Signify brengt Hue-module uit die in muurschakelaars kan worden gemonteerd

Signify brengt een schakelaar voor zijn Hue-lampen uit die in een muur kan worden ingebouwd. De module kan achter bestaande schakelaars worden ingebouwd. Ook brengt het bedrijf twee nieuwe buitenlampen uit.

Met de Philips Hue Wall Switch Module kunnen gebruikers ook bestaande schakelaars slim maken. De module past in de muur achter een schakelaar, zodat hij permanent stroom krijgt. De Wall Switch Module kan vervolgens met de app worden bediend, of juist met de hand. Het is mogelijk om drie scènes voor lampen te programmeren op de module. Die kunnen vervolgens worden ingeschakeld door de schakelaar een paar keer aan en uit te doen. De module krijgt geen netstroom, maar werkt op een batterij die volgens Signify vijf jaar mee gaat.

Het bedrijf zegt dat de Hue Wall Switch Module op 9 maart uitkomt voor 40 euro. Daarnaast brengt Signify ook een nieuwe versie van de draadloze dimmer uit met een ander ontwerp, dat beter over bestaande schakelaars en stopcontacten moet passen. Die kost 20 euro en komt eind januari uit.

Signify brengt ook twee nieuwe buitenlampen uit. De eerste is de Hue Amarant, een lichtbalk met kleurverlichting voor tuinpaden en dakranden. Signify schrijft niet hoe lang de Amarant is, maar wel dat die op laagspanning werkt waardoor er meerdere op elkaar kunnen worden aangesloten. De Amarant kost 150 euro per stuk en komt eind januari uit.

De andere buitenlamp is de Hue Appear, een muurlamp met een kokervormig armatuur die aan twee kanten licht geeft. Het armatuur is van roestvrij staal en komt eind januari uit voor 150 per twee stuks.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

14-01-2021 • 11:26

305 Linkedin

Submitter: DennusB

Reacties (305)

Wijzig sortering
Waarom gebruikt die module geen netstroom? Wat een gemiste kans.
Wat heb je voor netstroom nodig? Juist, stroom! De meeste lichtschakelaars hebben alleen een schakeldraad (Fase) geen nul.

Door met een batterij te werken is deze module overal makkelijk toe te passen.

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 14 januari 2021 11:39]

Waarom kan bijvoorbeeld een Shelly het dan wel? Kost ook nog eens een kwart van deze Hue schakelaar.
Dat is een bewuste keuze (zie mijn andere comment). Shelly gaat de stroomtoevoer onderbreken. Dat is iets dat je met slimme lampen juist niet wilt.
Dat is een optie inderdaad. Maar je kunt de schakelaar ook als “detached” instellen, dan kun blijft de spanning erop, en stuur je een webhook naar je domoticahub. Ik heb tientallen Shelly’s in huis, die bijna allemaal zo ingesteld staan. Kosten een tientje per schakelaar, super stabiel, en de software wordt elke paar maanden weer bijgewerkt.

Als je alles bij Hue (bridge) wilt houden lijkt dit prima, maar de kosten lopen snel op met €40 per stuk.

Edit: foto van opties

[Reactie gewijzigd door TKroon op 14 januari 2021 12:19]

Aha, ik wist niet dat je ze ook detached kon gebruiken. Goed om te weten. Zelf gebruik ik een Aqara switch achter mijn bestaande schakelaars (zoals deze )
Op de meeste plekken gebruik ik idd detatched, of met een shelly 2.5 detatched voor 1 kanaal, en de 2e dan weer niet.

Ook is t soms wel makkelijk om toch de slimme lampen op de shelly te hebben, stel dat je ze een keer wilt powercycelen om wat voor reden kan je dat alsnog via de app makkelijk doen zonder meteen je halve huis zonder stroom te gooien.

Aan de andere kant bij mijn trapgat is t beetje prutsen met een shelly inbouwen ivm hoe dat loopt.
Daar zijn deze switches wel weer handig voor, dan hoef ik niet te rommelen met de permanente stroom en trapgat etc.
Ik stop mijn shellys meestal bij de lamp ipv bij de schakelaar. Dat heeft voor mij 2 voordelen
1 aanwezigheid van zowel 0, fase en schakeldraad
2 hotelschakelaars werken ook nog gewoon, dus geen geklooi bij het trappengat
Bedenking die ik me juist maak. Werkt die detached zowel voor de instructie die hij via wifi krijgt als voor de schakeling via de knop?
Welke shelly zou je voor deze opzet aanraden als er geen nul draad aanwezig is. Zonder dat deze een sluimer verbruik van 20 watt hebben zoals hierboven vermeld.
Zijn er evt ook Shelly modules die meerdere capabilities hebben (1x drukken, 2x drukken, long press, ...)?
Excuses voor de ietwat OT vragen.
Een Shelly gebruikt echt geen 20W standbyverbruik. Met dat vermogen wordt je schakelaar heel erg warm namelijk. Mijn standbyverbruik in huis is zo'n 250W, met 30 Shelly's, twee koelvriescombi's, vijf access points, twee switches, paar hubs en vier camera's. Dus ik kan je niet precies zeggen hoeveel het wel is, maar ik zal het verwaarloosbaar noemen.
De Shelly 1L heeft geen neutraal nodig. Ik heb deze zelf niet, dus kan ik verder ook niks over vertellen. Ten tijde van de oplevering van mijn huis bestond deze nog niet.
De Shelly's ondersteunt een long press alleen als je een pulsschakelaar hebt (eentje die terugveert). Deze maakt namelijk alleen contact bij het indrukken van de schakelaar. Dit kun je vergelijken met het principe van een deurbel. Dan kun je onderscheid maken tussen lang/kort. 1x/2x drukken zou je in je domotica hub kunnen regelen, maar dit zorgt dus wel voor vertraging als je maar één keer drukt.
Wat ik zelf nog op enkele plekken in huis heb gedaan is op een plek van één schakelaar, een dubbele pulsdrukker geïnstalleerd met een Shelly 2.5. Hiermee krijg ik 2 schakelaars, die ik beide zowel kort als lang in kan drukken. Ik heb dan maar één kanaal bedraad aangesloten, en de andere alleen aan de schakelaar zelf. Dus de schakelaar werkt, maar is puur een input voor mijn domotica.

OT: Deze Hue module is dus een mooi ding voor de mensen die het eenvoudig willen houden, maar voor de domotica-tweaker kun je echt veel beter een Shelly kopen.
Volgens het specificatieblad van de Shelly Switch 1 en de Shelly Dimmer 2, is de powerconsumption < 1W.
;)
Eigenlijk kan je alles doen met je Shelly als je het via 3th party software gaat configureren (iets wat je waarschijnlijk sowieso wel zal doen als je een shelly hebt)

Ikzelf heb er enkele in huis die perfect samen werken met mijn Loxone systeem door middel van de shellies te verbinden met een MQTT broker/gateway. Maar dit zal zeker ook allemaal configureerbaar zijn via home assistant, iobroker, ...

Als je e shelly dan in detached mode zet en er een drukknop (puls) schakelaar aan hangt kan je acties gaan uitvoeren op de pulsen die de shelly switch input ontvangt. 0 of 1. Zo is bij mij een long press dimmen en een double press alles uit etc..

Tripple press is dan weer huis in slaapmodus.

sky's the limit :-)
Ik heb overal impulsschakelaars en dimmers in huis en een "all-off" drukknop aan de voordeur. Nu zoek ik een module die deze All-off kan registreren en gelijk de Hue's kan uitschakelen. Deze zitten namelijk enkel in tafellampen en staande lampen. Ik heb hiervoor een Fibaro smart implant gekocht maar jammer genoeg heb ik geen Z-wave controller... Is die Shelby geschikt om met een puls, Hue verlichting rechtstreeks te schakelen of heb ik dan nog een controller ofzo nodig? Draadjes heb ik genoeg voorzien dus verschillende spanningen zijn mogelijk...
Ja hoor, je kan de shelly in detached mode zetten, en dan via home assistant een actie laten uitvoeren wanneer er iets gebeurt met de switch input van de shelly.. bv je hue lampen aansturen. Geen idee of het out of the box werkt met HA maar via wat configuratiewerk kan je veel bereiken.
Zeker, met de Shelly i3 kan je 3 kanalen met ieder minimaal 6 acties triggeren: https://shelly.cloud/prod...t-home-automation-device/

Shelly i3: Input events
Shelly i3 can detect and announce the following input events on any of its channels:

Shortpush
Longpush
Double shortpush
Triple shortpush
Shortpush + longpush
Longpush + shortpush
@Thedr @josbeir @Nightjar @TKroon @Powermage @agricolaivxlcdm bedankt voor alle nuttige info. Ik heb weer een hoop uitzoek en leeswerk!
Dat powercyclen is idd een ding. Ik heb daarvoor speciaal een stekker met opzet stukken voor elk type lamp gekocht die ik in het stopcontact kan steken. Gelukkig heb ik deze nog niet moeten gebruiken voor dit doel. Momenteel gebruik ik het vooral voor het toevoegen van mijn lampen aan mijn controller gezien dat in de buurt van de controller zelf moet gebeuren.
Kun je die ook op zigbee niveau binden aan (een groep van) lampen? De zigbee knoppen van Ikea kunnen dat bijvoorbeeld wel, als dan je smart home hub oid uitvalt werken de schakelaar nog gewoon.

Nadeel van de Ikea als je die wil inbouwen is dat je een dubbele inbouw pulsdrukker nodig hebt... ben je alsnog al je schakelmateriaal in huis aan het vervangen

[Reactie gewijzigd door SalexSun op 14 januari 2021 14:42]

Ik was altijd van de veronderstelling dat zigbee devices altijd maar met 1 toestel rechtreeks verbonden kunnen zijn. Zodoende zou je de keuze moeten maken tussen pairen met een device zelf of een controller/hub. Als dat niet zou zijn, hoor ik het graag
Klopt maar via een controller/hub kan je deze wel via meerdere apparaten bedienen.
Ik gebruik zelf de Lonsonho Switch Module (zigbee). Deze past achter een enkele schakelaar en kan je evt ook bedienen met een pulsdrukker. Jammer dat shelly alleen wifi apparaten verkoopt.

Ik vind dit persoonlijk wel een handige website: https://zigbee.blakadder.com
Een Zigbee Device Compatibility Repository.

[Reactie gewijzigd door marcovit op 14 januari 2021 14:50]

Zijn die Shelly's ook te gebruiken als je een dubbele schakelaar wil gebruiken, die beiden op een Hue lamp zijn aangesloten? Dus 2 achter de schakelaar? Want nu moet ik steeds 1 of beide gewone schakelaars tapen zodat deze ingeschakeld blijven. Het zijn 5 enkele schakelaars en 3 dubbele schakelaars met Hue lampen erachter. 11x 40 euro zou ik er echt niet aan uit willen geven, maar 11x 10 vind ik wel interessant.
Volgens mij is daar de Shelly 2.5 voor
Als je een Shelly i3 neemt heb je 3 inputs. Kastje bevat geen relais dus je kan niet echt de stroom schakelen.
Shelly heeft ook nog de i3 om dit voor elkaar te krijgen
Maar dan moet je de bypass gebruiken toch? Wordt het niet echt energie zuiniger van toch? Want als ik lees bij Shelly 1L moet de belasting minimaal 20w zijn, das best fors of mis ik iets?
Ik ben helaas niet bekend met de 1L, daarvoor zou je de documentatie even na moeten kijken. Ik heb zelf alleen de 1, 1PM en 2.5. Maar een neutraaldraad trekken is niet veel werk, en nog minder als er een stopcontact (op dezelfde groep) naast zit.
Als je al een slimme lamp hebt dan hoef je niet ook nog een slimme schakelaar toe te passen? Ik zie er zelf geen toegevoegde waarde aan eerlijk gezegd.
Misschien omdat je niet permanent aan je telefoon geplakt wilt zitten om je lamp te bedienen? En dus met die knop ook kan zorgen dat de lamp op afstand blijft werken ipv dat je lamp niet meer aan gaat omdat je een fysieke knop gebruikt.
Mijn Hue lamp kan ik gebruiken met de schakelaar. Normaal staat de lamp altijd "aan", door de schakelaar uit te zetten en dan weer aan zal de lamp ook aan gaan (in te stellen via de app). Dan kan je vervolgens de lamp weer uit zetten via ofwel je telefoon ofwel de schakelaar. Als je de schakelaar gebruikt om hem uit te zetten zal je wel de volgende keer je schakelaar moeten gebruiken, dat is het enige minor inconvenience dan.

Mijn comment was eigenlijk eerder andersom bedoeld zie ik tijdens het nalezen: als je een slimme schakelaar gebruikt hoeft de lamp niet meer slim te zijn. Ik gebruik mijn Fibaro wall switches juist op plekken waar ik moeilijk slimme verlichting kan gebruiken, bijvoorbeeld bij spots of voor de buitenverlichting. Als ik deze lampen alsnog zou vervangen voor slimme verlichting zou dat 0 toegevoegde waarde bieden.

[Reactie gewijzigd door Tweekzor op 14 januari 2021 14:07]

Met een slimme schakelaar zosls de hue dimmer kan je ook scenes instellen waar je doorheen scrolled, dimmen en je lamp dus permanent onder spanning laten zoals dit oorspronkelijk is bedoelt. Heb je dit niet dan heb je eigenlijk gewoon een feature phone equivalent gemaakt van je lamp en heb steeds je tel nodig.
Het grootste deel van mijn lampen gaat op schema via danwel de Hue app danwel Domoticz of via sensors (aanwezigheid, beweging, etc.). Ik heb zelden de behoefte om een schakelaar uberhaubt te gebruiken, behalve de Hue lamp op de slaapkamer waar ik de Hue remote voor gebruik (wat eigenlijk ook gewoon een schakelaar is maar dan niet ingebouwd). In beide situaties gebruik ik de vaste schakelaar nooit meer omdat alles al automatisch gaat of de locatie van de vaste schakelaar niet handig is.

Dit product (als in de vaste Hue schakelaar) zie ik dan ook niet als een nuttige toevoeging op een plek waar al een Hue lamp zit, maar zou voor mij enkel een oplossing zijn voor plaatsen waar nog geen Hue lamp inzitten. Als de lamp al op de bewegingssensor reageert dan hoeft de schakelaar dat niet ook nog te doen.
Dit product kun je dus gebruiken ipv de hue dimmer dus.. En zorgt er volgens artikel voor dat je de lampenfitting permanent onder stroom hebt staan maar tegelijk nog de knop kan bedienen alsof het een hue dimmer is.

Deel 1 van de oplossing heb ik zelf al door de schakelaar onklaar tevmaken en dus permanent op aan en deel 2 was voorheen eigenlijk van Signify niet beschikbaar dus moest ik een aparte hue dimmer nodig of deze knop.

Met deze wall mount hue knop kan je dus ook niet een normale lamp van de stroom halen.

[Reactie gewijzigd door LNDN op 14 januari 2021 17:27]

Nadeel is dat dit wanneer je de schakelaar uit zet je hele Zigbee netwerk verstoord kan worden. Hierdoor kunnen lampen die afhankelijk zijn van die betreffende lamp onbereikbaar worden.
Dat is een major inconvenience, want wanneer de lamp echt uit staat is alle ‘smart’ ook de deur uit. Iedere intelligentie, planning en scènes zijn niet meer van toepassing.

Ik heb hierdoor in mijn huis busch jaeger schakelaars vervangen door EvoToggle’s. Die werken samen met hue, passen perfect in de BJ ramen en zorgen er voor dat de lampen altijd stroom hebben (achter de schakelaar draden doorlassen). Bovendien werken de knoppen kinetisch, dus nooit een batterij vervangen. En zijn ongeveer net zo duur als deze nieuwe module, dus echt een meerwaarde zie ik niet.
Waarom doen ze niet gewoon beiden met een batterij die zichzelf kan opladen?
Omdat er vaak in huis een schakeldraad zit en geen toevoer en ground zoals bij stopcontacten.
Maar je kan toch gewoon aftappen als er stroom opstaat en dan de batterij gebruiken als deze terug afstaat? Dan kom je verder dan 5 jaar denk ik.

[Reactie gewijzigd door kuurtjes op 14 januari 2021 17:57]

Sommige vereisen dat je een nuldraad trekt. Anderen gebruiken een trucje. Ik heb zelf EcoDim Zigbee Dimmers die geen nuldraad vereisen. Geen idee hoe ze dat doen.

Punt is wel dat 230VAC -> 1.5VDC niet zo efficiënt is en dat je met een CR2032 dus blijkbaar lang zat doet.
Dimmers (Zigee of Zwave of ...) kunnen het meestal idd zonder nuldraad omdat deze ook een constante spanning nodig hebben. Aan/uit schakelaars die dit kunnen ben ik nog niet tegengekomen.
Shelly 1L kan dit, maar dat werkt, zover ik het begrijp, met een weerstand in parallel ofzo. En verbruikt deze dan constant 20 watt ofzo, of moet wat eraan hangt standaard 20 watt verbruiken.

https://shelly.cloud/prod...rt-home-automation-relay/
Dus als ik het goed begrijp, gebruikt deze Shelly altijd stroom in tegenstelling tot die van Hue.
Dan is de aanschaf wel goedkoper maar ga je dus meer stroom verbruiken.

Of zie ik dat verkeerd?
Dan is deze HUE schakelaar geen standby-, maar die vereist dan weer een HUE lamp erachter (want je verbind de kabels onderling door, zie de WAGO klem in de foto). Dus Standby verbruik heb je links of rechtsom toch bij een ZigBee device.
Dit is een prima oplossing voor plekken waar je geen nul-kabel hebt, maar wel de schakealar wilt behouden.
Dat zie je goed. Daarbij forceert het de fabrikant goed na te denken over een efficiënt ontwerp waar dat bij een omvormer niet is. Het is een beetje rot om je schakelmateriaal van de muur te halen maar eens in de vijf jaar zou ik mee kunnen leven.

Die 50 euro verschil maak je niet makkelijk goed met stroomverbruik overigens.
Inderdaad, eerst dacht ik dat het idle verbruik dus 20 watt was, maar dat blijkt dus 2.2 watt te zijn, oftewel iets meer dan €4 aan stroom per jaar. Zelf geen ervaring mee.
Voor zover ik weet gebruiken mijn Fibaro schakelaars geen batterijen. https://manuals.fibaro.com/switch-2/
Dat had ik bij dit ontwerp ook verwacht, juist omdat de muurschakelaar iets is wat altijd moet blijven werken als backup. Het wordt erg vervelend als de Pi vervelend doet en de batterij ook leeg is. Toegegeven de kans op beide tegelijk is wel héél klein, vooral omdat je nog wel ergens een lamp hebt.
haham, dat is nogal een verschil. De shelly verbruikt minder dan 1W. Het is alleen nodig dat de last die geschakeld wordt minstens 20W is, waardoor er genoeg voeding voor de Shelly is.

Beide alternatieven gebruiken continue stroom, ze moeten immers de netwerkverbinding in stand houden (Zigbee is ook een netwerk). Het opgenomen vermogen is echt heel erg klein.
Minimaal 20watt? Ik heb nog maar heel weinig, ik denk zelfs geen lampen in huis die dat verbruiken. Geen optie dus. Zelfs als je zo'n lamp hebt en je schakelt daarna alsnog naar een LED variant, werkt het opeens niet meer. Lijkt me geen goed beheersbare methode.
poeh, google stuk? Er zijn legio andere oplossingen voor:
- gebruik een 0/neutral, die kan je vanaf je lamp draaien
- er is een bypass die je over de lamp kan zetten, die zorgt dat de shelly genoeg voeding heeft als de lamp uit is
- monteer de shelly bij de lamp, niet achter de schakelaar
wat daarmee bedoelt word is dat in principe dat ding altijd 'aan' staat.
Om stroom te kunnen gebruiken moet het immers vloeien...
Het ding zelf gebruikt <20w, dus wat ze zeggen is dat je er een lamp aan moet hangen die ten minste 20w nodig heeft zodat die lamp niet constant 'flikkert' wanneer ie eigenlijk uit hoort te staan.
Sommigen maken gebruik van 'lekstroom'
Dat is leuk als je er dan een zuinige ledlamp aan gaat hangen, deze gaat dan knipperen.
Vroeger (bij gloeilampen of zware trafo's) was het niet waarneembaar.

https://www.youtube.com/watch?v=7iRJpG_UI_Y

[Reactie gewijzigd door Marco Geleijns op 14 januari 2021 13:41]

Sommige schakelaars en dimmers gebruiken de schakeldraad als nuldraad door altijd een klein beetje stroom te laten lopen. Betekent dus ook dat er altijd een klein beetje stroom door de lamp loopt. Of je daar iets van ziet is denk ik een beetje afhankelijk van de lamp.

Ik heb zelf gewoon een echte nuldraad gebruikt door de dimmer in de centraaldoos bij de lamp te doen en de schakelaar met 230v te laten sturen, maar deze Hue module is daar niet geschikt voor.
Dat is toch juist handig in deze situatie? Laat de volledige stroom lopen. De zigbeelamp moet toch volledig stroom hebben.
Ik begrijp niet waarom hij op batterij werkt.
Knap dat je die in de centraal doos weet te prikken. Daar is vaak niet genoeg ruimte. Ik ken een centraal doos waar 3x8 draden aan elkaar geknoopt zitten (24 draden). Daar kan geen Shelly bij.
dit kun je doen door een hoge weerstand naar de lamp te leggen, en de spanning over die weerstand kun je dan gebruiken voor je ontvang signaal. De lamp brandt niet omdat de stroom veel te weinig is.
Shelly moet wel omdat ze WiFi gebruiken. Hun battery powered modules zouden veel te bulky zijn voor de beperkte plaats die je in een wall box hebt. (Om nog maar te zwijgen over de levensduur van die dingen)

In België kan je gemakkelijk een shelly i3 inzetten: elke wallbox die ik al heb open gehad heeft een nul en fase draad. Nadeel is dat de maatvan de wallbox niet groter is dus het is soms wel proppen om die erbij te krijgen.
Zonder nul draad moet er of minimaal 10Watt constant gebruikt worden of een Shelly bypass aangebracht worden.
dat is zeker niet waar. Het gaat om de last, die moet een laag genoege weerstand hebben (= hoog genoeg opgenomen vermogen), zodat de shelly met een heel kleine stroom genoeg spanning overhoudt (hoe lager de weerstand van de last, hoe meer spanning erover blijft).
Die van Smartwares (SH8-90604) kan het ook (en is de helft van de prijs) en kan ook gewoon gekoppeld worden aan Hue lampen.

[Reactie gewijzigd door Elinevandeven op 18 januari 2021 15:58]

Klopt, allen ik ben bijvoorbeeld momenteel mijn huis aan het verbouwen en ik laat overal een nuldraad leggen naar de schakelaars. Het zou mooi zijn dat er ook een module zou zijn die op netstroom zou werken.
Als je toch bezig bent ook gelijk aardedraad trekken. Ik heb zelf al mijn lichtschakelaars vervangen door TCS Hidden Sockets, heb je gelijk een wandcontactdoos er bij (kost wel veel te veel geld).
Uiteraard ook aarde overal :)
Gaaf, die hidden sockets. Had ik een jaar eerder moeten weten, nu is de verbouwing al klaar :p
In Belgie zou dit mogelijks een probleem geven omdat dit stopcontacten zijn en qua kabelsectie minimaal 2,5mm2 moeten zijn, daar waar voor lichtschakelaars 1,5mm2 toegelaten is (en gebruikt wordt). Zomaar een stopcontact op een 1,5mm2 draad aansluiten mag hier dus niet.

Bij nieuwbouw kan je uiteraard wel de 2,5mm2 bekabeling voorzien.
Je moet dan sowieso toch gewoon een fasedraad trekken van centraaldoos naar schakelaar?
Welke schakel materiaal past hier het beste bij? Kwa design / kleur. Heb jij dit misschien al uitgezocht? :)
Jung AS500, alpienwit.
Het zou mooi zijn als we ook gelijkstroom circuits hadden. Voor elke microcontroller en LED een gelijkrichter en omvormer maken is echt totaal niet efficiënt of duurzaam. Stel je heb gewoon 100V DC beschikbaar dan kun je dat redelijk eenvoudig 95% efficiënt omzetten. LED arrays kun je sowieso op verschillende voltages maken. Heeft ook nog als bijkomend voordeel dat al je lampen standaard flikker vrij zijn.
Nee, dat is redelijk onzin. 100V DC is doorgaans onbruikbaar, en een DC-DC omvormer werkt door er eerst intern AC van te maken. Je hebt gelijk dat zo'n DC-AC-DC conversie 95% effectief kan zijn, maar je houdt maar 90% over als je eerst je 220V AC met 95% efficiency omzet naar 100V DC, en daarna de 100V DC weer met 95% efficiency naar 5V DC.

En 5V DC circuits werken weer niet omdat je stroom in je draden te hoog wordt. 16A*5V is 80W. Datzelfde vermogen op 230V is maar 0.3A.
Maar het hele punt is toch juist dat al die individuele AC->DC omvormers nooit 95% halen? Dat is mijn punt (en dat het dus heel veel dubbele uitvoering van onderdelen is). En nee he he dat je geen 5V gebruikt, daar hou je niet eens 5V van over eer je bij je plafond bent...

Edit: Nog kleine toevoeging. Ik denk dat we ook toegaan naar een situatie waarin we zelf met PV en batterij opslag minder gebruik zullen maken van netstroom. Dan zitten er tussen je zonnepaneel en je lamp nog veel meer stappen.

[Reactie gewijzigd door MiesvanderLippe op 14 januari 2021 13:50]

Hoe denk je dat een DC->AC-> DC omvormer 95% efficiency kan halen als het tweede deel (AC->DC) minder dan 95% efficient is? De eerste stap kan natuurlijk nooit meer dan 100% efficient zijn.

Het is wel zo dat veel goedkope AC->DC omvormers minder dan 95% efficient zijn omdat efficiency duur is. DC-AC-DC omvormers hebben een voordeel hier dat ze typisch hoogfrequent AC gebruiken (50 kHz, dus 50000 Hz) in plaats van de 50Hz. Dat zorgt ervoor dat de condensatoren 1000 keer kleiner kunnen zijn. Vliegtuigen gebruiken om die reden ook 400 Hz AC in plaats van 50 Hz. Je ziet dus precies de omgekeerde beweging - ze gaan niet van 50 Hz (AC) omlaag naar 0Hz (DC), maar juist omhoog.
Okay ik was te enthousiast, maar we lullen ook een beetje om elkaar heen. Ik probeer niet te zeggen dat de hele ketting 95% haalt. 95% op 100 -> 3V is ook enthousiast. Toch blijf ik erbij dat het eenmalig efficiënt omvormen van 230V AC en dan veel eenvoudiger (enkele package) omvormen naar iets lokaal bruikbaars logischer lijkt. Misschien moet je er 50V van maken, geen idee.
Mijn punt is dat elke omvorming inefficient is. Dat doe je dus alleen om een ander probleem op te lossen. Het hoogspanningsnetwerk is 300.000 Volt, maar dat is onveilig thuis. 230Volt heeft te dikke kabels nodig voor een landelijk netwerk. Daarom hebben we die omvorming wel, maar zelfs daar vormen we alleen de spanning om en niet eens de frequentie (blijft 50Hz). .

Maar binnenshuis? Wat los je op door twee netwerken te hebben, met twee verschillende spanningen en twee verschillende frequenties?

Nee, de zinnigere oplossing is dat we minimumstandaarden eisen voor de conversie vanaf 230V, zoals bijvoorbeeld het 80Plus programma voor PC voedingen.
100V DC is best gevaarlijk. Moet je niet willen in je huis. Je zou wel/ook PoE er heen kunnen leggen. Dan heb je direct verbinding ook. Wat je Duitsland en Oostenrijk nog wel eens ziet is dat er alleen schakeldraden vanuit de schakelaars naar een PLC kast lopen en vanaf daar de lampen en andere electrische installatie aansturen. Dat geeft maximale vrijheid en ook de mogelijkheid je PLC te vervangen voor een Arduino of whatever aansturing.
Het wachten is natuurlijk op PoWiFi maar dat zal wel toekomstmuziek blijven.
100V DC wil je niet door je lijf, maar dat is met 230V AC ook niet echt lekker. Voordeel is wel dat je beide draden aan moet raken waar dat met huis-tuin-en-keuken-stroom maar 1 is. Wat kortsluiting enzo betreft moet je wat slimmigheid in je omvormer stoppen. Kijk wat ook niet veilig is, is zo goedkoop mogelijk adapters maken. Dat gaat ook best vaak fout. Kijk als je zoiets echt zou aanleggen denk je natuurlijk na over veiligheid en dan is het een stuk eenvoudiger om te bepalen hoeveel stroom elke individuele kamer voor licht mag gebruiken.
De Europese veiligheidsrichtlijnen voor elektrische installaties beschouwen gelijkspanningen tot 120 volt (en wisselspanning tot 50 volt) toch echt als veilig.
Zoals een sonoff zb mini?
zou mooi zijn als ze dan dus 2 versies maken of 1 versie die met batterij kan werken en zonder. In mijn ervaring met zwave / fibaro is het geen pretje om elke keer de schakelaar van de muur te moeten halen om hem te reconnecten en dus ook geen fijne ervaring om elk half jaar alles van de muur te moeten trekken om de batterij te vervangen.
Vind het geen rare vraag eigenlijk. Nu moet ik met een las dop de fase draad en schakeldraad doorverbinden zodat er constant stroom op mijn lamp staat. Een HUE inbouw schakelaar met 2 contantpunten, die enerzijds de fase draad en schakeldraad voor mij doorverbind. en anderzijds deze stroom kring (dmv de (hue) lamp) gebruikt voor zijn voeding
En als de schakelaar een vastloper heeft in zijn software, hoe doe je dan een reset? Dat gebeurt nog wel eens bij domotica, en computers in het algemeen;-/
Ik heb nog nooit eerder gelezen dat de software van een schakelaar vast loopt. Heb je een voorbeeld van een type/merk waar dit wel eens voorkomt?

De meeste schakelaars hebben een pinhole knopje en statusled voor waarmee je door een aantal menu items kan lopen waaronder het resetten. Fibaro kan dit ook met de externe schakelaar.
Een reset knop zit er niet voor niets. Ja ik heb een voorbeeld. Hier in huis was een lamp 17 dagen lang al niet meer te bedienen. Het maakt ook niet uit trouwens, de oplossing is simpel gezien de lamp de schakelaar is;-/
Reset is normaal gesproken voor het pairen in een nieuw netwerk.

Ik geloof best dat het voor komt, maar het lijkt zeer zeldzaam. Welk type/merk had de software problemen? Is het een bekend probleem bij dat merk?
Iets of topic, Philips voort hier de boventoon. Twintig jaar geleden was het minder zeldzaam, en nog 10 erbij was het gewoon. Gelukkig komen we ergens op een zeldzamer vlak. Het lijkt me een gedoe als dit onderdeel weggewerkt is en daardoor moeilijk te resetten. Enig optie is dan de stroom eraf, in de meterkast. Philips zou dit zelf kunnen oplossen.

Ik zat ooit bij een provider en de enige manier om de verbinding met de isp up&running te houden was om een timer op de router te zetten. Een minuut stroom onderbreking gaf een stabiele continue verbinding. Zot toch.
Ik heb het nog nooit meegemaakt met 7,5 jaar hue gebruik sinds de eerste bridge. Dat is inclusief Philips livingcolors gen2 die het altijd doen als extendeecolor lights inmiddels.
Heb ik anders echt nooit last van en heb er in totaal 14 stuks z-wave schakelaars al 2 jaar in de muur zitten. Reset kun je ook doen via de controller overigens.

[Reactie gewijzigd door Morre op 14 januari 2021 16:36]

Ik moest gisteren de lamp van het net afhalen en vervolgens weer inprikken. ‘Simpel solution’. Oh ja, best getest trouwens.
Als je de fase draad sluit heb je toch gewoon stroom? Als er een Hue lamp in je plafond hangt wil je toch ook altijd dat er stroom op staat.
Een makkelijke check zou zijn om een willekeurig stopcontact te bekijken en het aantal gaatjes te tellen. Meestal zal je op twee uitkomen ;) Je hebt dus een fase- en nul-draad nodig om een verbruiker aan te sluiten. Die fase-draad zit in de stekker, de nul zit in het plafond.

Grafisch weergegeven: https://lh3.googleusercon...4BafnE4lThiaxaI2rad0icxlx

[Reactie gewijzigd door fsfikke op 14 januari 2021 14:50]

Dat is geen realistisch plaatje. Probeer maar eens de elektriciteitsleidingen erbij te tekenen. Dan zie je dat je 3 buizen nodig hebt, en een loze doos waar 6 draden in 3 leidingen samenkomen. Het is veel handiger om een bestaande doos te gebruiken, hetzij bij de lamp hetzij bij de schakelaar. En dat is het punt waar je elektronica in gaat.
Je hebt geen fase en nul nodig. In de schakelaar, als je alleen de fase draad hebt, heb je 1 draad waar de spanning op staat en een 2e draad die naar de lamp loopt. De lamp verbindt vervolgens de fase draad naar de nul in je lichtpunt, waardoor de cirkel rond is. Een schakelaar werkt niet als er maar 1 draad is. Er is dus per definitie een ingaande en uitgaande draad.
Wat jij suggereert is dat een Zigbee schakelaar met een Hue lamp in serie beide kunnen werken. In theorie zou dat kunnen kloppen, mits het setje van de grond omhoog zo is ontworpen. Maar in de praktijk werkt dat dus niet, omdat Hue al bestaat.
De eerder genoemde Shelly schakelaars werken alleen als er een 20Watt of grotere verbruiker aan hangt. In dat geval loopt er een kleine stroom door de verbruiker via de Shelly schakelaar, waarbij de gebruiker inuit-stand geen licht zal geven maar de Shelly schakelaar wel voldoende stroom heeft om te kunnen werken. Een beetje zwak systeem omdat wanneer je gebruiker (bvb een 20w+ gloeilamp) stuk gaat, de stroom niet meer kan lopen en daardoor je Shelly schakelaar ook niet meer werkt. Ga dan maar eens foutzoeken...

[Reactie gewijzigd door ewoutbuhler op 14 januari 2021 17:30]

Ik heb net een enorm bedrag betaald voor mijn nieuwe woning om overal een blauwe draad te laten trekken, dit was een meerprijs per schakelaar in de woning. Ik baal nu toch wel als een stekker... de rode draad van het verhaal is dat ik dus een domme investering heb gedaan.

[Reactie gewijzigd door Rainb0w op 14 januari 2021 14:30]

nee hoor, het is megahandig. Het geeft je meer opties, omdat je nu in elke inbouwdoos gewoon een volwaardige 230V verbinding hebt.
De rode draad gebruiken we al een tijd niet meer 8)7
Dan knip ik 'm door. 8)7
Als je toch al in de inbouwdozen gaat werken en iets achter de schakelaar moet monteren, is het trekken van een blauw draadje mijns inziens niet het meeste werk. Ik zou daarom de voorkeur hebben om de controller te voorzien van Load en Neutraal..
Voor energie uit het netwerk dat geschakeld wordt heb je geen stroom nodig, je hebt een beetje energie nodig. Zeker als het 5 jaar op een knoopcel kan draaien, dan gebruikt het niet veel energie.

Die energie kan het uit de serie-schakeling halen die ze schakelt: Zeker als ze aan-geschakelt staat en er stroom doorheen gaat, dan zou ze daar een beetje vanaf kunnen tappen. Daarmee een cappaciteit (accu, condensator of zo) kunnen vullen om daarna de uit-tijd uit te zingen.

In theorie zou ze zelfs een lekstroom kunnen aftappen als de schakelaar open staat. Maar dat kan wel eens als onveilig beschouwd worden.
Had liever gezien dat er gebruik werdt gemaakt van kinetische energie nu met je elke 5 jaar de schakelaar openen
Er zijn ook genoeg Smart modules en/of schakelaars (zigbee/WiFi/ZWAVE) die zonder nul-draad wel gewoon de stroom krijgen via de fase en de schakel-draad. Doormiddel het toevoegen van een capacitor (over de lamp heen) wordt toch stroomkring rond gemaakt.

Dus toch gewoon een gemiste kans.
Even voor de mensen die denken, "ja maar huh die schakelaar moet toch ook de kring kunnen sluiten en daar komt dan toch stroom langs?"

Ja dat klopt, maar... Een normale schakelaar werkt over het algemeen doordat er een zwarte draad (schakeldraad) heen en weer loopt van het lichtpunt naar de schakelaar. Deze is zwart omdat je nooit van de kleur kunt zien of er spanning op staat of niet (want dat ligt aan de schakelaar, vandaar dus de naam schakeldraad). Soms wil men nog wel eens bruin trekken naar de schakelaar (omdat dat wel een fasedraad is, via bijvoorbeeld naastgelegen stopcontact) en vanaf de schakelaar terug dan weer zwart, met hotelschakelingen worden vaak zwart/wit en zwart/rood gebruikt om de draden uit elkaar te kunnen houden.

Hier zit dus alleen "mogelijk" een fase op. Het terugleiden van die fase gaat dan echter ws gewoon rechtstreeks via de nuldraad die van de meterkast naar het lichtpunt loopt. Je kunt dus niet zomaar een module inprikken die 220V nodig heeft omdat er vaak geen fasedraad aanwezig is. Dat is juist een hele specifieke situatie die (zeker in nieuwbouw) eigenlijk niet voorkomt.

[Reactie gewijzigd door supersnathan94 op 17 januari 2021 14:27]

Achter een wandschakelaar is meestal geen netstroom aanwezig. Uitsluitend schakeldraad en nuldraad. Dan heb je drie mogelijkheden:
1. extra draad trekken.
2. zigbeeschakelaar die voldoende heeft aan schakeldraad en nuldraad. Beperkt aanbod, bijv Shelly 1L met Zigbee protocol). Werkt niet op alle lampen, want een minimale 'lekstroom' nodig.
3. batterij

Dan is een batterij nog niet eens een slechte keuze.
Het zou wel handig zijn als het een oplaadbare batterij is. Bij afwezigheid van een lekstroom kun je die natuurlijk alleen opladen als de lamp aan staat. In een heleboel gevallen zou je zelfs met een supercap toekunnen; die houden hun lading ook makkelijk een maand.
Shelly is toch altijd Wi-Fi, geen Zigbee? Althans, hier lees ik niks over Zigbee: https://shelly.cloud/prod...rt-home-automation-relay/
Shelly is inderdaad enkel Wifi.
Je bedoelt fase en schakel-draad.
Maar dat kan dus wel. Zie mijn eerdere opmerking.
Omdat er bij een lichtschakelaar geen nul draad aanwezig is .
nja, in mijn huis wel :) Daarnaast, bij de lamp is wel een 0 aanwezig, dus die kan je vrij simpel doortrekken naar de schakelaar. Daarnaast zitten veel schakelaars in de buurt van stopcontacten, dan is het ook simpel te fixen. Tot slot kunnen veel inbouw-smart-schakelaars ook op de netstroom werken zonder 0. Dat doen ze door een heel klein beetje stroom over de last (in dit geval een lamp) te laten lopen.

@Mavel 128 precies, als je graag wilt, is er altijd wel een oplossing te bedenken

[Reactie gewijzigd door borft op 14 januari 2021 11:42]

Jah als je toevallig een stopcontact naast je lichtschakelaar hebt dan gaat het wel :)
Zal een beetje van land tot land afhangen denk ik.

Voor zover ik weet zijn er in België wel bijna altijd 3 draden aanwezig in het stopcontact. Toch wel een gemiste kans dit dan. Mijn eerste reactie was "Eindelijk!" en dan zag ik dat ze op batterijen werken.

Zoals hierboven aangehaald, geen zin om om de vijf jaar al mijn schakelaars opnieuw te openen om de batterij te vervangen.

Bestaan er eigenlijk alternatieven die net hetzelfde doen en die gewoon integreren in je Hue setup zonder extra hub of al te veel problemen?
https://www.robbshop.nl/i...smarrt?sqr=Zigbee%202%20&
deze werkt prima bij mij zonder 0 draad. aan te sturen in hue hub. te bedienen in de hue app (en homekit etc)

[Reactie gewijzigd door jpvk007 op 14 januari 2021 12:09]

Shelly 1L heeft ook geen 0 draad nodig. Heb deze aantal weken terug geinstalleerd en werkt perfect.

https://shop.shelly.cloud...smart-home-automation#407
Your product will be replaced (including free shipping) with a new one within 12 months of purchase, even if it is damaged due to improper wiring, incorrect usage, a problem in the electrical installation or any other circumstance.

Goede marges ;) Als je dit durft te stellen op je website. Maar inderdaad deze werken prima.
Wat is het verschil tussen deze oude versie en de Pre-order?
Shelly 1L is geen oude versie, is in november 2020 uitgekomen. De Pre-order die jij bedoelt is een dimmer, waar de 1L een relay-switch is.
'probleem' is alleen dat Shelly op wifi werkt ipv Zigbee. En iedereen die ik ken zweert bij Zigbee..
Voor beide valt wat te zeggen natuurlijk. Shelly heeft geen bridge/hub nodig, maar verbind je gewoon met je WiFi netwerk. Voordeel is dat Shelly een lokale (rest|mqtt)-api heeft (cloud niet vereist) en het compatibel is met bijvoorbeeld home assistant. Nadeel is uiteraard dat je afhankelijk bent van de betrouwbaarheid van je WiFi en of deze alle plaatsen waar je Shellies hebt dekking heeft.

Een zigbee variant heeft daarentegen extra hardware nodig, namelijk een bridge/hub, om te kunnen functioneren. Een Restapi kun je alleen gebruiken als je bridge dat ondersteunt (in geval van hue in ieder geval wel). Het grootste voordeel van zigbee is dat het een meshnetwerk is en dat de netstroom zigbee apparaten (bv lampen en stekkers) ook als router werken in het mesh netwerk. Hiermee wordt de dekking alsmaar groter naarmate je meer routers (lampen) verspreid over je woning hebt hangen.

Echter is mijn ervaring dat de Shellies (netstroom) sneller reageren dan zigbee schakelaars (op batterij). Daarnaast is mijn Wifi (unifi) stabieler dan mijn zigbee netwerk (zigbee2mqtt; de hue bridge heeft ook regelmatig vastlopers overigens). Daarbovenop komt dat Shelly zeer aantrekkelijk geprijsd is. Heb er inmiddels meer dan 15 in huis en in een jaar tijd geen storingen gehad.
Maar zonder 0-draad heb je toch een bypass nodig? en die lijkt 20w continue nodig te hebben.
40 euro per jaar is dan best prijzig
De bypass heeft een weerstand van 20W, maar een verbruik van 1,5W heb ik mij laten vertellen door de PR man van Shelly.

edit: Op de bypass zelf staat 2.2W

[Reactie gewijzigd door arniejj op 14 januari 2021 13:20]

idd ook een optie. Shelly is toch wifi en geen Zigbee protocol?
Shelly is natuurlijk wel beperkter zonder Zigbee. Niet echt een Hue aanvulling.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 14 januari 2021 12:59]

Voor de niet-tweaker is een Shelly natuurlijk een brug te ver. Maar ik heb bijvoorbeeld 2 shelly 2.5 devices gebruikt om de mechanische ventilatie (perilex) te automatiseren, zie dat maar eens te doen vanuit een hue oplossing.
Dat gaat natuurlijk nergens over. Hue is voor verlichting en niet voor ventilatie. Hue sluit je op een bredere smart home oplossing aan.
Ik had eerst Hue gekoppeld aan home assistant, maar de lampen direct op zigbee2mqtt werkt voor mij stabieler dan de hue bridge zelf die er niet altijd in slaagt om alle lampen tegelijk aan te krijgen. Daarnaast heb ik ook nog een hoop zigbee Aqara sensoren die dan gebruik kunnen maken van hetzelfde meshnetwerk als de hue lampen.

Ik ben het zeker met je eens dat deze hue inbouw oplossing bijna perfect is voor de doorsnee hue gebruiker. Maar ik ben wel van mening dat je als tweaker mooiere oplossingen kunt gebruiken.

[Reactie gewijzigd door arniejj op 14 januari 2021 13:36]

Zigbee inbouwdimmer die werkt met alleen een zware en bruine draad. Toch even wegen voor je eraan begint.
Werkt deze gewoon native out of the box via Hue met HomeKit? Op de site staat geen HomeKit support badge.
HomeKit zorgt ervoor dat je iets kan schakelen via je telefoon. Dus je stuurt direct een lamp aan. Waarom zou je eerst een signaal naar je schakelaar sturen en dan van je schakelaar naar je lamp?
Voor als ik gewoon mijn telefoon een keer niet wil/kan pakken of een oma van 85 weer een schakelaar heeft uitgezet of een kind van 4 ergens aan de knoppen heeft gezeten of een schoonmaak(st)er/oppas even ergens iets moet schakelen die ik geen toegang ga geven tot mijn Homekit of als de lamp/apparaat achter de switch NIET smart is, etc etc.

[Reactie gewijzigd door Executor16 op 14 januari 2021 23:08]

Je weet dat je ze naast elkaar kan gebruiken? Je geeft dan eigenlijk zelf al antwoord op je vraag. Met je telefoon via HomeKit, de schakelaar bediend je lamp direct. Schakelaar stuurt signaal naar bridge/lamp. Dus de oppas gebruikt lekker de schakelaar en als je telefoon in de buurt is gebruik je die. Je schakelaar zit fysiek op de shelly aangesloten.

[Reactie gewijzigd door muppet99 op 14 januari 2021 23:55]

Duidelijk, maar mijn vraag was dan ook of die Shelly in HomeKit verschijnt (out of de box of via de Hue bridge en dus zonder Homebridge of iets dergelijks) waarop je reactie was waarom ik dat zou willen. Die redenen geven we beide aan. Als die Shelly gewoon in HomeKit verschijnt hoef ik niet op die dure Hue switches te wachten.
Liever een nul draad trekken dan elke x periode de schakelaars los halen om een batterij te vervangen. Had het dan optioneel gemaakt.
Ik heb al jaren ZigBee schakelaars en werkelijk nog nooit de batterij vervangen. Ik heb er zelfs een die op kinetische energie werkt. Dingen verbruiken echt weinig.

Het is echt een non-issue.
Bij een kinetische en batterij schakelaar werken niet als repeaters in het zigbee netwerk. Afhankelijk van de dekking en layout van je huis kan het fijn/nodig zijn een paar extra repeaters te hebben.

Het is ook niet mogelijk om de status van de schakelaar uit te lezen als de stroom er even af is geweest. Je moet dan op het volgende event wachten. Dit kan relevant zijn als je meerdere domotica systemen in het huis hebt.

Tot slot zijn er mensen die minder batterijen willen gebruiken vanuit een milleoogpunt. Hiervoor is de kinetische schakelaar de uit beste oplossing, maar die bestaat nog niet als inbouw module.
Maar bij de lamp wel, al mijn lichtschakelaars zitten naast een stopcontact, en daar heb je wel een nul draad. En anders kan je de nul draad vanaf de lamp trekken naar de schakelaar.
Een nieuwe nul draad trekken vanaf de plafond naar je schakelaar met een trekveer is enorme karwei. Vooral als je dit voor alles moet doen.
dan gebruik je toch de schakeldraad als nul draad dat is goed te doen de lamp heeft toch al continu spanning ook een wijziging die je daar in de centraal doos kunt doen, dan natuurlijk wel even een blauw isolatie tapeje om de schakeldraad doen dit zal geen 16 amp trekken dus kan goed.
En nul draad is ook zo getrokken als je toch bezig bent. Of je zet het kastje gewoon in de lasdoos van de lamp ipv de schakelaar, daar is vaak ook nog voldoende ruimte voor. En als je daar geen zin in hebt kan het ook gewoon door te leechen via de schakeldraad zoals klikaanklikuit spul al jaren doet.
Omdat er bij een lichtschakelaar geen nul draad aanwezig is .
Zowel fase, nul als aarding komen vanaf de zekeringkast aan, aarding en nul worden gewoon doorgelust tot aan de lamp via wago klem.
Fase gaat door de schakelaar en naar de lamp.

MAW, perfect mogelijk om alles aan te sluiten in de schakelaar zelf.
Als er een lamp in zit waarvan de gloeidraad nog in tact is dan heb je toch een gesloten circuit en loopt de nul door naar de schakelaar en bepaald de schakelaar dat het circuit open of dicht is (lamp aan of uit) of zie ik dat verkeerd ?
Probeer maar eens de bedrading vast te pakken in de schakelaar dan merk je het gauw genoeg.
Er zijn 1 of 2 polige schakelaars.
Enkelpolige onderbreekt enkel de fasedraad.
Een gloeilamp heeft ook een "ingang" en "uitgang", waar fase in de ingang komt, en nul aan de uitgang komt.

Dubbel polige schakelaar onderbreekt zowel de nulgeleider als de fasegeleider.

Normale gang van zaken is dat de schakelaar VOOR de lamp komt (anders kan je het circuit niet onderbreken :-) )
De nulgeleider onderbreken is technisch gezien wel mogelijk, het is in Belgie niet toegestaan. Je bent verplicht bij enkelpolige schakelaars van de fase te breken.
Omdat dat in een tweedraads situatie niet gaat werken. Alleen in een schakelaar waar ook een nul draad aanwezig is. Er zijn schakelaars van andere merken die wel overweg kunnen met tweedraads situaties en dus altijd een klein beetje stroom door het circuit laten lopen maar dat werkt weer niet altijd (ik meen met led niet goed).

Een batterij werkt dus in alle scenario’s, dat zal de overweging zijn.
"De module past in de muur achter een schakelaar, zodat de schakelaar permanent stroom krijgt..."

Toch niet, sorry! Staat wat ambigu in 't artikel.

[Reactie gewijzigd door The Milkman op 14 januari 2021 11:36]

Dit is vooral een issue bij een hotelschakeling. Dan staat er niet altijd stroom op de schakeldraad.
Lichtschakelaars hebben in principe geen nul draad (blauw) nodig.
De schakelaar verbreekt of verbind alleen het circuit.
De nuldraad gaat vaak rechtstreeks van de lamp terug naar de meterkast (samen met een hoop andere nuldraden).

Ik heb bijvoorbeeld aan 1 kant van een hotelschakeling geen blauwe draad. Dus heb je daar geen permanente stroom.

Mocht je wel een nuldraad hebben dan kan je ook een Shelly 1 gebruiken (die heb ik achter een stopcontact gebouwd, super handig).
Dit is vooral een issue bij een hotelschakeling. Dan staat er niet altijd stroom op de schakeldraad.
Stroom door, of spanning op.

Er loopt stroom door een schakeldraad als de lamp brandt, en geen stroom als de lamp niet brandt. De 230V netspanning staat over de lamp als de lamp brandt, of over de schakelaar als de lamp niet brandt.

Een hotelschakeling werkt doordat de schakelaars onderling met twee schakeldraden verbonden zijn. Je hebt dus ook driepolige schakelaars nodig. Zelfs als de lamp brandt loopt de stroom maar door één van die twee schakeldraden.
Bedankt voor de verduidelijking.

Het punt is; je kan niet altijd permanente spanning tappen achter een licht schakelaar.
Hotelschakeling/kruisschakelaar heb je minstens 3 schakelaars nodig.

Wat is het voordeel/nut van 3 modules op te zetten?
Vòòr je eerste schakelaar zit er wel altijd spanning.
Nee, dat is nergens voor nodig. De eerste hotelschakelaar splitst de voeding in twee schakeldraden; de twede verbindt één van de twee schakeldraden met de lamp. Klaar. De lamp brandt als de twee schakelaars beiden dezelfde schakeldraad doorverbinden.

Met 3 hotelschakelaars heb je een vierpolige in het midden nodig.
Correct, de termen zijn anders hier in Belgie :-)

Hotelschakeling is dus een wisselschakelaar (2 schakelaars)

Ik had het over een kruisschakelaar (3 schakelaars)
Hue lampen (en afgeleiden) hebben constante spanning nodig. Dit om bediend te kunnen worden via app, remote,... en om een mesh netwerk te kunnen vormen. Je mag deze ook nooit dimmen adhv een gewone dimmer. De lamp moet dit zelf doen.
Bij dit soort lampen is het dus aangezen om deze op een vast en ononderbreekbaar stroompunt aan te sluiten. Om je schakelaars dan toch te kunnen blijven gebruiken, kan je stroom er achter gewoon doorlussen en de lampen regelen adhv deze module.
Zo zit je niet met verschillende schakelaars in je huis als je slimme lampen en niet slimme lampen door elkaar gebruikt.

Edit - wat uitklaring:
Je moet dit een beetje zien als een (lees)lamp die je in je stopcontact steekt. Je gaat daarbij niet altijd de kabel uit de stroom trekken, want dan werkt de schakelaar van de lamp niet meer. Schakelen en dimmen (en kleur of kleurtemp) is ingebouwd in de Hue lamp en doet de lamp dus zelf advh signalen verstuurd via het Zigbee protocol.

[Reactie gewijzigd door flowrider84 op 14 januari 2021 11:56]

Ja wel suf inderdaad. Zou mooi zijn om de mogelijkheid te hebben om wel de blauwe draad aan te kunnen sluiten. Gira (friends of hue) lost dit op dmv druk de energiebox te wekken maar dat is met zo’n losse module weer lastiger op te lossen.
Niet nodig denk ik. Die Hue dimmer schakelaar gaat ook hier al ruim 3 jaar mee met de eerste batterij.
Omdat deze module de lamp zelf niet bedient, maar alleen de input van de knop doorstuurt.

Voor de lampen wil Hue immers dat je de stroom achter je schakelaar gewoon 'doorlust' en de schakelaar overslaat, en er vervolgens een Hue bulb indraait. Het ook schakelen van de lamp achter de schakelaar / module vervangt de noodzaak om ook Hue lampen aan te schaffen.

Dit is daarmee een beperktere module dan bijvoorbeeld die van Fibaro, Qubino of Shelly, welke de aangesloten lamp zelf ook schakelen / dimmen. Wel interessant concept gecombineerd met de rest van de lijn die Hue al aanbiedt natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door stefanwitkamp op 14 januari 2021 12:00]

Ik denk dat HUE de filosofie houd dat het door 'leken' aan te sluiten moet zijn.
Alle andere (vaak betere) oplossingen is al snel te technisch waardoor de consument het niet koopt.
Ik vind dat inderdaad ook een gemiste kans. Doordat ik geen batterijen wil vervangen elke jaar, elke 5 jaar of wanneer dan ook, heb ik zelf gekozen voor EnOcean schakelaars die zelf stroom opwekken bij het indrukken van de knop.

Hopelijk komt er een versie die je zonder batterijen kan gebruiken want die EnOcean schakelaars zijn bijna 2x zo duur als dit ding.
Duurder dan een losse lichtbron, alleen handig dus voor aansturen van meerdere lampen tegelijk op 1 schakelaar. Verder nog met een batterij.. zie hier niet echt een markt voor.
Uit jouw reactie begrijp ik dat je denkt met deze schakelaar 'normale' lampen kan aansturen. Hoe ik het lees is juist dat je met deze schakelaar 'slimme' lampen kan aansturen. Deze schakelaar laat dus altijd stroom staan op de lampen en stuurt een zigbee signaal naar de lampen om ze aan of uit te zetten. Is dus niet perse handiger voor meerdere lampen dan voor 1 lamp.
Klopt, de Hue schakelaar kan enkel Hue lampen aan of uit zetten.
Er zijn ook Zigbee schakelaars die normale lampen aan of uit kunnen zetten en zich voordoen als een Hue lamp.

Als je een beetje serieus aan de slag wilt met smart home verlichting is het converteren van je lichtknopjes essentieel. Dit is vaak belangrijk voor de W.A.F.
Mijn voorkeur gaat uit naar de hoofdverlichting van een kamer te kunnen schakelen vanaf een muurschakelaar en zonder afhankelijkheid van een bridge. De beste manier om dit te bereiken is met een zigbee inbouw dimmer en domme dimbare led lampen.
De Hue schakelaar is een redelijk alternatief en zal vanwege de eenvoud en gegarandeerde compatibiliteit ongetwijfeld erg populair worden.
Geen markt? Juist een enorme! De grootste reden dat ik zwave spullen heb is dat Hue allemaal eigen schakelaars nodig heeft en je niet van bestaand schakelmateriaal gebruik kunt maken.
Dit is wat mij betreft goed nieuws!
mjah, maar wel elke 5 jaar (waarschijnlijk wel vaker) alle schakelaars van de muur schroeven om de batterijen ter vervangen, En dat terwijl er, juist op die plek, wel gewoon prik beschikbaar is. Wat mij betreft een gemiste kans.

@jusch Juist het Hue systeem, met een zigbee chip per lamp is duur. Als je bv een plafond lamp hebt met 3 gu10 spotjes, ben je met Hue veel duurder uit, omdat alle lampen de logica aan boord moeten hebben. Met een losse zigbee / zwave / whatever dimmer, ben je goedkoper uit. Met als bijkomend voordeel, dat als de lampen vervangen moeten worden, je alleen de lampen hoeft te vervangen, en die zijn dan dus veel goedkoper.

@Caayn thanks :D
@The Milkman ik denk dat ze bedoelen dat de lamp permanent stroom krijgt. Dat is nodig voor de Zigbee chip. Zoals je kunt lezen, of op het plaatje kunt zien, is er geen verbinding tussen de netstroom en de inbouwmodule.

[Reactie gewijzigd door borft op 14 januari 2021 11:36]

Ik heb die rekensom wel eens gemaakt en je bent vaak geodkoper uit met losse hue lampen dan een slimme dimmer.

Ik heb bijvoorbeeld een balk met 3 spotjes in de gang. Daar moeten dimbare led spots in (als je wilt kunnen dimmen) en een fibaro wegprutsen in de centraal doos. Dimbare GU10's zijn duurder dan normale, en voor de Fibaro betaal ik ook nog eens 50 euro + 10 euro voor een pulsdrukker die in mijn Gira schakelwerk past. Voor hetzelfde geld heb je makkelijk 3 Hue GU10's.
Ik maak een andere rekensom:
- 3x dimbare gu10 spotjes (Philips DimTone): 20 euro
- Shelly dimmer: 17 euro
- pulse drukker (eigenlijk telt dat niet, want een schakelaar moet je toch hebben): 8 euro.
Kom ik op 45 euro. Daarvoor heb ik zeker niet 3 gu10 Hue spotjes, en een afstandsbediening. In dit voorbeeld heb je nodig:
- 3x hue dimbaar: 3x 20 euro = 60 euro
- inbouw schakelaar: 40 euro (zie hierboven)
- pulsedrukker: 8 euro.
Totaal: 108 euro, dat is meer dan 2x zoveel.

Oh ja, en als je over 5 jaar de lampen moet vervangen, dan wordt het verschil nog veel groter natuurlijk!

[Reactie gewijzigd door borft op 14 januari 2021 12:48]

Ik vind dat vergelijk allemaal maar een beetje scheef lopen. Het zijn uiteenlopende oplossingen die een resultaat geven dat maar deels op elkaar lijkt.

Een Shelly moet je aansluiten op een smarthomesysteem dat met wifi ermee kan praten, of je zit met de beperkingen van de Shelly app zelf. Heb je Hue of dat Ikea gebeuren, dan kun je het vergeten om je Shelly ermee te koppelen tenzij je nog wat hardware/software op aansluit. Heb je zwave of zigbee zweven in je huis, kun je het ook vergeten, tenzij je iets verzint als brug ertussen. Je hebt bij Shelly ook geen meshnetwerk, dus dat is qua bereik wat lastiger, zeker in nieuwbouw. Ik merk dat die mesh wel wat betrouwbaarder werkt.

Met Hue gu10 spots kun je direct met je tradfri of hue systeem aan de slag. Je kunt ze gemakkelijker verbinden met timers zonder extra hardware (behalve evt. een bridge en zelfs dat is niet vereist). Je kunt dan ook voor kleur en wittinten gaan als je (later) wilt. Met een inbouwschakelaar is ook ietwat overdreven en overbodig. Een dimmer van 20 euro doet hetzelfde als de pulsedrukker en inbouwschakelaar bij elkaar en kan aangesloten worden op meer lampjes, met meer programma's.

Als je graag knutselt en iets als Domoticz of home assistant hebt draaien als brug dan is Shelly best leuk als toevoeging. Maar je kunt met Hue meer met je lampjes en je hebt heel wat minder knutselwerk.
Ik ben het met je eens, dat het niet hetzelfde is. Welke oplossing beter is, is afhankelijk van je wensen. Ik reageerde op de post die suggereert dat Hue goedkoper is, dat vind ik niet. (zie ook de onderbouwing hierboven).

Dat je met Hue meer kan, ben ik niet met je eens (wel dat het minder knutselwerk is, je hebt simpelweg minder mogelijkheden). Het systeem is veel meer gesloten dan een oplossing die helemaal open is, zoals bijvoorbeeld tasmota en home-assistant. Voorbeeldje, ik meen me te herinneren dat een jaar of wat geleden, Philips een update naar hun Hue bridge had gepushed waardoor het opeens niet meer werkte met de IKEA lampjes.

Ander voorbeeld, ik heb ingesteld dat het dimmer niveau waarmee een dimmer aangaat, afhankelijk is van het tijdstip. Zo gaat de lamp op de overloop minder fel aan, midden in de nacht. Kan jij dat met Hue ook? Kan jij met Hue je lampen aan en uitzetten, als je niet thuis bent, zonder gebruik te maken van 3rd party cloud oplossingen? Kan jij Hue lampen combineren met andere systemen, Zigbee van andere leveranciers? Zwave? klik-aan-klik uit? Als Philips/Signify besluit om je bridge na een paar jaar niet meer te ondersteunen, wat zijn dan je opties?

Nog een voorbeeld dan, ik heb een hele mooie lamp, geen standaard fitting, past dus geen hue lamp in, hoe sluit ik die aan?

Ik ben het met je eens, dat op papier een dedicated mesh netwerk een erg mooie, en betrouwbare oplossing is. In de praktijk zie ik dat mijn wifi netwerk, met unifi AP's, zeker op de 2.4Ghz band zo betrouwbaar is, dat mijn Shelly shakelaars veel sneller reageren dan het Zwave netwerk. En het mooie is, het zijn goedkope, standaardonderdelen.

Shelly koppelen met een Zigbee (of zwave, of iets anders) kan natuurlijk prima. Maar dan heb je daar iets voor nodig, dat kan zo simpel als een usb stickje, of wat ingewikelder zoals bijvoorbeeld een Homey, en dat geldt andersom natuurlijk ook. Zigbee inbouwdimmers kosten nog steeds een klein fortuin.

Overigens heb je voor de shelly helemaal geen home-assistant nodig. Je kunt de schakelaars met elkaar laten praten als je dat graag wilt. En je kunt ze bedienen met de bijgeleverde app. Als je ingewikeldere dingen nodig hebt, dan wel, maar dat geldt bij Zigbee natuurlijk ook.
Ander voorbeeld, ik heb ingesteld dat het dimmer niveau waarmee een dimmer aangaat, afhankelijk is van het tijdstip. Zo gaat de lamp op de overloop minder fel aan, midden in de nacht. Kan jij dat met Hue ook? Kan jij met Hue je lampen aan en uitzetten, als je niet thuis bent, zonder gebruik te maken van 3rd party cloud oplossingen? Kan jij Hue lampen combineren met andere systemen, Zigbee van andere leveranciers?

Ja, kan allemaal. Met de standaard Hue app zelfs. Niets nodig behalve Hue zelf voor wat jij omschrijft.

Zwave etc. praat niet met zigbee. Dat is voor hue niet anders. Ik kan wel alle Zigbee LL apparaten op Hue aansluiten. Dus ook ikea lampjes en schakelaars en andere switches etc. Signify heeft gewoon nog ondersteuning voor de eerste bridge en signify is niet nodig voor functionaliteit met andere devices als dat nu al werkt. Als ze stoppen met support heb je de kans dat nieuwe features niet meer werken. Zo doet de bridge v1 geen entertainment mode, maar dat komt omdat de hardware daarin gewoon te traag is om low latency lampjes aan te sturen met iets als Ambilight. Signify/Philips gebruikt gewoon de zigbee LL standaard. Daar wijken ze niet vanaf behalve voor ambilight, maar dat komt ook omdat de standaard dat niet kan.

Ja zigbee inbouwdimmers zijn duur. Maar dat komt vooral ook omdat het niet helemaal past bij hoe zigbee in gebruik is door Ikea en Philips/Signify.
Hmm, interessant, dan kan je er meer mee dan ik dacht. Hoe kan je remote verbinding maken met de hue bridge dan?
Je kunt remote verbinding maken met *elk apparaat* en *elke service* binnen je thuisnetwerk als je zorgt dat je zelf thuis een VPN server hebt draaien waarmee je vanaf de buitenwereld naartoe kunt verbinden.
Kan bijvoorbeeld via een router die dit ondersteunt, of een NAS met die functie ingebouwd, of een rPi met de juiste software erop, enz.
Daarna kun je gewoon alles binnen je thuisnetwerk bedienen alsof je thuis bent, zonder afhankelijk te zijn van welke 3rd party server, cloudprovider, fabrikant-app, online-account of wat dan ook.
Enige dat moet werken is uiteraard je internetverbinding zelf. (Obviously)
Precies, dat ja. Al heeft Signify wel een dienst om je app te verbinden met je lokale Hue bridge. Echt cloud kan ik het niet noemen. Maar het is wel een manier om je verlichting in te stellen vanaf buiten zonder VPN. En de app levert zo ook functionaliteit met geofencing om automatisch iets te doen als je vertrekt of aankomt, volgens mij kan dat ook met meerdere gebruikers.

Maar via VPN werkt het ook naadloos zodra je vpn verbinding live is.

[Reactie gewijzigd door fapkonijntje op 14 januari 2021 23:05]

Dit is vanuit een engineering perspectief erg makkelijk uit te leggen.

Het is in deze vormfactor, die zo klein is dat hij achter een schakelaar past, simpelweg niet te doen om een 230VAC naar DC laagspanning voor een dergelijk systeem te realiseren. Een dergelijke voeding past niet in deze vormfactor.

Kijk maar naar bijvoorbeeld een usb adapter. Dat is zo'n beetje zo klein als dat, op een veilige manier, mogelijk is. Die USB adapter is al zo groot dat hij niet achter een bestaande schakelaar zou passen...

Je hebt dan als bedrijf dus twee keuzes. Je kan er voor kiezen om het product niet te maken omdat het niet haalbaar is, maar je kan er ook voor kiezen om een aangepast versie (in dit geval met batterij) uit te brengen totdat de technologie om de betere versie te maken beschikbaar is. Philips heeft hier de tweede optie gekozen.


I stand corrected. Zie de reacties hieronder :)

[Reactie gewijzigd door TGlev op 14 januari 2021 11:51]

wat een onzin. Ik heb in die vormfactor complete dimmers achter mijn schakelaars ingebouwd. Daar zit dus een 230V dimmer met fase aansnijding, een microcontroller, een wifi ontvanger en een voeding. Er zijn talloze oplossingen voor te vinden, bijvoorbeeld Shelly, Fibaro en aenlabs maken die.
Dat kan zeker wel. Ik heb via eBay een Hue-compatible inbouwdimmer gevonden die in de inbouwdoos in het plafond past, dus boven de lampaansluiting. Werkt uitstekend, en heeft dus laagspanning voor de Zigbee-radio. Heeft een 0-draad nodig, uiteraard.

Ze zijn inmiddels ook in een aantal Nederlandse webshops te vinden. Google maar eens op "Zigbee Light Link Dimmer".
Er zijn genoeg voorbeelden te vinden die dit al doen, en zelfs enkele zonder nul-draad met alleen fase en de schakeldraad. Kijk naar Klikaanklikuit, Shelly of dimmers.
Dit is niet helemaal waar. Het is Shelly ook gelukt:
https://shop.shelly.cloud...-smart-home-automation#54

Daar doen ze ook een conversie van 230 VAC naar 3.3 VDC voor de embedded componenten.

En als ik zo naar de foto kijk lijkt het ongeveer dezelfde behuizing te zijn. En dat voor de helft van het geld (ongeveer). :)
En dat terwijl er, juist op die plek, wel gewoon prik beschikbaar is. Wat mij betreft een gemiste kans.
Vaak is er geen Nuldraad aanwezig, dus er is geen prik aanwezig. Vandaar de batterij.
De nuldraad heb je dus niet per se nodig om prik te hebben. Hier zijn al talloze oplossingen voor. Hoe denk je dat een normale inbouwdimmer kan werken?
Een normale inbouwdimmer maakt onderdeel uit van de stroomkring en staat in serie geschakeld. Een nieuw apparaat kan je niet zomaar in serie schakelen, omdat de spanning daarmee gedeeld wordt. Een volwaardige (parallelle) 230V-aansluiting is alleen te realiseren met een beschikbare nulleiding.
again, get your facts straight. Je hebt geen volwaardige 230 aansluiting nodig voor dergelijke klein lasten. Je kunt prima gebruik maken van de bestaande kring. Ik zuig dit niet uit mijn duim, er bestaan al talloze oplossingen die dit gebruiken, zie oa Fibaro, Shelly, Qubinho, etc. De technologie bestaat, Signify heeft er gewoon voor gekozen het niet te gebruiken.
deze heb ik:
https://www.elektrototaal...oEPA-ndxle_waAviIEALw_wcB

dit is weliswaar geen smart dimmer nog, maar zo'n apparaatje heeft zelf ook stroom nodig en dat kan hij uit de bruine en zwarte draad halen blijkbaar. ik moet wel zeggen dat het wat minder goed werkt, de LED lampen blijven heel zwak branden vaak, als ik ze uitzet. daar schijnt wel een fix voor te zijn overigens. Het kan dus vedergeval wel.
"De module past in de muur achter een schakelaar, zodat de schakelaar permanent stroom krijgt."

Hmm, toch niet. Staat vreemd in artikel...

[Reactie gewijzigd door The Milkman op 14 januari 2021 11:35]

"De module krijgt geen netstroom, maar werkt op een batterij die volgens Signify vijf jaar mee gaat."

De lamp die er achter hangt wel maar de module zelf jammer/vreemd genoeg niet.
Ik heb een aantal schakelaars die op een onhandige plek zitten, die kunnen dan afgedekt met een blindplaat, en kan aan de andere kant van de deur (scharnier en slotzijde gewisseld) een doos in de muur boren zonder er een leiding naartoe te hoeven frezen. Toepassing gevonden!
Je hebt gewoon zigbee schakelaars van andere merken.
IK heb ze zelf van Gira, die zijn duurder maar kunnen meer.
Anders kun altijd nog de oceanmodule in een normale schakelaar bouwen die heeft geen batterijen nodig en dat lijkt mij een betere oplossing.
@icecreamfarmer kan je aangeven wat zo een Oceanmodule is die jij gebruikt?
Deze heb ik bij een vriend geinstalleerd.
https://www.robbshop.nl/f...kelaar-mat-wit-senic-gira

Andere winkels hebben hem ook. In principe haal je de schakelaar uit de Hue-tap.

Ik heb zelf deze:
https://www.elektrototaal...igbee-light-link-met-gira
Maar die lijkt niet meer verkrijgbaar te zijn.
Ik heb deze:
https://www.ecobright.nl/...-0-200w-universeel-basic/

Zeker aan te raden. Zoemt en flikkert niet, fijne bediening en soft-start is fijner dan ik had verwacht.
Dit is een topper! Al redelijk aantal dimmers vervangen in mijn huis met deze dimmer. Vrouw en kinderen merken het verschil niet. Lampen handmatig te bedienen net als voorheen, met het verschil dat alle lampen gekoppeld zijn aan de hue bridge en vanaf overal via de app te bedienen.
Die is significant anders dan de schakelaars uit de post waar je op reageert! (Of uit het artikel)

Deze ecobright die jij voorstelt is een dimmer/schakelaar die bedoeld is om normale/domme lampen mee aan te sturen, daar mag je absoluut géén Hue lampen aan knopen.
(Of andere smart-lights)

De oplossingen boven jou zijn zigbee switches die bedoeld zijn om samen te werken met bijvoorbeeld Hue of andere smart-lights om die daarmee instructies via zigbee door te sturen. Ze hebben geen fysieke dim-output aansluiting bijvoorbeeld. Tis puur een schakelaar die via zigbee een commando verstuurt.

[Reactie gewijzigd door BrainCrash op 14 januari 2021 16:23]

Goh wat grappig. Dat lijkt de helft van de reacties wel ontgaan te zijn. Dan snap ik ook gelijk waarom er een batterij in moet. Onlogisch en toch ook logisch product dan. Je zou toch zeggen dat je liever dan in de wand schakelt, dat het altijd werkt. Dan heb je geen kleurtjes, dat niet.
Ik snap niet waarom net als die Gira niet gekozen is voor 'Energy Harvesting'. Andere merken zoals Busch-jaeger zijn batterijloos
Maar werken die ook met HomeKit? Das vaak de beperking.
Ja want je schakelt de lampen en niet de schakelaar.
Als de lampen van Hue zijn ja. Maar dit product is nou juist bedoeld km legacy lampen aan te sturen en meldt zich dus in Hue en HomeKit als schakelaar. Zo heb ik de lamp in mijn badkamerspiegel slim gemaakt. Via een Fibaro zwave module via HomeBridge kan ik die aansturen vanuit HomeKit.
Nee dit is om een bestaande schakelaar slim te maken zodat deze met hue kan werken.
Deze stuurt HUE lampen aan geen normale lampen.

Ik heb zelf ook fibaro modules voor de rolluiken en die maken idd het apparaat zelf slim.

[Reactie gewijzigd door icecreamfarmer op 14 januari 2021 16:25]

Huh? Hm dán snap ik de toevoeging niet dat je de schakelaar met de app kan bedienen. Jammer want ik zoek nog een fibaro achtingen module die voldoende heeft aan een tweedraads omgeving en mijn LED TL in m’n schuur aansturen middels de gewone fysieke schakelaar maar ook via HomeKit werkt zodat hij aan te sturen is middels HomeKit. Tot nu toe kom ik niet verder dan zwave modules.
En helemaal als deze schakelaars dan ook nog eens met prima met je domoticz installatie werken :)
Niet helemaal waar: ik gebruik klik aan klik uit schakelaars die mijn HUE's aansturen. Eerlijk is eerlijk: daar zit dan wel Homeassistant tussen.

Schematisch:

KAKU schakelaar -> RFXCOM -> Homeassistant -> Hue Bridge -> Hue lamp
Ik moet zeggen dat ik de use-case van die module niet snap. Ze hebben een mooie lijn met 'Friends of HUE' schakelaars die exact hetzelfde doen....maar dan zonder stroom of batterij (werken met kinetische energie). Oke, ze zijn iets duurder. Maar die module kost lost 39 euro en dan moet je ook nog nog een polsdrukker (verwacht ik?) aanschaffen, of zou dit achter je bestaande schakelaar passen? Dan zou het wel een optie kunnen zijn...maar wel jammer van de batterij :-(
Wij hebben hier een aantal lampen waar de toch wel grote hue lampen niet in kunnen. Om deze helemaal te vervangen puur zodat er een hue in past hoeft met dit dus niet meer.
Jammer dat van de batterij, want hoewel ik het geen probleem vind om deze te vervangen zie ik mezelf eerder denken dat de lamp stuk is dan aan de verstopte module in de schakelaar
De Hue sensors geven in de app aan dat de batterij bijna leeg is, ik vermoed dat deze modules dat ook wel doen.
Ik zie hier zeker een markt voor. Ik kan zelf stellen dat velen hierop zitten te wachten om hun oude installatie compatibel te maken met slimme verlichting, zoals Philips Hue.

Nu knip je de spanning weg van je lamp als je met de traditionele manier schakelt. Als je een slimme lamp wil aansturen (door de hub, spraakbediening, Homey,...) zal dit uiteraard niet lukken zonder spanning. Concreet moet je schakelaar dan permanent aanstaan. Je moet dus de keuze maken: of je lampen slim maken (met apps, routines, spraakcommando's,...) of de traditionele manier van schakelen (de aan/uitknop tegen de muur). Met deze oplossing heb je het beste van 2 werelden.

Er bestonden weliswaar al langer zulke toepassingen, maar nu is het heel handig dat dit in de Hue-familie wordt geïntegreerd.
Ze hebben precies hiervoor de Friends of HUE schakelaars volgens mij. Nu zijn die van 3e partijen, maar zijn wel HUE certified. Heb er hier 3 in huis...gewoon schakelaars die bij de rest van de schakelaars passen, maar dan slim om HUE te schakelen.
Dit is nou juist precies wat ik zoek voor de spotjes in m'n badkamer. Helaas niet van een type die ik kan vervangen voor Hue spotjes zonder in m'n plafond te zagen. Nu m'n schakelaar vervangen door een motion sensor van Renkforce maar door z'n positie in de muur schakelen de lampen soms uit als je onder de douche staat. Deze schakelaar in combinatie met een hue motion sensor zou perfect passen!
Volgens mij gaat dat niet werken. Deze module geeft alleen een signaal naar Hue lampen om ze aan uit te zetten.
Ai, dat is dan precies anders dan ik gehoopt had. Helaas!
Dank voor de opties heren @Maarten00/@VincentAbee ! Ik ga er even naar kijken!
Graag gedaan, werkt hier goed!
Ik zie er ook zeker een markt voor. Als je naar Hue gaat, wil je niet allemaal schakelaars aan je muur hebben hangen die je lamp van de stroom halen, want dan moet je hem ook weer met diezelfde schakelaar aan zetten (en kan je alle slimme features niet gebruiken). De schakelaars kortsluiten waardoor ze niks doen is ook lomp, dan heb je allemaal loze schakelaars door je huis. En je kan ze natuurlijk ook weghalen en op de plek Hue-schakelaars hangen, maar die hebben andere afmetingen dus dat mooi afwerken is een hoop werk (vergeet ook niet combinatie stopcontact + schakelaars die erg veel voorkomen).

Door bestaande schakelaars te hergebruiken maak je het instappen in het Hue-ecosysteem een hoop makkelijker. Je kan simpelweg je peertjes vervangen, werk je schakelaars bij met deze oplossing, klaar, geen schakelaars verwijderen en muren opnieuw verven, geen schakelaars in je huis die je niet mag gebruiken.

Het enige wat ik echt jammer vind aan deze oplossing is de batterij. Dat apparaat heeft gewoon continu stroom van het lichtnet, de enige reden dat ik denk dat ze het doen is simpelweg zodat ze deze apparaten klein kunnen houden en niet een omvormer erin hoeven stoppen. 5 jaar is veel, maar om de zoveel tijd je schakelaars open moeten schroeven om de batterij te vervangen is toch niet echt optimaal.
Ik zeg Friends of HUE. Oa. Busch Jaeger en NIKO hebben ze : https://www.philips-hue.c...orks-with/smart-home/niko
Ik zou toch graag een Hue switch hebben die ik kan bevestigen op de één of andere manier over een bestaande schakelaar.
Moest er dan toch nog iets fout gaat dan heb ik steeds meteen de beschikking over een traditionele schakelaar.

Bij mij is veel geautomatiseerd door middel van tijdschema’s en sensoren. In al die jaren heb ik nog maar eenmaal gehad dat het niet wou werken. Gelukkig had ik meteen de beschikking over een ‘traditionele’ schakelaar zodat ik toch nog mijn lichten aankreeg. Althans degene die goed ingesteld waren met de power on behaviour. 😉
Ik heb de Samotech SM201 en Samotech SM222 over mijn schakelaars gezet.
Staat keurig en is nog goedkoop ook.

[Reactie gewijzigd door PietWijnstra op 14 januari 2021 13:27]

Super! Deze kende ik nog niet. Exact wat ik bedoelde! 👍
Hier ben ik erg blij mee. Wij hebben in ons nieuwe huis, voor we over zijn gegaan op Hue lampen, mooie retrostopcontacten en schakelaars gemonteerd. De schakelaars gebruiken we nu dus eigenlijk niet dus dit is een mooie manier lijkt me ze toch weer bruikbaar te maken.
Het is goed om na te denken over hoe afhankelijk je wilt zijn van je hue bridge.
Met een zigbee inbouw schakelaar kan je van elke lamp en schakelaar een hue lamp en hue schakelaar maken en je bent niet altijd afhankelijk van de hue bridge.

Bijvoorbeeld: https://www.robbshop.nl/i...e-zigbee-400w-robb-smarrt
Ik zie een lasdop in de muur, dus je lamp krijgt (net zoals met een draadloze dimmer/FoH schakelaar) permanent stroom.
Hoe werkt het met je 'normale' schakelaar dan? Zijn dat draadjes die ik zie lopen vanaf de schakelaar naar de module?

Dus 'schakel' je dan de module?
de module is alleen een afstandsbediening. De lamp krijg permanent stroom, en bepaalt zelf of ie aan moet of niet. (bv op basis van het signaal van de module)
Je schakelaar activeert de module. Dus je lampen krijgen zoals je al zegt permanent stroom. In plaats dat de schakelaar stroom "aan en uit" zet op de lamp herkent de module de schakel-actie en voert de geprogrammeerde actie(s) uit.
Heeft dus vooral toegevoegde waarde als je je oude schakelaars wilt houden zoals @Dr. Strangelove, of bijvoorbeeld vanwege de perfecte look bij de rest van je inrichting.
Als je zoals ik gewoon "standaard" witte schakelaars gebruikt kan je beter oplossingen zoals die van EcoDim gebruiken. Die zijn wel zelf aan het netstroom gekoppeld, en kunnen gebruikt worden i.c.m. domme lampen.

[Reactie gewijzigd door dixet op 14 januari 2021 11:41]

Er is net perse permanent stroom in de lasdop.
De fase draad loopt via de schakelaar naar de lamp, maar de nuldraad is waarschijnlijk van de lamp rechtstreeks op een centrale nul aangesloten.

Dit plaatje is een hotel schakeling waarbij beide schakelaars enkel schakel (fase) draden hebben en de nul (blauw loopt naar een centrale doos).

Edit; iets duidelijker plaatje
Jammer dat er een batterij in zit, ik zie het niet zitten om elke 5 jaar alle schakelaars in huis open te moeten schroeven
dat zal wel v2 worden :+
Nu weet ik niet hoeveel schakelaar je hebt, maar lijkt me een klusje van 5 minuten per schakelaar... En dat eens in de 4 a 5 jaar...

Zelf heb ik pas alle sensors van een nieuwe batterij voorzien, die gingen ruim 3 jaar mee.
Als ik kijk naar de Shelly apparaatjes die achter de schakelaars zitten zou ik niet blij worden als ik daar iedere 5 jaar al die dingen moet langs lopen om batterijen te vervangen.

Er is weinig ruimte achter de muurschakelaar, draden zijn stug, en vaak maar net lang genoeg om in allemaal bochten te ringen zodat het net aan past.

Ik kan er een heel drama van maken: het is niet zo maar iets wat alle gezinsleden kunnen doen, maar ook dodelijke afloop kan hebben als je niet weet wat je doet, want het gaat tenslotte om een batterijtje vervangen.

Ik ben niet tegen dit product hoor, maar in veel gevallen vermoed ik dat het geen simpel klusje is om de batterij te vervangen.
Dus hij is 4 keer duurder dan een Shelly en werkt op batterijen? Kijk Hue is altijd wat duurder maar stel dan op zen minst een gelijkwaardig product er tegen over.
Ikea en hue geprobeerd , in de finesses is hue nog steeds beter. Kan tot lager niveau dimmen.
Ik maak zelf gebruik van Tuya Zigbee Switch Module (via Alie slechts € 15,- voor twee schakelaars) in combinatie met Homey. Dit werkt voor mij echt fantastisch: ik kan zowel mijn bestaande wandschakelaars blijven gebruiken, maar ook schakelen via de app of via andere Zigbee-apparaten. En Tuya gebruik gewoon netstroom, dus geen baterijen vervangen.

Shelly -wat veel in andere comments genoemd wordt- werkt op basis van WiFi, wat net wat minder functioneel is dan Zigbee.

[Reactie gewijzigd door houtsnip op 14 januari 2021 13:03]

Ik ben toch altijd wat huiverig om erg goedkope ali apparatuur zo diep in de elektra van het huis te verwerken.

Zou wel een voordeel zijn als Shelly ook zigbee zou ondersteunen.
Er er zijn momenteel genoeg Zigbee schakelaar die geen nul draad nodig hebben.
De meeste schakelaars die er te koop zijn, hebben twee versies.
De schakelaar met nul draad en zonder nul draad, alle twee zonder batterij.
Schakelaars zonder nul draad zijn wat duurder. Maar ze werken perfect.
Ik gebruik ze in combinatie met een Conbee 2 usb stick. (Domoticz)
De oude analoge schakelaar er uit en de nieuwe Zigbee schakelaar er in. In oude huizen kan dit wat kleine problemen opleveren, de inbouw maat is erg krap.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee