Bèta van iOS 15.4 bevat functie om Face ID te gebruiken met mondkapje

De eerste ontwikkelaarsbèta van iOS 15.4 bevat een optie waardoor Face ID ook te gebruiken is met een mondkapje. Uit screenshots blijkt dat gebruikers met een mondkapje wel geen zonnebril mogen dragen als ze de gezichtsherkenning succesvol willen gebruiken.

In het nieuwe instellingenmenu van de bètaversie van iOS 15.4 staat een optie om Face ID te gebruiken met een mondkapje. Onder die optie staat geschreven dat Face ID in staat is om unieke uiterlijke kenmerken rondom de ogen van gebruikers te herkennen maar ook dat de gezichtsherkenning het meest accuraat werkt wanneer het een volledig gezicht kan analyseren. Een gebruiker met een mondkapje moet bovendien recht naar de iPhone in kwestie kijken om Face ID succesvol te kunnen gebruiken.

Op screenshots is ook te zien dat gebruikers, die de nieuwe functie willen activeren, voortaan de optie hebben om een nieuwe gezichtsscan uit te voeren terwijl ze een bril dragen. Volgens Apple werkt de optie om Face ID te gebruiken met een mondkapje namelijk het best wanneer de gezichtsherkenning opnieuw wordt gedaan terwijl de gebruiker zijn of haar bril draagt.

De ontdekking werd gedaan door journalisten van MacRumors en Twitter-gebruiker Brandon Butch. Zij deelden screenshots waarin de nieuwe functie te zien is maar het is niet duidelijk of de functie ook al te gebruiken valt. Face ID is de infraroodgezichtsherkenning die Apple in 2017 introduceerde en sinds de iPhone X in al zijn iPhone-topmodellen bouwt.

Screenshot iOS 15.4-bèta

Door Jay Stout

Redacteur

27-01-2022 • 21:02

85 Linkedin

Reacties (85)

85
78
25
2
0
35
Wijzig sortering
Dat was er toch al?

Alleen: ik merk dat het nu alleen werkt voor de phone unlock. Apps die Face ID gebruiken werken niet met mondmasker.
Nee, er was een update uitgebracht zodat je telefoon direct herkende dat je een mondmasker draagt en je meteen om de toegangscode gaat vragen i.p.v. seconden lang je gezicht proberen te herkennen,
Misschien is het door de combinatie met Apple Watch, maar hij gaat gewoon zonder code open.
Dat is niet misschien, dat is juist de "kracht" in deze combinatie.

https://support.apple.com/nl-nl/HT212208

De functie heet, hoe kan het ook anders, 'Ontgrendel met Apple Watch'
Dat wil je juist voorkomen, er is een mondneusmaskerprotocol in de zorg en daarnaast is deze ook uitgelegd voor COVID-19 op onderstaande site.

https://www.rijksoverheid...tructies-mondkapje-dragen
Maximaal 3uur met een mondkapje.
Niet aanraken.
Na gebruik bij restafval en anders in een gesloten zak/bakje bewaren.
___
Ik vraag me af hoeveel mensen die richtlijn echt volgen.
Ligt eraan wat het doel is van het mondkapje: jezelf beschermen of de ander. Zoals we in Nederland mondkapjes hebben gedragen ging het erom dat je anderen beschermt tegen jouw eventuele besmetting. Het mondkapje ving druppeltjes of aerosolen op die jij via je mond of neus uitstoot. In dat geval geval dient het gewoon als een vangnet en is het geen groot probleem dat je het aanraakt of langer draagt.
Als het mondkapje jouzelf moet beschermen dan is het belangrijk dat je het niet aanraakt en op tijd ververst. Het voorkomt dat een besmetting op je hand niet in de buurt van je mond en neus komt en dat aerosolen in de lucht niet na velen uren alsnog doorslaan.
Mensen sluiten al niet eens de neusclip bij medische maskers waardoor een masker nauwelijks effectief is. En ook meer dan genoeg mensen dragen deze onder de neus.
In Duitsland is dit ook zo met de FFP2 maskers.
Het is allemaal schijnveiligheid. Niemand zal je er op wijzen als je 1 seconde je mondkapje van je neus haalt om een betaling te doen
Ik geloof niet dat het hier gaat over ieders mening over de effectiviteit van mondkapjes of de kans dat je wordt aangesproken als je de adviezen niet naleeft. Er zijn duizenden smoezen te bedenken waarom je soms even je mondkapje af zou nemen omdat je meent het beter te weten, toch echt allemaal tegen de huidige adviezen in.

Gelukkig probeert Apple je gezicht te herkennen met mondkapje op, daar gaat het hier over, een nieuwe functie op je iPhone.
Je gebruikt je Apple Watch om te unlocken zo te lezen. Anders schiet ie direct naar code als ie een mondkapje detecteert.
Dat was inderdaad met Apple Watch. En daarvoor inderdaad wat @bytemaster460 zei: sneller de cijfer code.
Hoewel deze functie welkom is, is het mijn inziens wel erg Sou ook fijn zijn als inderdaad de in app Face ID schermen worden aangepast. Ik trek altijd mijn mondkapje naar beneden, zeker als enkele apps ook geen cijfer code aanbieden na een mislukte poging.

Daarnaast zijn er ook onveiligere manieren om je gezicht te scannen met kapje met alleen een iPhone. Je moet dan in de eerste scan je kapje links houden en inde tweede scan rechts. Ik weet niet of dit nog werkt en hoe veilig het is…

[Reactie gewijzigd door iAR op 28 januari 2022 06:53]

Zou 2 jaar geleden fijn geweest zijn, maar beter laat dan nooit...
Handig voor bij smetvrees :-)
Ontwikkelaars: voor iOS 15.4 heb je Xcode 13.3 nodig. Dat draait niet meer op Big Sur. Verplicht upgraden naar macOS Monterey.
Yep, en Monterey past niet op een oudere Mac air. Belachelijk.
Dus externe USB drive aangesloten en daar het complete OS op, met xcode.
Dan heb je wel een hele oude air. Kan namelijk vanaf de 2015 modellen. Ik heb nog een 2014 en die heb ik anderhalf jaar geleden toch afgeschreven als developerlaptop. Voor minder dan 1000€ heb je een shiny nieuwe die razendsnel is.
Dank, maar is geen oplossing voor een startup. 100 euro is een betere oplossing dan 1000 euro :)
Voor iedere Mac OS release een laptop. Ik ben uit dat Apple universum een jaar uitgestapt. Ik heb ook Mac OS op een oude Windows 7 laptop met zorin os 16 pro. Ook een Dock kan je ook prutsen met code en een terminal. Ik weet echt niet waarom zo n Apple product mij 1000 tot 3200€ moet kosten. Omwege een stomme Apple sticker. Iedere Mac OS release is een kopie van de vorige met als 1 doel ieder jaar geplande veroudering door je strot rammen. Als Apple nog ergens voor iets stond. Sinds die Steve jobs er niet meer is is Apple niks meer dan een geldwolf. Je doet niks anders dan betalen voor iedere scheet. Ik doe lekker alles free en open source op hardware wat ik anders kon weg gooien. Alles is up-to-date en werkt een stuk sneller dan eender welke Mac die ik ooit gehad heb. Ik heb het gehad met die geld aftrogelerij van die Tim Cook wat m ook verzint.
Ik heb ook Mac OS op een oude Windows 7 laptop met zorin os 16 pro
Dan heb je dus geen Mac OS. Je kunt daar ook geen Xcode op draaien.
De prijzen zijn helemaal niet zo gek, vergelijkbare Windows laptops zitten in dezelfde prijsklassen, en dan bedoel ik natuurlijk vergelijkbaar in elk aspect: performance, design, accuduur, etc.
Was te verwachten toch. De transitie naar Apple silicon moet zo snel mogelijk voor iedereen en daarom laten ze x64 support zo snel mogelijk vallen. Als het niet kan door het OS dan wel door de software die je nodig hebt. Ik heb ook sinds de aankondiging van Apple silicon iedereen afgeraden om nog een x64 Mac te kopen
Het was de laatste jaren gebruikelijk dat Apple bij de .3 release overschakelde op een Xcode die alleen draaide op het nieuwste macOS. Dat het nu pas bij 15.4 gebeurt is dus misschien wel een beetje later dan voorheen. En Monterey draait nog prima op Intel machines. In een VMWare virtual Mac is het niet meer vooruit te branden, maar ook daar draait het nog. Inclusief Xcode, waarvoor je tegenwoordig zelfs 45GB vrije ruimte moet hebben om het te installeren. Soms is weggooien van de oude versie en dan een nieuwe installatie de enige manier om Xcode te updaten.
https://youtu.be/uNV3ulFwXvQ?t=277

In bovenstaand filmpje wordt getoond dat de functie met masker inderdaad te gebruiken is in de ios 15.4 beta.
Voor de gebruikers die al een Apple Watch hebben geen nieuwe functionaliteit dus. Daar werkt het immers al wanneer je een mondkapje draagt. Wel een handige feature voor alle iphone gebruikers dus.
ik hoop vooral dat je met deze functie Apple Pay kan gebruiken. Unlocken met Watch werkt prima maar kan er geen ING betaling mee autoriseren.
Je kunt ook Apple Pay op je Watch gebruiken:
https://support.apple.com...atch/apdbe9c11bba/watchos
(Edit: linkje toegevoegd)

[Reactie gewijzigd door praseodymium op 27 januari 2022 21:26]

Maar niet als je hem mét mondkapje unlocked. Dan werkt Apple Pay niet
Hij bedoelt dat je Apple Pay ook kunt gebruiken op je Apple Watch zelf, zonder tussenkomst van je iPhone. Dit doe je door tweemaal op het knopje op de zijkant te drukken
alleen is het onhandig om te betalen met de watch in een winkel, je moet hem er wel redelijk op houden. Gebruik mijn watch alleen als ik mijn telefoon niet bij me heb.
Welnee! Die dingen hebben aardig bereik. Ik zie mensen heel vaak moeilijk doen met hun polsen draaien enzo om hem maar tegen het zwarte vlak te houden. Niet nodig, gewoon in het midden van de terminal houden! :) De enige terminals die soms wat moeilijk doen zijn die waar je op t display aan de bovenkant je pas moet leggen, maar die zijn gelukkig heel zeldzaam.
Ja die hebben ze dus bij de supermarkt waar ik altijd kom. Met zo'n stom kapje erover om je pincode te beschermen. Dan hangen er nog van die plastic spuug kappen (covid) zodat je er bijna niet bij kan komen.
Onhandig om te gebruiken? Je drukt 2 maal op de knop aan de zijkant en houd hem relatief dichtbij (schuin boven) de lezer. Ik gebruik nagenoeg enkel mijn Apple watch om te betalen.
Onhandig het is zowat handiger dan de telefoon, de meeste pinautomaten zijn an die groter witte dingen.
Alleen sommige winkels hebben die kleine zwarte platte apparaten(Maar die dingen zijn echt zeldzaam), zoals bij mijn kapper maar ok daar lukt het prima.

Ah/Jumbo/ Dirk van den broek/ en hoogvliet die nu weg is bij mij allemaal die witte, alleen de lidl volgens mij zo zwarte met schermpje boven op(Aldi kom ik amper niet zo fan van en wat verder weg ook).

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 28 januari 2022 07:05]

Je kunt gewoon Apple Pay starten op je Watch ;) Werkt ongeacht je iPhone unlockt.
ja dat kan. maar ik vind dat om bij mij lokale jumbo je pols in zo een onnatuurlijke houding te moeten draaien om te betalen....
Het werkt vaak prima door de watch boven de betaalterminal te houden ipv ernaast (waar de reader zit).

Dan valt die onnatuurlijke houding wel mee.
Grappig om de reacties te zien.

Over Apple Pay zelf lijkt men het wel eens: dat werkt supersoepel.

Maar de watch hoor ik echt twee kampen:
* Of je betaalt niet anders dan met de watch
* Of je vind het onhandig met de pols draaien

Nou hoor ik bij kamp 2. En dat komt inderdaad door die “pas bovenop” terminals. Zal bij andere eens kijken of dat inderdaad makkelijker kan.
Ook bij die pas bovenop terminals kan het op zich vrij makkelijk, even bij glas plaatje zijkant houden werkt al.
De lidl heeft die dingen bij mij ook draai nooit mijn pols raar ofzo moeten draaien, betaal er net zo makkelijk mee als bij die witte pin terminals.
Inderdaad. Ik heb dat ook een beetje moeten aftasten bij wat onlogischer geplaatste terminals, maar gebruik het nu altijd. Nooit meer m’n iPhone.
Hoezo onnatuurlijk houding, het is arm stukje na boven bij dat witte pin ding houden en betaald.
Alleen bij die plaats zwarte dingen met schermpje boven op kan iets onderdaniger zijn, maar die dingen zijn echt zeldzaam.
Ze hebben een spat scherm opgehangen bij de kassa’s waardoor je je telefoon er onder moet doen en dan omhoog om te kunnen betalen. Aangezien de supermarkt de winkel is waar ik het meest kom (als je kijkt naar m’n pin transacties) gebruik ik m’n telefoon om te betalen en niet m’n Watch
Ah oke bij mij heeft geen enkele supermarkt een spat scherm bij de pin devices, eventueel alleen om de kassa medewerker heen alleen.
Maar dan is het met je telefoon betalen dan ook een beetje vervelend lijkt mij nu ?
Een cassiere bij de Jumbo gaf mij vorige week een tip toen ik moeilijk stond te doen om de hoek te maken in combinatie met het spatscherm. Ik probeer mijn horloge boven het apparaat te houden, plat boven het leesdeel. Het blijkt dat het betalen prima gaat als je het horloge naast het apparaat houdt, en onder een hoek. Sindsdien heb ik het met 100% succes bij allerlei betaalterminals geprobeerd. Voor mij is het nu een stuk beter te doen.
Ik heb de beta gedownload. Werkt fantastisch
Ik kan bevestigen dat Apple Pay werkt met mondkapjes. Heb net de beta geïnstalleerd en uitgeprobeerd. Dus geen onnatuurlijke handeling nodig met je Apple Watch ;)
Dat is niet helemaal waar. Je kunt weliswaar je telefoon unlocken middels je Watch, maar daar blijft het ook bij. Alle andere apps die gebruik maken van faceID werken niet. Daar zou dit dus een prima oplossing voor zijn.
Helemaal eens. Áls Apple Pay dan bijvoorbeeld wel zou werken.
*edit; Ik bedoelde dat er uit dit bericht niet duidelijk wordt of je dan ook een Apple Pay actie kunt uitvoeren mét mondkapje én FaceID

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 28 januari 2022 06:56]

Apple Pay werkt toch al native op de Watch?
Ik was gister avond even niet helemaal scherp en haalde de Watch en de iPhone door elkaar. Mijn punt was , als je nu mét een mondkapje je iPhone unlocked doormiddel van je Watch, dan kun je vervolgens op je iPhone er geen Apple Pay betaling mee autoriseren. Dan moet je alsnog een pincode invoeren. Op de Watch werkt het inderdaad wel.
*edit ; blijkbaar kan dat met de nieuwe update wel ; https://9to5mac.com/2022/...-with-apple-pay-and-apps/

[Reactie gewijzigd door GertJan2012 op 28 januari 2022 06:59]

Voor de gebruikers die al een Apple Watch hebben geen nieuwe functionaliteit dus
Je kan met je AW alléén je iPhone ontgrendelen. Meer niet.

Zoals andere hieronder aangeven geen Appple Pay, maar wat ik vervelender vind (Apple Pay heb je al op de Watch dus geen issue) is;

Dat ik op al mijn Apps FaceID heb ingesteld. En die ontgelden nu niet via mijn AW als ik een mondkapje draag.

Hopelijk is dat met deze update opgelost.
Al zou ik i.c.m. de AW veiliger vinden.
Precies dit. Ik was de afgelopen dagen op reis voor werk en mocht mijn mondkapje op allerlei momenten niet afdoen, maar moest wel dingen checken in apps waarop ik FaceID heb ingesteld.

Bij mij werkt unlock met de AW best regelmatig niet. Hebben meer mensen hier last van?
Benieuwd of het nu ook beter werkt met mijn zonnebril. Blijkbaar spiegelen de glazen teveel waardoor ontgrendelen niet werkt.
Check ff het tweede screenshot in het artikel.
Op screenshots is ook te zien dat gebruikers, die de nieuwe functie willen activeren, voortaan de optie hebben om een nieuwe gezichtsscan uit te voeren terwijl ze een bril dragen.
Volgens mij heb ik bij het instellen van FaceID in het verleden ook al mijn bril gewoon opgehouden? Volgens mij wordt meer bedoeld dat je nu ook meerdere verschillende brillen kunt gebruiken (bijvoorbeeld leesbril en normale bril). Ik weet niet of dat nu fout gaat, heb nog geen andere bril gedragen sinds ik FaceID gebruik, maar met of zonder bril maakt nu niet uit.

Iemand die deze zin uit het artikel kan toelichten?
Ik denk dat het om de combinatie bril en mondkapje gaat. Zoals het nu werkt herkent face id je gezicht gewoon met allerlei verschillende brillen of zonder bril. Met de nieuwe versie van face id wordt alles boven de neus belangrijker. Het kan zijn dat je daardoor Face id moet inleren met bril omdat het systeem gevoeliger is voor wijzigingen rond de ogen.
Misschien ziet de onderkant van mijn gezicht er gewoon uit als een lapje stof, maar mijn telefoon unlockt verrassend vaak als ik een masker draag. Overigens minder wanneer ik wissel van type masker - ik vraag me af of er nog een soort machine learning wordt toegepast die naast de originele scans van je gezicht nog bij-leert als je veranderend uiterlijk hebt.
je zou het kunnen testen door een flinke baard te laten groeien?

Overigens kon je de iPhone al voor de gek houden door tijdens het aanmaken van face-id steeds het mondkapje half op te doen en mee te laten scannen.
Ik heb dat een hele middag geprobeerd maar heb het nooit voor elkaar gekregen.
Face ID vereist dat je neus zichtbaar is. Mondkapjes onder de neusvleugels en Face ID werkt magisch weer zonder dat je er uit ziet als een anti gekkie ;)
Face ID leert steeds meer van je gezicht
Face ID automatically adapts to changes in your appearance, such as wearing cosmetic makeup or growing facial hair. If there is a more significant change in your appearance, like shaving a full beard, Face ID confirms your identity by using your passcode before it updates your face data. Face ID is designed to work with hats, scarves, glasses, contact lenses, and many sunglasses. Furthermore, it's designed to work indoors, outdoors, and even in total darkness.
Bron https://support.apple.com/en-us/HT208108

[Reactie gewijzigd door Phanthix op 27 januari 2022 22:22]

Zover ik begrepen heb heeft dat automatisch leren geen betrekking op mondkapjes. Één van de belangrijkste herkenningspunten voor het systeem is de punt van je neus. Zodra die bedekt is is het aantal positieve herkenningen zeer klein.
Klopt, het was ook alleen als antwoord op de vraag op de vraag "ik vraag me af of er nog een soort machine learning wordt toegepast die naast de originele scans van je gezicht nog bij-leert als je veranderend uiterlijk hebt."

Wellicht dat in sommige gevallen de Face ID iets ongebruikelijks leert waardoor het bij hem wel werkt met een mondkapje. Of het moet een heel dun mondkapje zijn waar de IR doorheen gaat en Face ID alsnog zijn gezicht kan scannen
Laten we hopen dat deze functie niet nodig is, ik begrijp dat het hele idee Face ID onderuit haalt maar mijn eerste gedachte is, mooi op tijd ;)
Geef gebruikers gewoon de keuze of ze deze optie willen.
Dus nu moet je maar de helft van het gezicht kunnen faken 😜

Nog een paar updates en je kan unlocken met het mondkapje zelf 🙊

[Reactie gewijzigd door Tr1pke op 27 januari 2022 22:46]

Ze geven wel een waarschuwing tijdens setup dat dit minder veilig is.
Alsof de gewone gebruiker dat leest. Als er een oké of een next knop staat is het voor de gebruiker al een gewoonte van erop te klikken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee