Dit heb je nu al een paar keer gezegd. Voor de duidelijkheid, voor het doel waarvoor deze software gebruikt wordt (of je het nou eens bent met dat doel of niet) daarvoor heeft het die permissies gewoon nodig.
Dat maakt het niet minder indringend of risicovol? Wat is er mis met het benoemen van dit feit?

Ik bedoel, laten we wel wezen... Zie artikel waarom je daar toch minder vrolijk van wordt en waarom je eigenlijk al snel de ingeving zou (moeten) krijgen bij dit soort software om het voor je eigen veiligheid lekker in een VM of, als dat niet mag, dedicated machine te knikkeren.

Dus als jij software moet installeren met precies één doel (controleren dat je niet fraudeert tijdens je tentamen) dan is jouw eerste ingeving "dit installeer ik op zo'n manier dat het onmogelijk zijn werk kan doen"? En dan voorzie je niet dat dat gezeik op gaat leveren...!? Nee sorry, dan ben je echt willens en wetens je kop in het zand aan het steken.
Nee, dat is niet mijn eerste ingeving; en dat staat ook niet in mijn post, daar staat juist het tegenovergestelde.

Mijn eerste ingeving is "Okee, dat gaat naar een VM om mijn machine te beschermen". Het uitgangspunt is niet om het proces/fraude-detectie te frustreren, maar simpelweg om mijn systeem veilig te stellen. En nee, als er niet expliciet vermeld wordt dat je het NIET in een VM mag draaien, dan zie ik niet in waarom dit gezeik op zou moeten leveren.
Ter aanvulling: er werd op mijn opleiding bijvoorbeeld wel vaker gevraagd om met allerlei tooltjes te werken/test te doen met software (soms wat dubieuze tools), dat ging allemaal een VM in en dat werd ons ook zo het hart gedrukt. Dat was weliswaar geen toets, maar wel wat we geleerd hebben. (Opleiding was in de security richting.

) Dan is het toch niet gek als dat je instinctieve gedrag is imho. Goed, bij andere opleidingen is dat waarschijnlijk natuurlijk anders, vooral bij niet-technische opleidingen die minder getraind worden om borderline-paranoïde te zijn; maar er zijn zat studenten met als hobby techniek/Tweaken/privacy freaks, die het interessant vinden en ook uit veiligheidsoverwegingen meteen aan een VM denken om hun primaire machine te beschermen als ze de waslijst aan permissies horen.
Er is geen kwade wil hier bij de keuze voor een VM als eerst ingeving, zeker niet als daar niet duidelijk en uitgebreid voor gewaarschuwd wordt.
Dat hoef je niet eens via-via te vragen, het zou me ten zeerste verbazen als dat achter een login verstopt is.
Je wil niet weten. Sommige opleidingen lijken echt hellbent te zijn op alles maar in troep als Sharepoint te gooien, met elk hun eigen kekke "site", nauwelijks te navigeren subs en weet ik veel wat allemaal.

De naam van het document is "OER": "onderwijs" of "opleiding" / "examen" / "regeling", "regelingen" of "reglement". Als je de naam van je universiteit (en eventueel faculteit) samen met "oer" in Google gooit, dan zou je hem zo moeten kunnen vinden. Ik verwacht dat regels rondom Proctorio in een appendix van de OER terecht zouden komen (de officiële versies; samenvattingen zullen vermoedelijk overal en nergens rondgespamd worden om zeker te weten dat iedereen het gezien heeft).
Ja, dat dacht ik dus ook haha. En daar had ik ook al naar gezocht voor ik zei dat ik het ging opvragen.

Ik heb gekeken bij de HU; daar wordt er met geen woord over gerept in de OER en ook niet in het "Addendum COVID-maatregelen", behalve dan dat ze mogen afwijken van "hetgeen in de studiegids staat, met voorafgaande mededeling". M.a.w.: als ze de toetsvorm veranderen, dan krijg je daar bericht over; en daar zullen dan mogelijk wat regels staan over Proctorio enzo. Heb nog niet bij de uni gekeken, zal ik zo eens doen als ik er tijd voor heb.

Nou weet ik niet hoe goed jouw juridische kennis is, maar bij de UvA hebben ze er letterlijk een rechtszaak over verloren, dus dan kan het geen al te erge gatenkaas zijn.
Dat was een toch iets andere zaak. Men probeerde de software geheel te verbieden, dat is niet gelukt. Dat betekent niet dat er automatisch sprake van fraude is bij gebruik in een VM hehe.
Voor de duidelijkheid: dat was mijn aanname. Ik ben niet op de hoogte van mensen die hier daadwerkelijk op zijn gepakt, dus ik kan niet garanderen dat het zo uit zou pakken. Maar los van de vraag of ze het onder "fraude" of onder een ander kopje zouden hangen, als je betrapt wordt, dan heeft je opleiding geen andere keuze dan proberen je (op de een of andere manier) te straffen. Als ze niets doen dan staan ze het in feite toe en gebruikt de volgende tentamenperiode iedereen die truc, waarmee het gebruik van Proctorio feitelijk is afgeschaft.
Oh begrijp me niet verkeerd, ze kunnen er zeker wel consequenties aan verbinden zoals het ongeldig verklaren van de resultaten, ALS ze van te voren hebben gezegd dat het op manier X en Y moet tenminste. Niets doen is idd geen optie. Dan zul je het opnieuw moeten doen en dat kan studievertraging opleveren enzo. Waar het mij om ging, was puur dat het me heel bizar en stug lijkt dat een examencommissie meteen kan zeggen dat je een fraudeur bent die gefraudeerd heeft, puur omdat je software in een VM hebt gezet. De actie van het in een VM zetten, wil niet zeggen dat je vals hebt gespeeld. Het wil enkel zeggen dat de software mogelijk niet helemaal waterdicht kan controleren of je cheat of niet.
[Reactie gewijzigd door WhatsappHack op 15 december 2021 02:24]