OnePlus Nord 2 5G krijgt aangepaste MediaTek Dimensity 1200-soc

De OnePlus Nord 2 5G krijgt een aangepaste versie van MediaTeks Dimensity 1200-soc mee. De soc zou aangepast zijn voor verbeterde AI-taken, waardoor de smartphone met de soc betere foto's zou kunnen maken en het gebruik van de smartphone soepeler aan zou voelen.

De smartphonefabrikant zegt te hebben samengewerkt met MediaTek voor de aangepaste Dimensity 1200-soc en noemt de aangepaste soc Dimensity 1200-AI. Deze 'krachtigere' processor zou beter zijn in het uitvoeren van kunstmatige-intelligentie-taken, zoals 'AI-ondersteunde imaging' voor betere foto's, verbeteringen aan de display, betere responstijden voor 'snellere en soepelere gaming' en 'veel meer'.

OnePlus en MediaTek geven niet aan wat er concreet aan de soc is verbeterd. AndroidPolice schrijft dat de smartphone met de verbeterde chipset 22 verschillende scenes moet kunnen herkennen, waarbij het de kleuren en contrast automatisch al aanpassen om betere foto's te kunnen maken. Ook moet de camera met de betere soc foto's in weinig licht kunnen maken. Daarnaast moet de soc zorgen voor live hdr-effecten bij video's en ondersteuning voor digital overlap high dynamic range.

De Nord 2 5G wordt op 22 juli onthuld. De smartphone krijgt volgens OnePlus ook verbeteringen op het gebied van opladen. Tweakers schreef vorig jaar een review van de eerste OnePlus Nord.

Door Hayte Hugo

Redacteur

08-07-2021 • 15:19

39 Linkedin

Submitter: TheVivaldi

Reacties (39)

Wijzig sortering
OnePlus en claims mbt foto-kwaliteit moet je altijd met een enorme korrel zout nemen. Zolang de software erachter nog steeds achterloopt ten opzichte van een aantal concurrenten, zal een aanpassing aan de SoC weinig verschil maken.
Is toch geen rare bewering dat als de soc verbeterd is dat die dan ook wellicht betere foto's kan maken? Dat ze achterlopen op de andere high end met betrekking tot foto's doet daar niets aan, ze kunnen toch nog steeds zichzelf verbeteren? Toch juist goed dat ze bezig zijn het te verbeteren?
Wat hij zegt is dat alléén een andere SoC geen verbetering aan de camera brengt.

Of ga jij ook je CPU upgraden als je webcam tegenvalt?...
Mooie vergelijking met de webcam, geweldig....
In het artikel staat toch echt:
''Deze 'krachtigere' processor zou beter zijn in het uitvoeren van kunstmatige-intelligentie-taken, zoals 'AI-ondersteunde imaging' voor betere foto's''

Bewerking van de foto's kost cpu kracht, smartphone camera's leunen zwaar op software matige bewerking, dus als je een cpu hebt die daar beter in is, dan zou die betere foto's kunnen maken.\
Dusja, de betere soc kan zeker verbeteringen aan de camera brengen.
Maargoed dan moet OnePlus ook wel de goeie keuzes maken. Mijn OnePlus 7 pro (inmiddels misschien anders) heeft echt bizar weinig detail en is soms beetje te heftig qua contrast en saturatie. Je kan hier nog zoveel AI (lees algoritme) tegen aan gooien maar zal niet perse een betere foto betekenen.
Feit blijft dat bewerken van de foto cpu kracht kost, en je met een krachtigere cpu dus meer berekeningen kan doen in dezelfde tijd, niet vreemd dat dat zich eventueel kan vertalen in een betere kwaliteit foto,hoeft niet natuurlijk, maar dat het zou kunnen is geen raar idee.
Je hebt helemaal gelijk, maar het begint bij een goeie sensor+lens. Met crappy hardware kun je er zoveel AI tegenaan flikkeren als je wilt, maar daar waar informatie bijverzonnen wordt, ga je artefacten zien in allerlei vormen. Geen enkele hoeveelheid software-beeldverwerking staat ook maar in enige verhouding tot een briljante sensor+lens.
Dat klopt, maar laat het nou net zo zijn, dat ze allemaal dezelfde sensors gebruiken, en de duurdere modellen natuurlijk de betere lenzen. Maar als de lens de ''bottleneck'' is dan kan geen hoeveelheid software verwerking daar iets aan doen daar ben ik het zeker mee eens.
Apple M1 heeft bewezen dat je betere webcam beeldkwaliteit krijgt dan met een computer met Intel variant. .
Wat heeft dat met de M1 te maken? Is het niet dat toevallig die laptop een fatsoenlijke camera heeft, en alle andere laptops niet?

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 10 juli 2021 18:45]

Daarom altijd gewoon lekker de Google Camera ports gebruiken. Goede ervaringen mee: https://www.celsoazevedo....id/google-camera/links/#O :)

Alhoewel: https://www.celsoazevedo..../google-camera/f/post-05/

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 8 juli 2021 15:40]

Let wel dat deze ports afhankelijk zijn van de SOC. Ik weet dat ik destijds op mijn S20+ geen port kon vinden omdat we in EU geen normale Snapdragon kregen, maar die Samsung eigen creatie. Ondertussen zullen ze er wel zijn, maar zeker nu dat er weer een exoot komt kan het even duren.
Daarom link ik expliciet naar de O van OnePlus.
Dat en ook dat wat ze hier omschrijven Huawei in 2017 introduceerde met de Kirin 970. Die kon ook iets van 22 scenes herkennen en kwam ook in budgettoestellen rondom deze prijsklasse (Honor 10). Ik begrijp uit dit bericht vooral dat we na 4 jaar bij Mediatek en OnePlus gelukkig ook dat niveau eindelijk bereikt hebben. De verdere omschrijving van het 'AI' gebeuren lijkt ook 1op1 uit de Huawei marketing van de Kirin 970 te komen. Nou toppie. Er zijn nog geen toestellen van OnePlus die foto's maken als die toestellen toen deden, dus misschien dat dit ook ergens op gaat lijken. Ik betwijfel het wel.

De hardware is/was trouwens bijzonder nuttig door het op je telefoon kunnen indexeren van afbeeldingen. Zo kon je afbeeldingen per persoon en per type object of omgeving laten berekenen, zonder, zoals bij google phones, al je foto's in de cloud te hangen. Ik hoop dat One'Plus' zoiets ook inbouwt.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 8 juli 2021 15:39]

Die Nord was nog best populair, maar ik vond het echt een zwaktebod. Geen stereo speakers, de speaker die er op zat was zelfs heel slecht, te veel camera's die niks doen of heel slecht zijn (de main camera is redelijk), geen uitzonderlijke accuduur oid. En dat moet dan 400 euro kosten. Kan je echt veel beter die paar 100 bij leggen voor een oneplus 8T.
Een paar 100 bijleggen op een aankoop van minder dan 300 euro.... Dan zit je toch totaal niet meer in dezelfde categorie. De OnePlus Nord is een prima prijs kwaliteit telefoon, zeker vergelijkbaar met een Samsung A52.
Ding was 400.
Ik snap nooit zo waarom mensen stereo speakers willen hebben op hun mobiele telefoon. Stereo is een effect en daar geniet je het meeste van als speakers redelijk uit elkaar staan en wat verder weg. Bovendien wordt de sound bepaald door de grote en zwaarte van de speaker. Dus liever één groote speaker ipv 2 kleine. Dat zie je ook bij Sonos terug.
Omdat.

Ik lig wel eens op de bank en dan kijk ik een filmpje. Dan wil ik daar een beetje prima geluid bij. En de meeste telefoons bieden dit tegenwoordig. De Nord niet.
Je kijkt op de bank een filmpje op je telefoon met een geluid aan... Misschien ben ik luxe gewend. Maar dan pak een van de volgende items in ieder geval: luidspreker, oortjes, koptelefoon, laptop, televisie.

Voor soms dat ene YouTube filmpje, mis ik weleens een stereo speakers. Maar wanneer je samenwoont, wil je dat ook niet je partner aan doen.

Het is in the ieder geval wel minimalistisch, alles op je telefoon doen.
Jep. Gewoon. Als de kinderen op bed liggen, en ik even een 6 minuten filmpje wil kijken van jerryrigeverything oid, voordat ik op ga ruimen. Daar ga ik geen koptelefoon voor pakken.
Aah, miscommunicatie dus. Bijeen filmpje, denk ik aan een film. :)

Maar inderdaad, voor dat soort gevallen zijn goede speakers wel handig. Maar voor degelijke doeleinden voldoet de Nord prima. Ook al is het mono.
Die Nord was nog best populair, maar ik vond het echt een zwaktebod. Geen stereo speakers, de speaker die er op zat was zelfs heel slecht, te veel camera's die niks doen of heel slecht zijn (de main camera is redelijk), geen uitzonderlijke accuduur oid. En dat moet dan 400 euro kosten. Kan je echt veel beter die paar 100 bij leggen voor een oneplus 8T.
Hier een Nord gebruiker. Er is helemaal niks mis met de speaker. Wel moet je ff de Dirac Tuner goed zetten, want die verpest een hoop. Jammer dat het niet stereo is, maar daar hecht ik zelf weinig aan (ik gebruik altijd een koptelefoon of BT-speaker).

De main, front, wide en front wide, zijn best goed. De main is super goed (op papier), maar de software is wat minder. De macro is een gimmick.

Maar ter vergelijking, voor een telefoon met de 765G, is de One Plus Nord best goedkoop. https://tweakers.net/smar...5LzFGyilYyNDc2MlGKra2tBQA En ondertussen is die €319,-.
Ik dacht even "oh nee, niet een Mediatek SoC". Maar qua raw performance is de 1200 bijna 2 keer zo snel als de 765G, welke in de huidige Nord zit. De 765G is al een vrij rappe SoC en zit ook in de laatste Pixel.
Nu maar hopen dat de support goed zit vanuit Mediatek. Want dat was in verleden nog wel een dingetje, met name de drivers voor nieuwere Android versies.

https://nanoreview.net/en...s-mediatek-dimensity-1200

[Reactie gewijzigd door Bliksem B op 8 juli 2021 15:51]

Mja, leuk die performance. Mediatek heeft wel vaker laten zien dat ze voor één toepassing goed kunnen optimaliseren, maar dat het dat niveau nooit meer gaat halen het moment dat er met een andere instructieset gaat worden gewerkt. Is dus een beetje een gok wat betreft waar Android / OnePlus met de software heen gaat. Mediatek staat daarnaast ook wel bekend om vrij extreme koeling behoeften in hun high end producten. Ik verwacht dan ook dat deze chipset lekker snel is bij een korte test, maar in gaat zakken het moment dat je er wel b.v. 5 minuten een game op speelt of op gaat werken met navigatie / foto video materiaal.

De link is daarnaast hieronder al gepost, maar het hoofd van product planning van de Nord gebruikt dus zelf nu al blij 4 maanden lang een iPhone ipv een One+ product. Jup, de Nord 2 wordt een toppertje. ;(
Tests, schmests… Eén van mijn toestellen heeft een Helio P90 en ik heb nog nooit traagheid ervaren, ook niet bij zware apps of spellen, zowel op Android als Ubuntu Touch. En de P90 is inmiddels stokoud vergeleken bij de 1200…
Mja, inderdaad, ik kan ook vaak weinig maken van de benchmarks bij reviews van smartphones. De kwaliteit van de ROM bepaald veel meer. Natuurlijk kan een relatief zwakke videochip bijvoorbeeld roet in het eten gooien om soepel scrollen ter ervaren ofzo.

Maar je noemt hier de P90 "stokoud" maar dit was eerlijk gezegd misschien wel Mediateks beste chipset ooit. Hij kon de toenmalige snelste 855 snap misschien niet aan, maar kwam toch op 80-90% van diens snelheid. En de 855 komt nog in ALLES goed mee. Daarnaast had de P90 1866mhz RAM snelheid over twee kanalen. Ja, trager dan de 2133 en 2400mhz van snapdragon, en maar over 2 kanalen, maar dit is nog steeds laptop domein performance. De 1200 gaat hier dubbel en dwars overheen... Maar is netto maar 20% sneller. De afgelopen 2 jaar groeien de specs de pan uit, maar de performance zit een beetje op een plateau.

De 1200 is nog steeds A55 arch. En van 12 naar 6nm gegaan. Maar het stroomverbruik is behoorlijk omhoog. Buiten de IO, denk ik dat je niet eens zoveel meer krijgt in de 1200 als in de P90. Speculatief natuurlijk allemaal.

Dit alles voelt een beetje aan als Sandy Bridge. De P90 is een soort 2500K en de 855 en nieuwer als een soort 2600K. Ja, er zijn nieuwe chips, maar ze worden veel warmer en hebben throttle issues. Ja, memory en netwerk snelheden zijn ontploft. Maar eh... wat ga je doen met die 2,5GBit/s download snelheid op je 128GB die maar 140MB/s aan kan?!

En dit komt totaal niet naar voren uit synthetische benchmarks.
Ik bedoelde dat 'ie qua introductiejaar stokoud is vergeleken met de 1200, niet dat 'ie niet goed meer is. Ik heb nog elke dag plezier van de prestaties van de P90 :)
Leuk dat 'ie snel is, maar als de support er snel mee kapt, is het nutteloos. Zie ook mijn reactie hier: https://forums.oneplus.co...et.1464619/#post-23414234
Ja er gaan mooie dingen aankomen qua smartphone socs.

- Samsung zijn samenwerking met amd.
- MediaTek die steeds betere socs maakt waardoor ze steeds meer kunnen concurreren met qualcomm.
- En natuurlijk qualcomm en apple die al top
socs maken.

Alleen jammer dat huawei met Kirin gestopt is.

Concurrentie is heel mooi voor de consumenten en ontwikkelingen.
MediaTek verwacht je idd eerder in een ultra low-end toestel - lees onder de €90 - dat ik wacht wel de reviews af, ik ben voorlopig nog tevreden met mijn Nord.
Vaag, had dit artikel gisteren al gesubmit (en vandaag ook nog de aankondiging van de aankondiging). De Nord 2 5G wordt inderdaad op 22 juli onthuld, was handig geweest als er naar gelinkt werd. Bij deze: OnePlus Nord 2 5G: pushing the limits of a great everyday phone
Ik had dit artikel ook gisteren ingediend, dus ze hebben je niet genegeerd, maar blijkbaar alleen mij vermeld als inzender. Maar je hebt wel gelijk wat betreft de aankondiging: die link had er wel bij gemogen in het artikel. Goed dat je die bij deze nog even geplaatst hebt :)
Dat kan dus niet, tenzij we allebei een compleet andere link hadden ingestuurd. Ik had die direct van het forum gesubmit en als jij hem dan daarna had ingestuurd had jij een "artikel is al gesubmit"-melding moeten krijgen. Die heb ik ook niet gehad.

Anyway, het hele submitsysteem begint een beetje irritant te worden, helemaal als je maar moet gissen waarom.

[Reactie gewijzigd door AnonymousWP op 8 juli 2021 17:21]

De Nord 2 5G wordt op 22 juli onthuld.
Wat is dit dan? :?

Of gaan we op 22 juli pas zien hoe de telefoon eruit gaat zien? Ik heb daar nml al wel een aardig idee over.
Dan zal ik nu toch nog steeds eerder voor de Google Pixel 4a gaan dan deze.
A. De SoC van MediaTek blijft voor mij toch altijd net niet
B. Camera van de 4a dmv de software is toch erg goed. (zeker qua prijs klasse)
C. Software en updates daarvan
D. Prijs waarschijnlijk.
Zou deze WiFi 6E ondersteunen? Hoop dat dit snel doorkomt op de midrange toestellen.
Mediatek is iets waar je ver vandaan wilt blijven. Heb daar nog nooit een "ok" ervaring, laat staan goede ervaring mee gehad.
Net de Poco F3 gehaald. Alle betaalbare OP toestellen hebben iets teveel minpunten.
Ik mis oxygenOS wel en de F3 heeft ook geen slider of 3.5 jack. Verder niets dan lof voor wat hij wél heeft. (8gb/256gb, oled 120hz, snelle zuinig soc, 5g, mooie stereo speakers, macro- en groothoeklens) En dat voor €314.
Van OP de One en de 5t gehad, maar ook die laatste was al niet meer concurrerend.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee