Gerucht: Nvidia stelt GeForce RTX 3070Ti 16GB en GeForce RTX 3080 12GB uit

Volgens geruchten heeft Nvidia de nieuwe versies van zijn GeForce RTX 3070 Ti en GeForce RTX 3080 met meer geheugen uitgesteld. De GeForce RTX 3070 Ti 16GB komt pas in februari uit en de GeForce RTX 3080 12GB zou helemaal van de planning zijn verdwenen.

De geruchten zijn afkomstig van hardware-blogger Igor Wallosek. Volgens verschillende bronnen waarmee hij heeft gesproken is de GeForce RTX 3070 Ti 16GB uitgesteld tot later in 2022. Volgens eerdere geruchten zou Nvidia deze kaart komende vrijdag aankondigen en zou de 16GB-versie van de GeForce RTX 3070 Ti vanaf 11 januari te koop zijn.

Over de GeForce RTX 3080 12GB ging alleen het gerucht rond dat deze onderweg zou zijn, maar het was nog niet bekend wanneer. Volgens Wallosek wordt deze videokaart door ingewijden niet meer genoemd. De vertraging van de release van de twee videokaarten zou worden veroorzaakt door een tekort aan componenten, wat niet onwaarschijnlijk is gezien de chiptekorten momenteel.

Volgens de geruchten ligt de release van de GeForce RTX 3090 Ti nog wel op schema. Eerdere geruchten die VideoCardz naar buiten bracht meldde dat deze krachtigere versie van de GeForce RTX 3090 op 27 januari verschijnt. De bronnen van Wallosek bevestigen dit. De GeForce RTX 3090 Ti wordt mogelijk gepresenteerd tijdens CES in januari.

De aanhoudende chiptekorten zorgen ervoor dat de prijzen van videokaarten flink zijn gestegen de afgelopen tijd. Op basis van data uit Tweakers Pricewatch blijkt dat sinds september 2021 de prijzen van videokaarten gemiddeld met 25 procent is gestegen.

Door Robert Zomers

Redacteur

14-12-2021 • 19:36

69 Linkedin

Reacties (69)

69
67
20
4
1
20
Wijzig sortering
Ik zit er sterk aan te denken om een cryptomunt te maken die betaald op basis wvan proof of work in de vorm van virtueel games hosten voor mensen. Je gpu load in de 100%, mooi op een dikke distributie en iedereen kan voor een dubbeltje op de eerste rang. Ik ga deze comment over 10 jaar nog eens lezen :’).
Ik had ditzelfde idee maar dan voor grote data projecten binnen de wetenschap :+
Dat betekent niet dat de markt verzadigd is.
Anoniem: 421923
@rjberg15 december 2021 11:58
gridcoin bedoel je?
Dat is wel een pittig software project. Software veilig op andermans PC draaien zal niet makkelijk zijn.
De chip tekorten is 1 probleem, het andere probleem is de tussenhandel ..
Wat dacht je van Geforce now? Al die kaarten die in Nvidia's data centers geprikt zitten, zijn dus minder kaarten voor de consumenten markt.
Geforce now maakt gebruik van Tesla kaarten. Om alvast je volgende eventuele vragen te beantwoorden; de snelste Tesla kaarten maken gebruik van andere Chips. Gpu als zowel Nvram zijn verschillend. Het is dan ook aannemelijk dat ze die inzetten.
Al die spullen komen toch echt wel uit de zelfde fabriek
Nee; de 30 serie wordt door Samsung geproduceerd, de Tesla lijn door TSMC. Tevens heeft elke gpu architectuur zijn eigen productie lijn. Het is niet alsof er 1 machine al die verschillende wafers even bakt.
Dacht zelf ook dat elke productievorm zijn eigen lijn heeft. Dus productie lijn die 10nm doet en productie lijn die 7nm doet.
De wafers op 7nm dan allemaal door de zelfde printer gedaan worden. Of het nu cpu wordt of gpu dat maakt de printer niet uit. Ivm ze beide op 7nm geprint zijn.

Met prjnter bedoel ik zo'n asml kast die de wafers etst, of hoe je het precies mag noemen.

Niet dat 1 asml kast alleen maar rtx3080 chips doet en andere asml doet amd 5800 gpu.
Wafer zie ik als soort van papier. Als de asml klaar is maakt het niet uit wat op de volgende gedaan wordt.

Al staat me wel bij dat wafer verschillende lagen heeft. Asml kast zou dan toch een batch wafers van een doen en dan batch wafers van andere.
Nee, mining is het andere probleem
Ik heb toch niemand zien minen met PS5's en auto chips. Er is degelijk wel een productietekort en het probleem met scalpers.
Er bestaat ook zoiets als FIFA farms. Dat wordt, onder andere, met PS5s gedaan. ;-)
Zou je niet beter een ps4 voor gebruiken lijkt me ook een stuk goedkoper
Weer iets geleerd, ik kan wel janken
En die halen hun kaarten het liefst bij de tussenhandel, scheelt doekoe.
Wat, nee? Tussenhandel is juist duurder
Nee, want als nvidia er genoeg kaarten uit pompt, kan de tussenhandelaar opkopen wat ie wil, niet genoeg mensen willen het premium betalen. Anders zouden alle producten wel gescalped worden...
Dan vergis je je toch echt in wat miners er voor over hebben.
Premium betalen is geen probleem als je een terugverdien tijd hebt.
En met de waarde stijging van crypto van dit jaar kunnen ze makkelijk wat winst pakken op de geminede muntjes en daar weer nieuwe kaarten van kopen.
Ja, dus pompt nvidia er niet genoeg kaarten uit. Dat is dus vraag en aanbod. Als nvidia nu 40x de productie capaciteit heeft, stijgt de difficulty enorm, en zijn de miners ook minder bereid te betalen. (Meer miners = lastiger om te minen = lagere reward = minder betalingsbereidheid).


Dus, het is en blijft vraag en aanbod.
Inderdaad vraag en aanbod.
Maar ook aan chipjes
Wereldwijde chip tekorten kan nvidia niks aan doen natuurlijk.
Sony wil ook echt wel meer PS5's verkopen.
Auto industrie wil ook meer chips.
Apple wil meer chips.

Kom op AMSL doe eens 40x zoveel produceren...
Denk niet dat het probleem bij ASML ligt...
Ik hoop dat die hele cryptomarkt als een kaartenhuis in elkaar klapt als blijkt dat het een pongisheme is.
Tweakersleden zijn zelf ook tussenhandel, die kopen er 1 en bieden hem voor 2x zoveel aan hier...altijd wel een idioot die hem nog koopt ook.
Genoeg mensen op V&A die al 10+ grafische kaarten en consoles hebben verkocht tegen idioot hoge prijzen.
Heb je wel eens op alternate of megekko gekeken? Een jaar geleden was de 3090 1600 euro. Nu is de goedkoopste versie bij deze shops 3500 euro. Tweakers scalpers noemen lijkt me daarom wat overdreven.

Noem het de economie en geld... De hele wereld draait op vraag en aanbod. Kijk naar de huizen prijzen... Is dat ook de schuld van de huizen verkopers?
Ja en nee. Het helpt natuurlijk niet dat men kopers tegen elkaar op laat bieden of verkopen aan een pandjes Melker die al 100 panden bezit en er kamertjes van maakt.
Klopt. En hetzelfde geldt voor minen. Daarmee verdien je nog iets van je aanschaf terug. Ik zelf mine wanneer ik niet game. En daarmee verdien ik mijn kaart in een maand of 6 terug.
Minen is volgens mij een groter probleem. Ik wordt zo langzamerhand zat van elk bericht over GPUs want men kan wel wat aankondigen en uitbrengen maar er is toch niet aan te komen tegen een normale prijs. |:(
Scalpers zijn eerder een probleem het het opkopen van goedkope kaarten di direct voor een premium te koop worden aangeboden.
Daarnaast denk ik dat de miners mogelijk minder kaarten inkopen vanwege de aankomende transitie van Etherium van PoW na PoS, waardoor Etherium niet meer te minen valt.
Het is dan maar de vraag of Ravencoin die aanbod aan miners aankan.
Daarnaast zijn er miners en miners, ikzelf koop mijn kaarten, als ik ze koop (zeker niet maandelijks), 2de hands, niet alle miners kopen een pallet vol met kaarten.

Daarbij is Nvidia in deze ook het issue met het aanbieden van steeds meer nieuwe modellen die marginaal verbetering laten zien.
Hierdoor heb je wel veel modellen, maar de productie van die chips voor alle modellen met die specifieke chip blijft hetzelfde.
Per model zijn er dan dus per/dag/week/maand minder aantallen, omdat er meer modellen zijn.
Hierdoor kom je als koper ook in de knel doordat als je bv een gewone 3070 wil, en geen budget hebt voor een duurdere versie, hier minder exemplaren van gemaakt worden omdat de fabrikant nu ook naast onder ander de 3070, de 3070 TI en alle andere modellen, ook nog eens de 3070 TI 16 GB gaat uitbrengen.
Daar sta je dan in je wachtrij voor de standaard 3070, waarvan de wachttijd verlengt wordt door het uitbrengen van de nieuwe 3070 TI 16GB, omdat die ook gemaakt moet worden, en er daardoor minder standaard 3070 gemaakt kunnen worden.
Scalpers en miners zijn samen het probleem: als miners niet bereid waren de absurd hoge prijzen te betalen, dan bleven de scalpers met hun voorraad zitten tot ze de prijs significant lieten dalen. Helaas zijn er miners die GPUs kopen om geld mee te genereren en de hoge prijs als een investering zien, dus blijven de scalpers massaal veel GPUs verkopen aan belachelijke prijzen.

Het énige dat de gamers kunnen doen is 1. het been stijf houden en blijven wachten, of 2. toegeven en de hoge prijs dokken. Ze hebben géén invloed op de markt, helaas.
optie 2a is een prefab machine kopen en daar de kaart uit halen
Mja, dan nog was en is er een productie te kort, want zowel Nvidia als AMD hebben de markt niet correct gemeten voor productie capaciteit, ze hadden beide wel de productie capaciteit laten verhogen, maar niet hoog genoeg.
En daar hebben onder andere de gamers nog steeds last van.
Hopelijk komt er met de introductie van de Intel GPU kaarten een kentering dat de kaarten goedkoper gaan worden in Q2 2022, maar mogelijk al eerder als Ethereum naar PoS gaat.

En let wel, ook veel gamers gaan toch maar akkoord met de huidige prijzen, en kopen alsnog de kaart die ze willen voor de prijs die het kost.
nVidia en AMD hebben sinds de launch eind 2020 recordomzetten gedraaid, dus aan het aanbod ligt het zeker niet.

Cryptomining heeft als lelijk gevolg dat zo lang de difficulty niet de winstgevendheid beperkt, miners kaarten blijven kopen en minen, wat met stijgende coinwaardes in essentie neerkomt op oneindige vraag.

Oneindige vraag kan je nooit counteren met oneindig aanbod, dus het is zeer logisch dat de prijzen zo hoog zijn.

Crypto heeft dus helaas een zeer significante impact op de vraag, zowel op vlak van aantallen als op vraagprijs.
veel gamers gaan toch maar akkoord met de huidige prijzen, en kopen alsnog de kaart die ze willen voor de prijs die het kost.
Tja, wie zijn wij om hen te beoordelen? Genoeg mensen met meer geld dan geduld. Er zijn ook mensen die hun GPU aan MSRP hebben kunnen vinden, waaronder ik. (en nu hopen dat die blijft leven tot de cryptoboom een smerige dood is gestorven)

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 15 december 2021 19:15]

Dat crypto geen invloed heeft op het aanbod van video kaarten heb ik nooit beweerd.
Het punt dat ik wil maken is dat crypto niet de enige factor is in de slechte bescikbaarheid en de prijs in gpu kaarten.
Het is niet de enige factor, nee, maar het is een overbodige factor die de markt zeer sterk verstoord heeft.

Als enkel gamers op zoek waren naar een GPU, dan had de toevoer van GPUs (quasi? volledig?) voldoende geweest, cf. recordomzetten van nVidia en AMD impliceren dat er recordaantallen geproduceerd zijn in het afgelopen jaar. Doordat vraag (quasi? volledig?) in die hypothetische situatie gelijk ligt met aanbod zou de prijs ook rond MSRP gelegen hebben.

Maar omdat er door miners nu miljoenen extra GPUs worden gekocht aan absurd hoge prijzen is zowel de vraag naar dat product als de prijselasticiteit van dat product grondig verstoord.

De prijselasticiteit is de verhouding van stijging van prijs tegen daling van vraag: e.g. als de prijs stijgt met 10%, daalt de vraag dan met meer dan 10%, exact 10% of minder dan 10%? Zaken als brood en voeding zijn prijsinelastisch, i.e. mensen blijven het grotendeels kopen ondanks een relatief veel hogere prijs, want het is broodnodig.

GPUs zijn doorgaans prijselastisch: als de prijs met 10% stijgt gaat de vraag met meer dan 10% afnemen, want het is een luxeproduct en mensen hebben wel geduld om te wachten tot de prijs weer daalt.

Helaas zorgen miners ervoor dat GPUs prijsinelastisch zijn, want (tot een zekere hoogte) blijven ze massaal GPUs kopen ondanks de belachelijk hoge prijzen. Dit heeft tot gevolg dat gamers geen prijselasticiteit kunnen plegen (i.e. weigeren te kopen) om de prijzen naar omlaag te trekken, want een groot deel van de vraag is prijsinelastisch.

TL;DR: nee inderdaad, cryptominers zijn niet de enige mensen die GPUs willen, dus nee inderdaad cryptominers zijn niet de hoofdoorzaak van de tekorten. Maar jawel, cryptominers zijn grotendeels verantwoordelijk voor de hoge prijzen omdat ze de prijselasticiteit (voor de consument zeer negatief) beïnvloed hebben.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 16 december 2021 09:44]

Ik denk dat je er wel even aan voorbij gaat dat de vraag van gamers voor een video kaart (of ps5) sinds corona uit het dak is gegaan, veel meer nog dan verwacht door zowel Nvidia als AMD en Sony.
Zonder de miners was de vraag naar videokaarten nog steeds hoger geweest dan het aanbod.
Daarnaast hebben Nvidia en AMD niet de mogelijkheden om de productie verder op te schalen, omdat de productie straten bij Samsung en TSMC voor 100% gevuld zijn, anders hadden Nvidia en AMD allang opgeschaalt en was er geen tot een lager probleem van productie geweest.

Redenen van nu dure videokaarten
Miners
Scalpers
Corona (bv medewerkers van de chipfabrieken)
Gamers explosie vanwege corona
USA-China tradewars (veel tot alle orders bij chinezen moesten naar o.a. TSMC en Samsung)
Autofabrikanten (orders eerst cancelen, daarna nieuwe orders ivm autoverkopen)
Hogere prijs Samsung en TSMC aan Nvidia en AMD, dus duurdere kaarten.
100% productie capaciteit ipv 80-90% bij o.a. Samsung en TSMC en alle anderen.
Bouw van nieuwe fabrieken duurt lang, pas in 2022/2023 de eerste extra capaciteit.
Vergeet ik nog iets?

En dan zijn de miners het grootste probleem? Me doubt…
Begrijp me goed, de miners die dit als groot bedrijf doen, 10000+ kaarten en groot inkopen zijn inderdaad een probleem, maar niet het probleem.
En dan zijn de miners het grootste probleem? Me doubt…
Tekorten op bv CPUs zijn ondertussen bijgewerkt en de prijs ligt momenteel zelfs onder MSRP, dus waarom zouden AMD en Intel magischerwijs wel kunnen voldoen aan de vraag voor CPUs maar niet aan die van GPUs?

GPU is momenteel een van de enige computercomponenten met prijs veel hoger dan MSRP, ondanks dat de productieproblemen en capaciteit alle componenten gelijk zou moeten treffen.
Zonder de miners was de vraag naar videokaarten nog steeds hoger geweest dan het aanbod.
Klopt, dat bevestig ik ook, ik zeg er wel bij dat crypto de vraag zodanig erg verstoort dat enerzijds tientallen miljoenen extra kaarten zijn bijgekomen bij de vraag én dat de prijselasticiteit volledig verstoord is wat de hoge prijzen veroorzaakt.

TL;DR: GPU-tekorten zouden minder erg zijn zonder miners, prijzen zouden PAKKEN lager liggen zonder miners.

[Reactie gewijzigd door RuddyMysterious op 16 december 2021 13:38]

Dit bedoel ik dus. De absolute high end 3990 TI komt wel, de reguliere 3080 en 3090 is niet aan te komen en zijn alleen tegen woekerprijzen verkrijgbaar en nu ook de 3070 TI ook uitgesteld.

Nvidia zou beter zijn resources kunnen stoppen in het beter verkrijgbaar maken van de 3080 en de 3090.
Maar nee , de 3090 TI lijkt prioriteit te krijgen, waarschijnlijk ook weer peperduur , moeilijk te verkrijgen en daardoor nog duurder.
Sorry hoor, echt slecht.
...
Nvidia zou beter zijn resources kunnen stoppen in het beter verkrijgbaar maken van de 3080 en de 3090.
...
En wat wil je dat Nvidia daaraan doet? Zij produceren de chips zelf niet, dat doet TSMC en Samsung.
Toch in opdracht van Nvidia?

Ze kunnen ipv geforce 3090TI chips te laten produceren die capaciteit beter gebruiken om de normale 3080 en 3090 te produceren om een betere balans te krijgen in vraag en aanbod.

Nu gaan ze er nog een lijn bijnemen met de 3090TI, dus 3 GPU’s die nauwelijks te krijgen te zijn ipv te kiezen voor betere verkrijgbaarheid van hun huidige bestaande GPU’ s.
Je bedoelt: NVidia moet goedkope chips verkopen in plaats van dure?

Kijk, als er genoeg capaciteit is, dan maak je zowel goedkope als dure chips. Voor beiden is een markt. Maar als de productiecapaciteit schaars is, dan kies je voor de dure chips. Per mm2 silicium maken ze meer winst op 3090 TI's.
Nee, ik bedoel dat de al dure 3080 en 3090 bijna niet te krijgen voor consumenten en dus tegen woekerprijzen en scalperprijzen worden aangeboden. Tegen adviesprijs van Nvidia zijn ze niet te krijgen.

En daar heeft een fabrikant ook gewoon een verplichting om ervoor te zorgen dat deze beter verkrijgbaar worden en dat consumenten hem tegen adviesprijs kunnen kopen .

En nu hebben ze de kans om meer evenwicht te brengen in vraag en aanbod en komen ze met een kaart met een hogere adviesprijs en die tegen nog hogere prijzen in de doorverkoop kunnen worden gezet.

Jij kan het vanuit het perspectief van een bedrijf gaan benaderen. Maar ik doe dit vanuit de klant. En ik vind dat Nvidia hierin flink tekort schiet.
Adviesprijzen zijn op het randje van wat juridisch mag. Wat jij stelt maakt ze meer verplichtend, en daarmee illegaal. Volkswagen heeft een miljoenenboete hiervoor gekregen.

Afgezien daarvan, als je NVidia straft voor te lage adviesprijzen, dan krijgt de 4080 gewoon een adviesprijs van een miljoen euro. Dat is zeker niet te laag.
Ik denk niet dat we elkaar begrijpen.
Nvidia heeft een adviesprijs afgegeven en af en toe als ze voorraad hebben , bieden ze hem
ook voor die adviesprijs aan. Die zijn zo snel uitverkocht , dat ze voor normale consumenten bijna niet te verkrijgen zijn, waardoor er door partijen die kaarten heel ruim boven de adviesprijs die Nvidia heeft gesteld worden verkocht.

Ik vind dat een fabrikant gewoon een verplichting heeft om ervoor te zorgen dat er voldoende voorraad is, waardoor ze verkrijgbaar zijn voor de consument met de (door de fabrikant zelf) gestelde adviesprijs.
NVidia verkoopt inderdaad zelf Founders Editions. Daar zijn ze verkopende partij, en mogen ze niet alleen een adviesprijs afgeven, maar zelfs de vraagprijs bepalen.

Wat NVidia absoluut niet mag doen, op straffe van miljoenenboetes, is prijzen opleggen of voorschrijven aan resellers. Dat mag niet direct, dat mag niet door resellers te bevoordelen of te benadelen, of op een willekeurige andere manier. Dat geldt voor alle resellers, van Asus tot een scalper.
Nee,
Dat zeg ik toch ook niet. Als er voldoende voorraad is, dan is vraag een aanbod meer in evenwicht , en kunnen en zullen er minder woekerprijzen worden gevraagd , en meer gericht op de adviesprijs.
Gewoon simpele marktwerking, en daar kan Nvidia in dit geval invloed op uitoefenen door ervoor te zorgen dat ze hun videokaarten beter beschikbaar maken.
We wachten nu toch al bijna twee jaar, dat jaartje extra kan er ook nog wel bij :O
Ik heb mijn lesje geleerd vanaf de 30 generatie, als je er eentje van wilt hebben - meteen op de launch day proberen te scoren, onder de MSRP gaan ze toch niet nooit meer zitten.
In normale situatie waren de prijzen lager geweest dan msrp, er is een concurrentiestrijd tussen 2 gpu makers die weten dat intel er ook nog aan gaat komen met lagere prijzen.

Je ziet het ook met cpu's 12 gen intel dropt en paar dagen later inneens amd cpus in de aanbieding.

Alleen bij gpu's is het komende tijd onmogelijk omdat de prijzen hoog worden gehouden door voornamelijk miners die massaal kaarten opkopen.

En dan heb je de overheden milieu hier milieu daar maar een grote stroomverspiller zoals cryptomining wordt nooit over gesproken.
Zodra de overheden dit gaan inzien dan lost de boel zich vanzelf op.

[Reactie gewijzigd door lord taken1 op 14 december 2021 21:59]

Anoniem: 421923
15 december 2021 08:13
confirmed. Ik heb m'n 3080 Ti (wel met 12GB RAM) in augustus gekocht voor 1785. Ik wilde m hebben voor m'n nieuwe pc, voor BF2042 (achteraf een goeie grap), en uiteraard nu ook weer om Star Citizen goed mee te draaien. Ik moest en zou m toen hebben ondanks de bizar hoge prijs.

Prijs staat nu op 2300.
Blij dat ik m in augustus heb gekocht en niet in december 8)7

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 421923 op 15 december 2021 08:14]

vind het nog steeds heel veel geld. maar ik zal ook al te kijken naar een 6800xt die voor 1250 werd angeboden terwijl die bij amd 700 kosten. ook bijna een verdubbeling.
Maar ik speel nu hell let loose veel en die draait redelijk goed op mijn ouwe rx vega 56 (de rest is een 1 week oude 5800x pc)
Je kunt ook je kansen wagen in de queue bij AMD zelf, dan betaal je niets teveel voor diezelfde kaart.
daar was ik vorige week mee begonnen maar wat ik begreep van de oldies daar zijn de drops qua aantallen veel minder en het aantal mensen die proberen groter.
Das nu meer een loterij dan wat anders.
Die heb ik ongeveer 5x met 4 devices en 4 mensen tegelijk geprobeerd waarvan 4x met een script waardoor de in wagentje knop actief werd. Zonder script blijven de kaarten anders out of stock op de site, terwijl er dus wel stock is. Geen van ons heeft een kaart kunnen kopen. Ga je daarover op onderzoek uit zijn de bots zo snel dat je met de hand bijna geen kans maakt.

Loterij systemen klinken leuk maar bij de meeste wachtrijen krijg je random een plek dus zijn er uiteraard bots die duizenden requests doen, de wachttijd checken en zo met de kortste wachttijd volledig automatisch afrekenen. Er zijn zelfs bots die de wachtrijen weten te skippen.

Zie het als een wachtrij voor de deur van de winkel. Iedereen wacht op de parkeerplaats tussen de hekjes. De winkel gaat open, mensen lopen 1 voor 1 naar binnen maar komen eenmaal binnen bij lege schappen aan omdat de voorraad al via de achterdeur naar buiten is gewandeld.

Het interesseert de winkels iig niets, die maken hun omzet hoe dan ook wel dus is er voor hen geen incentive om hier wat aan te doen.
Kom zelf niet veel op de site, maar hardware-blogger doet een beetje af aan wat hij doet. Ik vind Tweakers dan meer een blog dan Igorslab.
Hardware-blogger Robert Zomers ;).

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 14 december 2021 19:42]

Haha Igorslab is technsich veel meer in-depth gegaan dan Tweakers de laatste 5 jaar bij elkaar. H etpubliek zal waarschijnlijk wel anders zijn. Maar hij gaat technisch gewoon veel dieper, schoomt niet om zaken daadwerkelijk uit elkaar te halen om op board niveau zelfs de zaken te analyseren.
Ik heb om diverse redenen gekozen terug te gaan naar een 1050TI welke ik voor een aardig schappelijke prijs kon verkrijgen (minder gamen wegens minder tijd, minder zware games ook en de energierekening ging ook al bijna 3x over de kop omdat ik mijn contract moest vernieuwen) en heb zodoende een 1660 Super voor een mooie prijs kunnen verkopen, een 1050TI terug kunnen kopen en 2 maanden de energie rekening kunnen betalen... Je moet wat als je rond bijstandsniveau zit.... Liever had ik de 1660 Super gehouden maar om nou te zeggen dat ik er veel van merk... Neuh. Allemaal first world problems, ik weet het, maar als je van het minimum moet rondkomen moet je toch regelmatig zeg maar pijnlijke keuze's maken, dat we het hier dan hebben over het uitstellen van videokaarten die rustig 2 a 3 maandinkomens kosten voor sommige mensen... waar maken we ons druk om.
Ik wacht toch af op de RTX 4000 generatie, dat verwacht wordt in kwartaal 4 van 2022
ah joh waarom niet wachten op de 6000 serie? de 4 en 5000 serie is toch niet aan te komen. Heb je je scriptjes en accounts klaar staan? grote kans dat je in 2026 dan toch eindelijk een gloednieuwe 6080ti mag bezitten 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee