Gerucht: Valve werkt aan standalone vr-headset

Valve zou mogelijk werken aan een nieuwe vr-headset. Een YouTuber ontdekte in de broncode van SteamVR en in een patent aanwijzingen voor een apparaat met de werktitel Deckard. Dat zou een standalone vr-headset zijn, maar details zijn er niet.

YouTuber Brad Lynch ontdekte aanwijzingen voor de headset na een tip. Hij vond die aanwijzingen in de broncode van SteamVR. Inmiddels hebben bronnen binnen Valve aan Ars Technica bevestigd dat het bedrijf inderdaad intern aan een headset werkt, maar het is nog niet duidelijk of dat moet leiden tot een product dat uiteindelijk in de winkel moet komen te liggen. De headset wordt intern Deckard genoemd. De eerste aanwijzingen daarvoor staan sinds januari in de publieke branches van SteamVR's broncode. Valve zou sinds januari zeker drie verschillende proofs-of-concept hebben doorgevoerd.

Veel informatie over de headset is niet bekend, maar er zijn sterke aanwijzingen dat het gaat om een standalone-headset die ook zonder bedrading kan worden aangesloten op een pc. Dat zou blijken uit het feit dat de code verwijst naar een wifi 6-adapter met twee antennes. Valve zou in 2020 een patent hebben ingediend voor een headset waarvan de antennes zowel aan de voor- als de achterkant van de headset zouden zitten. Dat zou een standalone headset zijn waarmee gebruikers hun hoofd kunnen draaien zonder de verbinding snel te verliezen.

In de SteamVR-code wordt verder gesproken over een optie voor 'een stand-alone layer'. Volgens de bronnen van Ars Technica experimenteerde Valve in ieder geval in het verleden met twee soorten nieuwe headsets, waarvan er een werkt met een draadloze verbinding met een pc, maar ook een headset met een eigen processor zoals de Oculus Quest dat ook heeft. Die headset zou ook gebruik maken van de 'inside-out-tracking' van de Quest. Het bedrijf zou wel moeite hebben om dat proces goed werkend te krijgen op de nieuwe headset. Het is dan ook niet duidelijk of de Deckard-headset ook echt in productie wordt genomen en wanneer dat zou zijn.

Door Tijs Hofmans

Nieuwscoördinator

30-09-2021 • 10:32

84 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (84)

84
84
33
4
0
46
Wijzig sortering
Valve is zo stiekem weg wel stappen aan het zetten in de hardware hoor. De steammachines zijn nooit echt wat geworden maar ik ben zelf nog steeds een heel tevreden gebruiker van de Steam controller en Steam Link en met de index zijn ze gewoon gegaan voor de no-compromise PC VR ervaring en dat is nu na 2 jaar ofzo nog steeds de top of the line. Te duur voor mij op dat moment maar er is niet zoveel hardware die twee jaar na release nog steeds de best in class te noemen is.

Met de Steamdeck lijkt het Valve eindelijk te lukken om hun volledige Steam inventory op linux te laten werken in wat ook nog is een goed uitziend handheld apparaat is. Alle berichten over hoe ze samen met AMD en andere partners de laatse roadblocks (anti-cheat software) wegwerken en optimalisatie van drivers aanvliegen is erg hoopvol. Zeker nu Valve, AMD en developers zich kunnen focussen op een vaste configuratie in tegenstelling tot eerder linux gaming (steam machines) pogingen.

De ervaringen met AMD en Proton op de Steamdeck konden inderdaad zomaar eens landen in een stand alone headset. Mijn gevoel zou echter nog steeds zijn dat stand alone wel beperkt zal blijven tot dingen als virtual Desktop, films kijken in VR, toegang tot de Steam store en wat laagdrempelige spelletjes ofwel gepoort van de quest of tailormade voor bijvoorbeeld wat gaming in de woonkamer (dingen zoals keep talking and nobody explodes bijv.) of beatsaber o.i.d. Het belangrijkste ding van een chip aan boord is denk eerder het helpen met een zo vloeiend mogelijke draadloze PC VR ervaring met tracking leveren. Eerdere patenten lijken daar ook op te duiden door de on board chip te gebruiken voor foefjes om de ervaring vloeiender te maken (zoals de spacewarp van Oculus).

Ik denk alleen dat we geen announcement gaan krijgen voordat de Steamdeck goed en wel gelanceerd is. Hun focus is het komende half jaar duidelijk erop om die ervaring te optimaleseren en de units de deur uit te krijgen. De eerste index is voorlopig nog prima voor wie hem heeft en ondanks dat Oculus met zijn lager prijs veel meer units verkoopt heb ik het beeld dat Valve's marktaandeel in VR games prima is en alleen maar profiteerd van goede verkoopcijfers van de quest.

[Reactie gewijzigd door Rhaegar1 op 30 september 2021 13:14]

Ik kan het eigenlijk alleen maar eens zijn met je woorden. Ik denk dat ze nu een goed idee hebben wat de consument is: een twijfelaar. En zeker over verschillende culturen verspreid zitten er nog steeds verschillen in de mensen die het zeker weten.
De Nintendo Switch liet zien dat consumenten die budget hebben voor 1 soort console niet de keuze hoefde te maken. Natuurlijk speelt daar meer in mee maar het resultaat liegt er niet om. De Wii voor de meeste mensen wel een bekende console liep in Japan zelf bijvoorbeeld voor geen meter omdat het land een meer handheld cultuur is.
En zoals je zegt is de Oculus Quest 2 een van de betere dingen die voor Valve konden gebeuren. Ik zelf ook val binnen deze groep van twijfelaars. Ik heb geen oneindig budget en wil zeker weten waar ik geld in stop.
De Q2 was mijn stap om toch wel echt HLA te spelen (die-hard HL fan) maar naast dat natuurlijk ook wel mijn eerste voet binnen de VR wereld te hebben. En nu weet ik ook zeker dat ik het aandurf om wat meer opzij te zetten voor een meer hi-end headset.
Mijn Q2 gaat nog wel even mee en Valve heeft dan ook nog wel ruim de tijd. Maar gezien de resultaten die de Index levert en de tevredenheid die er in het algemeen over is weet ik wel zeker dat ik de trekker overhaal wanneer zij een headset met inside-out tracking releasen.
Als dit daadwerkelijk in productie gaat en verkocht gaat worden zullen ze denk ik wel een competitieve prijs ervoor moeten vragen.

Facebook heeft op dit moment het monopolie als het gaat om (betaalbare) draadloze VR-headsets en ik denk niet dat Valve hier veel indruk op gaat maken als dit product significant meer gaat kosten.
Ik ben bereid om meer te betalen om niet aan Facebook te moeten.
De vraag is, hoeveel meer?
Ik zou zelf liever een Vive Focus 3 kopen voor 3-4x de prijs van een Oculus, deels om Facebook te vermijden en deels omdat als je toch flink wat geld gaat uitgeven voor een VR headset het zonde is om dan de goedkoopste te pakken
Wat een gezeur om facebook. Lijkt bijna een principe kwestie. Maak gewoon een blanco account aan?
Wat mis ik hier, oprechte vraag?

Zelf erg tevreden over de Oculus Q.
Dit mag niet volgens Facebook eula, en je riskeert dat je blanco en prive account gebanned worden. Dit lijkt helaas dan ook best veel te gebeuren (reddit Oculus en virtualreality zit er vol mee :( )
Dat waar je je geld aan uitgeeft, heeft geld om groter te worden.
Door facebook producten te kopen zorg je dat hun grip op de markt groter wordt.

Koop je een jas met zeehondjesbond, dan worden er meer zeehonden doodgeknuppeld.
Koop je je producten uit China, dan maak je China groter.

Andersom werkt het ook.. koop je biologisch vlees dan vergroot je hun markt en kunnen ze groeien
koop je electrische autos dan steun je de beweging weg van brandstof.

Geld uitgeven is een vorm van stemmen, marktwerking.
Als je geen problemen hebt met Facebook en hun businessmodel en wil je dat zij groter kunnen worden, dan help je met jouw aankoopgedrag mee om dat realiteit te maken.
Heeft niks met Facebook te maken, al is dat ook een goed argument. Het zomaar ineens kwijt kunnen zijn van al je aankopen en je Facebook account niet meer in kunnen tot je Facebook een kopie van je ID-kaart stuurt is niet bevorderlijk voor de gebruikservaring.

Maar ik heb gewoon zoiets van als je een paar honderd euro uit kan geven voor een VR headset, spaar dan door en koop meteen een hoogwaardige optie waarbij je lighthouses kan gebruiken voor betere tracking ipv een budget headset waarbij je over een jaar of twee weer een nieuwe mag kopen omdat nieuwe spellen hogere systeemeisen hebben.
Quest 2 tracking is meer dan prima hoor, zelfs beter dan mijn Rift setup met 2 lighthouses (ff vergeten hoe die dingen heten bij Oculus)
Facebook schijnt vrij streng te zijn en blanco accounts wel eens op te ruimen, dan kan je al je gekochte games kwijtraken, Maar weet niet hoeveel dit echt gebeurt.
Ik denk dat sommige dit met mij eens zijn. Maar het is wel raar dat om een product te gebruiken moet je een account aanmaken bij een partij waar je dat misschien helemaal niet wil. Dan zou ik ook meer betalen zodat ik gewoon een product kan gebruiken zonder een account verplicht aan te moeten maken.
We hebben al eerder gezien dat facebook data aan elkaar knoopt waar dat niet mag. Een apparaat wat volledig bepaalt wat er bij je 2 belangrijkste zintuigen binnenkomt is misschien niet iets wat je aan zo'n bedrijf moet toevertrouwen.
Heb geen blanco account voor facebook. Wel een hele oude account die niks doet.
Zie het probleem met facebook ook niet ook niet echt.
Er zijn al zoveel bedrijven die vana lles van me weten. Zoek maar eens op wat google van je weet.
En ik weet bijna zeker dat hier bijna niemand het verzamelen van data voor gerichte reclame van google heeft uitgezet.
Goed dat je de vraag stelt. Mijn bezwaar is het feit dat FB al vaker voorwaarden, beloftes en afspraken heeft veranderd ten nadele van de privacy. Hun verdienmodel zijn jouw gegevens. Ik vertrouw ze gewoon niet. Het verdienmodel van Valve is vooralsnog niet 100% mijn gegevens, maar mijn geld. Daar zit voor mij het verschil. Dan snap ik je blanco account, maar als ze ook maar op een manier die kunnen linken aan jouw online profiel (wat ze hoogstwaarschijnlijk kunnen) dan doen ze dat.
De Vive Focus 3 is geen VR-headset voor gaming.

Voor zover ik kan vinden kan je er nauwelijks games op installeren dus als je het als gaming-heaset wil gebruiken moet je het al bedraadt doen, waarvoor je veel beter een goedkopere heaset kan kopen.
Bedraad of niet maakt mij vrij weinig uit, de ervaring en tracking is veel belangrijker.

Ik zou ook liever een 'ouderwetse' headset hebben die met lighthouses werkt zodat je overal gewoon perfecte absolute tracking hebt, als je naar de Focus 3 kijkt dan heeft die best wel goede tracking maar nog steeds niet te vergelijken met hoe accuraat lighthouses zijn.
En de ervaring van de Vive Focus 3 is eentje waar je niet draadloos op kan gamen, dus een rivaal van de Quest 2 is het simpelweg niet te noemen.
Blijkbaar wel gewoon hoor:

https://www.youtube.com/watch?v=hNEgv9fWkw8
https://www.youtube.com/watch?v=ftaxKLxfrIQ

Misschien niet extreem veel games die op het apparaat zelf kunnen draaien, en een rivaal van de Quest 2 zal het niet zijn omdat ze een hele andere doelgroep hebben, maar het is mij toch wel heel erg duidelijk welke de betere headset is
Je hebt er dan nog steeds zowel een goede PC voor nodig als een goede en stabiele WiFi-verbinding.

De Quest 2 kan je out-of-the-box, overal gebruiken om VR te gamen zonder daarvoor iets anders nodig te hebben. Dat is een ongekend voordeel ten opzichte van andere headsets.
Yes, zoals ik al aangaf heb ik liever een goede ervaring dan dat ik de goedkoopste koop. Ik zie het standalone kunnen gebruiken van een VR-headset niet persé als een zwaarwegend voordeel, want ik zou 'm toch alleen hier waar ik plek heb gebruiken. Dat hij aan een gaming PC hangt en dus ook voor andere toepassingen (zoals makkelijk film kijken vanaf lokale bestanden in een virtuele bioscoop, en bijv. het laten zien van je desktop of het opnemen of streamen van je beelden in originele kwaliteit) gebruikt kan worden is wat mij betreft juist een groot voordeel.
Ik heb het echter niet over jouw ervaring en wensen, maar de "normale" consument.

De consument die graag VR wil gamen maar daar niet een gaming PC voor heeft. De "casual".

Daarnaast is de ervaring van de Quest 2 prima en de dingen die jij noemt, zoals virtuele desktop, film kijken, etc., kan je er ook gewoon op doen.
Als je het aansluit aan een PC is het een reguliere VR-bril.
De grootste vraag blijft hoeveel meer mensen zijn bereid dat te doen ? Zelf heb ik een quest 2, maar ik zelf nooit €1200 aan een vr headset uitgeven.. ook omdat de techniek daarin extreem snel gaat.
Zullen we eerst het product en de prijs afwachten, voordat we ons gaan vastleggen en speculeren op "als significant meer" ?

Ik zie het wel.
Same here, ik zou dezelfde prijs als de index willen neerleggen als de standalone alle huidige index features heeft met wireless pc er boven op.
Genoeg mensen die meer willen betalen opzich. Maar zelfs de Index was permanent uitverkocht. Als je meer uit wou geven voor privacy kon dat amper.
Het dingetje is, de bedrade VR-bril markt is aanzienlijk anders dan de draadloze, standalone markt.

Een bedrade VR-headset is iets wat alleen gebruikt kan worden door mensen die al een PC of laptop hebben die er krachtig genoeg voor is.
Dit sluit meteen al een groot aantal potentiële consumenten uit.

Een draadloze headset snijdt daarbij ook een hele andere markt aan; mensen die VR willen gebruiken maar er niet het geld voor over hebben om zowel een dure bril als een PC te halen die ervoor compatibel is.
Draad is troep. Ik heb een Quest2 welk ik puur voor PCVR draadloos gebruik met Virtual Desktop. Heb ooit een USB link geprobeerd, dat is iets sneller maar het comfort qua beweging gaat echt drastisch omlaag. De toekomst van VR icm PC is draadloos. Met Wifi 6+ zullen snelheden echt super speelbaar worden maar helaas gaat de quest2 enkel tot 6. Een dedicated wireless dongle link lijkt me ook geen slecht idee.
Ik heb zelf 0 problemen met het draad van mijn cosmos.
Ik zou het vergelijken met 60 vs 144hz. Ooit was 60hz perfect totdat je de betere ervaring proeft. Ik wil nooit meer bedraad VR spelen.
hoe is het beter als iemand de kabel niet voelt? gewoon pullies.
Pullies moet je apart monteren en bukken etc kan je ook wat voelen. Draadloos is gewoon bijna net zo snel en scheelt zo veel moeite. Zelfde met de inside-out tracking wat imo net zo werkt is als base-stations en geen montage fratsen nodig heeft.
inside out werkt zoveel minder dan basestastions
Ik ben het niet eens met het argument dat bedraad prut is, maar pullies zijn echt geen oplossing voor iedereen.

[Reactie gewijzigd door Exhonor op 30 september 2021 11:37]

Ik heb zelf ook een Quest 2, maar draadloos linken met mijn PC werkt alles behalve soepel.

Dat ligt aan mijn WiFi-verbinding bij mij thuis, maar het betekent alsnog dat de ervaring met een kabel beter is ondanks dat ik met een kabel in de weg zit.

Daarnaast ook het probleem dat je draadloos altijd gelimiteerd bent door de batterij van de headset. Nu heb ik zelf niet vaak sessies die zo lang duren, maar het is alsnog onhandig als ik wil gamen en de batterij niet volledig is opgeladen.
Ik heb zelf een 60 eur wifi AX router aangeschafd die ik dedicated voor mijn quest2 gebruik. Vandaar dat ik in de toekomst voor andere headsets een dedicated dongle een beter idee zou vinden maar met de Quest2 lijkt dat niet zeer goed te werken.

Batterij geef ik je geljik in, maar na 3-4 uur ben ik zelf al wel tamelijk moe en heb ik een pauze nodig. Sommige mensen gebruiken ook wel een batterij pack strap. Die kan je vrij makkelijk om-en-om uitwisselen.
Ja, maar het punt is ook dat als je op dit moment draadloos VR wil je eigenlijk niet zo veel keuze hebt. De opties buiten de Quest 2 zijn niet alleen veel duurder maar ook minder goed waardoor je wel een hele grote Facebook hater moet zijn om daarvoor te gaan.

Dan speelt ook nog eens mee dat Valve een zeer vertrouwde partij is bij de pc gamer, met ook een hoge gun factor. Als Valve echt met een draadloze headset op de markt komt die echt gebouwd is voor draadloos streamen (bij de Quest 2 is het meer toeval dat ie het ook kan) dan mag het ding best wat duurder zijn en zullen er genoeg mensen voor gaan denk ik.

Edit: voor de duidelijkheid, ik doel met draadloos VR hier op het streamen vanaf een pc, niet het aparte ecosysteem zoals Facebook dat heeft.

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 30 september 2021 11:19]

Je hebt gelijk, maar mijn punt is dat als Valve er teveel voor gaat vragen dat ik dan niet denk dat ze een deuk gaan maken in de monopolie van de Quest 2.

100 euro meer? Dat is redelijk.
200 euro meer? Dat is nog te overzien.
Maar als het al snel het dubbele van een Quest 2 gaat kosten denk ik niet dat veel consumenten ervoor gaan kiezen.
Het is sowieso afwachten wat het wordt... Is het puur gericht op streamen, dan is het niet een heel directe concurrent voor de Quest (het is dan geen optie voor mensen zonder game pc).

Als het echt ook zonder pc gaat werken dan ben ik benieuwd hoe ze dat aanpakken... Met een ARM soc loop je tegen het probleem aan dat je content moet zien te krijgen. Wordt het misschien een Steam deck in de vorm van een bril? Dan heb je in principe gewoon pc VR games, maar dan is de vraag hoeveel games er goed genoeg draaien.

Interessant in ieder geval, kan nog alle kanten op :)
Ik denk niet dat Valve voor perse de goedkopere betaalbare markt gaat.
Heb zelf de Reverb 2 geannuleerd ten behoeve van de Valve Index. Enige wat ik inderdaad mis is draadloos. Wel getwijfeld om voor de Quest 2 te gaan voor erbij, maar toch voor gepast.
De PS VR voor de PS5 gaat er waarschijnlijk nog wel komen. Mede ook omdat mijn vrouw die wel interessant lijkt.

Moet absoluut zeggen dat de Index kwalitatief wel goed voelt. Maar dat kan ook mijn gevoel zijn om het bedrag te rechtvaardigen. Zelf geef ik liever wat meer in.

Voor inside out tracking en outside in tracking is beide wat te zeggen. Ik denk zelfs dat een combi van beide wellicht nog beter zou kunnen zijn.
Zit zelf nog achter mijn bureau en iets van de vloer op rapen zorgt er voor dat je VR handen op de vloer komen te liggen omdat de lighthouses de controllers niet meer zien.
Andere kant op als je de controllers buiten het zicht van de sensoren op de headset houdt zoals de reverb en de Quest, dan zien ze ze ook niet meer.

[Reactie gewijzigd door Arunia op 30 september 2021 10:46]

Tsja, je betaald natuurlijk gewoon met je data en en een monopolist die zeer duidelijk niet om enige wetgeving, privacy e.d. geeft. Helaas beseffen de meeste gebruikers die verborgen prijs niet, en kijken ze alleen naar de prijs.

Het is dus ook vrij lastig concurreren voor een bedrijf wat wel wat meer moralen heeft. Maar als iemand het kan, dan is het Valve (omdat ze immers ook aan de spellen kunnen verdienen).
Oh please wat een onzin voor een groot deel. En zo marlistisch is Gabe Newell ook echt niet, niet zo naief zijn please.
Het ene is een privaat bedrijf, de ander publiek. De ene komt meestal redelijk positief in het nieuws, de ander niet. Denk dat de bewijslast aan jouw kant zit, of ten minste de naïviteit. Tuurlijk zijn het beide bedrijven, maar de een is duidelijk bezig in een ander gebied (data) en daar krijg je dingen nu immers 'gratis'.

PS Marlistisch?
Alle reacties in de trend van "ik wil best meer betalen als het geen FB is": ik geloof jullie, maar hoeveel mensen gaan dat werkelijk doen? En als een "Quest2 equivalent" €700.- kost, hoeveel kopen die dan?
Als de omzet kleiner is gaat de kostprijs omhoog, wordt die dan €800-900? voor de die-ahrd gamers met een PC van >€2000.- wellicht geen groot probleem, maar voor het grote publiek gaat dat niet lukken... zie marktaandeel FB, nu bij 61% op Steam, dus nog zonder het 1005 aandeel op de Quest games. https://www.roadtovr.com/...tware-survey-august-2021/
Er zijn ook genoeg mensen die meer betalen voor de Index dan voor de Quest en die kost het 4-voudige én is niet standalone te gebruiken. Ik hoop dat het Valve lukt om de prijs onder de 800 te krijgen inclusief controllers maar ook als het over de 1k gaat denk ik dat het nog steeds een prima succes kan worden.

Uiteindelijk is het doel van Valve niet om de Index het grootste marktaandeel te geven maar om de Steam VR store het grootste marktaandeel te houden. Een no-compromise headset die te duur is voor de mainstream maar binnen bereik van de enthusiasts die ze tegen kostprijs of met kleine winst kunnen verkopen zonder te grote afhankelijkheden van fabriekage in Azië is voor hun misschien wel aantrekkelijker dan proberen op kosten de concurentie met Facebook aan te gaan die msischien wel bereid is honderden milljoenen toe te leggen op de headsets.
Deckard... Steam Deck... hmmm, I C wut they did there...

Nee, maar serieus. Ik ben blij met de Valve Index en hoef geen standalone, maar gezien ik een preorder heb op de Steam Deck ben ik wel geïnteresseerd of die twee wellicht samenwerken :)
Dat zal vast kunnen in de zin dat de deck gewoon een pc is, maar ik denk niet dat ze daar specifiek op mikken. Als je draadloos gaat streamen dan is de deck erg zwak voor VR en kun je beter een grote pc gebruiken. Bedraad zit je weer alsnog met kabels te hannesen (zelfs als je de de deck bij je draagt, en je moet dan weer goed opletten dat het ding zijn warmte kwijt kan).

Wat ik eerder zie gebeuren is dat Valve misschien een versie van de bril uitbrengt met de hardware van de deck (of een nieuwere versie afhankelijk van wanneer) om eenvoudige zaken lokaal te draaien (iets als beat saber zal vast lukken), en een goedkopere versie die echt alleen maar kan streamen.

Maar ik verwacht eigenlijk niks op hele korte termijn, voorlopig zijn ze druk met de deck zelf en zou alleen genoeg chips krijgen voor nog een apparaat op de markt al een flinke uitdaging vormen.
Of Deckard als in Blade Runner Rick Deckard ;) Al zat daar weinig VR in. Meer augmented reality.
Juist, grote kans dat de hardware van de steam deck hier ook voor gebruikt wordt, dat kwam zelf bijna naar buiten in een interview.
"I'm Deckard. Blade Runner. Two sixty three-fifty four. I'm filed and monitored."
als blije index gebruiker juich ik dit toe. Een draadloze index met weer betere specs zou mooi zijn. Een standalone zoals quest zie ik zo 123 niet zitten vanwege grafische rekenkracht en flexibiliteit qua games en stores.
In tegendeel maakt mij de bedrading juist niets uit. Ik had liever gezien dat ze de R&D richtten op het lichter en dunner maken van de headset zelf.
Zo zie je maar weer, zoveel mensen zoveel wensen. Maakt natuurlijk ook uit wat je speelt denk ik. Ik speel veel FPS en heb ondanks de cable management via het plafon toch regelmatig dat de draad in knoop zit e.d. Vandaar mijn voorkeur voor wireless.
Ik begrijp alleen even niet wat er nou meer 'stand-alone' aan is dan, zeg, welke andere VR headset.
Wat begrijp je er niet aan? Het is een standalone headset van Valve. Zij hebben enkel headsets die je moet verbinden aan een pc. Hiermee willen ze concurreren met andere merken die ook op dezelfde manier standalone VR headsets hebben, waarbij ik persoonlijk meer vertrouwen heb in Valve dan bijvoorbeeld Facebook met Oculus.
Dat is precies mijn punt: Oculus is toch ook gewoon standalone? Laat ik het omdraaien, zijn er ook VR headsets die NIET standalone zijn?
Alleen de Oculus Quest is standalone, de rest moet allemaal aangesloten worden aan een PC.
Het artikel is daar niet helemaal duidelijk in, en heeft het grotendeels over het koppelen met een PC (wat ook mogelijk is met een Quest).
Dat is niet helemaal volledig. Oculus heeft meerdere headsets. De Oculus Rift moet je ook koppelen aan een computer. Net als Valve's Index headset. Daarnaast heeft Oculus ook de Quest lijn, dit zijn standalone modellen die je niet koppelt aan een PC, waar Valve nu wil mee gaan concurreren.
Index, rift s, primax etc. En dan heb je ook nog de mixed reality headsets gebaseerd op ms vr framework... dus er zijn veel brillen die een pc nodig hebben om te kunnen werken.
Stand-alone headsets hebben een eigen (vaak ARM) processor waar je de games op speelt en eigenlijk altijd inside-out tracking, dus geen base stations nodig. (quest 1&2)

De eerste PC VR headsets moest je altijd met een pc verbinden en maakte eigenlijk altijd gebruik van base stations zoals de vive, rift en index.

Tegenwoordig heb je ook apparaten als de rift S die wel PC VR zijn maar dan wel met inside-out tracking, dus zonder base stations wat het makelijker maakt je setup te verplaatsen.
Standalone betekent dat de headset werkt zonder dat daarvoor een ander apparaat nodig is. Dit is belangrijk want dan heb je geen €2.000 aan apparatuur nodig om VR games te kunnen spelen.
In Valve I Trust
Absoluut! Ik heb een Vive en een Quest 2, maar gebruik eigenlijk alleen de Q2 icm remote desktop en een flinke PC. Als ik die zou kunnen inwisselen voor iets zonder facebook en betere controllers, take my money!
In Valve I Trust
Bedoel je https://www.trust.com/nl/ :') :') :')
Doe niet zo eng!

Hopelijk is Valve meer betrouwbaar dan Facebook.
Ergens ben ik wel blij dat Valve geen sociale media provider is.
Ergens ben ik wel blij dat Valve geen sociale media provider is.
Zijn ze dat niet? Steam komt qua functionaliteit wel redelijk in de buurt. Vriendenlijsten, timelines, forums. De 'activity' page komt zelfs erg dicht in de buurt bij Facebook.
Ze verzamelen alleen niet al je persoonlijke data.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 30 september 2021 11:23]

[...]
Zijn ze dat niet? Steam komt qua functionaliteit wel redelijk in de buurt. Vriendenlijsten, timelines, forums. De 'activity' page komt zelfs erg dicht in de buurt bij Facebook.
Ze verzamelen alleen niet al je persoonlijke data.
Besef wel dat Facebook vele malen erger is dan Valve.
Dus Valve is goed nieuws ;)
Moah, schot in open doel sinds de aankondiging van de steam deck. Dat icm een headset en je hebt een killer combi.
De Index werkt in principe al op de Deck, alleen wel met Windows. Tis eigenlijk ook gewoon een computer natuurlijk. Als Valve dit flikt dan kan dat een grote invloed op Oculus hebben.
Op dit moment is de q2 onbereikbaar qua prijs kwaliteit verhouding. Veel investeren in een duurdere bril alleen om facebook te vermijden lijkt me wat geforceerd. De ontwikkelingen volgen elkaar snel op en straks zit je met een dure bril die links en rechts is ingehaald door iets met een stevig betere fov en of eyetracking zodat je geen dure niet verkrijgbare videokaart nodig hebt voor pc linked gebruik.

[Reactie gewijzigd door HanslH op 30 september 2021 12:11]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee