Nederlandse providers scoren ongeveer hetzelfde in wifi-test op telefoons

Nederlandse internetproviders scoren allemaal ongeveer hetzelfde in een 'test van vaste netwerken' van Umlaut. Die test blijkt uitgevoerd via wifi op telefoons. VodafoneZiggo, KPN, T-Mobile en Caiway scoorden alle drie een 'zeer goed', Tele2 kreeg een iets lagere score.

Umlaut kent VodafoneZiggo 947 van de 1000 punten toe, terwijl KPN er 933 krijgt en T-Mobile 910, zo blijkt uit het rapport. Die score is gebaseerd op vier testen: actieve download, passieve download, passieve upload en latency. Daarbij liggen de scores op elke categorie bij veel providers dicht bij elkaar. Caiway heeft geen landelijke resultaten; Umlaut geeft alleen resultaten weer van Gelderland en Zuid-Holland.

De test heeft wel beperkingen: de testresultaten zijn gebaseerd op ongeveer drie miljoen metingen van 53.000 vaste lijnen in Nederland. Al die metingen zijn gedaan door consumenten met een van de duizend Android-apps waar de analytische software van Umlaut in zit. Die doet af en toe op achtergrond of op de voorgrond metingen. Daarmee is het een beperkte test van de verbinding: het gaat altijd via wifi en alleen via telefoons.

Bovendien meet Umlaut niet de actieve upload en gaat het in veel gevallen niet om gemiddelden, maar of de snelheid een bepaalde drempelwaarde haalt. Bij upload kijkt Umlaut alleen naar de drempelwaardes van 2Mbit/s en 5Mbit/s. Het rapport noemt wel het percentage van metingen dan hoger was dan die drempelwaarde, maar specificeert niet hoeveel hoger dat was. De hoge uploadsnelheid van glasvezelverbindingen wordt daardoor niet meegewogen als voordeel in de test.

Umlaut doet al jarenlang testen van de mobiele netwerken in Nederland. Het is voor het eerst dat er resultaten verschijnen van de vaste netwerken.

Umlaut-test VodafoneZiggo KPN T-Mobile Tele2
Gemiddelde actieve downloadsnelheid 71,2Mbit/s 51,3Mbit/s 57,3Mbit/s 26,8Mbit/s
Passieve downloadsnelheid boven 50Mbit/s 10,3% 10,1% 9,7% 8,1%
Passieve uploadsnelheid boven 5Mbit/s 50,2% 44,3% 39,6% 33,9%
Latency onder 20ms 61,4% 74,3% 74,1% 48,8%

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

25-01-2022 • 13:38

93

Submitter: Jay-B

Reacties (93)

93
93
34
8
1
58
Wijzig sortering
Heb nu 3 keer gelezen in de hoop te kunnen begrijpen wat Umlaut nu precies aan het testen is geweest.
Dat ligt overigens niet aan hoe het artikel is geschreven want het rapport is ook ontzettend onduidelijk.

Wat ik er van begrijp is dat ze met hun app op mobiele telefoons bandbreedte en ping tests hebben gedaan op het moment dat deze telefoons met wifi verbonden zijn in woningen met een vaste internet verbinding.
Vervolgens kijken ze van welke provider de IP adressen zijn en gaan vervolgens de gemeten statistieken correleren met de provider om een score te geven.

Alleen die score slaat volgens mij helemaal nergens op gezien je niet kunt concluderen dat dit afhankelijk is van ISP van de vaste verbinding. Er is namelijk een leidende variabele in de hele test, dat is de wifi apparatuur op locatie en alle variabele die dat weer met zich mee brengt (de positie van mensen in huis, drukte, etc).

Komt bij mij over als een bijeengeraapt zooitje cijfers zonder enige wetenschappelijke waarde, hier kun je onmogelijk conclusies uit trekken.

[Reactie gewijzigd door drocona op 24 juli 2024 07:27]

Er is namelijk een leidende variabele in de hele test, dat is de wifi apparatuur op locatie en de positie van mensen in huis.
En de bandbreedte die andere apparatuur op dat moment gebruikt. En het type muren in je huis. En of je via een repeater verbonden bent of niet.

De hele test is vrijwel waardeloos als je niet weet onder welke omstandigheden er is getest. Het enige wat we zien met deze resultaten is dat wifi over het algemeen gemiddeld presteert.
[...]

En de bandbreedte die andere apparatuur op dat moment gebruikt. En het type muren in je huis. En of je via een repeater verbonden bent of niet.

De hele test is vrijwel waardeloos als je niet weet onder welke omstandigheden er is getest. Het enige wat we zien met deze resultaten is dat wifi over het algemeen gemiddeld presteert.
Ben ik het niet mee eens. Umlaut deelt enkel hun data zonder hier conclusies aan te verbinden. In principe niks zeggend, er zijn wel enkele conclusies er uit te trekken:
  • Tele2 gebruikers hebben vrij slecht internet. Komt zeer waarschijnlijk doordat zij enkel ADSL leveren met beperkte snelheid.
  • KPN en T-Mobile gebruikers hebben de minste latency. Dit is te correleren aan de vaste internet-verbinding. Internetsnelheid heeft nauwelijks effect op de latency. Ik kan dit eveneens beamen, via de kabel ik altijd een relatief hoge ping gehad. Terwijl ik bij glasvezel (en zelfs ADSL) een veel lagere ping had.
  • Ziggo gebruikers hebben de beste WiFi in huis. Verder onderzoek is nodig, maar het kan zijn doordat Ziggo geen verouderde ADSL biedt en overal snel internet kan leveren (ADSL kun je ook in het buitengebied krijgen). Ziggo biedt tevens actief WiFi repeaters aan. De rest is giswerk. (vroeger kon je nog stellen dat IT-fanaten internet via de COAX prefereren, door de veel hogere snelheid).

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 24 juli 2024 07:27]

Er is namelijk een leidende variabele in de hele test, dat is de wifi apparatuur op locatie en de positie van mensen in huis.
En daarom biedt Ziggo nu ook producten aan (koop / huur) om je WiFi op een eenvoudige manier in huis te verbeteren. De Wifi in huis is dan een onderdeel van de dienstverlening. En ja wij Tweakers regelen dat allemaal zelf maar ik ken voldoende mensen in mijn omgeving die blij zijn met SmartWifi Pods van Ziggo dat ze nu wel fatsoenlijke WiFi dekking in huis hebben.
Ze zullen dit ook wel moeten doen. Snelheden van internet worden steeds sneller. Wifi geeft dan veel problemen,huis met veel beton hup weg snelheid en dan klagen mensen weer en krijgt de provider de schuld.
Dat ze nu met oplossingen komen heeft ook te maken met verminderen van klachten, waar ze eigenlijk niets aan kunnen doen, maar waar klanten wel ontevreden door kunnen zijn.
Mijn asus router geraakt perfect door mijn gewapend beton en behaalt gemakkelijk 99% van mijn bekabelde snelheden, mijn telenet modem daarentegen geraakt er helemaal niet door (identieke locatie, kanaal en bandbreedte).

De klant moet beseffen dat die wifi modems dat de ISPs geven amper $20 kosten en dat de wifi adapters of boosters ze geven al tot discount tech behoort omdat ze een paar generaties oud zijn.

Beste advies dat ik iedereen geef is zelf in een eigen router investeren, voor €100-150 heb je al een uitstekende router voor gaming/streaming dat je gemakkelijk kan houden tot de volgende generatie.

Het spijtige is dat ISPs niet de klanten daarin beter begeleiden, want bij Telenet is gebleken dat een van de grootste redenen dat klanten naar een andere provider overschakelen gerelateerd is aan een slechte wifi verbinding, terwijl ze in slechts een paar minuten de klant hierin goed kunnen informeren.

[Reactie gewijzigd door hikashuri op 24 juli 2024 07:27]

Maar uit ervaring weet ik dat als je mensen gaat adviseren zelf te investeren in een router dat ze gelijk gaan steigeren want, volgens gebruikers, is 'wifi onderdeel van internet' dus de verantwoordelijkheid van een ISP.
Dat wifi modems van de isp amper 20 euro kosten is natuurlijk onzin, ze hebben natuurlijk ook een belang dat dit goed werkt. want het is immers onderdeel van hun product. Ik heb zelf twee acces points wifi 6 voor een jaar gekregen van mijn provider, en die halen 750 mbit. op mijn mobiel. nadeel is natuurlijk wel dat je nauwelijks tot niets kan instellen, dat beteft is Asus een stuk beter. Maar aan de anderekant 80 to 90 % van de gebruikers prikken dat ding in de stopcontact en eventueel een kabel na de internet verbinding en het moet werken en dat is nu precies wat die dingen doen. ook zonder te veel instellingen, want daar krijg je alleen maar problemen van en meer vragen over.
... wifi modems dat de ISPs geven amper $20 kosten en dat de wifi adapters of boosters ze geven al tot discount
Het zullen zeker niet de duurste zijn, maar crap leveren geeft enorm veel klachten en dus dure telefoontjes van klanten - naast imagoschade. Het is dan ook een balans tussen kwalitatief heel redelijk spul en geld. Tweakers regelen dit zelf, maar een eigen router neerzetten levert meestal nog meer ellende op. Standaard wachtwoorden en dergelijke leveren meer gedoe op dat gemak. Dus nee, een eigen router is voor 98% echt te hoog gegrepen en ook helemaal niet nodig.
En als je de wifi-apparatuur aanbiedt als service en het werkt niet omdat je clients met problemen hebt als driver-issues, incompatibiliteit etc. is het alsnog jouw schuld. Want die oude router werkte wel, en die nieuwe multi-AP setup werkt weer niet.

Als je een goede grens wilt hebben tussen ISP en consument lever je een 1-poorts modem met de verbinding en mag de eindgebruiker het verder zelf regelen. Maar de eindgebruikers hebben veelal de kennis niet om zelf een netwerk aan te leggen. Daar wringt ook de schoen, een eindgebruiker die door gebrek aan kennis alles en iedereen de schuld geeft behalve hemzelf. En zolang de standaarden van WiFi niet adequaat worden opgevolgd zal dat ook niet snel veranderen. Een van de grootste pain-in-the-asses zijn toch wel printers en smart-home apparaatjes. Moet allemaal voor een stuiver geproduceerd worden dus beknibbelt men aan alle kanten erop, waaronder op de WiFi. En als dat niet werkt is het de schuld van de ISP, fabrikant van de netwerkapparatuur maar nooit de schuld van de client of de user.
Wat overigens de schuld van de providers zelf is, zij hebben er ooit voor gekozen om als "service" aan de klant niet alleen een modem maar ook een (wifi) router te leveren, sterker nog we integreren hem wel, nog handiger!!!
En nu ziet men dat als 1.
Jep, maar als het niet werkt en het ligt aan de client is het huilen en klopt het niet. Ook als je meldt dat het best-effort is, geen garanties etc.
Ik merk steeds meer dat WiFi voor veel mensen gelijk staat aan "internet". Dat je wel een WiFi verbinding hebt maar nog geen internet gaat er bij veel mensen gewoon niet in.
Op het werk gaat het net zo, als ze de fileserver niet kunnen gebruiken, dan hebben ze geen internet. (wat dan meestal ook korrect is :) )
men moet dus altijd bedacht zijn dat de netwerk kabel of zo iets er niet goed in zit n ze eigenlijk geen netwerk hebben.
Ik had ook een keer een probleem met internet, Eerste wat de helpdesk persoon checked was de wifi, want de lijn deed het volgens haar (wat ook correct was). Maar ik hat wel degelijk wifi maar echt geen internet. De trace hopte over mij wifipoint naar fiberbox en daarna niets. Was naar wat zoek werk toch foutje bij provider. ze hadden mijn fibermodem in een verkeerde block geplaatst.

[Reactie gewijzigd door trisje op 24 juli 2024 07:27]

Daarom ook de vele 500/500+ abbos die afgenomen worden, zonder dat er ook maar één gebruiker ooit aan een netwerkkabel hangt...
Ik heb het idee dat de test vooral bedoeld is om een idee te geven van de user experience op het betreffende netwerk. Dus hoe hoog de snelheid precies gaat maakt voor de user experience amper uit. Maar beschikbaarheid, latency en bepaalde minimale snelheden zijn dan wel belangrijk. Dit is uiteraard een aanname van mij, maar dat is wel het idee dat ik kreeg toen ik het gelinkte artikel aan het bekijken was.
minimale snelheden zijn afhankelijk van meerdere factoren zoals al meermaals aangegeven in de comments is dit een test van nix
Dan zegt deze test volgens mij nog helemaal niets. Wanneer heeft Umlaut deze testen uitgevoerd? Random gedurende de dag of tijdens langdurige idle tijd? Bij die laatste zou het dus om 's nachts kunnen gaan waarbij de telefoon op het nachtkastje ligt.

En als iemand in zijn woonkamer goede WIFI heeft maar in de slaapkamers niet, dan vertekend dat deze test dus al enorm.
Het zegt idd totaal niets en heeft weinig met provider te maken, d.w.z misschien is er qua hardware een klein verschil tussen de wifi. Tele2 scoort lager dan de anderen, is de tele 2 hardware anders ?

Wat je niet weet en de vraag is of dat gemeten is, is of de verbinding via het wifi/deel van het modem gegaan is of een gekochte wifi niet van de provider die rechtstreeks op het modem zit.

Als het om wifi gaat en snelheid van een provider is wifi sowieso in de meeste gevallen de beperkende factor. Waar staat het ding, waar sta jij, welk merk telefoon heb je, huis met hout, beton enz.

De test is verder dus zinloos en nietszeggend te noemen.
Het zegt werkelijk niets. Teveel variabelen... niet te doen! Als je op een Gigabit verbinding zit en dan met WiFi4 (of erger) gaat testen kom je nog niet eens halverwege. Raar verhaal dit.
Of met meerdere huisgenoten gelijktijdig de verbinding naar buiten gebruiken... dat geeft direct een ander beeld dan wanneer de verbinding niet wordt benut.
Helemaal eens. En ter aanvulling: behalve dat er allerlei variabelen zijn die resultaten flink vertroebelen, zijn KPN-klanten doorgaans ook andere klanten dan Tele2-klanten. Bij een premium provider verwacht je ook andere randapparatuur dan bij een budget-provider. Zo zal iemand met een gigabit-verbinding iets meer geÏnvesteerd hebben in de router en telefoon dan iemand met een budget-provider zoals Tele2. Dit zou (mede) kunnen verklaren waarom Tele2 lager scoort.
Sterker nog; Je kan zelfs beargumenteren dat deze test suggestief is ten nadele van bijvoorbeeld Tele2, terwijl deze test dus echt 0,0 wat zegt.

Wat mij betreft zou er bovenin een joekel van een disclaimer erbij moeten of dit artikel zou zelfs van de site af moeten.
Als het puur ging om de wifi-oplossingen die providers tegenwoordig allemaal leveren was gegaan dan had het een waarde. Je had dan tot een bepaalde hoogte kunnen zeggen dat WiFi-oplossing van provider A een betere ervaring biedt dan die van provider B. Nu kan het verschil ook al te verklaren zijn doordat de ene provider beter advies geeft aan klanten (wat resulteert in een efficiëntere setup) of hebben klanten van provider A bij toeval betere WiFi setups omdat ze niet tevreden waren met wat de provider leverde? Het kan zelfs nog zo zijn dat providers die internet leveren in de Bible belt slechter scoren omdat daar relatief weinig gevaccineerde met meer quarantaines zijn dus meer mensen thuis DUS per saldo drukkere netwerken........... :+
Naar mijn idee is het een test van de verbinding: Telefoon -> Wifi -> ThuisRouter -> Bedraad internet -> 'speed-test-server'

En gezien de vele punten van vertraging en/of beperkte bandbreedte is het vooral of de verbinding goed genoeg is. In eerste instantie denk ik hierbij aan de bandbreedte en de ping-tijd.

Wat ze ook zouden kunnen testen is het gebruik van de buffers in de verbinding. Ik zit wel eens youtube/toktok/facebook/instagram/.... filmpjes weg te tikken. Daarbij heb ik het idee dat de buffering onderweg het spoor een beetje kwijt raakt: Mijn al weggeklikte filmpje vult de buffers nog waardoor het volgende filmpje niet wil lopen.
ACM Software Architect @drocona25 januari 2022 15:02
Voor een individueel cijfer geldt dat verhaal. Maar als je genoeg datapunten verzamelt kan het wel degelijk betrouwbaar worden en iets over de provider zeggen.

Je zou kunnen beargumenteren dat niet elke provider een "gemiddelde Nederlander" als abonnee heeft (ik gok dat de gemiddelde technische kennis van Freedom-gebruikers wat hoger ligt), maar voor de grote providers is dat waarschijnlijk niet zo'n gekke aanname.

Bovendien vind ik het ook niet gek dat ze de apparatuur en eventuele betere plaatsing daarvan (door duidelijkere handleidingen, tools en/of de inzet van monteurs) impliciet meenemen. Daarvan is het mijns inziens best te verdedigen dat dat bij het abonnement of de kwaliteit van de geleverde dienst hoort.

[Reactie gewijzigd door ACM op 24 juli 2024 07:27]

Nouja, als de steekproef groot genoeg is moet je ongeveer een even grote verdeling hebben van mensen hebben met een goede wifi of een slechte wifi, met een ziggo, kpn of wat voor vaste verbinding dan ook. Alleen de factor welke provider die gebruikt wordt maakt dan het verschil bij deze test. Wat voor zekerheid je van drie miljoen metingen gaat krijgen durf ik niet te zeggen, maar ik geloof wel dat je er wat van kan zeggen.
Van de laatste Telecommonitor van de ACM weten we het aandeel DSL, kabel, en glasvezel: 30, 46, en 24 procent. Met wat natte vinger rekenwerk zou dat betekenen, van de 53,000 vaste aansluitingen:
  • 1,857 ADSL
  • 14,042 VDSL
  • 24,380 kabel
  • 12,720 glasvezel
Aangezien VodafoneZiggo alleen maar kabel heeft zou ik een Latency verwachten van 5ms + 4mS, en een score van 100% voor 'Latency onder 20ms'. Echter, volgens Umlaut is dit maar 61,4%.

KPN, T-Mobile en Tele2 hebben zowel ADSL (6,5%), VDSL (49%), als Glas (44,5%).
ADSL + WiFi (25ms + 4ms) kan sowieso de grens van 20mS niet halen. Glas + WiFI (5ms + 4ms) zou de grens moeten halen. VDSL + WiFi (15ms + 4ms) zit net tegen de grens van 20ms. Als ik er van uit ga dat alle VDSL-verbindingen snel genoeg zijn verwacht ik een 'Latency onder 20mS' score van 93,5%. Als ik er van uit ga dat maar de helft van de VDSL-verbindingen snel genoeg zijn dan verwacht ik een score van 69%. De Umlaut resultaten zijn 74,3%, 74,1%, en 48,8%.

Wat opvalt zijn de slechte resultaten van VodafoneZiggo en Tele2. Het excuus van Tele2 kan zijn dat ze relatief weining glasvezel verbindingen hebben.

Note:
  • Gezien het aantal metingen ga ik er van uit dat invloed van muren etc. op de WiFi verbinding gemiddeld hetzelfde is voor alle Providers en dat de resultaten daardoor met elkaar te vergelijken zijn.
  • Ik ga er even van uit dat de gemiddelde Latency van WiFi 4ms is. En voor een glas/kabel aansluiting 5ms, voor VDSL 15ms, en ADSL 25ms.
Niet met hun app maar in allerlei apps op Android waar hun analytics software (sdk of framework) gebruikt wordt. Dat dit überhaupt mag in de playstore vind ik al verbazingwekkend!
Umlaut is een zeer gerenommeerd bedrijf als het om dit soort testen gaat. Die zitten echt niet zomaar wat te rommelen. Daarvoor zijn de belangen veel te groot. Als zij de boel verprutsen waardoor een bepaalde provider niet juist wordt beoordeeld dan kunnen ze forse claims verwachten. Een nummer 1 positie in een Umlaut test is heel veel waard.
Nederlandse internetproviders scoren allemaal ongeveer hetzelfde in een 'test van vaste netwerken' van
Umlaut. Die test blijkt uitgevoerd via wifi op telefoons.
Hou maar op. Zinloos dit. Onzinnige test.
Het resultaat bevestigt dit: als je overal ongeveer hetzelfde meet dan is die meting blijkbaar niet zo nuttig.

De invloed van WIFI en telefoons is vele malen groter dan alles wat het vaste netwerk wel of niet doet. Misschien kan deze test nog iets zeggen over de default modems/access points die deze providers leveren maar doordat die dingen makkelijk 10 jaar meegaan en vaak vervangen worden door eigen apparatuur zegt het helemaal niks.
Regionale verschillen zouden er niet moeten zijn. Als die er zijn zegt het waarschijnlijk vooral iets over de bevolkingsdichtheid in dat gebied omdat in drukke gebieden meer storing is tussen wifi-netwerken.

Verschillen tussen de providers lijken mij gebaseerd op grote technologische verschillen. Ziggo heeft een kabelnetwerk. Tele2 zal wel relatief veel klassieke DSL-verbindingen hebben. Maar volgens mij worden DSL-verbindingen nog vooral gebruikt in gebieden waar er geen kabel of glasvezel is. Die mensen kunnen waarschijnlijk helemaal niet overstappen naar een sneller provider.
Helemaal mee eens.

Het enige dat je uit de resultaten haalt is dat Ziggo een kabelaar is. Voor de rest heb je hier geen bal aan.
De invloed van WIFI en telefoons is vele malen groter dan alles wat het vaste netwerk wel of niet doet
Normaal gesproken al mee eens.
Daarbij negeer je nu (net zoals in dit nikszeggende onderzoek) Dat je nu een 1gbit glasvezel en een 8mbit ADSL lijn middeld, en dat als score voor KPN neerzet. Wat natuurlijk nergens op slaat.
Maar volgens mij worden DSL-verbindingen nog vooral gebruikt in gebieden waar er geen kabel of glasvezel is. Die mensen kunnen waarschijnlijk helemaal niet overstappen naar een sneller provider.
nou nou dat vind ik wat al te negatief over DSL. Niet alles hoeft toch altijd alleen maar sneller? Ik ben zelf overgestapt van Ziggo naar DSL omdat het de helft per maand scheelt en met 100/30 snel genoeg is.

Ik ben vast niet de enige...
[...]
nou nou dat vind ik wat al te negatief over DSL. Niet alles hoeft toch altijd alleen maar sneller? Ik ben zelf overgestapt van Ziggo naar DSL omdat het de helft per maand scheelt en met 100/30 snel genoeg is.

Ik ben vast niet de enige...
Sorry, ik bedoelde het niet als waardeoordeel. Mijn punt is vooral dat de test weinig zegt over de kwaliteit van de provider maar vooral over de grenzen van de gebruikte techniek. Ziggo heeft vooral kabel en geen DSL en haalt daarom een hoge snelheid, Tele2 heeft volgens mij redelijk veel DSL en haalt daarom een lage score in deze test. Aan die informatie heb je niet veel.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 07:27]

Dat het weinig zegt ben ik met je eens. Het kan ook zijn:
- Mensen met ziggo hebben een beter wifi netwerk,
- Mensen met tele2 zitten niet graag naast hun router.
Etc, etc ga maar door.
Er zit natuurlijk wel een verschil in de score's, waardoor je ziet dat Ziggo iets beter scoort dan bv KPN, etc.
Maar aangezien ze in feite Wifi getest hebben, zegt dit niet veel over de netwerken zelf. Alleen over de klantervaring. Als een provider toevallig net nieuwe modems met betere wifi routers uitrolt volgend jaar, scoort die ook plots beter. Dat zou wel een voordeel van de test kunnen zijn. Ziggo heeft flink ingezet om de Wifi experience thuis te verbeteren, wellicht gaan de anderen hen nu volgen?

De conclusie in dit tweakers artikel komt wel niet overeen met de conclusie van umlaut. Volgens Umlaut scoren Ziggo, KPN en T-Mobile zeer-goed en loopt Tele2 toch een stukje achter met een goed. Dus het is niet zo dat "elke" provider ongeveer even goed scoort. Daar kan best een reden voor zijn, maar dat is wel de conclusie.
Dit vind ik best wel een uh.. nietszeggende test.. Je bent dus afhankelijk van (afstand tot) de Wifi van de gebruiker, welk pakket hij afgenomen heeft van zijn provider, wie er in dat huis nog meer data verbruikt.

Bij een test op de mobiele netwerken kan ik me dit nog voorstellen maar met vaste netwerken not so much.
Ik zat het artikel met verbazing te lezen, ik dacht dat wifi een foutje was, maar nee. Het is echt een wifi test. Heel wonderlijk.
In feite niets mis met de test maar i.p.v. "Fixed broadband" test, hadden ze het "Wifi experience via fixed broadband" ofzo moeten noemen.
Ja, de titel is wat misleidend. Een site als speedtest heeft veel meer data wat dit betreft en geven wel de kanttekeningen over hoe betrouwbaar wifi snelheidsmetingen zijn.
Ik snap niet hoe ziggo een hogere upload snelheid heeft max, ja misschien als je het vergelijkt met koper maar als je glas hebt is Ziggo in dat opzicht de mindere. Waarvoor is deze test? het is 0,0 niets zeggend. Misschien voor tweakers een kans om te vragen wat het nut van deze test?

De reden dat Ziggo beter uit de tests komt omdat merendeel nu nog op ziggo zit, maar wijken waar KPN bezig is met Glas stappen veel mensen toch over.

[Reactie gewijzigd door dutchnltweaker op 24 juli 2024 07:27]

En waarom zijn alleen de grote partijen onderzocht? Juist de nieuwkomers zijn eventueel interessant om naar over te stappen, zoals internetproviders op basis van Delta Fiber. Maar dan wil je als klant natuurlijk wel graag weten hoe het in de praktijk zit met hun snelheden.
Staat in de melding van umlaut:

Although there is a number of locally active smaller fixed-line providers, in order to ensure the statistical relevance of this broadband benchmark’s results, umlaut and connect concentrate on the large, nationwide fixed-line network operators in the Netherlands. Behind the four largest networks are now three operators, because the formerly individual Tele2 network is now part of T-Mobile Netherlands.
Bedankt voor het opzoeken.

Bijvoorbeeld Delta Fiber is statistisch gezien wel degelijk relevant anno 2022. Naar eigen zeggen hebben ze meer dan 900.000 aansluitingen en bezig dit uit te breiden naar 2 miljoen in 2025. Hier is Delta Fiber het complete eiland cq gemeente Goeree-Overflakkee aan het verglazen.

Aangezien vrijwel elk huishouden internet heeft en er zo'n 8 miljoen huishoudens zijn, zou dit betekenen dat ruim 10% via Delta Fiber loopt, nu al.
een van de duizend Android-apps waar de analytische software van Umlaut in zit.
Klinkt eigenlijk niet zo best. Ik kan me niet voorstellen dat er duizend apps zijn die geen ander doel hebben dan netwerkverbindingen testen. Het klinkt dus meer alsof deze functionaliteit als malware meelift met andere applicaties. Wat mij betreft is dat gewoon crimineel misbruik maken van andermans apparatuur.

En ja, technisch gezien zal de gebruiker er wel toestemming voor hebben gegeven maar de praktijk is dat de meeste mensen dit soort dingen accepteren zonder het echt te snappen. En dan kun je ze wel verwijten dat ze maar 75 pagina's algemene voorwaarden hadden moeten doorlezen voor ze accepteren maar dat is een onrealistische verwachting. Op deze manier mensen ongevraagd iets op te dringen vind misbruik. De wet geeft aan dat de aanbieder moet zorgen dat de gebruiker snapt waar toestemming voor wordt gegeven. Het is eerder regel dan uitzondering dat de gebruiker het snapt. Dat is niemands schuld want je kan dit soort dingen haast niet uitleggen op een manier dat iedereen het direct snapt en overziet. Daarom vind ik "toestemming vragen" niet zo'n beste oplossing.

Kunnen we dit soort onderzoekjes gewoon geen aandacht geven? De inhoud is onethische wijze verkregen en de resultaten zijn waardeloos.

[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 24 juli 2024 07:27]

Als ik dit verhaal zo lees is de vraag dus vooral welke provider de minst brakke modem/router levert :P
95%+ van de mensen zullen die gebruiken en geen eigen router.
Geen idee, dat zou een conclusie kunnen zijn, maar het kan ook zomaar zijn dat de ene provider meer klanten heeft met een flinke achtertuin, of dat de andere provider vooral kleine appartementen heeft waar je naast je router zit te wifi-en... Geen idee, zoveel variabelen.
Of dat ze dit meten, terwijl zoonlief 100GB aan golden girls aan het torenten is...
Even meten omdat het zo traag gaat...
Anoniem: 30722 25 januari 2022 13:45
Maar wat heeft de provider met je WiFi te maken? 🤷🏻‍♂️
Helemaal niets toch, want dat regel je zelf.
Tweakers zoals jij en ik wel, de rest van NL niet!
Ik als tweaker gebruik anders zonder problemen de wifi van mijn provider.
Zou niet weten waarom niet, overal prima dekking.
Maar dat zegt 100x meer iets over de grote en constructie van mijn woning dan over mijn router, laat staan mijn provider.
Ja, daar heb je een punt.

Misschien had ik het anders moeten verwoorden: tweakers overwegen eerder om af te wijken van de oplossing die hun provider biedt dan niet-tweakers.

Ik heb niet alleen vanwege het bereik (3 etages, betonnen vloeren) mijn eigen netwerk, ook vanwege privacy. Ik heb er geen behoefte aan dat Ziggo kan zien welke apparatuur ik thuis heb.
In veel landen heb je helemaal geen optie om een andere modem te gebruiken. Ik begreep zelfs van iemand in Duitsland, dat het daar niet toegestaan was om aan bepaalde modems zelf een router toe te voegen en dat zelfs managed switches geblokkeerd worden.

Nu moet ik zeggen dat ik zelf ook zeer specifiek bij XS4all zit omdat ik glasvezel wil en niet met de Xperiabox rotzooi aan de gang wil. Maar goed, dat is niet hoe de meeste mensen er over denken, die hebben gewoon hun standaard modem en 5 repeaters in diverse stopcontacten in hun huis.

Het meten of er 2 of 5 mbit upload mogelijk is als grenswaarden zegt eigenlijk ook al genoeg over deze testende instantie. Goed ze werken wereldwijd, maar een test als deze is gewoon niet erg zinnig in het Nederlandse landschap. Ik denk dat dit ook vooral vertekenend werkt voor hun totale onderzoek.
Wij Tweakers regelen dat zelf, de meeste mensen hebben geen idee en gebruiken gewoon de standaard apparatuur die ze krijgen, out of the box.
De meeste mensen houden alleen het "kastje" aan van de provider.
De gemiddelde snelheden zien er niet echt 'ongeveer hetzelfde' uit toch?
Die snelheden zijn ook afhankelijk van het gebruikte abbonement, en dus niet een goede indicatie van de kwaliteit van de verbinding.
Een mooie labopstelling met dezelfde lijn, zelfde abonnement en dan als enige verschil de hardware van de provider. Dan zou je eventueel met een beetje moeite iets zinnigs kunnen vergelijken. Maar dan nog... Wat willen ze hiermee bereiken?
Het lijkt er op dat in de toekenning van punten vooral wordt gekeken naar het percentage testen boven een bepaalde drempelwaarde. Er zitten dus een heleboel aannames in het rapport waardoor je makkelijk de verkeerde conclusies kan trekken.

Voor mij ziet het er uit alsof men de kwaliteit van de internetverbinding wil meten vanuit het standpunt van een gemiddelde gebruiker zonder speciale eisen. Dit wil zeggen: gebruik makend van wifi, alles boven x Mbit is goed want is prima voor streamen en surfen, enz.

Voor de gemiddelde tweaker lijkt het rapport mij bijzonder weinig zeggen :)
Een Ziggo en KPN bieden gigabit aan, waar Tele2 dat uberhaupt niet heeft. Dan is het dus best te verwachten dat het gemiddelde lager ligt, puur omdat ze tragere abonnementen hebben. Leuk in het tabelletje, maar eigenlijk voegt het echt 0,0 toe en zeker niet zo zonder context zoals het hier wordt gepresenteerd.
Is het heel gek als ik de suggestie doe dat mensen bij een bepaalde provider, wellicht ook bepaalde keuzes maken als het gaat om toestelprijzen en dat deze test dus compleet waardeloos is zonder die factor mee te nemen?

Ik kan me zomaar voorstellen dat consumenten bij Ziggo sowieso niet zo op de centjes letten, en allemaal een high-end toestel met ditto antennes hebben, terwijl Tele2 misschien eerder mensen trekt die een telefoon uit het budgetsegment pakken.
Niet te vergeten netwerkapperatuur. Niet iedereen gebruikt de standaard meegeleverde (wifi) oplossing.
Zeker niet iedereen, maar ik denk wel echt het grootste deel. Het zou me niet verbazen als het percentage mensen wat niet de standaard apparatuur gebruikt echt verwaarloosbaar is (als er uberhaupt niet al rekening mee wordt gehouden).
Zeker sinds veel providers in bepaalde gevallen ook nog extra wifi-punten leveren om dekking te garanderen denk ik dat het aantal mensen met een eigen AP echt een stuk kleiner is dan je denkt.
Ben ik zeker mee eens. Maar het was meer als aanvulling bedoeld op de reactie van @Jeroenneman.
Die meegeleverde wi-fi-versterkers kunnen ook een wereld van verschil maken inderdaad. Op mijn vorige adres had ik die van KPN die toch wel een stuk sterker signaal lijken te geven dan die ik nu heb van T-Mobile Thuis.
Die meegeleverde wi-fi-versterkers
Bij Ziggo moet je daar toch echt voor betalen.
Momenteel een actie van 12 maanden gratis, maar niets voor niets.

Sterker nog, Ziggo laat je blijvend betalen zonder aanpassing.
Afgelopen week aangegeven dat ik ze retour wil sturen ( ik heb een jaar of 2 / 3 zo'n powerline genomen ) en had de ( tijdelijk gratis ) wifi-pods gekregen.
Geen van beiden werkt echt prettig ( modem staat in bridge )

Krijg een brief hierover, de powerline, waar ik 4€/m voor betaalde, hoefde niet terug ...
Zou je die dus niet opzeggen, blijf je betalen.

* tip voor huidige huurders ;) als je langer dan 2 jaar huurt, zeg het op - kans is aanwezig dat je stopt met betalen en de meuk niet terug moet sturen :+
Is het heel gek als ik de suggestie doe dat mensen bij een bepaalde provider, wellicht ook bepaalde keuzes maken als het gaat om toestelprijzen en dat deze test dus compleet waardeloos is zonder die factor mee te nemen?

Ik kan me zomaar voorstellen dat consumenten bij Ziggo sowieso niet zo op de centjes letten, en allemaal een high-end toestel met ditto antennes hebben, terwijl Tele2 misschien eerder mensen trekt die een telefoon uit het budgetsegment pakken.
Geen gekke suggestie, denk wel inaccuraat. Er zijn nog steeds genoeg huizen waarbij er eigenlijk geen keuze is tussen aanbieders. Ook weet de gemiddelde persoon er weinig vanaf, dus als ziggo 5 euro duurder is, maar buurman heeft er goede ervaringen mee, gaan ze voor die 5 euro niet moeilijk lopen doen.

Denk dat het te complex is om te zeggen oh, gebruikers van provider x hebben een duurdere telefoon.
Onder VodafoneZiggo vallen meerdere labels, dus naast Vodafone is dat ook een budgetmerk als Hollandsnieuwe. Idem voor de andere providers.
Het gaat in deze test toch om vaste aansluitingen en niet om mobiele providers?
En dan is er ook nog geen onderscheid gemaakt tussen dsl en glas bij de providers die beiden leveren.
en kabel en satelliet en starlink en enz...
Dat zijn over het algemeen niet dezelfde providers... Ik doelde op bijvoorbeeld KPN die zowel dsl als glas levert waarbij dat nogal een verschil is in te verwachten resultaten.
maar ziggo/vodafone doet en kabel en dsl en glas en zelfs nog 3-4-5g
Dsl in de vorm van Vodafone thuis hebben ze af moeten stoten om met Ziggo samen te mogen gaan en is naar T-Mobile gegaan. Andere glas en dsl verbindingen zijn of zakelijk of kleine pilot projecten. Het overgrote deel van consumenten aansluitingen is kabel.

Mobiel wordt volgens mij hier expliciet niet mee geteld.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 24 juli 2024 07:27]

Verbaast me niet dat Tele2 zo slecht scoort. Ik heb zowat alle denkbare vaste netwerk internetprovider gehad en tele2 is de beroerdste van allemaal. Destijds bij Tele2 zakte mijn snelheid met 95% op drukke/spitsuren omdat Tele2 te cheap waren om genoeg bandbreedte in te kopen.

Elke dag standaard om 1800 tot 0000 was mijn max snelheid 1-2mbit, zonder uitzondering. Maar de rest van de dag download ik prima met 30-50mbit. Nooit meer Tele2.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.