LG-tv's kunnen filmmakermodus automatisch inschakelen bij Prime Video-content

LG komt met een software-update voor zijn televisies zodat gebruikers de optie hebben om hun toestel automatisch de filmmakermodus te laten inschakelen bij content van de Prime Video-streaming die dat ondersteunt. Dit komt vooralsnog alleen naar modellen van 2020 en 2021.

LG zegt dat het deze week begint met uitbrengen van de hiervoor benodigde update. Als eerste zal de update binnenkomen bij de compatibele modellen van dit jaar. De update komt naar de verschillende 4k- en 8k-modellen van LG die in 2020 en 2021 uitkwamen. Het gaat om televisies die draaien op webOS 5.0 of 6.0. Het is onbekend of deze automatische filmmakermodusoptie op een later tijdstip bijvoorbeeld ook naar de C9 komt; dat is een LG-oled-tv uit 2019.

De mogelijkheid om handmatig te schakelen naar de filmmakermodus is al langer op meerdere, relatief nieuwe modellen beschikbaar en dat geldt ook voor televisies van andere merken, maar de optie om de televisie hier automatisch naar te laten overschakelen was tot nu toe nog niet beschikbaar. LG en Amazon zijn naar eigen zeggen de eersten die deze stap zetten.

Het werkt doordat een signaal in de metadata van de af te spelen Prime Video-content wordt opgenomen. Na de update zal de televisie dat signaal herkennen en automatisch de filmmakermodus kunnen inschakelen. Gebruikers hoeven zodoende geen extra stappen te ondernemen voor deze modus, ook al hebben ze optie om de automatische inschakeling te bevestigen of te weigeren; dat gaat via een pop-upvenster dat in beeld komt. Zodra dat wordt bevestigd, is het alsnog mogelijk om de modus weer handmatig uit te schakelen in de instellingen van de televisie.

Er wordt niet duidelijk gemaakt of meteen alle content van Prime Video ondersteuning krijgt voor het signaal op basis waarvan de televisies de modus kunnen inschakelen. Het kan ook dat in het begin slechts een deel van de content hier ondersteuning voor zal bieden, waarna dat langzaam wordt uitgebouwd.

De filmmakermodus is tot stand gekomen na een lobby vanuit Hollywood. Nogal wat bekende regisseurs willen dat hun films bekeken worden op de manier zoals zij het bedoeld hebben. De filmmakermodus speelt daarop in, door aangepaste kleuren, extra frames door beeldinterpolatie, afwijkende beeldverhoudingen, sharpening en andere beeldverbeteringstechnieken uit te schakelen. Eerder gaf LG aan dat de modus in sdr leidt tot een helderheid van 100cd/m² en een gammawaarde van 2.4.

LG Amazon filmmaker mode

Door Joris Jansen

Redacteur

29-10-2021 • 13:55

102

Reacties (102)

102
101
29
2
0
69
Wijzig sortering
Filmmakers die willen dat hun films bekeken worden zoals zij ze bedoeld hebben, vervolgens allerlei functies van de TV via de stream laten uitschakelen, maar wel accepteren dat diezelfde stream compressed beeld levert van maximaal 15mbps of daaromtrent, waardoor sowieso allerlei artefacten en problemen zoals banding blijven bestaan.
Precies dat en dat ik daarnaast een wil film bekijken zoals het mij het best bevalt en niet hoe de filmmaker het bedoelt heeft.
Je klinkt als iemand die in een restaurant zonder te proeven direct al om zout en peper vraagt (dat vinden chefs ook altijd leuk. Nog leuker (mijn favoriete actie), vraag bij de Italiaan eens om ketchup bij je pasta en kijk of je nog levend naar buiten komt :9 :9 )

Maar alle gekheid daargelaten, het eerste advies wat je overal tegenkomt als je je een beetje in TV's en hun instellingen verdiept, is dat je voor de beste/meest natuurlijke kleuren altijd het cinema profiel of filmmakermodus moet activeren.
Zie dit meer als dat ik mijn bord soep eet en het goed vind na er wat zout bij te doen en dat de kok dan komt mekkeren dat hij de soep zo niet bedoeld heeft en dat hij het wil aanlengen om minder zout te maken.
Maar we verdwalen.
Daarnaast hekel ik gasten die zonder te proeven peper en zout strooien. Ook mensen die ergens van 'proeven' en die onmiddellijk zeggen 'hmm heerlijk' nog voordat ze eigenlijk de smaak goed hebben kunnen waarnemen.
Wat ik niet begrijp dat veel 'tweakers' hier vallen over de Filmakersmodus. Als je dat niet wil en echt op je eigen manier de film wil bekijken dan verbied LG of Amazon dat niet hiermee. Als je de automatische filmakersmodus aan zet, dan krijg je de film te zien zoals de maker dit bedoelt heeft. Dat is voor veel cinefielen wel een voorwaarde om van de film te kunnen genieten en dat gaat dus blijkbaar in tegen de mensen, die graag hun eigen stempel op een film willen drukken.
Gelukkig hoef ik bij hun niet naar films te kijken denk ik dan.

ps. en wat eten in restaurants betreft, hoop ik dat de kok zuinig is geweest met zout, zodat ik dat indien ik dat nodig vind het zelf kan toevoegen, maar vaak zit er eerder teveel dan te weinig op. Dat is eigenlijk wat de meeste TV merken ook doen. Teveel van alles want dat vinden klanten mooi denken ze....

[Reactie gewijzigd door mr.Millenarian op 22 juli 2024 20:32]

Filmmakermodus / cinema vind ik eigenlijk altijd onplezierig. Meestal heel warm rood beeld, wit krijg dan zo'n orange waas erover en de lucht ziet er vaak onnatuurlijk uit. Ik ben iemand die graag naar koel beeld kijkt of dat natuurlijk aan vind voelen ondanks dat het blauwe licht minder gezond is. Ook hou ik niet van film grain en kunstmatige artifacten. Liefs zie ik een film hoe je het uit eigen ogen bekijkt, dus ook geen lensflare. Helaas ondanks ik een oled HDR scherm heb vind ik dat ze soms overdrijven met de donkere beelden of is er nog veel verbetering te halen in gezond balans vaak zat dat ik in donkere scenes gewoon pik zwart zie en details verloren. Terwijl als ik er zelf zou staan met mijn ogen zouden er veel meer details zichtbaar zijn. Maar ben niet vies van om te kijken hoe hun het bedoelt hebben maar mijn ervaring is dat het vaak negatief is.
Je kan toch nog steeds het aanbod bekijken zoals jij het wil/kan met je tv. Er komt alleen een optie dat je aan of uit kan zetten dat het automatisch aan staat.

Ik vind die filmmaker modus eigenlijk niet nuttig, gezien dat de audio een groot aspect van film (serie) kijken is, maar de audio apparatuur nog meer divers is bij mensen thuis. En dan heb je nog niet eens het verschil in gehoor meegenomen.
Het probleem in de audio wereld is echter zo dat alle apparatuur wordt geadverteerd als geweldig en dat de specs die er daadwerkelijk toe doen niet gepubliceerd worden. De meeste fabrikanten doen alsof ze natuurgetrouw zijn, maar voegen dan wel hun eigen sausje toe.

Daarnaast is de gemiddelde woonkamer waardeloos qua akoestiek en is er geen objectief perfecte luidspreker.
Ja - anders had die filmmaker maar theater moeten maken. :Y)

Ik vond bijv. de Snyder-cut van Justice League bijzonder irritant met z'n 4:3 verhouding. Notabene vanwege films is het formaat 16:9 geintroduceerd.... 8)7
Precies dat soort arty-farty geneuzel kan me gestolen worden.

Kan me ook nog een video herinneren over kleuren in films en hoe erg die afwijken per media-release en over de loop van tijd puur door wie het onder handen neemt.

Ik heb hem even opgezocht: https://www.youtube.com/watch?v=KEdgmNZnLs4
oei - klein stukje gekeken en idd - wat verdrietig... ;(

En als de film origineel uit is gebracht met bijv. lage verzadiging van rood deze dan bij de uitzending(?) aanpassen, dat klinkt toch heel apart.

Al die moeite om 1 op 1 de beeldinformatie over te nemen van de bron naar de weergever (scherm) en dan wordt er wat meta-data meegstuurd die dat dan weer overhoop gooit.

Al lijkt dat dan 'leuk' - zoals bijv. bij audio het geluidsvolume naar maximaal zetten tijdens een bepaalde passage. Als dat vanzelf gebeurt dan wordt je daar toch minder vrolijk van in veel gevallen.

Weergave is toch een keuze van de degene die de bron heeft gekozen? Als zou deze het in zwart-wit willen zien...

Het begint als 'handigheid' - want bij een bron met HDR is automatisch HDR aanschakelen idd handig. Maar dat is geen beeld aanpassing in de zin: anders dan de bron.
Op dvd beaver staan vaak bij reviews van oa dvd’s maar ook (4k blurays) de verschillen tussen de releases.

http://www.dvdbeaver.com/film/DVDCompare10/the_matrix_.htm

Er zitten veel classics tussen die in de loop der jaren echt compleet anders qua kleur zijn dan hoe de film in de bios is vertoont.
Nou, nu je daarover begint wil ik ook ranten: Series in zijn algemeenheid, maar ook films die voor Netflix worden gemaakt bijvoorbeeld, en dan geen 16:9 zijn maar breder beeld. 99% van je doelgroep heeft een 16:9 formaat. Oké iets minder door mensen die op hun telefoon kijken, maar dan nog. En dan ga je wat uitbrengen op een ander formaat voor je artistieke ideeën. Houden die ook rekening ermee dat meeste van je doelgroep zwarte randen zit te bekijken?
Het gaat toch om de kadrering die de regisseur/dop voor ogen hebben. Niet omdat jij een 16:9 tv hebt.

Spielberg vertelde ooit in een interview waarom hij saving private ryan 16:9 heeft geschoten terwijl de meeste films in de bios veel bredere kadrering hadden. Geen idee meer wat de reden was overigens, maar dat is vast wel ergens op te zoeken.
Uiteraard, maar ik vraag me toch sterk af of in hoeverre die regisseurs zich echt bezighouden met hoe de kijker het tot zich gaat nemen. Waarom kunnen over het algemeen series wel veel vaker 16:9 zijn dan direct to Netflix films? Weegt het 'voordeel' van de perfecte kadering die de regisseur voor ogen heeft echt op tegen dat zijn hele publiek met grote zwarte balken zit?
De ellende is wel dat het wel voor een 'publiek' wordt gemaakt. Niet voor hem zelf. En dat publiek (de kijkers) hebben nu eenmaal een bepaald apparaat om het te bekijken. Dat moet dan wel optimaal worden benut.
Alsof een audio opname studio besluit het nieuwste album besluit uit te brengen op Edison rolls.... voor het retro-gevoel...

De willekeur van een regisseur (al dan niet voor valide redenen in zijn ogen), kan toch geen reden zijn om de kijker (die er voor betaald) dan maar dwars te zitten? Want dat is het wel als je de duurbetaalde apparatuur maar voor een deel gebruikt.

Natuurlijk heeft een regisseur een zekere artistieke vrijheid maar die is niet onbeperkt.
Mwa weet ik zo net niet, een regisseur wordt juist ingehuurd voor een film vanwege zijn artistieke vrijheid. Die zal dan ook zo zijn redenen hebben om de kadrering te bepalen. Tenzij een producent zegt dat het eind product in bv 16:9 moet zijn.

Wat betreft de audio zijn er genoeg bandjes die nu enkel op casette releasen vanwege dat retro gevoel. Een bandje of zanger kan dat toch zelf beslissen.
Misschien een OLEDje kopen? Heb je daar geen last meer van als je de lichtjes uit doet.
Ik heb een OLED...

Maar gemiddeld is mijn kamer niet 100% verduisterd. Zelfs als hij dat wle is, heb ik Ambilight. Zelfs als ik die uitschakel, heb je gewoon het licht van de TV wat weerkaatst wordt. En zelfs als je je compleet kijkruimte zwart hebt gemaakt daartegen, dan alsnog heb je simpelweg een kleiner beeld door die keuze.
Je kan nog altijd zooming aanzetten haha, maar hoop toch echt dat ze lekker de aspect ratios blijven gebruiken die ze willen (21:9 heeft mijn preferentie). Zelf ook een OLED hier, niks aan de hand, zeker als je een bias light achter je TV zet is de weerkaatsing minimaal of niet.
Prime ziet er hier anders subliem uit. Prima die compressie.
Tja, das al de tweede update waar ik achter het net vis. Ik heb een C9 en krijg zo te zien geen Dolby vision gaming, en nu dit weer.
Hoe prachtig het beeld. Tv's lijken wel de nieuwe telefoons. Twee jaar support en je koopt maar een nieuwe.
Twee jaar support en je koopt maar een nieuwe.
Is je TV nu niet meer bruikbaar dan? Volgens mij heeft de C9 nog de exact zelfde functionaliteit als bij de aanschaf. Tuurlijk is het leuk als ze dit toevoegen, maar als ik het artikel goed begrijp is deze functie gewoon handmatig in te schakelen.

Op het moment dat er binnen de verwachtte levensduur van een apparaat functionaliteiten verloren gaan gaat het natuurlijk mis. Maar iedereen die eindeloze verbeteringen verwacht (zoals bij telefoons) is gewoon verwend.
Dat is natuurlijk onzin, kleine updates zoals deze kunnen best naar oudere modellen worden gepushed. Het is een economische keuze van de fabrikant omdat de toestellen hardwarematig nog prima zijn maar softwarematig achterlopen. Ik zie het meer bij toestellen waarbij apps niet werken terwijl er dus wel prima op gekeken kan worden. Hierdoor moet je dus upgraden of een externe player aanschaffen wat niet nodig zou moeten zijn mijns inziens.
Tuurlijk kan dat en het zou de fabrikant sieren als die het deed, bij veel smartphones is dat ook niet beter...
Je hebt geen recht op zaken die er bij aankoop niet in zaten en hij is dus ook niet slechter dan hij bij aankoop was. ik heb de GX die dus kennelijk nog updates krijgt: ik verwacht dat dat volgende jaar of 2023 niet meer gebeurd en als er dan zaken zijn die ik echt ga missen, of als mijn TV bepaalde nieuwe kanalen niet meer kan tonen omdat een of andere standaard niet meer voorhanden is, dan stop ik er pak-hem-beet 2024 een of andere smart stick o.i.d. in, kijk daar nog een paar jaar mee en dan zal die een paar jaar later wel doorgebrand zijn - ik verwacht niet dat hij zo lang mee gaat als de Pano plasma.
het zou aardig zijn als er modellen waren met een krachtiger SOC+RAM - vaak ook een beperking - waar de fabrikant b.v. 5 jaar updates aanbiedt of een abonnement, maar ik heb dat tot dusverre nog nergens gezien.
Verwend? Waarom zouden we dat wel bij een telefoon of computer mogen verwachten maar bij andere producten ho maar?

Een TV is ook gewoon een scherm met chip erin, als de hardware het niet meer aan kan is het logisch dat je geen updates meer krijgt maar dat is hier niet het geval. Ze willen het gewoon niet updaten zodat je een nieuw apparaat koopt welke eigenlijk deze functionaliteit ondersteund maar niet de software heeft.
Bij een telefoon of computer hoef je het ook niet zondermeer te verwachten. Kijk een in de release notes van de laatste iOS wat er allemaal niet werkt op oudere toestellen.
Ja maar zoals ik al zei is dat dan waarschijnlijk een probleem met je hardware.

Ik weet gewoon van mijn Pixel dat ik de komende 2 jaar de nieuwste Android beta's kan draaien en ook alle nieuwe features krijg van die versie als mijn hardware dat ondersteund.
En de C9 ondersteunt geen Filmmaker Modus. Dat is pas sinds de CX. Dus vandaar.

https://filmmakermode.com/about/
Die filmmaker modus is volgens mij niet zo heel spannend. Ik heb een C8 en heb je tv standaard in film modus staan, wat volgens mij een beetje op hetzelfde neer komt (alle beeld verwerking uit). Wat ik zelf bijzonder vind is dat LG dit bij Prime doet gezien LG geen HDR10+ ondersteund, en dus alleen de standaard HDR10 gebruikt.
Wat heeft HDR10+ met die Prime filmmodus te maken?
Dat LG wel een automatische filmmaker modus voor prime toevoegt, maar niet de uitgebreide HDR standaard ondersteund die Primevideo gebruikt. Ondersteuning voor het laatste zou meer toegevoegde waarde hebben ipv een film modus die je ook handmatig aan kan zetten.
HDR10+ komt van Samsung. Vandaar. Maar de ironie is me ook niet ontgaan :)
Ah, op die fiets.
Is het niet zoals als die ISF Expert modes? Dat is wel waar ik hem altijd op heb staan. Staan ook al die vervelende extra functies uit. Heb zelf ook een C8.
Die filmmaker modus is echt totaal anders dan een C8 in filmmodus. In de LG filmmodus staat heel veel op de achtergrond nog aan (en sommige van die zaken kun je niet eens uitschakelen). Wat dat betreft is de filmmaker modus veel meer richting de game modus waar bijna alle trucjes van je tv worden uitgeschakeld om maar een zo laag mogelijke latency te krijgen.

HDR10+ kan zeker een hardware limitation zijn of gewoon teveel kosten meebrengen om het te programmeren. Dat is op te vangen, maar dan worden de TV's duurder.
Net als bij telefoons. Hoe langer de support, hoe hoger de prijs van de telefoon. Alles wordt doorberekend in de kostprijs.
HDR10+ is van Samsung. Vandaar dat het niet op een LG TV zit.
Hdr10+ is helemaal niet van Samsung. Het is een open standaard.
Dat Samsung het gebruikt en geen DV aanbiedt is puur een geld kwestie.
HDR10+ is zeker wel van Samsung.
Volgende keer eerst zelf onderzoek doen en niet meteen voor de marketing vallen.

https://www.digitaltrends...s-hdr10-plus-hdr-formats/

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 20:32]

Uhh ja, daar staat toch dat hdr10+ niet van Samsung is, maar een open formaat? Dat een van de developers Samsung is, maakt nog niet dat hdr10+ van Samsung is. Juist het open royalty free formaat maakt dat het op zich wel op een LG televisie zou kunnen zitten. (Dat ze het niet doen is een ander verhaal, niets staat ze in de weg het wel te doen)
Ontwikkelt door Samsung en pas open source gemaakt toen het geen tractie kreeg in de markt. En het feit dat de naam Samsung er een hangt, zorgt ervoor dat LG nooit en te nimmer die technologie gaat gebruiken. En dat hebben ze ook zo gezegd. Volgens LG is HDR10+ overbodig door de komst van Dolby Vision.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 20:32]

ik heb een panasonic TV gekocht 3 jaar geleden. Gebruik voornamelijk NLziet / Netflix op deze TV maar je kan beter gewoon via een chromecast / nvidia shield of wat dan ook apps gaan gebruiken. Heel af en toe komt er een keer een update maar word er niet beter op.
Dit heeft niet zozeer met apps te maken maar met feature updates zoals een andere/verbeterde beeldmodus.
Ik heb een C8 en bekijk het iets anders. Ik kocht de TV voor de features die die toentertijd had. Krijg je meer in de toekomst is het mooi meegenomen, maar voor mij niet een must. Ik ben er in ieder geval nog steeds ontzettend blij mee.
Ik kreeg onlangs nog een update voor de c8 die iets met apple airplay of iets dergelijks toevoegde. Beeld is nog altijd top en ook bewegingen zijn relatief vloeiend en natuurlijke kleuren (en dat met alle beeldverbetering uit)
Ik kan het me niet meer precies herinneren maar hoevaak werd een beeldbuis tv ge-update met nieuwe features
Natuurlijk sarcastisch, maar dit is naar mijn idee precies het antwoord op de discussie hierboven.
Je hebt toch het product destijds gekocht, en hij functioneert nog net zo goed/hetzelfde?
Of betalen er mensen een maandelijks bedrag of abonnement dat ze nieuwe functionaliteiten verwachten?
Voor niks komt de zon op. Waarom zou LG nieuwe functionaliteiten toevoegen op "oude" modellen?
Ik heb ervaring met alle 3 de modellen, de C9 (2019), de CX (2020) en de C1 (2021) en ik kan je in alle eerlijkheid zeggen dat de C9 mijn favoriet is van de 3. Filmmakermodus is niets meer dan een kant-en-klare (bijna) goed ingestelde Cinema of ISF Expert modus. Sterker nog. Een aantal inaccurate instellingen staan nog steeds aan of zijn gesloten (grijs) die je afhankelijk van je signaal gewoon zou moeten kunnen instellen. Dat maakt deze modus in feite onbruikbaar als volledig accurate modus. Daarnaast lachen C9 gebruikers CX en C1 gebruikers uit vanwege het gemis aan DTS audio (zowel intern gedecodeerd als passthrough, dus zit je film te kijken zonder geluid) en lachen C9 en CX gebruikers C1 gebruikers uit vanwege een bloated full screen app menu... én... misschien wel de belangrijkste... lachen C9 gebruikers CX en C1 gebruikers uit vanwege de duidelijk flink meer zichtbare dithering (grain) op donkere grijze vlakken. Ja, dit verhelpt beter banding in de donkergrijze delen, maar eerlijk gezegd zien deze er subjectief op de C9 praktisch hetzelfde uit, met als pluspunt dat je niet naar een grindbak aan het staren bent.

Het gemis aan specifiek Dolby Vision op 4k 120hz is praktisch te weinig verschil om je druk over te maken. HDR10 ziet er ook al top uit. Maar geen geluid onder films met DTS audio of staren naar een steentjestuin op donkergrijze delen van het scherm lijkt me een stuk vervelender.

De C9 is daarmee nog steeds dé (Oled) allrounder to beat! Wees content met wat je hebt en veel plezier ermee voor hopelijk zoveel mogelijk jaren nog! ;)
Dat heb ik zelfs met mn C7, ding is net een paar jaar oud...
Ben nog lang niet van plan een andere TV te kopen.
Nouja, ik heb degene die genoemd wordt vorig jaar gekocht, ik vind het prima - daarvoor had ik 'gewoon' een Samsung LED TV (ofzo) die nooit updates kreeg en niks 'smart' aan boord had anders dan dat ie van een mediaserver kon afspelen, ik heb daar niks aan gemist. Ik vind het best een luxe dat TV's tegenwoordig blijkbaar nieuwe technologie en upgrades kunnen krijgen via software-updates. Maar ook stom dat het er niet gewoon standaard in zit.
Maar daaruit blijkt vooral dat hardware producten geen software-huizen zijn. Ze moesten wel software gaan leveren maar kopen dat soms nog liever in.
Ja echt waardeloos voor zulke dure tv's waar de.producent een houding van F U klant van 2 jaar geleden.

Je koopt maar een nieuwe voor een fatsoenlijke ondersteuning. :(
Is deze feature zo belangrijk voor je dat je de televisie niet meer wilt?
Mijn LG C9 tv is gekalibreerd, en heeft standaard altijd alle beeldverbeteraars uit staan (=filmmakermodus).
Als je een goede tv hebt en gekalibreerd is, heb je dat helemaal niet nodig.
Op mijn tv heb ik 2 voorkeuze-instellingen die ik gebruik, en dat is voor een (dag) lichte situatie, en de avond situatie.
Al die andere instellingen verpesten meer het beeld, dan het er beter op wordt.
Tja dat zijn persoonlijke voorkeuren. Jij mag je TV zoveel kalibreren als je wil, maar dat heeft nul impact op veel van de beeldverbeteraars die bestaan. Om maar de bekende mee te beginnen: Motion interpolatie. Ik weet het, schandalig, verschrikkelijk iets, etc. Toch staat hij bij mij gewoon aan. En ja hoewel het vaak feilloos werkt, is het nou ook niet uitzonderlijk dat ik artifacts zie van de motion interpolatie. En als de regisseurs op 48fps+ films gingen uitbrengen, dan ging hij bij mij direct uit. Maar zolang dat niet het geval is, heb ik liever soms artifacts van motion interpolatie dan dat ik naar een veredelde Powerpoint presentatie kijk.
Jij mag je TV zoveel kalibreren als je wil, maar dat heeft nul impact op veel van de beeldverbeteraars die bestaan.
idd, maar je moet zo wie zo een goede basis hebben, dat begint ten alle tijde bij een kalibratie.
Totaal mee eens. Ik kan echt niet naar 24p kijken. Bij mij staat het altijd aan. Op max zelfs. Ik heb er ook Red Dead Redemption mee uitgespeeld op de ps4. Tv maakte er gewoon 120 frames van. Echt genieten.
Ik heb, zeker op oled, heel snel last va. Stuttering bij pans. Dat is dan ook een van de weinige verbeteringen die ik wel aan heb....

Als dat automatisch uitgezet zou worden met film modus zou ik dat heel vervelend vinden...
Eens, op plasma had ik er nooit last van maar op de oled is het echt "schokkend".
Ik kan niet wachten op een techniek die dat eindelijk weer goed oplost, of ze moeten eens 60+fps content gaan maken
Ja op 60fps filmen zou de.oplossing zijn. Maarja dat is niet "cinematic".... Bullshit. Mensen zijn gewoon gewend aan inferieur.

Maar de motion smoothing van mijn Philips werkt verbazingwekkend goed! Dan zie ik het eigenlijk nooit meer. Juiste stand is ff prutsen maar as je die hebt is het heel goed.
de ironie van "nogal wat bekende regisseurs willen dat hun films bekeken worden op de manier zoals zij het bedoeld hebben" gaat vast verloren aan die regisseurs...Ik kijk ook graag m'n content zoals ik m'n eigen apparatuur ingesteld heb (afhankelijk van de ruimte waar ik me bevind, en m'n persoonlijke voorkeuren).
Prima dat ze het "hun" content vinden, maar het is "mijn" beeldscherm.

gratis popup elke keer als je iets opstart, en je mag grasduinen in je TV settings als je een keer 'OK' te snel doorklikt (wat vast de default waarde is bij de popup).

in 't kort: ik ben geen fan van op afstand opgelegde 'defaults' die afwijken van de door mijzelf ingestelde defaults.
Heb je het artikel wel gelezen? Het is een optie.

Wees blij dat die optie er komt. Scheelt mij weer een hoop grasduinen door een woud aan instellingen terwijl ik één simpel doel heb: Alle beeldverbeteraars uit!
Het werkt doordat een signaal in de metadata van de af te spelen Prime Video-content wordt opgenomen. Na de update zal de televisie dat signaal herkennen en automatisch de filmmakermodus kunnen inschakelen. Gebruikers hoeven zodoende geen extra stappen te ondernemen voor deze modus, ook al hebben ze optie om de automatische inschakeling te bevestigen of te weigeren; dat gaat via een pop-upvenster dat in beeld komt. Zodra dat wordt bevestigd, is het alsnog mogelijk om de modus weer handmatig uit te schakelen in de instellingen van de televisie.

de werking lezende: ik krijg dus elke keer een popup waarop ik 'NEE' zou moeten selecteren. en ik moet door m'n instellingen heen gaan lopen aankloten als ik perongeluk een keer 'JA' heb aangeklikt.

prima dat je dit een 'optie' noemt, ik zou het graag hernoemen naar 'ongewenste en onnodige optie' voor mijn persoonlijk gebruik.
(extra pop-up handeling elke keer als ik iets opstart, en met wat pech nog een 'fix je foute keuze' handeling cadeau eens per zoveel tijd)
Dat is triviaal natuurlijk. Door gewoon de filmmaker modus altijd aan te hebben, of handmatig het zo in te stellen dat ze uit staan. Dit is voor als je soms wel beeldverbeteraars aan wil, en soms niet. En die optie hebben, tja, als het mensen blij maakt waarom niet?

Maar zoals het hier verteld wordt krijg je nu elke keer dat je een film start een popup om te kiezen hoe hij ingesteld moet worden. En dan zou ik zeggen: Nee bedankt, blijf lekker bij mijn eigen instellingen staan. Moet ik straks ook elke keer dat ik een nieuw nummer krijg op Spotify de vraag krijg of ik echt niet mijn equalizer instellingen uit wil zetten omdat de artiest het niet bedoelt heeft zoals ik ernaar luister?
Misschien moet de apparatuur een beetje in het midden gaan zitten:
Voor de omgeving waar de apparatuur staat moet je de instellingen zo kunnen doen dat het ook zo blijft.
Voor de zaken die automatisch gaan zou de automaat ook uit moeten kunnen. Ook de instellingen die met het signaal mee komen.

Een regisseur kan dan wel bepalen hoe hij het beeld wil hebben. De uitsnede en mate van inzoomen. Ook de belichting als onderdeel van het geheel. Maar de kleur instellingen, helderheid en dergelijke zou ik toch graag aan de tv en de omgeving over laten. Gelukkig zijn de tijden van NTSC voorbij (die hebben we in Europa gelukkig nooit gehad) maar een zonnetje of een kleurrijke omgeving doet ook heel veel voor het beeld van de tv en daar kan hollywood helemaal niets aan doen.
Anoniem: 159816 @dyrc29 oktober 2021 23:01
De ironie is dat deze instelling juist niet de film zo weergeeft als de regisseurs het bedoelt hebben. Dat is namelijk niet mogelijk met de huidige LCD en OLED tv's. Alleen met BFI is het te doen, maar dat flikkert nog steeds bij veel modellen voor zover ik weet. Plus het verlaagd de lichtopbrengst.
Ik heb eergisteren een update gekregen van de Amazon Prime app op mijn LG BX (2020), en die introduceerde ineens Alexa op mijn tv.

Heb niets zien langskomen van filmmakersmode, maar kan zijn dat ik te snel iets heb doorgeklikt.

Denk dat ik alle smartzooi van LG ga vervangen met een extern apparaat dat ik wel onder controle kan houden. Een TV hoeft van mij bij nader inzien geen permanente internettoegang te hebben. Hoop dat vrouwlief er mee kan leven. O-)

Waar ik wel weer over te spreken ben is dat LG met de laatste update de screensaver no-signal notificatie optioneel heeft gemaakt. Nu kan ik genieten van de mooie kunst als screensaver.
Dan ben ik wel benieuwd welk externe apparaat jij voor ogen hebt waar je controle over kan houden
Gewoon elke PC/Mac/Linux bak die je maar kan bedenken met een draadloos toetsenbord met touchpad. Zo deed ik het voor mijn LG eigenlijk altijd en dit werkte prima.
Bij Linux wil ik hierin nog wel mee gaan maar bij PC & Mac wordt al flink wat voor jou geregeld. Ik weet nog goed hoe elledig het was om onder Windows, Blu-ray spelers aan de gang te krijgen (en houden).

Want ja - je zou eens kunnen gaan rippen...
ShieldTV Pro.
Heb je ook direct de beste 4K upscaling die voor consumenten beschikbaar is en een product dat bizar goed wordt ondersteund door Nvidia.
En alles werkt gewoon. Beeld. Geluid. Passthrough, HDMI-CEC of IR bediening en het is allemaal makkelijk instelbaar.
Er is gewoon geen alternatief voor dit apparaatje.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 20:32]

Ik hoop dat ik dat uit kan blijven houden, ik wil geen apparaat in huis dat continu luistert. Voor de LG TV die ik heb kon ik gelukkig de voorwaarden specifiek voor voice weigeren.
Ik snap niet waarom de filmmakermodus niet altijd kan worden ingeschakeld op het moment dat een video van Prime/Netflix/enz. wordt afgespeeld. Waarom is hier een speciaal metadata signaal voor nodig?
Je kunt het zelf configureren, volgens mij slaan de TV's instellingen op afhankelijk van welke app of welk inputsignaal je kiest.

Ik wist zelf iig niet wat filmmaker modus eigenlijk was, ik dacht dat het voor mensen was die zelf films maken ofzo? rare niche maar vooruit.
Het is onbekend of deze automatische filmmakermodusoptie op een later tijdstip bijvoorbeeld ook naar de C9 komt; dat is een LG-oled-tv uit 2019.
De zoveelste vage uitspraak over de 2019 modellen.
Laat LG nu eens voor eens en altijd duidelijke uitspraken doen of ze support leveren op 2019 of niet en als het technisch niet kan, dit ook toelichten.
Dit voorkomt een hoop gespeculeer.
Verder moet een TV van twee jaar oud gewoon ondersteuning krijgen, voor meerdere jaren.
Zo niet dan staan de huidige modellen uit 2021 maar ook uit 2029 over een jaar hetzelfde lot te wachten. Geen prettig vooruitzicht toch?
Jammer dit geneuzel want de LG OLED’s zijn verder prima.
Alle beeld verbeteraars kan je zelf toch in een preset insteling vast leggen, daar heb je geen update voor nodig (dat moet je toch wel weten met een TV badge ;) )
nieuws: Filmmakermodus komt naar tv's van Samsung, Philips, LG, Panasonic en ...
Zeker, daarom moet het voor LG ook een kleine moeite zijn om deze aanpassing door te voeren. :P
Als je er gewoon vanuit gaat dat je het niet krijgt omdat je een ouder model TV hebt, hoef je je helemaal nergens zorgen om te maken.
De TV krijgt gewoon nog ondersteuning. De apps die bij mijn C9 werden meegeleverd krijgen nog maandelijks updates. Firmware updates zie ik ook nog regelmatig voorbij komen.
(zelfst Pathe thuis krijgt nog updates, terwijl die op mijn Xbox gewoon gestopt is met werken)

Je moet er alleen niet vanuit gaan dat je nieuwe features krijgt die in het verleden nooit geadverteerd zijn.
Er zit verschil tussen ondersteuning van de firmware op de TV en de apps.
De apps zijn onderdelen welke niet door LG ontwikkeld worden maar door externe ontwikkelaars.
LG zet alleen de apps in hun App Store om ze daarna te kunnen gaan gebruiken.

Bugfixes en nieuwe features horen wel degelijk bij software support.
Het is alleen wel zo dat niet alle nieuwe features geïmplementeerd kunnen worden omdat er ook hardware bij betrokken kan zijn, denk dan bv aan HDMI 2.1 welke in de 2019 modellen is gekomen maar niet in de 2018 modellen gezet kon worden omdat de benodigde hardware hiervoor ontbrak.
Kortom bij nieuw features moet je hier wel rekening mee houden.
Heb vanaf 't begin een Apple TV 4 K gekoppeld en alle smart functies uit, nergens last van 😆
Anoniem: 159816 29 oktober 2021 14:19
Schakelt deze modus automatisch BFI in? Want als je motion interpolation uitzet bij een sample and hold display is het niet om aan te zien. Je moet tussen de frames blanks tonen anders is het eindresultaat niet om aan te zien en ook niet hoe de regisseur het bedoelt heeft.
Precies dit! Hoe de regisseur het bedoeld heeft is natuurlijk leuk om vanuit te gaan, maar voor displays anders dan in de cinema is dit vaak niet om aan te zien. Beeldinterpolatie of tenminste BFI is er om de inherente problemen van de beelschermtechniek (sample and hold zoals jij het mooi noemt) te maskeren.
Ik kreeg van de week een software update op mn 86UN85006LA en daar zit deze functie inderdaad in :)
Werkt goed! Viel me gisteravond op. Ook meteen de melding dat het nogal veel stroom gaat kosten, maar goed.

Met de filmmakermodus 'knalt' het beeld wat meer.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.