dan ben je niet direct verdacht hoor (tenzij je natuurlijk schuldig bent).
Jawel. Ze werkt het nu eenmaal. Pas nadat je gehoord bent wordt je eventueel van de lijst gehaald.
Overigens in het geval de misdaad dus zelf niet is gefilmd. Aanwezigheid is verdacht. En dat is ook geen fout uitgangspunt voor hen. Wel voor jou.
Als camera beelden je niet direct verdacht maken dan moet je dus zichtbaar een andere handeling verrichten ten tijde van het misdrijf. Ook al laat je de hond uit maar daarna is iemand neergeschoten dat zegt toch niets? Dan ben je inderdaad misschien eerst een getuige.
Of hebben schutters nooit een hond? Ik denk dat de kans klein is idd. Maar toch...
En wat zeggen zo'n alle juristen: zodra je praat met de politie loop je een enorme kans om jezelf verdacht te maken of dat de politie jouw verdacht vindt. Dus wat is hun juridisch advies? -
nooit iets zeggen. Ook al lijkt dat goed bedoeld want je wilt helpen. Helaas vindt de politie dat niets zeggen dan wel weer verdacht...
link
Accepteren dat overal camera's hangen? Nee, dat moeten we niet. Deze dingen kosten de gemeenschap veel geld (want je denkt toch niet dat ze gratis zijn?) en leveren ons veel te weinig op. Eerder het omgekeerde.
Wat wel werkt: menselijke surveillance want die kan ingrijpen. Beelden dat iemand wordt verkracht zijn toch niet waar we naar toe moeten? Dan wordt misschien de dader gepakt maar het is een nogal schrijnend verschil met: de verkrachter wordt tegengehouden net voordat het echt fout ging.
Dat dit kostbaar is - ja, want we moeten die agenten wel betalen. Maar agenten die door uren beeldmateriaal moeten ploeteren - want heel veel camera's en publiek gebied dus filmen elke minuut. Het kan dan wel versneld worden bekeken maar toch... ook die uren moeten worden betaald.
Jouw voorbeeld met de brievenbus; wat dan? Dan had je kinderen (ga ik even van uit) zien wegrennen. Maar die zijn dan niet goed herkenbaar dus moet de politie onderzoek doen naar alle kinderen in de buurt.
Nee, zeg jij dan; jij hebt ze herkend - maar jij mag niet zomaar eigen rechter spelen. Dan ga je praten met de ouders. Uit ervaring weet ik helaas ook dat ouders liever niet opdraaien voor de ellende die hun kinderen veroorzaakt hebben (ook al is het verzekerd). Dus wat dan? Ruzie? Nee dat komt niet goed.
Dus de politie inschakelen - maar die hebben geen bewijs. Dus wat had het je opgeleverd? Schadevergoeding? Nee. Straf voor de schuldigen? Nee.
Het enige wat helpt in zo'n geval is: op heterdaad betrappen en vasthouden (netjes - niet in elkaar meppen want anders krijg
jij ellende) tot de politie komt.
Ik heb ongeveer hetzelfde meegemaakt (in de zin: iemand sloopt jouw eigendom): speciaal alarm op de auto want telkens werden mijn buitenspiegels gestolen. Dus extra kosten om juist dat te bemerken (want een normaal alarm merkt dat niet). En jawel - ik zag de daders wegrijden op hun scooter... en ging erachter aan... maar die rijden dan hun woonwijk in waar het stikt van hun vriendjes... niet de beste plek om een brommer tegen de grond te rijden... en wist ik inmiddels dan nog zeker welke brommer het was? Nope.
Dan naar de politie - die doen niets en kunnen ook niets - ook al had ik beelden gehad dan nog zullen ze daar niets mee kunnen doen. Want voor deze 'gruwelijke' misdaad is geen tijd of mankracht en veel te weinig aanwijzingen. "Het waren 2 jongens op een brommer".... ja dat wordt het wel.
Nu zegt men dan: als
overal camera's hadden gehangen dan had de politie de daders kunnen opsporen. Geloven we dan werkelijk dat de politie dit doet? Ik denk van niet.
Maar bij moord doen ze meer moeite - dan is het handig. Ik ben blij dat het aantal moorden heel beperkt is. Maar de conclusie is er dus ook meteen: pas als het msidrijf erg genoeg is (moord...) en het niet te vaak gebeurt (want anders: geen mankracht) dan worden de camera-beelden ingezet. Bij grote economische delicten worden camera beelden nog wel gebruikt. Stel de juwelier wordt overvallen. Maar die heeft z;n eigen camera beelden. Die publieke beelden helpen je dan niet echt veel verder.