Philips Hue-lampen krijgen ondersteuning adaptieve verlichting met Apple HomeKit

Philips Hue-lampen kunnen hun kleur aanpassen aan het moment van de dag voor gebruikers die de lampen aansturen via Apple HomeKit. De functie zit in iOS 14, maar nu heeft ook de Hue-software een update gekregen om de functie te ondersteunen.

Philips Hue Bridge, adaptieve verlichting via Homekit. Bron: iCulture
Adaptieve verlichting in Philips Hue Bridge. Bron: iCulture

De functie heet Adaptieve Verlichting en is beschikbaar met versie 1941132070 van de Hue Bridge-software, meldt iCulture. Als de functie aanstaat, begint de lamp 's ochtends met warme kleuren om vervolgens overdag koelere tinten af te geven. In de avond maken de lampen zichzelf weer wat warmer.

Adaptieve verlichting werkt met lampen uit de White & Color Ambiance-reeks en de White Ambiance-lampenreeks. Signify had al eerder beloofd dat de functie eraan zat te komen en deze was al te vinden in een bètaversie van de software. Apple voegde de functie toe in iOS 14, dat in september uitkwam.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-11-2020 • 14:57

88

Reacties (88)

88
86
26
6
0
55
Wijzig sortering
Het enige wat ik nu nog mis is dat ze langzaam aangaan ´s ochtends en hetzelfde ´s avonds (edit: via HomeKit). Dus dat de intensiteit langzaam sterker en minder sterk wordt, in combinatie met deze nieuwe functie. Dan heb je een mooie daylight cycle.
In het algemeen zou HomeKit er goed aan doen om een soort automatische continue sturing van kleuren en intensiteit toe te voegen, zodat je een soort dynamische verlichting krijgt.

Nu kan dat alleen met de hue app zelf, die ik niet zo gebruikersvriendelijk vindt. Vooral de zgn. labs functies waar een hoop interessants in zit is vrij belabberd wat UX betreft, helaas.

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 18:08]

Ik weet het niet 100% zeker maar volgens mij kan je met de Eve app dit wel als automation instellen.

Deze app leest al je instellingen uit in homekit en kan je veel meer instellen dan je in de hone app zelf kan. Je automations blijven gewoon in je home app staan en werken gewoon.

https://apps.apple.com/nl/app/eve-for-homekit/id917695792

Heb deze tip ooit is voorbij zien komen via dit filmpje op youtube:

https://youtu.be/Ft07PRk6jtk
Deze functie mis ik ook. Dan zou homekit een perfecte totaal oplossing zijn voor mij. Gebruik hiervoor (helaas) nog de Hue app.
Dat kan toch met Routines? Mijn bjuitenlamp gaat langzaam uit 's ochtends (in 5 min) en weer aan 's avond, iets na zonsondergang, ook in 5 min, maar je kunt ook 30 in kiezen.

Opzich vind ik het wel fijn dat de app basic is en alle fancy dingen in labs verborgen. Ik gebruik de app alleen voor snel even wat aanpassen, dan wil je niets inde weg hebben. al zou labs zelf wel wat netter mogen idd.

Edit: ik krijg +3 maar de belangrijke zin is "in combi met deze (aanpassen kleurtemp) functie" natuurlijk. Dat kan vziw niet. Wel met Home Assistant denk ik trouwens.

[Reactie gewijzigd door teek2 op 22 juli 2024 18:08]

Je kunt de lampen aan en uit zetten met zonsondergang en dat combineren met een langere transitietijd. Zo staan ze bij ons ingesteld.
Maar dat kan alleen in de Hue app. Menesis geeft juist aan dat hij het in de woning app kan doen om redenen waar ik het volledig mee eens ben.
Ik kan mij vergissen maar je kan in de Hue een scène aanmaken en hem langzaam aan laten gaan op een tijd of bij zonsopkomst.

Is dat niet te koppelen in de homekit?
Mja.... dat langzaam aan laten gaan werkt helaas niet zo mooi als zou kunnen. Het maakt een transitie qua helderheid en tot op zekere hoogte ook qua kleur.

Maar zeker bij de lampen die kleur ondersteunen zou je willen dat het langzaam aan gaan begint met rood/oranje, en dan langzaamaan over gaat op daglicht (net zoals de duurdere wake up lights doen). En het zou nog helemáál optimaal zijn als je ook kan definieren of lampen zich hoog of laag in de kamer bevinden, zodat transitiekleuren ook kunnen verschillen.
ik heb ene appje naast mn Hue draaien die dit al doet en me smorgens wekt en om half 10 weer uit , en savonds rond een uur of 12 gaat hij binnen een uurtje dimmen naar 0 appje heeft wel meerdere interessante functie voor Hue namelijk het opnemen van lampen in meerdere groepen. Heet HeuHallo
Met een lux meter kun je dit zelf oplossen (dmv node-red, home assistant etc). Licht gaat hier aan op basis van lux.
Heb je een voorbeeld?

Ik heb even wat geprobeerd, maar het lijkt heel complex te worden om dit geleidelijk te doen. 2 of 3 standen lukt wel.
Zie comment hieronder voor node-red.
Heb je de flows van nodered voor ons? Ben benieuwd, draai het ook maar zit nog wat te piekeren over hoe circadian lichtning in te voeren.
Lichten in gang & toilet gaan aan obv motion, afhankelijk van het moment Vd dag varieert de intensiteit & temperatuur. In de woonkamer gaat het in de ochtend en voor zonsondergang geleidelijk aan, echter momenteel nog naar een vaste intensiteit & temperatuur.
Heb overigens geen hue bridge, maar een generieke zigbee coyordinator. Was wel klaar met hue toen ik erachter kwam dat enkel de hue motion sensor ermee werkten, en niet de 4x goedkopere van andere merken..
Ik heb een voorbeeld flow gemaakt.
Dit bevat alleen het concept. Ik gebruik zelf een hue lux meter, die kun je dmv de api uitlezen in bijv node-red.

De lux meting gebeurd elke 5 minuten, dat is een waarde van 15000-0, vanaf ~400 word het schemerig. 400-0 map ik de waarde tegen een brightness van 0-100. Dus elke 5 minuten veranderd de brightness.

Dit kun je verder uitbouwen: zodra je een nieuwe waarde krijgt, het verschil laten aftellen met een rate limit wat je in totaal 5 minuten laat duren, dan zal het heel geleidelijk gaan.

[Reactie gewijzigd door z1rconium op 22 juli 2024 18:08]

Dat kan toch via de Hue app en dan routines
Wanneer (zonsondergang)
transitie 30 minuten er voor
wat moet er gebeuren
1 kamer (woonkamer)
En dan kan je zelfs de kleuren of je default kleur van lampen instellen

bij uitschakelen kan je een tijd instellen / of niets
Nee, is niet vergelijkbaar.

Je kan transities instellen, maar daar verandert de lichtkleur niet echt mooi op een 'natuurlijke' manier (alleen de helderheid).

En waar het bij deze Homekit functie juist om draait, is niet alleen transitie bij in- en uitschakelen, maar ook dat de kleurtemperatuur van het licht afhankelijk wordt van het tijdstip van de dag.
ja precies, wel in de Hue App, niet in HomeKit.
Met iConnectHue kan dat allemaal en al heel erg lang.
Het enige wat ik nu nog mis is dat ze langzaam aangaan ´s ochtends en hetzelfde ´s avonds. Dus dat de intensiteit langzaam sterker en minder sterk wordt, in combinatie met deze nieuwe functie. Dan heb je een mooie daylight cycle.
Dat zit er al jaren in, routines.
Maak een sunrise en sunset route en kies fading.
Ik bedoelde dat dat niet in HomeKit zit, wel in de hue app ja
Via IconnectHue app doe ik dat al. Langszaam aangaan kan je in een magic opnemen en zo 1 uur laten duren van 0% tot 100% intenisiteit en het omgekeerde kan ook.
Ah die app kende ik nog niet
Ahh echt een aanrader wat mij betreft. Wanner je intensifier aan het customizing gaat met Hue neemt.Iconnect de draad op daar waar de native app Hue er mee stopt.. En elke releaste brijen ze er nog een stukje aan. Een andere leuke feature is dat je je lampen een ander schema ( kleur en dergelijke )kan laten branden afhhankelijk voor OF na zonsondergang.

Top appie!
via ifttt alle mogelijkheden
Helaas - mijn bridge v2 blijft steken op versie 1941056000 van 02/10/2020. Wachten dus.
Net aangezet. Zo vel wit is mijn verlichting in huis nooit. Ben benieuwd hoe adaptive het is over de dag heen. Idee is leuk maar ik vermoed dat morgen of vanavond al uit staat:)
Dat was mijn ervaring ook wanneer ik een soortgelijke component probeerde home assistant. Het zou fijn zijn als hier meer mate van aanpassing in mogelijk is.

Het is echter wel een stap in de goede richting.
Binnen Home Assistant is er in HACS wel iets wat precies dit doet:
https://github.com/claytonjn/hass-circadian_lighting

Die module heeft echter wat beperkingen. Zo is hij niet te configureren en doet hij alleen de kleurtemperatuur en niet de helderheid.

Ik heb hier binnen home assistant echt een heel project van gemaakt.
Ik heb een zwik automations die variabelen zet afhankelijk van de zonnestand. (mocht je geïnteresseerd zijn in de exacte code en opzet, stuur dan even een PM)

Dus bij 'begin zonsopgang' overloop_kleurtemperatuur naar 400 en overloop_helderheid 80. (en dat voor elke kamer in het huis en voor elke zonnestand)
Ik zet het bewust in variabelen, zodat ik bij het inschakelen van de lampen automatisch de nieuwe stand krijg en als de lamp al aan staat dat hij dan langzaam (in 5 minuten) naar die stand gaat. (als ik nu dus op een 'slimme schakelaar' m'n licht aanzet, stuurt hij dus niet alleen een 'light_on', maar zet hij de kleurtemperatuur en helderheid naar de waarden van de betreffende variabelen.

Voor de zonnestanden gebruik ik de add-on die hoort bij m'n zigbee-stick (DeConz). Die heeft een virtuele device gebaseerd op suncalc. Als je niet een Conbee stick gebruikt zou je alsnog die add-on kunnen gebruiken voor alleen het virtuele device.
Ik heb ooit op het forum een suggestie gestuurd om deze functionaliteit in de 'sun' module te laten zetten, maar daar blijkt te weinig vraag naar te zijn. Er is ook een sun2-module voor HACS, maar die mist wat functionaliteit.
Volgens mij zijn we elkaar al eerder tegengekomen en heb ik je feature request al ge-upvote _/-\o_
Welke component gebruik je hiervoor in Home Assistant?
Of is dat een custom integration?
gewoon een automation maken en dan de brightness en color instellen, bij action: service data. brightness: 255
color_temp: 200. Dit is mijn kleur in de ochtend en in de avond gaat het naar brightness: 255
color_temp: 400
dus warm geel licht. Kun je in de ochtend wakker worden en in de avond slapen
Ah oke.
Maar dan heb je dus 2 automations nodig, 1 voor in de ochtend, en 1 voor in de avond?
Of zou je dit met een "action_type: Choose" kunnen afvangen in 1 automation?

https://www.home-assistan...choose-a-group-of-actions
ik heb het inderdaad in 2 automations omdat ik dit wel voor elkaar kreeg en het ik het al gemaakt heb voordat de action>choose bestond.
Ik gebruikte hiervoor Circadian Lighting wat inderdaad een custom integration is.

Op dit moment gebruik ik net als @tvtech gewoon een automation in Node-Red om de lichten aan te sturen. Dit is echter lastig aan te passen want je zit niet altijd achter je computer en Node-red werkt niet lekker op een tablet.
@sjofel, Bedankt die ga ik even proberen!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1322 op 22 juli 2024 18:08]

Thanks voor de link.
Ik ga even kijken, evenals de link van @sjofel
ik gebruik geen node red, gewoon standaard automations
Ik gebruik binnen home assistant dit custom component: https://github.com/basnijholt/adaptive-lighting

Er staat ook een pull request voor open om deze integratie naar de core te krijgen.
Wij gebruiken de Hue 'concentrate' instelling overdag, maar nu ik zo naar die instelling kijk is dat 75% als de max warmte 100% is (en min warmte 0%).

[Reactie gewijzigd door Koen90 op 22 juli 2024 18:08]

Hoe werkt het precies? Veranderen de lampen continue van kleur, of is het per uur of per dagdeel?

Mijn Hue lampen ondersteunen het niet en gebruik ook nog steeds de eerste generatie Hue bridge, maar ik heb het al een paar jaar zo ingesteld dat het over dag koud licht (concentratie) is, bij zonsondergang gewoon licht (reading) en dan avonds om 22:00 warm licht (relax).
Waar zet je het aan?!?
Na de update van de hue app staat deze in de home app van Apple bovenaan.
Hier na update niets zichtbaar...
Hub zit op de juiste update, iPhone ook en de App van Hue ook. Niets zichtbaar :/
Hier ook niks te vinden, iPhone al een herstart gegeven, geen resultaat...
Hier veelvuldig gebruiker van hue lampen. Ik zoek nog steeds een goede manier om afhankelijk van de hoeveelheid licht (dus niet de tijd) de lampen meer of minder te dimmen. Maar ik heb nog geen manier gevonden om dat te doen.
Met Home Assistant is dat al te doen: je kunt de lux van een Hue Motion uitlezen. Tov andere Hue motions lijkt de waarde niet heel betrouwbaar maar tov. zichzelf wel constant.
Ik heb nu een Zigbee stick (40,-) aan Home Assistant hangen met een Aqara lux meter (10,-) en daar haal ik goede resultaten mee. Alleen de plaatsing is even lastig: de lampen mogen geen effect hebben en bij laxe lux waarden is het verschil te klein om goed op te reageren. Ik gebruik het alleen om verlichting aan/uit te schakelen
Zo doe ik het ook.

Het probleem met lampen die invloed hebben op de lux waarde heb ik opgelost met een counter. Als de lampen al eerder zijn aangegaan vanavond, niet opnieuw aandoen. 's middags om 15:00 reset de counter.
Hier gaan de lampen ook weer uit zodat als overdag de zonwering dichtgaat lampen aan gaat maar ook weer uitgaan als de zonwering weer open gaat.
Om te snel switchen tussen aan/uit te voorkomen moet de waarde wel een bepaalde tijd onder of boven een lux waarde komen.
Dit zou je zelf met HomeBridge moeten kunnen bouwen. HomeKit integratie via een Raspberry Pi. Dus lichtsensortje eraan en dan nog wat software schrijven (of wellicht googlen)
https://homebridge.io

[Reactie gewijzigd door Menesis op 22 juli 2024 18:08]

Als je homekit hebt kun je dat met een bewegingssensor automatiseren.
Kijk hier voor hoe je dat zou kunnen doen.
Ik heb zelf een hue buitensensor, en 1 van de projectjes die ik wil doen is afhankelijk van de hoeveelheid licht buiten de lampen binnen aan/uit schakelen.

De link die ik gaf is iets uitgebreider. Die kijkt of er beweging is, checkt de hoeveelheid licht en neemt daar actie op.

[Reactie gewijzigd door Unstable Element op 22 juli 2024 18:08]

Zelf een Automation schrijven in de Home app is daar een oplossing voor. Zo gaan mijn lampen in de gang afhankelijk van de hoeveelheid lumen die de motion sensor opvangt gedimd of fel aan. Overdag met een bui gaan ze dus fel aan maar met een zonnetje gedimd. Als je meerdere stappen wil is dat wat minder handig te programmeren.
Bij ons is de hele bovenverdieping verlicht adhv sterkte licht in de kamer en beweging. Overdag hoeft er nergens licht te branden. 's avonds enkel als er effectief iemand is. Dit gebeurt met strategisch geplaatste philips hue sensors. Alles werkt ook nog eens via Google Assistant.
Als de functie aanstaat, begint de lamp 's ochtends met warme kleuren om vervolgens overdag koelere tinten af te geven. In de avond maken de lampen zichzelf weer wat warmer.
Wat tech-bedrijven lijken te vergeten: niet iedereen woont in Californië. iPhones hebben de optie om kleuren aan te passen aan de tijd ook, maar die kijken naar hoe laat lokaal de op- en ondergang van de zon is. Ik ben bang dat deze functie dat ook zo doet. Dat is leuk als je op de evenaar woont, maar bij de poolcirkel is dat waardeloos. Daar wil je in de winter veel meer, kouder licht dan buiten, terwijl je zomers luiken voor je ramen doet om de zon buiten te houden. Als je lampen dan fel wit licht gaan geven, omdat buiten de hele nacht de zon schijnt, kun je alsnog niet goed in slaap komen.

Naar mijn mening hebben we lampen en gordijnen uitgevonden om zelf de hoeveelheid licht te kunnen bepalen en niet afhankelijk te zijn van de natuur. Als die lampen vervolgens de natuur gaan nabootsen zonder dat wij daar controle over hebben zie ik dat eerder als een stap terug dan een stap vooruit.

Maar opnieuw, als je in Californië (ongeveer ter hoogte van Mardrid) woont klinkt dit als een leuke mogelijkheid.

[Reactie gewijzigd door 84hannes op 22 juli 2024 18:08]

Het aanpassen van de lichttemperatuur en intensiteit om een meer natuurlijk lichtbeloop over de dag te simuleren is een belangrijk onderwerp van onderzoek om het welzijn van patiënten op de intensive care, patiënten met dementie, in de ouderenzorg en en psychiatrische patiënten te verbeteren. Kennis die hieruit voortvloeit druppelt nu ook door in onze gewone leefomgeving.

In het algemeen blijkt dat het voor deze doelgroepen bijdragend is om in de ochtend licht van voldoende hoge intensiteit en lichttemperatuur aan te bieden. Het verbetert de stemming, verhoogt de activiteit en verbetert de slaap. Zie bijvoorbeeld https://doi.org/10.1097/htr.0000000000000579.Het verminderen de de lichtintensiteit en de lichttemperatuur in de avond heeft een gunstig effect op de slaap. Zie bijvoorbeeld https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7644684/.

Het is vanzelfsprekend prima dat we in onze moderne samenleving de dag met kunstlicht verlengen in de donkere periode van het jaar. Maar slimme aanpassingen, die het natuurlijk zonlicht-beloop imiteren, kunnen wel degelijk het functioneren verbeteren, zonder veel negatieve effecten.
die het natuurlijk zonlicht-beloop imiteren
Dat geloof ik helemaal, maar wat is ‘het’ natuurlijk beloop’? Het verloop zoals we dat kennen rond de evenaar, waar de mensheid naar mijn beste weten ontstaan is, of in de poolcirkel, waar we niet bepaald voor gemaakt zijn? Straks komen ze nog met een thermostaat die de buitentemperatuur nabootst: de reden dat we in zulke Noordelijke plaatsen kunnen leven is niet omdat we ons aanpassen aan de natuur, maar omdat we ons afschermen van de natuur: van de natuurlijke elementen (sneeuwstormen), van de natuurlijke temperaturen en ook van het natuurlijk licht.
Bij het natuurlijk beloop voor mensen op onze noorderlengte zou je kunnen denken aan de situatie zoals die er was voor het elektrische licht. In de winterperiode moest men het in de avond doen met kaarsen, olielampen en houtvuur. Dat is licht van een lagere intensiteit en kleurtemperatuur. Feitelijk verleng je de schemertijd ermee.

De maakbaarheid van onze omgeving kun je niet volledig los zien van de factoren waarin ons lichaam (=biologisch systeem) optimaal functioneert. Vanzelfsprekend kun jij, als je dat wil de hele avond in fel, helwit licht gaan zitten. Maar een mogelijk gevolg is dat je daardoor dus vervolgens slechter slaapt.
Ik breng mijn punt blijkbaar niet duidelijk.
als je dat wil de hele avond in fel, helwit licht gaan zitten. Maar een mogelijk gevolg is dat je daardoor dus vervolgens slechter slaapt.
Wat is avond? Is avond voor jou van een uur of 18 tot een uur of 24? Dan is fel wit licht inderdaad niet een goed idee. Maar waar ik woon gaat straks rond de kerstdagen de zon om 15 uur 's middags al onder. Dat is voor mij te vroeg al om in sluimermodus te gaan; ondanks dat het 18 uur 's avonds compleet donker is ben ik niet van plan dan al naar bed te gaan. Dus net zoals ik zelf de temperatuur in huis regel, regel ik liever zelf de lichtsterkte om mijn dagen wat te verlengen en mijn nachten te verkorten. Dat werkt maar tot op zeker hoogte: ik heb 's winters duidelijk meer slaap nodig dan 's zomers, als de zon al om 3 uur opkomt
Ik heb Hue in heel mijn huis en vind het heel goed werken en ben er heel tevreden over.
Dit soort van "automatisation" laat ik echter graag aan mij voorbij gaan. Leuk voor een dag max maar nadien schakel je dat snel terug uit, net zoals de meeste zaken in Labs.
ik ben gek op Hue en mijn iZooi. Als tweaker vind ik automatisering ook enig... maar het moet wel zin hebben! B.v. bij van die zon/wolken dagen moet de verlichting vaak aan/uit. maar dat regel ik liever zelf. Dat geldt nog sterker voor de lichtkleur: in de lampen die ik automatisch met een Hue motion per tijd van de dag schakel per hue motion gaat dat in 4 perioden van blauwwit in de morgen, via neutraal overdag tot warm 's avonds (app: iConnectHue) de tijden moet ik dan over de seizoenen aanpassen.

Maar in de woonkamer bepaal ik zelf wel welke kleur licht ik wil! B.v. even relaxen bij blauw-wit licht? Liever niet!
Of 's avonds nog even ergens aan werken, dus nog even het licht blauwig houden zodat je goed wakker blijft. Ik heb een paar scenes op een dim switch staan, inclusief kelurig schema voor 's avonds, veel handiger dan zulke gimmicks....
Hue heeft best veel leuke opties die goed en makkelijk werken, maar soms schiet het met wat te kort in flexibiliteit waardoor ik het toch weer uit zet en het bij de basis hou of zelf aan de slag ga met Homey of home assistent.
Weleens iConnectHue geprobeerd? moet je wel een iPhone/iPad voor hebben, maar het verbaast me hoeveel hue gebruikers met de Philips hue App stuntelen i.p.v. direct wat beters uit te kiezen... tuurlijk, als je je koffiezetapparaat7rolluiken enz. met je licht wilt verbinden kom je al snel bij homey o.i.d. uit, maar voor alleen Hue lampen lijkt me dat nauwelijks nodig, tenzij het licht Dinsdag een andere kleur moet hebben dan Woensdag, want dan loop je natuurlijk idd snel tegen de grenzen aan .
Helaas geen iWare in huis.
Weet iemand of dan eindelijk het volgende simpele ding mogelijk wordt met hue?

Ik wil dat mijn lampen naar gelang van tijdstip(pen) op de dag van scène veranderen, maar alleen als ze al aan staan.

Ik wil niet onnodig mijn lampen aanzetten als ik in een andere kamer zit. Maar tot nu toe heb ik voor dit simpel probleem nog geen oplossing vanuit de hue app zelf (zonder homekit dus)
Nice, maar je moet dus wel een Bridge hebben, jammer dat het niet in de bluetooth app zit.
Als je een Homekit hub hebt zou je wel via BT de boel moeten kunnen aansturen. Echter heeft Philips volgens mij heel veel beperkingen er op zitten.
Een "light" versie zit toch eigenlijk al in de Hue app?
1. Wijzigingen in de tijd
"verander lampen van setting x naar setting y om tijdstip a. Overgangsperiode is tijd b."
2. en smart knop
" lamp setting x tussen tijdstip a en b, lamp setting y tussen tijdstip c en d, lamp setting z tussen tijdstip e en f."

Nadeel van punt 1 is dat het niet werkt als je lamp niet al aanstond op tijdstip a maar pas na dat tijdstip de lamp inschakelt. Werkt dat met dit wel? Want dan heeft het echt meerwaarde ( al vindt ik het vooral slecht uitgevoerd door hue).
Ja als het goed is wel aangezien Homekit de kleur dan doorgeeft.
Ja, maar dit zijn niet 2 simpele scenes, je lampen krijgen gedurende de hele dag wijzigingen in warmte en helderheid, dat scheelt heel veel!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.