Twitter test functie om volgers te verwijderen zonder ze te blokkeren

Twitter werkt aan de mogelijkheid om volgers te verwijderen zonder ze te blokkeren. Twitter Support laat weten deze feature momenteel te testen voor webgebruikers. Nu kunnen gebruikers enkel nog mensen blokkeren als ze niet willen dat die hen volgen.

De nieuwe feature voegt een optie toe aan het optiemenu op de volgerpagina op Twitter, legt Twitter Support uit. Naast een account muten, rapporteren en blokkeren kan de gebruiker ook een volger verwijderen. De volger wordt niet op de hoogte gebracht van het verwijderen, maar kan een gebruiker wel opnieuw volgen, in tegenstelling tot wanneer de volger geblokkeerd wordt.

Twitter laat nog niet weten wanneer het de feature gaat doorvoeren naar meer gebruikers, momenteel wordt de optie getest voor gebruikers van de webversie. Wel zegt Twitter dat het makkelijker moet worden om de volgerlijst te beheren.

Twitter test regelmatig nieuwe functies in de strijd tegen intimidatie en ongewenste reacties. In juli liet Twitter weten dat het mogelijk werd om te selecteren welke gebruikers op een tweet kunnen reageren en welke niet, ook na het plaatsen van een tweet. Dat was al mogelijk voor het plaatsen van een bericht. En ook startte Twitter in augustus een test waarin gebruikers misleidende tweets kunnen rapporteren, onder meer als er sprake is van intimidatie.

Door Stephan Vegelien

Redacteur

08-09-2021 • 14:46

34 Linkedin

Reacties (34)

34
30
10
1
0
7
Wijzig sortering
In juli liet Twitter weten dat het mogelijk werd om te selecteren welke gebruikers op een tweet kunnen reageren en welke niet, ook na het plaatsen van een tweet. Dat was al mogelijk voor het plaatsen van een bericht.
Het zal er wel aan liggen dat ik geen Twitter gebruik, maar wat is het verschil tussen een tweet en een bericht? Als ik in het artikel doorklik in de links onder tweet en bericht, wordt het er voor mij bepaald niet duidelijker op :S

Bij de nieuwe functionaliteit om iemand jou te laten ‘ontvolgen’ staat dat de persoon die jij ontvolgt daarvan niet op de hoogte wordt gesteld. Maar als hij naar de lijst met accounts toe gaat die hij volgt, kan hij toch zien dat jouw account er opeens niet meer tussen staat? Juist bij iemand die jou lastig valt zal het maar heel kort duren voordat hij dat in de gaten krijgt en je opnieuw gaat volgen. Of zie ik iets over het hoofd?
Het gaat om het onderscheid tussen voor en na: eerst kon je dit alleen instellen vóór het plaatsen van een tweet/bericht, sinds enige tijd ook na het plaatsen van een tweet/bericht.
Bericht en tweet zijn hetzelfde
Als je iemand normaal blockt, weet die persoon meteen dat deze geblockt is.

Als je iemand softblockt, denkt die persoon dat deze nog steeds volgt. En diens timeline zal op gezette tijden ook berichten van jou laten zien als je mutuals hebt. Want als die jouw tweets liken/retweeten, dan verschijnen ze ook op de timeline van degene die je hebt gesoftblockt.

Normaal blocken gebruik je voor andere gebruikers die jou lastig vallen, of die je totaal niet mag, of waarvan je niet wil dat ze je tweets zien.

Softblocken gebruik je voor andere gebruikers waarvan je gewoon niet wil dat ze je volgen omdat ze niet bij je passen, of waarmee je niet geassocieerd wil worden om wat voor reden dan ook. Hoeft niet per se te betekenen dat je ze niet mag, je hebt gewoon geen behoefte aan ze als volgers.
Wat bedoel je met 'softblocken'? Zo'n functie bestaat niet op Twitter.
In principe een functionaliteit die nu al mogelijk is d.m.v. een soft block: blokkeer iemand waardoor deze persoon je automatisch ontvolgt, en hef dan de block terug op. Maar dan moet je idd eerst wel iemand blokkeren.
Toen ik net actief werd op Twitter had ik daar last van. Twitter importeerde automatisch(?) mensen die m'n email hadden, of die mij op de een of andere manier hadden weten te vinden en hadden gevolgd terwijl ik daar op Twitter niet op zat te wachten. Om zo'n volger te verwijderen moest ik diegene blocken. Als dat nu zonder block kan is dat beter.

In z'n algemeenheid is dat denk ik 'netter' als bijvoorbeeld journalisten bepaalde volgers kunnen verwijderen zonder ze meteen te blocken en daarmee tweets af te schermen, want daar beginnen vaak Twitter gevechten mee met screenshots over en weer en het 'ben geblockt, zie je wel wat een...' argument.
Ik vraag mij af hoe dit gaat werken met lijsten. Veel Twitteraars volg ik niet direct, maar stop ik in een lijst zodat ik kan bekijken wat ik op dat moment wil zien (Space flight, 3d printing, weer, software development).
Kleine moeite: eerst even blokkeren om dan in het daaropvolgende popup-schermpje ze meteen weer te deblokkeren.

Maat toegegeven: Volger Verwijderen is een zinnige optie.
Zomaar wat negatief gaan beweren zonder ook nog maar enige onderbouwing te geven maakt nog niet dat je bewering redelijk is. Dus waaruit maak je nu op dat dit met iets te maken heeft waar jij kennelijk een mening over wil hebben? Niet iedereen hoeft het om redenen die jij er bij wil bedenken een welkomme aanvulling te vinden.
Omdat je dan dingen zoals dit krijgt:

https://www.youtube.com/watch?v=-ORWhX5dfng
https://www.youtube.com/watch?v=YFyn5Dt9B7Y

Waarbij de andere partij je blokkeerd, omdat jij een Normaal argument geeft.
------------------------
of zoals dit:
https://www.youtube.com/watch?v=VSbuO0_fuiE

Waarbij personen of bedrijven jou als "follower" je geforceerd laten Unfollowen, en daarna blokkeren omdat jij hun aanspreekt over wat voor "garbage" ze verkopen/Marketen
-------------

Nog een sterker voorbeeld:
Stel jij ziet 1 van de personen op twitter die jij vlogt, Plots alleen maar gevaarlijke content filmen en vrijgeven [met zichzelf in beeld].
Jij Spreekt deze persoon hierop aan.
Deze persoon laat jouw account geforceerd unfollewen, blokkeert jou daarna, en gaat doodleuk verder.
---------------
Een 'regel' impliceert een restrictie. Dit is het tegenovergestelde; je krijgt meer vrijheid, meer mogelijkheden. Ik snap je link met de "woke bubbels" wel, maar mensen in zo'n bubbel moeten ook zelf kunnen bepalen wie ze als volger willen hebben en wie niet, en vice versa. Door features als deze geef je mensen die mogelijkheid. Gebruikers mogen zelf weten wat ze ermee doen.
Anoniem: 734539
@Bergen8 september 2021 16:58
Edit: Bij verkeerde persoon gezet.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 8 september 2021 16:58]

Het probleem met het behouden van deze bubbels is dat je dingen zoals dit krijgt:
https://www.youtube.com/watch?v=ZOyEA9C4rZk&t

Gezien deze mensen in hun bubbel blijven, en iedereen blokkeren en geforceerd laten unfollowen. krijg je dat ze doorslaan in wat ze doen,

en je hebt niet eens een methode om ze hierop aan te spreken, of tegen te gaan. omdat jij immers hun tweets niet krijgt.
----------------
Niet te vergeten dat je dan ook nog vele malen ergere ANTI-VAX groepen krijgt, die nog meer Anti "corona" propoganda verspreiden.
rapporteren heeft geen zin omdat jij hun tweets niet kan zien.

[Reactie gewijzigd door darknessblade op 8 september 2021 22:05]

Ja, lastig. Tegelijk kan ik me voorstellen dat iemand bijvoorbeeld een stalker zou willen kunnen blokkeren/geforceerd laten unfollowen. Maar iemand kan ook een nieuw account openen, onder een nieuw emailadres en die persoon weer gaan volgen. In die zin zijn het sowieso halve maatregelen. Is er wel een goede oplossing/tussenweg?
De enigste goede oplossing zou betere moderatie zijn.
------------------
waarbij ge-reporte tweets door meerdere mensen moet worden gecontroleerd.
Niet te vergeten dat deze personen niet in hetzelfde land mogen wonen of familie hebben in dat land.

Hierdoor voorkom je bij BV politieke misinformatie, van Trump. dat je niet hebt dat dit wordt gecontroleerd door een amerikaans iemand, maar door iemand die niets/vrijwel niets te maken heeft met het gehele politieke beeld.
-----------------
Het voorbeeld van een stalker heb je wel gelijk in, maar vaak hebben stalkers al meerdere accounts klaar staan, om zo het algorytm/twitter systeem te foppen zodat deze geen of weinig errors geeft met al die accounts.

met telefoon verificatie gebruiken ze vaak ook burner phones.
--------------
Ik snap ook niet dat je gedownvote wordt. Want je hebt domweg gelijk, twitter heeft een groeiend probleem met een toxische minderheid van rechtsextremistische trollen(legers). En dus komen ze met steeds meer mogelijkheden om je timeline vrij van dat soort rapalje te houden.
Heel raar dat je rechts extremistisch noemt, dat is juist de groep die als eerst gedumpt is op twitter,

de zogeheten woke cultuur is veel irritanter en dusdanig breed dat je het nooit goed doet.

Te weinig kleur, te weinig lghbt…. , te weinig dikke mensen, te weinig vegetarisch veganisme, cultural appropriation, etc, etc.

Je ziet de trend keren dat er meer dedicated sites komen waar al dat gerommel minder platform heeft. Twitter wordt eerder gebruikt als verkondiging en wordt verder ontweken simpelweg omdat de negativiteit snel de bovenhand krijgt van een klein groepje mensen.


De queens van social media, Kardashian-clan, die zijn er in principe vanaf en hun accounts zijn in beheer. Daar staat een team achter waar niks meer of minder wordt gedaan dan posts verwijderen, blokkeren, etc.
Het "voordeel" van Woke cultuur is dat het zichzelf langzaam uitdempt. In VS is het credo al, once you choose Woke, your business goes broke. Idealen, met weinig financiele onderbouwing.
Mensen hebben een kort geheugen en veel van die bedrijven doen het vrij goed.

Om je een voorbeeld te geven, na de sluiting van Renault Vilvoorde was er een algemene volkswoede, maar na een paar jaar was iedereen dat vergeten en was Renault één van de bestverkochte merken in België.
Ha ha ha, ja 2 tot 3 weken heb ik vernomen. En met logica ga je mensen ook niet begrijpen. Zelf ontdekt en Startrek liet dat ook al zien met Data en Vulcans
Wat willen we nou, mensen?

*Jeugd gedraagt zich racistisch op straat*
"Waarom spreekt niemand ze aan?! Waar zijn de ouders?!"

*Jij doet op internet racistische uitlatingen*
"Waarom word ik hierop aangesproken?"

Oh zeker, heel irritant als iemand je erop wijst dat de ideeën die je had, waarvan je dacht dat ze heel normaal waren (en dat waren ze ook in jouw bubbel), eigenlijk domweg racistisch of seksistisch zijn.

De eerste keer dat ik hoorde "Zwarte Piet is racistisch", dacht ik ook "tief heen, blijf van het feestje van mijn kinderen en de tradities uit mijn jeugd af". Totdat ik Humberto Tan hoorde over -zijn- jeugdervaringen met het Sinterklaasfeest. Je verplaatsen in de ander doet het kwartje vallen. En als je het eenmaal ziet, krijg je het niet meer ongezien.

Da's het probleem met racisme en seksisme onderkennen, als je een witte man bent. Je hebt geen idee wat het is, want je hebt het zelf nooit zo ervaren. Sterker nog, je hebt alleen maar voordeeltjes gehad, en toegeven dat die rugwind in je leven niet alleen je eigen prestatie is valt niet mee.
witte man
Domme westerling 🤣 Je komt aan iemand uitleggen die afrikaanse roots heeft, dat er witte mensen zijn.


Even voor de goede orde;
in afrikaanse landen spreken ze elkaar niet aan met “zwart/wit”. Nog een wake-up call,
https://www.un.org/esa/so.../fact-sheets/YouthPOP.pdf

De illusie dat “wit” überhaupt iets betekent 🙂


Wordt volwassen want binnen een etmaal ziet de wereld er compleet anders uit.
Anoniem: 734539
@JurGor8 september 2021 17:06
Rechts? Het overgrote deel op grote social media sites is links georiënteerd. Als je een 'rechtse' uitspraak doet, dan wordt deze van alle kanten aangevallen of wordt je flink gedownvote. Ook al zijn dit legitieme uitspraken die totaal niks met etniciteit, leeftijd, geloof of andere zaken te maken heeft waarmee je personen kan identificeren.

Het zou overigens geen probleem hoeven te zijn als deze "rechtse" mensen zoals jij stelt een eigen platform konden hebben, maar links georiënteerde media heeft het vrijwel onmogelijk gemaakt om een rechts georiënteerd platform te hosten of bezoeken, omdat Apple/Google deze apps blokkeren en Amazon de hosting van de sites lam heeft gelegd.

Als je de definitie van virtue signaling wilt moet je de gemiddelde Twitter gebruiker erbij pakken. De grootste goed doeners die alles en iedereen willen cancelen hebben altijd een combinatie van het volgende in het profiel:
- Anti-politie
- Pronouns/Genderaanduiding
- K-Pop of Anime avatar
- Seksualiteit in volle glorie uitgelegd

Dit zijn geen profielen die je bij een 'rechts' persoon hoeft te verwachten.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 734539 op 8 september 2021 17:07]

- K-Pop of Anime avatar

Dit zijn geen profielen die je bij een 'rechts' persoon hoeft te verwachten.
De andere drie punten zou ik inderdaad niet op een profiel van een rechts persoon verwachten maar deze toch echt wel.
Ik zou het om draaien naar links-extremistische als ik jou was of je bent niet erg op de hoogte van Twitter
Het is gewoon beiden, maar in het Nederlands zie ik toch vooral "rechts". Vooral reacties onder nieuwsberichten zijn erg naar, en Twitter doet er niks aan. Je kunt hele bevolkingsgroepen de dood wensen en dan krijg je alleen een tijdelijke ban.

Maar ik heb een hekel aan die tweeverdeling links/rechts, want het heeft meestal weinig met economisch links/rechts te maken. Noem het gewoon allemaal extremisten.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 8 september 2021 16:11]

Anoniem: 734539
@Wolfos8 september 2021 17:18
Linkse media wilde graag dat Gab en andere rechtse platformen verbannen werden en dat is ze goed gelukt, onder het mom van "Er wordt racisme toegelaten op het platform". Maar gebruik vervolgens Twitter Advanced Search en zoek eens naar een term zoals het N-woord dan kom je berichten tegen die teruggaan tot 2007.

Ofwel dit soort berichten staan al 14 jaar op het platform en is niet gemodereerd, maar een Rechts platform kan niet want 'racisme'. Want iemand die links is kan geen racist zijn natuurlijk en dit komt ook vast niet voor op een links platform.

De term Kaas kan je veranderen naar iedere willekeurige term om troep terug te vinden.
https://twitter.com/search?q=kaas until%3A2008-12-31 since%3A2006-03-21&src=typed_query&f=live
Haha wat een snowflake, boos dat-ie tegengas krijgt.
Hoe dan? Tweakers heeft geen filtermogelijkheid. Zijn alle Tweakers bij elkaar één grote bubbel? Ik kies er voor je reactie gewoon te lezen. Ben ik nu niet woke? Of juist wel?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee