop maar software is nu eenmaal niet meteen bug-vrij.
De accu ontkoppelen is niet iets wat je zo snel doet. Dus als dat gangbare praktijk zou zijn, dan zou ik het in al die vele jaren wel eens van familie, vrienden of collega's hebben gehoord.

Ik ken wel de nodige andere gangbare problemen bij bepaalde automerken. Bv dat de achterwisser ineens 360 graden rond gaat ipv heen en weer.

"Gangbare praktijk" is heel wat anders dan, "kan wel eens gebeuren, je hebt net pech".
Het is gelukkig inderdaad geen gangbare praktijk maar ik heb het toch wel eens moeten doen. Zelfs een contact uit is een shutdown overigens - dus dan zijn ook veel systemen ook spanningsloos.
En dat doe je relatief vaak - moderne EV's hebben weer veel meer systemen die wel actief blijven ook al staat de auto 'uit'.
Ja, niet alleen bij moderne EVs. Toen ik 12 jaar geleden mijn eerste hybride kocht werd in de handleiding ook al aangegeven dat het normaal was dat er nog allerlei geluiden uit de auto kwamen als je 'm "uit" had gezet :)
Ja, hoe meer computer systemen - hoe langer er iets actief blijft. Dat kan dan ook en heeft ook voordelen. Moderne ICE auto's blijven ook langer gedeeltelijk actief.
Wij hadden een Citroën Berlingo. Daarvan ging af en toe de klimaat regeling op hol. Alleen warme lucht en extreem hoger ventilator. Niks kon ik regelen.
Accu los en weer vast en alles werkte weer normaal.
Dat geeft imho juist aan hoe buggy het is... Je zou toch nooit twee reboots moeten doen om ruitenwissers uit te doen....
Nou je verkoopt die auto niet echt.
Tja, we waren hier natuurlijk al die Tesla fanboys gewend. Maar tegenwoordig zijn er ook veel mensen die een Tesla rijden, gewoon omdat bij de keuze voor een nieuwe leaseauto ze verplicht een EV moesten rijden en de keus toevallig op Tesla viel.
Die geven gewoon hun eerlijke mening.
Ja, ik steek mijn mening over m’n Telsa niet onder stoelen of banken.
Er is echt maar 1 reden dat ik deze EV uit 2019 blijf rijden: de idioot lage bijtelling :). Dat het ook nog wel eens beter voor het milieu kan zijn is echt reden 2 of 3 pas (het concurreert met de snelheid van het ding). Hier kom ik ook gewoon voor uit :)
Ah een soft reboot dus.. dacht al. Ik doe altijd een reboot met de BRAKE .. en dan is het best knap om dat te doen tijdens het rijden

[Reactie gewijzigd door DeMeneer op 22 juli 2024 15:46]

Fijn dat het goed ging maar eigenlijk toch wel gevaarlijk dat je dit kan doen tijdens het rijden. Het zou veuliger zijn als je eerst je auto aan de kant zou zetten.
Elke update is misschien wat overdreven, maar alles wat gerelateerd is aan veiligheid van de bestuurder en medeweggebruikers zou ik inderdaad niet 'zomaar' gepusht willen zien naar auto's die op de openbare weg rijden.
Eigenlijk alles waarop een auto ook afgekeurd zou worden voor de APK als het niet naar behoren functioneert.
Verschillen die APK regels niet per land?
Maar wie bepaalt dan wat "gerelateerd is aan veiligheid"? Gaat Tesla dat zelf doen? Lijkt me niet erg verstandig, want dan zoekt men de grens op met wat wel en niet mag.
Dat is dan aan de RDW om te bepalen, lijkt me.
Krijgt de RDW dan ook code te zien omtrent de wijzigingen ? Of gaan ze alleen kijken naar de release notes ? Of alleen black box testing ?
De RDW bepaalt wat er wel of niet veilig de weg op mag. Als Tesla zegt "dat mag jij niet zien want code" zegt de RDW doodleuk: "prima, geen toelating tot verkoop of verkeer in Nederland, volgende!". Het zou wat zijn als zo'n fabrikant zaken gaat verzwijgen die de veiligheid aan gaan toch?
Het is natuurlijk ouderwets dat een landelijke instantie de veiligheidinspecties doet. Er zou één instantie zijn die wereldwijd de veiligheidinspecties doet. Omdat de commerciële belangen altijd zwaarder wegen dan de veiligheid bij een commercieel bedrijf, moet het dus een overheidsinstantie zijn.
En dan inderdaad élke update checken. Er mag natuurlijk wel een bundel updates in één keer worden uitgebracht. Die worden dan gezamenlijk beoordeeld.

Verder kan je denken aan: naarmate er vaker bugs worden gevonden die invloed hebben op de veiligheid (en ja, daar valt dit ook onder), kan een autofabrikant een lagere score krijgen en navenant vaker aan inspecties worden onderworden.
Dat is wat ik ook bedoel.
Dat heeft 2 kanten. Als eerdere tests het probleem niet vonden en de situatie dus al onveilig is wat dan?

Alsof mechanische aanpassingen altijd 100% betrouwbaar zijn? Nooit gehoord van te hard aangedraaide bouten of niet aangedraaide bouten? Of verkeerde gemonteerde onderdelen? In veel gevallen tijdens de eerste test-rit geen probleem. Want er zijn zoveel factoren die meewegen, de wegcondities, termperatuur, abnormale slijtage, enz.
Verschil tussen keuring of RDW inseinen. Hoe dan ook zal een club als RDW hier in de toekomst vaker mee te maken krijgen. Lijkt me toch grappig gezicht dat daar de maandelijkse patchronde van de fabrikanten wordt doorgenomen.
Als ik een blik werp op de site van RDW voor welke (offline) wijzigingen aan mijn auto ik dat zou moeten melden, dan is dat al vrij snel het geval. Ik kan me voorstellen dat ze op digitaal vlak ook het één en ander willen weten.
de een pest met software bouwen is soms, dat je links iets wijzigt en dat er dan rechts onverwacht iets omvalt. Dat zie je vaker bij softwarecomponenten die teveel verweven zijn - maar een wijziging links kan ook links voor zoveel belasting zorgen zodat rechts niet meer voldoende resources zijn en er iets uitvalt.
Aangezien Tesla een jong bedrijf is en de best practices al een stuk ouder zijn _mag_ je verwachten dat de architecten daarover hebben nagedacht. Maar gezien Elon's huidige relatie met ontwikkelaars (twitter), kun je net zo goed aannemen dat deadlines belangrijker zijn dan kwaliteit, en software soms YOLO naar buiten gaat. We weten het gewoon niet.
Dan kan ik me voorstellen dat een verplicht rapport bij elke update nuttig zou zijn: als er iets omvalt bij een update, en dat onderwerp is niet gedekt in het rapport, dan kunnen de advocaten iets met aansprakelijkheid. Natuurlijk veel haken en ogen die een advocaat eerst mag uitzoeken, maar dammit Jim I'm an architect not a lawyer.

[Reactie gewijzigd door increddibelly op 22 juli 2024 15:46]

Er zijn zeker verschillende manieren van software-ontwikkelen, maar wat Tesla doet past soms meer bij een eendaagse hackathon, dan bij een personenvervoersmiddel op de openbare weg.
Dat is praktisch niet uitvoerbaar. De RDW zal, net zoals elke ambtenaren-organisatie op z'n tandvlees lopen en het lijkt me onmogelijk dat zij daarbovenop ook nog elke OTA softwareupdate van elke fabrikant gaan beoordelen. Je creeert een enorme berg aan papierwerk en je introduceert enorme vertragingen in een proces waarvan je nu juist graag hoopt dat het snel werkt.
Maar wiens probleem is het dat een keuring niet uitvoerbaar is? Die van Tesla of die van de weggebruiker die een Tesla moet ontwijken omdat het achterlicht het niet goed doet?
Vermoedelijk zou dat het probleem zijn van de weggebruiker die langer met een dergelijk probleem blijft zitten omdat de autofabrikant het niet direct mag oplossen. De update moet immers eerst door de RDW heen.
Aan de andere kant: die fout was misschien wel opgemerkt tijdens een keuring waardoor geen enkele auto dat probleem had. Het verhaal valt zo langs twee kanten te verdedigen.
Die weggebruiker kan kiezen voor een ander merk. De achterop komende weggebruiker kan daar niets aan doen.
Nou, ik weet nog niet of ik nou zo graag hoop dat een fabrikant snel mijn achterlichten kan slopen...

Er zijn altijd twee kanten aan de medaille.

Het lijkt me iig belangrijk dat er een duidelijk onderscheid gemaakt wordt tussen kritieke veiligheidssystemen en de rest. Volgens mij is het al zo dat er (bij Tesla iig) verschillende computers gebruikt worden voor deze systemen. Het lijkt me dan ook niet onlogisch de software op de veiligheidscomputer te certificeren.

Als een fabrikant wil dat dat certificatieproces snel doorlopen kan worden, moeten ze maar zorgen dat de software goed te reviewen is, er goede geautomatiseerde tests bestaan, etc. Dan kan een code-review van een kleine wijziging in een paar minuten gebeurd zijn.
Een remlicht is toch geen kritiek veiligheidssysteem? De remmen wel. Daarom is de regel: fysieke koppeling [tussen rempedaal en remcilinder] noodzakelijk nog steeds van toepassing dacht ik.
Minder kritiek maar toch vind ik het fijn om te kunnen zien als de auto voor mij remt zodat ik daar beter op kan anticiperen. Bij een kop-staartbotsing waarbij achteraf blijkt dat de remlichten van het voorste slachtoffer niet werken kan de verzekering wel eens moeilijk gaan doen.
Wat? Een verzekering doet niet moeilijk over remlichten. Jij rijdt achterop en bent schuldig. Want niet remmen is ook altijd nog een mogelijkheid (dat heet crashen) en dan ben je nog steeds verkeerd bezig als jij weer daarop in rijdt (is de stelregel). Klinkt soms wat onrechtvaardig maar ja. En hoe dacht je aan te tonen dat de remlichten niet werkten als daar geen software bij te pas komt? Die lampen rijdt je wellicht wel aan stukken doordat je achterop klapt. Kun je moeilijk zeggen "ja, maar z'n remlichten gingen niet eens aan".

Dat jij het fijn dat ze werken is wel waar en daarom zal oom agent er ook op aandringen dat ze werken. Mar het is geen kritiek systeem.
Er zijn verschillende gradaties van "kritiek", waar dan uiteraard ook verschillende veiligheidsnormen op van toepassing zijn.

Een auto zonder werkende achterlichten voldoet simpelweg niet aan de toelatingseisen voor motorvoertuigen, dus het is raar dat de software die regelt dat die achterlichten (goed) werken, niet óók aan bepaalde toelatingscriteria getoetst hoeft te worden.
Maar als die software dus tijdens de test de boel niet heeft gehinderd hoef je dat toch ook niet apart te controleren? Sterker nog; hoe kun je de software nu controleren als extern bedrijf? Door de lichten te bekijken toch?

Dus simpel gezegd: ze voldeden aan de norm blijkbaar en nu is er een situatie ontdekt dat ze uitvallen. Meer niet. Kan ook met een simpele schakelaar gebeuren. Pas na de 100.000-ste activatie bleek dat deze een hogere faalkans heeft en alleen bij serie X van productie run Y (dus niet elke schakelaar - dus niet elke situatie). Helaas komt dit voor. Gelukkig zeldzaam. Daarom ook periodieke keuringen achteraf.
Als je in Duitsland strepen op je auto plakt moet je langs de TUV voor een keuring. Het kan dus wel.
heb je daar ook ergens een bron van?
zou het 1e zijn dat ik ervan hoor.
een sticker op je auto en herkeuring nodig |:(

weet wel als je op de nurburgring rondbolt je een geldig TUV , ongeacht je wagen in NL of BE de dag ervoor gekeurd zou zijn
Ah, dus omdat er een instantie is die het druk heeft moet je maar van alles toelaten.

Om het compleet in het gekke te trekken, jij vind het ook geen probleem als ik mijn buurman doodschiet? De politie is namelijk ook overwerkt en loopt op hun tandvlees. Waarom zou ik die met wissewasjes als geluidsoverlast lastigvallen, ik kan dat prima zelf oplossen dan toch?

Wat mij betreft geen argument dat de RDW het te druk zou hebben (ik heb geen idee of dat zo is). Dan moet Tesla zorgen voor minder updates die met de veiligheid van doen hebben zodat er wel tijd voor is. Updates voor andere systemen zoals het entertainment of openen van de deuren kunnen uiteraard zonder problemen doorgevoerd worden.
Personeelstekorten zijn op dit moment één van de grootste problemen in Nederland, in alle onderdelen van onze maatschappij. Ook wordt onze overheid al jarenlang verweten allerlei initiatieven te ontplooien zonder na te denken over de personele consequenties. Ik dacht daar alvast mee te beginnen, maar goed, zelfs op maandagmorgen zijn er kennelijk mensen die niet te beroerd zij een discussie met gestrekt been in te gaan en hem daarmee zo snel mogelijk op slot te zetten :)

Inhoudelijk:
Waarom zou ik die met wissewasjes als geluidsoverlast lastigvallen, ik kan dat prima zelf oplossen dan toch?
Inderdaad, goed argument. Alleen kies jij kennelijk uit de set met mogelijke oplossingen die oplossing waarbij uiteindelijk iemand anders moet ingrijpen. Waarom? De overbelasting van politie is volgens mij inderdaad deels veroorzaakt door de korte lontjes en het onvermogen om zaken op een volwassen manier op te lossen.
Dus ja, ik ga mee met het volwassen deel van je argument: de oplossing ligt niet in controle vergroten, de oplossing ligt in het slimmer organiseren van de updates en de controle. En misschien niet meer proberen elk risico tegen elke prijs te voorkomen.
Personeelstekorten zijn op dit moment één van de grootste problemen in Nederland, in alle onderdelen van onze maatschappij. Ook wordt onze overheid al jarenlang verweten allerlei initiatieven te ontplooien zonder na te denken over de personele consequenties. Ik dacht daar alvast mee te beginnen, maar goed, zelfs op maandagmorgen zijn er kennelijk mensen die niet te beroerd zij een discussie met gestrekt been in te gaan en hem daarmee zo snel mogelijk op slot te zetten :)
Personeelstekort kan toch nooit een excuus zijn om dingen niet te doen?
Inderdaad, goed argument. Alleen kies jij kennelijk uit de set met mogelijke oplossingen die oplossing waarbij uiteindelijk iemand anders moet ingrijpen. Waarom? De overbelasting van politie is volgens mij inderdaad deels veroorzaakt door de korte lontjes en het onvermogen om zaken op een volwassen manier op te lossen.
Ik heb er bewust bijgezet dat ik het compleet overtrok, maar de strekking lijkt mij duidelijk toch? Personeelstekort rechtvaardigt niet dat je dingen maar laat gebeuren.
Dus ja, ik ga mee met het volwassen deel van je argument: de oplossing ligt niet in controle vergroten, de oplossing ligt in het slimmer organiseren van de updates en de controle. En misschien niet meer proberen elk risico tegen elke prijs te voorkomen.
Niet mee eens, ik vind het prima dat Tesla rijders (of welk merk dan ook) zouden kiezen om meer risico te nemen. Maar aangezien dat mij en mijn dierbaren in gevaar brengt is dat geen optie. Dan zou je ook kunnen redeneren dat alcohol en verkeer prima samengaan en dat je niet elk risico tegen elke prijs kunt voorkomen. Moet je maar even net niet op de verkeerde plek op de verkeerde tijd zijn als ome Herman dronken thuis komt met zijn auto.

Maar ik ben het er wel mee eens dat de controle vergroten niet de juiste route is.
Personeelstekort kan toch nooit een excuus zijn om dingen niet te doen?
Natuurlijk wel. Je gaat toch ook niet op vakantie naar Zuid Frankrijk als je weet dat onderweg alle benzinestations gesloten zijn? Je gaat toch geen groot project opstarten als weet dat je geen resources hebt? Je kunt dan wel zeggen: dan zorg je maar voor personeel, maar waar haal je dat vandaan en hoe betaal je dat? Als dat allemaal zo simpel was, dan hadden we nu geen problemen in het onderwijs, in de zorg, in de transport. En zoek even op dit forum bij energietransitie en "de electriciteitsmaatschappijen zijn er nog niet klaar voor". Dat laatste komt in ieder geval deels door personeelstekort.
Personeelstekort rechtvaardigt niet dat je dingen maar laat gebeuren.
Dat zei ik ook niet, ik gaf alleen aan dat je van alles kan willen, maar dat er praktische problemen zijn die voorkomen dat je krijgt wat je wenst.
Niet mee eens, ik vind het prima dat Tesla rijders (of welk merk dan ook) zouden kiezen om meer risico te nemen. Maar aangezien dat mij en mijn dierbaren in gevaar brengt is dat geen optie. Dan zou je ook kunnen redeneren dat alcohol en verkeer prima samengaan en dat je niet elk risico tegen elke prijs kunt voorkomen. Moet je maar even net niet op de verkeerde plek op de verkeerde tijd zijn als ome Herman dronken thuis komt met zijn auto.
En dit is precies waar ik op doel. "Het zal je kind maar zijn!". Dat soort argumenten richten zich op emotie, niet op ratio. "Je zal maar op de verkeerde plek en plaats zijn". Yep. Dat heet pech. Het wordt tijd dat we pech en daarmee risico's weer toelaten in ons leven.
Tja, dat is het probleem van de fabrikant dat ze zich willens en wetens niet aan de regelgeving wensen te houden van een land waar ze hun producten willen verkopen. Dat je updates uitbrengt voor de autoradio oid, allemaal goed. Maar veiligheidszaken als verlichting, remmen etc op afstand aanpassen kan potentieel gevaarlijk zijn, normaal gezien moet zoiets ook gescheiden zijn van entertainment en andere grappen als wapperende deuren en toeters die Tesla in hun auto's bouwt. Het verbaast me dat dit niet zo is en dat ze met zo'n OTA update verlichting kunnen aanpassen.

Wat gebeurt er als de remlichten na een volgende update niet werken en iemand knalt achter op een remmende Tesla omdat het niet zichtbaar is dat die remt? Wie is dan verantwoordelijk voor de schade en het eventuele letsel (of erger)? De eigenaar/bestuurder voert deze updates immers niet uit en het is geen defect door slijtage waarbij bv één lampje kapot is, daarom zitten er ook drie remlichten op een auto om dat tijdelijk op te vangen. En dan snap ik wel dat er een reactie komt: "stuur ze maar langs de RDW voor herkeuring", dan zal de fabrikant zich achter zijn/haar oren moeten krabben of hun acties wel zo handig zijn.
daarom zitten er ook drie remlichten op een auto om dat tijdelijk op te vangen.
Dat is niet helemaal waar. Dat derde remlicht is naderhand gekomen omdat deze hoger gepaats werd en meer in het directe zichtveld ligt (centraal). De andere 2 lampen zijn niet bedoeld voor redundantie maar om de hoeken van een auto te zien en een auto op afstand als zodanig te herkennen.
Natuurlijk helpt het wel als er meer lampen dezelfde functie hebben. Maar dan heb je nog steeds een single-point-of-failure bij de remlicht schakelaar. Daar is er maar 1 van.

En als een remlicht niet werkt is geen reden om er achterop te rijden. Natuurlijk zorgt het voor minder duidelijkheid als deze niet meer werken maar is geen 1 op 1 reden. Want er zijn legio redenen om geen remlicht te zien; alle elektra valt uit, slecht zicht, totaal geen remactie maar wel blokkering van de wielen, enz. Ook in die gevallen moeten bestuurders die achter rijden opletten op het totale ding dat voor hen rijdt en niet alleen de remlichten.

Een bug als deze is absoluut geen opzet en we moeten ook niet meteen opspringen dat ze daarom onverantwoordelijk bezig zijn.
Weet je wat je zegt? Tesla moet voor elke update een goedkeuring vragen? Tijdrovend, komt niks meer van voortgang terecht en de rdw kan een normale auto zonder al het computer gestuurde nu al niet eens goed controleren en we gaan iets onnodig duur maken omdat je daar mensen voor nodig hebt om het te controleren. (alles is al even duur genoeg vind je niet?)

Bij 't invoeren of wok melding kijken ze of de veiligheid niet in geding is. Nou de software van tesla is wel 't minst waar ze zich druk over moeten maken.

Plus als je software vast loopt of je moet tijdens het rijden rebooten blijven alle basis functies van rijden, remmen, sturen enz behouden. (alle onbelangrijke dingen van je knipperlicht tot openen van je dashboard kastje is gedurende een min niet meer beschikbaar).
Weet je wat je zegt? Tesla moet voor elke update een goedkeuring vragen?
Wel voor updates die de basis veiligheidssystemen / functioneren van de auto aangaan wat mij betreft. Geen enkele fabrikant mag zomaar iets veranderen na de typegoedkeuring, waarom zou Tesla dat wel mogen?
Plus als je software vast loopt of je moet tijdens het rijden rebooten blijven alle basis functies van rijden, remmen, sturen enz behouden.
Er wordt al jaren ingezet op minder afleiding in het verkeer. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon vasthouden relatief zwaar bestraft wordt. En dan zou het normaal moeten zijn dat je tijdens het rijden je auto maar even moet rebooten? Sorry, maar dat is krankzinnig en zou nooit normaal mogen zijn. Het zou wat mij betreft niet eens een optie mogen zijn als je in beweging bent.
(alle onbelangrijke dingen van je knipperlicht tot openen van je dashboard kastje is gedurende een min niet meer beschikbaar).
Ik weet dat er bepaalde automerken veel bestuurders hebben die knipperlichten als een optie zien en deze nooit gebruiken, wordt dat ook normaal bij de Tesla rijders?

Knipperlichten zijn, mijn inziens, een essentieel onderdeel van een auto. Daar is niets onbelangrijks aan. Het is je enige mogelijkheid om je omgeving aan te geven wat je aan het doen bent, die dingen moeten ten alle tijden werken en ik ben erg benieuwd waarom jij denkt dat ze onbelangrijk zijn?
De knipperlichten werken gewoon tijdens een reset, hij denkt van niet omdat je dan het 'klik klak' geluidje over de speakers niet hoort als je een knipperlicht aanzet.
De knipperlichten werken gewoon tijdens een reset, hij denkt van niet omdat je dan het 'klik klak' geluidje over de speakers niet hoort als je een knipperlicht aanzet.
Dat is te hopen en klinkt aannemelijk. Ik heb geen Tesla dus heb er geen ervaring mee en ga dus uit van wat ik hier lees :)
Sterker nog: autopilot werkt gewoon tijdens een reset van de MCU. En een disengage laat zelfs een 'piempoem' geluidje horen via een backup speakertje/citcuitje, het linkt ook overduidelijk anders.
Het is wat je verstaat onder basis veiligheid systemen? Remmen, gas, schakelen van neutraal naar d en r, abs, traction control, alarm lichten 't werkt allemaal. Als rijder kan je dus alles. (ik vind al die rijstrook controle spullen geen basis. (dat is elke auto een optie.)

Het vast zitten van het scherm heb ik de afgelopen 2 Jr 3x mee gemaakt waarvan 0x onder 't rijden.

Je knippers werken volgens mij wel alleen je hoor geen clignoteur geluid tijdens een reboot.

As laatste ik heb veel (dure) auto's gereden en ik vind 't oeverloze afgeven op tesla als automerk ongekend teleurstellend. dat gezeur en afgekraak over een automerk die in 10 Jr een revolutie teweeg heeft gebracht is zonde. Laten we 't is blij zijn dat we dit soort dingen mogen meemaken. En genieten van de technologie.
Er wordt al jaren ingezet op minder afleiding in het verkeer. Het is niet voor niets dat bijvoorbeeld een mobiele telefoon vasthouden relatief zwaar bestraft wordt.
Daar kom je aan een kernpunt. Waarom is dat afleiding; rebooten of een telefoon vasthouden? En is de regel niet gewoon: je moet opletten? Wat ga je anders doen? Verbieden om te praten in de auto - leidt soms ook af. Of alle insekten verdelgen? Leidt best af zo'n zoemend beest in je auto.

Er wordt ook al jaren ingezet op minder verkeersslachtoffers terwijl deze in ons land statistisch zo laag zijn dat het eigenlijk niet meer ligt aan oorzaken waar we invloed op hebben.
Knipperlichten zijn, mijn inziens, een essentieel onderdeel van een auto.
Knipperlichten zijn geen esstieel onderdeel van een auto. Remmen en een stuurinrichting wel. Alsof je niet kan zien dat een auto van richting verandert als deze geen knipperlichten heeft... zou mooie bende worden als iedereen die moet uitwijken eerst even 3 keer moest knipperen...
Kan geen plusje geven, maar ben het helemaal met je eens
Knipperlichten niet belangrijk? Tja als je alleen op de weg rijdt misschien, maar voor communicatie met je medeweggebruikers zijn ze uitermate belangrijk. (Hoewel er genoeg mensen rondrijden die volgens mij die hendel nog nooit hebben aangeraakt)

Je rijdt wel met een dodelijk wapen rond. Dat je het OK vindt dat het besturingssysteem daarvan kan vastlopen en je 'alleen maar even onder het rijden moet rebooten' vind ik zorgelijk.
Ze werken gewoon, je hoort alleen het klikklak geluidje niet.

