Emoji's komen beschikbaar op kenteken in Australië

Australiërs die in de staat Queensland wonen, kunnen het nummerbord van hun auto binnenkort versieren met een emoji. Een emoji-kenteken bevat drie letters, twee cijfers en één van de vijf kiesbare gezichtjes. De lollige nummerplaten kosten omgerekend 300 euro.

Eind volgende week worden de kentekens met emoji beschikbaar gesteld. Het gaat om zogenaamde vanity plates die tegen betaling beschikbaar zijn. Vooralsnog is het emoji-kenteken beschikbaar in vijf varianten, met naar keuze de huilen-van-het-lachen-emoji, een knipoogje, emoji met zonnebril, een gewone glimlach of een glimlach met hartjes in de ogen.

De emoji is een aanvulling op de cijfers en letters op het kenteken. Kopers kunnen naast een emoji ook zelf drie letters en twee cijfers kiezen. Australiërs kunnen de nummerplaten voor 475 Australische dollar bestellen bij Personalised Plates Queensland, het bedrijf dat de kentekens uitgeeft in samenwerking met het ministerie van Vervoer.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

20-02-2019 • 11:29

147 Linkedin

Reacties (147)

147
140
79
7
0
52
Wijzig sortering
Invoering vanaf één April?
Leuke mogelijkheid. maar hier in Nederland zitten wij nog steeds te wachten tot we uberhaupt iets kunnen veranderen aan onze kentekenplaten.
Is het zo'n groot probleem om het niet te hebben? Ik mis het niet en ik denk ook niet dat ik er ooit gebruik van zou maken als het wel een optie zou zijn.
Het is geen probleem, maar het zou wel leuk zijn als het kan.
Een kentekenplaat heeft een functie, het is geen versiersel. Als je iets persoonlijks wilt plak je zo'n hippe "bitch onboard" sticker op je achterruit of zo'n "als je dit kunt lezen ben je te dichtbij" sticker onder je kentekenplaat. Of je laat je hele auto wrappen in een poepemojipatroon, mogelijkheden genoeg. Wat de meerwaarde is van een "leuke" kentekenplaat ontgaat me daarom.
Een kentekenplaat heeft een functie, het is geen versiersel.
Ook zijn kentekenplaten in Nederland niet persoonlijk. Ze zijn administratief gekoppeld aan het voertuig en niet (direct) aan de persoon, zoals dat in veel andere landen wel is.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 20 februari 2019 11:49]

Een kenteken hoort ook bij de auto en niet bij de persoon.
Het maakt immers niet uit wie er achter het stuur zit (mits met een geldig rijbewijs uiteraard).
Lijkt me meer een vroege 1 april grap van Australië.
Een kenteken hoort ook bij de auto en niet bij de persoon.
In Nederland wel (zoals ik schreef), maar in veel andere landen niet. Daar 'koop' je een set kentekenplaten van de overheid en via die platen betaal je belasting. Soms (ligt aan het kand) mag de eigenaar de kentekenplaten zelfs op een ander voertuig gebruiken.
Andere landen zoals Duitsland worden de platen plus belasting per gemeente uitgegeven. Als je dan verhuist moet je nieuwe kenteken platen aanvragen.

Hierdoor hebben zo ook niet zo'n relaxt systeem dat je door middel van het kenteken ff alle details van een auto kan opvragen.
Als je dan verhuist moet je nieuwe kenteken platen aanvragen.
Sinds 1 januari 2015 hoeft dat niet meer in Duitsland.
Hierdoor hebben zo ook niet zo'n relaxt systeem dat je door middel van het kenteken ff alle details van een auto kan opvragen.
Natuurlijk hebben ze wel zo'n systeem (voor overheidsdiensten), alleen is het in Duitsland geen open data.
Zo heel standaard is dat Duitse systeem niet..

O.a. IJsland, Noorwegen, Zweden, VK, Ierland, Finland, Frankrijk (sinds 2009), Portugal, Luxemburg hebben allemaal platen die bij de auto horen.
Van deze genoemde landen hebben alleen Portugal en Frankrijk geen Vanity plates.
Een kenteken hoort ook bij de auto en niet bij de persoon.
Het maakt immers niet uit wie er achter het stuur zit (mits met een geldig rijbewijs uiteraard).
Lijkt me meer een vroege 1 april grap van Australië.
Leuk verhaal, maar de eigenaar van de auto blijft altijd verantwoordelijk voor de auto en de verzekering.
Ongeacht wie de bestuurder is, de eigenaar is leidend. Dus kenteken op naam van eigenaar is best logisch.
Is het ook. Anders mag men boetes voortaan versturen naar 5-zgt-96. Helaas doet men dat niet en staan ze nog steeds geregistreerd op naam en adres van de eigenaar van het voertuig.
Dat de auto ook een eigenaar heeft is wel logisch.
Buiten dat blijft het kenteken bij de auto horen. Je kunt het zien als het ID bewijs voor de auto.
Voor personen bestaan er al genoeg ID’s.
Boetes voor overtredingen tot 30 km/h te hard worden wel degelijk "kenteken geregistreerd", en moeten betaald worden door de houder op moment van de overtreding. Die boetes zijn ook altijd even hoog, of er nu 1 of 100 geregistreerd staan.
Boven de 30 km/h moet er een bestuurdersverklaring ingevuld worden, en wordt de overtreding opgenomen in het strafblad van de overtreder. En bij deze overtredingen worden voorgaande wel meegewogen.
Waar haal je dat vandaan? Als lease-rijder moet je gewoon je boetes betalen hoor. Ze komen gewoon binnen als een factuur van je lease-maatschappij.
Ja als factuur van de lease maatschappij. Het OM weet daar echter niets van. Wordt je als leaserijder dus de 101e keer gepakt dan staan eerdere 100 boetes niet geregistreerd op een voertuig wat naar jou te herleiden is.
Dat klopt voor Nederland maar in Engeland is dat heel anders. Daar is altijd de bestuurder verantwoordelijk voor de staat van het voertuig, niet de eigenaar. Maar ze hebben daar ook een heel vaag verzekeringssysteem.
Als de auto op jouw naam staat en je betaald boetes niet, kun je als eigenaar van de auto bijvoorbeeld gegijzeld worden door justitie, dus eindverantwoordelijke is altijd de eigenaar. Wie er gereden heeft is niet zo interessant (enkel bij blaastest / ongeval oid).
Wie er gereden heeft is niet zo interessant
Dat geld alleen bij overtredingen tot 30 km/h te hard. Daarboven is wel degelijk de bestuurder van belang.
Tja, in Zweden ook niet, in het VK ook niet, in Ierland ook niet. In IJsland ook niet.. allemaal behorend bij de auto. Allemaal kentekens die hun hele leven bij 1 auto horen.

Elk land hierboven genoemd biedt desondanks persoonlijke kentekens aan. Ik vermoed via een alias aan het originele kenteken.
De originele kentekens horen bij de auto, en moeten er bij verkoop weer op, tenzij je het kenteken mee verkoopt. (Zie je in het VK nog wel eens).

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 februari 2019 16:54]

Door het hebben van een persoonlijke kenteken verliest het toch verder zijn functie niet? Wat maakt het nou uit als er net iets anders op staat dan bij de normale platen. En het levert ook nog een extra geld op voor de overheid, want die platen zijn in de meeste landen echt niet goedkoop. Ik zie geen nadelen hier in.
Ja, ze moeten wel wat goede regels opstellen.
Ik zag vorige keer een belgisch kenteken, en die bestond uit 1'en en hoofd letter i's en was dus heel lastig te zien wat het was en hoeveel streepjes en welke nou een 1 of een i was. Ik neem aan dat de eigenaar van die plaat best listig is geweest, waarschijnlijk een notoire hardrijder en hoopt op die manier dat snelheidscameras hem minder goed kunnen detecteren. (En dit is allemaal een grote aanname)

Maar van mij mag het wel van die vanity-plates. Alleen wel met een paar goede regels. Zolang het meer oplevert dan dat het kost mag het van mij wel ingevoerd worden.
Zolang slechts 1 iemand zo’n nummerplaat heeft, is het net gemakkelijker voor de politie om te weten om wie het gaat
https://xkcd.com/1105/
Best apart dat je die telens mag combineren. In nederland zijn de I en de O niet beschikbaar om verwarring te voorkomen met cijfers en hebben we gereserveerde letters voor bedrijfsvoertuigen (V) en bussen (B ).

Sterker nog. Luxewagens hebben als eerste letter alleen K,S,T,X of Z.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 20 februari 2019 13:06]

Dat laatste klopt zeker niet; mijn kenteken begint bijvoorbeeld met JJ en ik hoef maar buiten te kijken voor meer voorbeelden.

Volgens de RDW is het in Nederland dit:
Elk voertuigcategorie (behalve de personenauto’s) heeft een eigen eerste letter op het kenteken;
Brom- en Snorfietsen D of F
Aanhangwagens W
Opleggers O
Lichte bedrijfsauto’s (tot 3500 kg) V
Zware bedrijfsauto’s (boven 3500 kg) B
Motorfietsen M
Grensverkeer GV - altijd in combinatie met 4 cijfers
Voor personenauto’s zijn de volgende medeklinkers toegestaan: G, H, J, K, L, N, P, R, S, T, X en Z.
(Ook nog wat meer leuke uitleg over de NL platen trouwens.)
De medeklinkers die zijn toegestaan gaan over alle posities op het kenteken. Ik ga nu even uit van sidecode 8 wat tussen 2013 en 2015 werd uitgegeven. Die hebben alleen de eerder genoemde letters op de eerste positie.

Sidecode 9 heeft deze letters echter ook, alleen had ik die even over het hoofd gezien. Daar mag een G echter ook en zijn er nog wat meer letters (volgens mij ook F? Maar dat kan ook voor bromfietsen only zijn).

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 21 februari 2019 00:04]

De beginlettercombinaties K, S, T, X en Z zijn alleen bij sidecode 8 gebruikt (9-XXX-99).

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Nederlands_kenteken

[Reactie gewijzigd door Moineau op 20 februari 2019 14:29]

Mijn kenteken begint met een K en volgt verder de notering XX-999-X, dus dat klopt niet.
De K (en uiteraard andere letters) wordt idd bij meerdere sidecodes gebruikt, maar de eerder genoemde combinatie van beginletters K, S, T, X, Z alleen bij sidecode 8.
Dat is ook echt weer zoiets dat alleen in Belgie kan :D
Daar zijn problemen rond geweest.
Als dat zo is dan ben ik toch wel benieuwd hoe onze systemen omgaan met de Belgische custom platen. Je zou zeggen dat dit al in het systeem zou zitten.
Maakt niet uit of een buitenlandse plaat custom is. Die informatie wordt toch aangeleverd door het land van herkomst? Dat is het probleem van de systemen van dat land. En als onze systemen niet snappen wat voor plaat het is komt de boete gewoon nooit bij je aan en moet je wachten tot je door een agent gesnapt wordt.
Ik heb het niet zo zeer over alleen flitspalen. Wat dacht je van de nummerplaat herkenning op de snelwegen en bijvoorbeeld de nummerplaatherkenning in de milieuzone van Rotterdam. Ik neem aan dat deze ook gewoon werken met internationale kentekens. Ik ben geen duidelijk geen expert in zulke systemen maar ik ga er van uit dat het enige wat zo'n camera doet (even simpel gezegd) is de letters in de foto omzetten naar tekst. AI lijkt mij daar tegenwoordig slim genoeg voor.

En ja natuurlijk zullen er aanpassingen moeten worden gemaakt maar ik vind het een beetje een raar argument dat jij de overheid niet vertrouwd met zulke projecten. Misschien moet je dat even onderbouwen.

Uiteindelijk maakt het allemaal toch niet uit want het gaat hoogst waarschijnlijk nooit gebeuren. Mijn punt is alleen dat het bij lange na niet onmogelijk is en dat er weinig tot geen nadelen zouden zijn al zou het wel gerealiseerd worden.

[Reactie gewijzigd door pernodpepper op 20 februari 2019 12:48]

Dat is precies het punt, die cameras doen niet zoveel, het gaat om de achterliggende systemen. Onze systemen hoeven echter de administratie van buitenlandse kentekens niet te doen. Of we sturen een kenteken naar België en vragen "van wie is deze?" of we krijgen een lijstje en we houden hem daar naast. Zo kunnen wij in de OVI enkel nederlandse kentekens opzoeken, probeer de OVI maar eens werkend te houden met gepersonaliseerde kentekens. Dat kan natuurlijk, maar daar zit veel werk in.

Onderbouwing voor mijn wantrouwen:
https://www.rtlz.nl/algem...-miljard-meer-dan-gepland

Ik dacht dat het algemeen bekend was, helemaal op Tweakers, dat de overheid structureel een bende maakt van ICT projecten.
Ik ben wel benieuwd waar er dan volgens jou veel werk in zit.
Database en queries zijn wat dat betreft poepsimpel. Software aanpassingen, en wat testwerk.

De huidige database van de RDW is een stuk ingewikkelder geweest dan het toekennen van een 'extra' kenteken.

In het VK, Zweden etc kunnen ze het ook, dus waarom hier niet. En ja, ook daar zitten normale kentekens 'vast' aan de auto
Nu betwijfel ik of Australiërs vaak met de auto op vakantie gaan naar andere landen.
Tja, Maar ze gaan wel naar de andere territories.. New South Wales heeft bv heel andere kentekens dan Queensland.

Maar goed, dat 'probleem' is overal aanwezig. 'standaard' kentekens in California hebben ook een ander systeem dan bv Montana. In Canada net zo. Vanity plates en speciale kleuren/vormen is weer een andere eigenschap..

Kijk bv naar de plaat van Nunavut: http://i.ebayimg.com/00/s...63FSs9DT/$_3.JPG?set_id=2

En dan gaan wij als Nederland moeilijk doen om iets triviaals als een kenteken-alias?!

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 februari 2019 18:47]

Ik ben wel blij dat we in Nederland onze nummerplaten functioneel hebben gehouden.
"wat heeft 1 van de beste contrasten in de meeste lichtomstandigheden" "Geel en zwart", oke mooi.
Daar is nog wel een leuke anekdote op:
Het Belgische ministerie wilde eigenlijk hun kleine platen vervangen door gele. Uit onderzoek bleek dat die het beste zichtbaar waren.
Hierop zijn Walen boos geworden, want het gele symboliseerde de Vlaamse vlag.
Vlamingen werden boos want zo leken ze wel 'Ollanders..

Uiteindelijk toch maar weer rood op wit..
"En wat een heel slechte?" "Zwart op blauw." "OK, doen we die voor taxis." 8)7
Wat de meerwaarde is van een "leuke" kentekenplaat ontgaat me daarom.
Een mogelijkheid om extra belasting op te halen? In Thailand worden bijvoorbeeld 'mooie' nummers geveild en zit er een mooie achtergrond bij. Als je dat een beetje tot statussymbol kunt verheffen en mensen zijn bereid daar serieus geld voor neer te leggen, waarom niet?

In de VS schijnt het ook een ding te zijn.
Geef dan wel door aan de RDW dat de hoofdkleur van je auto bruin is geworden ;)
https://www.rdw.nl/partic...-van-uw-voertuig-wijzigen
Het huidige systeem is prima. Kenteken hoort bij de auto, de leeftijd van de auto is daardoor goed in te schatten (tenzij geïmporteerd) en het heeft zo zijn charmes. Gepersonaliseerde platen zoals in België (á 1000 Euro) dient in mijn ogen weinig (praktisch) nut. Dit initiatief in Australië ook niet, overigens.
Het brengt geld op en er is vraag naar. Waarom zou je het niet doen?

Er zijn wel meer dingen die geen nut hebben en toch gefaciliteerd worden door de overheid

[Reactie gewijzigd door GrooV op 20 februari 2019 11:42]

Omdat de huidige nummerborden makkelijk te onthouden zijn bij een ongeluk. Zelfs als je maar een deel weet te onthouden is vaak de eigenaar te achterhalen. Dat wordt een stuk moeilijker als dit soort onzin voorbij kan komen. Bovendien werkt de optie om het kenteken te laten veranderen misbruik in de hand.
Wordt simpeler gezien die betaalde nummerborden juist iets makkelijks te onthouden hebben...

Daarbij vrijwillig extra belasting afstaan is fijn voor de rest :+ Tis een statussymbooltje natuurlijk. In bepaalde landen hebben ze achterlijk veel over voor iets speciaals op hun toch al dure auto. Mensjes blijven vreemde wezens toch.

[Reactie gewijzigd door Rinzwind op 20 februari 2019 11:58]

Nederland hangt vol met digitale systemen die je nummerbord uitlezen. Iets zegt me dat, dat niet gaat werken. Dan betalen ze maar iets meer belasting voor een opvallende auto.
Nederland hangt vol met digitale systemen die je nummerbord uitlezen. Iets zegt me dat, dat niet gaat werken. Dan betalen ze maar iets meer belasting voor een opvallende auto.
klopt inderdaad.. dit is in België ooit een probleem geweest:
https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf20150823_01829912

Maar zelfs de officiële nummerplaten kunnen problemen geven (oa. in Frankrijk toen de nieuwe Belgische kentekens werden ingevoerd):
https://www.hln.be/bizar/...e-andere-krijgt~a4306b23/
Mag aannemen dat het niet ons probleem is als ze onze kentekens in het buitenland niet kunnen lezen?
Nouja. Ik zag hier laatst een hele dikke BMW (2 ton) rijden met een belgische plaat. Meneer had zijn achternaam als kenteken. Even googelen later bleek het een van de grootste kermisuitbaters van de benelux te zijn. Zo’n kenteken vergeet je niet.
Omdat de huidige nummerborden makkelijk te onthouden zijn bij een ongeluk.
De vanity plates die ik rond zie rijden vind ik over het algemeen een stuk makkelijker te onthouden dan een willekeurige reeks van letters en cijfers. Deze (clicky) was ik bijvoorbeeld een tijdje geleden tegengekomen.

Uiteraard zullen hier wel regels en uitzonderingen voor gemaakt moeten worden, net zoals die er nu zijn voor de huidige kenteken series.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 20 februari 2019 13:52]

Ik denk dat de hoeveelheid geld die het gaat opbrengen erg zal tegenvallen. Misschien dat ik er helemaal naast zit, maar ik verwacht dat het aanpassen van de bestaande systemen die er zijn om kentekens te regelen miljoenen gaat kosten en dat het aantal mensen die hier extra voor gaat betalen niet zo heel groot zal zijn.
De kleuren van auto's dienen ook weinig (praktisch) nut... zullen we allemaal maar in zwarte auto's gaan rijden? Als het gaat om praktisch nut heb je gewoon geen steekhoudend argument. Het feit dat het kan is al nut genoeg. Er zijn genoeg mensen die een gepersonaliseerd kenteken willen hebben.
De unieke nummerborden, de kleurstelling en de layout van de nummerborden hebben wel een praktisch nut. En dat nut weegt zwaarder dan de wens om je nummerbord te kunnen aanpassen.
Ik reageer op je argument dat gepersonaliseerde platen weinig praktisch nut hebben. Ik zie dat anders. De kleurstelling van auto's heeft ook geen praktisch nut. Het feit dat het nummerbord aan de auto is gekoppeld is een feit en dat is het praktische nut, verder niets. Een gepersonaliseerde nummerplaat kan voor degene die het wil ook een praktisch nut zijn. Dat jij een andere mening hebt doet verder niet terzake, daarom zeg ik dat je geen steekhoudend argument hebt.
zwarte auto's worden zo heet in de zon en zo snel smerig ;)
Witte auto's worden nog smeriger...
Veel kleuren die gebruikt worden hebben wellicht weinig praktisch nut, maar ergens tussen opvallend (veiligheid), niet al te warm worden in de zon (redelijk veel overlap met opvallend) en onderhoudsgevoeligheid is er natuurlijk genoeg praktisch nut te bedenken. Idealiter en lichtere kleur dus, maar niet wit (cf. onderhoud). Wel bv. parelwit. Als je een auto koopt zonder het praktisch nut van de kleur te overwegen ben je niet bepaald goed bezig…

Zwart is nauwelijks zichtbaar, wordt enorm warm, het wordt vies, en je ziet een krasje extreem goed. Wat praktisch nut betreft is zwart gigantisch negatief. (Misschien valt er nog iets positiefs met verkoopwaarde te verzinnen?)
Daar dacht Ford toch heel anders over. Het kleurtje heeft echt geen praktisch nut, van de voorkant (of in de spiegel) is de kleur te verwaarlozen omdat je voornamelijk grille en voorruit ziet en dat is de belangrijkste factor van het zien van een auto. Daarna zie je de auto vanuit andere hoeken en dan nog zie je eerst een auto en daarna pas de kleur. Ik durf te stellen dat kleur niet eens een signaalfunctie heeft voor een auto.
Het is marktwerking dat auto's een kleur hebben en dan ook nog eens vanuit de fabrikant. Dat jij een bepaalde kleur mooi vindt of daar een andere functie aan hangt (met voor- of nadelen) is jouw kortzichtigheid. Kleur heeft geen functie en geen praktisch nut in het verband waar ik het over heb.
Hoewel Henry Ford absoluut niet ter zake doet, is het overduidelijk dat de beste man wel degelijk praktisch nut voor ogen had: kostenbesparing.

De rest van je verhaal is in directe tegenspraak met praktijkanalyses. Zomaar een greep uit de bovenste zoekresultaten:

Zilverkleurige auto's zijn in minder ongelukken betrokken, wit en andere kleuren zijn "normaal", terwijl bruin, zwart en groen in meer ongevallen betrokken zijn. Er zijn andere analyses waar wit juist beter uit de bus komt, maar bij mijn weten gebeurt dat nooit bij de minder zichtbare kleuren.
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC300804/
We found a significant reduction in the risk of serious injury in silver cars compared with white cars in both the univariate analysis (odds ratio = 0.5 (95% confidence interval 0.3 to 0.8)) and the multivariable analysis (adjusted odds ratio = 0.4 (0.2 to 0.9); table). There was a significant increased risk of a serious injury in brown vehicles after confounders had been adjusted for (odds ratio = 2.1 (1.1 to 4.2)) and the risks for black and green cars were also raised (adjusted odds ratio = 2.0 (1.0 to 4.2) and 1.8 (1.0 to 3.6) respectively).
Lichtere auto's zijn koeler.
http://phys.org/news/2011-10-silver-white-cars-cooler.html
https://www.sciencedirect...06261911002972?via%3Dihub
Overall, the numbers compiled in this car-color exercise found that using white or silver paint instead of black paint would raise fuel economy by 0.44 mpg (2.0 percent); would decrease carbon dioxide emissions by 1.9 percent, and reduce other automotive emissions by about 1 percent.

[…]

White, silver, and other light colors are coolest, reflecting about 60 percent of sunlight but there are dark "cool" colors that can also stay cooler than traditional dark colors. When dark surfaces are needed for aesthetics or to reduce brightness, one can use special "cool-colored" materials that stay moderately cool by reflecting only the invisible component of sunlight.
Ik vind deze combinatie toch al geslaagd:

https://cds.radio1.be/sit...b0_hiha.jpg?itok=5btvyY61

Verder wordt het ook gebruikt als reclame (firmanaam e.d.)

Edit:
Of dit?
https://www.hbvl.be/cnt/dmf20160217_02133580?pid=5362549

[Reactie gewijzigd door awenmaek op 20 februari 2019 12:36]

Nu wil ik zeker een gepersonaliseerd kenteken op mijn motor 8-)
Wordt vaak bij bedrijven gebruikt als "reclame" omdat het opvalt.
Ach het heeft voor en nadelen natuurlijk
Persoonsgebonden kentekens maken de 'schaarsheid' van combinaties wat minder.
We gaan binnenkort alweer naar een nieuwe combinatie's
Waar "vroegah" tegen de 10 jaar met een serie gedaan kon worden, is de laatste uitgave van 2015, XX-999X en is nu al "op"

Dit jaar komen de X-999-XX kentekens op de auto's

Zoals in België heb je je eigen plaat, die blijft bij je vanaf de eerste dag, en kan je daarnaast tegen wat kosten een vanity-plate bestellen, er rijden prima exemplaren van rond, en ook een stel bedenkelijke natuurlijk.

Wat ik persoonlijk wel handig vind, is dat je aan de (standaard) platen onfgeveer kan opmaken hoelang iemand zijn rijbewijs heeft ;)
Soms best kenmerkend te zien of ze 'home-schooled' zijn, of "echt" hun rijbewijs gehaald hebben ;)

[Reactie gewijzigd door Gimmick op 20 februari 2019 11:43]

Ik ben benieuwd wanneer de mogelijkheden op beginnen te raken van onze nummerborden. Gaan nummerborden van gesloopte auto's opnieuw gebruikt worden of krijgen we straks een andere kleur?

Ontopic: Ik vind het een beetje onzin. Maar gelukkig is iedereen anders.

edit:
@Gimmick Bedankt voor de toevoeging. Dacht echt dat het <10 jaar zou zijn.

[Reactie gewijzigd door Technomania op 20 februari 2019 12:23]

Dit zijn de kentekenseries sinds de jaren vijftig:
Serie 1 – 1951 – XX-99-99
Serie 2 – 1965 – 99-99-XX
Serie 3 – 1973 – 99-XX-99
Serie 4 – 1978 – XX-99-XX
Serie 5 – 1991 – XX-XX-99
Serie 6 – 2000 – 99-XX-XX
Serie 7 – 2008 – 99-XXX-9
Serie 8 – 2013 – 9-XXX-99
Serie 9 – 2015 – XX-999-X
Serie 10 – 2019 – X-999-XX
Serie 11 – ?? – XXX-99-X
Serie 12 – ?? – X-99-XXX
Serie 13 – ?? – 9-XX-999
Serie 14 – ?? – 999-XX-9

Met de huidige snelheid, 35/40 jaar
Tegen die tijd zijn de echt 'oude' combinaties wel zo ver op, dat ze uit het systeem gefilterd kunnen worden en de anderen opnieuw in 'recycling' kunnen
Of er komt een letter / combinatie bij, in Duitsland rijden ook 9 cijferige platen rond
Juist persoonlijke platen kunnen dan uitkomst bieden. Er zijn namelijk meer letters dan cijfers en dus meer mogelijke combinaties. Ff denken: Voor personenauto's worden de A, B, V, E, I, O, U, M, W, volgens mij niet gebruikt of alleen op bepaalde posities. Dan combinaties als NSB, SS etc die niet afgegeven worden, maar blijven toch nog steeds meer combinaties mogelijk met letters dan cijfers.
De M is voor motoren AFAIK.

En dan heb je nog speciale reeksen.
KA, KL t/m KZ en LM, LO, LU, MC, DM voor defensievoertuigen

Defensievoertuigen rijden met speciale kentekens. Denk hierbij aan kentekens van voertuigen van de Koninklijke Landmacht (KL + KR), Koninklijke Luchtmacht (LM), Koninklijke Marine (KM), Koninklijke Marechaussee (KV) en Korps Mobiele Colonnes (MC). Sinds 2014 worden ook militaire kentekens uitgegeven, waarbij de kentekenserie begint met de letters 'DM'.
bron: https://vdsautoimport.nl/nl/vds-blog/91-speciale-kentekens

(Als inwoner van Den Helder zie ik vaak KM rijden)
Hier in België zie je de gepersonaliseerde nummerplaten regelmatig. Blijkbaar is er een behoefte aan om overal herkend te worden en betalen die mensen vrijwillig extra belastingen. Iedereen blij toch?
In België is dit wel mogelijk tegen de leuke prijs van 2500€ als ik mij niet vergis. Ik zeg je, you're not missing out on it. De meeste die hiermee rijdens zijn Ferrari's en Porches en hier en daar een bedrijf dat een fiscale kostenpost nodig heeft te veel geld heeft. Gevolg, vanaf dat iemand met passeert een een gepersonaliseerde nummerplaat begint zijn de (voor)oordelen al getrokken en moet ik er verder geen tekeningetjes bij maken. Merkt het bij mezelf ook, maar vooral bij platen die gewoon "Jeroen" hebben zonder dat er echt een reden achter zit. een voor z'n 20-jarig jubileum (vb. FXL-20J) heb ik al veel meer respect op de baan.
Eerst was het 1000 euro (dacht ik), dan opgetrokken naar 2000, nu terug 1000 euro. https://mobilit.belgium.b...rsonaliseerde_nummerplaat

Als gepersonaliseerde nummerplaten mijn grootste ergernis in het Belgische verkeer zouden zijn, dan zou het heel goed gaan met het verkeer hier. Ik zal er geen euro extra aan uitgeven, maar het maakt mij weinig uit wat een ander doet. Liever iemand met een gepersonaliseerde plaat op een veilige afstand achter mij dan 1-ABC-234 op 10 cm van mijn achterbumper...
Hangt af van persoon tot persoon. Ikzelf ken iemand die voor z'n 20 jarig huwelijk dit heeft gedaan en buiten z'n (bevooroordeelde) audi A6 is dat (op de baan) een heel aangenaam persoon. Jammer genoeg stel ik eens te meer vast dat de kleine BMW met nummerplaat "Myself" veel te dicht rijdt en claxonneert wanneer het hem te traag gaat. Ik zeg zeker niet dat gepersonaliseerde nummerplaten en onwenselijk rijgedrag per definitie samen gaan, maar ik merk dat ik sneller op m'n hoede ben als ik z'n wagen zie passeren.

Overigens een tijdje geleden nog het levende bewijs gezien aan een zebrapad bij school waarbij BMW met pers. LP mij gewoon aan 100 kph voorbijreed (met onnodig vingertje) en langs de andere kant BMW met pers. LP mij gewoon doorliet en aan 30kph doorreed. Enig duidelijk verschil was leeftijd (eind 20 vs. Begin 60)
Tja, vooroordelen zegt meer over jezelf dan over iemand anders denk ik. Dan kan je ook vooroordelen gaan trekken over auto's met een M, AMG of RS badge op de achterkant, het zegt helemaal geen ene moer. Naast mij werkt een kale 60-jarige die elke dag als een mongool in een Porsche Boxster over het bedrijventerrein scheurt en gisteren rijd ik nog 20km achter een Carrera 4S die zich netjes aan de snelheid houdt. Mensen moeten zich niet zo druk maken.
Ik denk dat dit gaat leiden tot een boel commotie. Ik zie al mensen rondrijden met bepaalde politici of andere bekende figuren als propaganda. Wat dacht je van een zwarte piet , of een bontkraag emoji?
je kan maar uit 5 emoji's kiezen in australie, zoals aangegeven in het artikel.
Inderdaad, zou opzich wel willen betalen voor een leuke kentekenplaat. Plus het kan een leuk extra potje voor de overheid zijn.

Deze smileys vind ik ook wel komisch.
Gaat lastig worden. In NL zijn kentekens auto gebonden en niet persoonsgebonden.
En dat maakt dus geen zak uit..
VK, IJsland, Ierland, Noorwegen, Zweden, Finland hetzelfde.
Kentekens zijn aan de auto gekoppeld en blijven dat. Bij verkoop moet de originele plaat er weer op.
Je kunt persoonlijk een alias krijgen.

Ik snap dus niet waarom dat zo moeilijk zou zijn..
Ben benieuwd naar bronnen, als ik zelf zoek op kenteken alias kom ik niets bruikbaars tegen.
VK:
https://www.gov.uk/buy-a-personalised-registration-number
https://www.gov.uk/personalised-vehicle-registration-numbers
When you buy a personalised registration number, you’re buying the right to assign this number to a vehicle registered in your name or someone else’s name (the nominee).
Zweden:
https://www.transportstyr...sonalised-license-plates/

Staat niet letterlijk dit, maar er staat wel dat je altijd de platen die bij de auto horen in het buitenland beter bij je kunt hebben..

Noorwegen:
https://www.vegvesen.no/e...ersonalised-number-plates
How do you use personalised number plates?
You remain in possession of your ordinary number plates also after receiving your personalised number plates. Personalised and ordinary number plates may not be used simultaneously. If you are going to drive in other countries than Norway, Sweden and Denmark, we recommend that you change to ordinary number plates.

If you wish to use your personalised number plates on a different vehicle, you can make this change on Your page. You must remove the link to the first vehicle before you can link the personalised plate number to the new vehicle. Remember that the new vehicle needs a toll payment tag.

You are not permitted to resell your number plates to someone else. If you are going to sell your vehicle, you must remember to remove the link to the personalised number plates. You retain the right of use for the personalised number plates and may use it on another vehicle.
Link oftewel alias. Noorse Vanity plates mogen bv ook ø bevatten. Daarom wat minder fijn in andere landen.


IJsland is moeilijk te vinden, maar de personalised plates mogen hier ook de letters Þ en Ð bevatten. Zo ben ik er het kenteken ÞÓR tegengekomen ;)
Desondanks valt van IJsland wel eenvoudig te vinden dat normale platen altijd op dezelfde auto blijven.

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 20 februari 2019 23:41]

Ah, ik dacht dat je ook voor Nederland bedoelde dat het er is, maar hier in NL is het dan dus verder geen ding, aangezien we beiden er dus niets over kunnen vinden. Beetje raar om dan te doen alsof ik ongelijk heb.
Jij zegt dat persoonlijke platen lastig is in Nederland omdat kentekens in Nederland autogebonden zijn..

Ik geef een lijst landen waar hetzelfde het geval is (kentekens auto gebonden), maar persoonlijke platen wél kunnen, en daarmee aangevend dat het dus helemaal niet lastig is..

Ik zeg dus dat het autogebonden systeem geen reden is om persoonlijke platen niet toe te staan..

[Reactie gewijzigd door GAIAjohan op 21 februari 2019 09:44]

Dat snap ik, maar zover ik weet zijn persoonlijke platen in NL geen ding en kan het gewoonweg niet. Het is dus ook niet lastig, het kan gewoonweg niet. Dan heeft kijken naar andere landen ook geen zin waar het wel kan. Dat is prima dat zij daar wel ruimte voor hebben, maar wat veranderd dat voor ons? ;) Voor hetzelfde geld implementeren zij de emoji's weer niet.

Eer dat zoiets er uberhaupt door is hier in NL ben je zo een paar jaar en een paar miljoen verder (wetten aanpassen zijn niet goedkoop hier). Ook de kentekens zijn namelijk vastgelegd in een wet.

EDIT:
Ik heb ook eindelijk een URL gevonden die (weliswaar indirect) aangeeft dat het inderdaad niet kan, een workaround is er door het juist te timen, al wordt dat natuurlijk ook steeds lastiger.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 21 februari 2019 12:14]

Hoe gaat dit werken i.c.m. automatische kentekenherkenning?
AEK: Automatische Emoji Kentekenherkenning ;)
Hetzelfde als een sticker van een drol die je naast je kenteken plakt denk ik ..
De emoji heeft waarschijnlijk geen officiële status, het kenteken zal nog steeds op basis van de letters geregistreerd staan.
Rare Australiërs :P Het kenteken 2O0IO word door hen erkend! (twee, oo, nul, ie, oo)

Doe mij zo'n kenteken. Scheelt een heel hoop boetes..

[Reactie gewijzigd door Theo op 20 februari 2019 12:07]

Woon zelf in Australië en is 475 per jaar, niet eenmalig.
Plus het feit dat het extreem populair is, zelfs niet senioren die hun initialen gebruiken. Ikzelf kan er mij helemaal niet om boeien.
Ik zie op de PPQ-site nergens dat het om een prijs per jaar zou gaan?

Bijvoorbeeld: https://help.ppq.com.au/h...-How-much-do-plates-cost-
Het is ook niet per jaar, maar bij verlengen van je verzekering moet je wel een hogere premie betalen dan als je een normaal nummerbord hebt.
Weet niet precies hoe QLD werkt maar in New South Wales is het zo in ieder geval, ik ken zelf iemand persoonlijk die een nummerplaat die alleen maar 2 letters heeft, MV. En hij betaalt 1000 dollar per jaar voor de premie.
Nou Marty & Moog, tijd om 2SEXY en 2WSTD te voorzien van nieuwe platen.
Had toch wel de lachende drol emoji erbij willen zien, gemiste kans Queensland!
Benieuwd of er ook een mogelijkheid is de huidkleur te kiezen. Anders staan de SJW's alweer klaar om de aanval te openen.

Los van die alles is het natuurlijk idioot! Ook benieuwd of alle systemen dusdanig zijn aangepast dat ze een smiley kunne herkennen. Kan me zomaar voorstellen dat flitscamera's en ANPR-camera's niet zo 1-2-3 met dit om kunnen gaan. Het zou mij niets verbazen als enkel de 3 letters en 2 cijfers feitelijk het kenteken vormen en die smiley een additionele toevoeging is.
Het lijkt mij dus stug dat er dadelijk 5 kentekens bestaand met het enige verschil de smiley...
Ze zouden als opvolging hiervan eens onderzoek naar moeten doen hoe slecht de rijstijl per gekozen emoji is, misschien zit daar een leuke correlatie achter. Dan kan je op basis van zo'n emoji zien wat voor een idioot er achter het stuur zit.
👉👌👮‍♂️

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee