Denk dat je niet ver komt. Stond bij verkoop niet dat het ondersteunt wordt. Het apparaat werkt nu ook gewoon zoals geadverteerd.
Daar is geen speld tussen te krijgen. Ze doen wat ze van de wet moeten meer kun je eigenlijk ook niet verwachten.
Maar als je met wat meer afstand kijkt dan kun je je afvragen of de wet wel het gewense resultaat heeft. De wet is namelijk enorm gericht op hardware. Een apparaat dat je koopt en dan wel of niet stuk is en als het stuk is dan heb je recht op garantie. Dat werkt prima voor apparaten waar stukken afbreken. Als alle onderdelen er aan zitten dan werkt het zoals verwacht.
Maar voor software ligt het allemaal wat moeilijker. De oude definitie van "kapot" werkt niet voor software. Er vallen geen bitjes onderuit die je terug kan plakken. Daar komt nog bij dat we steeds meer afhankelijk zijn van "online" diensten die op ieder moment kunnen veranderen waardoor jouw software niet meer compatible is. Extra lastig is dat de leverancier van die TV niet kan bepalen hoe (bv) Netflix werkt.
We hebben een oplossing nodig. Voor TV-fabrikanten is het lastig om klanten te overtuigen om een dure TV te kopen als die een jaar later mogelijk al niet meer werkt.
Ik zie drie (deel)oplossingen en ik denk dat we ze allemaal nodig hebben.
Ten eerste moeten software updates voor security bugs verplicht worden voor een bepaalde periode (bv 10 jaar voor televies). Telefoons en IoT en de rest van de markt beweegt al die kant op dus dit lijkt me niet controversieel.
Maar dat gaat dus alleen over security, niet over features.
Maar als je eenmaal de infrastructuur hebt om security fixes te doen dan kun je die ook gebruiken voor features.
Ten tweede moeten fabrikanten iets gaan zeggen over de verwachte levensduur van hun apparaat inclusief de software.
Daarvoor zullen ze afspraken moeten maken met leveranciers als Netflix. Of ze dat bereiken door API's vast te leggen of door updates te garanderen mag de markt uitzoeken maar zelf geef ik de voorkeur aan universele API's die niet gebonden zijn aan een leverancier. Maar als je snel wil innoveren is dat misschien niet de beste oplossing. Daar wordt het interessant. Misschien wil Netflix geen 10 jaar vastzitten aan een API waardoor mensen op oudere apparatuur een minderwaardige ervaring hebben. Misschien dat Netflix en LG (of welke bedrijven dan ook) dan iets afspreken over de ondersteuning van toekomstige technieken doormiddel van software updates. Dan zijn we eigenlijk bij waar dit artikel over gaat, het toevoegen van software features aan bestaande hardware.
Ten derde hebben we een 'right to repair' nodig waar ook de software onder valt. Daarmee bedoel ik dus dat we het recht hebben om onze eigen TV open te schroeven of de software te vervangen en dat de leverancier er voor moet zorgen dat dit mogelijk is (realistisch gezien zal daar wel een grens aan zitten). Dat is nodig voor wanneer een fabrikant niet meer wil (bv na 10 jaar) of kan (bv faillissement).
Een PC van 10 jaar oud kun je nog steeds voorzien van de nieuwste software of een moderne grafische kaart. Daar hoeft niemand iets speciaals voor te doen, die hardware en software is daar flexibel genoeg voor.
Sterker nog, je kan Windows of Linux of nog tien andere besturingssystemen kiezen om te installeren.
Wat mij betreft hoeven fabrikanten niet veel te doen zolang er maar ergens een manier is om je eigen software te installeren zonder het apparaat te bricken. Iedere moderne TV heeft een USB-poort en een netwerkaansluiting en een mogelijkheid om firmware updates te doen. Dit is dus geen controversiele stap, we hebben alleen een regeltje nodig dat de TV (of ander apparaat) het installeren van je eigen software niet mag blokkeren.
Een hoop TV's draaien op Android of een ander bekend systeem. Als we custom firmware voor telefoons kunnen bouwen dan moet ook lukken voor een TV.
Misschien hebben we nog een vierde punt nodig: recht op informatie. Daarmee bedoel ik bouwtekening, blauwdrukken, broncode en dat soort informatie. Alles wat je nodig hebt om zelf voor je apparaat te kunnen zorgen. Met name broncode lijkt steeds belangrijker te worden.
[Reactie gewijzigd door CAPSLOCK2000 op 25 juli 2024 16:55]