Opera-browser ondersteunt URL's met alleen emoji's

Opera ondersteunt voortaan webadressen die volledig bestaan uit emoji's. De browser kan dit dankzij een partnerschap met Yat, een bedrijf dat de onderliggende technologie voor deze functie heeft ontwikkeld.

Gebruikers kunnen in de Opera-browser in de gebruikelijke zoekbalk specifieke volgordes van emoji's invullen om bij de bijbehorende websites te komen, zo legt Opera uit. Het partnerbedrijf Yat verkoopt de domeinnamen vooralsnog alleen via een biedsysteem waarbij klanten een 'serieus bedrag' moeten bieden van tenminste 200 dollar. Een eigenaar van een Yat bezit dan in principe een specifieke sequentie van emoji's die dient als webadres. Opera deelt ter illustratie enkele domeinen van bekende muzikanten. Lil Wayne is bijvoorbeeld bereikbaar met de emoji's '👽🎵' terwijl dj Steve Aoki's Yat-pagina met de domeinnaam '🎂🎵' te vinden is via Opera.

Opera is naar eigen zeggen 's werelds eerste webbrowser die emoji-webadressen ondersteunt. Voor zover bekend is het inderdaad de enige browser waar alleen emoji's gebruikt kunnen worden als URL. Concurrerende browsers als Google Chrome en Microsoft Edge kunnen daarentegen ook emoji's verwerken in de zoekresultaten. Daarnaast zijn de vermelde websites ook te bezoeken in elke andere browser door het webadres y.at/ te gebruiken met daarachter de gewenste emoji's.

Afbeelding via Opera

Door Yannick Spinner

Redacteur

14-02-2022 • 21:17

67 Linkedin

Submitter: LSThimo

Reacties (67)

67
67
42
5
0
15
Wijzig sortering
Dus met andere woorden;

Opera heeft nu ondersteuning ingebouwd om incorrect URLs die bestaan uit emoji's automatisch door te linken naar één héél specifieke service. Dit is geen URL, dit is een shortcode at best.
y.at/ zal de shortcode zijn. Wat ik me afvraag (en mis in dit artikel), is in hoeverre dit met de IDN samenwerkt. Er is al een (soort van) ondersteuning voor karakters buiten ASCII om - zitten emojis hier ook bij?

Ik kon hier zo snel niks vinden.
Niet. Wat deze functie in feiten doet is gewoon checken of alle characters in de "url" emoji's zijn en er dan "y.at/" voor plakken. Dit zijn geen URLs, er gebeurd hier niks met die emoji's zoals echte URLs werken. Dit is in essentie gewoon een automatische variant van het zoeken met een speciale provider in je URL balk als je een bepaald teken gebruikt. Maar nu hangt het vast aan 1 heel niche services.
Toch wel grappig. In principe werkt DNS hetzelfde
Emoji's maken deel uit van Unicode, dus in principe kun je ze gebruiken in een url. Een url bestaande uit louter emoji's is alleen een beetje prijzig omdat je dat als toplevel moet registreren.
Emoji's maken GEEN deel uit van de characterset voor een geldige URI-syntax:

Uit RFC 3986 https://datatracker.ietf.org/doc/html/rfc3986#section-2
A URI is composed from a limited set of characters consisting of digits, letters, and a few graphic symbols.
Het is een kwestie van interpretatie. De url zelf bestaat inderdaad uit slechts ASCII, maar met de juiste %-codering wordt dit in de adresbalk van de browsers netjes als emoji's weergegeven: https://techmighty.in/%E2...rls-of-website-%E2%9D%A4/

[Reactie gewijzigd door hcQd op 15 februari 2022 08:55]

Daar is ook gewoon een manier voor:

www.😁.com gaat gewoon naar www.xn--f28h.com , voldoet aan digits, letters en hyphens (die ben je vergeten).

Als je xn--my-zj72add5e.nl kan registreren, is dat my🐱‍👤👌.nl

Ik snap de nieuwswaardigheid daarom niet echt. Misschien alleen dat je zonder TLD kan browser.. maarja.. lekker non-standaard.

Zie https://en.wikipedia.org/wiki/Internationalized_domain_name en https://en.wikipedia.org/wiki/Punycode voor meer info, dit heet "punycode". Het kan o.a. voor .com en .net vziw.

[Reactie gewijzigd door grasmanek94 op 15 februari 2022 11:31]

Ik probeer het nut hiervan te vinden.

Echte nut

En ik faal.
Ik zie eerlijk gezegd genoeg toepassing, zomaar wat voorbeelden:

- Ola heeft als URL een ijs emoji.
- Autoweek een auto emoji
- Taart bestellen bij de Hema via de taart emoji url.

Qua marketing kan je hier heel veel mee doen. Zeker als je bedenkt dat mobiel internetgebruik alleen maar groeit.
*enkel in Opera. Kansloos dus voor marketing, behalve voor die van Opera of Yat. Weinig kans dat Google of Firefox hierin mee gaan.
Emoji domains kansloos in marketing als geheel of alleen deze nieuwe variant van Opera? Een bescheiden merkje als Coca Cola had al in 2015 een marketing campagne met emoji domains...

Google en Firefox hoeven niet met Yat in zee te gaan om een emoji actie te kunnen laten slagen, punycode domeinnamen werken gewoon in de meeste mobiele browsers.
Precies dat. Punycode werkt, dus heel dat yat is kansloos.
Ik heb sneller "taart" getypt dan dat ik de taart-emoji gevonden heb in de steeds langer wordende lijst met emoji's. Wat mij betreft wordt het hierdoor alleen maar ingewikkelder om op de website te komen die je zoekt.
En niet te vergeten, de 100 variaties op grofweg hetzelfde symbool..
...en overal anders gerenderd
*Vooralsnog enkel in Opera.

Ik begrijp de vraagtekens die je zet, en ik heb dezelfde vraagtekens. Maar als het aanslaat, kan dit wel eens heel populair worden...

Veel van de hedendaagse techniek is ooit begonnen als proof of concept, waarvan vaak werd gedacht 'wat moeten we hiermee'. En heel vaak zijn zulke PoCs ten dode opgeschreven (en stiekem hoop ik dat de emoji-url dat ook is). Maar dat betekent niet dat alle 'bijzondere' ideeën aan de kant geschoven moeten worden, want dan komen we nooit meer ergens.
okay maar dan? Als het wilt intypen...?

En is de url nu echt zo belangrijk als deze eenmaal in de browser staat (je kan 'm hiden tenslotte)?

In de zoekresultaten dan? Worden daar de emoji's zichtbaar?
Naast intypen, kan je je voorstellen hoe je dit mondeling moet over brengen?

Taart-emoji Zielig-emoji Poep-emoji .nl

Taart emoji? Volledige taart, of een puntje? Die slagroomtaart, of meer dat appeltaart achtige ding.
Zielig emoji? Je bedoelt booskijkend? Nee die ene die vooruitstaart maar zn glimlach omlaag. Oh, die bijna platte glimlach? Of juist die diepe boog? Ja die!
Oh URL doet het niet.
Waar probeer je de url op te bezoeken? > Nou, op mijn samsung.
Oh, Samsung heeft andere emojis, dus die zien er een beetje anders uit...

Anyway, kansloos, nutteloos.
Hier is vast wel gewoon een browser extensie voor
En Ben & Jerry's dan? En TopGear? En de Amerikaanse taarten bakker?

Super leuk, maar kansloos. Ook combinatie met een land tld.
Kansloos is het juist niet, vanwege het biedsysteem zullen er toch wel enkele ijsfabrikanten ter wereld die emoji willen hebben en valt er dus goed geld mee te verdienen als die ijsfabrikanten tegen elkaar gaan opbieden.

Een yat of een opera zal het ook niet gaan om of het daadwerkelijk gebruikt wordt, het zal gewoon een goede bijverdienste zijn.
Ah thanks, snel ff reserveren ;-)
Het nut is vooral voor opera en yat. Een aantal mensen zal geloven dat dit de toekomst is en geld neertellen voor die domeinen.
Een aantal mensen zal geloven dat dit de toekomst is en geld neertellen voor die domeinen.
'domeinen'. Wel vind ik het jammer dat je bij de meeste tld's geen emoji's kunt registreren. Ik had best wat geld over gehad voor bijvoorbeeld hannes🚀.nl, maar ik zou genoegen moeten nemen met hannes🚀.ws en dan wordt het me opeens te obscuur ;)
Het probleem is dat het veelal niet zozeer gaat om of je erin gelooft of niet, maar het gaat ook om rechtenbescherming etc.

Als jij een emoji als herkenbaar iets hebt (en je bent bekend / rijk ofzoiets) dan ben je in wezen verplicht om deze domeinnaam af te nemen, puur omdat anders iemand anders ermee aan de haal gaat en daarmee jou rechten kan verzwakken op jouw emoji-gebruik.

Dat zie je ook als bijv een land uit elkaar valt in 2 landen en men dan een nieuw top-level domein gaat aanmaken, alle coca-cola's etc ter wereld moeten daar dan gewoon een nieuw domein aanschaffen wat per bedrijf niet zo spannend is, maar wel een leuke inkomstenbron voor een land bijv.
Je hebt van die vanity telefoonnummers zoals 1-800-LAWYER zodat je geen cijferreeks hoeft te onthouden.
Ik kan mij voorstellen dat de jongere generatie zo in de emoticons zit dat een website bezoeken door het intikken van een stel emoticons snel in het systeem zit.

Zo bleek bij zoeken dat Lil Wayne een minder makkelijke URL heeft dan ik in eerste instantie dacht.
(het lijkt dat https://lilwayne.com/ naar een Wordpress pagina van een fan leid en http://www.thacarterv.com/ de juiste URL is voor zijn website).

Ik kan mij dan ook voorstellen dat je, in plaats van de makkelijke URL over te kopen je voor een optie zoals deze kiest. Waarbij je een paar emoticons door laat linken naar je eigen, minder logische, URL.
Ik kan mij ook voorstellen dat het gemakkelijker kan zijn als je op een mobiel met maar een paar toetsaanslagen naar een site kan in plaats van het typen van een reeks karakters.

Wil nog niet zeggen dat ik overtuigd ben dat ik straks mijn neefje moet vragen of PornHub nu aubergine - waterdruppels is of waterdruppels - aubergine. Maar ik schrijf het systeem niet al bij voorbaat af.
smileys kan je geeneens deftig intypen, maar moet je altijd ergens selecteren, wat blind typen al helemaal onmogelijk maakt (niet dat er nog veel zijn die dat deftig kunnen, die voicechatten liever en daar kan je ook geen smileys gebruiken :+ )
Ik kan mij voorstellen dat de jongere generatie zo in de emoticons zit dat een website bezoeken door het intikken van een stel emoticons snel in het systeem zit.
Maar er is geen eenduidige manier om het uit te spreken. Als je er gewoon op kan klikken (een link die op Facebook staat bijvoorbeeld of een bericht dat geforward wordt in Whatsapp), dan zie ik je punt nog, maar ik zie niet voor me dat Jantje tegen Pietje zegt "dan moet je even naar ijsco-varken-thumbsup gaan". En als je dacht dat typo-squatting nu onhandig was, dan kun je straks je lol op als iemand een smiley verkeerd omschrijft. Vooral die dingen waarbij je huidskleur-modifiers toe kan voegen. Ook nationale vlaggen worden een ramp; als het RIVM hun site aan gaat bieden op "Nederlandse-vlag - injectienaald", dan zal het niet lang duren voordat iemand "Luxemburgse-vlag - injectienaald" claimt.

Vroeger hadden we een set land-gebonden TLDs en een heel beperkt groepje generieke TLDs. Toen kwamen opeens de "geef ICANN $100k en verzin iets leuks" TLDs. Dat werd weliswaar een net iets minder grote puinzooi dan sommige mensen verwachtten, maar ik heb niet het idee dat het echt een vooruitgang was. Zo ongeveer alle argumenten tegen dat idee (en een heel stel extra) zijn argumenten tegen dit plan.
Ik dacht in de eerste instantie op een (hooguit) drietal emoticons op een poster voor een event of zo. Ik had de verwachting dat het in dit soort situaties iets simpeler zou maken om naar een site te gaan (maar bedacht mij ook al dat een QR code daar al handig voor is).
En, toegegeven, ik had niet nagedacht over de varianten van een emoticon. Dus ik kan mij voorstellen dat je bij zo'n poster voor events die net te lang in de zon heeft gehangen je afvraagt of het om de thumbs-up licht bruin gaat of de net iets bruiner variant.

Maar goed, alhoewel ik er zelf ook niet bijster veel verwachting in zie, wil ik het nog niet helemaal afschrijven.
En hoe vaak worden vanity nummers nou gebruikt? Ik zou niet eens weten hoe ik ze fatsoenlijk kan draaien op m'n telefoon.
Letters komen overeen met de T9 layout. LAWYER vertaald zich dus naar: 529937

Tegenwoordig niet meer zo makkelijk, maar vóór de smartphone stonden die letters natuurlijk op het toetsenbord van je mobieltje.

[Reactie gewijzigd door ThinkCreative op 15 februari 2022 11:26]

Het nut is enorm simpel. Mensen kopen deze 'shortcode' op omdat het "uniek" is. Zit veel geld in. Heel simpel.
En dan straks allemaal lawsuits omdat zo'n nitwit denkt dat hij het alleen recht heeft op die emoji (reeks) want is zijn domeinnaam.
Ik probeer het nut hiervan te vinden.

Echte nut

En ik faal.
China heeft nog altijd een probleem met laaggeletterdheid - wat men oplost door veel te werken met pictografie. Ik kan me dus indenken dat een initiatief als y.at's emoji identities toch op een bepaalde manier met mensen binnen Opera geresoneerd heeft. Opera is tegenwoordig in Chinese handen en ongeacht hoe geletterd de mensen aan de top zijn; gebruik van pictografie is in de Chinese identiteit als geheel ingeburgerd.

[EDIT]
Wil iemand me even uitleggen waarom dit -1 krijgt?
Dit is gewoon een serieus antwoord en een serieus echt bestaand probleem voor China.
Look it up, zeggen ze dan.

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 15 februari 2022 11:32]

Dat zouden ze kunnen oplossen door hun taal te moderniseren, i.p.v. hun 20.000 - 50.000 karakters :-)
Blijft toch enorm ingewikkelder dan de meeste talen, niet? Of zie ik dat verkeerd?
En ik faal.
Tegenvoorstel: Opera faalt.
Ik probeer het nut hiervan te vinden.

Echte nut

En ik faal.
Fout... maar het is wel leuk voor puzzelfanaten.
Opera was een browser die ik vroeger erg graag gebruikte. Nog vanuit het betaalde tijdperk. Helaas is heel erg onderuit gegaan...
Houd er wel rekening me dat Opera al enige tijd in Chinese handen is en totaal niet meer de browser die het ooit was.

Persoonlijk ben ik dan een groter fan van Vivaldi browser die is opgericht door één van de oprichters van het originele Opera. https://vivaldi.com


Stukje van wikipedia
Vivaldi began as a virtual community website that replaced My Opera, which was shut down by Opera Software in March 2014. Jon Stephenson von Tetzchner was angered by this decision because he believed that this community helped make the Opera web browser what it was. Tetzchner then launched the Vivaldi Community—a virtual community focused on providing registered users with a discussion forum, blogging service, and numerous other practical web services—to make up for My Opera's closure. Later, on January 27, 2015, Vivaldi Technologies launched the first technical preview of the Vivaldi web browser.
Het is wat mij betreft één van de weinige Chromium gebasseerde browsers waar het bedrijf er achter de gebruiker daadwerkelijk op de voorgrond zet en niet gebruikt als het product. Zo is Vivaldi vrij helder over hun bron van inkomen: https://vivaldi.com/blog/vivaldi-business-model/
Maar daarnaast is het ook simpelweg een browser waar je als gebruiker veel controle hebt over hoe diverse zaken functioneren en er uit zien.
Houd er wel rekening me dat Opera al enige tijd in Chinese handen is en totaal niet meer de browser die het ooit was.

Persoonlijk ben ik dan een groter fan van Vivaldi browser die is opgericht door één van de oprichters van het originele Opera. https://vivaldi.com
Ja ik merk dat er ook steeds meer rare crypto onzin gepushed wordt op de mobiele browser. Onlangs was ik de desktop versie van Opera ook zat, terwijl ik denk dat ik Opera al meer dan 20 jaar gebruik (vanaf versie 4 als ik me goed herinner, toen het nog een ingebouwde banner had maar veel sneller/lichter was dan alle andere browsers, o.a. vanwege de tabs!). Ik zat al een tijd te denken om over te gaan naar Vivaldi maar het was eigenlijk een bizarre Chromium bug (feature?) die de laatste nagel in de doodskist was voor mij voor; sinds enige tijd auto-raised het Opera browser scherm, echt bloed irritant als je focus follows mouse gebruikt (ik zal wel te ouderwets zijn). Inmiddels een paar maanden gelukkig Vivaldi gebruiker!

De 'feature' zoals in dit artikel vind ik dan ook niet zo vreemd, er lijkt steeds meer zooi in te komen. Eigenlijk precies waar we al bang voor waren toen Opera verkocht werd.
Opera was een browser die ik vroeger erg graag gebruikte. Nog vanuit het betaalde tijdperk.
Ze waren de eerste met tabs en de eerste browsermaker die zich realiseerde dat als je icoontjes kleiner maakt, je meer ruimte voor websites over houdt. Ironisch genoeg zijn moderne browsers daar zover in doorgeschoten dat er ondanks de gigantische schermen die we tegenwoordig op ons bureau hebben staan, geen ruimte meer lijkt te zijn voor een menu- en of titelbalk. Je moet maar gewoon raden welk programma je hebt openstaan blijkbaar.
Zo bijzonder is dit toch niet? punycoding bestaat al best lang. Een klein overzichtje van dit soort URLs staat op i❤.ws (xn--i-7iq.ws)

Het enige wat hieraan is toegevoegd is een of andere verborgen suffix, waarmee je je website afhankelijk maakt van een enkele browser en een vage, non-conforme en vooral waarschijnlijk vluchtige service zoals yat. Ik zie hier weinig toekomst in.

[Reactie gewijzigd door CykoByte op 14 februari 2022 23:42]

Dit is bijzonder omdat het buiten DNS om gaat. 😒

Ze gaan eerst naar de URL shortener y[.]at, en daarna pas naar DNS.
Niet hetzelfde, dat zijn gewoon daadwerkelijk functionele URLs. Wat hier gebeurd is dat Opera simpelweg detecteerd of er alleen maar emoji's zijn getypt in de URL balk er dan "y.at/" voor plakt en je doorstuurt naar die specifieke website die je vervolgens weer doorstuurd naar de juiste website.
Daar zullen een hoop mensen op hebben gewacht .... Maar wie gebruikt er nog opera?

Even opgezocht, ik dacht dat de marketshare van opera vrijwel nul was, maar toch nog 2-3%.
Daar zullen een hoop mensen op hebben gewacht .... Maar wie gebruikt er nog opera?
Even opgezocht, ik dacht dat de marketshare van opera vrijwel nul was, maar toch nog 2-3%.
Het werd er niet beter op voor Opera, toen men na Opera12 afstapte van hun legacy code, en naar Chropera ging. Een saaie schil voor Chromium. En in één keer tientallen opties verdwenen.
Voor wie zich afvraagt waarom een taart 🎂 in combinatie met een muzieknoot 🎵 verwijst naar deze DJ, moet deze sketch van Robot Chicken maar even zien.
Ik kan me 100 features bedenken die nuttiger zijn dan deze functionaliteit. En toch kiest een pm van opera ervoor om dit te doen….
Niet echt bijzonder. Je kan al jaren op onder andere het domein ws, to, ml en fm ook emoji domeinen maken. Bijv [url="https://i❤️.ws"]i❤️.ws[/url]. Heb trouwens nagevraagd of het SIDN dit ook wilt gaan doen. Hier zijn echter geen plannen voor.

Update: Tweakers accepteert ook nog geen emoji's in de domeinen

[Reactie gewijzigd door tom.cx op 15 februari 2022 08:25]

De gemiddelde gebruiker weet niet eens hoe hij een emoji moet typen, laat staan dat hij iets over Unicode weet. Dus dat gaat echt niet lukken als hij ooit een url in een andere browser zonder emoji-keuzemenu moet typen.
Is zeker een functie die geïmplementeerd is zodat Tom Scott met z'n emoji keyboard makkelijk naar een website kan gaan 8)7 8)7 8)7
Ik snap niet zo goed dat er over Opera nog wordt geschreven aangezien het al lange tijd weinig echt relevant is en bovendien advertenties toont voor zaken zoals kansspellen en ander twijfelachtige zaken.

Persoonlijk ben ik dan een groter fan van Vivaldi browser die is opgericht door één van de oprichters van het originele Opera. https://vivaldi.com

Zie mijn andere reactie onder dit nieuwsbericht voor verdere onderbouwing: Creesch in 'nieuws: Opera-browser ondersteunt url's met alleen emoji's' (leek me wat onzinnig om de gehele onderbouwing hier nogmaals te plakken).
Er zijn denk ik toch nog wat Tweakers die Opera gebruiken, dus dat dit soort nieuwtjes langskomen snap ik wel. Ben het met je eens dat Opera verder eigenlijk niet meer relevant is, en inderdaad mag je Vivaldi als morele opvolger beschouwen. Ben zelf ook al jaren tevreden gebruiker van Vivaldi.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee