Planeet, robotarm, stinkdier en meer emoji's komen naar Unicode-standaard

Het Unicode Consortium heeft overeenstemming bereikt over de toevoeging van 58 nieuwe emoji's. Onder andere afbeeldingen van een robotarm, planeet, gemotoriseerde rolstoel, parachute, veiligheidsvest en banjo worden onderdeel van de standaardverzameling emoji's.

In totaal worden er dit jaar 58 nieuwe emoji's toegevoegd, maar inclusief alle huidskleur- en gendervarianten, zijn het 230 nieuwe exemplaren. Het Unicode Consortium heeft voorbeelden en richtlijnen van de nieuwe emoji's op zijn website gezet. Fabrikanten kunnen aan de hand daarvan hun eigen varianten maken.

De nieuwe plaatjes zijn te zien in het v12-overzicht. Naast nieuwe afbeeldingen komen er ook meer kleurvarianten van bestaande emoji's, zoals een wit en een bruin hartje. Ook maken nieuwe dieren hun opwachting als emoji: het gaat om de luiaard, orang-oetan, otter, flamingo en het stinkdier.

Gebruikers kunnen met de nieuwe emoji's aan de slag als fabrikanten ze toevoegen in hun besturingssystemen. Veelal gebeurt dat in september of oktober, meldt het Unicode Consortium. Dat is de tijd van het jaar waarin Apple en Google gebruikelijk nieuwe mobiele besturingssystemen uitbrengen.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

06-02-2019 • 14:19

58 Linkedin

Reacties (59)

59
55
29
3
0
9
Wijzig sortering
Zelf zit ik vooral te wachten op flamingo.

Eerlijk gezegd, ik vind emoji's best leuk, maar het is me doorgaans te veel moeite om ze op te zoeken. Wat misschien nog wel iets is: Kunnen we als tweakers niet een case gaan maken voor Vork?! :Y)
Natuurlijk kan je dat. Niet alleen grote bedrijven of "grote bekende mensen" kunnen aanvragen indienen voor Emoji. Dit kan iedereen. Bekijk bijvoorbeeld de aanvraag voor de flamingo of de aanvraag voor het knoflook emoji. Een ander voorbeeld is ice cube.

Dat is gewoon een willekeurig persoon. Als je het goed onderbouwd dan kan dat prima.

Ik krijg wel een beetje Idiocracy gevoelens met al deze toevoegingen aan Unicode, maar aan de andere kant representeert het wel taal.

[Reactie gewijzigd door Sebazzz op 6 februari 2019 14:35]

🍴🔱🍽 er zijn al wel wat varianten :)

Ik begrijp het nut niet van emoji's in text. Als flamingo wil "uiten" dan kan dat alsnog prima door het gewoon te typen. Doorgaans minder moeite en even leesbaar als de emoji variant.
Zin in vakantie. Flamingo. <- raar.

Zin in vakantie. :flamingo-emoji: <- o, die gaat naar een tropische bestemming.
Allebei raar.
"Ik heb zin in vakantie zeg. Ik ga mooie natuurgebieden bezoeken waar ze flamingo's hebben en ook andere bijzondere diersoorten. Ik stuur je wel wat foto's als ik er ben!"

Gewoon normaal doen met z'n allen. Ik krijg buikpijn als ik iemand in emoji zie typen.
Vervelend maar waar, op basis van pure empiriek: jij bent de abnormale met het gebruik van volzinnen en interpunctie.

@Tielenaar
Als je zegt "emoji's zijn voor tieners" dan is je blik echt te nauw. Zakelijke communicatie zie je ze inderdaad minder, maar in persoonlijke communicatie (die mij een stuk waardevoller is) zie ik dat de emoji in alle leeftijdscategorien een rol heeft gekregen. Van oma's tot tieners en alles daartussen.

Wat dat betreft zie ik het ook echt wel als verrijking van communicaite. Net zoals een liefdesbrief in de jaren '90 met kruisjes afgesloten werd, of als je echt een mooie had, met lipstickzoen op het papier en een lok haar erbij geplakt, is communicatie meer dan alleen het ordenen van het alfabet.

Hoef ik per se een emoji-brei? Nee, maar zorgvuldig gebruik van emoji's
(inclusief ironisch!) kan ik absoluut waarderen.

[edit2]
Overigens kom ik er net achter dat ik echt niet de enige ben. Oxford Dictionary (niet de minste) riepen in 2015 al een specifieke emoji uit tot woord van het jaar.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 februari 2019 15:12]

Misschien tussen publiek van tieners, daar zal het dan ook wel voor bedoeld zijn. Empirisch gezien ben ik volgens mij nog echt niet in de minderheid!
Emoji blijven bij een wat professioneler platform zoals Tweakers gelukkig nog weg. Het voegt werkelijk waar niets toe aan taal.
Gezien het gebruik van de smilies hier op Tweakers lijkt mij al voldoende bewezen dat het voor veel gebruikers genoeg toevoegt.
(het beestje heeft een andere naam, maar is hetzelfde)

Emojis (of smilies dus) kunnen zeker wel meerwaarde hebben, het kan het gevoel van een bericht verduidelijken (je zou bijna denken dat de naam emoji afkomstig is van emotie).
Nu heb ik ook wel mijn twijfels bij de constant toevoegen van emoji's maar dat terzijde.
”Het woord emoji betekent letterlijk "afbeelding" (e) + "karakter, schriftteken" (moji)." - Wikipedia
:)
Juist door emoji's kan je laten zien wat je precies bedoelt met bepaalde zinnen.
Er zijn namelijk sommige zinnen die je, als je ze op een andere manier leest, elk op een eigen manier kan interpreteren.
Sarcasme / ironie etc. kan je het beste met een emoji onderstrepen, of met /s natuurlijk...
|:(
Dit is de eerste keer dat een antwoord me 1 karakter > Emoji zo een hoog score krijgt.
Het werkt blijkbaar goed. ;)
Anoniem: 378770
@atomos7 februari 2019 07:06
Ook gewoon mijn hoogst gescoorde reactie.
Ik ga eens beter nadenken over mijn levenskeuzes.
_/-\o_

[Reactie gewijzigd door Joever op 6 februari 2019 17:07]

Deze reactie verdient +4. Beter reageren kon niet en ook nog zo kort en daadkrachtig. Chappoo _/-\o_
Anoniem: 378770
@Knijpoog7 februari 2019 07:07
lol, thanks :D
Sja, smileys. Kan je eigenlijk niet echt meer vergelijken. Je hebt een beperkte set emoties die je met smileys kan benadrukken, maar emoji is een veel te grote set van afbeeldingen die wat mij betreft los gezien moeten worden van tekst. Giphy's zijn ook leuk om toe te voegen aan een gesprek, en er zijn er oneindig veel van, maar hou het apart.

Ik voel me zo ongelofelijk flamingo door dit gedoe.

[Reactie gewijzigd door Tielenaar op 7 februari 2019 09:36]

Anoniem: 378770
@Knijpoog8 februari 2019 07:18
wauw, ik denk dat het einde is van mijn reacties op tweakers.
Misschien wel tweakers in het geheel zelfs
Wij allen doen gewoon normaal, jij bent eerder de uitzondering.
Dit zijn optionele dingen. Waar maak je je dan druk om? Gebruik het gewoon zelf niet en laat iedereen zijn zin doen.
Zin in vakantie. :flamingo-emoji: <- o, die gaat naar een tropische bestemming.
Of je gaat tijdens je vakantie in Blijdorp Flamingo's spotten.

Strand met palmboom emoji of de vlag emoji is altijd beter.
Zoeken van emoji's doe je in WhatsApp met het loepje links onder. Althans in Android. Gewoon tekst invoeren. Vooral handig bij vlaggen :)
Die veiligheidsvestjes zijn hopelijk ook in het geel beschikbaar? :+
Hangt volledig van de implementatie af. Bij unicode is het een tekstuele beschrijving. Hoe Apple, Google, Facebook of wie dan ook ze tekent is aan hun.

Op Emojipedia kun je de verschillende implementaties zien.

Je ziet wel enige voorkeur doorschijnen, zoals bij dit voorbeeld:
https://emojipedia.org/mobile-phone/

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 6 februari 2019 14:37]

Is er al een emoji-uitdrukking, voor als een dubbelzinnige opmerking compleet langs iemand heen schiet zonder dat diegene ook maar iets door heeft?

een *whoosh* achtige uitdrukking/gebaar ofzo...

[Reactie gewijzigd door Xanaroth op 6 februari 2019 15:24]

Is er al een emoji-uitdrukking, voor als een dubbelzinnige opmerking compleet langs iemand heen schiet zonder dat diegene ook maar iets door heeft?

een *whoosh* achtige uitdrukking/gebaar ofzo...
Waarom zou de facepalm emoji niet voldoen?
💨woosh?
Sarcasme valt er ook onder, schijnbaar wordt 🙃 daar veel voor gebruikt.
Alleen in Frankrijk ;)
Ik vind het vrij verbijsterend dat er een commisie moet zijn voor emoji's. En het moet zo gruwelijk PC tegenwoordig. Wordt er iemand super gelukkig dat je nu een emoji hebt voor een homoseksueel interracial stel? Is het echt zo belangrijk om je uit te kunnen drukken in een emoji..
Anoniem: 604938
@Ruw ER6 februari 2019 15:05
Het is geweldig dat er een commissie is die emoji uitkiest en voorschrijft die ook nog opgevolgd wordt door de grote techbedrijven. Het is toch prachtig dat we grotendeels af zijn van smileys die anders getypt moeten worden in verschillende applicaties.

Als je het groter bekijkt is de Unicode standard enorm belangrijk voor een globaal internet en mogen we blij zijn dat er een instantie is die elk mogelijk karakter in welke taal dan ook voorschrijft en standaardiseert. Een digitale wereld zonder Unicode zou een regelrecht fiasco zijn.

Wat het consortium onhandig heeft gedaan is huidskleur en geslacht toepassen in hun emoji, waardoor ze op eens te maken krijgen met het uitsluiten van mensen, wat zorgt voor een wildgroei aan emoji in alle mogelijke combinaties. Ik vind het volledig correct dat men homoseksuele interraciale koppels representeert, als we toch al gekozen hebben voor het weergeven van geslacht/huidskleur. Liever zou ik echter zien dat we genderneutrale gele rondjes hadden zodat er maar een mogelijke combinatie is.
Je verwoord het een stuk beter dan ik. Het is het eenmaal beginnen met geslachtscombinaties en huidskleuren waar ik mij aan erger. Want ja, nu moeten ze wel door, ze kunnen niemand buitensluiten. Mij maakt het geen drol uit of iemand groen of geel is, of man of vrouw, alles daar tussen in en daar buiten. Maar door alle combinaties maar te gaan maken, geeft dat mij het idee dat dat wel belangrijk is. Er wordt een punt van huidskleur en geslacht gemaakt, terwijl dat niet nodig is naar mijn mening.
Voor elke standaard is er wel een commisie zover ik weet. En stel ik stuur
🎩
👀
👃
👄

Wil ik wel dat iedereen dit gewoon kan zien.
Alleen jammer dan dat je niet weet hoe het er uit ziet gezien iedereen zijn eigen implementatie er van kan maken.

Ik vind het totaal onzinnig, ik was al blij met de emoticons (text), de gele varianten waren ook nog wel acceptabel.

Een bijkomend voordeel van geel was dat er ook niet zo gezeurd werd over huidskleur.
Alleen ziet het er op elk device (merk/os/app) wel weer anders uit.
Van alle zorgen op de wereld, ga ik niet een nachtje minder slapen om homoseksueel interracial emoji's.
Ik vond die gele ronde dingen met gezichtsuitdrukkingen wel genoeg eigenlijk...
,de 🍻 emoji wordt anders vaak gebruikt in de vrienden groep,. Of eigenlijk alleen maar :)
maak dat hesje dan geel :+
Als je het lukt om een font te vinden met daarin de nieuwe emoji's, zou je die handmatig kunnen installeren, en de nieuwe emoji's kunnen gebruiken. Voor Windows is zou dat makkelijk te doen zijn.
Overdaad schaadt. Er zijn nu zoveel plaatjes dat ik de moeite niet meer neem om het op te gaan zoeken. Dan nog niet te spreken over de verplichte (eerste) keuze die je in bv Whatsapp moet maken wanneer een emoticon toevallig over een compleet kleurenpalet beschikt omdat mensen geklaagd hebben. Laat de standaard gewoon geel en wanneer je meer wilt een long press oid.
Je kan alle emoji waarop een persoon staat ook gewoon niet gebruiken.
Smilies, dieren, etc. kiezen geen kleur.

En ook al wil een bepaalde "huidskleur" dat een emoji ook die "huidskleur" moet kunnen hebben, er zijn ook mensen die dan die zelfde emoji negatief gebruiken.
Want je geeft, bijvoorbeeld, een lid van de ku klux klan wel de mogelijkheid, om met 1 emoji je groepje te melden dat je iemand met een bepaalde huidskleur hebt gespot
ik mis vooral deze emojis in andere apps 8)7 _/-\o_
In totaal worden er dit jaar 58 nieuwe emoji's toegevoegd, maar inclusief alle huidskleur- en gendervarianten, zijn het 230 nieuwe exemplaren.
Volg je de link dan zie je direct 'Emoji 12.0 data has been released, with 59 new emoji such as [...]' staan. 8)7
Vooral leuk voor de jongere generatie denk ik.

of ik word gewoon oud :X

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee