Afbeeldingen tonen Philips Hue-lampen met lichtopbrengst tot 1600 lumen

Signify kondigt volgens Hueblog.com in augustus of september diverse nieuwe Philips Hue-lampen aan. De site toont afbeeldingen waarop Hue-lampen staan met en lichtopbrengst van 1100 en 1600 lumen. De meeste Hue-lampen gaan nu niet verder dan 806 lumen.

De Philips Hue-lampen met hoge helderheid hebben een andere vorm dan de huidige E27-lampen van Signify. Volgens Hueblog.com zijn ze groter omdat er vanwege de hogere warmteontwikkeling betere passieve koeling nodig is. Op de afbeeldingen staan varianten met E26-fitting, dat is de Amerikaanse equivalent van de Europese E27-fitting. Beide lampen kunnen wit licht en kleur weergeven

Ook toont de site een afbeelding met drie nieuwe Philips Hue-varianten in de Filament-serie, waarin de leds in een zogenaamde 'gloeidraad' zijn geplaatst. Daar verschijnen White Ambiance-varianten van, met licht waarvan de kleurtemperatuur instelbaar is. Tot slot komt er een nieuwe kleine E14-lamp in de Filament-serie.

Signify zou ook werken aan nieuwe lampen die meerdere kleuren tegelijk kunnen weergeven. De fabrikant heeft dat tot nu toe alleen toegepast in zijn Gradient Lightstrip. Meer details daarover zijn nog niet bekend.

Philips Hue-lampenPhilips Hue-lampenPhilips Hue-lampen

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-07-2021 • 08:03

165

Submitter: MarkAdriaanse

Reacties (165)

165
162
103
8
0
51
Wijzig sortering
Bart ® Moderator Spielerij 2 juli 2021 08:08
Voor degenen die net als ik nog niet helemaal gewend zijn aan lumens: een ouderwetse gloeilamp van 100 Watt produceerde zo'n 1300 tot 1500 lumen. Ik gebruikte dat soort lampen niet omdat ze voor mij veel te fel zijn voor normaal gebruik in huis. Ben dan ook benieuwd wat de usecase voor deze lampen gaat zijn...
Het is inderdaad heel erg fel, maar dat ze tot zo fel kunnen wil niet zeggen dat je ze altijd zo fel wilt zetten. Daarnaast zie ik weldegelijk toepassingen voor in huis, om bijvoorbeeld overdag bij te verlichten op donkerdere plekken in huis, of als sfeer verlichting ook overdag.
Het punt van Hue is daarbij: volledig traploos dimbaar.

Dus je KAN dan veel licht maken, maar hoeft niet.

Wij hebben in onze nieuwe badkamer 15 g10 spots. Aannemer: u is gek! Nee hoor, zo kan ik alles op een mooie manier uitlichten. Ze hoeven en staan niet vaak allemaal volle bak aan nee, dat niet.
Maar verbruiken ze alsnog niet het wattage van vol aan? Dus als ze bv 10Watt per stuk zijn, dan heb je altijd 150Watt verbruik, ook al zijn ze gedimmed.
Een Hue wordt gedimd met een chip in de lamp en via de app (of bridge). Het verbruik is echt wel veel lager wanneer een Hue lamp wordt gedimd.
Nee, als ze minder licht geven dan verbruiken ze ook minder energie. De LEDs worden dan voor een gedeelte van de tijd uitgezet (d.m.v. pulsbreedtemodulatie).
Nee, als ze minder licht geven dan verbruiken ze ook minder energie. De LEDs worden dan voor een gedeelte van de tijd uitgezet
Klopt, alleen moderne electriciteitsmeters kunnen dan in de fout gaan. Hier een onderzoek van de Universiteit van Twente waarin ze dat laten zien. Vaak geven meters te veel aan, die meten de volle mep in plaats van de energie die je daadwerkelijk afneemt.
Ik heb begrepen dat de goedkope Chinese lampen vaak slechte gelijkrichters gebruiken, die vervuilen het net dan ook enorm. Artikel gaat juist in op dimmers, die dimmers zijn los van de lamp. Is volgens mij vooral een ouder concept.

Een Philips Hue lamp zal eerst de spanning omzetten met een spanningsregelaar van AC naar DC en de chip die op laagspanning (DC) werkt stuurt de LED's in de lamp d.m.v. PWM aan.
Ik heb dat een keer getest met mijn hue lightstrip plus v4. Ik had er een stekker tussen gezet die het aantal watt weergeeft (nauwkeurigheid weet ik niet). Als ik hem maximaal open zet met koud wit en warm wit maximaal aan zat die op 21 watt. Helemaal gedimd dat er nog net een klein beetje licht vanaf kwam zat die op 1-2 watt. Het verbruik is dus meer dan 10x zo laag. Daartussen ging het redelijk lineair.
Dat is ook het hele idee van dimmer, je verminderd de stroom die gebruikt wordt en dat gaat zoals je zegt redelijk lineair. Met toerentalregeling van een ventilator werkt het ook zo.
Dat ligt er natuurlijk aan hoe je dimt, als je heel ouderwets met een weerstand dimt (wat hier dus duidelijk niet het geval is) dan is het niet lineair. En aangezien ik het nergens kon vinden hoeveel het verbruik bij dimmen is, is het meten is weten.
Nee. Het verbruik is relatief tov de lichtsterkte. Hue lampen (en led in het algemeen) worden gedimt door de lamp zoveel % van de tijd niet aan te hebben dus 50% helderheid is 50% van de tijd uit. (En dus ook geen verbruik).

Dit gaat dmv PWM zoals we dat ook kennen van computer Fans.

Daarom kan het echter wel zo zijn dat je bij goedkope ledlampen op lage stand een stroboscoop effect krijgt. Die gebruiken een te lage PWM frequentie. Hue zit op 1000Hz, dus iedere pulse duurt 1/1000e van een seconde. Op 50% helderheid duurt de pulse maar 1/2000e van een seconde.

Je hebt bij dit soort lampen verbruik van twee delen, deel 1 is de aansturing (zigbee en dimmer) en deel 2 de lamp zelf. Deel 1 is maar een paar procent van het totale verbruik( maar wel altijd als de stroom er op staat) en deel 2 is het verbruik van de lamp zelf. Als de lamp dus 50% van de tijd uit staat heb je in dat deel dus ook maar 50% van het verbruik.
Nee, dat was met de ouderwetse lampen wel zo, dan had je maar weinig minder verbruik bij dimmen, maar
bij led lampen wordt het verbruik wel een stuk minder als je ze op een lagere stand zet.
Je kan Philips hue niet gebruiken in combinatie met een dimmer, ze moeten altijd de volledige stroom spanning tot hun beschikbaar hebben. In mijn ervaring springt de dimmer dan gewoon kapot :+

[Reactie gewijzigd door ITsEZ op 22 juli 2024 19:53]

Ik heb (denk ik) een Hue lamp gesloopt omdat die achter een slechte dimmer zat. Dimmer altijd helemaal open maar waarschijnlijk leverde dat geen mooie 230v sinus. Juist deze hue lamp ging na een paar jaar al stuk terwijl de rest nog gewoon werkt (n=7) nu dimmer maar vervangen voor een schakelaar.

[Reactie gewijzigd door Zwaai Haai op 22 juli 2024 19:53]

Ik had zes Hue lampen E27 van de eerste en tweede generatie, niet achter een dimmer, allemaal stuk na twee en een half jaar…daar heb je dus geen dimmer voor nodig….
Heb je je lijnvoltage wel eens gemeten? Grote kans dat die te hoog ligt.

Een paar wijken verderop loopt ie nog wel eens op tot 253V in de zomer als alle zonnepanelen meedoen. Zodra ie daarboven gaat schakelen de omvormers allemaal uit en heb je een enorme dip. Veel apparatuur heeft daardoor een kortere levensduur (witgoed bijvoorbeeld).
Zou kunnen, maar de lampen werden alleen maar s'avonds en wanneer het slecht weer was gebruikt..dan zijn er waarschijnlijk geen PV pieken. En ik woon in een buurt met heel weinig zonnepanelen.

[Reactie gewijzigd door zebsite op 22 juli 2024 19:53]

Naja zolang er geen fysieke switch op zit krijgt de elektronica nog steeds een opdonder. Ook al staat het licht niet aan, de lamp elektronica wel.
Daar heb je helemaal gelijk in, het is ook de electronica die defect raakt, niet de leds…
Dat is echt uitzonderlijk. In mijn huis hangen er een stuk of 35-40 en heb in 5 jaar tijd er eentje stuk. Ik zou haast denken dat er iets niet in orde is met de elektra in jullie buurt.

OT: 1600 lumen is echt wel enorm veel zeg. De lampen die ik in huis heb hangen kunnen 700 of 800 zo uit mijn hoofd en staan eigenlijk nooit vol aan (uitgezonderd die enkele keer als iemand een oorbel laat vallen o.i.d.). Voor "normaal" gebruik vind ik 100% aan echt onbruikbaar (te fel). Wij hebben ze het gros van de tijd tussen de 5 en 35 procent. Maar goed, ik kan me voorstellen dat er mensen zijn die hier gebruik van willen kunnen maken en bijkomend voordeel is dat het stroomverbruik bij zachtjes aan niet veel zal verschillen met de oude lampen. Mocht je dan een keer de 1600 lumen nodig hebben, dan kan het in ieder geval.
Maar dan is er wel iets mis! Heb hier 3 lampen uit 2013, werken allemaal nog perfect en worden dagelijks gebruikt!
Ik ga mijn spanning in de gaten houden. Jammer dat Heu hier gevoelig voor is, heb met andere merken geen problemen(Ikea, Innr, en nog wat andere in China gekochte probeersels..)
Dat is toch wel vreemd, ik vermoed dat er dan iets in je huis niet goed gaat qua stroomvoorziening.

Ik heb zelf direct 3 Hue lampen gekocht op de dag dat ze uitkwamen in 2012 ergens, gebruikt in verschillende huizen en armaturen in de loop van de jaren en werken nog dagelijks perfect. Daarna nog 29 andere Hue lampen gekocht in de loop van de jaren en ook die werken nog allemaal en zijn al die tijd elke dag gebruikt.
Incorrect upsilon
Ze hebben de volledige spanning nodig, niet de volledige stroom!
Maar dan nog kun je ze niet met een stroom dimmer aansturen. Als ze namelijk stroom trekken trekken ze dat wel op een vaste stroomsterkte.
Incorrect. Ze worden gedimd door snel aan en uit te schakelen (PWM). Staat de lamp half gedimd, dan is deze om en om aan en uit, heel snel achter elkaar. Ons oog ziet dat niet zo snel en dus ervaren wij het als half aan. En dat scheelt wel degelijk energie.
Voor zo ver mijn kennis reikt werkt die techniek inderdaad om reguliere led verlichting te dimmen, maar heeft smart verlichting constante spanning nodig :)
Daarom reageerde ik ook: je kennis reikt niet ver genoeg. Dat is prima, maar dan moet je niet na correcties van anderen dezelfde onwaarheden blijven herhalen. De constante spanning is voor het 'smart'-gedeelte. Dat regelt connectiviteit en het dimmen, en kost enkele milliwats in het geval van ZigBee-apparatuur. Dat is zelfs in deze groene tijden verwaarloosbaar. De spanning die de lampen nodig hebben zijn nog steeds afhankelijk van het dimmen, dat verloopt zoals ik en vele anderen al aangaven, en dat scheelt dus gewoon wel stroom als je dimt.
Maar je geeft nu zelf onjuiste gegevens. Ledlampen kun je niet dimmen op spanning. De spanning varieert dan ook niet zoals bij een gloeilamp (die inderdaad dmv spanningdimmen werkt). Ledlampen dim je door ze een bepaald deel van de tijd gewoon uit te zitten. Dit verloopt via PWM. Net als een computerfan of waterpomp in een PC zoals je zelf ook wel correct aangaf.

Echter verloopt de spanning niet in traditionele zin van verloop. Het is of aan of uit. Ws 0v of 12V. Ik weet niet exact wat de werkspanning is van de lamp, maar het is iig laag.
Klopt, daar heb je gelijk in, ik had daar niet moeten spreken over spanning, maar stroomverbruik.
Smart verlichting is niets meer als een computertje die normale LED's aanstuurt, het stroomverbruik van een Hue lamp is vrij laag vergeleken met de LEDs, dus er is wel degelijk lager stroomverbruik. Als de lamp uit staat verbruikt ie minder dan 1 watt, en niet altijd vol stroomverbruik.
De verlichting (LED) zelf heeft geen constante spanning nodig, wat het dimmen weer mogelijk maakt. Dat is niets meer dan een passief component zonder verdere logica. De aansturing daarentegen heeft inderdaad wel constant stroom nodig om te kunnen opereren. Zie het als een computer, en de RGB LED verlichting. Het moederbord of de controller (aansturing) kan niet stroomloos zijn. De LED's echter wel, wat de licht-effecten mogelijk maakt.
Jullie hebben beiden (deels) gelijk, aan de ingang is het beste om de lampen permanent direct aan spanning te hangen (zonder schakelaar of dimmer). Zet je daar een dimmer tussen, dan kan zowel de dimmer als de lamp daar slecht tegen. Zet je er een schakelaar tussen, en daarmee de lamp compleet uit, dan kan hij ook niet meedoen als router in het Zigbee netwerk, slecht voor network performance dus.
Aan de uitgang worden de leds inderdaad via PWM aangestuurd, en gebruiken daarom minder stroom naarmate ze meer gedimd zijn.
Precies dit. Ik heb verschillende scenes met een enorme mix aan lampen, maar als er 1 ding goed werkt op alle modellen van alle merken is het traploos dimmen i.c.m het instellen van de kleurtemperatuur tussen ed 2800 en 6500 kelvin. Daarmee behaal je echt mooie resultaten als je een beetje slimme layout maakt.
Wat ik wel jammer vind, is dat de white ambiance lampen niet minder dan de standaard lichtsterkte van "nachtlamp" kunnen zonder te gaan flikkeren. Althans, dat is mijn ervaring. Ik gebruik één E27 als een nachtlamp voor de overloop, maar vind dat nog iets te "fel"; wanneer ik 'm nog meer dim, gaat die flikkeren. :(
Mjah daarom heb ik dus niet alleen Ambience lampen maar ook andere merken. Niet elke lamp kan alles evengoed.
Het kan inderdaad wel prettig zijn om over bemeten te hebben. Mocht je bijvoorbeeld schoon gaan maken, zet je ze vol aan dat je goed licht hebt.

Zelfde voor andere plekken. Een eettafel lamp. Normaal gezellig, maar wil je een keer er aan werken (je pc verbouwen om maar iets te nemen), dan kun je genoeg licht aan zetten om goed zicht te hebben.
Kantoor en winkels gok ik zo. Opslagruimte misschien. In de huiskamer zie ik ze ook niet snel hangen.
Boven een eettafel waar je ook wel eens iets anders doet dan eten... Waar je gaat zitten puzzelen, of een kind huiswerk zit te maken, of... Dan wil je op dat moment meer licht. Maar niet altijd. Daar is dit perfect voor.
Boven een eettafel hebben ze ook andere lampen die al heul fel kunnen.

Heb zelf een centris 4 spotter boven de bar hangen, maar als ik ‘s avonds alleen de ledbalk aanzet is dat voldoende voor de hele bendenverdieping zo te verlichten dat je niet eens doorhebt dat het buiten donker is.

Edit: overigens kom je dan met 2 of 3 806 lumen versies ook al veel te ver. Zelfs overdag is dat overkill.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 22 juli 2024 19:53]

Wij hebben "Alexa, activate the sun" om alles op 100% te zetten als we iets zoeken ofzo, da's idd overkill maar wel heel praktisch.
In een schuur of garage, 't is goed werklicht, maar om daar nou een Hue lamp voor te gebruiken? Ik heb Led-panelen in mijn schuur hangen. Door het brede vlak waarover ze licht geven, heb je geen schaduw op het werkblad, tenzij je er echt met je hele torso voor gaat hangen.
Ligt er ook aan hoe groot je huiskamer is natuurlijk en de activiteiten die plaatsvinden. De hoofdlamp in de huiskamer hier zit op 4500 Lumen, maar achter dimmer. Specifiek is dit geen Hue, want tot nu toe was de licht opbrengst voor mij te laag cq. de prijs te hoog. Voor functionele verlichting gebruik ik eigenlijk nergens Hue.
In de Hue Outdoor serie heeft men overigens ook al lampen met zeer hoge lichtopbrengst.
Als je gaat kijken naar usecase dan is LUX de standaard en niet Lumen.
LUX = Lumen per m² en is afhankelijk van je lichtbron, omgeving en armatuur.
Pas dan kan je de vraag stellen of 1600 Lumen wel of niet bruikbaar is.
Niet helemaal mee eens. LUX is afhankelijk van de wijze montage (reflector) grootte van de ruimte, aantal lichtbronnen etc. (Dat wat jij vermoedelijk bedoeld).
Lumen = wat de bron 'uitzendt', en lux wat op een oppervlak aankomt.
Dit neemt niet weg, dat een 1600 Lumen peertje toch wel behoorlijk is. In normale huishoudens vind je dat soort peertjes eigenlijk niet.

P.S. al heb ik zelf wel een aantal (waarvan de grootste >3500lm) in huis, maar die hangen in het aquarium/terrarium.
Lumen doelt op volume van het licht wat er maximaal in totaal uitgestraald wordt.
Er is al een verschil tussen een bijv. 500 Lumen spotlamp en een ronde "gloeilamp" model.
De spotlamp zal aanzienlijk feller ogen dan het ronde bolletje gezien de 500 Lumen gericht wordt op een kleiner oppervlakte.
Om een onderscheid te maken is het juist belangrijk om LUX als richtlijn te gebruiken.
Er zijn gewoon te veel variabelen die mee tellen.
Beetje net zoiets als het MHz verhaal van CPU/GPU wat totaal niks zegt over werkelijke snelheid.
Om een onderscheid te maken is het juist belangrijk om LUX als richtlijn te gebruiken.
Nee. LUX is handig om te gebruiken als maatstaf voor hoeveelheid licht op een gegeven oppervlak. Een kamer van 12 m^2 verlichten tot 500 lux geeft een totaal van 6000 lumen aan lamp capaciteit.
De spotlamp zal aanzienlijk feller ogen dan het ronde bolletje gezien de 500 Lumen gericht wordt op een kleiner oppervlakte.
Je moet er ook niet direct in loeren 👀 ;).

Als we het hebben over een lichtbron is het aantal lumen de enige manier om daadwerkelijk de lichtbron te vergelijken. En ja er zijn verschillen tussen spots en normale lampen, maar het aantal LUX kun je niks over zeggen. Dat is namelijk afhankelijk van uitstralingshoek, afstand tot object en eventuele reflectie.

Als ik een normale lamp pak en daar een reflector kap overheen zet is het aantal lux vele malen hoger terwijl het aantal lumen gewoon hetzelfde is.

Richtlijn is daarom ook: lumen voor lichtbron, lux voor de ruimte.
En daarom als men het heeft over een "usecase" dan is de ruimte het leidende factor en praat je dus over LUX ipv Lumen.

Als ik een bolletje ga halen kijk ik eerst naar wat ik wil verlichten en hoe ik het ga monteren.
Pas daarna ga ik naar de winkel om het te kopen.
Aan de andere kant is er werkelijk niemand die eerst de bolletje koopt en pas daarna bepaalt waar het komt te hangen.
Alleen maar een tip voor je volgende aanschaf. 👀
Ja het punt is alleen dat het aantal lux afhankelijk is van zoveel factoren dat je dit niet ff op verpakking kan zetten. Als je zo’n industriële reflector lamp hebt waar je m indraait is de afstraling weer kompleet anders.
Eigenlijk niet zo moeilijk.
Je heb je Lumen nummer en je heb het oppervlakte als vast gegeven.
Daarbij een simpele tabelletje met afstanden (bijv 1 tot 10 m) gebaseerd op een opstelling in een donker kamer zonder armaturen.
Dan kan je in 1 oog opslag zien om wat voor soort licht projectie het geeft en of het voldoet aan de eisen van je project.
Maar waarom?
Het is dan een theoretisch, nietszeggend getal wat in de echte mensen wereld geen enkele meerwaarde biedt. Zelfs voor reflectorlichtbronnen is het sterk afhankelijk van de armatuur en voor alle andere al helemaal.

Dat er een eenheid Lumen bestaat, is niet omdat iemand zich verveelde...

Ik schrijf op een auto toch ook niet: 'in vrije val haalt dit model 350km/h'?
Een Lux meting is juist hoe je Lumen meet.
Lux is niet bedacht omdat iemand zich verveelde.
We schrijven wel vaak 0-60 in blabla sec of niet? Laat dit zien hoe snel een auto is?
De hoeveelheid lux die je nodig hebt op een oppervlakte kun je natuurlijk terugrekenen naar lumen, maar dan ga je ervan uit dat al dat licht op die gewenste oppervlakte valt. Dat is in de praktijk vrijwel nooit het geval, zeker niet bij “normale” bulbs. Bij spots kom je dichter in de buurt. Maar bij zo’n hue bulb is het niet mogelijk om op de verpakking te vermelden in welke mate een gebruikersoppervlakte verlicht wordt.
Het oppervlakte is je eigen verantwoordelijkheid maar dat neemt niet weg dat als je een berekening wil maken je wel data nodig heb om mee te rekenen. 1000 Lumen op een oppervlakte schijnen is niet berekenbaar. Je heb geen afstand en geen oppervlakte. 1000 lumen op 1 meter? 10 meter? hoe groot is het oppervlakte? Waar moet je beginnen?

1000 Lumen op 1 m2 op een vaste afstand is gewoon keiharde data waar je mee kunt rekenen i.p.v gokken.
Je zegt toch ook niet "auto X gaat 100 km"? 100 km wat ? per minuut? per uur? per week? per tank beurt?
Hier ook mooie uitleg :https://www.lampdirect.be/nl/blog/lumen-lux-waarde

Een spotje met 1600 lumen verdeeld dat over veel kleiner oppervlak dan een rondstralende lamp van 1600 lumen. Dus je zal idd verder moeten kijken dan de lamp alleen.

Wat is mis in dit verhaal is watt het verbruik is bij 1600 lumen, wat is het lumen per watt verhaal hierin.
Ondertussen zijn er led lampen die al 150 of zelf 200 lumen per watt kunnen halen.
Dat mis ik ook vaak maar soms kan je het omzetting efficiëntie factor vinden wat vergelijkbaar is.
Op de verpakking van de 1600lm soft white E27 lamp is aangegeven dat de lamp 15,5W verbruikt.
In dat geval ca 103 lumen per watt. Is mooi maar zeker nog niet wat mogelijk is. 200 lumen per watt is al op de markt en betekend nog eens 50% minder energieverbruik.
Lux wordt doorgaans gebruikt om lichtbehoefte aan te duiden.
Lumen is meer om aan te geven hoeveel licht een lichtbron geeft.
Samen worden ze gebruikt om te berekenen hoeveel lichtbronnen (=Lumen) op welke afstand je nodig hebt om een bepaald oppervlak te verlichten (=Lux).
Lumen is veel te arbitrair. Het zegt werkelijk niks over de vorm van de straling. Er zit een wereld van verschil tussen de vormen van lampjes.
Is het een bolletje, half rond, peer, balk enz?
Ook heb je ze allemaal met hetzelfde Lumen output gekocht is het LUX waarde voor elke soort verschillend.
En dan zijn we nog niet begonnen met "externe" factoren zoals afstanden, ondergrond soorten, reflecties en armatuur opbouw.
Je kan wel berekenen hoeveel Lumen je nodig heb maar hoe past het vorm en aantal van de lampen in de berekening? 10 spotjes of 10 tl balken?
Het enig mogelijkheid is om elke lampje om te rekenen naar LUX en dat weer te gebruiken in het geheel.
Het enig mogelijkheid is om elke lampje om te rekenen naar LUX en dat weer te gebruiken in het geheel.
Juist omdat Lux aangeeft hoeveel licht op een oppervlak valt, is dit dus niet geschikt voor lampen, omdat lampen licht afhankelijk van afstand en optische elementen (diffusors/reflectors al dan niet in de lamp dan wel armatuur) immers anders op het oppervlak valt.
Lumen is daarentegen prima om aan te geven hoeveel licht er uit een lamp komt. Dat je dat niet een op een kunt vertalen naar Lux op je werkblad is evident, immers om Lumen naar Lux te vertalen moet je weten in welke context de lichtbron geplaatst wordt, ten opzichte van het te verlichten oppervlak.

Vandaar mijn punt:
- Lux => hoeveelheid licht dat op een werkblad valt (en dus wordt typisch de lichtbehoefte van b.v. je buro/eettafel/leesplek uitgedrukt in Lux).
- Lumen => licht output van een lichtbron (daarom zie je dat dus veel terug op lampen).

Het definiëren van licht punten / armaturen in een interieur is dan ook een vak apart.

[Reactie gewijzigd door trapper op 22 juli 2024 19:53]

Even een hele simpele vraag. Hoe weet je hoeveel lumen je nodig hebt? Gewoon uitproberen en de rest terugbrengen?
Even een hele simpele vraag. Hoe weet je hoeveel lumen je nodig hebt? Gewoon uitproberen en de rest terugbrengen?
Tja, dat is dus lastig.
Typisch voor een kantooromgeving wil je zo'n 400 - 500 lux op je werkblad. Als je voor elkaar kunt krijgen dat al je licht van je lamp erop valt, en je werkblad zo'n 2m x 1m is, dan heb je dus zo'n 1000 lumen nodig.
Hoeveel lumen je daadwerkelijk nodig gaat hebben, hangt af van de verhouding tussen hoeveel licht op je werkblad valt, en hoeveel er daarbuiten valt. Dit is per lamptype verschillend, en ook afhankelijk van je armatuur en de afstand tussen je lamp/armatuur en je werkblad.
M.a.w. als je met een paar GU10 spots boven je werkblad, ongeveer 70% van het licht op je werkblad krijgt, dan heb je in totaal ongeveer 1500 lumen nodig.
Maar als je E27 lampen gebruikt, die het licht veel meer verspreiden, dan wordt het een ander plaatje, en krijg je misschien maar 25% van je licht op je werkblad. In dat geval heb je in totaal zo'n 4000 lumen nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.
Boven mijn thuiskantoor buro (de eettafel in de woonkamer) van 200cm x 70cm heb ik 3 E27 lampen hangen van 800 lumen (dus 2400 lumen), dat werkt goed, en lijkt redelijk te kloppen met bovenstaande berekening.

[Reactie gewijzigd door trapper op 22 juli 2024 19:53]

Stel je heb een Lux getal in een tabeletje met afstanden tussen 1 en 10 m.
Je wil 500 Lux op 1 m2.
Je meet het lamp montage punt hoogte naar het werkblad en je bent klaar.
Is toch veel simpeler dan uitvogelen hoeveel lumen je werkelijk nodig heb gezien hoeveel variabelen er zijn?
Is toch veel simpeler dan uitvogelen hoeveel lumen je werkelijk nodig heb gezien hoeveel variabelen er zijn?
En dan zit de lamp in een armatuur, achter een diffuser, of geeft indirect licht via een muur of plafond, en klopt er niets meer van. Moeten daar dan ook tabellen voor worden opgenomen? En bij indirect licht maakt de kleur en mate van diffusie van het materiaal ook verschil, wordt dat dan ook in een tabel toegevoegd? Wordt wel ingewikkeld zo voor de fabrikant van de lamp.
Het ligt veel meer voor de hand, dat de maker van een armatuur dit soort tabellen geeft, immers het armatuur bepaalt typisch welke lamp gebruikt gaat worden, en bevat reflectors/diffusors waarvan de maker de eigenschappen al kent.

De output van een lamp uitdrukken in Lux, is alsof je het vermogen van een motor uitdrukt in trekkracht, of snelheid. Het een is wel van het ander af te leiden als je de context (het voertuig waarin hij gemonteerd wordt) kent, maar er zijn zoveel variabelen dat je de motor nooit verkoopt met een bepaalde snelheid of trekkracht op de 'verpakking', in plaats daarvan gebruik je KW/h, want dat is immers een eigenschap van de motor zelf.

[Reactie gewijzigd door trapper op 22 juli 2024 19:53]

Dat hoeft helemaal niet. Je bent zelf in staat om de variabelen in kaart te brengen om het verder te berekenen. Jouw project, jouw vrijheid in keuze dus ook jouw verantwoordelijkheid.
Het gaat erom dat lukraak benoemen van een lumen nummer eigenlijk helemaal niks zegt over wat het lamp in werkelijkheid doet.
Met Lux gaat het om 3 variabelen. Afstand, Oppervlakte en Lumen
Aan de hand daarvan kan je makkelijk en duidelijk een start maken met je berekeningen, hoe nauwkeurig je het ook wil.
Als je enkel uit gaat van Lumen zit je letterlijk te gokken ok al zou het een "geïnformeerde" gok zijn blijft het een gok.
Als lamp fabrikant kan je makkelijk een test opstelling maken in een donker kamer zonder armaturen e.d. en de Lux meten op afstanden die je wil. 1000 Lumen in je handen is niet kwantificeerbaar maar 1000 Lumen op 1 m2 is iets waar je op kunt bouwen.
Dat hoeft helemaal niet. Je bent zelf in staat om de variabelen in kaart te brengen om het verder te berekenen. Jouw project, jouw vrijheid in keuze dus ook jouw verantwoordelijkheid.
Om dezelfde reden is Lumen op de verpakking ook voldoende. De rest kun je prima zelf uitzoeken, al dan niet met behulp van google.
Het gaat erom dat lukraak benoemen van een lumen nummer eigenlijk helemaal niks zegt over wat het lamp in werkelijkheid doet.
Dat is onzin, het vertelt precies hoeveel licht er uit de lamp komt. Voor lampen met een smalle straal, staat doorgaans ook de spreidingshoek aangegeven, daarmee heb je alle info die je nodig hebt.

[Reactie gewijzigd door trapper op 22 juli 2024 19:53]

Enig idee hoe je lumen meet? Op een vast afstand in een vlak van 1 m2.
Wat dus in feite Lux is. Ze weten de nummers al maar om het "makkelijk" te maken wordt er letterlijk 1 getal uit het hele data set geselecteerd en op de verpakking geplakt om het "duidelijk" te maken.
Enig idee hoe je lumen meet? Op een vast afstand in een vlak van 1 m2.
Vertel mij niet hoe licht gemeten wordt, ik werk bij een lampen / armaturen fabrikant, en ben enigzins thuis in de materie.
Ze weten de nummers al maar om het "makkelijk" te maken wordt er letterlijk 1 getal uit het hele data set geselecteerd en op de verpakking geplakt om het "duidelijk" te maken.
Dit betekent helemaal niet dat de eindgebruiker het op dezelfde manier toepast, zoals gezegd, een lamp zit doorgaans in een armatuur, bevindt zich soms op 50cm boven het te verlichten oppervlak, en soms op 4m, soms schijnt het direct, soms schijnt het indirect, soms heeft het armatuur een reflector en / of diffuser die de eigenschappen verandert.
Daarom is Lumen een betere term op de verpakking van een lamp dan Lux.
Naast de "Is vergelijkbaar met 100watt", "40% meer helderheid dan halogeen", "80% zuinger dan... blablabla"
Echt heel nuttig informatie ja.
Misschien kantooromgeving, daar wil je vaak veel meer licht op de werkplek. Al zou het wel een prijzig grapje zijn om een heel kantoor hiermee aan te kleden.

Voor in huis is dit wel veel ja, ik heb mijn huidige Hue lampen ook nooit op maximaal staan.
Ik heb zelf mijn Hue lampen meestal op max staan. Tegen de avond worden ze gedimd.

Ik ben dus zeer geinteresseerd in deze krachtigere lampen!
Eh.. weleens gehoord van homeoffice? Als ik 's winters aan het werk ben wil ik inderdaad licht, veel licht, ik heb dan ook drie van deze 1600 lampen, maar de mijn kunnen alleen warm wit.
Ik denk dat dat wel eens mee zou kunnen vallen. Professionele verlichting is heel erg duur vaak. Maar ik denk niet dat het snel toegepast gaat worden omdat het consumentenelectronica blijft.
100 watt of 1500 lumen is helemaal niet fel. Zitten er hier alleen maar schemeraars.....?
100 watt is inderdaad niet zo schokkend, maar dit soort lampen zie je zelden in direct contact en normaal achter een lampen kap bijvoorbeeld of via een reflectie in een koof. Maar ook de afstand heeft grote impact, ik heb hier een betrekkelijk hoog plafond (3.6 meters) en dan wil je toch graag net wat meer hebben.

Het zou overigens wel mooi zijn als leveranciers een fatsoenlijk overzicht maakte waar de verschillende type lampen worden vergeleken. Online vindt je al veel maar nu met LED/CFL/Tube/helder/melk glas, verschillende fittingen raak ik het spoor aardig kwijt.
Precies, mijn oude vloerlamp had een 150W halogeen lamp erin zitten. Was niks bijzonders, want hij scheen alleen op het plafond, en de indirecte verlichting daarvan verlichtte weer de woonkamer. Ook de huidige LED gaat richting de 1500 lumen geloof ik, allemaal niet zo bijzonder voor indirect licht.

Voor direct licht is het wel veel als je het alleen voor 's avonds in de woonkamer gebruikt, maar om nauwkeurig werk bij te doen is het wel weer vrij normaal. Al zou ik dan snel voor LED strips/panelen kiezen om schaduw te verminderen.
100 watt of 1500 lumen is vind ik helemaal niet fel. Zitten er hier alleen maar schemeraars.....?

[Reactie gewijzigd door DrPoncho op 22 juli 2024 19:53]

Ik denk het, en mensen klein behuisd.Ik heb 2 lampen met een 1500 lumen led op een 2 x2 meter schilderij staan. Boven de eettafel een 1500 lumen led. Vroeger zaten daar 150 watt r7s halogeen in, aardige besparing met led. Van 150 naar 14 watt per lamp. Tussen halogeen en LED in nog MHN/td gasontlading gehad, Was ook een klap mooi licht. En dimmers heb ik niet.
Ik hou ervan om mijn werkkamer indirect te verlichten. Dat wil zeggen dat de lichtbron naar het plafond is gericht. Op het plafond ontstaat dan een heel grote lichte plek. Dan heb je overal egaal licht, met weinig scherpe schaduwen, terwijl er geen puntbron fel in je ogen schijnt. Ideaal is een Ikea Hektar staande lamp. Maar omdat de lampenkap en het plafond ook wat licht absorberen en indirecte verlichting vanaf het plafond nu eenmaal alle kanten opschijnt, moet de lamp wat feller zijn dan bij directe verlichting. Ik heb een E27 fitting splitter in de kap zitten. Te krijgen op ebay. Zo kan ik er drie ledlampen indraaien. En ik kan een lamp losdraaien als ik minder licht wil.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 19:53]

De Hektar lamp heeft een scharnier. Je kunt de kap dus ook naar boven richten.
Volgens mij zat er zo’n lamp lamp in mijn oude wake-up light.
Daar werd ik wel goed wakker van.
Ik zou het buiten gebruiken om in de avond bomen of planten op te lichten. Gebruik nu een GU-10 hiervoor van Hue, maar die zou wel een stuk feller mogen.
Toen ik afgelopen winter ook nog thuis moest werken kwam ik erachter dat mijn gezelllige 800 lumen peertje toch wat weinig licht gaf voor mijn werkkamer. Ik heb toen een spotje opgehangen met 2 lampen van elk 1500 lumen (geen Hue/Smart lamp) en dat geeft een stuk prettiger licht om te werken tijdens de donkere wintermaanden. Ze geven trouwens ook vrij wit licht met 5000 Kelvin, wat ik prettiger vind om te werken dan de standaard 2700K.
Ik heb een dimbare van ikea in een van de slaapkamers. Staat altijd op een lage stand, maar als je in de avonduren een keer moet stofzuigen of iets moet zoeken is het best handig om 'm op de felste stand te zetten (1000lm).
Ik gebruikte tijdje terug een 2500 Lumen lamp (direct licht) op zolder om de roosjes van de schietkaart goed zichtbaar te houden met een richtkijker 2x20 a 4x32 (lees lage lichtopbrengtst)
In de garage is het tijdens het klussen erg fijn om meer licht te hebben.
Zijn vooral voor de Amerikaanse markt (en wellicht Aziatische) daar willen ze in woonkamer 1 lichtbron met zoveel mogelijk licht opbrengst. Vooral vanuit Amerika, werd er al jaren geklaagd dat Hue lampen maar 800lm output gaven en 800lm is inderdaad veel te weinig om een grote ruimte te verlichten.

Interessanter zijn de gloeidraad lampen, die nu ook kleur temperatuur kunnen aanpassen!
ik heb hue lampen hangen en had graag gezien dat ze wat feller kunnen, bijvoorbeeld zoals van de week, ik in de avond laat een pc wil bouwen :+
Oh, heel simpel: ik had 3 Ikea glazen bollen aan het plafond hangen in de woonkamer, met 60W lampen erin. Was altijd genoeg. Tot de "homeoffice" tijd begon en het 's winters voor mij simpelweg niet licht genoeg was in de woonkamer om lekker te kunnen werken. De 1600 lm lampen die ik er nu in heb losten dat probleem op, maar nu kan dat dus ook weer met kleur... dus ja ik ben een goede klant van Hue producten!
Ik gebruik nu een (niet-Philips) LED-lamp in een 25 m2 grote berging van vergelijkbaar 100 Watt om de hele ruimte te kunnen verlichten.
Ik heb best lang moeten zoeken naar een dergelijke lamp, die ook nog eens naar 'alle kanten' uitstraalt en niet alleen naar 'voren', zoals veel vroegere LED-lampen.
Dus vraag zal ik denk ik wel naar zijn (in ieder geval bij mij is die vraag er wel.)
Sterke lampen vind ik fijn als indirect licht, bijvoorbeeld bovenop een kast waar het licht reflecteert via het plafond. Dan is het wel lekker licht om je ding te doen maar heb je geen last van harde schaduwen.
Als je een gekleurde lamp op bepaalde donkerdere kleuren zet, zoals bijv rood, wordt dat licht gecreert door de helderheid te verlagen. Rood is dus gewoon oranje met minder helderheid. Ik vind heel veel rgb lampen bijv bij die kleuren juist te donker, dus dit is superhandig.

[Reactie gewijzigd door Borgia op 22 juli 2024 19:53]

Als je een gekleurde lamp op bepaalde donkerdere kleuren zet, zoals bijv rood, wordt dat licht gecreert door de helderheid te verlagen.
Dit is niet altijd zo, je kan in het design van de lamp ook kiezen voor plaatsen van leds met in totaal een hogere output, zonder de voeding te verhogen. Voor rood licht gaat er dan meer stroom door de rode leds dan bij wit licht, zo kun je de output (en voedingsbehoefte, en dus koelingsbehoefte) constant houden.
Ok dat wist ik niet. Ik heb wel het idee dat bij de lampen IKEA wel echt het licht veel donkerder wordt bij rood licht.
Ik heb donkere muren in huis. Lampen kunnen niet fel genoeg zijn
Ik zie al veel nuttige reacties. Maar ik denk dat deze nieuwe lamp ook veel langer meegaat als hij zeg op 50% ca 800 lumens geeft dan een lamp die bij 100% en 806 lumens geeft. Simpelweg door de lagere belasting op de interne componenten. Ledjes zijn veel gelukkiger als ze niet maximaal worden belast en gaan dan langer mee.
Helaas werkt het via PWM. Het blijft wel koel, maar als er ook een proces is dat via stroomdichtheid werkt helpt het dimmen niet heel veel. (Nou ja, 50% PWM is dan nog steeds twee keer zo lange levensduur omdat de LED de halve tijd uit staat.)
Zelfde use case als voor die 100W gloeilampen? Beperkt bruikbaar, maar in sommige situaties handig dat ze bestaan.
Voor degenen die net als ik nog niet helemaal gewend zijn aan lumens: een ouderwetse gloeilamp van 100 Watt produceerde zo'n 1300 tot 1500 lumen. Ik gebruikte dat soort lampen niet omdat ze voor mij veel te fel zijn voor normaal gebruik in huis. Ben dan ook benieuwd wat de usecase voor deze lampen gaat zijn...
De usercases die ik zou gebruiken zijn er 3:

1. voor in de buitenlamp, daar zit na een 100 watt gloeilanp nu een halogeen "gloeilapmvormige vervanger" in die ca. de helft verbruikt.
Dan met de nieuwe Hue lampen: daarbij hoef je geen armaturen meer met ingebouwde bewegings sensoren, maar kan ieder buiten armatuur gebruikt gaan worden in combinatie met een Hue bewegingsmelder voor buiten.

Ik zie het wel zitten: 's avonds de bewegingsmelder in de app uitzetten en buiten zitten bij kaarslicht sterkte warm gekleurd licht en als je gaat slapen in dezelfde armaturen weer de 100 watt ultra witte beveiligingslamp scene er op door de bewegingsmelder die de "1600 lumen knalhard wit aan" puls aan het systeem geeft, weer aan te zetten.

2. Je huis binnen normaal verlichten, maar voor het schoonmaken de boel op standje max. Of in een noodgeval de verlichting in je huis naar maximaal laten schakelen.

3. De lanp als wake up light instellen voor personen die van de huidige lampen nog niet wakker worden.

NB. ik heb ook behoefte aan een nieuwe bridge met meer geheugen. Nu werk ik met 2 bridges en daar zou ik liever vanaf zijn.

[Reactie gewijzigd door ucsdcom op 22 juli 2024 19:53]

In de gloeilampentijd weet ik nog wel dat als je een lamp van 100 Watt dimde tot het niveau van 50/60 Watt dan ging de lamp ook langer mee dan als hij steeds op 100 Watt werd gebruikt, immers het gloeidraadje werd minder belast.
Dat kan natuurlijk ook zijn met led, het kan het maar als je minder belast gaat deze in verhouding ook langer mee, daarnaast zin er ook diverse cases te bedenken die hieraan invulling kunnen geven.
Tja maar vroeger kocht je een lamp op de lichtsterkte waarop die het meest gebruikt zou worden. Vroeger kocht ik ook nooit lampen van 100w maar met al die scenes die je vandaag kan toepassen merk ik dat ik vaker fel licht gebruik bvb als ik thuis werk dan heb ik graag fel kantoor licht.
Grote ruimtes met een heel hoog plafond. Hang felle lampen hoog in het plafond en dan word de kamer er onder egaal belicht en dan is ook gelijk het plafond belicht en dan heb je dus niet een donkere ruimte boven je hoofd wat je wel krijgt als je lagere wattage lampen op oog hoogte plaats. Niet iedereen wilt een plafond vol met spotjes en hebben liever een paar lampen aan het plafond hangen dan moet je wel een felle lamp er in plaatsen.
Toevallig laatst enkele lampen winkels doorgelopen, zag daar een aantal lampenkappen van staal die bijna helemaal dicht zijn met enkele kleine strepen om licht door te laten. Is natuurlijk voor de sier maar kan me voorstellen dat het misschien in dit soort situaties handig kan zijn dat de lamp fel is.
Grote woningen met hoge plafonds?
Je kan elke lamp in de slaapkamer dan gebruiken als wake-up-light.
Verder is zeer fel wit licht in veel culturen heel gangbaar in huis.
Als ik op zoek ben naar de afstandsbediening kan het licht niet fel genoeg zijn.
Het is natuurlijk een Maximum. Wat je kan instellen met de App. Ik gebruik tijdens het gamen rood licht, niet te fel, maar het mag soms feller. Dan is een vooraf ingestelde preset voor feller wellicht een uitkomst. En dat felle kan je dan weer dempen door de kleur rood wat donkerder te maken.
Ik gebruik dat op mijn werkkamer/thuiskantoor, dit geeft een daglicht gevoel en werkt erg fijn
Vervanging van oa tl balken bij mijn ouders van tl naar 1000 lumen led gegaan als meer kan is dat van harte welkom
Ik heb de 1600lm hue lamp in mijn thuiskantoor hangen. Vult de hele kamer in een keer met fel licht, waardoor je ook in de avond het idee krijgt dat het gewoon dag is. Wellicht niet voor iedereen, maar ik vind het erg prettig om bij te werken.

Verder is het fijne aan de hue lamp natuurlijk dat je hem makkelijk kan dimmen; als je af en toe fel licht nodig hebt kunnen deze lampen al een toevoeging zijn. Ik ben er in ieder geval blij mee!
Ik heb de Hue A67. Dat is een warm witte lamp die niet van kleur kan veranderen, maar wel 1600lm heeft.
Nog fellere lampen heb ik in mijn huis niet nodig. Ik zou liever eerder zien dat de minimale dim nog donkerder wordt. Als je een Hue peertje als wake-up light wilt gebruiken óf 's nachts een gedimde licht in de gang wilt is de 1% eigenlijk nog te fel (met slaperige oogjes).
Ik moet heel eerlijk zeggen dat ik bij de filament lampen totaal geen tekort heb aan helderheid, dat is echt prima! De "gewone" lampen zouden voor het mooie in bijv. de garage nog wel wat feller moeten kunnen, maar het is ook niet zo dat ik licht tekort kom. Al met al vraag ik me wel af wie hier nu echt behoefte aan heeft, maar tegelijkertijd hoop ik dat het ervoor zorgt dat het stroomverbruik evengoed weer wat kan zakken.

Ze blijven wel goed ontwikkelen en nieuwe lampen uitbrengen waardoor het een steeds beter bruikbaar systeem is in elk huis. Ze gaan volgens mij goed mee met de ontwikkelingen in de markt en zijn heel breed inzetbaar (van "custom" ambilight tot tuinverlichting tot binnenverlichting en dat als je wil grotendeels geautomatiseerd).
Het is triest dat het stiekem veel beter kan, maar dat fabrikanten dat bewust niet doen (behalve Philips in Dubai).
Dan is het goed om toe te lichten hoe moderne ledlampen werken. De lichtbron is een hele efficiënte blauwe led met een beperkt spectrum. Daar bovenop zijn fosforlagen aangebracht die de lichtkleur converteren naar een breder spectrum. Samen vormen die wit licht. Dit betekent grofweg twee dingen:
1. Hoe minder licht je converteert, hoe zuiniger de lamp. Dus koele = blauw-achtige lampen zijn zuiniger.
2. Een hoge CRI (Color Rendering Index) geeft het mooiste licht. Dat betekent dat alle lichtfrequenties in gelijke (althans de gewenste) mate aanwezig zijn. Om dit te bereiken zijn allerlei fosforlagen nodig en niet altijd de meest efficiënte.

Conclusie: lampen die lelijk licht geven (koel/blauw en lage CRI) zijn vaak zuiniger dan lampen die mooi licht geven (warm en hoge CRI). Het kan goed zijn dat op de Europese markt lampen met mooier licht worden verkocht. Dus het kan beter. Maar de vraag is wat je daaronder verstaat.

Ik sluit niet uit dat de lampen uit het filmpje efficiënter zijn met even mooi licht. Maar bovenstaande punten (kleurtemperatuur en CRI) moet je altijd even checken als je de efficiëntie van ledlampen vergelijkt.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 22 juli 2024 19:53]

Je hebt het filmpje niet gezien, blijkbaar? Het zijn exact dezelfde filamenten, alleen veel meer en minder zwaar belast, waardoor ze efficiënter zijn en langer meegaan.
Holy smokes dat is echt bizar. Thanks voor de link
Bijv. kappers hebben baat bij goed fel licht (voor fades).
Hij mag wat feller maar je komt niet te kort. Daar ga je al.
Volgens mij was de 1600 Lumen al gewoon te koop. Enige verschil zou kunnen zijn dat deze nu ook in 'hippere' vormen beschikbaar is.
Er staat ook niet dat ze er nog niet waren, er staat: "De meeste Hue-lampen gaan nu niet verder dan 806 lumen.", dus sommigen gingen er al wel voorbij.
Dat is alleen de White en 1600 lumen was er nog niet met de Ambiance of Colour. Daar komt nu (eindelijk) verandering in.

Wat ik wel jammer vind om te lezen is dat de nieuwe lampen (bijvoorbeeld de E27 fitting) straks nog groter wordt dan het al is. Het zijn namelijk al forse lampen.
Je moet er rekening mee houden dat zo'n lamp niet past (en dan heb ik het niet over de fitting) in elke sta- of tafellamp. Onlangs een stalamp gekocht en de E27 Philips Hue lamp stak er een klein beetje uit, uiteindelijk de lamp omgeruild voor een ander model omdat het storend is.
Er is veel meer te koop op e27 3000++ lumen lampjes
Hoe kan een afbeelding het aantal lumen weergeven?
Het aantal lumen staat op de verpakking in de afbeelding?
Doordat het op de verpakking staat die afgebeeld is.
Het staat op de doos in de foto?
De foto van de doos, waar het op geschreven staat? Zoals te zien in het artikel? :+
Door het op een scherm van 1600 lumen te bekijken. :)
Zo jammer dat er op die designlampjes in grote witte letters "Philips Hue" staat. Dat ziet er echt niet uit. Ik heb voor mijn kroonluchter dan ook ledlampen uitgezocht zonder "voetstukje". Je ziet dus alleen glas als ze in de fitting zijn gedraaid. En ja, op het glas staan ook kleine letters maar die zijn amper zichtbaar.
De normale filamentlampen van Hue hebben dat ook niet, maar dit zijn warm/koudwit lampjes en die hebben een stukje extra techniek nodig dat ik die kleine voet zit. Ontkom je niet echt aan.
Dat wil nog niet zeggen dat je die voetjes dan moet gebruiken om je merk te schreeuwen. ;)
1100 lumen in kleur, yes please! Maar liever niet voor 60 euro per stuk.
Die zijn er al jaren: https://www.amazon.nl/LIF...d=pla-1404150599032&psc=1

Helaas nog geen 1600 lumen van LIFX, soms vind ik 1100 lumen net iets te weinig.
Thanks voor de link! Ik ben het vergeten te melden, maar dan ook graag van Philips natuurlijk, vanwege Hue Sync :)

Ben benieuwd wat de prijs gaat worden, want zodra ik mijn huidige hue lampen op rood of oranje instel, valt de helderheid ontzettend tegen.
Met inmiddels 48 Hue lampen en als gebruiker sinds de eerste dag kan ik vertellen dat dit méér dan welkom is.

De 806 lumen die de lampen geven is echt heel erg weinig. Ik heb nu één Hue lamp met 1600 lumen en dat is echt een verademing.

Tot nu toe zijn de lampen meer als sfeerlampen te gebruiken wat mij betreft. Zo heb ik in de keuken vijf Hue lampen moeten installeren om een beetje lekker licht te krijgen.
Yes! Ik wilde al zeggen, ik heb toch al 1600 lumen lampen, ik ben toch niet de enige? Inderdaad op sommige plekken, in een hal, boven de eetkamertafel oid waar je soms veel licht nodig hebt is dit handig. Het nieuwe wat hier in dit artikel zou moeten staan is dat de specials (gekleurd, ambiance, filament) hogere lumen gaan krijgen..

Voorbeeldje van de 1600lumens lamp die ik heb:
https://www.philips-hue.c...ack-a67-e27/8718699747992
Mooi spul. Inmiddels ook mooi wat zaken ver-hued.

Ben ook redelijk van van die smartplug. Maar mis echt een buitenvariant hiervan. Weet iemand of er ziets bestaat? Mag ook non-philips zijn.
Yes! Eindelijk mooie white ambiance filament! De huidige geven voldoende licht, maar zijn veel te warm overdag boven de eettafel. Ook puzzelen en spelletjes zijn niet prettig overdag. Ik heb iCasa en Wiz geprobeerd, maar beide geven bar weinig licht omlaag, en zijn rondom juist erg fel. Met andere woorden: je zag amper wat je at, maar werd wel verblind als je naar degene tegenover je keek.

En laat nu maar een bridge komen die 100+ lampen ondersteunt. Met veel spots zit je erg gauw aan het limiet van de huidige bridge.
En laat nu maar een bridge komen die 100+ lampen ondersteunt. Met veel spots zit je erg gauw aan het limiet van de huidige bridge.
Dit! het grootste nadeel van de Hue is de 25lampen limiet waarbij schakelaars ook nog eens 2 lamp-slots in beslag nemen. Mijn Keuken heeft 6 lampen en 2 schakelaars, mijn woonkamer 6 lampen en een schakelaar en slaapkamer 3 lampen en 2 schakelaars en dan ben je klaar. Deze nieuwe lampen zien er gaaf uit maar zonder betere hub tja...
het grootste nadeel van de Hue is de 25lampen limiet
Volgens de specs kunnen er 50 lampen op een bridge.

Edit: Limiet voor 63 lampen in mijn bridge komt uit de Hue Inspector app, niet uit de API.

[Reactie gewijzigd door FvdM op 22 juli 2024 19:53]

Ik heb inmiddels twee HUBs in gebruik en moet naar verwachting binnenkort naar HUB nummer drie. Die 50 lampengrens wordt niet altijd gehaald. Als je accessoires als bewegingssensoren en ook Friends of Hue schakelaars gebruikt, geeft de HUB al eerder een 'vol' melding.

Nu kun je in de nieuwe app wel makkelijker switchen tussen de verschillende HUBs, maar je kunt nog steeds maar één HUB extern bereiken. Dat vind ik toch wel een serieuze beperking.

Het is in mijn ogen wel interessant, dat er krachtigere lampen komen, maar een nieuwe HUB met minimaal 200 apparaten aan capaciteit zou mij veel beter uitkomen.
50 devices toch?
Maar dat is meer een performance limiet dan een hard limit.. de hub zal de 51e device wel accepteren maar commando's worden mogelijk traag or soms niet doorgegeven..
Misschien dat het de oude routines zijn(zie post van JKrol) maar bij mij werd de performance echt heel slecht (ruim voor de vol melding)

Ik heb er toen uiteindelijk 20 lampen afgehaald en die aan de tradfri hub gehangen.
(of rechtsreeks aan dingen als de ikea bewegingssensor)
Sinds dien zit er niet meer 2+ seconden tussen drukken op de knop en het aangaan van het licht.
Via Reddit had ik begrepen dat dit een veelvoorkomend probleem is
Ik heb momenteel 36 lampen en 18 accessoires en m'n bridge is nog niet vol.

Wat wil helpen is om je bridge af en toe op te ruimen. Ik gebruikte verschillende apps voor diverse routines en zag op den duur dat er veel nog stond dat ik al lang niet meer gebruikte; was gewoon niet goed opgeruimd als ik iets verwijderde. Ik kan niet aangeven of dat door de Hue app zelf komt of door andere apps, alhoewel ik het laatste vermoed.

In ieder geval: opruimen zorgde voor heel veel (geheugen)ruimte om nieuwe lampen te plaatsen.

All4Hue geeft mij inzicht in alle routines die in de bridge staan.
Dat is wel een interessante. Daar had ik nooit aan gedacht. Zo te zien heb ik best een hoop oude routines staan. Die zal ik eens opruimen, hopelijk wordt de performance dan weer wat beter

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.