Samsung toont PCIe 5.0-ssd voor servers met leessnelheid tot 13GB/s

Samsung toont een PM1743-ssd voor enterpriseservers en datacenters. Deze drive krijgt een PCIe 5.0-interface en haalt volgens de fabrikant sequentiële leessnelheden tot 13GB/s. Samsung levert samples van de PM1743 aan klanten en massaproductie volgt begin 2022.

Samsung PM1743

Volgens Samsung haalt de PM1743-enterprise-ssd sequentiële lees- en schrijfsnelheden van respectievelijk 13GB/s en 6,6GB/s. De willekeurige lees- en schrijfsnelheden vallen daarbij op 2.500.000 en 250.000 operaties per seconde. Het bedrijf spreekt daarbij over een efficiëntie van 608MB/s per Watt. Dat is volgens de fabrikant een verbetering van 30 procent ten opzichte van de voorgaande generatie.

Samsung deelde eerder al een teaser van de PM1743, hoewel het toen nog geen informatie over prestaties vertelde. De fabrikant maakte toen al wel bekend dat de ssd gebruik zou maken van Samsungs zesde generatie tlc-nand, bestaande uit 136 lagen. Het is nog niet duidelijk over welke PCIe 5.0-controller de MP1743 beschikt, maar Samsung meldt dat het wederom gaat om een zelfontworpen variant.

Samsung noemde eerder ook een gegarandeerd uithoudingsvermogen van 1 drive write per day. Dat wil zeggen dat gebruikers de volledige capaciteit van ssd gedurende de garantieperiode iedere dag volledig vol kunnen schrijven, zonder dat dit problemen oplevert. De ssd krijgt verder dualport-ondersteuning.

De PM1743 komt uit in opslagcapaciteiten van 1,92TB tot 15,36TB. Samsung maakt de drive daarbij beschikbaar in 2,5"-formaat met een dikte van 15mm en als 3"-ssd met Edssf E3.S-formfactor en een dikte van 7,5mm. E3.S is een formaat dat is ontwikkeld voor enterprise servers en datacenters. Samsung levert momenteel eerste samples van de PM1743 aan de eerste klanten. Massaproductie start in het eerste kwartaal van 2022. Samsung meldde eerder dat de ssd in het tweede kwartaal uitkomt. Rond die tijd verschijnt ook het volgende serverplatform van Intel, Sapphire Rapids. Dat platform zal ondersteuning bieden voor PCIe 5.0.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

23-12-2021 • 09:48

27 Linkedin

Reacties (27)

27
27
13
6
0
11
Wijzig sortering
De ssd krijgt verder dualport-ondersteuning.
Voor de onwetenden, zoals ik, "that means that the SSD has a capability to be connected to two hosts at a time" (Intel).
Ik denk niet dat ze hier met ''two hosts" 2 losse servers (bv esxi) bedoelen, normaal gezien heb je in een enterprise storage een controllerunit met daarin 2 nodes, iedere node kan de disk (ssd, of flashcore module etc) via een apart path aanspreken en er data van lezen en schrijven.

Tijdens onderhoud (of een patch) kun je 1 node herstarten, uitschakelen of zelfs fysiek verwijderen terwijl de andere node actief blijft en data blijft doorgeven via de fiberchannel switches naar de achterliggende servers. (technisch gezien is een node een host met eigen cpu, memory etc, maar niet in de zin dat je er iets anders mee kan dan de storage firmware op draaien)

Op die manier heb je binnen je storage controller extra redundantie en kan eigenlijk alles vervangen en uitschakelen zonder dat de achterliggende systemen niet meer bij de data kan.
Die twee nodes waar jij het over hebt zijn gewoon twee kaarten met een processing unit erop. Dit kan (en is ook meestal) een CPU (ARM, x86, RISK-v) of FPGA zijn met geheugen en controller software. En de CPU versies zouden in principe ook te gebruiken kunnen zijn als 'server'. Als je kijkt op de Open Compute Project site zal je zien dat er verschillende implementaties van een storage omgeving zijn die twee losse servers combineren via een korte PCIe kabel met een storage enclosure en zo een redundante storage omgeving maken.

[Reactie gewijzigd door ssmt op 23 december 2021 10:42]

bedoelen ze daarmee niet de pciexpress line die daar naartoe gaan.Een pciepress slot heeft 16 lines en dat dus bij deze m2 hd misschien 2 lines naartoe gaan, of zit het allemaal anders in elkaar wat ze bedoelen te schrijven?oh een sas schijf hoe word deze dan benaderd?

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 23 december 2021 14:15]

SAS target devices support dual-port operation. This provides the ability to
create two fault domains and increased availability. Even if a failure occurs
in one of the paths to a port, preventing access along that path, a device is
still accessible using the second port
Ok, maar dan is het dus sas en geen pci5… toch?

Heb nu alle nvme drives zonder controllers en gebruik zfs voor raid oplossingen.

Gaat sas eigenlijk wel snel genoeg?

[Reactie gewijzigd door bazzi op 23 december 2021 10:14]

maar dan is het dus sas en geen pci5
Quote uit het Intel artikel:
"In reality that means that the SSD has a capability to be connected to two hosts at a time, shown as Storage Controller on the diagram. They can be connected directly to a host CPU or via PCIe switch topology if higher SSD count is required. If you’re familiar with Enterprise Storage HA designs based on SAS, this looks very similar but implemented with PCIe bus."
Dit betreft voornamelijk een high-end server / datacenter oplossing en zal bijna enkel worden toegepast i.c.m. NVME-FC of NVME-TCP configuraties in SAN oplossingen en high-end serverconfiguraties.
Check, uit die hoek ben ik juist gegaan. Liever redundantie via servers en distributie van bestanden op iets minder high end hardware. Maar dat is de keuze die wij hebben gemaakt, maakt het in onze ogen simpeler en makkelijker te onderhouden en tot op heden minder foutgevoelig. Had na een gasontlading in een dc dat de schijven in storing schoten, dan maakt het niet uit dat je 2 paden hebt. Liever je apparatuur in 2 verschillende ruimtes en gesynced via glas. Wordt de kans weer kleiner dat je tegelijk ontlading hebt😜 nou waren dat wel nog hdds, maar toch…
Dit is niet helemaal correct, dualport betekent dat de ssd aangeroepen kan worden door 2 storage controllers voor fail over. https://itpeernetwork.int...on-to-dual-port-nvme-ssd/
In het gerefereerde artikel staat:
In reality that means that the SSD has a capability to be connected to two hosts at a time, shown as Storage Controller on the diagram.
Dus de door jou genoemde 'storage controllers' zijn een subset van 'hosts' en dus heeft hij wel gelijk.... ;)
Hoe werkt dat überhaupt dan?

Ik stam nog uit de tijd dat een SAS/SATA-schijf fysiek zat aangesloten op een storagecontroller. Eventueel via port multiplier. En dan kun je volgens mij nog meerdere controllers met elkaar samen laten werken om alle schijven samen te voegen tot 1 volume.

Maar hoe weet die controller nou dat hij op de PCIe bus moet zoeken naar een NVMe/SSD? En zie je dat volume op die twee controllers samen dan weer als 1 volume in je OS?

[Reactie gewijzigd door NBK op 23 december 2021 10:20]

Nee, als jouw OS / Drivers / applicatie daar geen support voor hebben, zie je echt 2 disks. Als je die dan ook tegelijk gaat proberen te mounten gaat het ook echt mis.

Linux kent daar als oplossing de 'dm-multipath' (en/of enkele alternatieven) daemon voor (https://www.thegeekdiary....ipath-using-dm-multipath/).

Deze daemon maakt een nieuw virtueel device aan, welke als onderliggende storage deze beide kanalen kent. Dit kan je dus in theorie ook gebruiken om de bandbreedte naar zo'n device te verhogen, omdat je dus 2 paden hebt.

Het virtuele device wat daar uit komt, kan je dan weer prima mounten en gebruiken.
Denk eerder aan 2 servers, die beiden al je disks zien, en die die kunnen gebruiken om storage volumes te maken.
Belangrijk daarbij is dat, om consistency te garanderen, er maar 1 server tegelijk een volume met bijbehorende disks open kan hebben. Dus wat je dan normaal gesproken doet is de servers in een Actief-Passief opstelling configureren, waarbij ze blijvend blijven controleren of de andere server nog werkt, en zo nodig de taken overnemen
sure? Is dat niet meer om een redundant pad te hebben naar 2 (failover) controllers?
Zodat je bij storingen nog verder kunt?
Dit slaat echt nergens op, heb pas 4 maanden geladen een upgrade aangeschaft B550 met 2x PCIe 4.0
En nu zie ik PCIe 5.0 met 13GB/s snelheid!
Dit betreft enkel SSD's voor servers (dus vooral gericht op datacenters). Op de reguliere PC markt is er bijna geen enkel apparaat dat gebruik kan maken van PCI-E 5.0.
De enige uitzondering op dit moment is Intel Alder Lake. Dit is echter ook beperkt tot 1x een 16x PCI-E 5.0 lanes of 2x een 8x PCI-E 5.0 lanes configuratie, welke vrijwel altijd voor grafische kaarten wordt gebruikt.

De NVME PCI-E lanes zijn nog altijd PCI-E 4.0 op de processor. Tevens is de communicatie vanuit de chipset naar de PCI-E sloten ook altijd nog PCI-E 4.0 en in sommige gevallen zelfs nog PCI-E 3.0.
ff puur theoretisch natuurlijk, maar PCIe 5 heeft een bandbreedte van 32 Gb/s (= 4GB/s) per lane.

Met een 8x PCIe 5.0 heb je dus 32 GB/s aan bandbreedte = ruim een factor 2 van wat deze SSDs kunnen en dan heb je dezelfde bandbreedte nog beschikbaar voor je videokaart. (= hetzelfde is als een x16 PCIe 4.0 slot)

Ik zou wel eens, puur voor de lol, willen zien hoe dit icm een Alder Lake 12900K processor, DDR5-4800 geheugen en een 3090Ti videokaart presteert.

[Reactie gewijzigd door Alxndr op 23 december 2021 16:19]

Wat je zegt klopt inderdaad (zeker in de theorie), maar de meest voorkomende aansluitstandaard voor SSD's naast SATA zijn M.2 sloten (met NVME ondersteuning). Deze maken (voor zover ik weet) altijd gebruik van een x4 interface. De primaire zit standaard aan de PCI-E lanes op de CPU gekoppeld, maar deze zijn in het geval van Intel Alder Lake PCI-E 4.0 De overige M.2 sloten op de Intel Alder lake moederborden zitten gekoppeld aan de chipset en zijn ook beperkt tot PCI-E 4.0 of misschien zelfs wel PCI-E 3.0. Dit is afhankelijk van hoe de fabrikant dit implementeert.

Waar jij het hier dus over hebt is een SSD, die je dan zou aansluiten op de PCI-E 5.0 x8 interface. Dit betreft geen standaard SSD (misschien met een PCI-E 5.0 omvormer van M.2 naar NVME), maar die ben ik zelf nog niet tegengekomen (corrigeer me als ik geen gelijk heb en deze er al wel zijn).
tja, en als je over een tijdje een PCIe 5.0 aanschaft dan zal er niet al te lang daarna weer PCIe6.0 zijn. Naast dat er nog geen (consumenten) CPU/GPU is die uberhaupt met PCIe 5.0 overweg kan. EN de massaproductie van deze SERVER SSD's begint pas in de loop van 2022, dus consumenten varianten zullen pas ergens op zijn vroegst in 2023 verschijnen.
Dat was al langer bekend dat {CIe 5.0 eraan zat te komen.
Wellicht wat beter opletten.

Maar welke usecase heb je dat je nu ineens 13 GB./s nodig hebt?

En wellicht heb je ook gemist dat vanaf het begin de de digitale revolutie er steeds weer snellere varianten komen van geheugen, CPU's, GPU's, verbindingen, etc etc

Maar als je maar een B550 nodig hebt, lijkt me dat je daar geen antwoord op hebt.
Dat is een interessant moederbord, de meeste moederborden (met B550) hebben een x16 PCI-e 4.0 en een x4 PCI-e 4.0 en alles wat op de chipset zit, geeft PCI-e 3.0. Wat voor bord heb je gepakt? Eentje voor servers, zijn die er voor B550? Of is het een twee maal 2 lanes met PCI-e 4.0 oplossing of iets in die geest? Zoiets had ik graag willen hebben, nu heb ik zo'n extra kaartje gekocht voor een van de uitbreidingssloten (en die is dan PCI-e 3.0 natuurlijk).

Denk trouwens dat je niet hoeft te wanhopen, die server SSD die hier genoemd word zal vast ook flink gekoeld moeten worden met stevige airflow en ook wel wat gaan kosten.
wat een haat krijg je..

Iedereen ziet blijkbaar voor het gemaak maar even over het hoofd de PCIe5 idd veel sneller PCIe 4 heeft opgevolgd dan dat PCIe4 na PCIe3 kwam |:(

De 13 GB/S is trouwens deze SSD, de maximale bandbreedte van PCIe 5 is 32 Gb/s (= 4GB/s) per lane. Dat keer 16 lanes kom je op een theoretisch maximum van 64 GB/s.

Maar nu lees ik ook nog iets over full-duplex en 128 GB/s? hmm, wordt me te gecompliceerd, maar einde van het verhaal, het zal nog een stuk rapper worden binnekort.
Die 6GB/s schrijven valt erg tegen tov de SSD's die ADATA liet zien die halen 10GB/s. Samsung heeft dus nog wat werk te doen voor dat ze consumenten drives gaan uitbrengen.
Ze doen de laatste tijd in mijn ogen wat te weinig moeite. De 980 Pro was eigenlijk ook maar een 980 Evo als je die vergeleek met de vorige generaties. En ze hebben zelfs zo weinig effort er in gestoken dat WD met de titel snelste SSD aan de haal kon gaan. Terwijl ze jaren lang aan de top gestaan hebben.

Samsung moet wel aan de bak willen ze in de top mee blijven doen en weer wat innovatiever zijn qua controllers en niet te veel besparen op het gebruikte nand en weer een echte Pro uitbrengen met MLC. Prima dat hij dan meer kost maar op die manier had de SSD wel meerwaarde qua snelheid en betrouwbaarheid tov de concurrentie.

Heb in het verleden 850 Pro's gehad die draaien nu nog steeds bij mijn broer top SSD's die nog jaren mee kunnen.

[Reactie gewijzigd door Astennu op 23 december 2021 11:01]

Ff de knuppel in het hoederhok;

Hmmoaaa, 13Gb/s dat ga je op de PC niet merken...
(waar ik het tegenovergestelde mee bedoel...)
nog beter GB, niet gb... scheelt een factor 8 ;)
Waarom zou je niet op een geven moment overstappen naar persistent memory. Volgens mij komen deze snelheden steeds meer in de buurt

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee