Gerucht: betaling Xiaomi die overheid India verdacht vindt was aan Qualcomm

Een groot deel van de betalingen van Xiaomi die Indiase autoriteiten verdacht vinden, zouden aan Qualcomm zijn voor de betalingen van socs en royalty's. Intussen heeft de financiële topman van Xiaomi in India ontslag genomen.

Xiaomi zou volgens een anonieme bron van Business Insider in totaal een bedrag van omgerekend ongeveer 575 miljoen euro hebben overgemaakt naar Qualcomm sinds 2015. De Indiase Enforcement Directorate zei eerder dat Xiaomi bedragen had overgemaakt naar het eigen moederbedrijf in China en twee Amerikaanse entiteiten, zonder dat daar tegenprestaties tegenover zouden staan. Daarmee zou dat belastingontduiking zijn.

Daarom bevroor de ED 688 miljoen euro van de tegoeden van Xiaomi India, zo bleek eind april. Intussen heeft een rechter de bevriezing van het tegoed opgeschort. Het is de tweede keer dit jaar dat de ED grote tegoeden bevroor van Xiaomi India. De eerste keer gebeurde in februari, maar is verder stil gehouden.

Inmiddels is de financiële topman van Xiaomi India opgestapt, meldt Financial Express. De smartphonemaker bevestigt het vertrek, maar noemt de strubbelingen met de Indiase overheid niet als reden. Hij zou vertrokken zijn om 'persoonlijke redenen'.

Chinese bedrijven hebben het sinds 2020 moeilijker in India, naar aanleiding van een conflict aan de grens tussen de twee landen. Sindsdien heeft India 'uit veiligheidsoverwegingen' meer dan 300 Chinese apps, inclusief TikTok, verbannen. Ook zijn de regels voor Chinese bedrijven in India sindsdien aangescherpt.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

16-05-2022 • 07:13

22 Linkedin

Reacties (22)

22
20
16
1
0
4
Wijzig sortering
Feit blijft dat hard is bewezen dat juist de VS meerdere intelligence/surveillance programma's heeft waarbij backdoors worden gebruikt om ons (ja ook bondgenoten) illegaal te bespioneren.
Dat Huawei backdoors heeft is nooit bewezen en als je naar de bron gaat zie je dat het vooral uit de koker van een groep uit de federale politiek uit de VS komt die sowieso meer gekke ideeen hebben.

Zie ook PRISM, wat bijna overeenkomt met de AI van de (uitmuntende) series Person Of Interest, wat toen puur fictie was want PRISM was toen nog niet gelekt. Nu een stuk minder fictie.

Uitleg over PRISM: https://www.theverge.com/...-surveillance-cheat-sheet

Korte versie.

En met dank aan de Nine Eyes/14 Eyes alliantie wordt intelligence data sowieso gedeeld met een hoop landen. Of je dat nu wil of niet.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 16 mei 2022 09:51]

Gaan we weer, spionage is nooit bewezen, achterdeuren wel.
De gevonden achterdeuren bij Telfort en Kpn zijn hier in Nederland uitgebreid besproken

Telfort:
nieuws: Huawei kon bij gegevens van miljoenen Telfort-klanten
De Volkskrant schrijft dat moederbedrijf KPN in 2011 bij Telfort onderzoek deed naar een nieuwe klant- en facturatieomgeving die door Huawei werd beheerd. Uit dat onderzoek kwam naar voren dat Huawei regelmatig bestanden uit deze omgeving haalde.
….
Capgemini concludeert in het rapport dat Huawei door zijn bestaande, verregaande toegang tot het KPN-netwerk informatie had over welke personen in Nederland telefonisch afgetapt werden en kon zelf ook meeluisteren met gesprekken. Het bedrijf kon dat zelfs op afstand, vanuit thuisland China. Capgemini stelt dat "het voortbestaan van KPN ernstig in gevaar is omdat mogelijk vergunningen worden ingetrokken of overheid en bedrijfsleven hun vertrouwen in KPN opzeggen indien bekend wordt dat de Chinese overheid ongecontroleerd mobiele KPN-nummers kan afluisteren en het netwerk kan platlegge
KPN:
nieuws: 'Huawei kon rond 2009 ongehinderd meeluisteren met alle mobiele KPN-k...
De Volkskrant meldt dat op basis van een geheim rapport van Capgemini, dat het in handen heeft. Dat bedrijf werd in de arm genomen om te onderzoeken welke risico's er komen kijken bij een nog nauwere samenwerking met Huawei. KPN overwoog de extra nauwe samenwerking vanwege de lage prijs die Huawei vraagt voor zijn netwerkapparatuur en het beheer daarvan; door de financiële crisis van toen werd Huaweis prijs des te aantrekkelijker
Vodafone (Italië)
nieuws: Bloomberg: Vodafone vond 'verstopte backdoors' in Huawei-apparatuur -...
Huawei leverde volgens Bloomberg apparatuur voor de Italiaanse tak van Vodafone. In deze apparatuur zaten wat Bloomberg 'verstopte backdoors' noemt. Deze kwetsbaarheden hadden Huawei volgens het persbureau ongeautoriseerde toegang kunnen geven tot het bekabelde netwerk van Vodafone in Italië. Dit netwerk verleent internetdiensten voor 'miljoenen huishoudens en bedrijven'.
Zelfs onderzoek van de publieke open weekende NCTV (De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid ) bevestigd deze huawei backdoor in Nederland
nieuws: Toegang Huawei tot klantdata provider werd ontdekt na onderzoek in op...
ontdekt na onderzoek in opdracht NCTV
De toegang die Huawei zou hebben tot klantgegevens van een Nederlandse provider kwam naar boven na een verzoek van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. De NCTV had providers verzocht onderzoek te doen naar de aanleg van 5g-netwerken.
Zelfs de AIVD (De Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst) een Nederlandse geheime dienst, die echt nooit praat (alleen met de ministers binnen club stiekem) en bij de Amerikanen gelekte dubieuze reputatie heeft “if you need Intel call the Dutch”en zelfs achter stuxnet blijkt zitten. In het publiekelijke treedt om openbare orde diensten en parlements leden te weerhouden en zo laat doorschemeren van de backdoor te weten (grote kans dat ze het zelf ook misbruiken)om zo onze eigen politie weerhouden de uitgezocht nieuwe hardware te kopen/gebruiken. Dit is zeer uitzonderlijk voor een organisatie die zero day’s gebruikt om zelf backdoors te creëren en deze toegang tot andere landen actief gebruikt voor spionage. Wanneer organisatie zoals de AIVD afweging maakt in te grijpen. Ten kosten van hun eigen of informatie toegang van partner landen doen ze echt niet als niet 100% zeker en waarschijnlijk veel meer weten dan vertellen.
nieuws: AIVD: Nederland moet niet te afhankelijk worden van Chinese apparatuur
de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst, zegt dat Nederland niet te afhankelijk moet worden van Chinese apparatuur. Bedrijven die al Chinese apparatuur gebruiken, zouden moeten kijken of ze die uit hun netwerk kunnen verwijderen.
nieuws: 'AIVD en MIVD hebben bezwaar tegen levering C2000-opvolger door Chine...
Nederlandse inlichtingendiensten hebben ernstige bezwaren tegen de betrokkenheid van een Chinese partij bij de bouw van de opvolger van het C2000-communicatienetwerk. Het huidige C2000-systeem heeft bovendien steeds meer problemen.
Het ironische aan jou Whataboutism (drogreden) is dat de Amerikanen juist bij Nederland aankloppen Waneer ze ergens toegang nodig hebben. Nederland is op support/security/spionage wereldwijd na Rusland de 5e cyber superpower in de wereld of eigenlijk beter omschreven Nederland en Rusland doen niet voor elkaar onder staan samen op bijna gedeelde 4 plaats. volgens de National Cyber Power Index 2020
https://www.agconnect.nl/...ldwijde-cybersupermachten
Nederland staat 5e voor Frankrijk, Duitsland en Canada. Het werk van het Nederlandse cybercrime team en het werk van de MIVD levert Nederland een toppositie op op de wereldranglijst van cyberpowers.
MIVD is de militaire versie van de AIVD
https://www.defensie.nl/o...nlichtingen-en-veiligheid

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 mei 2022 13:57]

Nederland heeft dan ook al honderden jaren aan ervaring met spionage en sabotage. Onze Hanze is er groot mee geworden, hebben dit doorgezet en zijn er als postzegellandje een gigantische wereldmacht mee geworden. Wat ons een gouden eeuw heeft opgeleverd waar je U tegen zegt. We hebben er Engeland, Frankrijk, Spanje en andere (in verhouding met ons) gigantische landen mee op de knieën weten te krijgen.

Handel drijft op spionage.

"Sabotage - The ancient Dutch art of screwing up your own team"
Het is geen achterdeur wanneer Huawei gecontracteerd wordt om netwerkbeheer te doen. Ze konden meeluisteren nadat KPN de voordeur had opengedaan voor de goedkoopste aanbieder.
Het is bijna een zekerheid dat dit soort toegang misbruikt wordt, maar het beeld dat Huawei zich naar binnen hackt of backdoors in de hardware heeft stoelt zover mij bekend niet op feiten.

Penn & Teller geven een humoristische kijk op misbruik van toegang in hun Bullshit aflevering "Big Brother", waarin je ziet dat een vers ingehuurde bewaker na een paar uur verveling al meer aandacht heeft voor overspel bij de buren dan voor de terrorist die hij geacht wordt te bewaken. In het Nederlands noemen we dat "de kat op het spek binden".
Door de aankomende Europese "maatregelen" is er geen concurrentie meer. De US en China hebben dan van de grootste apps alle data.

"Chats uitwisselen, apps verwijderen en meer

De DMA heeft voor bijna alles dat de grote bedrijven doen een regeltje bedacht. Enkele springen eruit, omdat de gevolgen mogelijk groot zijn.

Interoperabiliteit: Een ingewikkeld woord voor het verplicht samen laten werken van diensten. Dan gaat het bijvoorbeeld om WhatsApp: 's werelds grootste berichtendienst moet straks verplicht samenwerken met alle andere berichtendiensten, groot en klein. De consument moet straks vrij zijn om vanuit iMessage van Apple een bericht naar Signal te sturen, van Signal naar Instagram Messenger, enzovoorts. Vanwege de complexiteit is er een uitzondering voor groepschats: die hoeven pas over vier jaar interoperabel te zijn."

[Reactie gewijzigd door whiner op 16 mei 2022 10:15]

Veel data wordt gewoon opgeslagen en beheerd in Nederland. Tja dat het gebruikt buiten Europa... Dat is een ander verhaal.

Ik verstond versteld dat ik nieuwe voorwaarden moest accepteren, dat mijn data werd beheerd in Amsterdam, terwijl ik niet eens in Europa was. Het was alleen dat als land Nederland koos. Terwijl mijn mede expats hetzelfde bericht kregen, terwijl ze uit zuid Europa kwamen...
De consument moet straks vrij zijn om vanuit iMessage van Apple een bericht naar Signal te sturen, van Signal naar Instagram Messenger, enzovoorts.
Dit is wat Facebook (nu Meta) al wou doen met Facebook messenger, Instagram en Whatsapp, echter heeft de Europese Unie roet in het eten gegooid van Facebook en is hun idee niet uitgevoerd dat is wat ik me nog kan herinneren. Dit zal nooit realiteit worden, maar er zijn al bridges beschikbaar die meerdere chat apps met elkaar verbinden (bijv. via bots die gebruik maken van de opengestelde APIs van die apps).
Ik lees nergens zo concreet bewijs als er wel bestaat over oa Prism. Ik lees wel over vulnerabilities, die heb je ook in niet-Chinese chips. Er wordt direct een link gelegd tussen deze vulnerabilities die inderdaad toegang mogelijk maken, met bewuste backdoors, dat lijkt haast een bevooroordeelde beslissing. Vaak genoeg zijn er zwaktes in software die datatoegang mogelijk maken. Dat wil niet zeggen dat die zwaktes bewust zijn gemaakt ten behoeve van intelligence diensten.

Daarnaast vrees ik juist de AIVD. 2x nu een interview gehoord van een AIVD baas en 1x een rapport gelezen waarvan de conclusie echt absoluut geen hout slaat. Ze doen vast essentieel en goed werk, maar in sommige gevallen zijn hun conclusies, of wellicht de interpretatie van hun conclusies echt heel fout.
Eentje die ik kan delen (kan er verder niet meer over delen) "NL overheidsorganisaties op alle niveaus zouden daarom absoluut geen zaken mogen doen met fabrikanten van apparatuur die zaken doen met of in China". De grap is dat ze daarmee elke fabrikant van chips, kabels maar ook pen en papier als evil bestempelen. Automatisering wordt zo onmogelijk gemaakt en zelfs pen en potlood verboden wordt door de (letterlijke) interpretatie hiervan. Als adviserende expert organisatie zouden ze dit heel anders dienen te formuleren, maar dat doen ze juist niet. Een bepaalde angst zaaien dient hun doel (meer budget en betrokkenheid).

Mijn punt is dat je simpelweg omdat het de NL intelligence is, nog steeds kritisch moet zijn, zeker als de bewijslast is verhult en je alleen maar biased conclusies voorgeschoteld krijgt.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 16 mei 2022 12:36]

Dit zijn geen kwetsbaarheden.
Huawei is bij kpn gewoon keihard betrap op een backdoors en het actief gebruikten van niet geregistreerde en gelogde logins in hun software/hardware.
nieuws: 'Huawei kon rond 2009 ongehinderd meeluisteren met alle mobiele KPN-k...
daaruit bleek dat 26 accounts van Huawei toegang had tot de klantenomgeving, terwijl niet werd bijgehouden wie op welk moment inlogde.
Na de ontdekking is huawei door KPN verzocht om de door huawei ingebouwde de toegang en activiteiten te stoppen. Hier is geen gehoor aangegeven.
Huawei bleek ook een script te hebben geïnstalleerd om bestanden te verplaatsen naar een andere omgeving. Dit bleek regelmatig te gebeuren, maar ook hier was geen of onvoldoende controle op. Wel kreeg Huawei meerdere keren het verzoek de toegang te wijzigingen of af te sluiten, maar daar werd niet op gereageerd.
Het ironische is inderdaad wel dat de bewezen huawei backdoor aan het ligt kwam door. Uhm ja geen idee 🤷‍♀️ wat de AIVD daar deed. kuch! Vast geen potje Unreal tournament. Bij een Chinese spionage afdeling informatie vonden die ze blijkbaar bekend voor kwam?
nieuws: Huawei kon bij gegevens van miljoenen Telfort-klanten
De Nederlandse inlichtingendienst AIVD heeft KPN gewaarschuwd voor spionage vanuit China, waarbij hackers in het verleden probeerden binnen te komen bij KPN. Daarbij gaf de AIVD aan dat klantgegevens van de provider in handen waren van een Chinese spionagegroep. Die kwamen overeen met die van KPN. Na een eerste waarschuwing van de AIVD vond KPN geen verdachte zaken, zo zeggen meerdere bronnen. Maar na de tweede waarschuwing, in het voorjaar van 2019, troffen de AIVD en KPN een verborgen toegang aan naar de klantgegevens
Dat klink inderdaad een beetje als een vriend die je komt vertellen dat hij je vermiste vrouw bij een buitenlandse identiteit oproep aan haar ondergoed en moedervlek in haar lies herkend :( Maar maakt haar dood in het buitenland niet minder waar

[Reactie gewijzigd door xbeam op 16 mei 2022 16:14]

Dit zijn gewoon wat grootmachten die spelletje stragego spelen.
India en China zijn niet de beste maatjes, India en de VS wel en dan gaan ze wat spelen met elkaar over de hoofden van heel veel mensen heen.
Moest dit bijv een bedrijf uit Rusland zijn geweest waar India wel goede relaties mee onderhoud zou dit nooit plaats vinden.

Heeft weinig of niets met backdoors of hacking of weet ik wat te maken, want dat doen we allemaal bij elkaar, de ene (Noord Korea) wat beter dan de andere ....
Waarom geeft Tweakers 'uit veiligheidsoverwegingen' tussen haakjes aan?

Dit zijn toch terechte verontrustingen met veel Chinese apps niet zozeer alleen in India maar zo zie je ook in Europa en de US dat men hier vragen bij stelt. Deze apps voldoen veelal niet aan lokale privacy eisen en komen constant onder vuur over hoe ze met data omgaan. Dus de reden waarom India zo ageert richting Chinese apps is niet enkel politiek gemotiveerd, sterker nog de EU/VS kan hier nog eigenlijk wel wat van leren.
Het is een (vertaald) citaat van Financial Express. De standaard manier om aan te geven dat iets een citaat is, is de geciteerde tekst tussen aanhalingstekens plaatsen. Er is vrijwel geen krantenartikel te vinden zonder tekst tussen aanhalingstekens.
Het zijn geen haakjes, maar quotejes. Het wordt gequote omdat het een quote is.
Omdat de Chinesen een heel ander type overheid hebben dan Westerse landen. In China (net als in Rusland, maar die mag je sinds de oorlog weer openlijk bekritiseren) wordt privacy toch wat minder strikt genomen dan in Westerse landen zoals de US. Denk hierbij aan camerabeelden met gezichtsherkenning, of nog steeds bepaalde bevolkingsgroepen (Oeigoeren) uitsluiten.

Absoluut, ook Westerse overheden zijn geen lieverdjes. Maar landen als China en Rusland zijn toch echt een paar graadjes minder betrouwbaar.
Dit zegt het westen over China en Rusland. Als Amerika zijn land beschermd tegen Chinese of Russische informatie wordt het gezien als bescherming tegen nepnieuws. Doet China of Rusland precies hetzelfde is het de vrije meningen blokkeren en dictatuur. Het westen meet met twee maten wat echt niet kan.
Een groot verschil is, vind ik dan, dat in China ze er gewoon voor uitkomen dat ze graag hun bevolking bespioneren, in Europa bespioneren ze de bevolking ook, maar dan meer stiekem en illigaal.
Uploadfilters, camera's die alle toegangswegen van onze steden in de gaten houden en de aankomende chatfilter spreken een heel ander verhaal. Dan hebben we hier nog bedrijven zoals Facebook of Google, zijn dan wel geen overheden, een groot deel van de bevolking beter kennen dan mensen hun eigen moeders.

Zo heel veel beter doen we het niet.
Ik wordt er slecher van als een overheid informatie over mij verzameld. Dit is al door heel veel mensen gezegd, ik wil dat zowel de VS als China dit niet doen. Dit artikel gaat over een Chinees bedrijf en de Indiase overheid en dus niet over de VS.
Mensen vertrouwen de Amerikanen bijna blindelings, maar als een andere overheid de zelfde feiten pleegd is dat onaanvaardbaar. Ik heb ergens het gevoel dat de communistische china minder hypocriet is dan de amerikanen. Hiermee wil ik niet goedpraten dat onze data mag verzameld worden. Maar om china met degrond gelijk te maken tereijl je de amerikanen negeert is ook verkeerd.
Omdat beide landen een wereld van verschil zijn hoe ze reageren naar ons. Ja de VS heeft meermaals data misbruikt voor economisch gewin. Neemt niet weg dat China verantwoordelijk is voor 66% van de wereldwijde staats gesponsorde hacks.

En ja natuurlijk de VS bombardeert er nogal wat op los zo links en rechts, maar tot op heden is geen enkele aanval direct gericht op Europa. Sterker nog zelfs nu zie je dat de VS gezamenlijk met de EU zich opstelt naar Rusland. Deze opstelling zorgt er ook voor dat China zich twee keer bedenkt over hoe om te gaan met Taiwan.

En als je hier iets van zegt richting China specifiek kun je economische sancties direct verwachten. Wederom dit is toch wel heel iets anders dan wat de VS doet.

Uiteindelijk vind ik het nog steeds raar dat dit soort reacties uberhaubt enerzijds nodig zijn, en dat die van jou worden ge-upvote. We hebben het uiteindelijk over een land waarbij 1 miljoen mensen in een concentratie kamp zitten, waarbij mensen gemarteld worden, vrouwen selselmatig verkracht, waarbij nog eens 10 miljoen geforceerd wordt om samen te wonen met de Han meerderheid, een bevolking dat niet mag bidden, tientallen miljoenen die niet mogen reizen, een stad dat onder geweld is omvergeworpen, waarbij keer op keer geen enkel gebied veilig is. China maakt constant aanspraak op gebieden die historisch totaal niet aan hun toebehoren, en zet met geweld deze aanspraken door.

Dat China niet hypocriet is, geeft eerder aan hoe weinig je op politiek inleeft wat er wereldwijd gebeurd. Een verkeerde uitspraak, een verkeerd vlaggetje, een verkeerde uitnodiging, en een compleet land wordt uitgezet omdat het "ons niet aangaat". Daarintegen kunnen wij zeker wel in Nederland iets vinden van de VS, dat is namelijk wat in een vrije maatschappij kan.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee