Honor introduceert Earbuds 3 Pro-oordoppen die lichaamstemperatuur kunnen meten

Honor introduceert zijn Earbuds 3 Pro. Deze oordoppen zijn voorzien van een ingebouwde sensor die de lichaamstemperatuur van gebruikers kan opmeten. De Earbuds 3 Pro gaan 199 euro kosten. Het is nog niet bekend wanneer ze uitkomen.

Honor kondigde de Earbuds 3 Pro met lichaamstemperatuursensoren aan tijdens het MWC. Gebruikers kunnen de oordoppen volgens Honor drie keer aantikken om temperatuurmetingen te activeren. Daarbij wordt gesproken over continue metingen, waarbij een waarschuwing kan worden gegeven als de temperatuur 'abnormaal' is. Honor geeft wel aan dat de temperatuursensoren niet bedoeld zijn voor medische doeleinden. Volgens het bedrijf was er bij interne tests 'een kans van 80 procent' op metingen met een afwijking van 0,3ºC of minder.

De oordoppen beschikken verder over 11mm-drivers en actieve noisecancellation. De fabrikant stelt dat de Earbuds 3 Pro tot 6 uur meegaan op een enkele acculading. De oplaadcase kan dit oprekken tot 24 uur. Honor zegt daarnaast dat de oordoppen na 5 minuten opladen tot 2 uur gebruikt kunnen worden om naar muziek te luisteren.

Andere bedrijven lijken ook te kijken naar het verwerken van gezondheidsfuncties in draadloze oordoppen. The Wall Street Journal schreef in oktober bijvoorbeeld dat Apple de mogelijkheden onderzoekt voor AirPods die de lichaamstemperatuur kunnen meten. De bekende analist Ming-Chi Kuo sprak eerder ook al over AirPods met gezondheidsfuncties. Apple zou volgens eerdere geruchten in het vierde kwartaal met nieuwe AirPods Pro komen, die mogelijk ook fitnesstrackingfeatures krijgen.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

01-03-2022 • 09:55

45 Linkedin

Reacties (45)

45
45
16
1
0
24
Wijzig sortering
Honor geeft wel aan dat de temperatuursensoren niet bedoeld zijn voor medische doeleinden.
Ik heb overigens nog nooit mijn temperatuur willen weten voor een niet-medisch doel. Iemand die wél een idee heeft voor de meerwaarde hiervan?
Dat is omdat je een medisch instrument moet aanmelden bij keuringsinstanties, zoals de FDA in de VS. De zelfde route is doorlopen bij de hartslagmonitor in horloges om dat te voorkomen.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Food_and_Drug_Administration

[Reactie gewijzigd door Hans C op 1 maart 2022 11:07]

Misschien voor het sporten? Dat je weet dat je niet oververhit, wat wellicht lastig is aan te voelen op warme dagen? :?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 maart 2022 10:25]

Tijdens het sporten stijgt je temperatuur zowiezo, bij profwielrenners bvb is het niet vreemd om met een temperatuur van 39 graden over de streep te komen. Waarom zou je dat als amateur willen monitoren en je er druk in maken?
Waarom zou je dat als amateur willen monitoren en je er druk in maken?
Omdat wellicht je normale ('amateur') sporttemperatuur 38 graden is, en 40 graden een reden kan zijn om je zorgen te maken?

Let op dat ik enkel speculeer. :+
Dat is dan toch ook een medische reden?
Het kan een goede aanleiding zijn om een meting te doen met een apparaat dat wel geschikt is voor medische doeleinden.
Met 40 graden koorts stap je sowieso al niet op de fiets. Dat is voorbij het stadium niet helemaal lekker.
Iets zegt me dat u geen echte sporter bent. :X
Zoals de @The Zep Man zegt, het zou de eerste keer niet zijn dat je onderweg, tijdens lange rit in de zon/door opkomende koorts, oververhit geraakt.

Beetje sporter gaat gewoon door, al zeker in een wedstrijd.
https://en.wikipedia.org/wiki/Human_body_temperature

Nee, dan ben je een mafkees en zeker geen serieuze of professionele sporter. 40 graden of hoger kan levensbedreigend zijn.

Beetje sporter gaat door 8)7

Ben ik blij dat ik maar een amateurwielrenner ben die 12 uur per week fietst, maar wel zijn dom boerenverstand heeft.

[Reactie gewijzigd door arbraxas op 1 maart 2022 12:02]

Prachtige zomer, ik had een beetje maagpijn, dacht iets verkeerd gegeten te hebben.
Onderweg van de fiets in koortskramp gevallen (hevig schokkend) , bleek ik gesprongen appendix te hebben 8)7 8-)
Goed bezig zal ik dan maar zeggen.

Maar je onderschrijft mijn punt, met 40 graden koorts pleur je van je fiets. En koorts is nooit het probleem, maar bijna altijd het symptoom van iets anders.

Iets met naar je lichaam luisteren.
Met 40 graden koorts stap je sowieso al niet op de fiets.
Misschien begin je niet op 40 graden. ;)
Heel veel ontwikkelaars maken medisch gerelateerde producten en zeggen dat het dan niet bedoeld is voor medische doeleinden, is gewoon een stukje aansprakelijkheid en verwachting aan welke ze niet willen/kunnen voldoen. Dus je kan het waarschijnlijk er prima voor gebruiken maar Honor wilt het risico er gewoon niet voor lopen.
Net zo goed dat je een q-tip niet moet gebruiken om je oren schoon te maken, toch lijken ze daar primair voor verkocht te worden. Is een kwestie van verantwoording weerleggen.
voor degenen die niet weten wat een q-tip is: een wattenstaafje.
Of een 'muzikant' :+
https://en.wikipedia.org/wiki/Q-Tip_(musician)
voor degenen die niet weten wat een q-tip is: een wattenstaafje.
XKCD: Health Stats: https://xkcd.com/2581/

[Reactie gewijzigd door Helium-3 op 1 maart 2022 13:36]

Dat is er toch telkens KNAL op :+ 8-)
XKCD: Health Stats: https://xkcd.com/2581/
Kan bijvoorbeeld handig zijn bij koorts (bijv. griep, covid-19 etc), zonnesteken (kan bijv. voorkomen tijdens sporten, wat vaker voorkomt dan men denkt, met name bij hardlopen), het tracken van je circadiaanse ritme (voor slaap optimalisatie).
Of de Earbuds en betrouwbaar genoeg voor zijn, is een andere vraag.
Met een afwijking van 0.3 zeg ik dat het betrouwbaar genoeg is voor dat soort metingen. Je kunt dan voor echte medische redenen altijd een zekerheidsmeting erna doen met een goedgekeurd apparaat dat beter gekalibreerd is, net als we in de covid periode een thuis test deden en bij positieve uitslag voor de zekerheid naar de ggd gaan voor een betere test.
Een standaard oorthermometer die je bij de kruidvat koopt heeft ook snel een afwijking als je hem net onder 1 graden anders in je oor doet en die gebruiken we ook allemaal voor het meten van koorts.
Met mijn laatste zin wilde ik overigens niet de suggestie wekken alsof het onbetrouwbaar is, maar alleen dat de betrouwbaarheid nog onafhankelijk vastgesteld moet gaan worden, en dat de inzetbaarheid van de toepassingen die in noemde, daarvan afhankelijk zijn.
Temperatuur afwijkingen kunnen bijvoorbeeld ook weer afhankelijk zijn van de omgevingscondities, zoals omgevingstemperatuur etc. Ga je er mee op Noordpool expeditie, dan is er een aardige kans dat die 0.3 niet gehaald gaat worden. Ook zit er een verschil tussen gemeten temperatuur en een correctie naar lichaamstemperatuur. Zo is een rectale metingen vaak betrouwbaarder dan een tympanische.
Die is niet helemaal hoe het werkt.

De sensor zal betrouwbaar genoeg zijn maar de meting is dat vrij zeker niet. Je moet voor een goede meting namelijk het trommelvlies kunnen zien en dat is vaak lastig bij dit soort metingen. De betrouwbaarheid van het apparaat is prima maar van de meting minder.

Het is simpel en goedkoop en makkelijk te herhalen bij twijfel dus worden ze nog steeds gebruikt maar da's niet omdat ze zo betrouwbaar zijn. De moderne doen wel meerdere metingen achter elkaar trouwens
Volgens een corona wappie zodat de overheid kan monitoren of wij corona hebben :*)
Volgens een corona wappie zodat de overheid kan monitoren of wij corona hebben :*)
Het vaccin gaat dan gelijk over de 5G? :+
Temperatuurmeting om een coronabesmetting te diagnoseren is sowieso al iets dat allang volledig ontkracht is.

Corona gaat lang niet altijd samen met koorts en als je wel koorts hebt dan is het net zo goed door iets anders, dus het is gewoon geen nuttige tool. Bij ons op het werk hebben ze die warmtecamera waar je voor moest gaan staan ook weer weggepleurd gelukkig. Nu alleen de mondkapjes nog weg (zoals in Nederland al het geval is maar Spanje helaas nog niet) en ik ben tevreden.

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 1 maart 2022 19:30]

Volgens mij wordt hier bedoeld: professionele medische doeleinden. Er zijn zo veel gegevens die slimme apparatuur meten die als ‘medisch’ bestempeld kan worden, maar die een arts nooit zou gebruiken. Mooi voorbeeld zijn sport horloges met hartslag meting. Heel leuk om mee te sporten, ik kan je prima volgen als je dat medische informatie noemt, maar toch vrijwel nutteloos voor de cardioloog.

[Reactie gewijzigd door SpazzII op 1 maart 2022 14:57]

want leuke data, verder is het spotgoedkoop om in te bouwen, dus waarom niet.
Zijn ze zand en stofvrij?
jawel, het doosje is gesealed dus ze zullen wel schoon zijn als ze geleverd worden
Op de tweede foto zie je de oortjes toch echt in het zand liggen.

Een beetje hetzelfde marketinggevaar dat er toen was met smartphones waarmee je onderwater foto's zou kunnen nemen. Dat was niet bevorderlijk voor de waterdichtheid, omdat je daarvoor knoppen moet indrukken die niet ingedrukt zouden moeten worden onder water.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 maart 2022 10:25]

volgens mij is dat de grondstof waar de case mee wordt gemaakt en dus geen zand...
volgens mij is dat de grondstof waar de case mee wordt gemaakt en dus geen zand...
Het is ruw en ruig en irriterend en het komt overal. Qua dat verschilt het niet veel van zand, al zou het kloppen wat je zegt. ;)

Het is net zoiets zeggen als dat in de genoemde reclamecampagne iedereen zwemt in gedestilleerd water. Daar kom je natuurlijk niet mee weg. :+

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 1 maart 2022 10:39]

Ik heb hier nog zo'n Sony "aqua" liggen.
Geen garantie als hij stuk ging door onderwatergebruik |:( 8)7
Vanwaar de vraag? altijd wordt er gesproken over waterbestendig (regen/zweet), dus ben eigenlijk wel benieuwd waarom jij naar zand/stofbestendig kijkt.
De reclamecampagne(foto's) :)
Fair enough, dat was inderdaad de enige reden dat ik kon bedenken maar ik hoopte eigenlijk dat het iets anders zou zijn haha.
Dat mag ik hopen, als ik iets nieuw koop. Ik denk echter dat u 'resistent' bedoelt. ;)
The first digit ranges from 0–6 and reflects protection from solid particles.

IP0X: The product is not protected against any physical contact or objects.
IP1X: Only protected from objects larger than 50 mm. You won’t accidentally stick your hand into this product, but you can still easily get, say, your finger in. You probably shouldn’t.
IP2X: Protected from any object larger than 12.5 mm. This now includes fingers.
IP3X: Protected from things above 2.5 mm, which includes most tools and thick wires.
IP4X: Protected from anything bigger than 1 mm.
IP5X: Dust resistant. Some dust may get through, but it won’t be enough to damage the product.
IP6X: “None shall pass!” This product is fully dust tight.

[Reactie gewijzigd door OxWax op 1 maart 2022 10:41]

Oortemperatuur meten? Hebben ze marktonderzoek gedaan of gewoon geblinddoekt een pijltje naar een bord vol domme ideeën gegooid?
Wat is de toegevoegde waarde? Zie steeds meer hardware verschijnen met zogenaamde handige opties er op. Tja handig voor de fabrikant en meestal niet voor de consument. We worden steeds meer digitaal geanalyseerd door de hightech.
Wat is de toegevoegde waarde van 108 megapixels?
Marketing...
binning naar 12 mp, ruisonderdrukking, digitale zoom zonder detailverlies?
Dat een fabrikant weet dat ik een stuk hardware heb met een x aantal megapixels vindt ik minder een probleem dan wanneer een fabrikant soort van inbreuk maakt op mijn lichamelijke integriteit door mijn temperatuur te meten. Al dan niet in of uit te schakelen. We weten dat dit nogal eens "fout" gaat in het nadeel van de consument door een "zogenaamde bug / per ongeluk" en dat die gegevens vervolgens toch bij de fabrikant of weet ik veel wie terecht komt. Als ik oordopjes wil hebben koop ik die omdat er een goed geluid uit komt en niet omdat deze ook meteen maar even mijn temperatuur registreert en al dan niet ergens opslaat. Reden te meer om dat soort hardware met "handige" funkties juist links te laten liggen.
Reden te meer om dat soort hardware met "handige" funkties juist links te laten liggen.
Volledig akkoord en toch propt men ook je wagen vol met zulke functies.
Marketing = het verschil maken. Je wil toch iets wat je buurman niet heeft? ;)
dat je geen losse oor thermometer meer nodig hebt van de kruidvat, etos, etc.?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee