...Ze gebruiken AAC en hebben een goede implementatie die hoge bitrates (256kbit/s) goed vast kan houden, waar Android geconfigureerd kan worden om de kwaliteit iets te verlagen om batterij te sparen.
De meeste third-party oortjes ondersteun(d)en geen AAC, de meeste Android devices - al kan dat veranderd zijn - ondersteun(d)en geen AAC. De Apples (e.v.a.) ondersteunen dan weer geen AptX of AptX HD omdat dit van Qualcomm is en geen LDAC omdat dit in AOSP zit en van Sony is. In de praktijk val je daarom vaak terug tot SBC-kwaliteit, onvoldoende voor HiFi.
https://www.soundguys.com...g-bluetooth-codecs-15352/
https://www.nextpit.com/bluetooth-audio-codecs
https://www.androidauthority.com/bluetooth-codecs-997074/
https://www.smartprix.com...o-bluetooth-audio-codecs/
http://www.differencebetw...nce-between-aptx-and-aac/
https://www.kopfhoerer.de...ach-und-schnell-erklaert/Apple heeft nooit een 'andere bluetooth variant' gehad.
Bovenstaande was dan ook maar een snelle reactie. Strikt genomen is het inderdaad geen onderdeel van Bluetooth zelf, maar het is het geluidscompressieprotocol dat over bluetooth verstuurd wordt dat verschilt.
De artikelen hierboven van soundguys, nextpit, e.d. noemen het ook Bluetooth codecs omdat ze ook (vrijwel) alleen voor overdracht via bluetooth gebruikt worden. Waar het om gaat is dat je
1) met Apple's Airpods op de meeste Android devices geen goede geluidskwaliteit krijgt omdat Apple weigert LDAC en AptX (en varianten) te ondersteunen, en je dus terugvalt op SBC.
2) met non-Apple oortjes vrijwel nooit een goede geluidskwaliteit krijgt op een Apple device - tenzij de fabrikant van de oortjes (bv AKG, JBL (zelfde moederbedrijf), Beats, SkullCandy, Bose) aan Apple betaalt voor een licentie op AAC, de meesten doen dat niet omdat AptX gratis is en er veel meer Android gebruikers zijn.
Dat wat jij doet is nou precies hoe nepnieuws de wereld in komt. Je verzint maar wat en dicht dat Apple toe zonder enige onderbouwing.
Zie hierboven mijn onderbouwing. Het artikel dat jij aanhaalde is een Apple fanboy artikel met veel halve waarheden.
Een ander issue is dat geluid via bijvoorbeeld Spotify altijd in AAC binnenkomt, dat betekent dat je een dubbele encodingslag krijgt met SBC en dat maakt dat met Spotify ook op Android AAC een goede optie is. Minder verlies.
Zoals ik al aangaf, ondersteunen de meeste Android toestellen geen AAC en als je toevallig wel een toestel hebt dat dit ondersteunt, dan ondersteunen je oortjes het niet. Voor veel mensen echter is SBC voldoende omdat ze door achtergrondgeluiden in trein, bus e.d. of het zelf op leeftijd raken toch het verschil niet horen. De geluidskwaliteit van Spotify is voor hen ook op een budget Android - Spotify is immers gratis - voldoende, zelfs de geluidskwaliteit van cassettebandjes was destijds voldoende (en die verdrongen daarom tapedrives en zelfs platenspelers), alles draait om het gebruiksgemak.
Het artikel van Android-Authority schrijft zelfs
There are even some limitations to wired playback if you use the AirPods Max with the Lightning-to-3.5mm cable and Lightning audio adapter, because of data lost during the re-digitization process. Only a direct TRRS connection can transfer 24-bit/48kHz audio and greater.
Zoals ik al zei is dat voor oortjes e.d. ook niet nodig, daarvoor zijn LLAC, LHDC, LDAC, AAC en AptX (vooral de HD-versie) zeker voldoende, het wordt pas anders als je high-end boxen gaat aansluiten, maar ook dan zijn de oren van de gebruiker meestal de beperkende factor.
De AirPods Max zijn geen oortjes.
Oké, dit zijn volledige hoofdtelefoons, maar het punt blijft. Zelfs met high-end hoofdtelefoons* die vele malen dat kosten wat een AirPod Max kost - en aangesloten worden met een 6,3mm TRRS of jackplug - zullen niet beter klinken met ongecomprimeerde audio dan met 256 kbit/s behalve voor een enkeling met een absoluut gehoor die de leeftijd van 30 nog niet bereikt heeft.
* Duurder dan de Sennheisertjes en Grado's die in de
Tweakers pricewatch staan.