Overigens staat de besturing/remmen/etc volledig los van de computer/multimedia en zal dus altijd blijven werken.

Meeste daarvan is gewoon mechanisch, drive-by-wire is sowieso verboden.
Drive by wire is helemaal niet verboden, het 'gas'pedaal is bij heel veel autos inclusief Tesla al drive by wire. Daarbij krijgt de nieuwe Toyota bz4x volledige Steer by wire (en een foeilelijke yoke, goed afgekeken van Tesla).

https://topgear.nl/autonieuws/toyota-bz4x-2021-half-stuur/

Verder worden ook handremmen (wat gewoon wordt gezien als onderdeel van 'drive' systemen) al sinds mensenheugenis 'by wire' gedaan in moderne autos. Koppeling (ook onderdeel van 'drive' systemen) zijn in automaten niet alleen 'by wire' maar zelfs geheel geautomatiseerd. Eigenlijk zijn de rem en het stuur twee van de laatste systemen die nog niet volledig 'by wire' zijn en vaak een mechanische backup hebben, maar wel ondersteunend of zelfs volledig autonoom ingrijpen (ik noem een Autopilot, ik noem een ABS of collision detect).

[Reactie gewijzigd door Odie op 22 juli 2024 15:46]

handremmen al sinds mensenheugenis 'by wire' gedaan in moderne autos.
Eh, Sinds mensen heugenis en modern zijn wat met elkaar in tegenspraak. Maar het is ook niet waar. De handrem is vaker een puur mechanisch systeem voor zover ik weet. Dus ook bij de wat modernere auto's - bij de allernieuwste modellen zal dat wel zijn omgezet, typisch gevalletje van eerst was het hip en wat kostbaar, nu mainstream. Maar misschien hebben we het gewoon over andere tijdspannes.

Een koppeling bij een automaat ontbreekt vaak tenzij het een gerobotiseerde bak betreft. Dat is een speciaal soort automaat - feitelijk een handmatige versnellingsbak die door servo's wordt bediend. En bij die reguliere automaat is de koppeling een ander mechanisch systeem; de koppelomvormer. Soms is ook de gear-selectie nog deels mechanisch. Maar dat kan al volledig 'by wire'. Maar wanneer is iets volledig 'by wire'? Zelfs een gaspedaal is nog deels mechanisch ook vindt daarna de signaal overdracht by wire plaats.

Rem en stuurinrichting hebben altijd nog een mechanische link en als het elektronische deel (wat dus elektromechanisch is) uitvalt kun je nog steeds remmen en sturen. Het mechanische deel is geen backup maar juist het primaire systeem. Het elektronische deel is een 'assist' (gestuurde bekrachtiging). Als ze dan weer volledig zelfstandig kunnen ingrijpen dan heeft deze assist een eigen servo of elektromotor. De oudere ABS systemen konden alleen ingrijpen d.m.v. kleppen.

En als ik eerlijk ben is een mechanisch systeem toch soms wel handig omdat je anders bij storing helemaal niets kan.
De definitie “by wire” wil zeggen dat er geen mechanische koppeling tussen de menselijke input en de daadwerkelijke uitvoering is. Om met de handrem te beginnen: ik druk op een knopje op een pookje en dat trekt de handrem aan. Ik trek niet aan een hendel die fysiek de remschoenen beweegt via een kabel zoals vroeger. Wat het “gas” pedaal betreft: mijn voet beweging gaat puur electronisch naar de aandrijving, daar komt geen fysieke koppeling meer aan te pas (en bij een EV is dat ook wat lastig omdat er geen luchtklep meer is om aan te sturen.

Mijn sinds mensenheugenis was een schertsende overdrijving. Maar mijn punt was dat drive by wire helemaal niet verboden is. En los van de genoemde Toyota was er meen ik al een auto op de markt die volledig drive by wire was.
(Ik weet wel wat '...-by-wire' is ;) ).

En m.b.t. de handrem: dat wisselt dus nog. Soms zit in sportieve auto's nog wel degelijk de puur mechanische variant (voor de hand-brake-turn :9 )

Voor de gaspedaal is het dus al heel lang 'drive-by-wire'.

Maar dat is voor zover ik weet dus nog niet toegestaan voor stuur en remmen.
Al lees ik dat Infinity het wel deels heeft toegepast:
Infiniti's DAS, however, retains a mechanical link between the wheel and the rack.
Maar is dus niet helemaal los nog - er is nog een mechanische backup.
Het is dus wel toegestaan en Toyota gaat er een auto mee op de markt brengen nu.
Ja daar lijkt het op. Ik kon geen actueel bericht vinden zo snel. Wat echter wel meteen duidelijk was bij de eerdere 'uitgave' van steer-by-wire dat het behoorlijk onprettig is. Ik moet ook toegeven dat het beetje dubbel is. Als je gewoon voortsukkelt is het absoluut geen probleem dat de feedback matig is. Maar als je wat bochtjes neemt is feedback echt wel fijn. Zelfs een vol-elektrische assist is dan al minder fijn dan een puur hydraulische assist (waarbij de hydroliek dan dus niet elektronisch wordt gestuurd).
Maar met tuning kan het redelijk worden genaderd - maar of het ooit zo goed wordt als puur mechanisch dat weet ik nog niet.
Ik heb met mijn Model 3 met vol-elektrische assist geen enkel probleem qua feedback moet ik zeggen. Wat ik erg fijn vind aan de Model 3 (en dat komt niet door SbW, ik weet het) is dat ik maximale uitslag met amper 1 rotatie van het stuurwiel haal. Met SbW gaat dat nog minder worden, dan kun je dus spreekwoordelijk haaks de hoek om met een kwart uitslag. Qua feedback maak ik me geen enkele zorgen, force feedback is in diverse industrieën waaronder aviation en gaming gemeengoed. Het zal anders zijn, maar alles went.
Ja - zo'n model 3 is ook geen sportief model maar een 'gewone sedan'. En dat 'adaptive steering' ken ik ook wel van een ander merk (BMW). Stuuruitslag is dan afhankelijk van de snelheid. En dus niet alleen de bekrachtiging is dan afhankelijk van de snelheid (dat bestond al wat langer).

En feedback is een wonderlijk iets - met onze analoge sensoren voelen we nu eenmaal elk onnatuurlijk effect in een auto. Force feedback in gaming heeft geen mechanische terugkoppeling. Wat de wielen doen afhankelijk van de ondergrond is geen probleem omdat dat vanuit de software wordt geregeld.
Ik praat ook deels mensen na die auto's testen hoor. En het is zeker niet slecht.
Of gewoon eisen dat updates maar een x aantal keer per jaar voor mag komen. Op je kenteken kun je bijv ook zien welke terugroepacties er voor je auto zijn. Wat het probleem is en of het al opgelost is. Dit kan een simpele update zijn, maar ook dingen die met veiligheid te maken hebben. Waarom moet Tesla hier anders in behandeld worden ?

https://www.ad.nl/auto/au...eg-niet-meer-op~a6e8d6de/

[Reactie gewijzigd door Crp op 22 juli 2024 15:46]

Dat is al een aantal jaar dat de achterlichten via can-bus loopt en dus via software word aangestuurd.
Dat het al een tijdje bij andere voortuigen ook zo is verandert de vraag niet.

In theorie zou je trouwens bij brandstofauto's ook een performance pakketje kunnen pushen dat de emissiewaarden negatief beïnvloedt.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 15:46]

Is dat niet precies wat onder andere VW en Renault op dit moment zwaar aangerekend wordt? Dat ze andere software in het lab inladen dan op de echte weg? Hoewel dat iets minder met veiligheid te maken heeft wordt dat ze, terecht, zwaar aangerekend.
Nee, daarbij is het dezelfde software die in een andere modus springt. De labtests volgen een vast patroon van gasgeven, remmen, stilstaan etc en dat kan de software herkennen.

Waar het hier over gaat is de situatie dat er ná die tests alsnog OTA software gewijzigd wordt. Als dat de navigatie betreft: prima. Als het keuringsaspecten betreft is het best een relevante vraag of, en zo ja onder welke omstandigheden en met welke checks, je zoiets zou mogen wijzigen.
Elke keer als er een bugfix uitgebracht wordt moet men eerst met hangende pootjes bij het RDW langs. De ambtenarij kennende duurt zo'n goedkeuring maanden.

Wat als er in de tussentijd een voorval plaats vind door een euvel wat door die fix verholpen zou worden. Wie is dan verantwoordelijk?
De fabrikant die blijkbaar auto's de baan op stuurt met bugs. Auto's rijden nu zo'n honderd jaar op de baan en altijd hebben de fabrikanten testafdelingen gehad om eventuele problemen op te sporen. Een auto jaren geleden verliet de fabriek en werkte gewoon. Ging er een lampje stuk dan haalde je een klepje los, ander lampje erin en rijden maar. Sinds producten op afstand geupdate kunnen worden lijkt het wel alsof de consument de testafdeling is en wordt er vanalles half afgewerkt de markt op geslingerd. Dag-één patches van games zijn een niet-gevaarlijk voorbeeld, bij iets als een auto wordt dit al een groter probleem. Dat ze er maar voor zorgen dat de boel fatsoenlijk werkt en als het niet via software kan, dan sluiten ze boel maar ouderwets mechanisch aan toch?
Ik denk dat je een beetje zoek in de 'terugroep' database van de RDW, dat je nooit meer in een auto durft te stappen. https://terugroepregister...es/Terugroepregister.aspx

Elke merk heeft terugroepacties. De meeste van deze correcties worden verholpen bij de APK of bij een ander tussentijds bezoek aan de dealer.

Hier een bericht dat Volkswagen ruim 31.000 auto's terugroept (waarvan ruim 800 in NL) omdat het rempedaal niet werkt. bron
Eh, het rempedaal werkte wel, alleen de voetplaat kon loskomen. en dat is wat minder prettig bij het remmen, dat dan nog wel steeds kan.
Hahaha, voordat je over vroeger praat misschien even wat bronnen raadplegen? Hier alvast wat zoektermen:
Ford Pinto
Takata airbag

Vooral die laatste kun je eigenlijk niet gemist hebben.
Dat is toch al jaren zo? Alleen reed je vroeger maanden tot een jaar rond met dezelde bug omdat er geen methode was om de update OTA naar de auto toe te krijgen. Daarvoor moest hij een langdurig firmware upgrade traject doorlopen in de garage. Voorbeeld: een volledige firmware upgrade van mijn v40 (bijna laatste model) duurde gemiddeld 3 uur. Mijn auto stond gemiddeld elke 3 maanden bij de garage voor een beurt en had minimaal 2x per jaar een firmware upgrade blad in mijn auto liggen waarbij meerdere chips een update kregen.

Ook op mijn v60 krijg ik niet de firmware van alle auto onderdelen OTA en moet ik langs. Bijvoorbeeld voor de huidige bug met het geluid van de knipperlichten in de auto die het niet doet. Rete vervelend, omdat ik telkens als dat gebeurd niet zeker weet of de knipperlichten zelf nog wel werken.

En mechanisch is ook geen oplossing. Al gezien hoeveel mensen er buiten rijden op dit moment zonder goed werkende verlichting? Dan staat de verlichting helemaal niet aan, doet de achter verlichting helemaal niets, hangt er een koplamp half bij, knipperen remverlichting of andere verlichting als het knipperlicht aan hoort te staan.. Een ochtend/avond op de weg en je kunt de hele bingokaart afstrepen.

[Reactie gewijzigd door SunnieNL op 22 juli 2024 15:46]

Je doet nu wel aan doemdenken, en een beetje aan stemmingmakerij ten aanzien van de overheid. Er is uiteraard prima een onderscheid te maken tussen een hotfix die een ernstig veiligheidsprobleem oplost, en betapatch nummer 18 die nodig is om eindelijk de cameragestuurde ruitenwissers fatsoenlijk te laten werken. Dat eerste kan met voorrang behandeld worden, voor dat tweede kan Tesla achteraan in de rij aansluiten, en ook fors voor betalen voor de tijd die de RDW ervoor nodig heeft. Stimuleert Tesla ook om dingen misschien in een of twee keer goed te doen.
Ze moeten sowieso naar de RDW om de recall op de software te registreren.
Wat een bureaucratische gedoe zeg!

Op de weg zie ik sowieso van allerlij soorten lampen, de ene is fel de andere amper te zien, de ene knippert bij het remmen en de andere weer niet. om nog maar te zwijgen over de variaties van knipperlampen die er zijn.

Wist je dat meer dan 90% van alle 'recalls' worden opgelost worden door OTA's.
Waardoor de auto juist veel sneller veiliger is, in een auto die zowieso al een van de veiligste auto's is om in te rijden!

Als tesla rijder heb ik zelf vooral profijt van alle updates, elke maand komen er wel weer toevoegingen en bugfixes naar de auto toe en elk jaar wordt er (net zoals bij de telefoons) het OS weer een beetje opgepoetst waardoor het weer als nieuw aanvoelt. Ik rij nu al bijna 4 jaar in een model 3 en heb nog steeds het gevoel dat hij "nieuw" is terwijl bij alle andere (lease)auto's die ik hiervoor heb gehad er na 2 jaar wel weer een beetje op uitgekeken was.

Ik kan het OTA beleid alleen maar toejuichen en ik ben blij dat de traditionele autobedrijven ook die kant op aan het bewegen zijn.
Het is niet wel of niet. Mogelijk moet er bepaald worden wat wel en wat niet OTA bijgewerkt zou mogen worden. En wat de te checken criteria zijn.

"handig, VW heeft zojuist een OTA update gestuurd waardoor m'n EGR klep uitgeschakeld is. Ok, m'n uitlaatgassen zijn nu veel vuiler maar dat vervelende oranje check engine lampje blijft tenminste nu wel uit".

Of we besluiten dat het geen probleem is. In dat geval kun je de lijn doortrekken en is het om te beginnen al niet zinvol dat de eerste keer gecheckt wordt. Dan kun je de hele goedkeuringsprocedure afschaffen.

Beide voorbeelden zijn extreem. De waarheid zal in het midden liggen, dus dan is het zaak te bepalen waar dat midden dan wel niet precies ligt.

[Reactie gewijzigd door Yucon op 22 juli 2024 15:46]

Het verschil tussen Tesla en 'tradiotionele' auobedrijven is er toch helemaal niet. Ze gebruiken precies dezelfde productie methoden en onderdelen met her en der een eigen onderdeel. Net zoals vele andere fabrikanten. Ze hebben alleen nooit een verbrandingsmotor geproduceerd.
Dat ze misschien wat voortvarender lijken met software gimmicks is ook niet zo bijzonder. Andere fabrikanten leggen elders wat meer nadruk (duurder leer of beter onderstel of meer kwaliteits beleving enz.).
na 2 jaar wel weer een beetje op uitgekeken was.
Uitgekeken op een auto is bijzonder subjectief en ligt aan allerlei factoren. In een auto van 20 jaar kan ook een nieuwe radio worden gemonteerd.
Meerdere auto's rijden en er tussen afwisselen geeft ook een langere 'doorloop tijd' (zijn net schoenen...)
Maar is dus niet een eigenschap voorbehouden aan Tesla's of auto's die hun OS af en toe updaten. Je kan ook de carrosserie kleur veranderen of de wielen of de binnenbekleding enz.

Eigenlijk zeg je goed "net zoals bij telefoons" en na een tijdje zijn de updates niet meer zo significant.

Maar naar een tesla kijken met een roze bril zouden we moeten vermijden denk ik, Iets wat we allemaal wel doen hoor - zodra je tevreden bent treedt dat nu eenmaal op. Betekent niet dat alles 100% is maar wel dat een bepaald tevredenheidsniveau is bereikt.
Erg bureaucratisch, ik snap echter wat je zegt, wat die recente ontwikkeling rondom gebruik van camera's en Europese beperkingen rondom g-krachten in bochten bij gebruik van cruisecontrol/autopilot betreft, is mijn model 3 is ineens veel zenuwachtiger cq minder veilig in gebruik(lees, je autopilot neemt een afslag in de spits met 30 km/h). Deels door dus door Europa veroorzaakt, deels door Tesla zelf.

Typegoedkeuring prima bij updates, maar buiten de huidige complexe overheid om. En als je dat wel wil, en als dat met overheidsrestricties te maken heeft, betaald door de overheid.
Misschien moet je wat minder op de rijhulpsystemen vertrouwen, en je eigen inzicht gebruiken?
Deed ik sowieso al, maar als mij een product verkocht wordt dat door Europese maatregelen onverwachte zaken gaat doen, dat het daarvoor niet deed. Dat is lichtelijk bagger. Even losstaand van het feit dat ik altijd op de weg let als ik rij.
Inderdaad een terechte opmerking. de gevolgen zijn niet te overzien als functionaliteit zoals lampen het niet goed doen. We hebben al genoeg gevaren op de weg die zonder verlichting in de mist rijden. Ook software is daar een boosdoener van. Veel mensen rijden op de automatische stand en kijken nooit om naar de verlichting terwijl elke fabrikant een eigen gevoeligheid heeft ingesteld. Helaas zie je politie ook niet of nauwelijks ingrijpen.
Die updates komen 2wekelijks. Van kleine aanpasingen interface tot een aanpassing autopilot. Wat jij op doelt is meer bureaucratie, meer papierwerk, meer overheidsinstanties.

Dan ga je terug naar tijd waar auto’s 1x geleverd werden met software en je dan maar uw plan moet trekken of €300 betalen in de garage om dan vervolgens terug een afspraak te maken da omdat er er een andere bug is.

Ik ken zo’n horrorverhaal. Premium merk. Hybride. Auto ging continu in noodloop. 24x langs garage gegaan.

Waarom niet gewoon een ISO certificaat? Werkt in de luchtvaart en medische sector ook zo. Zolang je kan aantonen dat je bepaalde processen hebt moet je niet 20x per jaar uw code laten goedkeuren. 1x per jaar een audit is ok.
Helemaal mee eens. Ik vraag mij dit ook al langere tijd af. Dit is gewoon ronduit gevaarlijk. En Tesla test duidelijk niet goed gezien de problemen bij eindgebruikers pas bekend worden.

Dus wat mij betreft elke keer opnieuw een typegoedkeuring aanvragen alles door laten testen voor de software pas uitgerold mag worden want je wilt hier geen ongelukken door nalatigheid van de auto fabrikanten die even snel wat aanpassen met grote gevolgen.
Ik vraag me af hoe dat in de VS zit; als daar een probleem is kan Tesla een miljoenen, zo niet miljardenclaim krijgen (class action enzo).
Je zou denken dat dat ook gewoon nodig is als je iets aanpast wat niet onder de typegoedkeuring valt. Net als bij normale auto's. Je kan best veel aanpassen aan auto's in Nederland, waarna je er gewoon de weg mee op mag. Denk bijvoorbeeld aan iets simpels als andere wielen. Maar bij bepaalde aanpassingen moet je officieel langs het RDW. Bijvoorbeeld het vervangen van de motor door eentje met een meer cilinders.
je laatste twee regels,.... en dat zegt een tweaker die op tweakers zit waar iedereen alles maar aan elkaar knoopt kwa technologie?
Maar software die je lampen kan aansturen?
Dan moet je eens een VAG auto onder de loep nemen. Ik kan van alles doen bij mijn Audi. Zo kan ik mijn groot licht koppelen aan de gevaren lichten (lijkt wel een ambulance in combinatie met "dunkelphase" knipperlichten), mistlampen als rem lampen (die gaan dan niet super fel schijnen, maar dan is het hele achterlicht verlicht) en nog veel meer. Lampen zijn al lang niet meer simpel, neem maar een kijkje bij de matrix koplampen, dat is innovatieve technologie dat niet zonder software kan werken. Het moet uiteraard gewoon getest worden in elk bedenkbaar scenario.
Ik had al een aantal keer een Tesla voor mij met knipperende achterlichten, ik meende zelfs de remlichten waardoor het voor mij leek alsof de ABS bij dat voertuig ingreep. Vaak zijn dit dan de alarmlichten, maar toch... Daar kun je best van schrikken als je in polonaise tijdens de spits rijdt.
Ze hebben een functie toegevoegd dat als je hard remt je knipperlichten sneller gaan knipperen. (dat is nog 1 stap voor je noodstop). Dit wordt berekend op basis van je gyro Die negatieve g krachten meet (dus stop vertraging).
Klopt en dat komt de veiligheid ten goede. Net zoals de redelijk recent toegevoegde blinde hoek camerabeelden. Verder zijn er ook verbeteringen in diverse overige rijhulpsystemen uitgebracht. Tot nu toe zie ik de veiligheid eerder toenemen door al deze updates. Als dan voor elke wijzigen een volledige keuring afdwingt rem je dit enorm af en bereik je tegenovergestelde van wat je zou willen.

[Reactie gewijzigd door Buntuhein op 22 juli 2024 15:46]

De rijden al tientallen jaren auto's waar niet om de haverklap updates voor uitkomen die met de veiligheid van doen hebben of morrelen aan de typegoedkeuring. Daar zit al jaren innovatie en als het nodig is volgen er gecoördineerde terugroepacties door de instanties. Dat lijkt mij een bijzonder goed uitgangspunt.

Ik vraag mij af welke veiligheid het soms ten goede komt. In plaats van alle auto's te voorzien van een uniforme manier van reageren in een bepaalde situatie zie je nu ontstaan dat elk merk maar wat doet. Dat vind ik geen vooruitgang, dat vind ik vooral verwarrend.
Daar zit al jaren innovatie en als het nodig is volgen er gecoördineerde terugroepacties door de instanties. Dat lijkt mij een bijzonder goed uitgangspunt.
Door de instanties?
Bij 'instanties' denk ik vanzelf aan overheden en evt. semi-overheden.
Terugroepacties worden toch vrijwel altijd uitgevoerd door de fabrikanten? Of vergis ik mij?
De terugroepactie wordt uitgevoerd door de fabrikant, maar wordt geregeld via de RDW. Die weten tenslotte als enige instantie in NL wie welke auto heeft.

Een fabrikant meld een gebrek aan de RDW, er wordt bekeken hoe en wat en dan krijgt de eigenaar van een in aanmerking komend voertuig een brief en wordt er in het RDW register een aantekening gemaakt dat er voor je auto een terugroepactie is.
Is dat aantoonbaar dat de veiligheid ten goede komt? Vind tegenwoordig de auto's bijna rijdende kerstbomen en zie soms verschil niet meer tussen achterlicht en remlicht omdat ze te vel zijn (die achterlichten). Nog een paar extra knipperende lichten wordt wel erg veel.

Edit:typo

[Reactie gewijzigd door Dream_ON op 22 juli 2024 15:46]

Anoniem: 91634 @itlee21 november 2022 22:17
Het idee is goed. Maar zomaar doorvoeren van eigen bedachte licht signalen zonder dat er door een overkoepelend organisatie naar te kijken kan rare taferelen geven en zelfs mogelijk gevaarlijke situaties veroorzaken.
Wat is het volgende? Een looplicht als remlicht?
Dus een eigen nieuwe interpretatie van de wet, die door de overheden klakkeloos wordt geaccepteerd! Allemaal als makke schapen achter Messias Musk aanrennen, totdat ineens blijkt dat die idioot de afgrond intent, geweldig.
Dat is niet specifiek Tesla, dit deden andere merken al eerder (op basis van remkracht en/of abs-sensoren).
Tja, die had dan nog de verlichting aan.
Ik zie ook tesla's met stortregen en halfdonker die zonder verlichting rijden. Blijkbaar is de auto niet slim genoeg om de verlichting in te schakelen samen met de ruitenwissers.
Oftewel, er is nog ruimte voor verbetering!
De Mercedes die ik heb knippert met zijn remlichten als ik ofwel heel hard rem, als die autonoom een noodstop uitvoert of als de achterligger dreigt in te rijden op de auto.

Bij dat laatste kan het dus zijn dat ik stil sta, jij komt aggresief aangereden achter mij, knippert hij met de achterlichten om de aandacht te trekken van de achterligger. (trekt hij ook mijn gordel aan omdat hij een mogelijkse klap verwacht)
Kunnen ook de remlichten zijn.
Wat mij vaker opvalt is dat de koplampen van Tesla’s niet juist staan afgesteld. Ze staan in mijn beleving erg hoog, wat vervelend is als je dan eentje achter je hebt rijden.
Moet je eens op een ligfiets rijden... Dn merk je dat er veel meer auto's zijn die hun lampen niet goed afgesteld hebben :+
Met een ligfiets zit je hoofd ook echt heel dicht bij de grond. Daar kán je bijna geen rekening mee houden als je dat wil.

Als je dat wil voorkomen, dan moeten de lampen zo laag ingesteld worden dat je amper nog enkele meters vooruit kan kijken.
Valt mee hoor. Het is ongeveer 50% die de koplampen redelijk hoog heeft afgesteld.
(Ik heb het even niet over alle auto's met 1 dimlicht dat niet werkt, en 1 dimlicht dat recht vooruit schijnt)
de lampen van een tesla geven een vrij beroerd lichtbeeld, waardoor de gebruiker na het automatisch op de goede hoogte afstellen, er voor kan kiezen om ze iets hoger te zetten waardoor de bestuurder beter, en de tegenliggers minder goed zien :) lees verblind worden
Ik vind het echt te bizar voor woorden dat dit allemaal geslikt wordt door de eigenaren van deze absurd dure voertuigen én door alle overheden en controlerende instanties. Een auto hoort het, op veiligheidsgebied, gewoon altijd te doen. Natuurlijk kan er iets kapot gaan, dat is al vele jaren, maar zo massaal? Ze prutsen waar maar wat in elkaar bij Tesla en zie maar hoe je het oplost als bestuurder.

Mijn inziens zou dit nooit toegestaan moeten worden door de toezichthouders. Een auto dient wat mij betreft compleet en veilig afgeleverd te worden en daar moet je niet om de haverklap zorgen over hebben. Prima dat ze dingen updaten als kleurtjes van het navigatiesysteem of dat de deuren 42 ipv 40 seconden van het slot gaan als je op de knop drukt, maar veiligheidszaken zouden nooit zomaar iets aan veranderd mogen worden.
Er staan geen aantallen. Tweakers vermeldt bijna alles van Tesla. Laten ze dat ook eens doen met ICE.
Dit is geen ICE-versus-elektrisch probleem. Andere elektrische auto's hebben minder problemen.

Tesla is de reden dat elektrische auto's gemiddeld gezien niet veel betrouwbaarder zijn dan fossiele auto's. Ze hebben de elektrische auto populair gemaakt, maar ze zijn nooit echt opgegroeid als bedrijf. De QC van Tesla is gewoon teleurstellend en ik snap niet waarom iemand Tesla zoveel geld zou geven als andere elektrische auto's zo veel beter zijn.
Hoe weet je dat andere EV geen problemen hebben? VW heeft met de ID3 en 4 nog steeds software problemen en daarom ontevreden klanten. Waarom staat dat niet op Tweakers?
Het helpt dat de softwareproblemen van BMW andere weggebruikers niet verwarren en daarmee gevaarlijke situaties creëren. Alle auto's hebben slechte software, maar goede auto's maken dat alleen maar ergerlijk voor de bestuurder. Ze remmen niet spontaan op de snelweg, ze flikkeren niet met hun lampen, ga maar door.

Als Tesla alleen problemen had met hun panel fit en slechte interne software, had het me weinig gescheeld. Tesla's lakse insteek slaat echter ook over op de kritieke systemen die de rijveiligheid moeten bewerkstelligen. Dat maakt Tesla's probleem ook ineens mijn probleem als ik de weg op ga.
U maakt het erger dan het is.
Cherry picking kan iedereen want geen enkel merk doet het foutloos.
https://www.dailymail.co....ing-one-dead-Germany.html

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 15:46]

Dan moet je wel met beter bewijs aan komen dan die link. Daarin staat namelijk dat nog uitgezocht moet worden of die BMW in autonome modus stond of normaal bestuurd werd.
Nee. Want ik geef aan dat er op Tweakers niks is vermeld over andere problemen bij automerken. Als 1 Tesla in vlammen opgaat staat het groot in het nieuws. Elke dag gaan auto's in vlammen op.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 15:46]

Ik zie alleen groot nieuws als de fout waarschijnlijk bij Tesla ligt. Ik zie geen groot nieuws als het gewoon de schuld van de bestuurder is.
Bij die BMW is op dat moment helemaal niet duidelijk bij die de schuld geeft, dus daarom je is bewijs nogal slecht.
Nee dat zie je fout. Omdat Tesla niet adverteert zie je vaker negatieve artikelen. Een online krant is minder kritisch op hun adverteerders.
Mooie stroman, maar ik heb helemaal niet beweerd dat je vaker negatieve artikelen ziet over Tesla.
Als ik met een negatief artikel kom van een concurrent is het opeens nog niet duidelijk. Want dat is wat u typt als reactie. Bij Tesla heeft iedereen opeens een negatief opvatting. Zonder ook even een onderzoek te doen of het artikel wel waarheid is. Daar draait de discussie om.
Als dat zelfde artikel over Tesla was gegaan dan had ik hetzelfde gezegd.
Jij bent het die met een slechte onderbouwing komt, dan moet je niet mij de schuld geven dat jouw onderbouwing slecht is.
U moet de discussie niet omdraaien. Dat lukt u niet bij mij.
Ik vraag u wat u typte toen ik de link stuurde. U schoot meteen in verdediging. Bij Tesla zou u meteen de schuld bij Tesla neerleggen.
Dus nu moet ik me verdedigen tegen dingen die ik nooit gezegd heb, maar waarvan jij beweert dat ik ze zou zeggen als het over Tesla zou gaan?
Dit is echt belachelijk. Als jij op zo'n manier een discussie wil voeren, dan doe je dat maar alleen, want daar doe ik niet aan mee.
Het is heel simpel, als dit bij andere merken ook gebeurd is het wat mij betreft net zo verwerpelijk. Nu weet ik dat Tweakers heel erg pro-Tesla is (en ik heb wel een idee waarom dat is), dus dat is het enige waar ik op kan reageren.

Elke auto zou altijd aan zijn typegoedkeuring moeten voldoen, daar mogen niet zomaar aanpassingen in gebeuren. Dat is het hele idee van een typegoedkeuring wat mij betreft. En dat er soms fouten in zitten, dat is natuurlijk niet te voorkomen. Maar dan volgt er normaliter een gecoördineerde terugroepactie die geregistreerd wordt door onder andere de RDW.
Ik denk niet dat Tweakers pro Tesla is.
Het genegeert gewoon veel reacties en dat wil je als website graag. Als 1 Tesla in de fik gaat beseft niemand dat er dagelijks ICE in de brand vliegen. Daar hoor je niks van. Tesla krijgt onevenredig veel media. Ze zullen ook niet rouwig om zijn aangezien ze geen miljarden aan advertenties spenderen.

[Reactie gewijzigd door lighting_ op 22 juli 2024 15:46]

Tja, de regelgeving loopt extreem achter op het moment als het om zelfrijdende / electrische voertuigen gaat. Maar dit is imho niet een specifiek Tesla probleem - bij VW is het ook een zooitje en terugroepacties zijn ook niets nieuws - Tesla kan dit alleen remote oplossen ipv dat je langs de dealer moet.
Ik ben het direct met je eens als je zegt dat de regelgeving achterloopt en ook als je zegt dat het een voordeel is dat Tesla, mogelijk als enige maar dat weet ik niet, updates kan versturen naar auto's.

Waar ik moeite mee heb is dat dit gebeurd buiten de instanties om. Ze programmeren een probleem, ná de typegoedkeuring, en dat wordt dan stilletjes in een van de volgende updates opgelost. Ik vind dat een zeer kwalijke zaak, ik vind dat we allemaal mogen vertrouwen op een zo betrouwbaar mogelijk wagenpark. Natuurlijk kunnen er dingen kapot gaan en natuurlijk kan er bij tijd en wijlen een terugroepactie nodig zijn. Maar de basis van ons systeem is dat een auto een typegoedkeuring krijgt, die is gebaseerd op een hoop punten en dat zou leidend moeten zijn.

Wat is de volgende stap, dat de remmen het af en toe niet doen? En dat Tesla dat dan maar stil houdt en over een paar weken in een update een oplossing biedt? Als zoiets bij een gemiddeld ander merk zou gebeuren, dan zouden de auto's direct een gecoördineerde terugroepactie krijgen vanuit de RDW en in het ergste geval zouden de auto's de weg niet meer op mogen.

Zeker, de OTA updates van Tesla zijn een mooi systeem. En het is mooi dat auto's hierdoor constant blijven ontwikkelen. Maar updates die te maken hebben met veiligheid zouden mijn inziens altijd langs de officiële instanties moeten lopen. En als dat betekent dat ze minder updates voor remlichten kunnen uitbrengen, dan is dat jammer. Updates voor het navigatiesysteem of schermkleurtjes kunnen ze natuurlijk wel altijd doen, dat is van een andere orde wat mij betreft.
Hoe is dit anders dan een airbag die na type goedkeuring onbetrouwbaar blijkt https://www.autoblog.nl/n...wege-takata-airbags-77146? Of een gaspedaal https://www.autoblog.nl/a...g-wegens-defect-gaspedaal ? En als ik m'n remschijven en remklauwen zelf vervang heb ik ook geen typegoedkeuring nodig. Ik denk dat in nederland heel veel veiligheid komt uit de APK en dat het verder allemaal wel meevalt gelukkig.

Ik zie niet direct hoe meer bureaucratie dit proces veiliger gaat maken.

[Reactie gewijzigd door BCC op 22 juli 2024 15:46]

Hoe is dit anders dan een airbag die na type goedkeuring onbetrouwbaar blijkt https://www.autoblog.nl/n...wege-takata-airbags-77146? Of een gaspedaal https://www.autoblog.nl/a...g-wegens-defect-gaspedaal
Daar hebben we gecoördineerde terugroepacties voor. In dat geval moet dat gemeld worden aan de betreffende instanties en zal er een terugroepactie volgen.

Ik heb nergens gezegd, en zal ook nooit zeggen, dat er na typegoedkeuring problemen geconstateerd kunnen worden. Dat is bij alle merken het geval. Het is echter de manier van oplossen die mij tegen de borst stuit, in plaats van via de officiële weg knutselen ze wat nieuwe software in elkaar en moet je zelf maar even kijken hoe het uitpakt.
En als ik m'n remschijven en remklauwen zelf vervang heb ik ook geen typegoedkeuring nodig. Ik denk dat in nederland heel veel veiligheid komt uit de APK en dat het verder allemaal wel meevalt gelukkig.
Jij mag prima je remschijven en remklauwen vervangen, zolang de nieuwe voldoen aan de specificaties van de fabrikant waarvoor de typegoedkeuring is uitgegeven. Jij bent verplicht om je auto te laten voldoen aan de APK, dat is niet zoals veel mensen denken maar een momentopname. Je auto moet daar ten alle tijden aan voldoen. Dus als jij zelf iets vervangt en dit niet met het juiste materiaal doet of op een andere manier verprutst dan ben je simpelweg strafbaar.
Eeh, dit nieuwsbericht gaat juist over een gecoördineerde terugroepactie. De NHTSA is de amerikaanse RDW.
Wat je hier noemt is niet nieuw. Updates voor de software van een auto die (al dan niet direct) invloed kunnen hebben op de rijveiligheid zijn niet door Tesla uitgevonden.
Wat is de volgende stap, dat de remmen het af en toe niet doen? En dat Tesla dat dan maar stil houdt en over een paar weken in een update een oplossing biedt? Als zoiets bij een gemiddeld ander merk zou gebeuren, dan zouden de auto's direct een gecoördineerde terugroepactie krijgen vanuit de RDW en in het ergste geval zouden de auto's de weg niet meer op mogen.
Dit is wel een heel bijzonder argument. Heb je enige reden om aan te nemen dat de RDW in jouw hypothetische situatie niet zou kunnen en willen ingrijpen omdat het Tesla betreft?
Wat je hier noemt is niet nieuw. Updates voor de software van een auto die (al dan niet direct) invloed kunnen hebben op de rijveiligheid zijn niet door Tesla uitgevonden.
Klopt, en daar is in de basis ook niets mis mee. Er is wel iets mis met de manier hoe Tesla (en dat hoeft daarin niet de enige te zijn, wellicht zijn er meer) dit gewoon via OTA stilzwijgend oplost. Dat hoort niet in mijn ogen.
Dit is wel een heel bijzonder argument. Heb je enige reden om aan te nemen dat de RDW in jouw hypothetische situatie niet zou kunnen en willen ingrijpen omdat het Tesla betreft?
Ik zie niets bij de RDW over een terugroepactie voor dit geval, dus ik denk dat het inderdaad niet gebeurd.
Klopt, en daar is in de basis ook niets mis mee. Er is wel iets mis met de manier hoe Tesla (en dat hoeft daarin niet de enige te zijn, wellicht zijn er meer) dit gewoon via OTA stilzwijgend oplost. Dat hoort niet in mijn ogen.
Hoezo stilzwijgend? Het hele idee van dit artikel is dat ze het dus niet stilzwijgend doen, maar er melding van hebben gemaakt bij de relevante instantie.
Ik zie niets bij de RDW over een terugroepactie voor dit geval, dus ik denk dat het inderdaad niet gebeurd.
Weet je of het probleem bekend/gemeld is bij het RDW? Weet je of het overwogen is om hier een terugroepactie voor te starten? Weet je of het RDW, als ze het zouden overwegen, überhaupt tot een terugroepactie zou komen voor zo'n probleem? En denk je werkelijk dat de reactie in deze situatie exact hetzelfde zou zijn als jouw scenario waarin Tesla's enkele weken niet kunnen remmen?
Bijna elk auto model/merk heeft wel van dit soort problemen, alleen ligt Tesla altijd onder de loep.
En een hoop in de auto wordt tegenwoordig aangestuurd door software. In veel gevallen gaat het ook nog eens om een combinatie van sitauties die zich voor moeten doen voordat het probleem zich voordoet. Neem nou bv de vorige notificatie mbt Tesla over de passagiers airbag die in bepaalde situaties verkeerd deployed, waarbij al 1 van de voorwaarden is dat de de veiligheidsriem niet ingestrapped is EN de persoon verkeerd zit (ok, dat klinkt nogal raar, maar is wel mogelijk als men dus net op de rand zit en daarmee de sensor van een persoon niet actief is) EN het ging dan schijnbaar ook nog om kleine kinderen. Nou, riem niet om, is al fout 1, klein kind op de passagiersvoorstoel is dan ook nog fout 2, klein kind op de voorstoel zonder riem zou wat mij betreft de ouder al meteen een zware boete moeten opleveren.
Waarom zou je de aansturing van je achterlichten overlaten aan een, blijkbaar ingewikkeld, stuk software?
Die is toch slechts afhankelijk van de stand van de lichtschakelaar en eventueel een (paar) lichtsensor(s), of denk ik te simplistisch?
Er bestaat ook zoiets als over-automatiseren.
Het is wel toekomst gericht:
Het gaat om Model Y-modellen van 2020 tot 2023 en 2023-modellen van de Model 3.
Als ze nu al update hebben voor nog uit te komen modellen.
Een modeljaarwissel is meestal rond de helft van het jaar ervoor. Dus alle auto's van afgelopen half jaar zijn al modeljaar 2023.
Oeps unittests vergeten
of juist de functionele tests ;)
haha ja, benieuwd naar test coverage. Toch wel belangrijk aangezien er mensen levens van af hangen.
Lijkt meer op intergratie test die dan vergeten is.
Ja als ze de zelfde architectuur als twitter hanteren wel idd. maar lijkt me dat dit in een unit-test al af te vangen is.
Is afhankelijk waar het probleem werkelijk ligt, de 'units' ansich kunnen goed werken, maar als ze dus met elkaar gelinkt worden gaat het misschien fout.
Het meest onbetrouwbare aan elke auto is de bestuurder...
Een achterlicht zou toch nooit zo gestuurd mogen worden? Het bewijst dat mr. Musk iets te ver is gegaan met zijn software - en dat het in feite ervoor zorgt dat de bestuurder GEEN controle meer heeft. Als de bestuurder het bevel geeft lichten aan, dan moeten lichten aan - remmen is remmen. Stilvallen is stilvallen.

Als dat ook maar even niet werkt of niet kan werken - dan moeten die wagens van de baan gehaald worden, want dan vormen deze een gevaar. Dat zou wettelijk zo moeten zijn - maar is dat effectief zo?

Deze zin vind ik erger: De update komt vanzelf bij eigenaren van auto's terecht.

Dat wil dus zeggen dat Tesla kan updaten zonder dat u dat weet - hoe gevaarlijk is dat?
Dat heeft elke auto sinds 10+ jaar. Alles werkt via canbus, alle modules, lampen, etc, reageren op signalen van de centrale computer. Een remlicht zit tegenwoordig echt niet via een eigen kabeltje aangesloten op het rempedaal, maar heeft gewoon een voeding en is verbonden met het canbus netwerk. Druk jij op het rempedaal, dan stuurt de computer een signaal over de canbus dat het remlicht moet inschakelen. Zelfde geldt voor alle bedieningsknoppen in een auto, of je nou de elektrische spiegels verstelt of een raam opent, die knoppen sturen een signaal naar de computer en de computer stuurt een signaal naar de modules die moeten reageren.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.