TikTok: onmogelijk te checken of leden Chinese overheid gebruikersdata inzien

Het is volgens TikTok niet mogelijk om na te gaan of leden van de Chinese communistische partij data van gebruikers buiten China inzien. Een topvrouw van TikTok weigerde bij een hoorzitting onder ede in de Amerikaanse Senaat vragen daarover te beantwoorden.

TikTok-coo Vanessa Pappas zei in de hoorzitting tijdens de vragen van een Republikeinse senator dat het niet mogelijk is om van elke Chinese medewerker van het bedrijf na te gaan of ze lid zijn van de Chinese communistische partij. Pappas gaf wel toe dat medewerkers in China toegang hebben tot data van TikTok-gebruikers. Dat zijn per definitie gebruikers buiten China, omdat TikTok in China niet actief is. Daarvoor heeft moederbedrijf ByteDance een aparte app met de naam Douyin.

Pappas benadrukte dat medewerkers die strategische beslissingen nemen binnen het bedrijf geen lid zijn van de Chinese communistische partij. Tijdens de hoorzitting ging het onder meer over de vermeende banden tussen TikTok en de Chinese overheid. TikTok is het eerste grote sociale medium met een Chinees moederbedrijf. Veel politici menen dat daardoor waardevolle gebruikersdata bij de Chinese overheid terecht kan komen. De Indiase overheid heeft TikTok daarom enkele jaren geleden verboden. In andere landen is dat vooralsnog niet het geval.

De vragen kwamen tijdens een hoorzitting waar ook vertegenwoordigers van Meta, YouTube en Twitter aanwezig waren. Van die vier wilde alleen Twitter zeggen hoeveel medewerkers bezig zijn met moderatie op het eigen platform: 2200. De andere bedrijven wilden dat niet zeggen, ondanks dat ze de vraag van tevoren al hadden gekregen, meldt TechCrunch.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

15-09-2022 • 07:32

96 Linkedin

Reacties (96)

Wijzig sortering
Dat hier zo panisch op wordt gereageerd, vind ik eerlijk gezegd wat hypocriet.
Zeer waarschijnlijk kan de Chinese overheid meekijken, net zozeer als de Amerikaanse overheid mee kan kijken bij Meta en Twitter. Van beide kanten doen ze dat niet voor de gezelligheid, maar om mensen te vinden die niet ok zijn volgens die overheden. Dat wij een wat ander beeld (denken te) hebben dan in China, maakt het niet ineens wél valide om berichten in te zien door onze overheden en niet voor de Chinese: hier moet voor iedereen het zelfde gelden en dat betekent per geval onderzoek doen een gerechtelijk bevel halen om data in te kijken.
Dus geen sleepnet oid, want daarvan is allang wel duidelijk dat dat simpelweg niet efficiënt genoeg is om al die privacy schendingen mee te verantwoorden.
Reageer
Het is natuurlijk niet zo hypocriet als jij het doet voorstellen. natuurlijk kan America meekijken waar weten we niet precies. Want we weten alleen wat we in de media te horen krijgen.
Wat we wel weten is dat het voor china verplicht is dat ze alles kunnen zien.

Het is net zo'n beetje als dat mijn vrouw, die ik vertrouw mijn telefoon pakt en mijn berichten kan zien en dat vindt ik prima. Maar mijn buurman liever niet. Is dat hypocriet dat ik mijn vrouw wel vetrouw en mijn buurman niet? Wellicht niet een perfecte analogy, maar je begrijp wat ik bedoel.

We zijn bondgenoot met America, en andersom.. Ik verwacht dus niet als ik naar America toe ga, en ik ben het totaal niet met biden eens dat ik ineens owrdt aangepakt hierover... Met China kan dat wellicht wel eens anders zijn..

Persoonlijk vindt ik tiktok niets, net zoals als die andere 'shorts' (shorts is zo'n beetje als youtube 1.0 denk ik..) Ik kan mensen alleen waarschuwen, wat ze er mee doen is hun zaak..
Reageer
Dit gaat toch iets verder, jou vrouw mag van jou je telefoon bekijken, wettelijk gezien als jij je buurman geen toestemming geeft, mag hij dat niet.

Er zijn duidelijk regels omtrend data voor de EU en de US en toch lijkt het erop ondanks dat Tiktok voorheen aangaf dat dit niet kon, toch de Chinese overheid mee kan kijken. Het gaat niet eens om het feit of ze het doen, maar de mogelijkheid bestaat, dat terwijl dit niet toegestaan is en daarnaast voorheen aangaf niet kon.

Daarnaast geeft Tiktok aan dat bij hun geen Party members werken, dat is natuurlijk onzin, de Partij is 1.2 miljoen mensen groot. Bedrijven die van belang zijn zoals Douyin/Tiktok hebben Party members als employees en dat wordt gewoon opgelegd. Dit is zeker voor een Chinees bedrijf geen keus immers doen ze dit niet worden hun licenties gewoon ingetrokken.

Vervolgens de vraag of ze nou wel/niet de data inkijken wordt dan toch wel opeens heel gevoelig al wetende dat er gewoon Partij leden werken.

Het is niet voor het eerst dat tiktok in het nieuws komt dat het de wetten overtreed, dat het toch wel erg Chinese trekjes heeft. En hoewel het mooi is dat de Amerikaanse overheid een hoorzitting opzet waar ze om nader uitleg vragen, waarom is dit eigenlijk nog nodig? Houdt bedrijven lokaal en buitenlands aan de regelgeving, zowel de US maar ook de EU. Het is toch van de zotte dat dit soort bedrijven jaren blijven draaien zonder tegenwerking? Trek er gewoon vandaag nog de plug uit totdat ze zich helemaal losweken van China en dat ze duidelijk technisch inzicht geven hoe Tiktok omgaat met de huidige regelgeving. De hele discussie gaat veelste ver, die is niet eens relevant, voldoe aan de regelgeving, niets meer, niets minder. En als dan daadwerkelijk alsnog te buiten komt dat bedrijven ondanks ze voldoen aan de regelgeving data kunnen lekken naar bijvoorbeeld China, pas de regelgeving aan.
Reageer
Daarnaast geeft Tiktok aan dat bij hun geen Party members werken, dat is natuurlijk onzin, de Partij is 1.2 miljoen mensen groot.
Dat is nog niet 1 op de duizend mensen in China. Daarnaast is lid zijn van "de Partij" zo ongeveer hetzelfde als lid zijn van de VVD of een andere politieke partij.
Reageer
Met tienduizenden employees praat je nog steeds over tientallen, echter zoals ik ook aangaf is TikTok gewoon verplicht om specifieke partijleden aan te nemen. Zelfs voor mij als klein bedrijf hebben we er eentje in dienst. Dus hoewel TikTok aangeeft dat de overheid niet de data zelf de data inkijkt (of dit überhaupt waar is moet nog maar weer blijken, hebben ze zelf gewoon partijleden in dienst die deze data dus zonder verder vragen nu al inkijkt.

Daarnaast om VVDers te vergelijken met de Partij is toch wel iets anders, ja er zijn er veel, maar de loyaliteit, de verwachtingen en wat zij doen gaat toch heel verder zelfs voor een doorsnee Partijlid dan een VVDer. Of heb jij tijdens de lockdown ook VVDers die jou naschreeuwen omdat je de regeltjes niet volgt, maken ze fotos van jou enz.
Reageer
Duidelijke regels waar niemand zich aan hield bedoel je. Of ben je de onthullingen van Snowden alweer vergeten. Dit plaatje is je niet bekend? Alle Westerse diensten zitten natuurlijk vuistdiep in alle techgiganten, dat is al jaren bekend.

Of het erger is als Chinezen het doen dan Amerikanen? Ligt eraan hoe je het bekijkt. Op globaal niveau misschien, maar individueel gezien kan je natuurlijk beter hebben dat Chinezen meekijken dan Amerikanen. Want als Amerikanen iets zien dat ze niet aanstaat, dan forwarden ze het zo naar Nederland en staan ze bij je op de stoep.
Reageer
Of het erger is als Chinezen het doen dan Amerikanen? Ligt eraan hoe je het bekijkt.
Nee, dat ligt niet aan hoe je het bekijkt.

Het is niet minder laakbaar maar wel degelijk erger dat de Chinezen het doen.

China heeft duidelijk belang bij het onderuit schoffelen van het Westen en wat nog over is van bijbehorende normen en waarden, wat Rusland al bewezen heeft te doen door manipulatie van Westerse burgers en verkiezingen.

US heeft geen belang bij het destabiliseren van EU/NL, integendeel.
Reageer
Nee, dat ligt niet aan hoe je het bekijkt.
Wel knap dat je totaal niet begrijpt wat ik zeg.

Het gaat niet over het destabiliseren, het gaat om persoonlijke consequenties. Die zijn vrijwel nul als China iets van je leest. China deelt de informatie niet met onze diensten, dus de kans dat ze hier achter je aan komen is nul. Het enige risico zou zijn als je naar China gaat.

In tegenstelling tot alle Westerse diensten die alles met elkaar delen. Nu val jij ongetwijfeld in kamp 'ik heb niks te verbergen', maar ik zou nooit willen dat vrienden of familie de klos zijn omdat mijn berichten afgeluisterd en doorgespeeld worden. Mensen in mijn omgeving mogen wat verbergen.
Reageer
Ik vind je naïef. Zeker, de V.S. is militair gezien bondgenoot, maar dat laat onverlet dat poltieke en economische spionage van "bondgenoten" actief Amerikaans beleid is. Je kunt natuurlijk stellen dat China ook spioneert en dat doen ze zeker, maar de orde van grootte staat niet in verhouding. Wat betreft privacy heb je dan ook veel meer te vrezen van de Amerikanen dan de Chinezen. Van de eerste weten we dat ze al het internetverkeer aftappen, als je dat in verhouding zet tot een Chinees bedrijf waarvan geen aanwijzingen zijn dat ze iets verkeerds doen en enkel iets niet uitgesloten kan worden... dan heb je mijn inziens toch een verkeerde inschatting waar de grootste gevaren liggen.
Reageer
Uiteindelijk is Amerika een rechtsstaat en China niet. Dus jij als individu bent door je data veel kwetsbaarder in China dan Amerika.
Reageer
Dat is zeker een relevant verschil, maar ik vind dat in deze kwestie niet relevant, omdat de V.S. in deze de facto een onrechtstaat is: De Amerikaanse inlichtingendiensten mogen veel meer tegen buitenlanders dan de eigen inwoners. Dat je in de V.S. naar de rechter kan om je recht te halen is niet zo zinvol als de rechter volgens een discriminerende wet rechtspreekt, en bovendien zul je als Nederlander niet snel de Amerikaanse overheid in de V.S. gaan aanklagen.

Ik ben het zeker met je eens dat de rechtstaat een voordeel van de V.S. is, maar in deze kwestie is mijn oordeel toch exact het omgekeerde: De Amerikaanse overheid die mijn gegevens heeft is potentieel veel nadeliger dan dat de Chinese overheid mijn gegevens heeft.
Reageer
Ok eens over wat je zegt over de VS. Maar de conclusie dat China dan dus wel minder erg zou zijn kan je zo echt niet maken. De situatie in China is namelijk veel erger dan de VS als we de mainstream media mogen geloven.
Reageer
Beslist: Als jij vijand van de staat bent, dan kun je beter vijand van de V.S. zijn dan China. Zelfs daar zijn nuances bij te plaatsen, zoals Guantanamo Bay, maar in de regel zal de V.S. (veel) meer rechtstaat zijn dan China.

Ik ga er evenwel vanuit dat ik noch vijand van China noch vijand van de V.S. ben. De manier waarop de V.S. werkt kan er evenwel voor zorgen dat je zomaar op bepaalde lijstjes terecht komt, waar je dan nadeel van ondervindt, terwijl China niet op die manier werkt.
Reageer
Heb je hier nou daadwerkelijk een discussie over hoe een buitenlands bedrijf dat de regels overtreed in Amerika minder slecht is dan wat Amerika zelf doet?

Dat is toch helemaal niet relevant? Wederom, bedrijven zowel in de VS maar ook in de EU dienen zich aan de lokale regelgeving te houden. Hier wordt duidelijk aangegeven dat Tiktok dit niet doet en daarnaast liegt Tiktok weer, en ditmaal dat ze geen partijleden in dienst hebben. Ook laat tiktok zich expliciet niet over uit of de Chinese overheid dat buiten toegang heeft tot Amerikaanse gebruikers data, daar ook daadwerkelijk gebruik van maakt.

Waarom heb je het hier over wat de Amerikanen doen? We mogen toch gewoon verwachten dat bedrijven zich aan de regels houden en excpliciet niet deze data beschikbaar stellen aan de Chinese overheid. En de reden dat ik de EU aanhaal is omdat TikTok ook in de EU actief is en het zou toch wel wonderbaarlijk zijn dat het hier anders aan toe gaat.

Draai het eens om, als buitenlands bedrijf als je zo laks met user-data in China omgaat (toevallig heb ik daar veel ervaring mee) ga ik als rechtshebbend persoon van mijn bedrijven in China persoonlijk in de gevangenis. Daar doen ze helemaal niet moeilijk over, sterker nog tech bedrijven en zeker buitenlandse bedrijven die Chinese persoonlijke data verwerken maken ze maar wat graag een voorbeeld van. En ook word ik in China specifiek als rechtshebbende op de licenties persoonlijk verantwoordelijk gehouden. Dus deze dame zou in China gewoon direct worden vastgezet nog voordat er uberhaubt een case is zit je gewoon lekker een paar jaar in voorarrest.

En nu flikken ze dit gewoon in de VS/EU en gaan we daar nog lekker een beetje over liggen palaveren? Wat een aanfluiting, het is toch niet verwonderlijk dat Tiktok & Co volledig hun reet afvegen aan de lokale regels?
Reageer
Huh, ik lees nergens in het nieuwsbericht dat Tiktok een wet overtreedt? :?
Reageer
Wat rve1 volgens mij wil aangegeven is dat hij het hypocriet vind omdat hij het vermoeden heeft dat de CIA en de FBI ook wel meekijken met de data.

Of moeten we dan een alu hoedje opzetten?
Reageer
Daarnaast is de bemoeienis van de Chinese overheid over persoonlijke data erg groot. Misschien kunnen ze niet zo veel met data van het westen, maar social media speelt een belangrijke rol bij de verkiezingen van een president in de US. Invloed, op het bestuur van het machtigste land.
Reageer
We zijn bondgenoot met America, en andersom.. Ik verwacht dus niet als ik naar America toe ga, en ik ben het totaal niet met biden eens dat ik ineens owrdt aangepakt hierover...
Je kunt om uiteenlopende redenen worden geweigerd aan de grens. Social media speelt daarin ook een grote rol.
Reageer
Ik vind dat je een interessante analogie trekt, maar hij gaat scheef omdat je met zowel China als USA - net als met NL - niet getrouwd bent.
Voor een land dat onze bondgenoot is, vind ik persoonlijk dat de USA zich niet erg netjes gedraagd met al dat gespioneer en bullying.

Ze (de USA dus) doen volgens mij mooie en goeie dingen voor ons en Europa, laat dat geen discussiepunt zijn, maar ik wilde aangeven dat dat nog geen recht geeft om dan maar wél allerlei privacygevoelige gegevens te mogen inzien en te misbruiken.

Sinds die wetgeving er is dat jij al je online accounts moet aangeven bij binnenkomst van de USA (en veel andere landen) zijn er volgens mij belachelijk weinig échte criminelen en terroristen door opgepakt. Denk je nou echt dat die allemaal zo stom zijn om hun slechte plannen op social media te plempen?? En denk je nou ook dat ze die accounts die ze hebben dan wel eerlijk aangeven?
Reageer
Ik ben van mening dat Tiktok direct verboden en verbannen zou moeten worden. Ja Amerikaanse sociale media kunnen hetzelfde doen, maar een bedrijf als Facebook is nog niet de overheid. Amerika is misschien ook een verrot land (net als wijzelf trouwens), maar heeft een functionerend rechtssysteem (te rechts/conservertief naar mijn smaak, maar dat is niet relevant).

In China is ieder bedrijf verplicht direct en alles over te dragen aan de CCP als die daar om vraagt, dat is de wet. Moet ik je er nog even aan herinneren wat er met Oeigoeren gebeurt? Of met protestanten? Het is net Rusland waar mensen zomaar uit het raam vallen of voor jaren in straf (concentratie) kampen verdwijnen.
Reageer
Persoonlijk ben ik ook niet zo'n fan van Meta...
De laatste tijd vind ik dat het rechtssysteem daar heeft laten zien niet zo functioneel te zijn als je zou wensen met alles wat daar nu aan de gang is met onder andere abortus, LGBTQIAP rechten, raciale kwesties, scholing en wapengeweld.
Ook in Amerika kan een bedrijf gedwongen worden om alles te overhandigen aan de overheid, dus daarin zit het verschil niet.
Misschien een wat kromme vergelijking van me (en ik speel deze chargerende kaart ook alleen omdat je zelf Oeigoeren en protestanten erbij haalt), maar ik zie de arme zwarte steden als niet heel veel beter dan die kampen in China. In die zwarte wijken en steden ben je je leven ook niet zeker en is het risico dat je beroofd wordt of erger zeer groot aanwezig.
Reageer
Oef, nu ga je mij toch echt wel te ver; een achterstandswijk is een plek waar je niet wil wonen en gevaar loopt, maar toch zeker geen concentratiekamp. (Bovendien is dat 'gewoon' racisme)

En het overhandigen van gegevens, dat kan in Nederland of ieder ander land ook, als de wet daar ruimte voor biedt. Het probleem/de oorzaak zijn de wetten, die zijn in de westerse wereld een stuk meer op de bevoling ipv de staat gericht. Hoevaak wordt er in de Westerse wereld succesvol bezwaar gemaakt, herinner je die zaak met die telefoon die Apple weigerde te unlocken nog? Dat zou in China geen discussie geweest zijn (precies de reden dat we geen Huawei routers etc moeten willen)

Wat betreft het rechtssysteem, laten we niet vergeten hoe conservatief/christelijk ongeveer de helft van de Amerikaanse bevolking is, we identificeren ons te makkelijk en te veel met de Amerikaanse cultuur. Als iemand die daar meerdere keren geweest is en ook een jaar gewoond heeft, kan ik je vertellen dat er een wereld van verschil is.

Die (verschrikkelijk achtelijke/verwerpelijke) wetten zijn democratisch tot stand gekomen - binnen een systeem wat een hoge mate van manipulatie faciliteert en toestaat, maar ook dat systeem is democratisch tot stand gekomen.

Het doet me denken aan die uitspraak van Donner over het invoeren van de sharia jaren geleden. Je kunt het nog zo verwerpelijk vinden, maar in een rechtstaat kan alles ingevoerd worden als je maar de benodigde meerderheid hebt. Zelfs de grondwet is de wijzigen als je twee opeenvolgende kabinetten een 2/3e meerderheid hebt. De doodstraf, slavernij, drugs, sex met weet ik veel wat en wie, alles kan in theorie (weer) gelegaliseerd worden.

Helaas is er in Amerika voor ongeveer niets een meerderheid te vinden die groot genoeg is om de (in mijn ogen noodzakelijke) veranderingen door te voeren. Een land krijgt de regering die het verdient, het zijn nog steeds de Amerikanen zelf die stemmen op politici die in de zakken van de NRA etc zitten.
Reageer
FB is geen overheid maar wordt wel door overheden gebruikt (inclusief de amerikaanse) om een bepaalde agenda door te voeren:

https://techpolicy.press/...a-as-a-tool-of-the-state/
Reageer
Suggereer ik dan ergens dat dat niet zo is/zou zijn? Politiek = manipulatie, alles om op het pluche te blijven. Ik zeg alleen dat ik zelfs een Trump of Boris Johnson meer vertrouw dan een Xi of Putin

(we mogen ons wat dat betreft met een Rutte in onze handjes knijpen - maarja, ik ben weggevlucht uit Groningen en geen slachtoffer van de belastingdienst etc, dus heb makkelijk praten)
Reageer
Dat kan wellicht kloppen, echter in China kun je door een verkeerde mening te hebben levenslang in de gevangenis belanden of gewoon verdwijnen. Of je bent Chinees, maar niet Han Chinees en mag gaan werken in de straf/slavernij kamp.

Wellicht kunnen de Amerikanen hetzelfde, maar doe niet alsof zij moreel equivalent zijn. In Amerika kun je biden gewoon bekritiseren, bij Xi in China is dat anders.
Reageer
De Amerikaanse overheid sluit moreel meer aan bij ons dan de Chineze overheid, en in China ben je echt wel minder vrij dan in Amerika - dat ontken ik nergens.
Het gaat mij er echter om dat de Amerikaanse overheid (net als elke andere overheid iho) dat nog niet recht geeft om jouw privacy wél te schenden.
Een beetje hetzelfde als dat "maar hij doet het ook, dan mag ik het ook!!" principe dat de laatste tijd nogal gangbaar lijkt overal om je heen.
Reageer
Dat hier zo panisch op wordt gereageerd, vind ik eerlijk gezegd wat hypocriet.
Er zijn ook zat hoorzittingen geweest waarin Amerikaanse platformen gedagvaard werden. Zuckerberg heeft ook al eens voor het congres en het EU parlement gestaan.

Bovendien is China een dictatuur. Natuurlijk behandelen we die anders dan onze overheden en die van onze bondgenoten.
Reageer
Het gaat me eerlijk gezegd niet zozeer om die high profile zaken, maar meer om de simpele data opvragingen.

Zojuist binnen 30 seconden gevonden: in de tweede helft van 2019 werden er door de Nederlandse overheid 793 opvragingen gedaan, waarvan 100 noodverzoeken zonder wettelijke procedure. Van die 793 verzoeken werd 80% gehonoreerd. Dat zijn aantallen die je kunt verwachten en die duiden op gericht onderzoek

Edit: kijk maar eens op https://transparency.fb.c...data-requests/country/NL/. Dan zie je wat er gericht aan Facebook wordt gevraagd.

Sinds 1 januari 2018 is de sgn "sleepnetwet" in werking getreden waarbij het toegestaan wordt om massaal online communicatie mag worden afgeluisterd, alle geautomatiseerde apparaten (mobiele telefoon, tablet, laptop, etc.) gehacked mogen worden zonder concrete verdenking, je zonder verdenking mag terecht komen in een DNA-databank.

Sorry hoor, maar dat vind ik voor een vrije samenleving als Nederland best wel beangstigend.

Al dit doet overigens niets af aan hoe serieus de situatie in China is; dat staat wat mij betreft niet ter discussie.

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 15 september 2022 11:53]

Reageer
Ja maar in Europa hebben wij nog controle over wat er mag en wat er met die data mag gebeuren. Je kan er je stemgedrag op aanpassen, lid worden van Bits of Freedom (of EFF, in Amerika).

Wat China echter doet met onze data, daar hebben we geen enkele inspraak in.
Reageer
Je hebt dan wel controle, maar jouw data ligt alsnog geregeld op straat doordat ze weer eens een foutje hebben gemaakt in de configuratie ergens (of een andere kul-reden).
En dit is alleen nog maar wat er naar buiten komt. Ik denk zelf dat het het topje van de ijsberg is...
Reageer
Maar de vergelijking gaat nogal mank aangezien TikTik geen Chinese gebruikers heeft. Dus eigenlijk heeft de Chinese overheid er dus niks te zoeken.
Reageer
Die sleepnetten worden dus ook gewoon in het Vrije Westen ingezet. Ik praat dat dus voor geen enkele partij goed.
Reageer
Dus het woord 100% gedaan en groot kans dat ze mensen zitten te beïnvloeden.
Reageer
Die twee staan volledig los van elkaar. Als China bij wijze van spreken propaganda via TikTok zou willen verspreiden hoeven ze daar alleen opdracht voor te geven, daar hebben ze geen inzicht in de data voor nodig.

Maar inmiddels is het wel duidelijk dat de Chinese overheid (vaak via bedrijven als Tencent) hun handen in allerlei bedrijven stopt en daar invloed op uitoefent. Censuur e.d. zijn niet zeldzaam wanneer een westers bedrijf in zee gaat met Tencent, en dat is praktisch een afdeling van de Chinese overheid.
Reageer
Censuur e.d. zijn niet zeldzaam wanneer een westers bedrijf in zee gaat met Tencent, en dat is praktisch een afdeling van de Chinese overheid.
Het is niet enkel praktisch een afdeling. Het is een afdeling.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 september 2022 07:41]

Reageer
Ik kan ook daar niet letterlijk vinden dat Tencent een afdeling is van de overheid, dus ik heb het nog voorzichtig gebracht. Maar wat er speelt is wel duidelijk wat mij betreft..
Reageer
Ah, ik interpreteerde jouw reactie als dat 'censuur' op zich een afdeling had in de Chinese overheid, niet zozeer Tencent.

De invloed van de Chinese overheid op buitenlandse media is duidelijk. Zie alleen al de vanuit China gesponsorde Hollywood films van de afgelopen zoveel jaar, waar South Park wel eens een parodie op heeft gemaakt.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 15 september 2022 07:47]

Reageer
Zelf denk ik niet dat het direct om propaganda of censuur gaat. Kijk voor de lol eens naar het verschil in type content dat je in het westen op TikTok ziet (vooral hersenloze shit) tegenover het type content dat in China voornamelijk voorbij komt (wunderkindjes, hersenvullende shit etc).

Maar goed, Facebook, Google etc. richten zich ook veelal op SBS6-achtige content.
Reageer
uit nieuwsgierigheid, hoe weet jij wat er (in welke hoeveelheden) op de Chinese media voorbij komt?

(Ik neem voor het gemak aan dat je geen Chinees spreekt, geen Chinese telefoon met de bijbehorende spyware hebt en niet achter de Great Firewall zit)

Natuurlijk is sowieso 99% van de content geen propaganda, maar cencuur is er wel degelijk, volgens mij zijn er al meerdere keren lijsten met verboden/geblokkeerde zoektermen gelekt.

Het soort content wat je te zien krijgt is sowieso 99,99% afhankelijk van het algoritme, dat is natuurlijk cultureel bepaald en trend/hypegevoelig. 'SBS6-achtige content' is nu eenmaal wat populair is, mensen aan het scherm gekluisterd houdt waar ze zoveel mogelijk advertenties zien. Want hoewel een prima propaganda-tool blijft het primair een geldmachine.
Reageer
Het is maar net wat je kijkt he. Als jij op TikTok naar 'hersenloze shit' kijkt zullen ze je die meer aanraden.

TikTok is absurd goed in het herkennen van wat je wel of niet gaat kijken en je in een bubbel te stoppen waarin je alleen de content te zien krijgt die je aan het kijken houdt, dus als je minder kwaliteit ziet dan is dat helemaal je eigen schuld.

Ik maak zelf geen actief gebruik van TikTok maar heb wel een account, en daar zie ik alleen maar DIY en wetenschappelijke filmpjes voorbij komen, en helemaal geen pranks of rare meme trends met een stom muziekje erachter.
Reageer
Als het technisch mogelijk is, en niemand komt erachter, dan gebeurt het gewoon.

Biljoenen datapunten over de westerse bevolking. Hun zwaktes, sterktes analyseren, daarop aggressief Chinees roofbeleid voeren. Dit moet een goudmijn voor China zijn. Lijkt een beetje op een Trojaans paard.
Reageer
Ok da's duidelijk. De enige te rechtvaardigen reactie hierop is dat de US en alle Europese landen TikTok compleet bannen, met onmiddellijke ingang.
Reageer
Alle social media bannen.... Is ook nog eens goed voor het milieu
Reageer
Ik denk dat het feit dat datagraaiers van het formaat TikTok/Meta/Google/Apple/Microsoft zo verschrikkelijk veel data verzameld hebben dat er niemand binnen die bedrijven meer een volledig overzicht heeft over wat ze hebben, waar het bewaard wordt en vooral wie er toegang toe heeft.

Ook topmensen van Facebook geven dit toe https://theintercept.com/...l-data-no-accountability/

En dat betekent dat toezichthouders (EU/VS/VK/etc) al helemaal geen inzicht hebben in wat er gebeurd; ze moeten de topmensen van die bedrijven maar op hun blauwe ogen geloven als ze zeggen dat Europese data niet de EU verlaat.
Reageer
Er is niets mis met het concept social media. De manier alleen waarop het nu gebruikt wordt door de grote bedrijven is gewoonweg slecht.

Vroeger (en nog steeds, zie GOT) gebruikte men een forum. Dat is ook een vorm van "social media" zou je kunnen zeggen.

Maar de manier waarop bedrijven nu letterlijk elke beetje privacy stelen om maar zoveel mogelijk data over jou te kunnen verkopen (of voor overheidsdoeleinden te gebruiken) is gewoonweg niet goed te praten.

[Reactie gewijzigd door PdeBie op 15 september 2022 08:25]

Reageer
Heeft niets meer met social media te maken.

Het is een grote propaganda machine voor de meest betalende multinational/politieke partij, met nog maar heel af en toe wat van je vriendjes er tussen
Reageer
Heb ik dit nieuwsbericht verkeerd gelezen/opgevat?

Dat de chinese overheid met zijn vinger in de pap zit bij alles, is een feit.

Maar dit bericht gaat toch over dat de topvrouw van Tiktok zei dat ze niet met zekerheid kan vertellen of er medewerkers zijn van tiktok die ook lid zijn van de chinese overheid.
Dat weten wij toch in nederland toch ook niet? Of iemand lid is van VVD/FVD/PVV en die werkt bij bedrijf X.
Reageer
Nee, het artikel geeft aan niet dat ze het niet weet maar niet wilt vertellen, met andere woorden ze weet het wel.

Daarnaast geeft ze aan dat ze niet weet binnen haar bedrijf wie Partijleden zijn, ook dit is heel apart immers de overheid schuift zelf Partijleden naar voren die jij moet aannemen, hun achtergrond heeft niets van doen met de postitie enkel dat ze aangenomen moeten worden. Het lijkt er dan ook op net zoals dat ze niet wilt laten inzien of de overheid meekijkt, ze dom pretendeerd te zijn en zelf niet weet wat deze personen doen. Nou is dat goed mogelijk ik heb namelijk ook zo'n iemand op de payroll en haar rol is "documentatie", ik weet niet wat ze nou echt doet.

Let wel de vragen die gesteld zijn komen niet als een verrassing hier is zij zeker door haar advocaten op gedrilld hoe ze hierop moet antwoorden. Het is niet alsof ze in deze zitting onvoorbereid is binnen gewandeld.
Reageer
het ding als dat mensen die van de partij zijn automatisch medewerker zijn van de overheid, een beetje als mensen van het ministerie van justitie en veilighied zouden werken bij hyves(toen dat nog bestond lol).

[Reactie gewijzigd door robertlinke op 16 september 2022 13:05]

Reageer
Linksom of rechtsom....het blijft een grote soap met die "social" media bedrijven...
Reageer
de NL overheid ziet ook alles wat je doet. Net als die van de VS. Als je je daarom druk maakt moet je geen internet gebruiken, je smartphone wegdoen en in een hutje op de hei gaan leven.
Niet dat ik het bespioneren van burger rechtlul overigens, maar het is helaas wel de harde realiteit. Privacy bestaat niet.
Reageer
Op zich zijn de antwoorde niet zo gek. Google of Facebook kunnen toch ook medewerkers hebben die lid zijn van de communistische partij? Het is onmogelijk dat allemaal te screenen, zelfs voor Google.
Reageer
Niet dat ik perse voor de Chinese overheid ben, maar het inzien van data zegt niet zoveel.
Dat doet elk commercieel bedrijf hier ook, en daar doen ze van alles en nog wat mee, inclusief verkopen aan de hoogste bieder (en in die zin staat nergens dat er geen overheden van gebruik maken/kopen)
Het gebruik van Data voor cencuur/onderdrukking e.d. is een stap verder, waar we ons uiteraard zorgen om moeten maken, maar puur het inzien van persoonlijke gegevens is een privacy issue die veel wijder verspreid is als alleen de Chineze regering......het klink dus een beetje als bangmakerij.
Heel hard roepen "ow china toch!" en keihard negeren dat alle bedrijven in het westen het ook doen.
Reageer
Is hier nog enige twijfel mogelijk? Tuurlijk kunnen zij die data inzien. Als je gelooft dat je met TikTok nog iets van privacy hebt op je gegevens ben je gewoon naïef. :+
Reageer
Maar dan kun je voor Tencent net zo goed Apple Google meta invullen
Reageer
"Maar die zitten in democratische landen" :+

Ik snap dat argument niet zo, alsof dat waar is. En als het waar zou zijn dan, gezien onze (vooral VS) waarden van recht van de rijkste, voorkomt dat geen Chinese taferelen.
Reageer
Ah ja, je gebruikers bespioneren in China is uit den boze, maar in een westers land is het prima...

Ik zie het verschil niet, waarom mag China het niet en Amerika wel?

Ik vind Amerika eigenlijk enger dan China
Reageer
Ik vind Amerika eigenlijk enger dan China
Het is een beproeft middel om gelijk Amerika erbij te halen zodra er iets van kritiek op China en CCP wordt geuit.

Je leeft hier wel volgens een cultuur die meer op de Amerikaanse dan op de Chinese lijkt.
En je mag hier zomaar iets roepen over mensen aan de macht, je moet levensmoe zijn om het zelfde in China te kunnen.
Reageer
Toch niet heel gek. Zeker als alles weer eens uit zijn verband wordt getrokken.
Er wordt aangegeven dat tiktok niet weet of er medewerkers zijn die lid zijn van het CCP.
Aangezien dat onmogelijk kan worden nagegaan.
Er wordt nergens gezegd of gesuggereerd dat de CCP een lijntje heeft naar de data van tiktok.

Eigenlijk het zelfde als dat *** niet kan zeggen of er medewerkers in dienst zijn die streng (vul geloof in).
Ongeacht of die medewerker in contact komt met klantdata die mogelijk tegen zijn/haar gedachtegoed ingaat.
Reageer
Als ik het de Amerikanen vraag ben ik een communist.,..

Amerika lijkt heelal niet zo veel op Europa als wij denken....
Reageer
TikTok gewoon verbieden. Is het snel over. Nuttig is het ook nog nooit geweest.
Reageer
Maar dat gaat niet zo maar, denk toch aan de influencers, die moeten dan een normale baan vinden….
Reageer
Ja net als de vloggers... Alstublieft weer terug naar normaal
Reageer
Hoewel het heerlijk roept "terug naar normaal" bestaat dat natuurlijk niet. Wat je bedoelt te zeggen is dat je terug wil naar een situatie die jij prettig vond. Nog even afgezien dat de definitie van "normaal" verschilt per persoon zal jou normaal ook anders zijn geweest dan van een generatie voor jou en zo blijven we bezig.
Reageer
Volledig mee eens, jeugd van nu is overduidelijk enthousiast over dit platform, TikTok heeft meer dan een miljard actieve gebruikers per maand, het is nu gewoon een deel van de samenleving.

Leuk dat jullie het niet leuk vinden en het er binnen je bubbel niet toe doet, maar dit is praktisch zoals iemand anders die zegt dat Tweakers er maar mee moet stoppen, "zitten alleen maar van die nerds op met hun tech dingetjes en er zitten allemaal mensen op die een beetje zitten te profiteren met dat scalpen, voegt helemaal niks toe."

Met 1 miljard gebruikers heb je echt wel makkelijke easycash troep ertussen bij TikTok, maar ook mensen die hard werken om hun kunsten te laten zien, wat dat ook moge zijn. En er kijken miljoenen mensen naar die het interessant vinden, dan heeft het toch gewoon bestaansrecht?

Als je er discussie over wilt voeren, kom dan met argumenten. Heeft het invloed van China, spioneren ze via die app? Dat is iets waar onderzoek naar moet worden gedaan naar mijn mening. Wat is de invloed op de aandachtsspan van kinderen, en zou het voor kinderen dan verboden moeten worden? Drukt het, zoals ik laatst las over Instagram, content creators naar buiten om mensen die meer geld voor ze binnen harken voorop te stellen? Dat vind ik goed kritiek om op te bouwen.

"Ik houd niet van influencers dus ze moeten maar opbokken" is gewoon zeiken om het zeiken.

[Reactie gewijzigd door CoMaestro op 15 september 2022 09:25]

Reageer
Nou ja de hele dag met een camera lopen te zeulen, denken dat het o zo belangrijk is, terwijl je mensen filmt die dit niet willen.... Van mij mag dit uit het straatbeeld hoor...

En dan de influencers, alleen de naam al. Te triest voor woorden. Gewoon lekker mee stoppen.

Juice kanalen ook, allemaal bagger content.

Het is goed voor het milieu als dit soort onzin niet tot in lengte van dagen in de data centers hoeft te staan
Reageer
Tja, op sommige vlakken ben ik het met je eens. Aan de andere kant is dit weinig anders dan traditionele media op TV wat vroeger het "normaal" was.

En om met die vergelijking verder te gaan, ook daar zat een grote diversiteit in afhankelijk van het kanaal en programma. Alles over een kam scheren is simpelweg weinig nuttig.
Reageer
Met alles moeten nuanceren kom je helemaal niets verder
Reageer
Grappig, je kan hetzelfde zeggen over alles generaliseren ;)
Reageer
Nee dan ben je echt veel sneller klaar hoor
Reageer
Sure, op het oog wel, in de praktijk meestal niet.
Reageer
Jij gaat te veel met vrouwen om :)
Reageer
Als ik mensen de hele dag op de Zuidas zie lopen denk ik precies hetzelfde. Overhaast volk met onnuttige banen die denken dat ze er toe doen.
Reageer
Een juice kanaal is simpelweg een geëvolueerd roddelblad, beide net zo verwerpelijk.
Reageer
Wat een nare en zinloze opmerking. En zoals @holoduke51 aangeeft kan hetzelfde van de Zuidas of veel andere 'groepen' gezegd worden.

Natuurlijk is er veel bagger content, en misschien ook wel de meerderheid, maar dat is met het hele internet (ook hier op Tweakers soms) het geval. Dat zegt vooral meer over het soort influencers dat jij volgt.
'Influencers' en 'vloggers', oftewel content creators, zijn ook gewoon documentairemakers, entertainers, fotografen, creatievelingen.
Reageer
Ehh ... Documentairemakers? Als ik door de stad loop zie ik overwegend zulke figuren doen alsof ze zelf belangrijk zijn.
Reageer
Ik snap je volkomen.

De reden waarom ik het zou willen zien verdwijnen is omdat daar de meeste "trends" vandaan komen.

Helaas is de moderatie hierop niet goed, slecht zelfs, daarnaast letten de ouders niet op wat de kinderen zien op TikTok en krijg je dus de nieuwsberichten over het geheel "stiktrend".

Alleen daarom al zou TikTok weg moeten gaan.
Reageer
Reageren op nieuwsberichten ook afschaffen. :+
Reageer
tja 90% van alles is bagger. dat is sturgeons wet nou eenmaal
Reageer
Ik gebruik geen Tiktok, maar van wat ik heb begrepen, worden de meeste influencers daar zeer slecht betaald (in vergelijking met andere platforms): https://www.chargedretail...nd-poor-quality-products/
Reageer
Nee hoor die in het westen kunnen gewoon door gaan op YT shorts. Je verliest hooguit wat volgers.
Reageer
Hoeft ook niet nuttig te zijn toch? Want dan kunnen alle games en spelcomputers ook wel weg, is dat wel nuttig?

Het is vermaak voor heel veel kinderen. Vroeger waren we druk bezig met flippo's en boomhutten bouwen, tegenwoordig is het leuke dansjes nadoen en verzinnen op tiktok. En zelf vermaak ik mij ook prima met alle content op tiktok.
Reageer
Hoeft ook niet nuttig te zijn toch? Want dan kunnen alle games en spelcomputers ook wel weg, is dat wel nuttig?

Het is vermaak voor heel veel kinderen. Vroeger waren we druk bezig met flippo's en boomhutten bouwen, tegenwoordig is het leuke dansjes nadoen en verzinnen op tiktok. En zelf vermaak ik mij ook prima met alle content op tiktok.
Vermaak kan heel nuttig zijn. Het probleem met TikTok is dat het in Chinese handen is, er is een gevaar dat je gegevens niet veilig zijn. Daarnaast staan we op dit moment niet op goede voet met China. Er is een onzichtbare oorlog gaande met (o.a.) China en een zichtbare met Rusland. In deze tijd moet je goed afvragen of je dit soort apps wilt gebruiken? Daarnaast biedt het een groot platform voor subtiele gedragsbeïnvloeding.
Reageer
Precies, gewoon die dns entry schrappen
Reageer
Hat hangt er echt wel erg van af wat je interessant vind. TikTok kijkt naar welke filmpjes je langer dan 8 seconden bekijkt.
Dus ik kom geen domme dansjes of ‘thirst traps’ tegen. Ik zie enkel filmpjes van fellow game devs, dingen over psychologie en ook wel veel zaken- en IT-tips.
Jammer: er worden wel veel locale zaken getoond waar meer onzin tussen zit.
Maar ik vind mijn TikTok feed veel relevanter dan een willekeurig avondje tv.
Als ik dat wou zou ik multiple accounts kunnen gebruiken om wat andere interesses te bekijken; er zit veel doe het zelf sci-fi op, enorm veel boeken-reviews, leuke erg technische creators over eender welk onderwerp…
Wie ‘domme’ dansjes ziet vind die waarschijnlijk leuk, en laat ze hun pleziertje.
Reageer
Daar willen ze de mensen niet hersenspoelen met onzin filmpjes en raar gedrag maar juist stimuleren met succesverhalen en echte achievements.
Right?
Reageer
De rechtvaardiging en gedachtegang van sommige mensen verbaast me niet meer. 8)7 :X |:(
Reageer
Ze hebben niet TikTok maar Douyin wat gewoon hetzelfde is alleen dan een andere naam.

Toen Douyin groot werd in China en ze dit gingen exporteren hadden de mensen van ByteDance iets van deze naam werkt niet buiten China, wij verzinnen iets anders en tada TikTok.


Maar als het onmogelijk is om te checken of er bepaalde mensen bij bepaalde data kan, moet je misschien eens afvragen of je applicatie wel goed is gemaakt. Dan heb ik het nog niet over de morele discussie of je het wilt dat bepaalde mensen erbij kunnen.
Reageer
Pappas gaf wel toe dat medewerkers in China toegang hebben tot data van TikTok-gebruikers. Dat zijn per definitie gebruikers buiten China, omdat TikTok in China niet actief is. Daarvoor heeft moederbedrijf ByteDance een aparte app met de naam Douyin.
dan gebruiken ze zeker Douyin, om ze te hersenspoelen met onzin filmpjes en raar gedrag ?
Reageer


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee