WSJ: Apple onderzoekt AirPods die houding en lichaamstemperatuur kunnen meten

Apple onderzoekt volgens The Wall Street Journal of AirPods uitgerust kunnen worden met extra medische functies. Concreet bekijkt het bedrijf of de draadloze oortjes de lichaamstemperatuur kunnen meten en of ze kunnen helpen met de houding van de gebruiker.

Voor het meten van de temperatuur zou Apple al prototype-AirPods hebben ontwikkeld, schrijft de krant op basis van bronnen en interne documenten. Dit prototype zou in het oor de temperatuur van de gebruiker kunnen meten. Eerder zeiden de krant en analist Ming-Chi Kuo dat de Apple Watch Series 8 van volgend jaar ook een lichaamstemperatuursensor zou krijgen. Kuo sprak toen ook over gezondheidsfuncties voor toekomstige AirPods, zonder details te geven.

De bestaande bewegingssensoren binnen de AirPods zou Apple daarnaast willen gebruiken om de houding te meten. Hierbij zouden de oortjes gebruikers waarschuwen als ze onderuit gaan zakken. De bronnen en documenten waarschuwen dat de Apple-functies waarschijnlijk niet in de AirPods van 2022 zullen zitten en mogelijk nooit op de markt zullen verschijnen.

Apple zou ook onderzoek doen naar gehoorapparaten. Het is niet duidelijk of Apple nieuwe gehoorapparaatfuncties voor de AirPods zou ontwikkelen, of dat het bedrijf bestaande geluidsverbeteringsfuncties van de AirPods in de markt zou willen zetten als gehoorapparaatfuncties. De AirPods Pro kent bijvoorbeeld de conversation boost-functie, waarbij het volume en de helderheid van de gesprekspartner direct voor de gebruiker worden verbeterd. Apple heeft volgens de krant al langer de wens om naast de Apple Watch meer apparaten van gezondheidsfuncties te voorzien.

Door Hayte Hugo

Redacteur

13-10-2021 • 15:41

48 Linkedin

Reacties (48)

48
46
22
1
0
18
Wijzig sortering
Anoniem: 486069
13 oktober 2021 15:47
Ik vraag me af of mensen hier op zitten te wachten. Als het doel is mensen gezonder te maken zie ik dit persoonlijk alleen maar averechts werken: "Oh nee mijn temperatuur is een halve graad hoger dan zou moeten... *stress* *stress* *stress*" maar goed ik kan natuurlijk ook volledig het punt gemist hebben dus breng me graag op andere gedachten 8)7
Ja, jij persoonlijk ziet het averechts werken, zijn zat mensen die niet zo neurotisch alles bijhouden. Apple Watch houd al veel bij, behalve tijdens het sporten kijk ik er niet naar.
Wat zo mooi is, is dat je al deze data niet hoeft bij te houden in je dagelijkse doen, je zou een seintje krijgen als er iets niet klopt; dan mag je gaan stressen.
Ik weet het niet hoor, ik draag zelf een apple watch en ben goed ziek geweest van corona, hele lage hartslag (veel lager dan gewoonlijk) en ik had stiekem gehoopt dat apple watch een melding zou geven o.i.d maar helemaal niets. Ik denk dat het grotendeels slap verhaal en dat er misschien wel een paar cases zijn waarbij de watch een melding heeft gegeven, maar ik geloof er niet zo in. Dat gezegd te hebben vind ik de watch dan juist wel weer handig tijdens sporten en activiteiten. Ik zou niet blindelings op de apple watch (of welke smart watch dan ook) vertrouwen, zeker niet als het gaat om je gezondheid.
Even een vraag: weet jij op welke hartslag je je watch ingesteld hebt wanneer er een melding moet gegeven worden? Je kan dit namelijk instellen... ;)
Hij staat op 40 BPM, daarnaast staat ook een vinkje aan met "Irregular Rhythm" welke aangeeft een notificatie te geven als hij zoals het Engelse woord al zegt, onregelmatige ritme meet.
Niet dat ik het zelf niet door had want dat merk je echt wel, maar toch :)
Meldingen voor een abnormaal hoge en/of lage hartslag werken wel, maar die moet je wellicht nog aanzetten in de app Gezondheid op de gekoppelde iPhone. Er zijn voor beide meldingen een paar verschillende waarden om uit te kiezen. Deze gelden dan in rust, dus niet wanneer je sport of (met enige vaart) in huis rondloopt.

Af en toe zeggen mensen een melding te krijgen van hoge hartslag in rust door stress hormonen. Spannende sportwedstrijden bijvoorbeeld: https://www.independent.c...atch-iphone-a8430711.html

Melding voor lage hartslag kan worden ingesteld op 50, 45, of 40 bpm. Je hartslag moet dan voor 10 minuten rond dat getal zitten.
Nee tuurlijk moet je niet blind vertrouwen op je smart watch. Je gebruikt het als aanleiding om met je dokter te spreken.
ik had stiekem gehoopt dat apple watch een melding zou geven o.i.d maar helemaal niets.
Apple geeft anders duidelijk weer dat het geen medisch apparaat is.. en als er al meldingen verschijnen (bijvoorbeeld bij hartritmestoornissen) dan is de melding dat je naar de dokter moet gaan…

Deze dingen zijn echter allemaal software en Apple kan niet zomaar even dingen ‘testen’ of medische waarschuwingen geven. Dan krijgen ze namelijk heel snel, heel veel slechte verhalen. Met meer tijd zullen we echter steeds meer kleine verbeteringen zien. Dat kost ook weer veel onderzoek en ontwikkel tijd.
Klopt maar zoals We.are.cake aangaf zou het an sich wel fijn geweest zijn als ik melding kreeg dat er een lager dan normaal hartslag gemeten wordt en of dit klopt (ben je bewust van,)
Het is gewoon totale onzin. Net als ieder jaar een full body scan uit laten voeren om vroegtijdig dingen te ontdekken. Dat was in de jaren '90 ook een tijdje helemaal hip. Mensen gingen massaal naar Duitsland en legden duizenden euro's neer (of mark toen nog) om zo'n scan te laten doen.

Als je gewoon gezond leeft, genoeg beweegt en gezond eet heb je al deze onzin niet nodig en geeft het alleen maar onnodig veel extra stress. Net als al dat slaapmonitoring bijv. Ga gewoon op tijd naar bed dat werkt een stuk beter :O
Die scans kun je nog steeds doen hoor. Jij doelt op Prescan.nl, dat bestaat nog steeds.
Weet ik maar het was een tijdje helemaal hip, toen hoorde je iedereen erover. Net als nu de health monitoring functies op smartwatches momenteel extreem hip zijn. Er is bijna niemand meer die zijn slaap niet monitort. Over 10 jaar hoor je er niemand meer over.
dus wat die borstkanker controle bij oudere vrouwen is ook onzin, gewoon niet roken, gewoon bepaalde concerveermiddelen niet eten, en natuurlijk niet in de buurt van giftige stoffen gaan wonen of werken, lekker in een hutje op een heule hoge berg dan krijg je vast nooit kanker.

Ik weet toevallig uit ervaring dat er een best groot ziekenhuis in amsterdam vol ligt met mensen die dat anders zien?

Sleep tracking kan bijvoorbeeld heel goed helpen bij het signaleren van stress, depressie, en andere issue's. het zou een reden kunnen zijn om eens met je huisarts te gaan praten en zou uiteindelijk kunnen resulteren in psychologische of soms zelfs psychiatrische hulp.

Als je vaak verhoging hebt zou het een teken kunnen zijn van een verminderde weerstand of bijvoorbeeld een auto-imuumziekte, als je die heel vroeg kunt detecteren zou dat wellicht kunnen bijdragen aan een de verkleining van de kans op ernstige gezondheidsproblemen, of tijdig ingrijpen.

Dat wil niet zeggen dat je gillend naar de oncoloog moet rennen als je eens een keertje koortsig bent of moet niezen, maar nu die technieken er zijn kunnen we misschien nóg vaker en nog eerder en nog trefzekerder ingrijpen wanneer het wél nodig is.
Dat zou niet alleen goed zijn voor de patiënt maar ook, in de vorm van kostenbesparing door vroeger ingrijpen, voor de gezondheidszorg in zijn geheel.
Die controle voor borstkanker wordt uitgevoerd door geschoold medisch personeel, dat vind ik nog iets anders. Nu gaat big tech iets voor jou monitoren en een diagnose stellen die jij zelf moet interpreteren.

Of dat, of de huisartsen worden straks massaal overspoelt door mensen die piepjes krijgen van hun horloge en zich zonder reden zorgen maken.

Hoe dan ook als je vaak verhoging hebt, of je slaapt al tijden niet goed en je gaat nu al niet naar de dokter ga je dat ook niet doen wanneer je horloge jouw vertelt wat je al weet.

Plus weet je wat het ook is de doelgroep van Apple zijn vaak jongeren die dat spul hip vinden. En die zijn meestal toch wel gezond. Meeste ouderen zie je met een 5 jaar oud Android toestel van 200 euro rondlopen, laat staan met een apple watch en een iphone 13 van 1000 euro.

Het is een gimmick meer niet, een leuke gimmick dat zeker maar je moet er niet teveel waarde aan hechten. Het is 99% marketing voor Apple. Kijk ons eens jouw gezondheid bewaken.
De Apple Watch monitort al jaren hartslag en kan een simpele ECG maken. Toen dat uitkwam werd er ook gezegd dat artsen overspoeld zouden worden. Zover ik weet is dit niet gebeurd. Wel zijn er een aantal mensen die hun leven er aan te danken hebben.

De belangrijkste toevoeging is volgens mij de ondersteuning bij een lichamelijke klacht. Zelf heb ik sinds vorig jaar last van Atrium Fibrilleren en het hebben van een ECG van de symptomen was zeker handig, vaak zijn die tijdelijk waardoor diagnose lastig is.
Verder is de medische wereld terecht conservatief, maar er komt natuurlijk een tijd dat deze aanvullende data meer en meer gebruikt zal worden om een eerste diagnose beter te kunnen maken. Google koopt Fitbit niet omdat ze het zo'n leuk apparat vinden maar om onderzoek te kunnen doen naar de gezondheidsdata zodat dat gebruikt kan worden bij hun 'moonshots'.

En tenslotte, onderschat de fanatieke amateursport-markt niet. Je kunt aan de hand van temperatuur, hartslag en slaap heel veel zeggen over je fitness en vermoeidheidsniveau. Moet ik wel of niet die pittige training doen vandaag. Kun je ook overdreven vinden, maar o.a. Garmin vaart er wel bij.
probeer maar afspraak in te plannen, zit behoorlijk vol
Opzich je slaap ritme bij houden kan handig zijn.

Ik heb een periode gehad dat ik heel slecht sliep. Was wel 8 uur buiten westen. Maar was de hele dag moe.

Via mijn horloge ben ik er achter gekomen ik bijna niet in diepe slaap viel. Samen met de huisarts daar het probleem van gezocht. Was blijkbaar mijn kussen, die legde mijn nek verkeerd waardoor ik de hele nacht half slapend zoekende was naar de juiste positie.

Maar nu ik goed slaap kijk ik er nooit meer naar.
Je vergelijkt nu echt appels met peren. Een full body scan is vooral zinloos omdat het een momentopname is. Als je vandaag een scan laat doen en alles oké is, zou er bij wijze van spreken morgen een beginnende tumor zichtbaar kunnen zijn.

Juist dit soort hulpmiddelen kunnen wel degelijk zinvol zijn omdat ze trends herkennen. Daarnaast hebben dingen als de ECG-functie op de apple watch al bewezen en nu komt er ook een mogelijkheid voor valdetectie. Zelfstandig wonende bejaarden hebben vaak een alarmknop om hun nek die ze kunnen indrukken als ze gevallen zijn en niet meer overeind komen. Is toch top als dat in zo'n smartwatch verwerkt kan worden? Dito met glucosemeter. Dat helpt zowel de gebruiker als artsen als het hele zorgsysteem (ergo: ons). Wellicht is het niets voor jou. Dat kan. Maar om het meteen af te doen als 'onzin' is, ehm, onzin :P

Op een bepaalde manier is het wel ingewikkelde materie, want straks zijn we allemaal chronisch ziek omdat ziektes en kwaaltjes in een vroeg stadium ontdekt kunnen worden. Dat heeft zowel voor- als nadelen. Ben benieuwd hoe de maatschappij er tzt mee omgaat. Kan je de boeken 21 Lessons for the 21st century en Homo Deus (allebei van Harari) aanraden.
Je sport zelf toch ook met een smartwatch? Of is dat onnodig als je gewoon gezond leeft, genoeg beweegt en gezond eet, het zal je een hoop onnodige stress besparen tijdens het hardlopen.

Nee het is gewoon verdomd handig, m'n pa kan zijn hartslag en bloeddruk bijhouden. SOS als hij een val maakt op de fiets, na de vorige keer hebben we hem een Apple Watch gegeven. Die heup is ook niet meer perfect, hij krijgt meldingen als zijn loop veranderd. Lichaamstemperatuur zou erg fijn zijn om bij te houden in de zomer, als dat op de Airpods komt.

[Reactie gewijzigd door We.are.cake op 13 oktober 2021 18:29]

Ik hoef niets neurotisch bij te houden, maar het is wel handig als ik als ik mijn temperatuur wil weten dat ik dan alleen maar een app hoef te openen en mijn oordopjes mij dat vertellen. Scheelt weer een aanschaf van een oorthermometer a 50 Euro.

Mensen die neurotisch zijn over dit soort dingen controleren het toch wel, of de AirPods dat nu doen of een Braun ThermoScan 7. Misschien helpt een device dat je een seintje geeft als het mis gaat deze mensen wel om minder neurotisch bezig te zijn omdat het dan toch automatisch gaat.
Geloof me als je lichaamstemperatuur niet in orde is, te laag of te hoog dan voel je dat echt wel. Waarom zouden je oortjes je dat in godsnaam moeten vertellen.

En iedereen heeft toch al wel een lichaamsthermometer thuis liggen.
Mensen zullen dit niet aanschaffen om de temperatuur te meten, maar puur omdat ze Airpods enorm fijn vinden. Als daar dan de mooie functionaliteit van een thermometer bij komt dan is dat mooi meegenomen. Beetje rare reactie..
Geeft het feit dat je deze dingen zou kopen juist niet aan dat je het neurotisch bijhoudt.
Ik vind het weer typisch zoeken naar nieuwe functionaliteit om maar iets nieuws te kunnen toevoegen. Soms lijkt het erop alsof zender echt niet meer weten
Ik moet zeggen dat sinds ik mijn eerst Fitbit kocht 2-3 jaar geleden mijn gemiddelde hartslag toch wel echt significant lager is geworden. Een beetje bewust zijn van hoe je lichaam werkt en wat allemaal inspannend en ontspannend is voor jou is helemaal niet zo verkeerd.

Temperatuur e.d. lijkt me dan weer minder nuttig, zeker in een niet-medisch apparaat.
Wie zegt dat het een niet-medisch apparaat is ? Wellicht straks wel.
Het feit dat al deze apparaten niet-medisch zijn. Ook Fitbit en bijv. de Apple Watch zijn geen medische apparaten, ik kan me ook absoluut niet voorstellen dat een fabrikant die als hoofdprioriteit het bieden van een slimme horloge of draadloze oordopjes zich hier aan gaat branden, want voor medische apparaten zijn hele andere eisen en moet je kalibratie echt goed zijn.

Dat wil verder overigens niet zeggen dat deze apparaten niet accuraat zijn, als ik mijn Fitbit vergelijk met ouderwets tellen met een stopwatch dan komt hij qua hartslag toch goed in de buurt en ook slaapmetingen kloppen redelijk (al zijn ze vaak wat optimistisch en registreert hij 's nachts wakker zijn als lichte slaap), maar dat is niet genoeg voor een apparaat waarvan de primaire functie medisch is.
Mijn Apple Watch SE heeft juist een hoop stress ontnomen. Hartslag te hoog? Even een ademhalingsoefening doen, en dit kan allemaal op je pols.

Weten waar sommige gevoelens vandaan komen en er dan ook naar kunnen handelen kan alleen wanneer je de data ter beschikking hebt.
Een deel van de mensen zit hier misschien niet op te wachten, maar zal het zeker een welkome aanvulling vinden. Ik verwacht dat er mensen zijn die deze airpods voor deze functie aan gaan schaffen ipv een willekeurig ander type.
Medisch gezien zijn er ook wel situaties waarbij het monitoren van de lichaamstemperatuur en/of houding waardevol kan zijn.

Of het ook echt een goed idee is om dit soort medische functies in consumenten producten te steken weet ik niet. De echt medisch gekeurde producten leveren bij correct gebruik gegarandeerd juiste waarden op. Consumenten producten kunnen vaak gemakkelijk verkeerd gebruikt worden en daar afwijkende waarden meten.
Een ander punt is de privacy. Ik weet niet waar de gegevens opgeslagen gaan worden. Als ze centraal op een server worden opgeslagen is de privacy zeker in gevaar. Bij opslag alleen op de eigen telefoon is het gevaar minder, maar men moet er wel rekening mee houden dat er genoeg apps zijn die via slinkse wijze jouw privé data proberen te lezen en door te sturen.
Hoop linkjes in dit artikel voor wie daar meer over wil lezen:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2056305120940694
Het doel van dergelijke tracking devices die hartslag, temperatuur, houding kunnen meten is toch nog steeds ter preventie. Hoe vroeger men er bij is, hoe meer kans op overleven/volledig herstel.
Als ik voel dat ik wat ziekjes begin te worden kan ik dit perfect op mijn horloge zien door een hogere hartslag in rust, scheelt dan gemakkelijk 10 bpm. Horloge geeft zelfs al eerder een hogere bpm aan vóór er symptomen waren van ziekte.
gebruik nu tijdje een apple watch, en die heeft ook van die 'gimmick/gezondheids'-functies.

Voorheen negeerde ik die lekker, echter sinds paar maanden ben ik die 'notificaties' wat serieuzer gaan nemen. Zo piept dat ding wanneer ik weer te lang op mijn reed zit; krijg notificatie "tijd om op te staan" (prima, loop naar de koffie automaat).

Ook zit er een 'breathing' functie op; dat je aantal keer goed diep in/uit adement ... njah dat lijkt me inderdaad minder nuttig (ademen doe ik gelukkig altijd wel :+)

vorige week kreeg melding over onregelmatige/verhoogde hartslag terwijl rustig op de bank zat. Kun je snel een ECG-scan starten. (heb hart issue). Die meting neem ik volgende keer mee naar mijn arts.

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 13 oktober 2021 16:09]

Gisteren heb ik me dood geërgerd aan het volume en de schelle klank in de bioscoop.

Ik heb mijn AirPods in gedaan, transparency mode aan en de EQ op dark.

De laatste firmware voor de AirPods is te gek. Ik gebruik de toegankelijkheid functies dus ook. En dat terwijl ik niets aan mijn oren mankeer.

Zie ook: https://youtu.be/cpboNgfU0-I

[Reactie gewijzigd door Animal op 13 oktober 2021 15:54]

Temperatuurmeting via het oor lijkt me nogal tricky om betrouwbaar te maken.

Zelfs met een goede oor thermometer zijn er genoeg factoren die er voor zorgen dat de meting niet betrouwbaar is. Denk hierbij aan een vernauwde hoorgang, niet goed gepositioneerd of simpelweg oorsmeer. Zelf krijg ik juist last van overtollig oorsmeer als ik veel van zulke dopjes in mijn oren draag, dat zou dan juist in de hand werken dat een oor meting niet accuraat is :+
Laten ze in het ziekenhuis nou net de temperatuur meten via de oren… (Uiteraard niet met AirPods)

Kortom, dat kan in de medische wereld en schijnbaar is het accuraat en betrouwbaar genoeg voor de doorsnee patiënt, laat staan mensen buiten het ziekenhuis die niet ziek zijn.
Ik zeg ook niet dat het niet kan alleen is een AirPod van €2~300 niet echt te vergelijken met een oor thermometer in het ziekenhuis.
Zelfs in het ziekenhuis erkennen ze gewoon dat indien het écht betrouwbaar moet zijn er toch echt betere alternatieven zijn (rectaal).

En dan ook nog, leuk als je dus geen doorsnee patiënt bent (net zoiets als de gemiddelde patiënt die niet bestaat). Zo heeft mijn hele schoonfamilie een vernauwde gehoorgang en werkt de meting is het oor dus niet.
Tjonge tjonge tjonge wat een betutteling, als je dreigt onderuit te zakken. Alsof dat slecht zou zijn Als arts kijk ik altijd met verwondering naar dit soort technologie dat perfect inspeelt op de behoefte van de mens: illusie van het maakbare leven.

Ik heb liever dat het geluid gewoon beter is, of een betere accu. Onzinnige extra's kunnen mij gestolen worden.
Dit is juist iets waar we momenteel naar kijken, om de houding van patiënten post-operatief bij te kunnen houden.
Mochten ze dit met deze oplossing mogelijk maken, zou dit het makkelijker kunnen zijn dan een extra sensor op bijv. het been.
Dit is juist iets waar we momenteel naar kijken, om de houding van patiënten post-operatief bij te kunnen houden.
Mochten ze dit met deze oplossing mogelijk maken, zou dit het makkelijker kunnen zijn dan een extra sensor op bijv. het been.
Kun je dit nader toelichten bij welke operatie het klinisch relevant is dat een patient een bepaalde houding heeft?
Ik hoop dat je ‘als arts’ niet te snel bent met conclusies trekken en je mening verkondigen. Ik lees nergens een statement van Apple, alleen interpretaties van ‘bronnen en documenten’. Dat een miljardenbedrijf iets onderzoekt wil niet zeggen dat het de intentie heeft om te beweren dat dit soort vindingen de plaats kan innemen van bestaande (gevalideerde) medische technologie.
Het leven is niet maakbaar, echter is de wereld steeds meetbaarder geworden door technologische vooruitgang. Dat dat niet altijd handig is en dat mensen die niet medisch onderbouwd zijn hier ‘een loopje mee kunnen gaan nemen’ ben ik met je eens. Dat het onzinnige extra’s zijn is jouw respectabele mening, ik denk echter dat het aan de interpretaties en creativiteit van programmeurs is hoe deze vergaarde data nuttig ingezet kan worden. Zie de valdetectie op de apple watch, een mooi voorbeeld van hoe sensordata kan bijdragen aan een in mijn ogen nuttige functie, die bij mijn weten nog niet is ingebouwd in diverse ‘noodknoppen’ die ouderen vaker dragen in verzorgingstehuizen.

Betere accu ben ik altijd voor, geluid…ik ben zeer tevreden met mijn huidige airpods pro.
Ik ben niet tegen medische technologie, maar wel als deze wordt geïntegreerd in alledaagse gebruiksvoorwerpen. Voor het selecte groepje mensen die continue monitoring nodig hebben, zie ik liever een apparaat dat specifiek is ontworpen voor dat doel.
Ik heb het gevoel dat veel mensen eerder ongerust worden door dit soort monitoring dan dat het wat oplevert. Hoe vaak moet je niet uitleggen dat een 'afwijking' geen afwijking is. Ongerustheid blijft, want 100% zekerheid kun je niet geven en uiteindelijk krijgen ze duur aanvullend onderzoek bij een specialist. Als je pech hebt vinden ze een 'afwijking' wat klinisch niet relevant is, maar wel weer aanvullend onderzoek nodig heeft.

Mensen moeten echt weer leren dat gezondheid geen absoluutheid is, maar een bandbreedte waarbinnen je prima leeft.
Ik vind het ook een perverse prikkel waar fabrikanten op acteren. Gevoel van sterfelijkheid & gezondheid bij mensen is commercieel zeer interessant.
Ben het helemaal met je eens voor wat betreft de gevolgen van het onjuist interpreteren van data. Aangezien we in hetzelfde vakgebied werken ;) herken ik hetgeen je beschrijft; informatie is openbaar, echter het interpreteren ervan en in samenspraak toepassen ‘op maat’ bij de patient, is een zaak die mijns inziens bij de arts, (verpleegkundig) specialist, hoort.
Je zal menig patient gezien hebben die een ecg van de apple watch via pdf export naar het secretariaat stuurt met verzoek dat hij/zij een terugkoppeling krijgt al dan niet vergezeld van een verwijzing voor een ecg bij de klinische neurofysiologische afdeling :X

Anderzijds moet ik zeggen dat ik het geweldig vind om de vooruitgang te zien op technologisch gebied. Je tweede alinea vind ik treffend en onderschrijf ik volledig…vlgs mij kunnen we daar nog heel lang over bomen waarbij we op zelfde golflengte zitten..maar dan denk ik dat we volledig off topic gaan haha
Ja, we zijn het wel eens. :)
Anderzijds moet ik zeggen dat ik het geweldig vind om de vooruitgang te zien op technologisch gebied.
Jazeker, ik ook. Het gaat ongelofelijk snel en totaal niet te voorspellen hoe de gezondheidszorg er over 20 jaar uit zal zien. Ik vertelde een coassistent dat haar werk inhoudelijk echt gaat veranderen in de toekomst. Ze vertelde dat het wel mee zal vallen, deze veranderingen. Ik denk van niet.

... maar, off topic inderdaad. haha
Ik heb één hoofdopmerking - vertrouwen wij zo'n privé-bedrijf met medische data? Of dat nu Apple, Google, Microsoft, Amazon, Oracle, IBM of wie dan ook is - het is altijd hetzelfde - uw data ZAL misbruikt worden.
Laat ze eerst maar zelf 'gezonde' in-ear doppen maken die geen oorontstekingen opleveren. Met name materialen die een allergische reacties oproepen (zoals bepaalde type siliconen doppen van AirPods Pro, dat ging bij mij gelijk jeuken en leiden tot oor-ontsteking. Geld van Apple terugkregen naar bewijs van de huisarts (toen ik voor de 3e keer een ontsteking had). Wel jammer, want ik vond ze ontzettend handig omdat ze zo klein zijn.

Google maar eens of in-ear koptelefoontjes goed zijn voor je oren O-)

[Reactie gewijzigd door Galvatron op 13 oktober 2021 16:21]

Dit is toch vrij oud nieuws? In 2018 ging het gerucht al dat Apple ging werken aan AirPods met een functie om o.a. hartslag en temperatuur te meten, om zo te kunnen fitnessen met minder afhankelijkheid van de watch.
Ik ben al decennia in het bezit van twee gehoorapparaten. Gewoon grotendeels via de zorgverzekering, dus geen super-de-luxe dingen. Die dingen zijn precies op maat gemaakt en ingesteld. Door echte vakmensen. Dat zie ik Apple nog niet doen. Maar misschien begrijp ik het artikel niet helemaal goed en wil Apple geen échte gehoorapparaten gaan maken.
Maar wat ik wel zeker weet: mijn apparaatjes hebben al zeker tien jaar zo'n automatische geluidsregeling voor stemmen. Plus richtmicrofoontjes, dus als ik iemand aankijk, helpt dat ook. Hoe het kan, weet ik niet, maar die dingen weten zelfs het verschil te detecteren tussen een 'echt' menselijke stem (die versterkt wordt) en een stem uit de radio (die niet wordt versterkt).
Oftewel: dat is helemaal niets nieuws. En als mijn relatief goedkope gehoorapparaten dat hebben, dan neem ik aan dat álle gehoorapparaten dat soort functies hebben. En ook nog speciaal op maat aangemeten.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee