Render en roadmap tonen minicloudtelefoon Nokia die in 2014 had moeten uitkomen

Voor het eerst zijn er beelden van de Nokia Hola, de kleine cloudtelefoon die de Finse fabrikant negen jaar geleden in ontwikkeling had. Tweakers heeft ook beelden van de roadmap, waarop de functies staan voor de telefoon, die in september 2014 had moeten uitkomen.

De informatie komt uit een interne presentatie die Tweakers in handen heeft gekregen na de publicatie van het vorige artikel over Nokia's geheime Plan B. Daaruit bleek al dat Nokia in zijn nadagen als telefoonfabrikant een plan had voor een totaal ander mobiel platform dan we tot nu toe kennen. De bedoeling was dat zoveel mogelijk in de cloud opgeslagen zou staan en dat apparaten zouden dienen als 'smart glass', slim glas. Dat zou een telefoon kunnen zijn, maar ook een tablet, desktop of op termijn het navigatiesysteem van een auto.

Het centrale concept van het besturingssysteem was 'shapeshifting'; je kon beginnen op het ene apparaat en zonder iets te doen verdergaan op het andere. Het moest lijken alsof het besturingssysteem was verspreid over verschillende apparaten, een concept dat nu een 'gedistribueerd besturingssysteem' zou heten.

Om dat mogelijk te maken, was er een serverkant. Apparaten synchroniseerden de hele tijd hun apps en de staat van die apps met een database aan de serverkant, op basis van CouchDB. De bedoeling was bijvoorbeeld dat je een rekensom moest kunnen invullen op het ene apparaat om vervolgens op '=' te drukken op het andere apparaat. Daarvoor moest die som dus al op het andere apparaat staan.

De nieuwe informatie: een presentatie voor medewerkers

Een medewerker bleek de hele presentatie nog op een oude harde schijf te hebben staan en heeft die gedeeld, op voorwaarde dat we de video niet integraal live zouden zetten. Dat doen we dus ook niet.

Dat zou je ook niet willen, want de audio van de presentatie is beroerd. De sprekers zeggen alles in het Engels, maar je moet je goed concentreren om te horen wat er wordt gezegd. In de presentatie brengt het management het personeel op de hoogte van wat het plan is en hoe dat binnen iets meer dan een jaar tot stand moet komen.

De presentatie is van 19 juni 2013. Om een beeld te schetsen: de nieuwste iPhone was de iPhone 5, met zijn 4"-scherm en nog zonder vingerafdrukscanner. Samsung had net de Galaxy S4 in de schappen gelegd, een telefoon met 5"-oledscherm met full-hd-resolutie. HTC maakte furore met de One, een telefoon met 4,7"-lcd, geheel metalen ontwerp, Ultrapixel-camera en BoomSound-speakers. Android was al marktleider en Apple had al een sterke positie op de smartphonemarkt.

Galaxy S4 Xperia Z HTC One

Nokia was druk bezig met Windows Phone. Het had eind 2012 de Lumia 920 uitgebracht en stond op het punt om de Lumia 1020 uit te brengen, een telefoon met een optisch gestabiliseerde 41-megapixelcamera met grote sensor. Windows Phone kende vooral succes met de toen nieuwe Lumia 520, een budgetmodel. De review daarvan trok op Tweakers meer dan een half miljoen views.

Nokia Lumia 520

Nokia was toen ook bezig met zijn Plan B: Serenity. Dat moest Android en iOS beconcurreren, niet door een traditioneel mobiel platform te maken, maar door het idee van een smartphone te veranderen. Daardoor zou Nokia op een andere manier gaan concurreren, zo blijkt uit de presentatie. De naam van het project zou ION worden. Het lijkt erop dat het daarbij dus gaat om de commerciële naam; de codenaam was immers Serenity.

Nokia ION

Op de slide met de visie staan vier apparaten en in de toelichting blijkt dat de auto ook onderdeel was van de plannen. De bedoeling was om alle webdiensten samen te brengen en de cloud op relevante momenten relevante informatie naar het goede apparaat te laten sturen.

De telefoon: ION mini

Omdat het dus een cloudplatform was, hoefde de eerste telefoon niet het grootste scherm te hebben met de meeste pixels. Dat is wat het management zegt in de presentatie. De telefoon doet niet mee om de race voor de snelste processor, scherm met de meeste pixels en zo meer. De hardware van de telefoon maakte niet uit.

Dat verklaart ook de optimistische sectie 'tech specs', die verder geen details vermeldt. Die zitten ook niet in de mondelinge toelichting. Toch was dit meer dan een render. Het apparaat in de hand heeft echt bestaan en er waren meerdere concepten voor deze ION mini. De versie op deze render zou het worden.

Dit prototype bleef lang verborgen, maar onlangs kwam er toch beeldmateriaal naar buiten, via Dimitrios Vlachos, een ontwikkelaar die blijkt te beschikken over veel informatie over Nokia-prototypes en foto's van het apparaat toont.

Gek genoeg draait het prototype hier op Android, met een skin die Nau lijkt te heten. Vermoedelijk gaat het daarbij om een versie van de ION mini met software van na de annulering van Serenity. Een later plan was om de ION mini samen uit te brengen met de N1-tablet. De software is dus niet het ION-platform, dat toen al was geannuleerd.

De telefoon is klein en draait op een Qualcomm Snapdragon 400-soc, een processor die toen in veel budgettelefoons en in smartwatches zat. De reden om voor die soc te kiezen, was niet vanwege de prijs, maar vooral door de zuinigheid. De kleine telefoon heeft een relatief kleine accu aan boord. De richtprijs was 199 dollar. Het scherm heeft een diagonaal van vermoedelijk rond 2,8" met een resolutie van 800x480 pixels.

Het platform: ION

Het platform zou moeten uitkomen onder de naam ION. Dat is een cloudplatform die alle data host bij AWS, Amazon Web Services. Gebruikers zouden gegevens moeten kunnen raadplegen vanaf elk apparaat. Er zou ook een webportaal komen op het domein ion.com, al was daarop niet alles mogelijk. Ook moesten er apps voor iOS en Android komen, zo blijkt uit de roadmap.

In juni 2013 was het platform al volop in ontwikkeling. De roadmap liet zien dat het de bedoeling was om ION in september 2014 live te zetten en de ION minitelefoon uit te brengen. Er was al veel voorwerk gedaan.

Roadmap Nokia ION

De roadmap viel uiteen in drie delen: -1, 0 en 1. De bedoeling was om het platform rond dag 0 aan te kondigen, dus in de lente van 2014. Op dat moment moest vrijwel alles al klaar zijn. De roadmap toont ook wat voor diensten Nokia wilde integreren in ION.

Contacten moesten gaan lopen via Google en Yahoo. De bedoeling van bellen was dat het zou kunnen op diverse apparaten via één en hetzelfde nummer, met voip op apparaten zonder belfunctie. Muziek zou moeten lopen via Nokia Music of Spotify, kaarten via Nokia of Google en de kalender zou komen van Google. Foto's gingen lopen via Flickr of Picasa, destijds de fotodienst van Google.

Zoals we eerder schreven, ging de interface uit van HTML 5-elementen. Voor ontwikkelaars kwam er een Cell Cloud-sdk met nodeJS. De interface zou Action gaan heten, maar exacte beelden daarvan zijn er niet. De interface leidde uiteindelijk tot de Z Launcher voor Android, waarbij gebruikers letters op het scherm konden krabbelen om contacten of apps te vinden.

Het einde van ION

Met de overname van de telefoontak van Nokia door Microsoft, aangekondigd in september 2013 en actief vanaf april 2014, kwam een einde aan het project. Het nieuwe Nokia zonder telefoontak richtte zich niet langer op het maken van nieuwe smartphoneplatforms. Het bracht de N1-tablet met Android uit en wilde even de ION mini ook als telefoon uitbrengen, maar dat mocht niet onder de voorwaarden van de overname.

De Advanced Technologies-tak waar ION onder viel, annuleerde de plannen en veel van de mensen die eraan werkten, namen ontslag. ION kwam er nooit, hoewel de release snel dichterbij zou komen. Het blijft de vraag of het een goed besturingssysteem was geworden en of het succes had gehad. Dat zal nu voor altijd een vraag blijven.

Dit artikel kun je gratis lezen zonder adblocker

Alle content op Tweakers is gratis voor iedereen toegankelijk. Het enige dat we van je vragen is dat je de advertenties niet blokkeert, zodat we de inkomsten hebben om in Tweakers te blijven investeren. Je hoeft hierbij niet bang te zijn dat je privacy of veiligheid in het geding komt, want ons advertentiesysteem werkt volledig zonder thirdpartytracking.

Bekijk onze uitleg hoe je voor Tweakers een uitzondering kunt maken in je adblocker.

Ben je abonnee? Log dan in.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

02-05-2022 • 06:00

15 Linkedin

Reacties (15)

15
15
8
1
0
7
Wijzig sortering
Superleuk om hier een follow-up van te zien, leuke beelden erbij ook!

Zeker jammer dat dit er niet is gekomen, maar ik twijfel inderdaad ook een beetje over de connectiviteit die hiervoor nodig was geweest. Wel een potentiële goudmijn voor providers.
Vraag is of je verbinding toendertijd wel snel genoeg was om dit te realiseren. En dan niet in alleen Nederland, maar worldwide. Lijkt mij zelfs nu nog een probleem.
Nokia loopt natuurlijk een paar jaar vooruit op wat consumenten hebben.
En zolang je geen 8K filmpjes naar zo'n device probeert te sturen, kan je redelijk ver komen met de bandbreedte van jaren geleden.
Als er geen internet is ergens binnen dan is er een probleem.
Ik denk dat ze via sockets zouden werken en alleen de events doorsturen nrr de server en dan de server de html die veranderd is terug naar de client. Wat blazor nu doet. Op die manier is het supersnel
Zou misschien wel een leuke toevoeging zijn, maar is echt bepaald hoeveel via de cloud moet gaan qua data. Wat ik wel vind ik leuker aan te bieden, is als Google werkt hetzelfde als bijvoorbeeld windows of linux, waarvan je gewoon de laatste versie van Android kon gewoon via de PlayStore kan ontvangen, en met installatie Android kiest de drivers van de processor, chipset, scherm, enz.
Er jammer dat Microsoft hier de stekker uit trok. Ik ben erg benieuwd of we daar de redenering ooit van horen. Ik geloof wel dat een technologie als dit zou kunnen werken. Wat mij betreft is het een slimmere benadering dan die van Ubuntu Convergence en Microsoft Continuum, of in ieder geval een goede toevoeging daaraan.

Is er iemand hier die daar ervaring mee heeft en het regelmatig gebruikt?

Ik denk dat WhatsApp Web meer gebruikers heeft dan de twee technieken van Microsoft en Ubuntu.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 2 mei 2022 07:59]

Microsoft heeft dit trouwens wel soort van geïmplementeerd in Windows 10 (phone). Tot voor kort had Windows 10 de mogelijkheid om verder te gaan met Word, Excel en Edge. Deze vensters van andere computers kwamen terecht in het Start + Tab scherm. Alleen dit is ondertussen weer uitgeschakeld. Mogelijk gebruikten te weinig mensen dit.
Ja, applicaties kunnen dit. Als je Google Docs gebruikt, of WhatsApp Web, of Remember the Milk. De idee is hier juist dat de hele applicatie state altijd in de cloud staat, en dat je applicaties dus per definitie online zijn.

Ik begrijp natuurlijk dat iedereen hier panisch reageert over het in de cloud opslaan, maar dit moet zo enorm generiek zijn dat je het waarschijnlijk helemaal prima zelf kunt hosten. Is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan al die losse apps in Android en iOS die hun data remote opslaan.

De reden dat CouchDB is gekozen is waarschijnlijk vanwege de mogelijkheid om disconnected te werken aan dezelfde dataset. Je mobiel heeft dus een CouchDB node die synct met een remote CouchDB.

[Reactie gewijzigd door casberrypi op 3 mei 2022 18:39]

Ik denk dat je nu veel bekijks trekt als je met deze telefoon aan je oor aan t bellen bent: Goh? Zo klein? kan dat wel :-)

En als ie dan ook nog s een week op een accu doet...
Ik zou m wel willen, in combinatie met een 8" tablet iod.

[Reactie gewijzigd door denonman1 op 2 mei 2022 08:26]

Ik voel hem wel hoor, één apparaat dat meerdere schermen benut voor de uitvoering. Nooit meer 'oh ja dat staat op mijn thuiscomputer'. (jaja, cloud, ik weet het ook wel)

Ook fijn dat je geen groot scherm meer hoeft mee te zeulen. Vanwege mediabehoeften zijn smartphones allemaal te groot geworden, terwijl het scherm nog steeds te klein is voor werkbehoeften.
Nokia nog steeds een goed merk alleen je hoort en ziet het niet veel meer.
Windows phone was een goed idee en gebruik alleen Microsoft Microsoft ....... I....
Wat een mooi device en interface!
Hier word ik wel enthousiast van.
Een Lumia 1020 zou ik vandaag nog wel zien zitten :)
Het concept is echt wel tof.
Juist tegenwoordig icm Android had het goed gekund als ze het "dockable" hadden gemaakt.
Docken in een tablet, docken in een smartphone, docken in een monitor, bijv met een usb-c hub.

Dan kan je het redelijk groot maken.
Die kleine smartphone ziet er goed functioneel uit.

Verder: Als ik die foto's van de Galaxy S4 en de HTC One zie, voelt het bijna weer aan als nostalgie. De HTC One heb ik zelfs nog in de kast liggen.
Tegendraads, maar hier bestaat wel een gigantisch marktsegment, denk ik. Mijn vrouw en ik vinden een telefoon van 4-5 inch al veel te groot. Wij hebben lak aan grote schermen. Ik kan geen enkel voorbeeld aanhalen van apps die wij bezitten welke een groot scherm vergen. Ook geen foto's of filmpjes. Het formaat van een iPod nano 1ste generatie is best wel super handig ! Het kleine formaat maakt deze toestelletjes ook veel minder breekbaar, door hun kleine gewicht is er minder buigoppervlak en als ze vallen is de impact vele malen kleiner.... althans dat is de verwachting. Ik weet niet of smartphones een rating krijgen op breek- en stootvastheid, misschien een idee voor een volgende testcampagne bij tweakers ?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee